NASA se teme

32 Responses to NASA se teme

 1. Amaranthine Sophia says:

  România e o insulă așezată pe o stâncă înaltă și valurile nu o ating. De aceea propun următorul scenariu: va fi o știre la și altele, pe la vreun post superficial ca pro tv, in biserici se va da ordinul de zi pe unitate și credincioșii vor obtine replica necesară la argumentul vieții pe altă planetă, replică necesară pt că nu va fi nicio dispută. Oamenii își vor vedea de viață mai departe, jumătate din ei neaflând oricum, jumătate aflând dar nu le pasă, nu înțeleg nici vestea în sine și nici implicațiile ei. În România știrea o să producă un cântec de greieri. Dacă știrea ar fi că microbii de pe Marte afectează caroseria la mașini, atunci orice variantă postapocaliptica e posibilă. NASA a mai avut ceva tentative, ne-a spus-o printre rânduri, informația e confirmată pt ei și poate nu au încă dovada fizică. NASA nu e o instituție independentă de putere si politic. Va ține informația până se va hotărî dacă, când și cum va fi ambalată. Dilema mea e de ce își mai pun problema și de ce nu reduc totul la tăcere: „Nu e bă nimic acolo, vedeți-vă de muncă!”

 2. Capu-Varzã says:

  Daca scopul evolutiei este excelenta/inteligenta (personal imi place sa cred ca da), atunci un impact la fel de important ca descoperirea vietii extraterestre, il va avea evolutia inteligentei artificiale si hibridarea biologicului cu artificialul, care in timp va tranzitiona la artificial total.

  Dar in cazul asta, ramane valabil Paradoxul lui Fermi: unde sunt toti estraterestrii inteligenti?

 3. taranlogic says:

  Nu prea am încredere în scrupulozitatea hipertrofiată a celor de la NASA.Are insomnii că ne sucim noi mințile.O fi doar sensibilitatea năzdrăvană de poet a directorului.Sau o fi temerea asta o manevră să ne dăm noi seama cât de iepocală e descoperirea,și încep și eu să înțeleg.

 4. Freudian slip. Cassini e proba care a descoperit molecule organice mari în geyzerii de pe Enceladus.

 5. Exista mai multe semne de posibila viata extraterestra.

  Materie organica in Orion (desi, deocamdata, nici o cetate).
  Kilaritate la aminoacizi în nori nebulari.
  Oceane pe lunile lui Saturn.
  Molecule mari pe Enceladus.
  Materie organica în comete.
  Emisii de metan pe Marte. Apa pe Marte.
  Etc.

  Cel dintâi candidat este Enceladus, dar Marte e mai aproape.

  OTOH, cineva care da pe fata optimism cu privire la viata extraterestra risca sa fie marginalizat. Terenul este fertil pentru teorii conspirative si asta mareste scepticismul.

  Ca un barometru, este relevant cum au evoluat SF-urile în ultimele doua decenii. Omul de stiinta este demonic, soldatul/politistul e bun, pământul e unic, capitalismul e vesnic. Vezi filmul idiot Ad Astra.

  Aici e punctul lui Nolan:

  Do not go gentle into that good night,

 6. Deocamdata, tot ce stim despre constienta este ca apare la maimutoi striviti între nostalgia copacilor si rigorile civilizatiei. Sunt sceptic cu privire la idea ca sentienta este o functie a inteligentei si cred ca hibridarea cu AI ne va tampii de tot. Deja IQ-ul a scăzut proportional cu popularizarea tehnologiei digitale. Un implant digital în creier va fi doar o nouă jucărie si un nou mod de a face sex.

 7. NASA a mai avut ceva tentative, ne-a spus-o printre rânduri, informația e confirmată pt ei și poate nu au încă dovada fizică. NASA nu e o instituție independentă de putere si politic. Va ține informația până se va hotărî dacă, când și cum va fi ambalată. Dilema mea e de ce își mai pun problema și de ce nu reduc totul la tăcere: “Nu e bă nimic acolo, vedeți-vă de muncă!”

  Asa cred si eu. Când Cassini a survolat Enceladus, Bush a fost trezit din somn de parca ar fi gasit armele chimice ale lui Sadam în sistemul solar. Problema NASA este însă nu poate lăsa pe alţii să i-o ia înainte si de aceea vorbeşte la două capete. Este ca Moon race. Congresul si publicul erau împotriva programului Apollo dar nu puteau lasa rusii sa castige cursa. Au jucat golf pe Luna si au închis programul.

 8. Amaranthine Sophia says:

  Poate avem noroc cu China.

 9. Amaranthine Sophia says:

  E un singur om, ușor de intimidat.

 10. Edi Constantinescu,

  Dar s-a spus la un moment dat ca s-au gasit microbi fosili in niste meteoriti. Aia ce au fost de fapt?

 11. Si as mai avea o intrebare: daca paradigma neo-darwiniana cade, cu ce ar putea fi inlocuita?

 12. Amaranthine Sophia says:

  Neideologic, ar trebui inlocuita cu ce rezulta din interpretarea datelor dupa studiul noilor organisme și după studiul comparativ. Poate neodarwinismul nu va fi înlocuit ci completat, împlinit.

 13. Ianis says:

  PostDarwinism sau alt model de Darwinism.

 14. AH – 84001 a fost ejectat de pe Marte acum 4 miliarde ani de impactul cu un asteroid si a cazut pe pamant acum 13.000 ani.

  https://www.space.com/33690-allen-hills-mars-meteorite-alien-life-20-years.html

  Such magnetite particles are not known or expected to be produced by nonbiological (abiotic) processes. As such, the study team members said these crystals might constitute evidence of the oldest life-forms known, with profound implications for the presence of life in the universe.

 15. Neo-darwinismul clasic inseamna reproducere cu modificare + selectie naturala. Acesta este algoritmul principal, dar au fost descoperite si alte mecanisme, cum ar fi reglarea expresiei genelor in embrion sau transferul de gene. Bacteriile se pare ca evolueaza mai ales prin transfer de gene si folosesc cu succes editarea genomului prin CRISPR. Cefalopodele, cum am mai spus, au evoluat prin editarea in ARN. Este probabil sa existe mecanisme ale evolutiei inca neobservate care au jucat un rol crucial in evolutia vietii la inceputul ei sau in momente cheie. Paradigma ND ramane, dar nu este totul.

  Cartea lui Gould. Fulll House, ridica problema excelentei si te lasa cu un gust amar in gura. Idea este ca nu exista un vector al complexitatii in evolutie ci doar in mintea noastra. Sub aspect ND clasic se pare ca are dreptate, dar deocamdata intelegem mecanismul evolutiei partial. Aici vin misticii cu argumentul din ignoranta, insa nu trebuie trasa concluzia ca nu exista un proces natural care impinge evolutia spre complexitate. Viata in sine este extrem de complexa si daca viata este comuna in univers inseamna ca de la inceput poseda un astfel de vector. Ce spun este doar filozofie, bineinteles.

 16. Nu-ti fa probleme. E un narcisist care nu se simte intimidat sa sfideze pe toata lumea si sa fumeze iarba la showul lui Rogan. Astia sunt tipii care fac istoria.

 17. Biocosmismul rus/sovietic a influentat teologia lui Teillard si Star Treck si reprezinta o viziune mult mai optimista cu privire la evolutie si locul omului in cosmos. Nebuloasa din Andromeda de Ifrimov, a fost baza secreta pentru serialul american Star Treck. Dupa ce americanii au castigat razboiul rece s-a impus utilitarianismul anglo-saxon ca o ciuma: plateste taxele, cumpara-ti o casa, si masturbeaza pe saituri porno. E loc si pentru Jeezas.

 18. Taran,

  Cand Pluto a fost trecut in randul planetoizilor un argument favorit NASA a fost ca e prea greu pentru elevi sa invete atatea planete. Argumentul asta spune totul. Am participat la o conferinta cu autorii proiectului New Horizons care au dovedit ca Pluto are geologie, deci e planeta, si povesteau cum s-au lovit de politica in lansarea proiectului. Tipii au avut noroc cu o aliniere rara a planetelor care a permis sling shot pana la Pluto la pret redus. Marea surpriza a fost abundenta de materie organica pe Pluto.

 19. taranlogic says:

  Edy – Acum vreo zece ani TVE 2 a dat mult după miezul nopții un film documentar în care oficiali americani (printre ei ,Rumsfeld ), cei mai mulți șefi CIA, spuneau că nu au ajuns pe Lună .Spuneau că totul a fost filmat pe lângă Londra cu doar două,trei persoane iar actorii au fost sfătuiți de un boss CIA să fugă cât mai departe.Fiind televiziune națională am rămas siderat.Explicația a venit puțin mai târziu când în presă am citit că au mințit când au spus că au mințit că au ajuns pe Lună iar în urma acestei strategii a crescut cu nu mai știu ce procent numărul celor care cred că americanii au ajuns pe Lună.

 20. Emma Soares says:

  Hey Edy, apropo Enceladus „“Wir haben gezeigt, dass Methanogene unter Enceladus-ähnlichen Bedingungen vermehrungsfähig sind und ein Teil des in den Wassereisfontänen nachgewiesenen CH4 daher prinzipiell biologischen Ursprungs sein könnte”, so die Forscher und führen dazu weiter aus: “Man muss allerdings berücksichtigen, dass die im Labor nachgestellten Bedingungen nicht zwangsläufig denen des unterirdischen Wasserozeans auf Enceladus entsprechen müssen. Diese basieren auf Extrapolationen, die von den Cassini-Daten abgeleitet wurden und naturgemäß fehlerbehaftet sind.”
  Deci numai o parte din din CH4 AR PUTEA fi de origine biologica, insa condițiile de laborator nu trebuie neapărat să corespundă cu cele ale oceanului de apă subteran de pe Enceladus, presupunerile se bazează pe extrapolări derivate din datele Cassini și ar putea fi gresite.

 21. Emma Soares says:

  in Orion chiar daca exista vreo cetate cu siguranta nu va putea fi vazuta laut Quantentheorie si Stringtheorie „aus den Gesetzen der Quantentheorie ergibt, ist, dass der Kosmos nicht nur die üblichen drei, sondern neun oder sogar zehn Raumdimensionen aufweisen muss. In einer Welt mit einer Zeit- und zehn Raumdimensionen würde die Stringtheorie zu einem vollständigen Modell ohne freie Parameter.Dabei gibt es Möglichkeiten, wie ein höherdimensionaler Raum uns als dreidimensional erscheinen kann. Eine davon besteht darin, dass die sechs Extradimensionen „eng aufgerollt“ sind: Genauso wie wir einen Draht, aus der Distanz betrachtet, als effektiv eindimensionales Objekt behandeln können, wäre ein Universum, von dessen zehn Dimensionen sechs winzig klein eingerollt sind, für seine Bewohner effektiv vierdimensional (drei Raumrichtungen und die Zeitrichtung). Dafür, wie genau man durch das Aufrollen von Dimensionen von neun zu drei Raumdimensionen kommt, existiert eine riesige Anzahl von Möglichkeiten, die mit allen Konsistenzbedingungen der Stringtheorie vereinbar sind. Die zulässigen dreidimensionalen Welten unterscheiden sich in mehrerlei Hinsicht, beispielsweise durch die Größe der aufgerollten Dimensionen und, eng damit zusammenhängend, durch das Spektrum der vorhandenen Elementarteilchen, deren Massen und weitere Eigenschaften davon abhängen, wie die Strings unter den beispielsweise durch die Eigenschaften der Extradimensionen definierten Bedingungen schwingen können ” Stefan Theisen
  Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik, Potsdam-Golm

 22. Emma Soares says:

  Apropo Evolution, destul de penibil ce a incercat Charles Dawson sa faca cu Piltdown Mensch – craniu de om si mandibula de ourangutan, numai ca sa-l sprijine pe Darwin si teoria evoutiei ?

 23. Wrong Emma. Omul din Pitdown contrazice teza lui Darwin cu privire la originea omului in Africa. Acesta a fost si motivul pentru care a fost privit cu indoiala de la inceput. Nu exista fosile de primate in Anglia, punct. In cele din urma, falsul a fost denuntat de savanti evolutionari nu de creationisti ignoranti.

  Teza lui Darwin a fost confirmata de paleontologi si geneticieni. Omul vine din Africa si nimeni nu are nevoie de falsuri sa demonstreze acest lucru.

  Mai penibile sunt sunt „descoperirile” alea cu uriasi antedeluvieni. Ori nu sunt falsuri?

 24. Emma, Emma, denk daran, was auch dich noch werden kann.

  Acum o avem pe E.G. White ca pioner in Stringtheorie. Unde o sa ne oprim?

  Am un raspuns mai simplu. Bates a vazut nebuloasa din Orion prin luneta de marinar si a tras concluzia ca a vazut poarta cerului. Ellen Gould Harmon a auzit si a prelucrat informatia in creierul ei din care s-a nascut viziunea.

 25. Emma,

  Nu e vorba de CH4 ci de molecule complexe de sute de atomi care stau la baza aminoacizilor. Nimeni nu a spus ca acestea reprezinta viata ci doar ca ar putea fi de origine biologica. Un alt aspect este tocmai ca nu putem lua ca regula ceea ce se intampla in laborator ci ceea ce se intampla in natura. In natura, asemenea molecule sunt de obicei asociate cu prezenta vietii dar originea minerala este posibila. Nimeni nu a extrapolat. Sunt luate in calcul probabilitatile.

 26. taran,

  Teoria conspiratiei fake moon-landing a fost difuzata in US pe Fox News. Publicul Fox cuprinde multi batrani care cred ca pamantul e de 6000 ani sau chiar ca e plat. O explicatie ar fi ca ceea ce place publicului genereaza bani. Eu inclin sa cred propria mea teorie a conspiratiei. Exista un razboi, nu impotriva stiintei, ci impotriva educatiei publice. Fake moon-landing si flat-earth sunt propagate in aceleasi camere de ecou in care meteorologia este denuntata ca pseudo-stiinta. Daca NASA este o conspiratie, inseamna ca datele meteorologice culese prin satelit sunt false.

  O idee populara intre crestinii conservatori este ca banii cheltuiti de bugetul NASA ar putea fi folositi mai bine cumparand jeturi private pentru tele-evanghelsti sau bombe pentru razboaie sfinte.

 27. Interesant articol. Multumesc.

 28. Amaranthine Sophia says:

  Asta-i pe vremea când era mai tânăr, între timp a devenit suspect de mistic. Eu îl cunosc pe Rupert de pe vremea când făcea dialoguri cu Mckenna și Ralph Abraham. Pe Rupert cel de acuma l-am mai urmărit puțin și întâmplător, nu-mi pot face o părere. Trialogues se numesc discuțiile dintre cei trei, sunt pe YouTube, în caz ca va interesează zona asta. Acolo se vorbește mult și despre câmpurile morfogenetice. În ce măsură e acceptata teoria de către oamenii de știință nu știu.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: