Mîntuirea lui Dumnezeu

nu poți fi mai puternic 
decît slăbiciunile alor tăi. 
crezi că viața ta e o cetate bine zidită, gata de asediu,
dar toate intrările în ea
sînt în viețile altora, în trupurile și mințile lor,
și stau acolo cu ușile date de perete. 

Cătălin Pavel are dreptate. Dumnezeu nu poate fi mai bun decît noi. Nu poate fi mai în posesia inconștientului răzvrătit decît sîntem noi. Are și El demonii Lui.

Ne facem veacul într-un univers concentraționar. Comandantul lagărului este Yahweh. Noroc că niște evrei au găsit ieșirea către pustie. 

Cel mai bun indice pentru ratarea hristianismului în creștinism e antisemitismul. Nici măcar iudaizanți de tipul adventiștilor nu sînt feriți de păcatul ăsta. Sub morga de emul pîndește rictusul celui care confiscă legămîntul.

Doctrina Noului Testament nu este a unui nou Israel, ci a adevăratului Israel. Pe acesta îl pot măcelări și evrei, și creștini. Și Israelul vechi, și israeluri noi.

Noul Legămînt e o inițiativă și mizanscenă unilaterală. Dumnezeu e cel care se pocăiește de Vechiul Legămînt. Autocritica divină.

Una e să te urci singur pe cruce, cum a făcut Dumnezeu, alta să pretinzi că alții te-au pus acolo. În prima variantă, holocaustul ești tu. În a doua, holocaustul sînt alții.

Pot imagina un viitor în care demolăm sau strămutăm toate edificiile de pe Muntele Templului, îl escavăm arheologic, facem lumină în niște mituri, pentru ca apoi să-l reconstruim, zidind pe el un unic sanctuar pentru trei credințe. În el se vor închina vinerea musulmanii, sîmbăta evreii, duminica creștinii. În restul săptămînii, ateii – fideli legămîntului mereu nou. 

Statul național e adevăratul monstru genocidar al secolului XX – Vechiul Legămînt reciclat. Sigur, statul național făcut posibil de capitalism – tipar, mass media, educație. Înveți omul să citească, dar uiți să-i arăți că Duhul bîntuie pe deasupra literei.

Scepticismul teologic e singurul mod integru și sănătos de a practica religia. Grecii, romanii învățaseră deja asta acum 2000 de ani. Regresul creștin constă în reintroducerea credulității în viața religioasă. Nu e nicio diferență între un păgîn neluminat și un creștin care se ia în serios.

Gott mit uns scria pe cataramele creștinilor hitleriști. Și nu, nu doar nemții sau creștinii s-au dedat la genocid. Le-au luat-o înainte, de pildă, rușii (împotriva cerchezilor) și musulmanii (împotriva armenilor și asirienilor). Genocidul ca metodă de evanghelizare.

Institutul pentru investigarea și eliminarea influenței iudaice din viața bisericească a poporului german. Cu sediul la Eisenach, unde se află și Castelul Wartburg. Junker Jörg traducînd Noul Testament. Un secol și jumătate mai tîrziu, Bach.

Filială la Sibiu. În Siebenbürgisch-Deutsches Tageblatt din 18 mai 1939, Institutul de la Eisenach e salutat ca “Fortführung der Reformation Luthers”. Isus devine arian și în Transilvania.

Bonhoeffer imagina un creștinism fără religie, ba chiar fără etică. Înțelesese că adevăratul mesaj al Crucii este libertatea. L-au omorît creștinii.

În marginea blasfemiilor de tot felul, la Auschwitz Yahweh iși crucifica din nou fiul.

21 Responses to Mîntuirea lui Dumnezeu

 1. Fantoma crestinismului pozitiv bantuie acum mai mult decat in 1930. Ai dreptate, cand eram adolscent in Sibiu, saxonii erau crestini pozitivi de closet, romanii erau legionari de closet, adica tot crestini pozitivi, acum romanii au iesit din sifonier iar americanii, in naivitatea lor, nici ei nu stiu ca sunt crestini pozitivi.

  Unii evrei or fi iesit ei in pustie, dar pe unde? In filmul Unortodox este o scena simbolica in care eroina se boteaza in lacul Wannsee, (in fata casei unde Heidrich a planuit holocaustul) si lasa peruca sa se scufunde.

 2. polihronu says:

  Uneori, mama Baubo e chiar in fata casei 🙂 Da, superba scena aia.

 3. polihronu says:

  Si nu, pe tapul lui Azazel nici crucea nu-l tine in mormint 😀

 4. polihronu says:

  Ca sa incheiem patratic silogismul: mormintul e muma 😉

 5. ibrian says:

  Io zic ca asta tre si probata: Statul național e adevăratul monstru genocidar al secolului XX – Vechiul Legămînt reciclat. Sigur, statul național făcut posibil de capitalism – tipar, mass media, educație. Înveți omul să citească, dar uiți să-i arăți că Duhul bîntuie pe deasupra literei.

  Ca genealogia statelor nationale centralizate chiar nu are de a face cu factorii enuntati.

 6. polihronu says:

  Ideologic poate ca nu. Dar nu aia ma interesa (subiect banal de altfel, stim ca nationalismele de orice fel sint constructii mitologic-religioase). Iar statele puternic centralizate n-au fost deloc singurele care au recurs la genocid. Vezi Belgia in Congo.

 7. polihronu says:

  Pune cap la cap Imagined Communities a lui Benedict Anderson si Genocide in the Age of the Nation State a lui Mark Levene. Vezi ce iese.

 8. polihronu says:

  Amu, sa nu crezi ca ignor caracterul polemic al afurismelor mele sau ca mi-am pierdut gustul pentru complex si ambiguu. Aplaud de exemplu dosarul Crohmalniceanu din ultimul numar al Dilemei – alt evreu inspirat de secol XX. Am petrecut, in anii de liceu, o superba vacanta de vara la bunici citind si conspectind, printre altele, Cinci prozatori in cinci feluri de lectura.

 9. polihronu says:

  Cartea de mai sus mi-a adus aminte ca mi-am inceput cariera de blogger cu „speculum mundi” (defunct), dedicat, macar initial, comentarii predicilor lui Delarohia.

 10. polihronu says:

  Edi, are sa-ti placa acest Croh (m-a amuzat mai ales pomenirea numelui lui Lovecraft, ajuns intre timp zeul autistilor iubitori de Trump) 🙂
  https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/alta-ipocrizie-literara

 11. ibrian says:

  Acuma oricum nu inteleg care e statul epistemic al zicerilor din postare, ca unele nici nu par sa aiba pretentia de a fi adevarate….

 12. polihronu says:

  Dau oricind un stat national pe unul epistemic 🙂

 13. polihronu says:

  Abia acum am bagat de seama cartea asta (stiam de o gramada de alte titluri ale lui Rollins) – aduna in ea multe dintre firele povestii pe care v-o spun si eu: https://www.amazon.com/gp/aw/d/B00570C0M4/ref=tmm_kin_title_0?ie=UTF8&qid=1619172261&sr=8-1

 14. polihronu says:

  Musai si asta (in care vorbeste si el despre Bonhoeffer postcrestinul): https://www.amazon.com/gp/aw/d/1557255601/ref=dbs_a_w_dp_1557255601

 15. polihronu says:

  https://peterrollins.com

  Of, deliciile branding-ului: “piroteologie”, cih! 🙂

 16. Alise Fekete says:

  ”Unii evrei or fi iesit ei in pustie, dar pe unde?”

  Poate ca ar fi bine sa avem mai multa rabdare cu evreii astia care de abia ca au iesit si ei in pustie. Poate ca lucrurile sunt putin mai complicate decat par la prima vedere, chiar si pentru alti dumnezei.

 17. Dau oricand un Trump pentru un Obama.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: