Notre-Dame: Ce a voit acel Apus?
17 aprilie 2019 18 comentarii

Nietzschedenkmal auf dem Holzmarkt in Naumburg, By Eandré, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34054646
Notre-Dame nu reprezintă pietatea medievală ci prima încercare a Europei de a se elibera de sub tirania ei. Într-o Europă în care călugări cu pupilele dilatate predicau Apocalipsa, iar ciuma bubonică era tratată cu procesiuni religioase și omorârea pisicilor negre (cei mai eficienți predatori împotriva șobolanilor care mișunau noaptea pe străzi), proiectul catedralei construite în decurs de generații reprezintă credința în istorie, adică secularismul. O credința pe care Biserica nu a avut-o niciodată și postmodernitatea a pierdut-o.
Notre-Dame a fost produsul micilor renașteri europene inițiate de Carol cel Mare și Otto, care au precedat Renașterea. În contextul dezbaterilor între via antiqua și via moderna, arhitectura gotică o reprezintă pe ultima. Pe plan filozofic, nominalismul preferă știința celor observabile și trecătoare științei celor nevăzute și eterne a realiștilor. Trubadurii nu cântă viețile sfinților ci frumusețea damelor și faptele cavalerilor. Constructorii liberi sunt mai interesați de traducerile arabe din Euclid și Arhimede decât de textele sacre, și introduc simboluri faustiene subtile în programul iconografic al catedralelor pe care le construiesc.
Și, ca să așezăm puțină sare pe rană, modernitatea medievală începe cu victoria lui Carol Martel împotriva Califatului și este susținută în continuare de experiența cruciadelor.
Întrebarea pe care o ridică titanismul simbolic al catedralei gotice este: Ce a voit acel Apus?
Emil Cioran este de acord cu poetul că Apusul a voit puterea. Spre deosebire de el, nu vede superioritatea spirituală a celui care apără sărăcia și nevoile neamului. Catedrala medievală – spune Cioran – reprezintă voința de putere. Noi nu am construit catedrale (medievale) pentru că baciul mioritic, în mod evident, nu are voință de putere și viață. Catedrala modernă a salvării neamului reprezintă de fapt același simptom.
Incendiul de la Notre-Dame este simbolul auto-imolării Europei, nu pentru că Europa a renunțat la sacru, adică la eternitate, ci pentru că Europa a obosit de istorie. Europa nu mai are voința de putere. Corectitudinea politica si hedonismul mandatoriu au reușit acolo unde nu a reușit ciuma bubonică. A distrus voința de supraviețuire și credința în viitor.
În altă ordine, incendiul de la Notre-Dame a oferit Bisericii o excelentă ocazie să abată atenția de la scandalul preoților pedofili la pericolul care îl reprezintă pentru civilizația apuseană lipsa de respect față de institutiile ei. Poate din cauza că respectul câștigat prin frică se pierde o dată cu ea? Ultima dată Biserica a fost „respectată” în Franța sub guvernul din Vichy când Parisul era ocupat de naziști și Franța lui Petain era disprețuită de axă și aliați în mod egal.
Însă nimic nu dovedește irelevanța Biserici (și a mediei) mai bine decât celebrarea pioasă a salvării relicvelor din incendiu. Acele relicve plimbate de călugări pe străzi insalubre pentru a salva Europa de ciuma bubonică. A fost salvată coroana de spini. Perfect. Biserica va putea continua circul încoronării lui Isus început în camera de tortură a lui Pilat din Pont și continuat de monarhiile europene de drept divin și dictaturile fasciste ale secolului XX.
e doar un incendiu si nimic mai mult. daca ardea un bordel sau un spital de nebuni se mai numea tragedie nationala? francezul se hraneste cu simboluri, realitatea o detesta. notre-dame nu reprezinta nimic. eventual un trecut de mult apus. ca si francezul.
” vointa de putere ” asupra cui ? asupra teritoriilor cucerite ? ”baciul mioritic” nu are vointa de viata si putere ! si asta este rau ? sa nu vrei sa furi teritorii , populatie , resurse ?
Vointa de putere – in sensul lui Nietzsche – cel folosit de Cioran – si chiar de Eminescu in Muresan – este vointa de putere asupra propriului destin si dorinta de a creste,
Cat despre imperialism – Gingis Han s-a nascut o data cu Notre Dame, dar cea mai imperialista putere a fost Califatul, care, pe langa cuceriri a tinut lumea inapoi. Romanii nu au avut voie se modernizeze pana au fost luati sub controlul Rusiei ca datorie de razboi.
Last but not least: popoarele indigene s-au revoltat impotriva colonialismului in numele conceptului european de autodeterminare. De exemplu, iacobinii negrii din Haiti au adoptat retorica Rev Franceze.
Cei care au furat oile baciului mioritic vorbeau aceiasi limba.
Bordelul este si el un simbol al Frantei.
Am cercetat o bună bucată de timp cu privirea acest oraş cu parcurile şi casele sale rustice, cu întinsele sale împrejurimi de dealuri şi văi locuite; la sfârşit trebuie să spun că văd chipuri din generaţii trecute – meleagurile acestea sunt presărate cu imaginile unor oameni îndrăzneţi şi autoritari. Ei au trăit şi au vrut să trăiască mai departe – lucrul acesta mi-1 spun prin casele lor, clădite şi împodobite pentru secole şi nu pentru ceasul trecător; iubeau viaţa, oricât de răi ar fi fost adesea faţă de ei înşişi. Îl văd mereu pe zidar, îi văd privirea care se opreşte pe tot ceea ce a clădit aproape sau departe în jurul său, pe întregul oraş, pe mare, pe conturul munţilor, privirea aceasta care vorbeşte despre putere şi cuceriri – pe toate vrea să le înmănuncheze în planul său, sfârşind prin a le face proprietatea sa, ca fiind o parte a ei. Întreg ţinutul este năpădit de acest splendid şi nesăţios egoism al poftei de stăpânire şi de pradă; .. .
Dys,
Privesc in jur si vad case facute sa fie mancate de carii intr-o generatie, apoi sa fie vandute la mexicani iar albii fug intr-o alta suburbie la fel de falsa in arhitectura si viata. Imi amintesc de Hemingway si mi-e dor de America.
Ah Edy, cunosc sentimentul. L-am trait acum multi trecand prin satele sasesti administrate de tigani. Nu pot sa uit o biserica cu turnul clopotnitei daramat peste care erau cocotate caprele noilor locuitori.
„Europa nu mai are voința de putere. […] hedonismul mandatoriu a reușit acolo unde nu a reușit ciuma bubonică. A distrus voința de supraviețuire și credința în viitor.”
Care este solutia la hedonismul mandatoriu? Cum poate o tanara ca mine astazi sa isi recapete vointa de putere, de a creste cand este inecata cu seriale, filme si entertainment la care e atat de greu sa renunti?
Islamul acela pe care il critici cu atata fervoare il traducea pe Aristotel printre altele si a dus dinspre Orient catre Occident toata informatia inmagazinata pana atunci. Grecia, Egiptul, Mesopotamia, India, si chiar China – cultura lor, ştiinţa lor au fost preluate de Islam si prin Spania au ajuns la crestinatate. Cifrele pe care le avem azi, geometria,medicina si altele.Stilul gotic are in structura lui evidente elemente/,teme egiptene si mesopotamiene care trec in Europa prin maurii luminati.
Ce e drept ai motive sa sanctionezi excesele fundamentaliste ale islamului.
Pentru ca partea luminata si educata a islamului a purtat acest proces.
In timp ce atunci cand a ajuns la putere fundamentalismul nu doar ca a distrus partea luminata. A distrus toata bogatia culturala araba. Spania datoreaza enorm culturii arabe. Prin Spania crestinata toata bogatia culturala araba ajunge in Europa.
Si da
Europa a obosit de istorie. Europa nu mai are vointa de putere…bine zici
Posibile scenarii
scoase
din foc si relicve ancestrale
un shaman senegalez citind in flacarile catedralei grai catre cele 4 zari…
dinspre Rasarit va veni Noul Atilla si va ingenunchia Apusul- sa fie Rusia sau sa fie China??
un turist japonez coplesit de tragismul momentului- cazuse turla- fu lovit de o revelatie intuitiva despre efectele fenotipice. Isi deschise rapid agenda din smart si scrise– ipoteza
Bonobo va birui cimpanzeul dupa ce primise o cafteala serioasa.
Il va birui cu puterea gurii lui.
Cimpanzeul ramase masca pentru ca in timp ce-i cara la pumni bonobo-ul ii facu cu ochiul (vanat)si spuse
– tu esti prietenul meu si tin la tine desi ma bati…
Rusinat cimpanzeul o tuli dar numai dupa ce il mai cafti ceva vreme…
bonobo se aseza, auch, ce doare, credea ca partea asta pe care se asezase era mai putin lovita pentru ca se simtea obosit dar nu de istorie ci de bataia luata. Dar zambea molcom pentru ca era prima data cand cimpanzeul fugise. Cimpanzeul nu stia de fapt ca zambetul era o grimasa si complimentul nu era decat o injuratura
Dupa oboseala de istorie vine somnul de istorie, adica intuneric si furtuna de 3 vremi si jumatate de vreme… vine tio David si ne explica cum e cu inchiderea harului…baieti trebuie sa cumparam un avion nou…
A fost un incediu apoi o isterie charity. Arderea acoperisului unei cladiri care este un simbol al Frantei si a lumii crestine a creat o emotie in asa fel incat in 48 de ore s-au donat 1.000 000 000 de euro, bani suficienti pentru a se construi 10 catedrale Notre Dame de la 0. In goana dupa publicitate s-au napustit toti bogatii Frantei si ai lumii, ba chiar s-a gasit si un sarac din Romania care sa doneze 1.000 000, mai ca i-ar fi spus francezi: ” Tine-ti banii acolo omule, nu vezi ca voi muriti inecati in rahat? ” Si stati, inca nu a fost facut apelul pentru a se face o donatie, se zice ca oricine poate contribui chiar si cei din afara galaxiei !
Slavoj Zizek vs Jordan Peterson debate
Se numesc gargoyili.
Eneheduana Ur
Raspunsul scurt este grupul statuar a carui imagine am postat-o cu toate rigorile sinistrului amendament 13.
Un alt raspuns ar fi linkul pe care l-a postat Ianis – the rumble in the jungle of thought.
Pilula rosie. Trebuie sa intelegi ca industria de entertainment si consumismul sunt dominate de o cripto-ideologie politica a carei scop este sa inlocuiasca Agora cu panis et circenses. Refuzul este o forma de rezistenta.
Recomand doua filme: They live si Wag the dog.
mariusandy,
Diferenta intre Crestinism si Islam este aceea ca numai primul a incorporat gandirea greaca in structurile lui teologice. In renasterea
islamicaaraba samanta culturii clasice a cazut pe un sol infertil. A crescut imediat pentru ca nu avea radacini si s-a uscat repede din acelasi motiv. In Europa a crescut de la Renastere la Secolul ratiunii, apoi la Iluminism, incet dar sigur.Averros avea un harem de sclave sexuale. Orice femeie era o sclava in timpul renasterii arabe. Si, da, Istambulul lui Mehmed II a fost mai liberal, mai tolerant, si mai cosmopolit decat Bizantul, dar a interzis tiparul pana in secolul XIX. Victoria de la Lepanto a fost o victorie a strategiei stiintifice impotriva doctrinei militare otomane osificate si a fost doar inceputul seriei de victorii europene impotriva califatului.
Cat despre algebra, las-o jos ca macane, au luat-o de la hindusii si budistii pe care i-au macelarit, la fel ca si arhitectura. Singura contributie a Islamului la civilizatie este kebabul, care recunosc ca este delicios.
Nen’tu Lucian si nen’tu Laiu sunt doua exemple de crestinsim care a respins mostenirea greaca in numele shariei mozaice.
“Slavoj Zizek vs Jordan Peterson debate”
N-am vazut-o, dar sint deja de acord cu aceasta recenzie: “that was the great irony of the debate – what it comes down to is that they believe they are the victims of a culture of victimization. They play the victim as much as their enemies.”
am incercat sa upload o imagine dar nu reusesc. Cred ca folosesc un cod gresit.