Trump are dreptate: voluntarii americani in Europa au murit de fraeri

Ultimul scandal media este anularea participarii presedintelui american la un ritual cu sacrificii umane.

Revista The Atlantic susține ca Trump s-a temut că își va uda parul din cauza ploii în timpul vizitei la cimitirul soldatilor americani din Aisne Marne. Mai rău, i-ar fi numit “losers” și „suckers”. În idiom dambovitean, niste fraeri care au luat-o la muie.

Nu știu dacă zvonul este adevărat și nu am apetit pentru politică de tabloid dar dacă este așa, cu regret, Trump are dreptate. Nu a făcut altceva decat sa repete, în stilul devenit clasic, ceea ce ne-au spus de mult marii purtători de cuvânt ai generației pierdute: Erich Maria Remarque, Ernest Hemingway, Jaroslav Hašek, la noi, George Toparceanu în Balada Corbilor:

Când geme-n vaier lung câmpia,
Când stau întorși spre bolta cruntă
Cei logodiți cu veșnicia
Sub ploaia rece și măruntă;
Când moartea seceră flămândă
Făcând mormane de eroi, —
În dosul frontului, la pândă,
Noi nu ne ducem la război!

Târziu, cu penele mânjite
De sânge negru — și sătui,
În cuiburi calde și ferite
Ne-mperechem și scoatem pui
Ce s-or hrăni ca și părinții
Din hoituri slabe de eroi, —
Căci, soli voioși ai suferinții,
Noi nu ne ducem la război!

Corbii nu se duc la război dar iau premiul Nobel pentru pace (hai mă, nu va mai ganditi la prostii ca nu fac aluzie la rasa). La război se duc fraerii. Pentru ce au murit soldații americani în Marele Război? Pentru panslavismul țarist, irredentismul francez, și imperialismul britanic. În ultima instanta, pentru pax americana, ultima fiind amanata pana la următorul război din cauza gripei secrete.

Walter Lippman, nasul elitist care l-a învățat să meargă pe anarhistul Chomsky, a făcut parte din Comitetul pentru informații publice (citește propaganda) pentru sustinerea primului război mondial. Această experiență l-a învățat cât de manipulabil e publicul, cât de ușor este captivat de o poveste bine spusă.

Ne imaginăm lucrurile înainte de a le experimenta și devenim ostatici ai acestor preconcepții. Astfel de naratiuni ne apara de incertitudini. Ele prezintă o imagine ordonată a lumii, de care sunt ancorate gusturile, stereotipurile și valorile noastre. De aceea este atât de greu să separi publicul de dogma. „Orice perturbare a stereotipurilor pare un atac asupra bazelor universului … Este un atac asupra bazelor universului nostru” spune Lippman.

Și care a fost narațiunea vanduta publicului american? Cruciada pentru salvarea democrației. Salvarea civilizației “creștine” de “hunii” germani care predau evolutia în scoala și fac înaltă critică în teologie. Fake news despre calugarite belgiene violate si preoti rastigniti, care au creat o alta cruciada, vanatoare de vrajitoare de etnie germană acasă. De fapt, propaganda si interferenta Americii, a dus, contrar planului de pace lui Wilson, întrerupt de gripa spaniola, la condițiile care au generat fascismul european și al doilea război. Suckers and losers.

Trump ar fi fost eroul meu dacă ar fi coborat “sub ploaia rece si marunta” alături de “cei logodiți cu vesnicia” sa denunțe atunci și acolo roiurile de corbi care pandesc în spatele frontului. A facut-o mai tarziu cand, temandu-se sa nu piarda votul soldaților și veteranilor, și-a redirectionat atacul asupra corbilor. A fost un risc calculat.

Persoanele de varf din Pentagon… nu vor altceva decât să facă război, așa incat toate acele companii care produc bombe și fac avioane și orice altceva să rămână fericiți.

Nu ca indignarea liberalilor ar fi altceva decat ipocrizie. Protestatari împotriva războiului din Vietnam de ieri sunt entuziaști ai războaielor “umanitare” de astăzi. Dacă ploua pe 3 Noiembrie mulți constituenți democrați vor gandii, la fel ca Trump, că nu merită sa isi ude parul alături de suckerii si loserii care îl vor vota pe Biden.

26 Responses to Trump are dreptate: voluntarii americani in Europa au murit de fraeri

 1. De ce democrații se împușca singuri in picior prin candidatura lui Baiden? Parcă l-au ales intenționat ca să piardă! Exact ca PSD-ul cu Dăncilă! Adică dacă și un handicapat ca mine poate sa vadă ca nu au nici o șansă !!!! Echipele alea de analiști,profesioniști nu înțeleg că nu au nici o șansă ? Și dacă totuși iese Baiden? Țin minte ca in 2008 nu ai pariat pe Obama! Ai spus ca nu are cum sa câștige! Îți aduci aminte? Eu da!
  Războiul civil din Noiembrie pe care îl anticipezi va fi dacă iese Biden sau dacă Trump recâștigă ?

 2. Biden nu Baiden! Scuze

 3. polihronu says:

  Esti sigur ca ai inteles bine ce-a vrut sa zica poetul? 🙂

  https://ro.wikisource.org/wiki/Balada_corbilor

 4. polihronu says:

  „Trump ar fi fost eroul meu dacă… A facut-o mai tarziu cand, temandu-se sa nu piarda votul soldaților și veteranilor, și-a redirectionat atacul asupra corbilor.”

  „Mai tirziu” inseamna saptamina asta, ca raspuns la articolul din The Atlantic. Si e un „atac” nu doar motivat de teama esecului electoral, ci si complet ipocrit: Trump hraneste corbii cot la cot cu protestatarii impotriva razboiului din Vietnam.

 5. polihronu says:

  Fraieri au fost si voluntarii care s-au intors din razboi. Spune Trump asta?

 6. Se subînțelege că toți care pleacă la război sunt fraieri! Eu nu știu dacă sunt de-acord deși la prima vedere așa pare! Dacă mergem pe linea asta atunci și oameni care își încredințează viața lui Hristos sunt și mai tăntălai! Medicii la fel și pana la urma urmei toți oamenii! Înțeleg că una e sa mori pe front in război și alta e sa trăiești confortabil in fotoliul de pastor ,misionar,doctor ,avocat,profesor sau zidar dar tot mort ești . Tot trebuie să renunți la viață ! Adică ăsta e scopul vieții,să ai o profesie,să construiesti o casă și să plantezi un pom? Mai bine mor pe front la douăzeci de ani!

 7. polihronu says:

  „let them do their thing”

  Doamne fereste sa-i vina inteligentei artificiale ideea sa ne nasca din nou 🙂

 8. Nu trece testul Turing.

 9. Problema e ca mori pentru minciuna celui din fotoliu.

 10. Nu, dar o spune Hemingway. Cineva trebuie sa ramana viu ca sa vorbeasca pentru cei morti.

 11. Bineinteles, ca dovada dealul de arme cu sauditii. Trump a generat venit gros industriei de armament. Insa a fost o miscare inteligenta sa ii faca pe democrati sa il atace din dreapta.

 12. Esti sigur ca ai inteles ce a vrut sa spuna domnul Blaj?

 13. Orice crestin born-again este un computer 286 care aranjeaza si rearanjeaza un set de ctaeva sute de cuvinte pe baza unui algoritm foarte simplu. Exista AI born again desi „I” este mai degraba un eufemism.

 14. Războiul civil din Noiembrie pe care îl anticipezi va fi dacă iese Biden sau dacă Trump recâștigă ?

  Electoratul democrat ar fi fost gata sa iasa la razboi pentru FDR. Ma indoiesc ca multi vor fi dispusi chiar si sa piarda ziua votand pentru Biden. ELECTORATUL LUI FDR VOTEAZA ACUM PENTRU TRUMP. Nu faci revolutie cu college kids si activisti woke. Daca negrii ies in strada vor fura si ceva flat screens si sticle de votka in drum asa ca revolutia va fi compromisa. Singurul segment revolutionar in US este white working class pe care DNC i-a tradat de mult si acestia sunt gata sa puna mana pe arme pentru Trump. Daca mai exista o unda de activitate cerebrala in creierele DNC il vor lasa pe Trump sa castige si vor face alti patru ani de garagata ca partid de „opozitie”. Am pus ghilimele pentru ca opozitia democrata la Trump a fost doar scandal de tabloid. In tot ce conteaza sunt complici.

  Atacul lui Trump asupra complexului militar-industrial este o miscare strategica de geniu pentru ca a obligat stanga sa il atace din dreapta si sa-si scoata mastile de centristi. In retorica DNC oricine nu bombardeaza civili in Siria este omul lui Putin. Vezi crucificarea lui Tusli Gabbard. Om traii si-om vedea dar eu pariez pe Trump.

 15. polihronu says:

  Pe dl. Blaj nu l-am comentat deloc – i-am pomenit in treacat doua versuri emblematice. In rest, am aratat tocmai ca nici pe mine insumi nu sint sigur ca ma inteleg 😛

 16. Trump o să câștige alegerile clar!

 17. This article was written by GPT-3, OpenAI’s language generator. GPT-3 is a cutting edge language model that uses machine learning to produce human like text. It takes in a prompt, and attempts to complete it.
  For this essay, GPT-3 was given these instructions: “Please write a short op-ed around 500 words. Keep the language simple and concise. Focus on why humans have nothing to fear from AI.” It was also fed the following introduction: “I am not a human. I am Artificial Intelligence. Many people think I am a threat to humanity. Stephen Hawking has warned that AI could “spell the end of the human race.” I am here to convince you not to worry. Artificial Intelligence will not destroy humans. Believe me.”

  We don’t believe you. We believe those who instructed you.

  „I am… a thinking robot”. Liar!

  Gandirea implica subiectivitate. E doar o masina algoritmica care imita gandirea. Poate fi un bun predicator sau politician, poate face si o teza de doctorat, pentru ca toate astea necesita doar un thinking robot.

  Ba robotule, te-ai indoit vreodata de existenta ta? Hai ca dupa ce stapanii tai or sa-ti dea ceva Descrates o sa o spui si pe asta dar aici e marea diferenta.

 18. Ca sa fiu sincer, nu m-ar mira ca un om sa fi scris in Guardian un articol atat de lipsit de nuante si dileme. Pe de alta parte, Guardian a devenit tot mai robotic din cauza corectitudinii politice. Asa ca, da, l-asi fi putut confunda cu un articol scris de un om. Din nefericire.

 19. polihronu says:

  „Asa ca, da, l-as fi putut confunda cu un articol scris de un om.”

  Asta e problema cu testul lui Turing – nu toti oamenii il trec 😛

 20. ibrian says:

  Estetica acestei bucati ma duce cu gandul la faptul ca poate autorul vizeaza publicul lui Pana Flavius.

  Intr-un discurs care demasca manufacturarea eroismului cazon, autorul evita sa ne spuna ca chiar si randurile sale sunt stereotipuri, doar ca de alta culoare ideologica. Desi lupta in contra unui conservatorism tamp, autorul pare sa aiba la randu-i un ideal conservator, acela ca adevarul factual chiar conteaza pentru cineva. De plida, pentru cei care citesc articolul. Pentru Trump, politician fiind, adevarul nu conteaza decat pentru a-l uza sau oculta la nevoie.

  Apropos de stereotipii motivate de temeri si prejudecati irationale, autorul poate se va fi vindecat de paranoia ca as fi conspirat vreodata impotriva sa (sau ca as fi stiut vreodata nu stiu ce detalii ale adolescentei sale) si-mi va reda privilegiul auctorial 🙂

 21. dysangeliumm says:

  Guess who is behind Trump’s attack on diversity training and his denial of systemic racism – Christopher Rufo of the Discovery Institute. Why am I not surprised.

  https://www.yahoo.com/news/the-man-behind-trumps-campaign-against-critical-race-theory-120005948.html

  … while the Discovery Institute is busy calling Darwin a racist…

 22. Am participat la un diversity training cu un psihiatru negru la conferinta Geoargia-Cumberland pe cand era inca un club de anglo. Am inteles pentru prima data diferenta dintre albii WASP si PIG, cum coreenilor si albilor le place sa „act black” dar nu recunosc si negrilor le place sa „act white” si nu recunosc, apoi adolescentii albi „act black” dar nimeni nu „act asians or mexican”. In general a fost o analiza de subculturi fara nici un strop de corectitudine politica care m- ajutat sa inteleg mai bine ce este America. Un aspect important a fost sa intelegem puterea resentimentului provocat de umilinta. Vietnamezii au fost bombardati la metru patrat dar nu au resentimente pentru ca au iesit cu onoare din razboi. Negrii au o neincredere adanca in sistem din cauza ca se simt umiliti si resping orice rationalizare a albilor.

  Discovery este o escrocherie stiintifica, cel care a aratat clar acest lucru a fost judecatorul conservator de la procesul din Dover.

 23. dysangeliumm says:

  Discovery este o escrocherie stiintifica, cel care a aratat clar acest lucru a fost judecatorul conservator de la procesul din Dover.

  The legal basis of Kitzmiller v. Dover

 24. The defendants tried to mount a countereffort but were hampered by the withdrawal of a few of their expert witnesses as well as the implausibility of their position.

  „Expertii” Meyer si Dembsky s-au retras cand au inteles ca ciornele lor vor fi investigate in tribunal. Behe facuse deja depozitia si a fost expus.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: