ESTE PSIHOLOGIA O ȘTIINȚĂ PE PLACUL LUI DUMNEZEU? – DIN CĂRȚILE LUMII

Dacă titlul “Din cărțile lumii” provoaca iluzii (sau temeri) relaxati-va. Emisiunea A7TV merge pe paradigma califului Omar: Dacă cărțile astea spun ce spune Coranul, nu avem nevoie de ele, dacă spun ceva ce nu cunoaștem deja din Coran, ardeti-le. Cornel Dărvășan înlocuiește doar Coranul cu Biblia, diferenta aici fiind, asa cum va va spune orice apologet al Islamului, ca Biblia, spre deosebire de Coran, nu este “o carte” ci o compilație, cu inerentele contradicții.

Pe scurt, emisiunea “DIN CĂRȚILE LUMII” nu este o emisiune de studiat cărți ci de ars cărți.

Cornel Dărvășan ne spune ca stiintele se împart în doua categorii: cele care sunt pe placul lui Dumnezeu și cele care nu sunt pe placul lui Dumnezeu, de unde intrebarea: ESTE PSIHOLOGIA O ȘTIINȚĂ PE PLACUL LUI DUMNEZEU?

Intrebarea este “dificila” conform Evelinei Bevin, dar pastorul nu este omul care se se sperie de întrebări dificile. Examinarea psihicului uman este buna, dar atunci cand contrazice dogma liberului arbitru, si, mai ales, cand implica relații oculte cu “spiritele rele” e de la Dracu’. Conform profilului FB al Dr. Cornel Darvasan, el este, printre altele, lector univ. la Universitatea Ecologica, care are un departament de parapsihologie și “energii”, bune sau rele, whatever in the hell that means. Ce cauta Cornel Darvasan acolo, știe Dumnezeu sau, poate, altcineva.

Obiectez.

In primul rand, cu privire la faptul cineva poate fi atat de sigur că ceva este sau nu “pe placul lui Dumnezeu”. În timpurile bune de altădată, orice prezbiter de la țara ar fi știut cu certitudine ca parul despletit și clivajul sugestiv al Evelinei Bevin, sa nu mai vorbim de veriga aurie, nu sunt pe placul Domnului, cum spune cantecul invatat de Cornel din fragedă pruncie:

“Ai de grija surioara cum te-mbraci…”

Caci, etc., etc., nu-s pe placul Domnului.

Dacă Domnul și-a schimbat gusturile în imbracaminte într-o generație, de unde știu cei doi că nu și le-a schimbat și în științe?

In al doilea rand, contestarea liberului arbitru nu vine din psihologie ci de la Luther și Calvin, la cei doi vine de la Augustin, si la Augustin vine de la Pavel. Ce-i drept, Cornel Darvasan si maestrul sau, Iacob Coman, ambii doftoriciti in stiinte teologice si lumesti, ne-au explicat ca o anumită propozitie cauzativa din Epistola catre Romani capitolul 7 este de fapt conditionala, dar aici dau credit profesoarei mele de romana din clasa a VIII-a, măcar pentru faptul ca nu și-a luat licența la apelul bocancilor.

In sfarsit, ceea ce ne învață stiintele minții cu privire la liberul arbitru este ca nu gandim doar cu “spiritul” ci cu orice celulă din corpul nostru, și ca aceste celule sunt supuse legilor biologiei, pe care nu le alegem. Cornel este în criza de andropauza. Fiecare celula adipoasa și fiecare hormon muribund poruncește rămânerea în zona de confort. Lacusta sare tot mai leneș is roata de la fantana scartaie. Supraviețuirea animalului intra în conflict cu libertatea gandului. Omul moare câte puțin sa nu moara de tot. Da Cornel, ai avut candva liberul arbitru dar l-ai pierdut. Nu mai ești stapan pe gandurile și alegerile tale.

Este psihologia pe placul lui Dumnezeu? Nu stiu. In mod sigur, nu este pe placul celebritatilor media, religioase sau seculare. Ecranul este o colecție de beculete pavloviene. Religia a inventat beculetul kosher. Salivati, salivati, salivati, și mergeti la culcare înainte de masa. Somn usor.

4 Responses to ESTE PSIHOLOGIA O ȘTIINȚĂ PE PLACUL LUI DUMNEZEU? – DIN CĂRȚILE LUMII

  1. Sorin Chereji says:

    Dacă dumnezeul ortodox mai accepta psihologia, aia cuminte și plină de metafizică, sigur nu-i place psihanaliza.

  2. Ce spui de o psihanaliza la Ezechiel 16? Un barbat in criza de andropauza urmareste cu atentie semnele pubertatii la fica adoptiva, o ia de sotie, apoi incepe sa delireze ca se uita dupa egipteni care „o au ca magarul” si asirieni care „o au ca armasarul” si vrea sa fie martor la violul ei de catre respectivii amanti reali sau imaginari. Care e concluzia psihologului? In lumea noastra, asemenea sedinte se fac in puscarie.

  3. octavianlupu says:

    Psihologia este o disciplină esențială în studierea spiritului uman evoluând către statutul de neuro-stiinta. Cred ca nu este normala judecarea științelor stând pe scaunul lui Moise. Ele sunt neutre spiritual, dar capătă o astfel de culoare în funcție de cel care le manuieste. Binele și raul nu se aplica la o anumita știința, ci la modul în care ea este utilizata în raport cu rezultatele ei, care, paradoxal, vor rămâne moral bivalente, data fiind natura universului în care ne găsim versus percepția noastră etica, posibil, rezultată după căderea 8n păcat.

    În ce mă privește, respect și admir psihologia de calitate, rămânând în același timp și creștin ca intenție și practică. Chiar este imposibil asa ceva?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: