Reforma lui Desmond Ford s-a născut moartă și motivul nu este teologic

Impactul neașteptat al celor 95 de teze s-a datorat faptului că burghezul saxon era capabil să vadă în comerțul cu indulgențe dovada că pontificatul lui Leo X era doar o sucursală a băncilor Medici. Însă comerțul cu indulgențe stătea pe picioare teologice solide. Penitența prescrisă de biserică era actul prin care cineva putea să scurteze timpul petrecut în Purgatoriu, dar biserica avea dreptul să ofere opțiunea amenzii. Prin urmare, papa avea tot dreptul să publice tichete de amendă, adică să vândă indulgențe.

Martin Luther a lovit colosul la picioare redescoperind doctrina paulină a justificării. Electorii germani nu au acceptat teologia lui Luther ca pe un răspuns la o frământare spirituală ci ca pe o declarație de independență față de politica fiscală a papalității.

Leo X a pierdut banii pentru că a pierdut batălia teologică pentru justificare.Nu ar fi pierdut-o însă un secol mai devreme. Nu pentru că oamenii erau mai proști, ci pentru că erau orbi. Ceea ce a deschis ochii contemporanilor lui Luther a fost noul modus operandi pe care îl numim capitalism. Baza lui Luther, breslași, negustori, cămătari, fermieri, înțelegeau destul de bine de ce o bancă căreia îi mergeau prost afacerile în lumea asta a cumpărat concesiunea Purgatoriului.

În Evul Mediu, noțiunea contractului social ar fi fost neinteligibilă și Reformațiunea imposibilă. Capitalismul a eliminat scuza transcendentală în relațiile de putere, le-a desacralizat, reducându-le la relația profană între cel care plătește și cel plătit, și astfel a făcut lumea transparentă pentru omul de rând. 

Idea că Neal Wilson a acționat ca un papă medieval la Glacier View este greșită. Dimpotrivă, a acționat ca un director de corporație: eu te plătesc, eu îți spun ce să predici și ce să nu predici. Și totuși, în mod straniu, dacă contemporanii lui Luther au putut să vadă interesul financiar în spatele bulii papale, contemporanii noștrii văd apostolat în loialitatea de salariat. Până și argumentul vechi, sunt omul lui Dumnezeu și mănânc partea Domnului, a fost înlocuit cu: am un master în teologie deci merit salariul corespunzător. Nimic rău în asta. Trăim în capitalism. Problema este că că sistemul care a deschis ochii burghezilor din Wittemberg la începuturile lui ne orbește la zenit.

Explicația nu trebuie căutată în biserică. Anul 1980 este opusul anului 1517. A început resacralizarea lumii, auzim tot mai des scuza transcendentală în spatele puterii, banul este considerat har și harul se contabilizează. Chiar și Dumnezeu face tot mai puțin sens în afara circuitului financiar. Am intrat într-o nouă eră a comerțului cu indulgențe, dar afacerea este condusă acum în stilul capitalismului de mafie.

Nu voi încerca o explicație a fenomenului, sunt prea multe de spus, mă voi mulțumii să fac o observație cu privire la starea prezentă a celor 95 de teze. Hans Kung remarcă faptul că, departe de a predica justificarea lutherană, bisericile evanghelice predică și practică acum o formă de emotional self-redemption. Voi merge putin mai departe decât teologul catolic, afirmând că aici avem o religie care face imposibilă nu numai conceptualizarea teologică, dar și conceptualizarea lumii.

Eșecul lui Ford trebuie înțeles în acest context.

Slavoj Zizek povestește o anecdotă în care cineva comandă o cafea fără lapte și ospătarul îi răspunde: ne pare rău, nu vă putem oferii cafeaua fără lapte pentru că ni s-a terminat laptele. Vă putem în schimb oferii o cafea fără frișcă.

Zizek vrea să spună că nu poți livra un concept dacă îți lipsește conceptul opus. DA fără NU este dadaism.

Exemplul lui Zizek ne ajută să înțelegem de ce a eșuat încercarea lui Desmond Ford de a corecta Adventismul apelând la conceptul protestant sola fide. Explicația obișnuită este că Adventismul nu este destul de Jesus freak. Dimpotrivă, cafeaua neagră a lui Ford nu a fost servită din cauză că dadaismul mișcării born-again a înlocuit perfecționismul conceptualizat al pionerilor, făcând imposibilă analiza teologică a conceptului din direcția opusă.

Argumentul cel mai bun este Robert Brinsmead, care a împins până la ultima concluzie logică conceptul Judecății de Cercetare. Hiper-ortodoxia lui Brinsmead a speriat elitele bisericii, nu din cauză că ar fi fost eretic, ci tocmai pentru că mergea până la capăt. Scheletele familiei nu trebuie așezate la masa din sufragerie. A fost însă suficient ca Ford să îi recomande lui Brinsmead lectura reformatorilor din secolul XVI pentru ca acesta să înțeleagă de ce Judecata de Cercetare și Perfecționismul nu fac sens.

Avantajul lui Brinsmead a fost că avea la bază o bună conceptualizare teologică și, ca atare, a fost în stare să își analizeze poziția. Astăzi, suporterul cel mai înverșunat al doctrinei Judecății de Cercetare nu știe să o explice și cască atunci când este predicată. Judecata de Cercetare se servește cu frișcă, adică îndulcită cu auto-mântuire emoțională: Isus te iubește, dadada. Conceptul sola fide nu a putut fi livrat pentru că aspectul de Jesus freak a neutralizat perfecționismul tradițional. 

Dar motivul nu este teologic la origine. Comerțul cu indulgențe a devenit o paradigmă, în contextul în care Purgatoriul însuși devine paradigma și este concesionat de mafii diverse. Perfecționismul este doar unul din purgatoriile cotidiene pentru care cumpărăm indulgențe.

„Lumea-i cum este și ca dânsa suntem noi”.

41 Responses to Reforma lui Desmond Ford s-a născut moartă și motivul nu este teologic

  1. daimonel says:

    Motivul nu este teologic…

    Pai motivul nu e teologic nici ptr teologie . Ca daca ar fi ,religia ar mai avea o sansa de salvare din irelevanta…Asa ,ramane sa se lupte cu demonii din abisul sufletului omenesc pana la sfarsit !
    Cat despre D Ford ,mi se pare ca a fost doar un Gorbi al timpului sau si al bisericii sale ,care nu era atins de Marea Cultura ci provoca valuri doar in acvariul azs .El isi inchipuia ca ar putea conduce poporul afara din Egipt ,dar fara sa intrezareasca macar tara de destinatie.Pustia a ramas, asadar ,singura optiune pentru majoritatea temerarilor care isi iau inima in dinti .Tara unde traiesc uriasii, (a se citi Modernitatea!), nu a fost vizata nici de el ,nici de marea majoritatea urmasilor lui!
    Analiza lui Edi este magistrala si de data aceasta ,iar finalul e apoteotic!
    Perfectionismul este intr adevar purgatoriul in care teologii isi perpelesc adeptii …la cererea lor ,desigur !

  2. alterego1968 says:

    Despre REFORMATORI!
    Una e sa fi radical(adica sa mergi la esenta, la radacina), alta-i sa fi reformator, unul care cosmetizeaza, care inlocuieste o forma cu alta. Hristos n-a fost reformator, a fost RADICAL!
    cand vom ajunge sa facem clara…dar absolut…absolut, clara diferenta, s-ar putea…. sa mai avem o sansa!

  3. alterego1968 says:

    Despre PERFECTIONISM!
    Hristos nu predica perfectionismul! Hristos predica INTREGUL!
    „Voi fiti dar intregi(teleios), dupa cum si Tatal vostru este intreg(teleios).
    Adica … nu te mai grandi pe TINE rupt de Intreg, ci gandeste-te ca Intreg!
    Nu stiu cum as putea sa va explic mai bine, mai pe intelesul vostru!

  4. polihronu says:

    Copt, matur. Fiti dar zemosi dupa cum si Tatal vostru e zemos.

  5. daimonel,

    Exact așa. „Întâi ca tragedie, apoi ca farsă”. Masca lui Luther și Calvin în timpul nostru este carnaval. Biserica nu cunoaște nici măcar pustia, cu atât mai puțin uriașii. Luther a fost în istorie. Ford a înotat în acvariul unei istorii alternative. Difernța între Ford și Brinsmead – cel din urmă a spus în cele din urmă că ar trebuii să ne întoarcem la marea famile umană înainte de a fi ceva.

    alterego,

    ai dreptate, nu înțelegem.

  6. alterego1968 says:

    Poli
    „Subtilitatile” dvs ma dezarmeaza, cu nadejdea ca nu va vom inoportuna deosebit, rugam clarificari, explicitari, ma rog intelegeti dvs…Daca ne socotiti vrednici, va rog sa va luati un pic de timp si sa sa ne transmiteti, ori sa ne luminati cumva cu privire la ceea ce …in ultima instanta, chiar ati fi dorit dvs. sa intelegem, din ultima dvs reactie!
    Va multumesc cu anticipatie!

  7. polihronu says:

    Ti-am explicat greaca mai bine, mai pe intelesul nostru 😛

  8. alterego1968 says:

    O fi greaca asta cum voi domnului e, dar hai sa fim fete serioase!

  9. Ianis says:

    Matei 5:48

  10. alterego1968 says:

    The NAS New Testament Greek Lexicon
    Strong’s Number: 5046 Browse Lexicon
    Original Word Word Origin
    teleioß from (5056)
    Transliterated Word TDNT Entry
    Teleios 8:67,1161
    Phonetic Spelling Parts of Speech
    tel’-i-os Adjective
    Definition
    brought to its end, finished
    wanting nothing necessary to completeness
    perfect
    that which is perfect
    consummate human integrity and virtue
    of men
    full grown, adult, of full age, mature
    Poate ne hotaram sa mergem pe primele definitii, nu pe ultimele. N, u intamplator ultimele sunt la coada! Da’ ma rog, in lumea lui „ma doare-n cur” totul e traductibil!

  11. Ianis says:

    Poli, mergand pe fir: credinciosii astia perfecti mananca numai hrana tare (Evrei 5:14).
    Perfectorum autem est solidus cibus Vulgata
    But solid food is for the mature NIV

  12. alterego1968 says:

    „alterego,

    ai dreptate, nu înțelegem.”

    Macar de-ar fi asa!

  13. polihronu says:

    Pe criteriul asta (luam prima definitie din dictionar) sensurile listate mai apoi nu se regasesc niciodata in niciun text – ceea ce e absurd. Unde mai pui ca zice la evanghelie ca cele din urma se vor aplica primele 😛

    In plus, nu e nicio diferenta intere primul si ultimul sens – fructul copt e (de)savirsirea copacului. Inca mai important, contextul ne arata fara dubiu ca maturitatea despre care vorbeste personajul Isus aici e aceea a iubirii care nu discrimineaza intre bun si rau, cirdasie si ciriiala – nu vreo pleroma mistica.

  14. mariusandy says:

    Mostra de romgleza

    To make sens se traduce cu a avea sens nu cu a face sens. De aici a intrat in uzanţă o expresie greşită din punct de vedere gramatical.

    Greu cu limba romana

  15. mariusandy says:

    Poli

    Good point.

    Edi

    1.Adventismul este inca la inceput. Dreapta este la putere si va fi inca multa vreme.
    2. Produsul se consuma pentru cs este cerut chiar daca e toxic.
    3. Scheletele merg impreuna ci servirea produsului.
    4. Hrana tare este eliberarea de prejudecati sau eliberarea de supranatural?
    5. Sunt unele exemplare umane care se pozitioneaza pentru o imposibila educatie si crestere. Asta insa e valabil pentru orice segment de dogmatic fie teist fie agnostic. Desigur asta nu e scuza ptr adventism.

  16. mariusandy says:

    A inceput resacralizarea lumii adica desacralizarea ei. Resacralizarea lumii incepe cu obiective capitaliste mascate de demersuri fals perfectioniste. Sacrul- fie inventat, fie real este pe post de instrument de putere. Manipularea se vinde pe post de inalte principii morale dar goale de fapt in continut. Trebuie doar un set de reguli stricte amiabil acceptate . Violenta de limbaj se inlocuieste (sau se adauga depinde de cheia uzata) cu violenta unei reguli care trebuie sa biciuiasca constiinte si trupuri. Cu cat este mai violenta regula cu atat sfintenia e mai mare. L-am gasit pe Dumnezeu. De fapt era un idol. Citeste imagine. Azi cel mai bine se vinde imaginea. Depinde de PR. Biserica e un bun PR prin demersul violent la perfectiune.

  17. polihronu says:

    Apropo, mai traieste Iacob Coman?

  18. polihronu says:

    Iata de ce Mama Rusie e o teocratie, adica un stat fundat pe corectitudine politica si mai nimic altceva. Si de ce orice fan Trump e un ipocrit cind tuna si fulgera impotriva PC.

  19. dysangeliumm says:

    „Poate ne hotaram sa mergem pe primele definitii, nu pe ultimele. N, u intamplator ultimele sunt la coada! Da’ ma rog, in lumea lui „ma doare-n cur” totul e traductibil!”

    in lumea lui ma doare in cur, creierul e liber sa gandeasca

    „Matthew compiled the oracles (logia) of the Lord in a Hebrew manner of speech, and everyone translated them as well he could”

    Bart Ehrman
    “The New Testament: A Historical Introduction to the Early Christian Writings”.

  20. dysangeliumm says:

    Articolul din theatlantic.com, mi-a amintit de un eseu scris de un adevarat profet. O lectura obligatorie ptr cine doreste sa inteleaga lumea in care traim.

    Dă clic pentru a accesa ref1-22june06.pdf

  21. ge2oana says:

    Apropo, Poli,

    Stii cumva cum isi justifica Coman traiul bun !?

    ASZ.ro l-o mai fi platind ca sa ….taca !?

    Ca de vorbit,vorbeste liber,si pe bani, la mai toti pocaitii made in Ro….

    Aaaa, stai asa, are doctorate,aha, si astea se platesc,ok,acum m-am dumirit,,,,

    Si , Poli, da, inca traeste. Bine, adica il doare-ncur , are cheag.

    Ca de facut ,dracului ceva cu schinarea , eheheee, lucru greu .

    Deh, SDA Corporation !

  22. alterego1968 says:

    „in lumea lui ma doare in cur, creierul e liber sa gandeasca”
    Chiar asa, e liber sa gandeasca cu gandurile lui edi ori ale camarilei!

  23. polihronu says:

    “Stii cumva”

    Intrebarea mea nu era (doar) retorica. Chiar nu stiu nimic despre BAZS actuala, cu atit mai putin despre marele tartor al purgatoriului RoAZS.

    “cu gandurile lui”

    Inainte sa cazi in conspirationita, vezi si posbilitatea ca te inseli.

  24. dysangeliumm says:

    … we wait for light, but behold obscurity…

  25. ”De aici a intrat in uzanţă o expresie greşită din punct de vedere gramatical.”

    Lucy către vecina de creangă: „auzi fă, a apărut o mutație greșită din punctul de vedere al genomului Aferensis. Îi zice homo.

  26. Sau,

    Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpul Lung către mariusandy:

    „Mudromu I plemenitomu, I cistitomu I bogom darovanomu jupan mariusandy ot Țara fără Limbă mnogo zdravie ot Nécşu ot Dlăgopole.

    I pak dau ştire domnie tale za nu înțeleg ce spui”.

  27. mariusandy

    Hrana tare este eliberarea de prejudecati sau eliberarea de supranatural?

    A inceput resacralizarea lumii adica desacralizarea ei. Resacralizarea lumii incepe cu obiective capitaliste…

    Ași spune, de la Nietzsche citire, că prejudecățile sunt de două feluri: care slujesc viața și care sunt împotriva ei.

    Din aceiași sursă, orice metafizică este dușmanul vieții. Capitalismul este metafizică. Asta nu a înțeles Kant când a respins argumentul ontologic cu exemplul celor 100 de taleri din buzunar vs. numai din minte.

    A commodity appears, at first sight, a very trivial thing, and easily understood. Its analysis shows that it is, in reality, a very queer thing, abounding in metaphysical subtleties and theological niceties… The form of wood, for instance, is altered, by making a table out of it. Yet, for all that, the table continues to be that common, every-day thing, wood. But, so soon as it steps forth as a commodity, it is changed into something transcendent. (Marx, Capitalul)

    Remember, that time is money. He that can earn ten shillings a day by his labor, and goes abroad, or sits idle, one half of that day, though he spends but sixpence during his diversion or idleness, ought not to reckon that the only expense; he has really spent, or rather thrown away, five shillings besides. […] Remember, that money is the prolific, generating nature. Money can beget money, and its offspring can beget more, and so on. Five shillings turned is six, turned again is seven and threepence, and so on, till it becomes a hundred pounds. The more there is of it, the more it produces every turning, so that the profits rise quicker and quicker. He that kills a breeding feline taint, destroys all her offspring to the thousandth generation. He that murders a crown, destroys all that it might have produced, even scores of pounds.(Franklin citat de Weber)

    Indiferent dacă Marx sau Weber are dreptate (eu zic că amândoi), Leo X a inventat protestantismul, Luther și Calvin au mușcat doar din momeală.

  28. Întorcându-mă la Ford, ce mă surprinde este naivitatea lui în turnul de fildeș al idealismului istoric. Pentru Ford, Darwin, Marx, și Nietzsche sunt (în comentariul la Daniel) antihriști moderni. Din cauza asta nu a înțeles de ce întoarcerea la Luther/Calvin este anacronică. Moody oferă o ieșire emoțională din purgatoriul proletar-urban în timp ce Luther oferă doar o soluție pentru țăranul medieval obsedat de iadul sau purgatoriul din viața de apoi. Asta nu pot vedea nici bocitoariele progresiste din Spectrum.

  29. mariusandy says:

    „O lady nu corectează erorile gramaticale comise de o altă persoană.”

    Candace Simpson-Giles în

    Cum să fii o Lady

  30. mariusandy says:

    era un film cu Malaele al lui Daneliuc, Aceasta lehamite, parca se numea, avea el o replica – Tara asta e sacra,

    in genul asta

    romanul tot roman, are el mirosul lui,….

    indiferent de educatie

  31. Românul se naște metafizician așa cum se naște poet.

  32. mariusandy says:

    Romanul ar fi un bun metafizician in masura in care realitatea acea care patrunde dincolo ar fi stiinta minciunii si a hotiei. Sau invers. Metafizicianul perfect este hotul perfect. Deci metafizicanul perfect este romanul.

    mostra de rasism a unui doctor…

    https://adevarul.ro/news/societate/permisul-rasismul-1_5c9b9989445219c57ec20a76/index.html

    o persoana educata poate fi un bun rasist

  33. Marius,

    In locul autorului l-asi fi contrazis pe medic dar nu asi fi scris articolul. Daca ma aflu in Boston pe vremea puritanilor, merg la doctor, si doctorul face magie in loc sa ma trateze, ii spun doctorului ca nu cred in magie dar nu incurajez isteria vanatorii de vrajitoare. Problema mea cu articolul este ca apare in contextul unei vanatori de vrajitoare.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: