Experiente

O companie isi justifica investiatile in fata actionarilor cu balante financiare si statistici. O biserica povesteste experiente.

Experientele sunt pentru Biserica ceea ce graficul de distributie Gaussiana este pentru o companie: ne arata directia in care mergem. Cu diferenta ca experientele ne arata intodeauna ca suntem pe drumul cel bun. Spre deosebire de grafic, experientele nu necesita date si analiza. De fapt, experientele pot sa contrazica fapte si cifre. Supranaturalul nu incape in ecuatie.

Oricat de subcalificati ar fi administratorii, oracat de absurda risipa, oricat de ineficienta investita, experienta dovedeste ca Dumnezeu este de partea noastra. Restul este o problema de credinta.

Experienta se povesteste cu inflexiuni joase, lacrimi si gesturi patetice. Naratiunea incepe de obicei cu anecdota necredinciosului. Necredinciosul poate fi la persoana intaia sau a treia. Printre randuri se citeste insa persoana a doua. Aflam ca povestitiorul – sau altcineva – s-a indoit pentru aceleasi motive care te fac pe tine sa te indoiesti: cifrele nu se leaga, programul este absurd, motivele par suspecte. Urmeaza lectia: undeva, intr-o zona obscura si neverificabila, un suflet a fost salvat prin risipa de bani si mediocritate. Necredinciosul se rusineaza. Hristos ar fi venit si pentru un singur suflet iar tu te intrebi despre eficienta ca si cum ar fi vorba de afaceri. Ascultatorul este invitat sa suspende gandirea critica. Sa inchida ochii la logica gaunoasa si interesele meschine scrise pe fruntea povestitorului. La auzul experientei, a gandi critic insemneaza pacat impotriva Duhului Sfant.

Sunt satul de experiente. Vreau analiza stiintifica nu credinta oarba. Vreau sa fiu tratat de biserica mea asa cum o companie isi trateaza actionarii. Vreau sa stiu nu doar cati, ci si ce fel de oameni participa la o evanghelizare. Vreau sa cunosc dinamica etnica, sociala si intelectuala a bisericii. Vreau sa stiu de ce ne parasesc oamenii educati. Daca raspunsurile noastre sunt relevante pentru omul informat. De ce credinta moare in vest si creste in lume a treia. Aud experientele celor care ne-au descoperit pe internet si au venit intre noi. Vreau sa stiu si despre cei care ne-au parasit din cauza internetului. Aud despre tineri risipitori care au intors spatele drogurilor si crimei la auzul unei predici. Vreau sa stiu despre tinerii cuminti care ne-au intors spatele cand au descoperit advaruri interzise despre univers. Castigam fii risipitori si pierdem tineri seriosi.

Analogia cu o societate pe actiuni imi evoca un nume care ma ingrjoreaza: Enron Corporation cu cele 101 miliarde in raportul din 2000, cateva luni inainte de faliment.

3 Responses to Experiente

 1. mihai says:

  Inseamna ca trebuie facute unele schimbari, unele updatari atat in forma de prezentare cit si in privinta adancimii explicatiilor dogmei. Internetul trebuie analizat si tratat separat.
  Trebuie sa recunosc (asa cum si eu am tendinta uneori sa folosesc prea multe cuvinte in loc sa fiu mai concis) ca nu imi plac explicatiile celor de la microfon care de multe ori sint intro forma de parca s-ar adresa copiilor de gradinita -poate ca exagerez dar vreau sa accentuez aspectul -odata am auzit o singura idee timp de o ora spusa in alta forma si tot repetata, macar daca era ceva nou. Stiu ca sint multi batrani dar o solutie ar trebui gasita. Nici sa se cada in cealalta extrema cu explicatii savante si concepte complicate.
  Undeva cred ca exista un potential inca neexploatat. Inlocuiti dogma cu revelatia actuala acolo unde nu se suprapune, faceti o revolutie, cine altcineva sa o faca ?
  Daca nu acum atunci cind? Toata lumea trebuie sa afle ca Dumnezeu are grija de biserica adventista si ca o ajuta. Unii poate vor pleca dar si mai multi vor veni.

 2. VictorZee says:

  „Supranaturalul nu incape in ecuatie.”

  „Sunt satul de experiente.”

  „Vreau analiza stiintifica nu credinta oarba.”

  „Petru a raspuns: ‘Omule, nu stiu ce zici.’ Chiar in clipa aceea, pe cind vorbea el inca, a cintat cocosul. Domnul S’a intors, si S’a uitat tinta la Petru. Si Petru si-a adus aminte de vorba, pe care i-o spusese Domnul: ‘Inainte ca sa cinte cocosul te vei lepada de Mine de trei ori.’ Si a iesit afara, si a plins cu amar.” (Luca 22:60-62)

  „Apoi S’a apropiat, si S’a atins de racla. Ceice o duceau, s’au oprit. El a zis: ‘Tinerelule, scoale-te, iti spun!’ Mortul a sezut in capul oaselor, si a inceput sa vorbeasca. Isus l’a dat inapoi maicii lui. Toti au fost cuprinsi de frica, slaveau pe Dumnezeu, si ziceau: ‘Un mare prooroc s’a ridicat intre noi; si Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau.’ Vestea aceasta despre Isus s’a raspindit in toata Iudea si prin toate imprejurimile.” (Luca 7:14-17)

  „Si, drept raspuns, le-a zis: ‘Duceti-va de spuneti lui Ioan ce ati vazut si auzit: orbii vad, schiopii umbla, leprosii sint curatiti, surzii aud, mortii inviaza, si saracilor li se propovaduieste Evanghelia.” (Luca 7:22)

  ” ‘Du-te’, i-a zis Isus, ‘de cheama pe barbatul tau, si vino aici.’ Femeia I-a raspuns: ‘N’am barbat.’ Isus i-a zis: ‘Bine ai zis ca n’ai barbat. Pentruca cinci barbati ai avut; si acela, pe care-l ai acum, nu-ti este barbat. Aici ai spus adevarul.’ ‘Doamne’, I-a zis femeia, ‘vad ca esti prooroc.’ ‘Stiu’, i-a zis femeia, ‘ca are sa vina Mesia, (caruia I se zice Hristos); cind va veni El, are sa ne spuna toate lucrurile.’ Isus i-a zis: ‘Eu, cel care vorbesc cu tine, sint Acela.’ ” (Ioan 4:16-19, 25-26)

  „Eu . . . sint Acela.”

  Toata persoanele din aceste „experiente” au crezut ca Isus este Mesia. Ar fi putut exista o alta cale pentru Domnul Isus sa dovedeasca ca El este Mesia?

  Apostolii au adus multimile la Isus prin aceleasi miracole, prin supranatural. Domnul Isus, Apostolii si primii crestini au creat o inertie care lu creaza si azi in Biserici.

  Biserica nu mai are forta, ea traieste din inertie si este natural ca inertia sa aiba o scadere. Daca forta care a pus in miscare crestinismul nu va fi reactivata sau nu va putea fi reactivata in Biserica: Ce altceva ar putea sa tina Biserica in miscare?

  Traim oare vremea cand:

  „Atunci multi vor cadea, se vor vinde unii pe altii, si se vor uri unii pe altii. Se vor scula multi prooroci mincinosi, si vor insela pe multi. Si, din pricina inmultirii faradelegii, dragostea celor mai multi se va raci. Dar cine va rabda pina la sfirsit, va fi mintuit. Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfirsitul.” (Matei 24:10-14)

  Daca sintem aici: „It’s over!”

  Cu respect,
  George, Chicago

 3. mihai says:

  Sfaristul Judecatii, sfarsitul necazurilor si a drumului fara pastor. Abia astept sa vina „sfarsitul timpului”.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: