O salata de cuvinte greu de digerat

Martin Luther a scris candva o scrisoare adresată lui Erasmus din Rotterdam în care îl asigura ca a așezat tratatul lui despre liberul arbitru la loc de cinste pe peretele latrinei și va citi cu atenție fiecare pagina înainte de a o folosi. Asta explica de ce răspunsul lui Luther a fost neobișnuit de metodic și calculat pentru temperamentul său. Lectura și răspunsul au fost moderate de ciclul digestiei.

M-am aflat într-o situație identică vizionand emisiunea Punctul Critic – Invazia spiritualistă” – Sinuciderea protestantismului (VII), moderata de Dragoș Turturica, cu Valentin Danaiata și Elvis Dengel ca invitați. Mi-am pus mana la nas și am vizionat toata emisiunea, însă răspunsul este moderat de ciclul digestiei. O asemenea salată de vorbe goale și concepte pseudo filozofice e greu de digerat și pentru a păstra puțină substanță din ceea ce își are locul acolo unde conform Mantuitorului se curata toate bucatele sunt obligat sa consum salată de cuvinte cu lingurița. Mă voi ocupa deocamdată doar de primele 8 minute care reprezinta “partea introductiva” a emisiunii.

Spune Turturica:

Pentru a înțelege ce se intampla cu protestantismul astăzi am discutat despre modul în care Scoala din Frankfurt a produs un declin cultural care a reprezentat fundamentul pentru o atitudine poate mai contagioasa decat virusul din aceste zile și anume o atitudine de victimizare…

Nu știu ce au discutat amicii noștri despre Scoala din Frankfurt dar se vede ce nu au pus mîna pe un singur autor al Școlii din Frankfurt și în cazul improbabil ca au facut-o nu au înțeles ce au citit. Numitorul comun în spectrul larg și de multe ori contradictoriu al acestor autori il reprezinta tocmai analiza critica a unei culturi în declin din cauza ca criteriul pieței se substituie valorilor spirituale.

Theodor Adorno, exponentul cel mai influent al curentului, acuză cultura de masa ca oferă iluzia libertății de alegere în faptul că poți alege între mai multe branduri de consum material, cultural, de știri și comentarii politice, dar, mai ales, pentru ca ai acces liber la aproape toate fanteziile sexuale ca marfa.

Exista aici o zona de intersecție între preocupările SDF și ale teologilor protestanti. De fapt, a existat și încă exista un dialog fructuos între cele doua clase. Motivul pentru care mișcarea evanghelica – penticostala ignora acest dialog este pentru ca este ea insasi o cultura de consum și o economie de himera nu lipsita în secret de hipersexualizarea pe care SDF o găsește inevitabilă în astfel de piețe.

Idea că politicile de identitate/victimizare vin din SDF da pe fata aceeași ignoranță pretentioasa. Dacă cineva chiar vrea să găsească o baza filosofică pentru ele aceasta este mai degrabă ceea ce se numește destul de vag poststructuralism și este opusă marxismului. Însă aici avem cu adevărat ceea ce Turturica numește “o atitudine poate mai contagioasa decat virusul din aceste zile”, teoria conspirației marxismului cultural pe care prietenii nostrii au inghitit-o în ignoranță, cu carlig și undita.

Mai departe:

Aceasta atitudine de victimizare… duce individul la un punct foarte critic de vulnerabilitate, o zona în care este susceptibil la niște primejdii care îi vor afecta modul de gandire și înțelegere a realității.

În principiu sunt de acord, însă trebuie sa recunoastem ca negrii, femeile, și homosexualii măcar au motive sa se considere victime. Întrebarea este cum de nu pricep amicii nostrii ca ei reprezinta tot o atitudine de victimizare însă pe baza imaginare. Ce altceva este teoria conspirației marxismului cultural decât victimizarea imaginara a dreptei creștine? Însă amicii noștri merg mai departe, ei se considera victimele speciale ale fantomei protestantismului sinugigas si a unei conspiratii spiritiste globale.

Aceste pericole, unul dintre ele, poate cel mai important dintre ele este subiectul emisiunii de astăzi: spiritismul.

Are dreptate moderatorul că complexul victimizării “va afecta modul de gandire și înțelegere a realității”. Danaiata și Dengel ne oferă cele mai absurde și fanteziste scenarii ale metamorfozei unei școli de gândire materialiste într-un cult care invoca spiritele.

Prima problema, explica Danaiata, sunt liber cugetatorii. Un liber cugetător este cineva care își formează opiniile numai pe baza de logica, rațiune, și empirism. De aceea liber-cugetatorii nu apelează la explicații supranaturale. Asta duce inevitabil la spiritism, adică la credința în supranatural. Dacă nu pricepeți cum înseamnă ca nu sunt singurul.

Mai departe. SDF a combinat marxismul, o teorie materialista a societății, cu freudismul, o teorie materialista a psihicului uman. Asta duce la dualism, adică la neoplatonism, și de aici la spiritism.

Simțământul comunitar duce la neoplatonism, probabil pentru că Platon a scris Republica. Republica este un manifest elitist, anti-egalitarian. Asta duce la egalitarianism și ca atare protestatarii de astăzi sunt platonistii de maine deci spiritistii de poimaine.

Teologia liberarii s-a împotrivit bananizarii Americii Latine de către corporații străine și regimuri de war-lords deci sunt împotriva legii și ordinii și inspiră pe cei care se dedau la acte de vandalism în protestele recente. Protestatarii vor ca poliția să nu fie deasupra legii, deci sunt împotriva legii. Concluzialui Danaiata este ca protestele vor degenera in ședințe de spiritism.

Elvis Dengel ne explica cum infiltrarea neo-marxismului in US incearca sa elimine religia din spațiul public “cum s-a întâmplat și în Europa”. Entschuldigen Sie dar a făcut-o Constituția acum peste doua secole și Europa s-a luat după America.

Politicile de identitate, continua el, duc la credinta absoluta in stiinta. Sorry, dar parte a politicii de identitate este denunțarea științei ca eurocentrism și imperialism vestic. Elvis, ai auzit vreodată de decolonizarea științei? E din aceeași familie cu creaționismul științific adică susține ca stiinta e relativa.

Spune Dengel mai departe: „aceasta incredere absoluta in stiinta este poartea prin care va intra spiritismul și va cucerii stiinta si religiozitatea moderna”. Presupun ca Dengel știe ca în știința se considera ca orice ipoteza sau teorie este provizorie. Increderea absoluta in stiinta este increderea absoluta in metodologia naturalista. Adică excluderea supranaturalului în explicația lumii. Aceasta este poarta prin care spiritismul, adică credința în supranatural, va intra în stiinta, dupa logica lui Dengel. Caile Diavolului sunt întortocheate.

În concluzie, spune Danaiata, spiritismul are trei ramuri: „stiinta, filosofie, și religie. În toate trei aspectele este captivant pentru clasa de oameni despre care vorbim”, adică pentru liber-cugetatori, marxiștii culturali, protestatari, evolutionisti, egalitarieni, comunitari, umanisti, oameni de stiinta, sinugicasi protestanți, atei, și, last but not least, membrii bisericii care resping autoritatea pastorului asupra minții.

Va las deocamdată sa digerati introducerea.

Va urma.

22 Responses to O salata de cuvinte greu de digerat

 1. ibrian says:

  Credi ca Edi e destul de mult timp in online ca sa isi dea seama ca: 1. Referintele la Danaiata lasa rece majoritatea urmaritorilor lui Edi (deveniti destul firavi cantitativ). 2. Referintele la Danaiata arata ca el il urmareste pe Danaiata, desi sunt lucruri mult mai interesante de facut (drept fiind ca sunt si lucruri mai interesante decat cicitul pe O2). 3. Il poromoveaza pe Danaiata, facandu-i placere sa aiba un sparing partner care in public prefera eschiva.

 2. Bogdan Vodita says:

  Da. „Spiritismul”, o sperietoare clasica (si expirata) in a.z.s.-ismul romanesc. Realizatorii nici nu trebuie sa faca eforturi persuasive speciale, tinand cont (iar ei stiu bine asta) nivelul de semianalfabetism filosofic si stiintific al audientei… Linkul http://www.llro.org/archive/predici/punctul-critic-sinuciderea-protestantismului-viii-20-iunie-2020-sabat-dimineata/

 3. Ibrian, you miss the point. This is not about O2, is about my church sect.

 4. nicumohanu says:

  De acord cu primul comentariu. Edi, de ce foarte des te uiti peste gard sa vezi ce fac adventistii?
  Noua ta constituenta nu este interesata in acest subiect. Sansele tale de a converti sau influenta gindirea adventa sunt infime. Au fost oameni din biserica care te-au urmat o perioada pina s-au
  speriat pe drum sau odata ajunsi la destinatie. Oamenii care au spart un paradigm rar se mai uita inapoi. Cu toate acestea trebuie sa recunosc faptul ca faci afirmatii pertinente aici si de valoare care
  din pacate vor cadea in „urechi astupate”. Desi ne aflam pe pozitii diferite in ceea ce priveste problemel esentiale ale filozofiei, religiei si stiintei apreciez valoarea analizei tale profunde chiar si in subiecte care ne despart.

 5. polihronu says:

  Asta e contextul ideal in care sa (re)cititi aceste pagini ale lui Guy Stroumsa.

 6. polihronu says:

  O excelenta sinteza – „we are the landscape”.

 7. daimonel says:

  In loc sa produca salata bio in satul lor,cei trei baieti catapultati in SUA de paraua vaduvei din Romanica ,s au gandit sa insire si ei niste cuvinte cuvinte (goale ,desigur),doar or suna a ceva,ceva…
  Edi ,exagerezi cu orzul pe aceste gâște care se cred ale Capitoliului ,dar care ,de fapt,umbla prin balarii!

 8. daimonel says:

  NM
  “Edi, de ce foarte des te uiti peste gard sa vezi ce fac adventistii?“

  Dar de ce va deranjeaza?…
  Nu vreti dvs sa fiti “o priveliste ptr oameni ,lume si ingeri?!”
  Glasul sangelui catorva generatii de tineri azs ,ratati intelectual si social de doctrine apocaliptice ,striga !
  Si se aude si dincolo de gardul tot mai inalt pe care il claditi!

 9. nicumohanu says:

  Nu nu ma deranjeaza, ma onoreaza, sincer! Cu doctrinele apocaliptice ai partiala dreptate, desi
  ratati si insingerati este o exagerare. In partea de lume unde traiesc nimeni nu le mai abordeaza.
  Iar tinerii ratati si insingerati care acum sunt adulti isi traiesc viata seculara bine mersi sorbind cafeluta si paharul de vin fara sa le zica nimeni nimic. Cei ce fac astfel de afirmatii nu prea sunt
  „dusi pe la biserica”

 10. nicumohanu says:

  Nimeni nu poate infirma faptul ca pentru sute de ani motorul progresului in lume in toate aspectele
  a fost produsul protenstatismului anglo-saxon. Altfel ramineam pe mina lui Mao, Pol Pot si Chaz/Chop. Acesta este privelistea la care te referi si este reala.

 11. polihronu says:

  „motorul progresului”

  Despre asta discutam aici – despre cum motorul se poate gripa, ba chiar bloca in marsarier.

 12. daimonel says:

  NM,
  Iarna nu i ca vara si Romania nu i ca Australia!
  Despre ce vorbim? Apocalipsa face ravagii in Ro! De Parca n ar fi de ajuns profetii autohtoni,peste biata turma autohtona se revarsa si salata apocaliptica a romano-americanilor bagati in seama aici ,de Edi…
  Acolo la antipozi,oamenii sunt poate mai relaxati,mai echilibrati ,dar pe plaiurile mioritice toxicitatea Marii Lupte a fost preluata deja de majoritari si ,amestecata cu lacrimile icoanelor facatoare de minuni ,a dat o dezgustatoare salata din care se hraneste clasa noastra politica!Si cu ce rezultate?!…

 13. polihronu says:

  Si totusi chiar si Ro e mai liberala decit vor apocalipticii (vezi referendumu’).

 14. polihronu says:

  Excelent articol: „Este clar că acum celor avizați li s-ar putea părea copilărești unele pasaje din Preda despre legionari și antisemitism, dar de fapt el nu făcea decît să ducă mai departe o discuție legitimă… Noi am astupat un totalitarism cu altul și nu i-am permis primului să răsufle complet. Așa se face că și în prezent sîntem departe de capacitatea de a evalua nuanțat momentele cheie ale perioadei interbelice dominate de extremismul de dreapta.”

 15. nicumohanu says:

  Da, motorul s-a gripat de curind, de cind institutiile de cultura si cercetare te epureaza imediat ce te miroase ca ai inclinatii biblice/crezi in Dumnezeu. Este cel mai sigur drum de a transforma stiinta in propaganda. Trebuie sa fii ateu sau agnostic. Period. In ceea ce priveste peisajul social
  politic si economic cei ce nu vad „apocalipsa” sunt demni de compatimit. Lumea a trecut prin cicluri econemice dintodeauna. Totusi ceea ce se intimpla acum este fara precesdent. J Powel la comanda lui Trump „tipareste bani” la o rata imposibila de sustinut/ca sa fie reales share market has to be up! Altfel pension funds, social security, etc implodeaza/blood on the streets!. Celelate
  banci de rezerva, ECB China, restul lumii fac acelasi lucru. There is no price discovery proces in the world. Toata lumea cumpara junk bonds invelite in poleiala, shares in companii falite, etc.
  MMT is a joke. Rezolvi problema datoriei cu mai multa datorie. Merge pentru un timp. Cu cit se amina rezolvarea cu atit explozia va fi mai mare. Singura solutie va fi marxismul. Majoritatea populatiei il vor sau il vor dori. Numai ca cei ce au puterea nu vor fi de acord chiar daca acum doneaza la BLM…Apocalipsa are piciare! Si Isus a venit fara se fie recunoscut de cei ce puteau s-o faca. Si Apocalipsa poate sa vina altfel decit prezic adventistii.

 16. polihronu says:

  „institutiile de cultura si cercetare te epureaza imediat ce te miroase ca ai inclinatii biblice/crezi in Dumnezeu. Este cel mai sigur drum de a transforma stiinta in propaganda”

  Eu recunosc ca Dumnezeu poate fi subversiv – asa cum a fost in Romania, sub comunism. Dar starea Lui naturala e fix de propaganda. Ce? Nu e Dumnezeu patronul lui Trump?

 17. nicumohanu says:

  Pentru „cei ce se tem de apocalipsa” le recomand predica lui Edi: https://www.youtube.com/watch?v=Fv98JdKyDp8. Poate trebie sa faceti abstractie de formula de incheiere: „Domnul sa ne ajute la aceasta Amin”
  Edi, uita-te la tine/body language/ cind vorbesti pe „oxygen” comparat cu vorbirea de la amvon.
  Nu esti tu/uita-te la privirea la si anxietatea de pe fata, si uita-te apoi la relaxarea si deschiderea din alte prezentari si in alte circumstante. De ce trebuie sa faci lucrul acesta?

 18. daimonel says:

  NM,
  O alta Apocalipsa,deci?…
  Un Bau Bau ,o Gheena ,ceva?
  Daca unii nu pot fi “cuminti” decat asa,asta e!
  Un om educat ,ar trebui sa depaseasca aceasta etapa …parerea mea.

 19. nicumohanu says:

  N-ai inteles. Ai incurcat adresantul. Replica ta trebuie redirectionata catre Edi. Eu am facut referinta la acea postare din alte motive. Edi va intelege oricum.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: