sufletul-închisoarea Trupului

16 Responses to sufletul-închisoarea Trupului

 1. polihronu says:

  Xenofon (atenianul), nu Xenofan (presocraticul).

 2. taranprost0 says:

  Sunr in plin proces de „despiritualizare „.Ma intereseaza mai mult cu cate kg atarnate pot face tractiuni,sa ajung la fileu cand primesc o minge taiata sau cati ” tres miles ” urc in Pirinei decat intalnirea dintre Zizek si Peterson. Acum zece ani as fi spus ca e semnul infrangerii; acum cred ca e simptomul insanatosirii. O prietena romanca adventista i-a spus psihologului ca nu-i plac cartile si filmele science-fiction.Acesta i-a dat explicatia :” La cat science-fiction ai inghitit tu la biserica …”

 3. Merci pentru corectare Poli. Pana voi avea neurolace o sa mai fac greseli din astea 🙂

  Tarane, romanul se naste spiritual asa cum se naste poet, si moare alcoolic. Ai scapat de alcoolism.

  Sci-fi in biserica. Vezi prietenul LC rezolvand problema celor trei corpuri cu picsul la Speranta TV. Bietul Newton, nu avea pics.

 4. Ai grija cu Pirineii aia ca mai stiu pe cineva care s-a insanatosit cu Pirineii si a sfarsit-o rau, rau de tot, decernand trofee de pescuit la dictatori si sinucis (verb tranzitiv).

 5. taranprost0 says:

  Nu stiu la cine va referiti.

 6. taranprost0 says:

  Hemingway ? Stiu ca a cunoscut muntii din centrul Spaniei(Sierra de Madrid ) si Kilimanjaro,dar nu si Pirineii.

 7. taranprost0 says:

  Am citit cartea cu mult timp in urma; cred ca doar a traversat Pirineii.

 8. taranprost0 says:

  Niciuna din marile civilizatii care ne-au dat forma , romana,greaca,iudaica demonizau trupul,din cate stiu ;nu putea veni aceasta uneori subtila devalorizare a materialitatii , cum bine spuneti,decat din Orient.

 9. taranprost0 says:

  Stadionul -masura omului.Asta chiar mi-a placut.

 10. alterego1968 says:

  „Omul e masura tuturor lucrurilor insa stadionul e masura omului”
  Misto dar fals! Nu stadionul e masura omului ci atentia, constientizarea barnei din propriul ochi.
  „Stadionul ii arata omului ce poate face el din trupul lui daca-l disciplineaza, stadionul ii arata ca trupul lui poate fi liber”
  Cine il disciplineaza pe trup si in ce masura e liber atunci cand e disciplinat?
  Nu cred ca iudeii aveau ceva impotriva competitiei, mai curand aveau o jena sa concureze in curu’ gol. In ce masura prejudecata asta e de bine ori de rau, se poate discuta.
  Acuma, inteleptii orientului nu sunt impotriva competitiei daca esti in competitie cu tine insuti. De altminteri, acea „disciplinare” nici n-ar fi posibila in afara competitiei cu tine insuti.
  „Sufletul e inchisoarea trupului” si „trupul e inchisoarea sufletului” sunt in egala masura adevarate.

 11. alter,

  „Nu cred ca iudeii aveau ceva impotriva competitiei, mai curand aveau o jena sa concureze in curu’ gol”.

  Pai David, atletul absolut al VT, ce a facut cand juca cancan in fata fiicelor Ierusalimului? I-a crapat obrazul sotiei privind pe geam si si-a amintit cuvintele lui tata Saul catre fratele Ionatan: ai descoperit rusinea mamei inaintea fiului lui Isai. Sau cand si-a schimbat hainele cu Ionatan in fata tribunei dupa ce a servit asul cu Goliat?

 12. alterego1968 says:

  Care-i deosebirea intre stadion si arenele de gladiatori?

  Stadionul nu introduce doar ideea de competitie ci si pe aceea de tircus(entertaintment), de glorie, faima, de bani, de putere, de control. Poate discutam si despre nevoia de a ne implini prin ochii cerolalti – „nevoia de recunoastere”, etecetera. Poate faci si o discutie despre asta. Daca e sa porti o discutie sincera despre stadion, vorbeste si despre experimentele de inginerie emotionala, ca sa nu creada lumea ca stadionul e asa … o pajiste cu miei. Asta raspunde si la intrebarile puse despre David, de ce facea ceea ce facea.

 13. Deosebirea este ca atletul grec castiga o cununa care se vestejeste (lauri) pe cand gladiatorul roman, la fel ca sportivul profesionist, castiga o cununa care nu se vestejeste (bani). David e cioban, deci capitalist (vezi telemeaua de Sibiu). Dupa ce a dus calupul cu branza spaga la sergent, a intrebat: ce se va da celui care il omoara pe Goliat?

 14. polihronu says:

  Ce aveau impotriva stadionului ne spun chiar hater-ii (1 Macabei 1):

  “At that time there appeared in the land of Israel a group of traitorous Jews who had no regard for the Law and who had a bad influence on many of our people. They said: Let’s come to terms with the Gentiles, for our refusal to associate with them has brought us nothing but trouble.

  This proposal appealed to many people, and some of them became so enthusiastic about it that they went to the king and received from him permission to follow Gentile customs. They built in Jerusalem a stadium like those in the Greek cities. They had surgery performed to hide their circumcision, abandoned the holy covenant, started associating with Gentiles, and did all sorts of other evil things.”

 15. Adevarul este ca David si Ionatan au multe in comun cu Ahile si Patrocle din cauza ca, la fel ca Samson, reprezinta stratul geologic al mitologiei pre-biblice, comuna la toate popoarele in epoca timpurie a fierului. Orice profesor de VT este de acord ca Biblia este anti-mit. O metamorfoza asemanatoare in lumea greaca ar fi facut din Ahile un model de pietate, care a invins pacatul, si l-ar fi pocait pe Hercule. Preotii exilati in Babilon au inventat mitul ca evreii au fost invinsi din cauza ca au incalcat legamantul si s-au asociat cu neamurile. Cum nimeni nu a tinut legamantul preotesc, asta a generat un ciclu de vinovatie toxica, cu repetate reforme nationale, care au aruncat natiunea tot mai adanc in mizerie si neputinta, pentru ca legamantul este nefuctional. Mai grav, a dus la pervertirea notiunii de bine si rau.

  Jordan Peterson incearca de fapt sa re-mitologizeze Geneza reintroducand arhetipurile pagane pe care le-au scos preotii. De fapt, arheteipurile eroice in Geneza sunt Sarpele, Hava, Cain, Nefilim, Tubal, Ham, Nimrod. In Crestinism, deja Milton a inteles ca Lucifer este eroul, dar a respectat naratiunea puritana ca eroul e rau. Abia romanticii, ca Byron, au dat credit lui Lucifer si Cain.

  In Star Wars, inspirat din Monomitul lui Cambell, Luc Skywalker este Lucifer (vezi caderea in duelul cu Darth Vader – Father, care are o inscriptie in ebraica pe pieptar.

  Un serial interesant – Strange Angel – despre relatia intre Thelema si istoria NASA – stie Walter Veith ceva.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: