De ce minte pastorul

37 Responses to De ce minte pastorul

 1. sisif says:

  E o vorba, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Care sint acele „lucruri importante” care merita salvate din crestinism in general si din adventism in particular?

 2. Sorin Săndulache says:

  Luca 7,16. Ecce Propheta!

 3. polihronu says:

  “ pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti”

  “Nu deschide frigiderul…”

  Sintem toti fantomatici 🙂

  “Sint o fantoma buna”

 4. Bogdan Vodita says:

  Uite asa ajunge Edi sa-i dea dreptate lui Iacob Coman, cu predica aia de la Chicago care i-a adus belele si era sa fie concediat daca nu avea fidelii sai… 🙂
  Orice sistem religios (sau de alta natura sociala) ajunge sa foloseseasca minciuna ca mijloc util de dominare si coeziune sociala. Clericii (pastori) sunt simple rotite in sistem si incearca sa supravietuiasca cum pot. Deci machiavelismul devine inerent o calitate cericala. Nu as omite in incheiere un dicton latin relevant pe subiect : MUNDUS VULT DECIPI, ERGO DECIPIATUR!
  Scuze de citate, dar e un obicei invatat la biserica 🙂 (https://ro.wikipedia.org/wiki/Machiavelism ; https://stirileprotv.ro/special/zscopul-scuza-mijloacele-schimbarile-suferite-in-timp-de-expresia-machiavelica.html; https://adevarul.ro/news/politica/scopul-scuza-mijloacele-1_55116c83448e03c0fddbeeb7/index.html)

 5. Ianis says:

  In primul si primul rand, pastorii sunt agenti de vanzari. Pentru o marfa invizibila trebuie minciuni cu carul ( a se vedea si cursul de Apologetica Crestina pe care il preda Coman pe vremea mea; pur si simplu te invata tactici de manipulare. Un fel de tratat de erori logice pe dos).

  Succesul unui pastor se masoara prin numarul de botezuri –> numarul de cotizanti care sustin sistemul. Scopul asta scuza orice mijloc, ca doar il bagi pe individ in cer. Sa nu uitam ca si Inchizitia ardea ereticul nu din rautate sau razbunare, ci ca sa ii salveze sufletul nemuritor. Ce scop mai inalt de atat?

 6. Ianis says:

  Apropo de Machiaveli:
  The 10 professions with the most psychopaths
  Pozitia 8: clericii

 7. polihronu says:

  “predica aia de la Chicago”

  Am o vaga amintire ca am incercat sa urmaresc predica aia, da’ ca n-am reusit sa pricep despre ce era vorba. In plus, degeaba anunti ca minti daca continui sa minti.

 8. sisif says:

  Nu ii suspectez pe toti pastorii de machiavelism. Sint destui care inainte de toate se mint pe ei insisi, sau cel putin compartimentalizeaza masiv. E doar un mecanism de aparare. Orice reality check este o experienta neplacuta care cauzeaza stres, o „mare dezamagire”. Ori, in ciuda faptului ca lui Edi ii place sa o repete des, adventismul nu a fost niciodata rational. A fost si ramine ilustrarea perfecta a true-believer syndrome. Pina la urma, s-a nascut din inabilitatea unui grup de oameni de a accepta realitatea unei zile de octombrie in care nu s-a intimplat nimic. In loc sa recunoasca ca au facut o greseala si sa-si vada de viata, au ales in schimb sa nascoceasca o realitate alternativa [doctrina sanctuarului] doar ca sa poata slava ceva din credinta in care investisera emotional si in unele cazuri, ani din viata. Nu ii judec, fiecare isi pastreaza sanatatea psihica cum poate.
  Eu cred ca Max Planck avea dreptate cind spunea ca adevarul triumfa nu pentru ca isi convinge oponentii, ci pentru ca acestia mor pina la urma si o noua generatie creste familiara cu el.

 9. polihronu says:

  Nu, rational nu. Rationalist, da. Tocmai pentru ca a plecat dintr-o tensiune emotionala considerabila. Cit despre generatia urmatoare, sigur. Numai ca nici lor nu le pica adevarul din cer. Cineva trebuie sa faca munca de chinez – sa arate nu doar ca litera e moarta, da’ si ca duhu’ nu-i decit o stafie.

 10. sisif says:

  Si pseudo-stiinta e rationalista, dar asta nu ii face pe promotori sensibili la dovezi sau argumente rationale. Adventismul incurajeaza gindirea critica cita vreme este aplicata ideilor pe care le combate, dar nu ii permite niciodata sa se intoarca impotriva propriilor convingeri. Pentru rarele cazuri cind strategia esueaza, sistemul beneficiaza de o sursa continua de creiere proaspete gratie eforturilor misionare. Asta ii permite sa se regenereze in urma celor care abandoneaza biserica sau chiar sa ii impinga in afara pe cei care nu pleaca de buna voie.

 11. polihronu says:

  “Si pseudo-stiinta e rationalista”

  Absolut. D-aia o oglinda e tot ce e necesar pentru iesirea din irationalitate. Si da, d-aia imbisericitii fug de oglinda ca dracu’ de tamiie. Da’ scapare n-au 🙂

 12. daimonel says:

  De ce mint pastorii?…
  De foame!
  Foamea de audienta,de promovare si de ce nu de bani !
  Naratiunea standard e un Dagon care trebuie ingrijit zilnic/saptamanal-sters de praf,plimbat,hranit,reconditionat…
  Sufletul credinciosului lipsit de stimulentele sale naturale,”firesti”-ambitie,competitie,realizare ,are nevoie de o consolare,de un substitut cat mai credibil ,ptr ca nu cumva sa intoarca privirea inapoi si sa fie abatut de la drumul care duce spre Muntele Sacru zugravit de pastor!
  Pastorul consoleaza,iluzioneaza,entuziasmeaza ,primind in schimb recunoastere,sustinere(chiar foarte concreta!),lucruri pe care lumea cazuta i le ar fi refuzat…
  El intuieste ca oamenii vor sa fie iluzionati deoarece brutalitatea vietii e insuportabila ptr ei.Asemenea doctorului care simte cand un pacient grav nu vrea sa stie si sa si asume diagnosticul si prognosticul ,el spune credinciosului o minciuna pioasa cu rol terapeutic!
  Cine l poate acuza ca a fost bland cand trebuia sa fie realist de crud?!…

 13. Amaranthine Sophia says:
 14. Pastorii nu mint! Ei sunt o minciună intr-o minciună mai mare!! Și misionarii mint,l-ați văzut pe Țîrțărău? Misionarul pulii mele care a primt diamante in schimbul unor servicii ? Ma întreb ce servicii face un misionar ca sa fie plătit in diamante ! Totul e o minciuna in jurul nostru și toți mint !!

 15. anonymous says:

  Bogdane, da-mi ceva mai mult despre diamante, eu stiam ceva despre carne .. 🙂

 16. Anonymus,la minutul 1:15:50 in emisiunea de sâmbăta de pe Vector !

 17. pseudo-stiinta e rationalista

  Popper face o distinctie clara intre stiinta si rationalizare. Stiinta se multumeste sa faca predictii falisificabile si nu incearca sa rationalizeze. Ratzinger are dreptate: biserica a fost mai rationala decat Galileo. ID este rational dar nu face predictii. Teoriile conspirative despre Covid-19 sunt rationale. Chiar si Mein Kampf apeleaza la ratiune.

  Adventismul incurajeaza gindirea critica cita vreme este aplicata ideilor pe care le combate, dar nu ii permite niciodata sa se intoarca impotriva propriilor convingeri.

  Chestia asta mi-a spus-o un preot ortodox acum 25 de ani. Adventistul consecvent va apostazia.

 18. Cine l poate acuza ca a fost bland cand trebuia sa fie realist de crud?!…

  Diferenta intre medic si pastor este ca cel dintai este obligat de etica profesionala sa spuna adevarul in timp ce al doilea este obligat tot de „etica profesionala” sa minta. Ce mi-asi dori, in cazul unei boli letale ar fi un doctor care sa imi spuna adevarul brutal dar sa imi inspire curaj si sa imi arate unde am inca control asupra situatiei. Stressul cel mare nu vine din cunoasterea adevarului ci din absenta controlului si iluzia in neputinta mareste anxietatea.

  Un studiu facut de Times acum 10-15 ani arata ca bolnavii pentru care se fac rugaciuni, ungeri, lanturi de rugaciune, bolnavii care asteapta ca „domnul sa intervina” prin „credinta” au rata de letalitate cea mai inalta. Explicatia propusa este ca anxietatea creste impreuna cu dependenta de supranatural. Adevarul e terapeutic.

 19. Bogdan,

  Seb a abandonat comertul cu „diamantul de mare pret” si incercarea de a introduce sabatul saptamanal in jungla si dincolo de cercul polar, in care a crezut sincer, (ca si noi), atunci cand experienta si studiul antropologiei i-a aratat ca diamantul e fals. Nu-l poti pune in acelasi taler cu Finley, Boonstra, Doug, Gates, etc. In conversatie personala cu un mare evanghelist despre care tu spui ca pare un „homosexual libidinos” am fost surprins cand mi-a spus ca a inteles ca tot ce se intampla in creier e chimie si nu are nimic de a face cu ingeri, duhul, demoni. Nu a spus-o niciodata public. Seb a spus public ce crede dupa 10 ani de indoiala de sine si cautarea unui sens real in misiune.

  De diamante nu stiu si nu ma priveste. Ce stiu sigur este ca Sebastian se afla de partea triburior in timp ce 99% din misionari, mai ales cei protestanti, sunt de partea intereselor corporate si geopolitice si lucreaza pentru bananizarea lumii a treia, chiar daca cei mai multi, in stupiditatea lor, nu sunt constienti.

 20. Edi,

  Marele evanghelist când se lauda la cât de multe invitații are pentru a susține seminarii sau evanghelizari iar eu i-am sugerat așa mai in glumă sa îți dea și ție că tocmai fusesei înlăturat,a început să abereze și să te coboare in ochii celor prezenți povestind cât de zăpăcit ești că te-ai întâlnit cu el și pierdusei bara de la mașină și odată a fost la tine acasă și înainte sa intre,din stradă,a auzit cum țipai la băiatul tău și îl făceai idiot,bușituri,zgomote …..
  Ți se pare normal ca un om cu experiența lui să scapă asemena lucruri pe gură într-un cerc de oameni ? Chiar dacă ar fi fost adevărate ? Omul lui
  Dumnezeu !!!
  Cât despre Seb,încă de la început am susținut că e un impostor! A strâns bani de la oameni,a folosit puterea lor de munca și și-a creat o afacere in Africa exact in timpul când mulți occidentali cochetau cu ideea unui viitor propice pentru bussines pe acele tărâmuri!! Asta cu sabatul și alte probleme de ordin tehnic sunt praf in ochi!! El și-a făcut treaba și după a dispărut !! Folosește acele triburi și acei copii exact pe principiul Maica Teresa!! Hai sa fim serioși! Când de naivi credeți ca suntem ?? Pai de la 13 ani știu tot ce a spus el sâmbătă in ce privește slujirea lui Isus și cum trebuie evanghelizată lumea și voi Spune-ți ca săracul nu știa,a fost naiv iar acum după 10 ani și-a dat seama??
  Nu cred așa ceva! Și pomul după roade se cunoaște!! Ong,Safari ,sponsorizări ,bani ,femei … Cică că el nu a intrat mascat să fure banii de la Conferință :)))) Noi nu știm cum fură ăștia cu mănuși albe ….suntem proști!
  Are bussines in Africa? Are!! Trăiește și
  Învârte bani acolo? Da!! Cum a reușit să facă asta? Pe spatele oamenilor care au donat și au muncit acolo gratis!! Cine trage ponoasele din toate astea?? Copiii africani,triburile??

 21. Chestia cu bara poate fi reala, aia cu busituri si idiotule, nu.

  Cu privire la Sebastian, ma tem ca ne apropiem de cancel culture.

 22. anonymous says:

  Bogdane, nu ne mai vindecam de pupincurism, de la dumnezeu la oameni…

 23. anonymous says:

  Se pare ca este in van sa citesti un munte de carti.

 24. Amaranthine Sophia says:
 25. Amaranthine Sophia says:

  Ann Widdecombe vorbind despre forta binelui și având acel limbaj non și paraverbal :)). Contrastul e umor involuntar de buna calitate, enjoy!

 26. Anonymous,nu înțeleg ce vrei să spui !

 27. Nu e cancel culture ,eu unul niciodată nu am fost fanul acestor misiuni și le-am criticat de la început ! Nu cred in iubirea față de oameni pe munca și banii altora !! In fine ,până la urma urmei eu nu cumpăr și nici nu am dreptul să critic dar parcă când e vorba de lucruri religioase se răscolește duhul in mine

 28. anonymous says:

  Cine are urechi de auzit, sa auda.

 29. anonymous says:

  Bogdan, este adevarat ce ai spus despre prietenul libidinos, azi al pui la masa, maine sterege cu tine pe jos. De la anvon, inspirat de duhul.

 30. anonymous says:

  Anyway, I’m done here.

 31. Bogdan Vodita says:

  O intrebare retorica. Oare de ce majoritatea copiilor de pastori (la o estimare personala ochiometrica, intre 2 treimi si 3 sferturi) nu (mai) frecventeaza biserica deloc ?? Ma refer doar la Ro. Un posibil raspuns e sugerat chiar de titlul emsiunii…

 32. dysangeliumm says:

  If you talk to God, then it is a prayer – if God speaks to you, then it is a mental illness 🙂 :

  „We did it, we built the greatest economy in world history, and now I have to do it again. Do you know what that is? That’s right, this is God testing me. He said,” You know you did it once, „and I said,” did I do a great job, god? Am I the only one who could do it? „He said,” You shouldn’t say that. Now you’re going to have to do it again. „I said,” Ok, I agree. You caught me „But I did it once and now I’m doing it again.”

  https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election/trump-god-religion-economy-minnesota-mankato-speech-today-jobs-a9675111.html?jwsource=cl

 33. polihronu says:

  Well, at least Trump’s God is more humorous than Trump himself 😛

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: