O schiță istorică
14 iunie 2021 71 comentarii
Adventiștii sînt nou veniți în lumea teologiei. Nu cred să fi existat un pastor cu studii postuniversitare relevante în lumea adventistă înaintea Yorkshireman-ului Heppenstall, iar Andrews University nu a început să devină ceea ce este astăzi decît după 1960. Ca în România „pionierilor”, vîrfurile intelectuale ale adventismului învățaseră carte în afara bisericii și, cel mai adesea, nu carte de teologie. Din perspectiva asta, Ellen White e, fără doar și poate, doctor seraphicus, angelicus, hyperbolicus, melifluus et mirabilis, scholasticus, atque universalis al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Fără ea, nu s-ar fi făcut mai deloc carte în vreun seminar adventist.
Prin urmare, pentru a fi teolog marcant în lumea adventistă românească ajungea, pe vremuri, să rupi niște engleză și să te pui pe tradus EGW. Ba, treacă-meargă, puteai și să știi doar franceză și să traduci traduceri. Printre primii care au avut inspirația să spargă cercul strîmt al îndoctrinării white-iste au fost deja pomeniții Nelu și Dezső, care s-au dus și la școli ortodoxe de teologie. Eu am găsit patristică, încă adolescent, în biblioteca unchiului meu (wink, wink, Ibriane). Mai apoi, un Aurel Ionică sau un Florin Lăiu s-au pus pe învățat, aproximativ, greacă și ebraică. Un Wilhelm Moldovan sau Adalbert Orban au descoperit dogmatiștii reformați. Astea au fost vîrfurile teologice adventiste pînă prin anul 2000.
După metamorfoza comunismului din ’90, majoritatea covîrșitoare a celor care au studiat mai serios teologie au rămas în diaspora. La Cernica, singurul om cu acte în regulă din perspectiva ministerului de resort a fost, multă vreme, idiotul util Iacob Coman. Care – apropo – a devenit pastor adventist fără studii de teologie adventistă, doar din inerția unui sistem în care profesorii de seminar nu puteau să nu fie și pastori. Doar în ultimii 10-15 ani s-a format, cu toate chinurile nașterii, un nucleu profesionist la Cernica – probabil încă prea tributar unei ideologii expirate și fără reală autonomie universitară (vechea meteahnă a oricărei școli de teologie din România).
Sînt homosexuali în teologia adventistă? Sigur. Așa cum avem lingăi, nesimțiți, ignoranți, bătăuși, jucători de golf și șmenari. Întocmai ca printre laicii adventiști. Și da, la teologie, la Cernica, am învățat eu cum să-mi spăl bine glandul și prepuțul penisului, pentru a preveni efectele neplăcute ale acumulării de smegmă.
Ăsta era nivelul teologiei adventiste la anul Domnului 2000.
PS Hai să fiu incorect politic și să le aduc aminte cititorilor mei adventiști că e mai rău să fii jucător de golf decît homosexual.
PPS Coleg de generație cu Heppenstall, dar cu doctorat în egiptologie, nu teologie, a fost Siegfried Horn.
Hristologia e sfîrşitul creştinismului. Game over even before the start of it.
Intre noi fie vorba, era un final asteptat. Hristologie, Moscraciunologie, Unicornologie…Păreriologie…Habarnamologie
Te-ai duce sa inveti teologie in Babilon?
Am senzatia ca respingerea teologiei e din aceiasi lista de idiosincrazii impreuna cu respingerea organizării bisericii, respingerea educatiei, si altele. La un moment dat, a inceput evolutia. Poate dupa moartea pionierilor? S-a dus lapticul?
Ca si comparatie, ma gandesc ca Martorii lui Iehova ar fi un bun indicator a ceea ce inseamna lipsa evolutiei. Azs si Martorii au in comun escatologia obsesiv-compulsiva 🙂
Martorii macar sint consecventi. Nu stiu sa aiba universitati. Si inca descurajeaza explicit educatia superioara: https://www.jw.org/en/jehovahs-witnesses/faq/jw-education-school/
La adventisti, trebuie vazut daca nu cumva insasi cariera profetica a EGW, care acopera 70 de ani, a fost decisiva in evolutia mentalitatilor. Cind ai un profet care-ti confirma ca uneori e bine sa te razgindesti, e mai usor sa te adaptezi. Present truth, nu? 🙂
Si poate conteaza decisiv ca profetul a fost femeie – dispus sa auda glasul Duhului care vorbea prin diferiti barbati, ba chiar sa se opuna fara menajamente toanelor Duhului din alti barbati 🙂 Adventismul e inevitabil mai intelept, mai teluric, mai vrajitoresc 😛
Sau poate ca, avand profet femeie, biserica a „copilarit” mai mult, s-a simtit mai bine langa fusta mamei. Pana la urma a plecat de acasa, drumul de la secta la denominatiune.
Se copilareste fara probleme si-n sinul Tatalui 🙂 O ironie istorica e totusi contradictia dintre sfatul EGW, care descuraja cultura clasica (elenista – vechea marota), si actuala raliere a adventistilor la ideologia antiPC, care deplinge, printre altele, eliminarea studiilor clasice din universitati 🙂
„Cand eram noi in scoala, eu habar nu aveam ca profesorii noștri nu aveau nici licenta.”
Cand eram eu la scoala am aflat ca daca esti securist te trimite la doctorat in Apus.
“securist… doctorat”
Asta chiar e o poveste ce va merita spusa documentat la un moment dat. Senzatia mea este ca ceva de genul asta s-a intimplat in toate bisericile importante, inclusiv dupa ‘90. Impresionant de multi oameni bine plasati in institutiile romanesti, de la MAE la CNSAS, au studii teologice. Nu mai vorbesc de presa.
La Sibiu erau unii ca Shesan si Marcu, doctori facuti la scoli inalte apusene, nu mai vorbim de Staniloaie, toti ramasite al gandirismului interbelic. Intre studentii la teologie in Sibiu, majoritatea fii de popa sau carciumar pusi pe mancat paine la umbra, exista un procent care voiau doar sa studieze filozofia intr-un context nemarxist. Acestia gravitau in jurul cenaclului Radu Stanca si, impreuna cu cativa fosti detinuti politici, au creat o cafenea filozofica unica in tara. Eu m-am distantat critic de ei pentru ca aveam tendinte pozitiviste si ma calcau pe nervi, in egala masura, misticii si humanistii. La varsta aia inca pastram iluzia ca adventismul e stiintific. Dar, cum spui tu Poli, idea e sa inveti ce carte sa ceri intr-o biblioteca si cu ce sa o mananci.
Cand vorbim de Ellen White vorbim de Wesley, cand vorbim de Wesley vorbim de mama lui, care s-a reprodus prin fiul ei in mai multe fice spirituale ale lui Wesley, Ellen fiind cea mai notorie. Wesley a fost un amestec de secolul ratiunii si pietism feminin, preocupat de stiintele naturii si vegetarianism, pana si electrosocurile lui Kellog vin de la el. Si da, trebuie sa-i mutumesti lui Wesley si pentru lectiile ridicole de igiena sexuala din seminar. Adventistii au adus metodismul in Romania, ceea ce nu a fost chiar rau, pentru ca Principele lui Ion Barbu e contemporan cu metodismul si trebuie sa mergi la radaicna, si radacina Romaniei este Fanarul. Intreba-l pe Iorga.
Șesan si Marcu au umblat mult, inclusvi pentru studii, dar doctoratul in teologie l-au facut, cred, amindoi la Cernauti. În fine, eu unul stiu prea putine despre istoria Sigurantei si despre istoria timpurie a Securitatii.
Ma socotesc absolut norocos ca mi-am mincat romanismul cu ardeiul iute al metodismului 🙂
„inclusiv dupa ‘90”
Exista mitul ca securitatea era ateista si voia sa elimine religia. Securitatea stia ca religia inseamna putere si anticipa caderea comunismului. Ideologia nu era marxista ci nationalista si anti-occidentala. Exista deasemenea mitul mostenit din poropaganda razboiului rece cu privire la conflictul maniheic intre comunism si religie. Comunismul a facut pace cu biserica de pe timpul lui Stalin, care a trimis NKGV-isti sa studieze teologia (stia el ce stia) si sa devina ierarhi. Tot Stalin a desfiintat liga tineretului ateist. Liderii „cultelor” din Romania erau membrii in FUS. Razboiul nu era impotriva religiei ci impotriva infiltrarilor americane in religie. D Popa a indeplinit misiuni in timpul calatoriilor „de lucru”, presedintele uniunii ungare era agent cu salariu, de unde schisma.
IMO, biserica/bisericile au jucat un rol esential in conservarea vechilor elite sau mafii dupa zisa revolutie.
Ditto.
“Liga tineretului ateist”
La asta te referi? https://en.m.wikipedia.org/wiki/League_of_Militant_Atheists
Pare sa fi ajutat si WWII.
Apropo de Susanna Wesley – fabulos:
“Her husband Samuel spent his whole life and all of the family’s finances on his exegetical work of the Book of Job. However, his work was not remembered and had little impact on his family other than as a hardship.”
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Susanna_Wesley
” În fine, eu unul stiu prea putine despre istoria Sigurantei si despre istoria timpurie a Securitatii.”
Epigrama lui Pastorel Teodoreanu iti este de ajuns:
Capitane, nu fi trist,
Legiunea supravietuieste,
In partidul comunist.
Yeah. Wikipedia e biased. Intelligentsia rusa considera ca biserica este responsabila pentru starea de inapoiere a taranului rus si cred ca avea dreptate. Pe de alta parte, comisarii evrei aveau politele lor de platit si au facut-o cu varf si indesat. Lenin si Trotsky erau pentru educatie ateista, Gorky, mai intelept, voia sa publice Biblia cu aparat critic si referinte la scoala din Tubingen, Stalin a ramas toata viata un seminarist, mai ales la batranete, si panslavist. Ceea ce Wikipedia omite este faptul ca aristocratia rusa era in mare masura ateista dar credea ca religia e buna pentru prostime. Lenin era el insusi un membru al aristocratiei. Ateismul l-a supt cu laptele mamei inainte de a afla despre marxism. Pentru el, problema era democratizarea a ateismului elitelor. Trotsky, la randul sau, credea ca evreii au nevoie de ateism sa iasa din ghetou si rusii au nevoie de ateism sa scape de antisemitism. Stalin voia o religie politica cu moastele lui Lenin in mausoleu si el ca divinitate, dar biserica era buna cata vreme recunostea ca el este conducatorul providential pentru a salva sfanta rusie. Tot ce stiu americanii despre ateismul sovietic e BS.
“Trotsky, la randul sau, credea ca evreii au nevoie de ateism sa iasa din ghetou si rusii au nevoie de ateism sa scape de antisemitism.”
Amin 🙂