Argumentele politice ale apocalipticismului

14 Responses to Argumentele politice ale apocalipticismului

 1. polihronu says:

  Punînd în discuție utopismul conservator, ai făcut și cea mai rapidă demonstrație a situării apocalipsei lui Daniel în secolul II î.e.n. – fantezia decăderii lumii (de la aur la fier) trădează ideologia reacționară a fanaticului epocii de piatră yahwistă.

 2. alterego1968 says:

  Despre „progresism” vs „conservatorism” recomand Isaac Asimov ciclul Roboților. Chestiunea e explicitată de autor dpdv al interacțiunii om – robot (om – tehnologie). Pentru o înțelegere și mai profundă, eventual dacă există interes(curiozitate) pentru modul în care autorul vede o posibilă rezolvare a provocărilor ce stau în fața omenirii, recomand și ciclul Fundației.
  Oricum, „mai binele” sau „mai răul” ramân subiecte în dezbatere, idem „conservatorismul” ori „progresismul”. Cel mai și cel mai interesant însă, e de discutat mecanismul care le aduce la „viață” și le instrumentalizează și răspunsul la întrebarea dacă fac și ele parte ori ba… din matrix.
  E unul care zicea „nu cerceta aceste legi ca ești nebun de le-nțelegi!” si nu era departe de adevăr. Sunt zile în care vedem jumătatea goala a paharului și cădem într-o stare de disperare de ne vine sa ne tăiem venele în direct, zile ce alternează cu unele în care devenim optimiști pană la euforie, aidoma lui Mr. Jones, când suntem în fundul gropii și pe marginea acoperișului tentați de zbor, când dirijăm orchestre de mașini în intersecțiie aglomerate ale marelui ORAȘ. Nu toți avem norocul ca psihiatra sa se îndrăgostească de noi în pofida comportamentului nostru maniacal. Asta se întâmplă de regulă doar la Holywood.

 3. polihronu says:

  În pofida? Ce? Psihiatra nu e om? 😛

 4. adabnerth says:

  Daca ar fi sa caracterizam conservatorismul intr-un singur cuvant acesta ar fi frica.Frica de Dumnezeu,frica de necunoscut,frica de iad, frica de oameni,frica de nou,frica de moarte,frica de a se simti depasit de noi tehnologii,etc.
  Cei drept fiecare om are si o parte conservatoare pentru ca fiecare om are si propriile frici.Cei mai multi oameni sunt insa o combinatie de progresisti si conservatori.Acepta noul dar cu incetinitorul.
  Nici progresistii insa nu prea stau prea bine la capitolul acceptarii realitatii.La ora actuala un progresist pare ca accepta stiinta insa cu conditia ca sa se potriveasca preceptelor progresiste (cu alte cuvinte un progresist e un conservator „in denial”.
  Cu alte cuvinte nu ai voie sa iesi din tipare pentru ca esti eretic..Sa nu cumva sa pui intrebari stiintifice incomode cu privire la diferenta de coeficient de inteligenta dintre rase ca esti rasist.Sa nu cumva sa mentionezi ca te opui violentei black lives matter pentru ca esti sustinator al discriminarii impotriva negrilor.Sa nu cumva sa te opui antifa ca esti nazist.Sa nu indraznesti sa mentionezi faptul ca exista jewish lobby in congresul statelor unite pentru ca esti anti-semit.Daca il critici pe Mahommed inseamna ca esti un bigot care nu intelege mesajul religiei „pacii” care combina pacea cu jihadul.
  De asemenea, sa accepti imigratia din tarile musulmane chiar si cand comunitatile musulmane produc pe banda rulanta teroristi in tarile occidentale gazda. Ah, si sa nu uiti sa te adresezi omului dupa genderul pe care il prefera (sunt sute de gendere asa ca sa nu uiti unul).Concluzia: atat conservatorul cat si liberalul sunt prizonierii propriului mod de gandire din care nu pot scapa.
  Asta imi aduce aminte de o situatie cand un conservator are mai multa ironie decat un progresist:

 5. adabnerth says:

  Ce este diferit la iluminismul francez este faptul ca ,spre deosebire de iluminismul anglo-saxon ,iluminismul francez are un sistem de impunere a progresului cu pumnul in gura.In tarile anglo saxone statul nu se amesteca sa inchida moschei,chiar si cand imamii promoveaza ura fata de alte religii.In Franta ,insa , Iluminismul a insemnat mereu o elita care impune progresul cu forta :

  https://www.google.com/amp/s/amp.france24.com/en/europe/20211228-france-closes-mosque-north-of-paris-after-unacceptable-preaching

 6. adabnerth says:

  EH..poli,iti dai tu seama foarte bine ca regatul unit al marii britanii nu se poate mentine ca stat decat daca e unit in jurul monarhiei (o institutie arhaica dar foarte capabila sa se adapteze la vremuri).Cat priveste Stuyvesant, olandezii reformati au fost mereu obsedati de comert pentru ca asa ne spune Max Weber (capitalismul s-a dezvoltat foarte mult datorita protestantismului).Datorita faptului ca evreii erau deja in comert ,asta i-a adus in conflict cu protestantii care doreau sa isi pastreze privilegiile comerciale tinandu-si competitorii evrei la distanta si discriminand impotriva lor (pana dupa al doilea razboi mondial ,in America ,evreii aveau un numar limitat de locuri la universitati si nu puteau participa in voie in societatile elitelor anglo-saxone).
  Cat priveste sionismul, e clar ca e inspirat de nationalismul european al secolului 19 si de fascismul italian (zeev Jabotinsky,unul dintre liderii sionisti, recunostea pe fata acest lucru):

  https://www.middleeastmonitor.com/20200127-the-mussolini-jabotinsky-connection-the-hidden-roots-of-israel-fascist-past/amp/

  PS: Am spus de multe ori ca daca Hitler nu ar fi omorat evreii, multi evrei ar fi detinut functii inalte in partidul nazist.

 7. Orso Zetticci says:

  Un război nuclear e sinonim de autodistrugere. Psihologia pozitivă, prin propria identitate intrinsecă, nu pornește un astfel de război. În caz că antagonismul ar face un gest incipient, serviciile de intelligence vor contraataca definitoriu ocluziv în timp record.

 8. Sorin Chereji says:

  Între timp, în România, ne întoarcem în evul mediu. Urmează roexit după alegerile din 2024. Rusia ne așteaptă. Suntem excepția de la regula progresului.

 9. Bogdan Vodita says:

  Pastor neopr. renumit in Ro se intretine amical cu liderul partidului de (extrema) dreapta AUR. Vocea cre(s)tinilor. – https://www.youtube.com/watch?v=bdAzlxSsV9I

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: