Lupul Moralist Emasculat

Matei 6:28, u.p.: Uitaţi-vă cu băgare de seamă cum cresc crinii de pe câmp: ei nici nu torc, nici nu ţes; totuși vă spun că nici chiar Solomon, în toată slava lui, nu s-a îmbrăcat ca unul din ei.

Care este adevărul? Unde este adevărul?

Cine este sincer? Cine vrea să ne prostească? Orientul? Sau Occidentul?

Raiul cel veșnic sau iadul nesfârșit, în eternitatea sa definitivă?

Pentru ce trebuie să trăim? Pentru lumea asta sau pentru lumea viitoare?

Cum trebuie să trăim? Să ascultăm de instinctele noastre sau de lupii moraliști?

Care sunt valorile reale? Ce contează, în ultimă instanță?

Pe acestea să le faceți și pe acelea să nu le lăsați nefăcute! Mat 23,23.

Tot noi?

Predica de pe munte reprezintă un fel de constituție a creștinismului. Pare a fi esența creștinismului, partea sa cea mai pură, dar și mai radicală. Este însă o viziune completă asupra lumii? Sau este doar o altă doctrină, o altă ideologie?

Dacă mergi spre orient și ajungi în India, vei întâlni așa numiții ‘holly men’, bărbați pletoși, soioși, cântărind cu tot cu zdrențe, 35-40 kg. Cerșetori. Sfinți. O imagine occidentală palidă, ar putea fi și vegetarienii carențați în vitamina B12.

Există o măsură a tuturor lucrurilor. Dar să ne întoarcem la crini. Am un verișor foarte simpatic și mucalit care, în adolescență, când hormonii ne înnebuneau și ne dădeam drumul la gură cu aluzii deocheate, el rostea formula: ‘Mama mi-a spus să vorbesc numai despre plante și flori!’

Să vorbim despre crini. Dar vă amintiți remarca lui Elifaz din Iov 4,18: ‘Dacă n-are încredere Dumnezeu nici în slujitorii Săi, dacă găsește El greșeli chiar și la îngerii Săi…’ Este oare posibil ca, însuși albul strălucitor al crinilor să nu fie atât de inocent? Ca însăși splendoarea lor, să aibă un motiv atât de ascuns și totuși atât de evident? V-ați gândit câtă energie cheltuie o biată plantă pentru o eflorescență atât de bogată? Pentru ce? Pentru polenizare, sexualitate și reproducere! Efectul estetic este pur secundar.

De ce este numărul sporilor, ghinzilor și spermiilor suprasuficient? De ce se face atâta risipă de savoare și aromă, în cazul fructelor? Dar de parfum și culoare, în cazul florilor? Dar de ouă, în cazul țestoaselor? Ați observat vreodată, spre sfârșitul verii, cât de puțin timp îi trebuie unei buruieni sau ierbii banale, să parcurgă toate etapele creșterii și maturizării, înfloririi și producerii de semințe reproductive? Răspunsul este atât de evident, încât întrebările pot fi retorice.

Despre ce vorbește boncălăitul cerbilor? Sau luptele ibecșilor? Și care este mesajul dansului superb al păsărilor paradisului? Este un dans nuptial, de împerechere. Dar nu, în paradis nu va exista sex! Pentru că paradisul nu face parte din lumea reală!

Care este mesajul rujului, bijuteriilor atât de hulite în mediile fundamentaliste, a rochilor bine croite, a decolteurilor generoase, a tocurilor înalte, a musculaturii etalate, a sprâncenelor pensate, a costumelor turnate și mașinilor tunate, bengoase? Este un mesaj sexual, o cursă în favoarea reproducerii, a transmiterii genelor, către generațiile următoare.

Evoluție pură! Selecția nu este doar naturală, ci și sexuală.

Care sunt atributele acelui creator care a pus atâta frumusețe și perfecțiune, atâta senzualitate în corpul omenesc, în forma sânilor, a fesierilor și șoldurilor, a coapselor și gleznelor, a pectoralilor și deltoizilor? Teologia tace!

Uneori înveți câte ceva și din gafe. În urmă cu câțiva ani, am participat la nunta fiicei unui coleg. După un timp, într-o împrejurare la fel de festivă, remarc o tânără doamnă înfloritoare și mesajul bunăstării sale depline era atât de evident, încât prin ceea ce s-a dovedit a fi o confuzie lucidă (confuzie nominală, luciditate fenomenologică), am exclamat: ‘Îți stă bine măritată!’ Inteligentă, zâmbitoare, doamna a corectat și clarificat eroarea mea: ‘Eu sunt soția pastorului X. Am revenit. Mulțumesc!’ Mult mai târziu aveam să aflu secretul înfloririi sale. O relație biologică, afectivă și psihologică foarte reușită cu pastorul Y, dar la fel de catastrofală, sub aspectul regulilor decenței, adulterului, infidelității.

Desigur, sunt și aspecte absolut ireproșabile: dragostea plină de sacrificiu față de copii și nepoți, glasul sângelui și susținerea familiei lărgite, agoniseala celor necesare traiului, donațiile generațiilor trecute spre generațiile viitoare, etc.

Instinct și morală. Două fețe ale unei monede, în valuta forte numită viață. Pe de o parte, un vulcan în iminență să erupă oricând, căutând permanent un debușeu, pe de alta, efortul disperat al doctrinelor, ideologiilor, opiniilor, eufemismelor, normelor de tot felul, de a-l zăgăzui, al denigra, ostraciza, sau măcar jugula, dirija, instituționaliza, în forme acceptabile, decente.

La cele două extreme, apar victime colaterale ale exagerărilor: psihopați incorigibili, descreierați, violatori, parafilici pe de o parte și, naivi asexuați, isihaști, fete bătrâne, celibatari eterni, personaje străvezii, clorotici iremediabili pe de altă parte. 

Înțelepciunea constă în a găsi dreapta măsură în toate. Spirit, umor: un zâmbet în sclipirea ochilor inteligenți, în colțul gurii!

Desigur, mă refer la cavitatea orală, sediul limbajului, și nu la senzualitatea buzelor. După cum vedeți, am evitat termenul bucal. Se pretează la confuzii. Ce ți-e și cu anatomia asta!

Despre Sorin Săndulache
Senior Neurolog, PhD antropologie medicală, licențiat în teologie protestantă, master în psihoterapie. Tânăr pensionar!

31 Responses to Lupul Moralist Emasculat

 1. Iosif Neguran says:

  Din nou descopar, si in acest articol, lucruri nu doar interesante dar si f corecte.
  Instinct si morala….cum se pot impaca cele doua?
  Ma intreb si eu uneori daca aceea ”constitutie de pe munte” al crestinismului este intentionat orientat spre a inhiba, corecta si chiar inabusi instinctele umane ?….si toate acestea pt ca avem o fire…”pacatoasa”?
  Si oare chiar Dumnezeu ”trimite” aceste corecturi de instinct….sau doar oamenii piosi si devotati unui asemnea partid si ideologiei ei, incearca sa impuna de secole si milenii ceea ce ei cred ca este ”mai bine” pt semenii lor?
  Oricum am descoperit din nou ganduri si intrebari care prind contur si in viata mea…
  Multumiri

 2. Sorin Săndulache says:

  🤝

 3. Sorin Săndulache says:

  Mulțumesc!

 4. Alise Fekete says:

  ”apar victime colaterale ale exagerărilor”

  Ca si apostolul Pavel.

 5. Alise Fekete says:

  Daca nu ma insel si medicul Cavadas (despre care am scris un articol) si pe care de altfel il admir foarte mult, ar putea face parte din aceeasi categorie.

  Si ma gandesc la Isus. Ce trist, 33 de ani fara sa fi stiut (din cate stim noi) ce inseamna izbucnirea vulcanului.

 6. Amaranthine Sophia says:

  „bărbați pletoși, soioși, cântărind cu tot cu zdrențe, 35-40 kg” m-am apropiat cândva de „idealul” ăsta. Din experienta zic ca trăiesc în altă lume unde exista multă plăcere, comuniune și erotism, chiar dacă din exterior pare opusul. Dacă e bine sau nu, nu știu. Din pdvd medical nu e bine pe termen lung dar sunt și exemple de oameni în vârstă care trăiesc asa, deci e greu sa pus o eticheta dacă lăsăm prejudecățile la o parte. Legat de articol, ce credeți de metafizica sexului a lui Julius Evola?

 7. Amaranthine Sophia says:

  Pai, era sau nu om adevărat? Om fără de păcat e acel om care nu trăiește sub nicio lege. În natură nu exista linii drepte, ne învață la biologie când făceam desene ale organismelor. Legea e o linie dreaptă care vrea sa anuleze biologia. Nici Isus nu era o linie dreaptă dacă avea componentă biologică.

 8. Sorin Săndulache says:

  AS Nu l-am citit pe Julius Evola. Promit. Mulțumesc! Am citit comentarii. Pare profund, dincolo de epidermic. Contradictoriu. Original.

 9. Carmen Emma says:

  Oare de ce se pune senzualitatea doar pe instinctul animalic..descatusarea sexualitatii fara componenta sufleteasca. Dumnezeu e tot ce misca..ce vibreaza, ce exalta
  ce respira-n desfatare cand naturii ii da viata
  Focarul de iubire..calda ei imbratisare…implantand in fiecare dragoste imbietoare
  Doar acest sfat hraneste..un imperativ subim..o porunca de e prinsa poate fi liber deplin
  iubirea este principiul in al dragostei festin
  Flori cu floare..specii vaste..de prin apa..aer..
  si-n telluric infiinteaza
  pe pamant…fuior de patimi..si emotii viscerale..
  toate stranse in manunchi cand sacralitatea-i stare
  Asta-i taina cea mai mare..destin mantuitor cand in dragoste se-mbina suflete-mpletite-n zbor
  zbor launtric senzitiv
  in adancul de placere
  carne pe carne gemand..dand fludelor putere
  sa ajunga in extazul..in extazul daruit..de al dumnezeirii gust..in senzatii implinit
  trup in trup…o lumanare..dar sa fie foc sublim
  respiratie de viata..
  fericirii geamat…lin
  pe ton adanc..adanc..parca prinde-ntreg cerul
  il topeste inlauntru
  Pilda merge mai departe analogic si concret
  cand intri-n cetatea sacra cu sufletul prins in piept
  Energii complementare..desfatandu-se-n aluat
  Cand aluatul creste-n drojde de iubire..si inalt
  se dospeste in launtric
  in adancul senzitiv
  sexualitatea-i fibra din vibratii..viscerand
  placeri mistuitoare..atind raiul concret
  cerul readus in simturi..
  Dumnezeului arzand..pana-n seva revarsarii..spuma..apelor..din cult
  iar instinctul acel instinct care face..trupul febra..flacara pulsand
  este tot dumnezeire..cand din plinatatea lui..purtand inimii constiinta..iar constiientei..suflet viu
  Stie clar..fara oprelisti..dulcea lui ingemanare intre vocea cea cereasca..si-mplinirea hranitoare
  intre vocea din launtric si altarul pamantesc
  cand pantecu-i daruirea..dintr-o inima de pret
  cand..pe pantec se apleaca rasuflandu-si exaltarea..sufletul dornic de..sacru..mantuirii creatoare

 10. Sorin Săndulache says:

  Emma
  Sunt sclipiri ale unui lirism autentic, dar am sentimentul că o altă parte provine fără elaborare, prin enunț automat, indiscernibil. Posibil să mă înșel.

 11. alterego1968 says:

  Sorin

  Ce sa intelegem?
  Ca Hristos e lupul moralist emasculat?

 12. Sorin Săndulache says:

  Alterego
  Nu merg atât de departe. Sunt undeva, mult în urma Pastorului Profesor George Knight.

 13. dysangeliumm says:

  Carmen Emma incearca shiun Bukowski poate ajuta 😉

 14. Sorin Săndulache says:
 15. dysangeliumm says:

  Sorin

  Ce sa intelegem?
  Ca Hristos e lupul moralist emasculat?

  nuuu Isus! Sau ma rog tot el dar cand era spirit imaterial care a fost cuprins de pofte shi a trimis spermasfanta in trupul nefericitei. Saraca Maria a fost consolata ulterior cu cuvintele cantecului:

  “I beg your pardon
  I never promised you a hard on”

 16. Amaranthine Sophia says:

  Zeul lasă zeița însărcinată. Zeul moare treptat . Zeița mamă îl naște pe zeu, zeul soare, desigur.

 17. Amaranthine Sophia says:

  Filogenic, cu cât un organism e mai puțin evoluat, cu atât viata lui sexuala e mai simplista, mai minimalista si se înmulțește intens. Cele mai prolifice organisme se înmulțesc asexuat. Femeile cu cea mai mare energie sexuală sunt predispuse sa fie infertile. Eva e mai fertila decât Lilith. Speculând pe direcția asta putem spune ca Isus nu a avut urmași pt ca, fiind și Dumnezeu, a dus totul mai departe. O sexualitate absoluta nu mai e deloc despre reproducere. M-am jucat cu ideea asta, a se lua ca atare.

 18. Amaranthine Sophia says:

  Pot fi puse cuvintele imperativ și porunca alături de cuvintele libertate și dragoste? Ce ai scris ma duce cu gândul la teoria corzilor, care pentru mine e misterul misterelor. Nu e un mister pentru ca nu înțeleg ecuațiile ci pentru ca implicațiile ma copleșesc și ma blochează. Înlocuiește Dumnezeu cu incarcatura lui culturala prin corzi. Nu e poetic, dar devine interesant, nu zic adevărat ci interesant.

 19. Carmen Emma says:

  Enuntul meu e doar modul de a gandi personal…nu suport a lua idei nemestecate..nici macar de a imprumuta….
  Crezul de iubire..structurat pe un fundameni oniric..pliat cu dorinta de implinre si cu acea cautare a inefabilului
  Animus anima..raspuns launtric in dogma sufletului…
  Iau biblia..miturile..filosofia doar ca surse de cunoastere
  Nu imi place a ma ghida dupa reguli stricte..sau doar daca acelea se asorteaza pe ceea ce interiorul dicteaza..iar despre lirism..nu am tinut a-i da special..aceasta forma a exprimarii..asa ma exprim..de obicei…fara prea multa..elaborare..
  direct..din ceea ce cred
  Nu tin sa iubesc un Hristos pe cruce pana nu ii inteleg resursele interioare sau chiar puterea de a razbate lumea spre a da iubire lumii
  Dar ma gandesc ca tocmai aceasta stare de..aparenta..umilinta..slabiciune face religia..sa manipuleze mase..si sa le hraneasca cu propriile slabiciuni..venind apoi la picioarele unui Dmnezeu..ce a trecut pragul mortii doar inghitind desertaciune
  Si nu ideea de a transmite demnitatea vietii…
  Cat despre sexualitate..cred ca numai ridicata la nivelului constiintei poate mantui lumea..si prin lume pamantul intreg
  pulsiunile sexuale dezlantuite necontrolat..dezvolta.egouri..dezvolta..ideea ca orice e posibil…accentueaza o latura neslefuita..doar lasata prada..unei supravietuiri egotice..fara empatie..
  Ori..distrugerea fericirii aproapelui..facandu- ti doar pofta..
  cruzimea fata de natura.vietuitoare…
  A distruge pentru a avea..a narui pentru a-ti fi
  Ignoranta fata de..ceea ce este in jur..cautarea cu orice pret a binelui personal calcand in picioare.pe celalalt fara a tine cont de suferinta produsa
  Ca insasi planeta e trunchi viu
  Putem ajunge la un grad de deteriorare..nu datorita nerespectarii unor etici moralizatoare ci datorita unor mentalitati gresite.religii false
  nu exista amorul total..nevasta trebuie respectata..pusa la pastrare..fada si insipida..dar..refularile..fanteziile se pot face aiurea cu altcineva
  ranind femeia in esenta ei
  femeia in sacralitatea ei..este prin definitie spectacolul senzualitatii..asa ar trebui
  in a o vedea..si femeie si sotie si sursa placerilor carnale totale si credinta
  in aceeasi fiinta..
  ceea ce spun e ca un semnal de alarma asupra tuturor aspectelor vitale cand insasi specia umana..e alterata de neputinta..
  si de idealul de a aspira nu spre un cer..imaculat steril..si..plin de entitati livide..ci la o civilitatie..la o patrundere a cosmosului..ridicandu-ne la nivelul de a intelege si respecta viata
  iar universul e sexualizat
  e nascut din energii..complementare
  masculin..feminin
  e de nuanta sexuala….
  tocmai de aceea constiinta ar trebui sa actioneze in a armoniza
  echilibra
  autentifica..chipul universului..
  mai mult decat carne suntem fiinte energetice
  si numai energia ne ridica dincolo de moarte

 20. Amaranthine Sophia says:

  Nu degeaba în psihiatrie se folosește dualitatea sex-spirit.

 21. Amaranthine Sophia says:

  Ori de la Edmond am auzit, ori e un gând inspirat dintr o postare de-a lui care spune asa:

 22. Amaranthine Sophia says:

  Fericirile de pe munte nu sunt porunci sau pași spre o lume mai buna ci e ținta, idealul la care putem ajunge. Îmi aduc aminte acuma. Ca urmare a schimabrilor pe care revoluția lui Isus le va aduce, lucrurile vor fi asa: cei flamanzi se vor satura, cei blânzi vor moșteni, etc.

 23. Amaranthine Sophia says:

  Privind lucrurile, după 2000 de ani, aș zice că a eșuat. Doar dacă nu e una din acele semințe care stau foarte mulți ani în stare latenta până să apară condițiile optime pentru germinare. Speranța e ca samanta nu a germinat încă. Nu o vad încolțită nici în crestinismul apocaliptic primar, nici la gnostici iar dupa Constantin întram în plina iarna. Isus a aruncat samanta pe o roca sferica goala. Așteptăm ca erele geologice sa creeze sol fertil. Dacă Samanta a germinat în trecut, atunci e pa, trebuie sa vină să mai aducă una.

 24. Sorin Săndulache says:

  Nu vă lăsați antrenați în pesimism. Eu rămân un optimist incorigibil!

 25. ge2oana says:

  Zi.ne ceva de AE Poe……

  Ca tot zici de dragoste….

  Ala nu era azs, nu era doctor, doar traia viata cu kkturil ei.

  ZI.aluia cum e cu dragostea.
  Poate ala intelege.

 26. ge2oana says:

  Doctore,

  Faci baie de multime, toti de lauda…

  Eu nu zic ca e rau, zic doar ca viata nu e ca la matale….

  E dracului de jegoasa, e o curva chiar.

  Poate la matale e altfel,cine stie ….

 27. ge2oana says:

  Si cel Isua ce dracului aveti!?

  Si ala bulangiu, si ala afemeiat, si ala……fiu de curva evreica !?

  L.am auzit pe unul care zice ca…

  Eeehhh, prostiii de.a lui Pavel, alt bulangiu fara nevasta….

  !!!???

 28. ge2oana says:

  Hai, incepeti….

 29. ge2oana says:

  Eu n.am emoticoane, is bleaga, adica doar ma gandesc….

 30. Sorin Săndulache says:

  ge2oana
  Cunosc lipsurile, neajunsurile, suferința, mizeria, munca – nemijlocit. Am muncit ca țăran, betonist și tinichigiu pe șantier, fochist. Încerc să te înțeleg, îți admir tăria, dârzenia – știu că nu ți-e ușor. Dacă crezi că te pot ajuta, nu ezita! Ai dreptate, vocația de medic are beneficii nemeritate. Și poveri. 40 ani de medicină. 50 ani de muncă. Responsabilități! E Frumoasă! A fost! Restul, sunt vorbe, cum ai zis.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: