Teocratie postmoderna – 2

34 Responses to Teocratie postmoderna – 2

 1. dysangeliumm says:

  Fapte, obiectivitate, ratiune acestea sunt markerii erei „post adevar”. Si sub ei ne ducem paradoxal spre teocratie?

 2. Nu pot raspunde intr-o singura fraza dar incerc sa fiu concis. Naratiune, ideologie, mit, acestia sunt markerii pentru publicul larg. Da, intelegem astazi ca faptele se acumuleaza ca in calculus, tot mai mult despre tot mai putin, ca adevarul este eva foarte probabil, probabil, improbabil, sau imposibil, niciodata certitudine 100%, insa pentru marea majoritate a hoardei de primate zise sapiens adevarul ramane o problema de autoritate si avem specia de cimpanzei numiti academici care vor sa ne convinga ca totul este „naratiune” si „ideologie” in stiinta, si ca ceea ce da crdibilitate naratiunii este ideologia, adica SJW, woke, diversitate culturala.

  Mergand la partea dreapta, este aceiasi paradigma in alt context, adevarul se defineste politic, partizan, in primul rand, si dupa aceea religios, ca in US, sau, mai nou, tot mai mult, pe baza la Fuhrerprinzip. Dreapta va castiga pentru ca foloseste minciuna mare. Stanga pierde pentru ca foloseste minciuna mediocra.

 3. Amaranthine Sophia says:

  De asta îl avem pe Boia, sau e coincidență?

 4. Amaranthine Sophia says:

  Lucian Boia

 5. Singura mea obiectie fata de Boia este ca s-a multumit sa declare ca polacii erau mai latini decat noi in evul mediu. Trebuia sa spuna boanghenii. La Cluj limba de cancelarie era latina. La Targoviste era slavona. De aia se spune servus in Ardeal si la Budapesta.

  Si, da, are dreptate, mostenirea cea mai importanta a comunismului in Romania este urbanizarea. Ceausismul vine de la fanarioti.

 6. Amaranthine Sophia says:

  Ma refeream la negarea posibilității unui adevăr suficient de obiectiv în istorie. E ca si cum in istorie postadevarul e de cand lumea, fiecare își scrie istoria cum vrea. Asta asa e, dar neagă posibilitatea ca unii mai răsăriți să poată discerne faptele de ficțiune și astfel istoria ca știință. Știu de controversele din jurul istoriei ca știință. Aceasta atitudine se încadrează in paradigma generală a postadevarului. Poate printr-o coincidență însă.

 7. polihronu says:

  Nu e nicio coincidenta – hermeneutica e la ea acasa in filozofia istoriei. Iar problema e veche – oamenii s-au prins ca memoria tradeaza inca de la inceput. D-aia unii si-au luat-o in cap si si-au zis ca pot indruga ce vrea muschiu’ lor – zei, de pilda – pretinzind ca aia e ‘stiinta’.

 8. polihronu says:

  Iarasi zic: oricine iti vinde adevaruri absolute face opera de fictiune. Orice stiinta, inclusiv stiintele umane, opereaza cu adevaruri provizorii, cu probabilitati.

 9. Amaranthine Sophia says:

  Iar adevarul provizoriu poate fi acuzarea adusă științei. Or fi faptele (datele) reale dar ele se acumulează in timp, ducând la concluzii diferite. Iar acele concluzii se numesc ușor idei filozofice, ideologie, făcându-le astfel mai ușor de pus la îndoială. Asta dacă am înțeles eu bine.

 10. Amaranthine Sophia says:

  – Is it true?
  – Is truth enough.

  E dintr-un dialog ce mi-l amintesc, nu stiu scrie in engleză. Raspunsul e dat de profesorul de filozofie.

 11. Amaranthine Sophia says:

  Nu există ontologic Dumnezeu, dar dacă eu cred ca există, atunci există. Totuși banuiesc ca altceva vor sa zică, adică nu fac fenomenologie. Sau vor să ridice fenomenul la rang de obiect platonic sau de esență? Dacă mă joc cu jucariile lor, pot raspunde la afirmația că nu există adevăr cu faptul ca eu cred că acesta există, deci, dupa regula lor, există. Sau asta le-ar arăta că le confirm gandirea?

 12. Bogdan Vodita says:

  Ca o divagatie. Daca negam valoarea (relativa ?..) adevarului obiectiv, nici justitie nu mai putem face. Asta pt ca Justitia pleaca de la axioma adevarului obiectiv/factual/empiric pe care incearca sa il recompuna din dovezi/probe pt infaptuirea dreptatii (definitia procesului penal in dreptul romanic este in traducere popularizata : *aflarea adevarului pt tragerea la raspundere a celui vinovat*).

 13. polihronu says:

  Exercitiul justitiei e cladit tocmai pe dubla recunoastere a infinitei interpretabilitati a textelor (valori, legi, probe etc.) si a indispensabilitatii limitelor interpretarii. Adevarul juridic e, ca orice adevar, o aproximare – perfectibil, remaniabil, dubitabil. Adevarul inatacabil nu exista decit in vis.

 14. polihronu says:

  In limbaj teologic adventist, “adevarul prezent” nu poate fi ancilar – fuctionind ca nada pentru “adevarurile eterne” ale unui crez vechi de nici doua secole. Adevarul prezent e singurul adevar – restul e butaforie.

 15. daimonel says:

  “Limbaj teologic”-manhu-ce este asta?…
  Eterna pretentie a preotilor ca ei pot scrie coduri etice cu fum de tamaie ,pot evalua starea morala a oamenilor supunandu i la teste absurde ale veritatii si ca pot discerne viitorul privind in pietre magice !
  Bolboroselile lor ininteligibile aspira mereu la statutul de regina a cunoasterii in timp ce stau pe ignoranta cea mai crasa…

 16. polihronu says:

  Tonight Nick Cave shall be cancelled for cancelling cancel culture.”

 17. polihronu says:

  “Bolboroselile”

  Stii bine ca-mi place uneori sa vorbesc in limbi moarte 🙂

 18. Bogdan Vodita says:

  De indata ce am priceput ca (aproape) totul se reduce la limbaj, mi-am reconsiderat toate pozitiile filozofic/religioase. Din pacate, suntem inexorabil prinsi in capcana limbajului (justitia desi poseda jargonul ei, tot se impiedica in contradictii/aporii. In Ro cel putin, Curtea Constitutionala se poarta ca un adevarat mare preot hermeneut)…

 19. polihronu says:

  „capcana limbajului”

  Lantul fiintei e si spatiul libertatii.

 20. polihronu says:

  In contextul asta, ii mai pare cuiva exagerat sa spui ca Trump e agentul lui Putin? N-ai nevoie de niciun angajament. E vorba de adeziunea la aceeasi viziune despre lume – pastorul trebuie sa minta imens pentru a controla turma.

 21. AS,

  Historia inseamna investigatie. O investigatie poate fi bazata pe fapte si dovezi circumstantiale sau pe mit si ideologie. Exista stiinta istorica asa cum exista stiinta forensica. Chiar faptul ca Boia deconstruieste mitul lui Misu Babanu dovedeste ca nu se situeaza pe o pozitie de scepticism filozofic.

 22. Stiinta este ca si calculul infinitezimal. Cu cat datele se acumuleaza si se apopie asimptotic de zero/infinit ma conving ca functia este corecta. Stiinta inseamna a gandi lumea matematic. Uita-te in jur si vezi cine sunt cei care se indoiesc de stiinta. Sunt cei care sunt incapabili sa faca relatii logice intre notiuni sau fapte. Ei simt, nu gandesc. Candva asta se numea eternul feminin dar nu e etern ca acum femeile gandesc si barbatii simt.

 23. Dacă mă joc cu jucariile lor, pot raspunde la afirmația că nu există adevăr cu faptul ca eu cred că acesta există, deci, dupa regula lor, există.

  Punct ochit, punct lovit.

 24. Amaranthine Sophia says:

  Matematica lipsește și din arsenalul meu. Ce greu mi-e să învăț acum cand e mult de lucru și n-am vreme, da o sa reușesc cumva. Acum imi dau seama cat e de necesară pt a intelege existența. Inainte credeam ca e bună numai pentru chestii practice, obiecte. L-am inteles greșit pe Agrippa când zicea că cel ce se ocupă de ocultism trebuie sa știe matematică.

 25. polihronu says:

  “cel ce se ocupă de ocultism trebuie sa știe matematică”

  Nimic mai trist decit un fizician care se da apologet al crestinismului si nu pricepe matematica.

 26. polihronu says:

  “As America policed the world, the violence came home. On D-Day, June 6th, 1944, the Allied death toll was 4,414; in 2019, domestic gun violence had killed that many American men and women by the end of April. By June of that year, guns in the hands of ordinary Americans had caused more casualties than the Allies suffered in Normandy in the first month of a campaign that consumed the military strength of five nations.”

 27. polihronu says:

  “In a complete abandonment of the collective good, U.S. laws define freedom as an individual’s inalienable right to own a personal arsenal of weaponry, a natural entitlement that trumps even the safety of children.”

 28. polihronu says:

  “Vancouver is just three hours by road north of Seattle, where the U.S. outbreak began. Half of Vancouver’s population is Asian, and typically dozens of flights arrive each day from China and East Asia. Logically, it should have been hit very hard, but the health care system performed exceedingly well. Throughout the crisis, testing rates across Canada have been consistently five times that of the U.S. On a per capita basis, Canada has suffered half the morbidity and mortality. For every person who has died in British Columbia, 44 have perished in Massachusetts, a state with a comparable population that has reported more COVID cases than all of Canada. As of July 30th, even as rates of COVID infection and death soared across much of the United States, with 59,629 new cases reported on that day alone, hospitals in British Columbia registered a total of just five COVID patients.”

 29. polihronu says:

  “just what Oscar Wilde had in mind when he quipped that the United States was the only country to go from barbarism to decadence without passing through civilization”

 30. Bogdan Vodita says:

  O noua cucerire a P.C. Francezii au decis sa reboteze titlul celebrului roman politest al Agathei Christie, din *10 negri mititei* in *Cei 10*… (link in franceza http://www.lessentiel.lu/fr/news/france/story/le-roman-dix-petits-negres-change-de-titre-25715777?fbclid=IwAR3jU0bXqPhXyMIa4am2P-2l9oyoBbFMpVniD2KWvRnx_uZTIcYJeAwgcFs)

 31. polihronu says:

  Nu „francezii” au decis. In US, a aparut inca de la prima editie (1940) cu un alt titlu. De la un punct incolo, anticorectitudinea politica devine noua, jenanta corectitudine politica. Nu mai vorbim ca traducatorii Bibliei sint cei mai lasi adepti ai corectitudinii politice – indulcesc din condei limbajul crud al profetilor, de pilda.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: