Pastorul si Comisarul

In vara anului 1940 o masina neagra a oprit in fata unei statiuni agricole experimentale din Ukraina. Din ea au coborat cativa oameni imbracati in nelipsita haina de piele si l-au invitat pe biologul sovietic de reputatie internationala Nikolai Vavilov sa-i insoteasca la Moscova in vederea unei afaceri urgente. Pe drum Vavilov a aflat ca se afla in compania NKDV-ului si ca fusese arestat pentru inalta tradare si sabotarea agriculturii socialiste.

Procesul a durat cinci minute si Vavilov a fost condmnat la moarte. Clementa stalinista a comutat pedeapsa la inchisoare unde biologul sovietic a murit emaciat in 1943.

Vavilov era un botanist renumit care si-a dedicat viata combaterii foametei la nivel global prin optimizarea genetica a culturilor. Este recunoscut in istoria botanicii ca primul naturalist care a identificat centrele de origine al plantelor cultivate. A fost de asemenea unul din pionierii agronomiei si recipientul celei mai inalte distinctii acordate in statul sovietic, premiul Lenin. Ce cap de acuzatie putea sta in fata unui asemenea profil?

Raspunsul este simplu: Vavilov era genetician.

Teroarea rosie impotriva geneticii a durat peste doua decenii si a dus la executarea, internarea si, in cel mai fericit caz, concedierea a zeci de profesori si cercetatori. Actiunea a fost declansata si condusa de Trofim Lisenko, “savantul descult”, un proletar intelectual protejat al lui Stalin si ridicat din umbra in mod ironic chiar de Vavilov.

Absurdul in acest razboi intelectual nu era intoleranta. Teroarea tinea de insasi logica revolutiei, dar are de a face cu ideologia. Genetica are de a face cu faptele nu cu ideologia. URSS a avut multe pacate dar nu a fost impotriva stiintei. Ce a determinat teroarea impotriva geneticii?

Inainte de a raspunde trebuie sa remarcam ca istoria lui Vavilov este un deja vue. Cati dintre noi nu considera un act de indisciplina eclesiastica pasibila de sanctiuni administrative (bine ca nu avem NKDV), daca cineva nu este destul de ignorant, sarlatan, sau schizoid pentru a nega realitati indubitabile din domeniul geologiei sau geneticii?

Intelegerea fenomenului Lisenko ne ajuta sa gasim sens in absurdul din ograda noastra. Pentru aceasta trebuie sa mergem la plenara lucratorilor in agricultura desfasurata la Kremlin in 1935 si sa ascultam incheierea expunerii lui Lisenko, comisarul pentru agricultura, biologie si stiinte medicale.

Atat inlauntrul lumii stiintifice cat si in afara ei, dusmanul de clasa ramane dusman, chiar si atunci cand este om de stiinta.

Afirmatia de mai sus l-a facut pe Stalin sa sara in picioare aplaudand si sa strige “bravo tovarase Lysenko”. Era lumina verde pentru declansarea teroarei in laborator.

Incercati sa refrazati afirmatia lui Lisenko in modul urmator:

Atat inlauntrul lumii stiintifice cat si inafara ei, dusmanul Cuvantului lui Dumnezeu ramane dusman, chiar si atunci cand este om de stiinta.

Suna familiar? Amin frate comisar.

Pentru a intelege ce au in comun pastorul si comisarul, va invit sa sapam mai adanc. Razboiul impotriva geneticii este declansat in ambele cazuri de trei cauze identice.

 1. Lamarckismul. Karl Marx a adoptat teoria lui Lamarck pentru ca Marxismul visa la o transformare fara limite a omului si naturii in contextul revolutiei. Ereditatea pune limite in fata unei asemenea ambitii. Lamarck credea ca evolutia a avut loc prin transmiterea ereditara a caracterelor dobandite de individ. Friedrich Engels, aseaza teza lui despre “rolul muncii in transformarea omului din maimuta” la baza intregii antropologii marxiste. Munca l-a creat pe om, munca il va transforma. Este crezul marxist acela ca natura umana nu exprima ereditatea ci conditiile sociale. O societate noua va crea omul de tip nou intr-o singura generatie. Genetica demonta mitul esential al revolutiei, ca atare era antirevolutionara. Ellen White a adoptat lamarckismul nu ca o teorie evolutionara ci pentru a explica transformarea naturii si omenirii in conditiile pacatului. Este un motiv familiar in scrierile ei faptul ca atunci cand parintii calca legile naturii, urmarile sunt mostenite de urmasi atat fizic cat si spiritual. Este deasemenea implicita ideea ca ierbivorele blande din eden s-au transformat in mod natural in numai cateva generatii in predatori feroce. Mai importanta este insa felul in care este definita natura umana. Noi inca credem ca intoarcerea la “planul divin” de la creatiune in dieta si educatie poate transforma atat de radical natura umana incat putem fi asemenea lui Adam inainte de cadere. Chiar si fara teroare rosie, utopia noastra lamarckiana nu a fost lipsita de vieti distruse. Este suficient sa vizitezi unul din acele resorturi de sanatate sau scoli independente organizate dupa “planul divin” ca sa iti amintesti de gulag.
 2. Viziunea apocaliptica. Comunismul se vedea prins intr-o inclestare eschatologica cu o burghezie decadenta dar destul de puternica pentru a-si apara privilegiile. Darwinismul social era ideologia capitalismului. Determinismul genetic era ideologia fascismului. “Genetica este servitoarea lui Goebbels” obisnuia sa spuna Stalin. Obsesia infiltrarii imperialiste generase o paranoia institutionalizata. Geneticianul era suspect ca ar fi fost sedus sau cumparat de vrasmasul de clasa. Aici paralela vine de la sine. Daca un profesor de biologie de la La Sierra isi preda materia in mod cinstit este pentru ca “dusmanul a strapuns liniile noastre”. Limbajul militar nu lasa loc la intrebari si argumente nuantate. Este inutil sa discuti faptele si logica din spatele manualului de biologie, cand toata lumea stie ca suntem infiltrati de iezuiti si biserica este supusa unui asalt ideologic din partea inamicului in vederea unui foarte apropiat decret duminical. Oricine stie ca adevarata miza nu este adevarul stiintific ci Sabatul.
 3. Recursul la anecdotic. Timp de peste doua decenii agricultura URSS a fost supusa unor experimente absurde care vizau recolte de iarna si livezi de portocali in Siberia. Cei din generatia mea inca isi mai amintesc de Miciurinism. In locul selectiei genelor  mai eficiente de-a lungul generatiilor, Lisenko si Miciurin propuneau schimbarea ereditatii prin expunere si adaptare la un mediu neprielnic. Rezultatul a fost infometarea a zeci de milioane de colohoznici. Totusi Pravda a continuat sa raporteze succese anecdotice si sa ignore statisticile pana ce URSS a ajuns dependenta de cereale importate din Statele Unite. Exista aici o paralela ingrijoratoare. Dispozitia de a privii dincolo de anecdotic si “experiente” la tabloul intreg, la faptul statistic relevant sau probat experimental este un semn de necredinta, dovada ca cineva a fost amagit de sarpele cel batran.

Nu stiu daca au observat si altii, dar gurilor flamande din biserica li se ofera tot mai des marfa de import.

8 Responses to Pastorul si Comisarul

 1. Yourp name phil says:

  Ingrijoratoare paralele. Sa ne consolam la gandul ca nu e la noi cel mai grav in aceasta privinta. Mi-e teama ca nu scapa nici o biserica de acest fenomen. Ca o continuare a acestui interesant editorial, recomand http://www.revista22.ro/norman-borlaug-p259rintele-revolu355iei-verzi-7404.html

 2. Arius says:

  Ideologiile au fost intotdeauna rupte de realitate si adeptii lor si-au venit in fire abia cand le-a ajuns cutitul la os…!

  Din pacate, cei care sufera de pe urma iedologiilor sunt intotdeauna muritorii de rand. Caci ei sunt sacrificati mereu in numele ideologiilor „marete”, fie ele politice ori religioase.

  Chiar asa: ce valoarea are un om in fata unor idealuri atat de marete?…

 3. jugarean says:

  Sinucidere mesianica???!!!
  Asta ai inteles?! Eu ti-am spus mai demult ca tu pari a fi acela care rational si logic ramane fara speranta din pricina promovarii falsului ca adevar, pentru ca nu vede. Inteligent orbit de minciuna si propriul orgoliu (nu au fost politicosi cu mine, deci nu iert)!
  Daruirea de sine este SINGURA SPERANTA Edi. Fara sa intelegi asta NU iti poti iubi DUSMANUL si asta te transforma in materie fara viata (iubirea o paraseste)(
  Cu reala dragoste si intelegere…

 4. George says:

  Nu cred ca Pamantul e vechi de doar 6000 de ani si nici ca petrolul ar fi grasimea animalelor ingropate la potop. Cred ca Spiritul Profetic e valoros prin contributia sa morala, spirituala, nu neaparat prin evidentele limite vis-a-vis de stiinta.
  Nu cred nici in iminenta unui decret duminical, in forma in care multi il profetizeaza, dar sunt convins ca este si va fi o cernere a credinciosilor. Nu cred nici ca suntem suprainfiltrati de iezuiti, dar nu cred nici ca avem numai prieteni in interiorul si-n exteriorul bisericii adventiste.
  Articolul mi se pare interesant, dar, din nou, Edi supraliciteaza prigonirea adeptilor stiintei din biserica si face din nou o paralela putin fortata. E adevarat- e destul de inconfortabil pt intelectuali in biserica azs- that’s a fact, dar n-as merge pana acolo incat sa zic ca ar fi executati, exclusi, etc.

 5. Remus11 says:

  george, ce inseamna ca „e destul de inconfortabil pt intelectuali in biserica”??

  eu am 25 de ani, imi place sa citesc, imi place sa cresc, sa analizez critic, sa iubesc si sa Il caut pe Dumnezeul care a creat sau poate nu viata.

  Uneori gresesc alteori pasesc bine. uneori tac si fac bine alteori vorbesc si fac rau, poate. Cert e ca nu imi place sa mi-o iau peste bot,mai ales degeaba.

  Iti propun sa mergi la anvon la „Scoala” de Sabat si sa spui doar ca Pamantul e mai vechi de 6000 de ani.. si ai sa vezi cat de inconfortabil ai sa te simti in fata unor shotgun fire ca: „Adica minte Biblia?” „Are dumnezeu nevoie de miliarde de ani?”.

  Si asta doar pentru o afirmatie care nu te face intelectual. Daca ai termintat Facultatea de Litere si in biserica vrei sa vii cu o aplicatie din domeniul tau de studiu, gen: „hai sa vedem cum a influentat misticismul islamic gandirea vest europeana” sau studentul de la fizica „sa va povestesc despre entropie in apocalipsa” esti imediat crucificat.

  Ce inseamna executia lui Vavilov in biserica??

  1. iti pierzi calitatea de membru social. nu mai ai prieteni apropiati, esti suspect. Asta e o lovitura care incet te determina sa iti gasesti relatii in alta parte si asa devii si mai suspect.

  2. nu mai ai voie sa vorbesti in public. sistemul se descotoroseste de tine prin ignorare. „Nu avem nevoie de contributia ta” Te lasa sa mori incet pentru ca deja dai semne de putreziciune: limbajul, imbracamintea.

  3. daca ridici glasul si ce spui are logica pentru unii, urmeaza un set de rafale precum: ti se inventeaza o eticheta(ex: evolutionist, anti egw, ii place sa bea, calca pe langa, ateu etc), esti judecat pentru arfimatii care nu sunt ale tale, liderii forteaza poporul sa se polarize(deci inevitabil sa ramai singur) si in final cineva de la conferinta vina sa fac clar printr’o preica de 2 ore problemele de „logica” care le’ai ridicat (ex: natura inspiratiei)

  4. esti exclus oficial din biserica si 99 la suta dintre „frati” nu te mai saluta. In urma ta raman comentarii „asta a cazut de la credinta”.

  Exista o diferenta clara intre situatia lui Vavilov si a unui „intelectual” executat de biserica. Unul este ucis cu sange rece iar celalalt doar stopat in dezvoltare chiar in cadrul pe care si-l dorea poate cel mai mult sa il slujeasca: biserica.

  Si asta pentru ca unii nu vad in biserica oameni. ei vad doar soldati gata sa jerfeasca orice pentru a apara altarul. unde sunt oamenii care sacrifica orice unul pentru altul?

  Si mai stiu ceva:

  acelasi rahat peste tot. De la clasa politica, la angajatii de la KFC; de la cancelaria profesorilor la crasma din cartier. Ideea e ca de le telenovelele colegilor de fast food si de la aceasi vechi colegi de crasma te poti astepta la priviri rautacioase, izolare sociala, barfe, muscaturi, palme, prietenii false dar de la clasa politica si de la tagma pedagogilor mai putin, nu’i asa? Asta-i si ideea cu religia. Noi facem tam tam cu termeni precum: adevar, sinceritate, cautare, acceptare, iertare, dreptate, speranta, libertate si e cu atat mai injositor si mai „strigator la cer” cand le traim precum cei din povestea lui Edi.

 6. George says:

  Remus in alte tari si institutii, intelectualii au preluat puterea. Daca n-o avem noi, o vor avea cei necititi. Problemele se evita cel mai elegant evitandu-le. Intelectualii din biserica au si ei metehnele lor. Multi se vaita de respingere, dar nu sunt dispusi la solidarizare cu altii ca ei.
  Edi are dreptate cand spune ca suntem deja o biserica de lumea a 3a si ne oameni necititi. In tarile vestice deja suntem cunoscuti ca o biserica de negri.

  Deci gradul de comfort in mare parte poti sa ti-l faci, iar daca nu vei fi mereu victima imprejurarilor.

 7. study_nature says:

  Am citit azi mai pe larg o postare despre starea stiintelor in Rusia Sovietica si care ii are ca protagonisti pe Vavilov si pe Lysenko despre care ne povestea Edi in urma cu mai mult de un, in editorialul Pastorul si comisarul. Morala editorialului lui Edi este intarita de detaliile suplimentare pe care le-am aflat.

 8. Pingback: Despre inteligenta materiei sau zigotul care nu e prost | oxigen2

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: