Evoluția raselor

79 Responses to Evoluția raselor

 1. polihronu says:

  La multi ani, muscaciosule! 🙂

 2. sisif says:

  Toata povestea asta imi aminteste de melodrama de acum citiva ani dintre Sam Harris si Ezra Klein, pornind de la podcastul in care l-a avut ca invitat pe Charles Murray, autorul cartii The Bell Curve.
  Intre timp #ShutDownSTEM a evoluat in denuntarea testelor standardizate sau a sistemelor de notare ca metode de segregare rasiala a academiei.

  Cind spui ca rasa nu e un construct, implici ca rasele pot fi definite biologic. Totusi, consensul stiintific pare sa fie ca rasa este un construct social bazat pe diferente fizice (in primul rind culoarea pielii, la care se adauga ochii, parul, inaltimea, etc) dar nu are delimitari atit de clare in genetica. De unde si abandonarea conceptului de rasa in favoarea celui de ascendenta sau populatie.

 3. polihronu says:

  Unii sintem negri la suflet si galbeni la ficat 🙂

  Sper ca nu va da Ana de furca 😉

 4. Amaranthine Sophia says:

  Ca sunt unii cu SD STEM nu-i important, sunt și ăia cu pamantul plat si tot felul din ăștia. Intrebarea e de ce oamenii normali îi bagă în seamă? Ăia îs nebuni sau pe interes, dar daca lumea academică și științifică se modeleaza după ei, înseamnă ca-i formată din proști cu diplomă.

 5. sisif says:

  Nah, niste ploaie e binevenita.

 6. Totusi, consensul stiintific pare sa fie ca rasa este un construct social bazat pe diferente fizice (in primul rind culoarea pielii, la care se adauga ochii, parul, inaltimea, etc) dar nu are delimitari atit de clare in genetica. De unde si abandonarea conceptului de rasa in favoarea celui de ascendenta sau populatie.

  Pentru ca vorbim de Hsu, nu a folosit termenul de rasa ci „ancestry.” Altii au citit „rasa”.

  In rpincipiu, cand trebuie sa complectez chestionarul ala stupid cu „ethnicity” (adica „rasa”) nu bifez „caucasian” pentru ca termenul este un non-sens ci „other” si uneori scriu „human”.

  That being said, proiectul Humane genome diversity identifica locul de origine dupa frecventa anumitor alele. Idea ca „rasa” (un termen depasit) este un construct social pe baza culorii pielii, in primul rand, ignora aspectul genetic/molecular. Deasemenea, un arheolog sau un expert forensic identifica „rasa” dupa forma craniului, pentru ca parul, ochii, si pielea s-au dus.

  Aspectul cu care nu sunt de acord la „construct’ este vulgarizarea lui Foucault. Identitatea rasiala este considerata esentiala pentru o subiectvivitate care se naste din relatia de putere asuprit/asupritor. Asta insemana ca relatia de asuprire nu poate exista in interiorul aceluiasi grup etnic dar este totdeauna prezenta in relatiile intre indivizi din etnii diferite. De exemplu, o femeie mutilata genital si sclavita in Sudan nu este asuprita de patriarhalismul tribal ci de femeia alba din Vest. Un barbat alb care se zbate sa puna paine pe masa este asupritorul actritei afican-american care primeste Oscarul intr-o rochie de 10.000 si face senzatie in media printr-o adresa intersectionista.

  In ce ma priveste, prefer sa nu vad rasa ci individul, asa cum visa MLK, dar aici vine Robin DiAngello si ma acuza ca sunt rasist pentru ca nu vreau vad rasa.

 7. Probabil ca daca ai avea lista clientilor lui Epstein ai intelege cine sunt savantii-putere din America. Intreab-o pe Ghislaine Maxwell.

 8. Multumesc. Sper sa nu-mi cada dintii.

 9. Amaranthine Sophia says:

  E prima dată când aud de stem. Se pare ca Gaya mind acționează la toate nivelele, nu doar cel biologic, ca in cazul altor specii, ci si ideologic. Dacă am reușit sa fentam natura și am ajuns pana aici cu civilizația, de acum suntem bătuți cu armele noastre, cu ideile, nu cu viruși, pradatori si războaie. Vad un tipar, atât in progresul biologic cat si civilizational. Progresul e in cicluri intercalate de cicluri distructive. Ciclul de distrugere e un puternic factor de selectie naturală si de creere de spațiu si posibilități noi. În natură, cel mai bogat, creativ, dinamic și interesant ecosistem nu e cel care a ajuns la climax ci populatiile succesionare. Stadiul de climax e o incremenire relativă unde evoluția își încetinește mersul.
  Daoismul e acel domeniu la care ma gandesc mult fara sa-l fi citit. Am multe din astea. Nu vad daoismul ca o religie sau ideologie ci ca o cercetare a naturii. O știință intr-un anumit sens. Cineva definea ontologicul ca fiind ceea ce se repetă la diferite nivele, ca un tipar. Deci daoismul se ocupa de ce e ontologic. Însă in loc sa studiem ceva vechi din care poate nu înțelegem mare lucru, mai bine citim cărți de ecologie, dinamica populațiilor, chestii din astea și gasim tipare care se pot aplica la alte nivele, de la mica grădină de pe langa casă la marile civilizații ale istoriei. E tot daoism dar cu materiale pe care le intelegem.
  Ziceați ca sunteți pesimist cu privire la civilizatia actuala dar optimist față de H. sapiens. Civilizatia cade iar următoarea nu va fi o repetare a acesteia ci va merge mai departe pana sa cada la randul ei. La fel ca viața in general, după extinctiile in masă sau civilizațiile care s-au succedat in istorie.

 10. Amaranthine Sophia says:

  M-am uitat peste numele de mai sus. Salvarea imperfecta a actualului progres facut stă in China. Dar după ce China va fi singura putere, nu o sa mai fie interesata de progres ci de control si apoi distopia. Progresul e o cursă a înarmărilor pt ei, nu dragoste de cunoaștere.

 11. Amaranthine Sophia says:

  La noi sapa iobagiei sta dupa ușă și pamantul umed nu s-a uscat de pe ea. Nici boierii nu au disparut că s-au organizat in BOR sau sunt „baroni locali”. După caderea civilizației imediat ne organizam. Avem si clanurile interlope ca haiduci, avem gandirea magică. La cutremur e mai ușor intr-o casă de chirpici decât intr-un zgarie nori. :))

 12. Amaranthine Sophia says:

  https://sservi.nasa.gov/articles/a-lunar-nuclear-reactor/ dar este si speranță. In lumea mentală starea de climax se poate depăși și prin imaginarea unei noi stari de climax astfel încât actuala stare sa fie doar o etapa de succesiune.

 13. Amaranthine Sophia says:

  Revitalizarea cuceririi spațiului poate eclipsa problemele false și prostiile cu care ne ocupam. Poate se activează gena care ne-o unit si ne-o dus din Africa pe tot globul.

 14. polihronu says:

  Pina cucerim spatiu’,ne aparam copiii 🙂

 15. Amaranthine Sophia says:

  O parte a grupurilor preocupate de rasă spun ca nu sunt pt superioritatea unei rase ci ca fiecare e adaptat la un mediu si sunt doar pt neamestecul rasial pt ca dun asta rezultă un hibrid degenerat, care nu e adaptat la nicio zona geografică, fiind astfel total dependent de civilizatie ca sa supraviețuiască. Ca si animalele noastre de casă. Adica negrii să-și faca civilizația lor in Africa, europenii nativi (blonzi) in Europa și tot așa. Un nationalism genetic, extins la zone mai largi decât nationalismul din trecut care se limita la limba, obiceiuri si cultură sau religie.

 16. Amaranthine Sophia says:

  Târzie?

 17. Amaranthine Sophia says:

  Deci se retrag pt ca tratatul ar fi un cal troian prin care se bagă ideologie de gen sau asta e scuza lor pt a se retrage pt ca vor o familie mai tradițională in care femeia își stie locul?

 18. Amaranthine Sophia says:

  Hai sa luam ca ex cainii. Sunt o specie, au multe rase si ghici ce, unele sunt mai inteligente decat altele. Desigur ca-i iubim pe toti, nu as da cu piciorul nici in unul prost nici in unul deștept. Dar realitatea e ca unii sunt mai prosti.

 19. Yes AS, omul va invinge. Ultimul dusman va fi moartea.

 20. My sentiments. Luna asat au plecat trei misiuni spre Marte: din China, din US, si din Emirate. Tot zilele astea au fost fotografiate primele exoplanete la 300 ani lumina. From „out of Africa” to „out of Earth”.

 21. Când omul va învinge moartea chiar va rămâne fără dușmani ?

 22. Dupa 337 de ani de la salvarea Vienei de catre Sobiesky, polacii au inteles ca au facut o greseala si ca ar fi trebuit sa lupte alaturi de Stambul. Pai nu au avut dreptate moldovenii cand i-au spus lui Sobiesky „du-te ba in… (dialect molodvenesc) ca asta nu-i Viena”.

 23. Ca si animalele noastre de casă

  Un piton burmanez nu are nici o problema sa se adapteze in Florida. Din nefericire suntem „pets”.

 24. As Marx writes, around the year 1900 in Hungary “50% of all the lawyers and medical doctors had Jewish roots”. However, for Jews “no career was open in politics, or in the army, they had to choose business. If a successful businessman wished to provide higher education for his son, he had to send him to study science or engineering”.

  Sisif, ce mi se pare interesant este faptul ca astazi in US cineva va prefera business si law/politics pentru un copil care ar putea devenii un bun savant si va lasa stiinta pentru martienii veniti din Asia.

 25. Ce nu ni se spune despre slave-trade este ca afost o colaborare stransa intre cele trei religii avraamice. Musulmanii vanau negrtii in Africa, crestinii ii transportau, si evreii finantau asigurarea. Imnul „Amazing Grace” ne spune cum cineva poate fi „salvat’ de whisky si injuraturi cu sclavii sub puntea corabiei. Ma intreb ce Stockholm Syndrome l-a facut pe Cassius Clay sa adopte numele unui mameluc albanez rasist sau pe Malcom X sa adopte religia care a condamnat la moarte sau sclavie pe toti africanii animisti, sau pe negrii „born again” sa cante Amazing Grace cu atata pasiune. Au descoperit in schimb un dusman in eurocentrismul care a inspirat iacobinii negrii din Haiti, pe King si Mandela. Cine v-a prostit in halul asta mai fratilor?

 26. Nu, dar atunci o ia de la capat.

 27. polihronu says:

  “ Cine v-a prostit in halul asta mai fratilor?”

  Cind stapinii au religie de sclavi, e firesc ca sclavii eliberati sa preschimbe o robie pe alta.

 28. polihronu says:

  “o colaborare stransa intre cele trei religii avraamice”

  Ca sa fie clar, cind zic “religie de sclavi”, ma refer la toate trei.

 29. Thanks Sisif pentru ambele linkuri. A nu se uita ca Hsu este fizician si partea lui a fost sa arate relatia statistica intre doua seturi de variabile: cele care exprima analitic geometria tridimensionala a creierului si cele care exprima frecventa diverselor alele in cele patru grupe de populatie. Cata vreme matematica e corecta nu i se poate reprosa pacatul ideologic. „Libertatea este dreptul de a spune ca 2+2=4.” (Orwell, 1984).

 30. La fel ca romanii emigrati in Vest.

 31. Bogdan Vodita says:

  Pe nenea asta il stiti? A fost prof. de fizica la liceul adv-ist din Bucuresti. Acum e in Canada. – https://www.librarie.net/p/373642/corectopia-cum-supravietuim-in-cusca-diversitatii

 32. Bogdan Vodita says:

  A fost invitat la Trinitas Tv sa-si prezinte cartea, la emisiunea Credinta Cultura. – https://www.trinitas.tv/live/

 33. Bogdan Vodita says:

  Stiu ca Poli va avea o reactie la numele Baconschi, Neamtu, Papahagi… 🙂 Eu zic ca merita sa discutam pe marginea acestor idei…

 34. polihronu says:

  Dragule, io-i iubesc pe toti clampaii astia imediat cum recunosc ca crestinismu’ a facut fix ce zic ei ca face stalinismu’ cultural.

 35. polihronu says:

  Cu alte cuvinte, sint dispus sa conced ca pun diagnosticul corect (desi nu e tocmai cazul) – tratamentul indicat e sigur aberant.

 36. polihronu says:

  Si mai simplu: cind vrei sa infierezi marxismu’ cultural, da’ te duci sa faci asta la Trinitas, iti meriti toate suturile-n dinti pe care ti le capeti.

 37. nicumohanu says:

  For the record: E. coli is the type species of the genus (Escherichia) and in turn Escherichia is the type genus of the family Enterobacteriaceae, Deci o SPECIE not a Strain cum a sutinut Edi.
  Acesta in legatura cu discutia cu Adrian cu modelul darwinian testat empiric. Eruditia si flexibilitatea gindirii si argumentului nu-ti permit sa manipulezi concepte de baza agreate in comun de lumea stiintifica. Aventura conasterii asa cum spui in prezentare apeleaza atit la crestini cit si la atei. Ce facem cu informatia obtinuta si cum o aranjam desigur ca difera de la on la om. Ascult la dezbateri intre personalitati cu pareri divergente. De cele mai multe ori sunt surprins sa vad cum fiecare cauta ceva positiv in interlocutor. Noi romanii vrem cu orice pret sa cistigam duelul iar parerile sau teoriile noastre devin foarte repede axiome. Da, si eu sunt la fel, dar imi dau seama.

 38. Nicu,

  Imi amitesti de un prezbiter din Romania care incepe o predica cu „dictionarul limbii romane defineste cuvantul x asa si asa” si de aici concluzia irefutabila cu privire la sensul nu stiu carui text controversat.

  Gen, specie, strain sunt conventii create de Lineus si extinse in microbiologie. Mai intai, le-am folosit corect.

  In biology, a strain is a genetic variant, a subtype or a culture within a biological species. Strains are often seen as inherently artificial concepts, characterized by a specific intent for genetic isolation.

  Cand vorbim despre e-coli vorbim despre experimentul lui Lensky, adica de o cultura izolata genetic, adica de strain.

  The strain of E. coli Lenski chose to use in the long-term evolution experiment was derived from „strain Bc251″, as described in a 1966 paper by Seymour Lederberg, via Bruce Levin, who had used it in a bacterial ecology experiment in 1972.

  Lensky a folosit un strain de e-coli.

  In al doilea rand, in experimentul Lensky este vorba de reproducere asexuata si ca atare criteriul traditional pentru definirea speciei (membrii aceleiasi specii se reproduc sexual si hibrizii nasc urmasi) nu se aplica. Aici este fallacy-ul creationist care intreaba: „s-a nascut o alta specie din eprubeta lui Lensky?” sau spune sarcastic „de la microb la microbiolog” ca si cum bacteriile ar evolua la fel ca eucariotele multicelulare sau ca si cum cineva ar sustine ca organismele multicelulare au evoluat din bacterii.

 39. nicumohanu says:

  Edi, ai dreptate ca specie/strain pot sa fie „interchangeable” dar nu in contextul subiectului dicutat cu Adrian. Si ca sa ma ridic deasupra statutului de „prezbiter” semidoct din Romania iti sugerez acest site: https://pediaa.com/what-is-the-difference-between-strain-and-species/#:~:text=The%20main%20difference%20between%20strain%20and%20species%20is,can%2. Asa cum observa Adrian discutia poate sa devina „paralela”. Asa cum inteleg eu modelul neo/darwinian nu a fost testat empiric si ar fi normal sa acepti lucrul acesta. Sari de la modelul empiric la teorie/lupul si ciinele, etc. De aceea avem nevoie de definirea termenilor. Empiric inseamna empiric! Dar tu trebuie sa ai ultimul cuvint si sa „cistigi argumentul” cu orice pret.
  Eruditia si flexibilitatea ta de gindire surclaseaza intodeauna interlocutorul. Si pentru ca tot veni vorba de Romania imi amintesc un incident povestit de un coleg de-al tau. Intr-o adunare se dezbatea ceva si in cele din urma ai adus argumentul forte folosing cuvintele unui mare ginditor cu care ai astupat gura celui care te contrazicea. Audienta a ramas mesmerizata de asemenea.
  Dupa care i-ai spus colegului tau: citatul a fost al meu! Problema care o am eu cu tine este ca tranformi teoriile in fapte de necotestat. Nu te-am auzit niciodata spunind: „nu stiu”, sau argumentul pe care il am nu este puternic sau concludent dar reprezinta o supozitie si probabil si alte supozitii care nu se incadreaza narativului meu au sanse de a fi adevarate. Cu astfel de atitudine cei de conceptii opuse mie imi cistiga atentia si ma „obliga” sa ascult la ei. O astfel de abordare ar tranformat platforma ta in ceva cu o audienta mult mai diversa si mai dinamica. De aceea nu ma angrenez in dialog mai des desi uneori simt ca asi vrea so fac. Numeni nu se simte comfortabil sa fie abuzat de polihronii acestei lumi care abia asteapta sa dea drumul la ciini.

 40. polihronu says:

  „abia asteapta sa dea drumul la ciini”

  Ciinii sint si ei creatia bunului Dumnezeu 🙂 Lanturile sint de la Diavolul.

 41. polihronu says:

  Sau invers – dracu’ stie 😉

  Acum, pe bune: e adevarat ca abuzez fara jena abuzatori.

 42. polihronu says:

  „Empiric inseamna empiric!”

  De pilda idioti care tipa idiotenii ca asta de mai sus in timp ce beau de la robinetul creationismului.

 43. polihronu says:

  „platforma ta in ceva cu o audienta mult mai diversa si mai dinamica”

  Iar Edi nu se daruieste lumii doar pe O2 – audienta lui e mai diversa decit diversul public oxigenist. Desi ma indoiesc ca e altundeva mai dinamica.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: