Șansa Șarpelui

14 Responses to Șansa Șarpelui

 1. ge2oana says:

  Edi,

  Vrei sau nu, dai apa la moara SDA care functioneza, nu pe adevar,nooooo, nici vorba,ci functioneza pe combaterea „minciunii sarpelui”, pe dialectica turnului de veghere, pe codosheala ca sa fiu mai clara.

  E clar ca e periculos sa stii. Devii un pericol, poti anliza,poti interpreta, poti comenta si poti argumenta.
  Nu vorbim aici de anarhie,noooo,nici vorba, vorbim de capacitatea dobandita prin cunoastere si experienta de a pune la indoiala conventiile de tot felul. Sociale, politice , religioase……

  Ca sa nu zic mai mult, adica TOT.

  Aaaaa, cum sa nu, stiutui doare. Si inca foarte tare. Libertatea la fel de tare doare.

  Pai, in conditiile astea,pericol&durere , sansa sarpelui e mica.

  Mai bine caricatura de dumnezeu usor accesibila ,confortabila, fara dileme si cu raspunsuri la tot si orice.

  Auzi tu, vecina….

  Sansa sarpelui !!!

  Mai, Edi, mai…….

 2. Enheduana Ur says:

  Foarte buna prezentarea, Edi. Sunt nelinistita cu privire la doua lucruri insa.

  1. Nu exista in gradina Eden un pom al cunoasterii, ci mai degraba un pom al cunoasterii binelui si raului. Cu alte cuvinte, nu cunoasterea in sine este interzisa, ci cunoastere diferentei dintre bine si rau. In Eden era bine si prin acel pom urma sa cunosti ce inseamna sa nu fie bine. Deci nu e vorba de cunoastere in sine.

  2. Placerile sunt bune in gradina Eden. Asta e diferenta intre placerile hedoniste de azi si placerile edenice. Daca faci droguri si sex toata ziua te poti imbolnavi. In Eden as zice ca nu.Cu toate astea, desi placerea pare ca este mandatorie in Eden, asta nu inseamna ca cunoasterea era interzisa. Nu vad de ce nu puteau ei cerceta curbura spatiu timpului. Pana la urma cunoasterea este o placere. Cercetatorii cand studiaza quantum gravity o fac din placere. E adevarat ca creativitatea cere efort si stres. Dar placerea e augmentata de efortul si munca depusa. Adica e mai placut sa creezi, sa vii cu o idee noua (chiar daca consumi energie), decat sa inghiti povesti pe netflix.

  Ceea ce incer sa zic este ca desi intrepretarea dvs mie personal imi place si ma motiveaza sa nu fiu indoctrinat de criptoideologia consumerista, parca nu asta este povestea din geneza. Am putea interpreta asa, intr-adevar, dar in ultima instanta cum falsificam interpepretarea?

  Sper sa ma ajutati sa imi clarific putin gandurile.

 3. Ur,

  Mai intai, Gneza are o istorie. Cea mai veche versiune s-a gasit in Ugarit. In aceasta versiune, sarpele a otravit pomul vietii si Adam a fost rtimis de zei sa lupte cu sarpele. Sarpele l-a muscat si Adam urma sa moara. Sarpele se pocaieste si ofera omului muritor reproducerea sexuala ca o forma de nemurire.

  Tema aici este moartea si reproducerea sexuala ca aspecte esentiale ale conditiei umane.

  Geneza merge mai adanc. Omul devine „ca Dumnezeu” prin cunoasterea binelui si raului care se substituie princiului placerii. Pretul platit este existenta constienta, care implica constienta mortii.

  Pavel ofera o interpretare in Rom 7 conform careia experienta caderii se repeta cand omul cunoaste Legea (binele & raul) si se gaseste prins intr-un conflict tragic intre Lege, care redefineste placera ca pofta, si natura animala. Omul „moare” si „inviaza” pacatul ca urmare a contactului cu Legea. Moartea lui Adam se repeta cand omul devine constient de conflictul din sine.

  Cand spun „principiul placerii” nu fac diferenta intre placeri bune si rele. Principiul placerii este somnul ratiunii si somnul este cu atat mai adanc cu cat toate placerile sunt „bune”. Ceea ce trezeste constienta din somn este conflictul intre „pofta” si „bine”. Aici ne intoarcem la Rom 7.

  Neurofiziologic, una este placerea ca descarcare a tensiunii intre dorinta si obiectul ei, alta este circuitul rasplatii in creier cand placerea este meritata prin depasirea obstacolelor. Asa cum spui, stiinta este placere, dar este o placere care vine ca rasplata pentru un studiu greu si disciplinat. Pana la curbura spatiului, omul a invatat sa faca irigatii si sa construiasca cetati, apoi a ajuns la geometrie, la astronomie, s.a.m.d. Asta nu se intampla fara spinii si palamida si sudoarea fruntii in agricultura, fara nevoia de a proteja rodul muncii in cetati.

  Placerea sexuala devine „cunoasterea” lui Eva ca mama a civilizatiei (Hava=comunitate/cetate), sexul devine idealizare si cunoasterea tragica a idealului intangibil. Este ceea ce distruge acum miscarea #MeToo si LGBTQ+*. Tragedia duce la nasterea eroului. Edenul este o lume fara eroism, la fel ca in Eclesiastul si in Brave New World in care suntem prizonieri.

 4. ge2oana,

  Vecina, stim din experienta ce inseamna sa iesi din gradina. Pilula rosie. Ai dreptate: muscatura sarpelui doare.

 5. Cred ca aici ne grabim un pic. Existenta in rai sau in imparatia lui Dumnezeu este o taina pentru un crestin si nu cred ca o putem descrie sau rationaliza. Nu cred ca e vorba de placere in sens hedonist. Este mai degraba o stare de armonie, de ordine, patrunsa de Logos. Nu e pierderea in placeri de natura spirituala sau animala.

 6. polihronu says:

  „stare de armonie, de ordine, patrunsa de Logos”

  Cind te fecundeaza Logos-ul, esti dinamitat de disonanta si insubordonare.

 7. taranlogic says:

  Poli,l’enfant terrible, de serviciu pentru cei nevizitați de grație !… Să te mai miri că Aurel Ionică nu-l înghite,când este tot ceea ce celuilalt îi este refuzat ?…

 8. taranlogic says:

  Sau cum spunea Nae Ionescu despre Corneliu Zelea Codreanu :”Eu mă screm și lui îi vine.”

 9. polihronu says:

  GRIPARE

  nu sînt deloc primul care să
  transfigureze neputinţa de a scrie
  în scriitură absenţa de cîntec în
  cîntec deficitul de zbor în chiar
  zborul strict necesar pentru o
  bună circulaţie a sîngelui în
  trupul gracil evanescent al
  al eu ştiu al uite ce înseamnă
  să te ocolească harul să nu-ţi
  fie oare ciudă mai ales pe
  amintirea îmbătătoare a
  momentelor de întîlnire ce
  spun eu de coliziune cu asta
  cu zi-i pe nume asta care te
  îmbrînceşte în extazul săvîrşirii
  nu sînt deloc primul care să
  aibă inspiraţia lipsei de inspiraţie

 10. polihronu says:

  Si nu uita ca-s postmodern – glumesc cind sint cel mai serios si scot limba la complimente 😛

 11. taranlogic says:

  Plictisindu-se de moarte,într-un moment de fulgurantă imaginație,Dumnezeu creă pe Polihronu.Dar,după aceea,îi păru rău că l-a făcut …

 12. Amaranthine Sophia says:

  Cei din gradina edenului îi înjură pe cei din grădina lui Epicur în care șarpele e binevenit.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: