Sfinti si Eroi

Sub genericul Ecce Homo incepand de luni voi vorbi la Oxigen despre eroii Vechiului Testament. Nu il voi aminti pe Iov.

Mai inatai pentru ca Iov este un oriental. Prea oriental cu materialismul lui pastoral, cu patriarhalismul lui absorbit de sine si resemnarea lui in fata suferintei. Orientalii considerau ca toti oamenii sunt sclavi. Zeii, reprezentati de rege si preoti, i-au creiat pe oameni sa fie vite de corvada. Animalul domestic trebuie sa fie bland, supus, pasiv, muncitor si sa faca multi urmasi. Pentru cel care nu protesteaza sub bici si povara rasplata este staulul si pasunea. Ceilalti merg la taiere.

In al doilea rand pentru ca neprihanitul Iov nu este un erou. Este un sfant. Sunt doua calitati care incap greu in aceiasi pesrsoana.

Eroul se auto-afirma. Sfantul se auto-tagaduieste. Eroul este generos, loial, idealist. Sfantul este las, lacom, siret. Eroul este un lider fata de semeni si credincios fata de ideile lui. Sfantul isi manipuleaza semenii si este rigid in religia lui.

Eroul imbratiseaza suferinta si gaseste sens in tragedie. Sfantul se resemneaza si gaseste merit in pasivitate.

Arhetipul eroului biblic este David, plin de viata, atletic, jucand inaintea Domnului. Arhetipul sfantului este Iov plin de bube, mizerabil, slabanogit, tremurand inaintea Domnului.

Eroii Vechiului Testament traiesc in perioada Judecatorilor pana la sfarsitul domniei lui David. Se numesc Ghedeon, Barac, Debora, Iael, Samson, Iefta, Ionatan, David. Nu sunt sfinti. De fapt, se aseamana foarte mult cu eroii greci. Sunt produsul unei perioade de anarhie politica si religioasa in care valorile strambe ale despotismului hidraulic nu penetrasera inca muntii iudeii. Se inchina lui Iehova si il dispretuiesc pe Baal nu din ortodoxie, ci pentru ca Iehova este un razboinic iar Baal este agricultor. Eroii biblici isi transforma plugurile in sabii caci numai asa pot sa respire liber in lumea in care s-au nascut.

Eroii dispar odata cu consolidarea monarhiei. Omul lui Iehova este acum profetul, dusmanul preotilor si al regilor, reprezentantul anarhiei religioase in contextul cultului centralizat. Ultimul profet afost decapitat de Irod.

Sfintii apar dupa ce ciocanul marilor imperii despotice a zdrobit cu totul sufletul iudeu. Puterea sfantului se manifesta in auto-tagaduire. Sfantul iubeste viata viitoare pentru ca ureste viata aceasta. Il iubeste pe Dumnezeu pentru ca ureste oamenii. Iubeste spiritul pentru ca ureste natura.

Eroii au reaparut in biserica evului mediu. Au fost invatati, cavaleri, reformatori. In vremurile moderne eroii au inceput sa plece dintre noi. Au devenit revolutionari, creatori de idei, reformatori, martiri ai crezurilor seculare. Sfintii mostenesc biserica.

15 Responses to Sfinti si Eroi

 1. neutrino says:

  Interesant articolul. Insa eu il vad pe Iov semanand mai degraba cu eroul descris aici.
  „Eroul imbratiseaza suferinta si gaseste sens in tragedie. Sfantul se resemneaza si gaseste merit in pasivitate.” Nu mi se pare ca Iov este cel care se resemneaza si gaseste merit in pasivitate; dimpotriva, Il provoava pe Dumneazeu si ii cere ‘socoteala’ pentru ce i s-a intamplat.

 2. monica clipa says:

  “Eroul imbratiseaza suferinta si gaseste sens in tragedie. Sfantul se resemneaza si gaseste merit in pasivitate.”

  Posibil.Pt o cauza dreapta cred ca orice sfant devine si erou , si orice erou poate fi inclus si in categoria celor sfinti…

 3. paul moga says:

  Hello , cum vreti sa danseze Iov slabit , si plin de bube , inaintea Domnului ca David , cind el saracul , abia se putea misca ?

 4. el-gabri says:

  este iov sfant?

  sunt in totalitate de acord cu imaginea antitetica dintre erou si sfant si am impresia (sper ca buna) ca sfantul pe care dl Edi il are in minte cant vorbeste despre iov, este sfantul din icoanele ortodoxe/bizantine/rasaritene, cu fata livida, mai mult mort decat viu, mumificat. si de aici, asemanarea sfantului cu iov… (care seamana cu saracul Lazar).
  nu sunt insa de acord cu aceasta imagine a lui iov. nu este vina lui iov ca a dat suferinta peste el si ca se plange in suferinta. a fost ceva exterior lui si este uman sa plangi in suferinta (inseamna ca ai curaj sa suferi, cum spune Frankl). si eroul paradigmatic, David, plange cand se vede in fata suferintei si cauta un sens (cand fuge de Absalom). si iov cauta un sens pentru suferinta sa, sau cel putin, nu-i intelege sensul…
  tocmai aici cred ca este forta cartii lui iov, care poate semana cu un erou dintr-o privinta anume. in mijlocul unei societati care accepta soarta ca implacabila (asa cum spuneti si d-voastra), iov are curajul sa ceara o intrevedere cu Dumnezeu. cere o judecata dreapta pentru ca nu intelege ce se intampla… contradictia dintre modul in care el il vedea pe Dumnezeu (rasplateste binele si pedepseste raul) si realitatea care s-a abatut asupra sa il face sa ceara o dezbatere publica cu Dumnezeu… si in societatea sa, aceasta cerere insemna curaj, chiar nebunie (se vede clar din comentarile „prietenilor” lui). iar intrebarea care mie mi se pare foarte importanta si pe care iov o ridica aproape cu impertinenta la adresa lui Dumnezeu este: „Oare ai ochi de carne, sau vezi cum vede un om?” (NLT traduce: „Are your eyes only those of a human? Do you see things as people see them?
  „, sens apropiat literar de cel ebraic). La aceasta provocare, Dumnezeu nu raspunde pe moment, iar ca si crestin pot vedea implinirea ei in venirea lui Isus pe pamant…

  astfel, ca sa nu ma intind prea mult, iov este un luptator grav ranit, care are curajul uman sa puna intrebari care nu se pun, intr-o societate care nu stie decat o veche traditie care se numeste: „dupa fapta si rasplata”.

  PS: Ca unul care am stat un timp cu Vechiul Testament in mana, pot spune ca Dumnezeu trebuie inteles doar in relatie cu oamenii si prin prisma lor, a celor in relatie cu care Dumnezeu intra. altfel, apar probleme… in acest context, iov, sfantul-erou, este retinut de Biblia Ebraica ca fiind diferit de altii (ma refer la poemul acadian -aprox.1700 i.Hr.- care se pare ca a fost sursa cartii lui iov; deosebirile sunt fundamentale: iov, spre deosebire de celalalt personaj -are un nume pe care nu l-am retinut- primeste un raspuns de la Dumnezeu si se pastreaza in relatie cu El, celalalt gaseste raspuns pe cai ocolite, prin magie).

  astept reactii! multumesc

 5. Florin Laiu says:

  Lui EddieConst:
  Articolul tău despre eroi și sfinți mi-a amintit de remarca pe care mi-ai făcut-o într-o anumită ocazie particulară: că eu sunt tipul Iacov, iar tu ești tipul Esau. Comparația ta m-a trezit cu privire la realitatea direcției în care mergi. Dacă eu sunt un Iacov, rămâne de văzut. Mă simt mult mai puțin eroic decât acesta în unele privințe, și mai bine dotat în altele. Oricum ar fi însă, pe mine mă onorează comparația. În schimb, modelul nimrodic pe care ți l-ai ales, de viteaz vânător înaintea Domnului, nu poate fi decât o nostalgie păgână.

  Aveam și o întrebare: Iisus a fost erou sau sfânt?

  Eroii biblici sunt sfinți ca oameni ai credinței, iar sfinții răbdători sunt si ei eroi ai credintei. Eroi au fost printre evrei și în perioada monarhică (vitejii lui David etc.), în exil (Danel +3), în diaspora (Mardoheu, Estera), în Iudeea elenistică (Iuda Macabeul și armata lui de hasidimi/sfinți), și romană (marii zeloti antiromani, ca Iohanan din Ghișala și alții), Simon Bar-Kochba. Cu ce sunt aceștia mai prejos de Ghedeon și Barac ? Doar pentru că sunt mai puțin cunoscuți și pentru că unii din ei au fost DOAR eroi, nu și sfinți. Iisus a fost un LEU-MIEL. Eroii sunt numai lei, sfinții sunt numai miei. După interpretarea ta, desigur. Pe unii îi ajută și temperamentul sau împrejurările, să fie mai mult eroi decât sfinți. Dar măreția omului nu constă neapărat în cât de multe valuri face în jurul lui.

  Sunt complet dezamăgit de felul în care ai veștejit memoria lui Iov, dar nu mă mai mir. Ar fi interesant să spui și cum ar fi reacționat eroic EddieConst în locul lui Iov.

 6. Florin Laiu says:

  Unii din cei mai mari profeți: Moise, Samuel, Ieremia, Ezechiel, Zaharia ben Iehoiada, Zaharia bar-Iddo, Ioan Botezătorul, etc. au fost dintre leviți și preoți. Alții au fost regi (David, Solomon), sau de viță regală (Isaia?, Țefania, Daniel). Mulți dintre cei a căror origine nu este specificată, ar putea fi dintre preoți. Aceasta arată că eroismul profeților nu consta în anarhismul lor, pentru că mulți făceau parte din sistem, și chiar cei mai „anarhici” au condamnat apostazia și abaterile celor din sistem, nu sistemul însuși, pe care profeții îl apărau.

 7. NorthLite says:

  Mda, eroi din Biblie:

  David: mai multe sotii, si un iubit, Ionatan, pe care la iubit mai mult decat pe orice femeie, a taiat mai multe preputuri decat i sa cerut… de altfel un sociopat.

  Mardoheu: si-a prostituat fiica pentru putere in persia…ce tata model… Vasti macar a avut demnitate sa nu faca striptease in fata prieteniilor lui Xerxes…

  Iuda Macabeul si armata lui: Bin Laden si talibani

  Simon Bar-Kochba: un alt „mesia”

  Imparatul Hadrian a incercat sa-i civilizeze un pic pe evrei, si nu le-a a dat voie sa se mai mutileze…drept multumire si acuma il urasc.

  Un aspect mai putin cunoscut despre circumcizie, dar interesant este metzizah b’peh. Un parinte normal nu ar ingadui o astfel de mutilare + molestare…

 8. NorthLite says:

  E normal ca tiranii vor sa salveze un sistem malefic

  Ezechiel 4:12: „Hrana s-o mănânci ca turte de orz, pe care le vei coace în faţa lor cu balegă de om.” !!!

 9. Man With No Name says:

  @Flrin Laiu,

  Puteti sa ne explicati prietenia dv cu Vasile Feresteanu? Ati facut parte din acoperire?

  Credeti ca daca Biblia nu spune nimic despre molestarea copiilor, atunci e bine? Daca imi amintesc corect, un alt frate credincios a exclamat: „nu este adulter!”

  Deci, cum este morala din Biblie mai superioara decat cea seculara?

 10. Fidiles Eduard says:

  Ca s-o spunem pe sleau, din experienta lui Iov crestinii concluzioneaza ca trebuie sa taci in fata abuzului si mai mult, pana la urma trebuie sa-l accepti. Intr-adevar, e un indemn la resemnare.
  De ce omul modern nu se poate identifica cu Iov?
  Pt ca omul modern sufera de pragmatism. Ori e alba ori e neagra. Ori Dumnezeu e cu adevarat o fiinta inteligenta si suntem curiosi sa-i auzim perspectiva, ori Dumnezeu e un grandoman pe veci nemultumit cu care in cele din urma nu merita sa-ti pierzi energia.

  Cred ca omul modern nu se poate identifica cu Iov pentru ca da de inteles ca nu va mai accepta vreodata convingerea prin intimidare si santaj. E pragmatic. Iov in final se resemneaza in fata intimidarii. Omul modern se asteapta la mai mult de atat.

  E ca o femeie divortata de sistemul patriarhal. Vrea mai mult de la o relatie decat intimidare. Vrea ceva real, ceva adevarat, ceva care sa merite altfel prefera sa ramana singura. Nu mai poate fi manipulata pentru ca abuzurile si santajul la care a fost supusa atata vreme i-au ascutit intuitia si i-au dezvoltat profunzimea.
  Femeia aceasta suntem noi, ereticii astia care am trecut prin drame psihologice, care ne-au dezvoltat si ne-auindus dezgust fata de coruptie si prefacatorie. Noi, femeile acestea eretice, ne dam seama ca singurul lucru care da intr-adevar roade intr-o casnicie este rezumarea la valori absolute. Asteptam mana intinsa a barbatilor credintei si cautam cu privirea ochii lor unde sa citim sinceritate cand ne vorbesc in vorbe dulci despre aceleasi valori, dar fata lor nu mai poate sa minta ca in tinerete pentru ca ridurile au marcat urme adanci in ascunzisurile vicleniei. Barbatii nostri ne vorbesc dulce si ne intind mana, cu o singura conditie: de a pastra capul obedient sub palma.

 11. Anubis says:

  Si daca raspunsurile la toate intrebarile legitime sunt taine? Si daca cheile imparatiei sunt in mana bisericii? Si daca numai cei care se dau credinciosi vor mosteni imparatia? Ohohohoho ce bine cand tu cititorule te vei trezi si vei intelege ca nu trebuie sa-ti fie teama. Fiindca daca te temi de parintele tau atunci parintele tau e un denaturat. Unde ati vazut voi copilasi care sa se teama de parintii lor? Hehehe, cum unde, acolo unde o furau bine. Aratati copiilor vostri ca sunteti stapani pe viata lor si va vor iubi ca pe o… molima… Cine citeste sa inteleaga.

  Merci de introspectiva Eduard, e o placere sa te citesc!

 12. Anubis says:

  FalfaiaLa: „Sunt complet dezamăgit de felul în care ai veștejit memoria lui Iov, dar nu mă mai mir. Ar fi interesant să spui și cum ar fi reacționat eroic EddieConst în locul lui Iov.”

  Ar fi avut un dialog cu Taica-sau nu s-ar fi aplecat de 1000 de ori la pamant si ar fi ramas cu gura cascata… LOL !

 13. Fidiles Eduard says:

  Good one CJ…:)).
  F tari ideile din comentariul tau.

  Something nice 4u:

  http://www.youtube.com/profile?user=euroraprevival&annotation_id=annotation_951082&feature=iv

 14. Fidiles Eduard says:

  Anubis:
  „Fiindca daca te temi de parintele tau, atunci parintele tau e un denaturat”
  Punctul pe i

 15. Iona says:

  Stimte dn.Edi ingaduiti-mi sa-mi exprim parerea mea personala in legatura cu faimosul personaj Biblic pe nume IOV.Pina nu cu mult timp in urma am contribuit prin intermediul serviciului meu zilnic pt.citiva ani de zile cu pacienti terminali de cancer . Va marturisesc che aproximativ TOATE pildele din Biblie le-am adus la cunostinta acestor sute de pacienti care in mod deosebit prin intermediul povestirii despre IOV gaseau o stare de liniste sufleteasca incit ceea ce tatal psicologului pe nume Satana nu reusea sa -i convinga defel cu cunostintele lor Marxiste cred eu dimpotriva erau tot mai TULBURATI de presenza lor – pe cind aceasta povestire pilda cu IOV ameliorau nespus de MULT starea lor sufleteasca intr-atit incit zilnic imi cereau sa le-o repovestesc o faceam cu multa placere . De cind am aflat ca cei ce tin marturia lui Isus au fost minati de Duhul Sfint permiteti-mi sa va declar convingerea mea de faptul ca Dzeu. IUBESTE MULT aceasta poveste din Cartea lui Iov in mod deosebit AZI cind OMENIREA lumea este atit de expusa asupra tuturor lucrurilor negative care se petrec in jurul lor cu totii au inteles ca ceva sta sa se intimple Eu STIU ca REVENIREA lui ISUS este foarte APROAPE tocmai pt.acest motiv va invit sa luam ca model DESAVIRSIT pt.noi azi pe IOV de STARUITORI in CREDINTA sa urmam ex.sau dincolo de incercarile si necazurile vietii astfel vom fi BIRUITORI ,CUCERITORI exact ca Iov. Nu vreau sa fiu inteles gresit nimic nu ma atrage fata de invataturile profetiilor falsi dupa cum psicologii in schimb SUSTIN acordul meu pt.invataturile celor care cu adevarat sint laureati ex. in Neuropshichiatrie si cunosc practica BINE materia lor.Dumnezeu sa va BINECUVINTEZE mereu Ciao Iona

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: