Anno Domini 31 – Rationalism Teist

177 Responses to Anno Domini 31 – Rationalism Teist

 1. ˝Mărite frate˝EdyCon,

  În postările mele am confirmat șmecheria dvs. pe care ați transmis-o și în clasicul dvs. mesaj de pe O&P. După experiența publică avută cu M. Stănescu în care l-ați acuzat că pune întrebări idioate, ați continuat cu A. Ionică sau C. Luchian pe care îi numeați… prieteni.

  Sesizând în emisiunea dvs. de mai sus că ați vrut să sugerați ideea unei demolări mascate sub noțiunea de deconstrucție am îndrăznit să vă arăt că ați luat singur hotărârea de a-l contrazice chiar și pe Dumnezeu făcându-l mincinos, fapt sugerat de întregul dvs. ciclu de emisiuni privind cartea Genezei. Înțeleg că pentru dvs. noțiunea de Dumnezeu este doar un termen comercial (cu care faceți negoț).

  Deconstruind (demolând) noțiunea de penibil, în stilul dvs. caracteristic, ați ajuns să percepți această noțiune drept ură ? O dovadă în plus că rămâneți la stadiul de… penibil.
  Eu rămân la această părere indiferent că dvs. vă pasă sau nu.
  Pentru mine rămâneți un mercenar ce dețineți doar un caracter… pe măsura etichetei conferită de activitatea dvs. chiar și în biserică. Eu oricum nu împărtășesc falsitatea pretențiilor dvs. de a avea prieteni și nici ligușeala fanilor dvs.
  Faptul că ați batjocorit pe toate căile BAZȘ este dovada cea mai clară a spiritului dvs. de mercenar. O&P l-ați ratat. Urmează O2.

  Maniera în care ați abordat postarea adresată mie (nr. 149) îmi întărește convingerea că, faceți cu premeditare o gravă confuzie. Invocând numele mamei mele și prezentând-o în limitele percepției dvs. primitive ați dovedit din nou că nu reușiți să faceți diferența între bunul-simț și grosolănia dvs., grosolănie care nu este egalată, după părerea mea, decât de stupiditatea dvs. infatuată. Deci dovediți din nou că sunteți PENIBIL.

  Credeți că această boală a infatuării, care v-a marcat atât de profund personalitatea se mai poate vindeca ? Rugați-l pe Samson să se roage pentru dvs.

 2. Samsoniticule draghe,

  Cum e turcu și pistolul nu-i așa draghe ?

  Un cico ?

 3. Beni Plesa says:

  Eu nu sint un ex-adventist ,dar pentru cei care au fost candva adventisti sau sint in proces de trezire ,va rog cititi prezentarea de mai jos.

  http://arthurandteresabeem.blogspot.com/2011/08/war-room-strategy-for-former-sdas.html

  Acest articol nu este pentru adventistii deveniti atei ,ci doar pentru cei care au ramas crestini in urma exodului din adventism.

  PS–Maria sper ca stii engleza .
  Beni

 4. Beni Plesa says:

  Marius popilian

  Ce parere ai tu despre calcarea celor 10 porunci la nivel de conferinta generala ?

  http://arthurandteresabeem.blogspot.com/search?updated-min=2011-01-01T00%3A00%3A00-05%3A00&updated-max=2012-01-01T00%3A00%3A00-05%3A00&max-results=50

  Beni

 5. Ovidiu says:

  @Beni
  ca unul care nu pun botul chiar la orice, imi permit sa spun totusi ca articolul cu calcarea celor 10 porunci semnalat de tine este o exagerare. Totusi are foarte mare dreptate la punctul 8, unde se vorbeste despre deturnarea de fonduri (si asta o spun ca unul care candva am facut parte cativa ani din sistem, vazand aceasta din interior, nu banuind doar, din exterior…)

 6. maria says:

  SMP

  Mi-am inchipuit eu ca animozitatile sunt de alta natura.

  Beni,

  Stiam ca nu esti in proces de trezire, cat despre exod, poate ma simt bine in Egipt.

 7. Benilain (155),

  Se spune în popor că, despre morți să vorbești numai de bine, și nicidecum cum procedează infatuatul amfitrion al fan clubului O2, când vorbește mai sus (postul 149) despre mama mea. Este în fond vorba despre dezvăluirea unor părți mai intime ale caracterului lui. Acest atac la persoana mamei mele venită din partea unui așa zis pastor AZȘ (a se citi cioban mercenar de tip AZȘ) este o excepție în mintea cititului plin de lecturi și nu face parte, desigur numai în cazul lui, din categoria atac la persoană. De unde și: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face, în varianta deconstruită de el. Rebelul infatuat este din nou la fel de subiectiv cum îl știu de cca o jumătate de secol. El este plin doar de acele lecturi care i-au otrăvit caracterul. Deci nu-i de mirare reacția lui, fiind de fapt vorba de o deprindere ce ș-a format-o în subteranele culturale ale Sibiului, probabil sub unul dintre podurile de peste Cibin unde ieșeau acele rețele subterane la suprafață.

  Se mai spune că rufele murdare se spală în familie (sau în cadrul organizat al bisericii) și nicidecum prin impactul manipulator al emisiunilor promovate de penibilul șarlatan. Nici până azi nu a învățat faptul că există informații accesibile marelui public, dar există și informații ce rămân între pereții diverselor instituții sau a vieții private a oricărui om. Apoi același penibil uită că și Noica cel cu școala de la Păltiniș s-ar părea că a avut ceva contacte cu legionarii. Penibilul însă se pare că are memorie scurtă (deconstruită) și a uitat scena de la Stupini când au venit legionarii să-l omoare (din simpatie) pe bunicul meu.

  Dacă te duci pe O&P (partea neotrăvită de caracterul amfitrionului fan clubului O2), în ultimele 6 emisiuni, dl. N. Dumitrescu face o radiografie interesantă, chiar dacă este incompletă, a celor ce s-au întâmplat și încă se întâmplă în culisele BAZȘ chiar și la nivelul conducerii ei (peștele de la capi se-npute). Problema diferenței între teorie și practică a rămas din păcate neschimbată până astăzi. Este nevoie de un cutremur pentru a se schimba ceva. Printre altele, dl. Dumitrescu vorbește despre unii conducători ai bisericii care nu s-au lăsat botezați și cu Duhul Sfânt. Deci ajungem la situația cunoscută cu acel orb pe post de ghid. Dl. Dumitrescu pomenește în același context și de cazul Năilescu conducător BAZȘ care a ajuns să fie pus după gratii din cauza unor afaceri cu conturi duble. Urmărește dacă vrei și ai timp sau interes și aceste emisiuni.

  Mama mea, percepută doar ocazional și într-un mod cu totul fals de amfitrion, după cum rezultă și din postarea 149 din cauza faptului că nu realizează, repet, cât este de penibil, a fost șocată în viața ei de multe contradicții existente în BAZȘ încă de pe vremea tinereții ei. Cum încă din 1942 fusese trimisă La Fridensau, a avut un orizont mult mai larg decât amfitrionul care vorbește despre legionari doar din informațiile primite în rețeaua subterana intelectuală a Sibiului (afirmația îi aparține) sau de pe vremea bârfelor colaterale stupăritului. Spre exemplu, de multe ori, mama mea foarte bună prietenă cu mama amfitrionului, doamna Mitzi Constantinescu (să le fi legat interese legionare ?), amintea faptul, greu de înțeles, că în biserica Labirint, pe vremea tinereții ei, simpatizanții d-lui Demetrescu stăteau în partea stângă a adunării (pe scaunele din spatele lui), iar cei ce-l simpatizau pe bunicul meu (nu pot să-i spun vitreg, deoarece s-a purtat cu mine în mod excepțional încă de la nașterea mea) Petre Păunescu, stăteau în partea dreaptă lângă el sau pe rândurile din spatele lui. Deci de atunci de la începuturile mișcării AZȘ pe meleaguri românești existau deja partide în biserică, partide care au șocat sufletul sincer și curat al mamei mele sau al lui Pavel. Să fie vorba de ură, conform cu judecata șarlatanului ? Eu îi spun doar un duș rece ce a rămas undeva în mintea unui om care a avut neșansa să intre întâmplător într-o astfel de atmosferă în care au existat (ca în orice linie I, de la război) și șarlatani emoționali. Această tristă realitate a fost vehement criticată de nenumărate ori și de bunicul meu. Dar surzii s-au făcut că nu-l aud. Iată cum penibilul încolțit de însuși caracterul său îmi judecă mama după o simplă discuție de cafenea avută cu dânsa.

  Degeaba ai încerca să-i spui, cum au mai făcut-o și alții: Să-ți fie rușine dle Constantinescu!! căci n-ar avea nici un ecou la un asemenea caracter blindat, insensibil și bătătorit de atmosfera rețelelor subterane culturale ale Sibiului, ce se vărsau probabil sub unul dintre podurile de peste Cibin unde, amfitrionul fugit de acasă, citea unele lecturi ce-i fuseseră interzise de părinții lui. Nu pomenesc aici de influențele și noile deprinderi ce au până azi influențe devastatoare asupra caracterului celui amintit ce au ca origine cursurile de yoga urmate în tinerețe de același penibil în perimetrul acelorași instalații subterane numite și rețele de canalizare în perioada tinereții sale formatoare. Alte amănunte dintr-un fel de jenă nu le comentez.

  Este interesant cum unii printre care și amfitrionul (dintre cei ce-l numeau taica pe dl. Demetrescu deși Tată este unul singur, Dumnezeu) au ajuns cu timpul chiar la sanctificarea mascată a d-lui Demetrescu, postmortem desigur, încât au crezut că este bine să-i pună numele și pe firma unui liceu din București – liceul AZȘ -¨Șt. Demetrescu¨, pentru veșnica lui pomenire. Sau prefăcut că uită că fac o blasfemie, uitând, omenește vorbind, că mișcarea AZȘ din România nu i se datorează numai acestui domn (canonizat în sfânt în stilul cețos al AZȘ) în mod exclusiv. Au umblat la presupusa coeziune a echipei Paulini-Demetrescu-Păunescu, scoțându-l în față doar pe ˝taica˝. La fel face și amfitrionul care dovedește aceeași încumetare (Iartă-l Doamne! că nu știe ce face), dar de data aceasta față de coeziunea perfectă dintre Tatăl-Fiul-Duhul Sfânt adică față de Creatorul Suprem.

  Este numai normal ca, atunci când biserica devine doar o organizație de făcut negoț cu un viitor (viața veșnică) având de pe urma acestui negoț avantaje materiale imediate în prezent, să nu-i mai pese (nu i-a păsat de fapt niciodată) de toți enoriașii ei ci doar de avantajele privilegiaților ei mercenari definiți clar de Isus în Ioan 10 (vezi și declarația de mai jos a amfitrionului) ca, după Biblie, să ajungă să-și piardă menirea și calitățile ajungând doar o simplă instituție care se luptă doar cu ideea de a fi cât mai eficientă pe plan material (să facă cât mai multe averi în bani și în case botezate biserici, adică să planteze biserici făcute pe spinarea ignoranților prozeliți). Iată de ce bunicul meu a preferat să se întrețină pe el și familia lui doar cu pensia de invalid de război.

  Istoria se repetă exact cum s-a întâmplat și cu poporul Israel dus în robie doar de faptele sale. Orice acțiune are deci consecințele ei. Cum a fost dărâmat templul din Ierusalim așa se va întâmpla și cu aceste locații, devenite idoli ai BAZȘ, ce ascund în imensa lor majoritate (există și mici excepții) doar meschine interese omenești. Conferința Generală a BAZȘ, din păcate, nu face excepție și, ca urmare se ocupă cu administrarea acestor averi așa zis vremelnice, dar și cu americanizarea creștinismului mondial. Are însă și instituții de fațadă pentru formarea de imagine ca ADRA.

  În altă ordine de idei, mai ții minte mesajul-cheie de pe O&P, emis de Apologetul Exotic, amfitrionul fan clubului O2, despre care aminteam mai sus:

  “La doctrina toti suntem tari, suntem egoisti, mancam banii vaduvei, mancam viata orfanului, suntem afaceristi, suntem smecheri, suntem mincinosi, suntem rai, dar daca ni se cere asta o facem “.

  Unde găsești tu în această declarație a amfitrionului roadele Duhului Sfânt, adică acel Duh Deosebit care te îndeamnă să te concentrezi către: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor ? Poate în acțiunea de deconstruire (citește demolare) a cărții Geneza cum o face el ? Iată cum, cu mic cu mare, fiecare sapă ca termitele la fundația bisericii, și nu-i de mirare că s-a ajuns aici în această criză din pragul dărâmării.

  În acțiunea sa de demolare a Bibliei, întreprinsă sub masca deconstrucției, penibilul se face că uită faptul că, deconstrucția este o ramură a filozofiei sau metodă critică popularizată de Jacques Derrida, prin care, după părerea unor autori, un text (chiar și textul sacru al Bibliei, cel puțin pentru cei ce se numesc creștini) poate fi analizat în așa fel încât să i se descopere mai multe sensuri, nu numai unul singur, imuabil. Este exact și șmecheria practicată de amfitrion în serialul semnat de el, numit Geneza. Astfel penibilul nu urmărește decât să modifice sensul hermeneutic al acestui text sacru (cel puțin pentru rămășița creștinilor autentici).

  O citire deconstructivistă a Bibliei, cum o face penibilul, va pătrunde dincolo de suprafața textului sacru, demolându-l, urmărind să demonstreze că, orice ai fi crezut că înseamnă acel text, probabil că sensul său era exact opus. Este exact acel ˝oare˝al șarpelui ce vrea să înșele ca și penibilul mercenar întreaga lume.

  Punând sub semnul întrebării primatul intenției auctoriale, penibilul șarlatan manevrează (manipulează) opinia publică, prin impactul Internetului, în direcția în care aceasta acceptă posibilitatea de a citi textul sacru al Bibliei, temelia creștinătății, astfel încât să-i fie descoperită cu ajutorul lui (cu ajutorul textului deja mestecat de el) eventuale contradicții ascunse sau ambiguități; sau poți să cauți sub aceeași îndrumare (mestecare prealabilă) atentă a mercenarului ceea ce nu spune textul, în speranța că ceea ce este absent ar putea revela mai multe despre sensul textului decât ceea ce este prezent. Astfel prin manipularea șarlatanului se recurge la subminarea prezenței de suprafață a textului, exact așa cum a învățat penibilul în rețeaua subterană intelectuală a Sibiului. Metoda de demolare ascunsă (a Bibliei), preluată de la Derrida, îl face pe cel ce se vrea filozof fără diplomă, care încurajează o astfel de metodă să șteargă distincția dintre adevărat și fals. Iată de ce, din ce în ce mai des, emisiunile de impact la public realizate de amfitrion urmăresc să pună sub semnul întrebării valabilitatea constituției creștine care rămâne Biblia. Din ce motiv ? Probabil ca să facă mai accesibilă mișcarea anticreștină.

  Iată de ce folosind deconstrucția ca metodă ce recurge la subminarea prezenței de suprafață a textului pentru a-i revela așa zisele niveluri și articulații ascunse, amfitrionul sub masca prezenței unor așa zise metafore subminează până la eliminare adevărurile de bază ale Bibliei.

  Deci în concluzie peștele de la cap se împute indiferent că-i vorba de C.G. sau doar de amfitrionul acestui site. Deh, ce să-i faci, nu toți pot deveni atât de penibili ca el, crezându-se în posesia autorității de judecători sau sfinți care pot ataca și deconstrui (demola) chiar și autoritatea Creatorului.

  Ce bine că există totuși exemplul de relație Pavel-Petru, care pentru unii este perceput doar ca o fabulă, iar pentru alții un exemplu siropos, dar care are totuși menirea să-i învețe ceva pe cei înțelepți și dornici de o schimbare autentică de atitudine. Bibetul, plin de lecturi ce-l fac expert în speculații mărunte și cu mine facem desigur o excepție. Noi vom juca amândoi doar… zaruri în fan clubul O2, numai dacă penibilul șarlatan (care uită că deconstrucția face posibilă interpretarea infinită a unui text dincolo de intenția autorilor) nu va aplica din nou presiunea cenzurii că doar adevărul supără, nu-i așa ?

 8. NorthLite says:

  study_nature, maria, si altii:

  http://www.skepticsannotatedbible.com/

 9. maria says:

  NorthLite
  multumesc!

  f.bine structurate

  lasand la o parte atrocitatile, homosexualitatea etc.
  luand in calcul numai fundamentul crestinismului Isus, se pare ca legenda creata in jurul acestuia are multe neclaritati, nu numai de ordin cronologic ci si de esenta spirituala (legat de duhurile necurate, de vindecari, minuni etc).
  Profetiile, promisiunile domnului se bat cap in cap.
  Multe din promisiuni dumnezeu nu le-a tinut poate a uitat sa le tina .
  Poate uita sa se intoarca pe norii cerului !

 10. Ovidiu says:

  @SMP
  Citesc cu uimire ceea ce scrii si ma tot intreb ce urmaresti de fapt?
  Edi cu siguranta are defectele lui, cunoscute de unii mai bine, dar ce rost are dezgroparea acestei securi a razboiului aici? Oricare dintre cei ce posteaza poate fi acuzat de te miri ce pacate sau greseli din trecut, dar ce conteaza asta? Suntem aici pentru a dezbate niste idei si a ne da fiecare cu parerea in functie de cultura noastra (din) generala. Saitul asta din intamplare apartine lui Edi. Daca doresti sa creezi ceva alternativ, internetul e incapator. Ce rost are ca in loc sa ii ataci ideile cu dovezi plauzibile, sa il ataci pe el ca persoana, folosind o sumedenie de epitete? Asta il tot intreb si pe un alt utilizator al forumului caruia nu vreau sa ii dau numele…de ce nu ne putem desfiinta doar parerile unii altora prin argumente si contra-argumente solide? De ce trebuie sa ne jignim? Cui demonstram ce, facand asta?

  @Maria
  Isus va veni cu siguranta dar nu pe nor, ci cu nava spatiala. Crestinii asteapta ceva, dar va veni altceva si asta va fi marea surpriza. Va recomand filmul PAUL (2011), he he he…

 11. Beni Plesa says:

  Ovidiu

  Da ,ai dreptate –autorul respectiv a exagerat pe ici pe colo prin punctele mai esentiale,insa dincolo de exagerare exista totusi un adevar .
  Pentru adventistul fundamentalist legea a devenit un dumnezeu ,un idol.
  si este intradevar pusa deasupra datatorului ei.
  Iar porunca cu sabatul ,este calcata in mod vizibil de toti adventistii prin netinerea ei in intregime.Nu ma refer la resptrictiile adaugate de rabini ,ci la restrictiile si pedepsele puse de MOISE ,ce dupa afirmatia lui pretinde ca le-a primit de la Dumnezeu.
  Adventistii au „REFORMAT” modul si pedepsele de tinere a sabatului dupa cum au vrut ei.Daca este LEGE atunci nu este tocmeala.
  Biblia afirma ca cel ce tine sabatul in mod gresit sau chiar il calca trebuie sa fie OMORAT nu doar sa piarda statutul de membru in comunitate.
  Nimeni nu poate exagera ceea ce nu exista .Deci exista mult adevar in afirmatiile din acel articol.
  Beni

 12. Beni Plesa says:

  Maria

  Imi place observatia ta:
  „” stiam ca nu esti in proces de trezire””

  Maria draga,–cam cum ar trebuie sa arate aceasta trezire de care se pare ca esti asa de mandra ??
  Pe North light il putem scuza ca este derutat citind –biblia skepticului–. North Light este tanar si inca usor impresionabil ,dar de la tine ma asteptam la mai bine.

  Maria-„”Profetiile, promisiunile domnului se bat cap in cap.
  Multe din promisiuni dumnezeu nu le-a tinut poate a uitat sa le tina .
  Poate uita sa se intoarca pe norii cerului !””

  Cand ai timp arata-mi si mie 10 promisiuni sau profetii contradictorii facute de
  ISUS ‘

  Ps–invitatia este si pentru oricine a fost „TREZIT” rasfoind prin biblia skepticului.

  Astept cu placere si rabdare .
  Beni

 13. @lm@ris says:

  Written by S M Popilian

  „După experiența publică avută cu M. Stănescu în care l-ați acuzat că pune întrebări idioate”

  Din cate imi aduc aminte, chiar asa a fost, s-a adresat o intrebare stupida, lucru care s-a mai intamplat si in alte ocazii. Iar Edi, vigilent, l-a ”amendat” pe Mariusica pe loc.

  „am îndrăznit să vă arăt că ați luat singur hotărârea de a-l contrazice chiar și pe Dumnezeu făcându-l mincinos”

  Nu l-am vazut niciodata pe Edi stand la taclale cu Dumnezeu, dar in ce te priveste se pare ca ai asemenea experiente alaturandu-te acelora care inoata intr-un ocean lin de certitudini pe care nu se starneste niciodata vreo furtuna a gandirii.

  „O&P l-ați ratat”

  Altii l-au ratat. Dar era previzibil, odata plecata sursa de oxigen, nu mai putea dura mult.

  „cioban mercenar de tip AZȘ”

  Avand in vedere conceptiile mioritice pe care le expui nu stiu cine e mai apropiat de respectiva caracterizare.

  „O citire deconstructivistă a Bibliei va pătrunde dincolo de suprafața textului sacru, demolându-l, urmărind să demonstreze că, orice ai fi crezut că înseamnă acel text, probabil că sensul său era exact opus.”

  Multumim pentru grija, oamenii inteligenti intotdeauna isi vor asuma riscuri, inclusiv acela de a avea o actiune de deconstructie pe un text pe care altii au grija sa-l tina incorsetat de ani de zile.

 14. Beni Plesa says:

  Marius Popilian

  Ovidiu are dreptate .Hai sa fumam „pipa pacii „,si sa ingropam securile de razboi.
  Marius ,–Edi nu cred ca o sa te cenzureze pe acest site ,dar ar fi bine ca fiecare din noi sa ne auto-cenzuram cand este vorba de atacuri personale si nelegate de subiectul promovat de Edi.

  Ai multe lucruri bune ,concentreaza-te asupra lor si hai sa dezbatem ideile lui Edi prin argumente si nu lovituri „sub centura”.
  Se pare ca Dumnezeul lui Edi arata foarte diferit de Dumnezeul tau ,si ce daca ?
  Pavel spunea ca intradevar exista multi dumnezei si multi domni,dar pentru noi exista doar UNUL ca TATA si „fiul” sau Isus Christos.
  Arata-i lui Edi ca Dumnezeul tau este mai DREPT si mai IUBITOR in functie de situatia pe care vrei sa o prezinti.
  Acum ca te-ai „usurat” ,incearca te rog sa te concentrezi la subiectele prezentate de Edi.
  Beni

 15. Beni Plesa says:

  Ovidiu

  „””Isus va veni cu siguranta dar nu pe nor, ci cu nava spatiala.””

  Ovidiule –se pare ca tu crezi ca ISUS a inviat si traieste bine mersi acum undeva prin „ceruri” ,iar cat de curand se va intoarce intr-o nava bineinteles „spatiala”.

  Intrebarea mea este de ce s-ar mai intoarce aici pe pamant si care ar fi misiunea lui ?

  DR. Filip Panait ,nu demult a expus aici pe site niste perspective interesante. Esi cumva un admirator al acelor perspective ?
  Beni

 16. eddieconst says:

  Beni:

  Exista cateva probleme cu acel blog. Una este cenzura ideologica foarte stricta a comentariilor. O alta, cea mai importanta dupa parerea mea, este adoptarea necritica a premiselor teologico-hermenetutice ale evangelicalimului american. Pozitia mea este post-carteziana. Eu cred ca cea mai importanta reformatiune nu a fost Reformatiunea protestanta ci revolutia stiintifica a secolului XVII. De la William Harvey, cel care a descoperit circulatia sangelui si a fost ars pe rug de Calvin, pana la marele Newton, parintii revolutiei stiintifice au fost si teologi. Ei au incercat sa reformuleze conceptul de Dumnezeu inafara metafizicii elenist-scolastice. Pierderea credintei in Europa sec luminilor este rezultatul direct al faptului ca religia (catolica sau protestanta) a refuzat sa incorporeze rationalismul cartezian si revolutia stiintifica.

  Cultele restaurationiste din america, Mormonismul, Christian Connection, Church of Christ, Disciples of Christ, Millerismul, Adventismul in diferite forme, baptismul de Oberlin etc., au fost incercari naive de a aduce secolul ratiunii in crestinism. Multe din ele sunt simple mitologii, dar inrtr-o natiune tanara miturile au rolul lor. Ceea ce le caracterizeaza insa este respingerea metafizicii crestinismului istoric, exprimata mai ales in respingerea trinitatii sau a dualismului spirit/materie.

  Asa cum am spus ele contin multe apocrife si mituri, dar din punct de vedere epistemiologic cine poate dovedi ca J Smith este mai departe de fapte decat Moise? ADN-ul arata ca indienii nu vin din Palestina. Tot ADN-ul arata ca omenirea nu origineaza acum cateva Milenii in mesopotamia. Arheologia contrazice cartea ingerului Mormon. La fel de bine contrazice si exodul.

  Daca analizezi insa mitul restaurationist nu poti sa nu observi o vigoare primitiva care lipseste din crestinismul lumii vechi. Sunt adeptul dictonului Nietzschetian ca Dumnezeu exprima vointa colectiva de putere. Americanii se inchina la un Isus care iubeste footballul si ajuta boxerii sa castige meciul. Este un mit – dar un mit sanatos – spre deosebire de acel Isus tuberculos de pe peretii catedralelor lumii vechi.

  O alta problema cu evasnghelicii este ca ei nu realizeaza in ce masura crestinismul a fost filtrat de Constantin si ca Biblia ca entitate si fetis in crestinism este inventia partidei lui Constantin. Una din naivitatile Adventismului este respingerea Duminicii ca sabat simultan cu acceptarea autoritatii canonice a bisericii lui C-tin.

  Eu cred ca intoarcerea de la dilemele dureroase ale adventismului la somnul usor al evanghelicilor este ca si cum ai trata cu alcohol o casatorie nefunctionala. Evangelismul american este „emotional self-redemption” (Khung). Lucrul in care cred este o deconstructie a crestinismului si restaurationismului, in contextul stiintei si gandirii moderne. Cine vrea sa se intoarca in turma evanghelica este oaie.

 17. Vă rog eu frumos, nu mai faceţi mişto cu bibliile alea bisexuale.
  Mă dor obrajii de râs. :p

 18. eddieconst says:

  MSP:

  Nu eu sunt cel care a adus-o pe mama dv. in discutie. Trebuie sa va amintesc deasemenea ca motivul pentru care am fost prietenul dv (unilateral) in Bucuresti a fost relatia amicala si placuta cu D-na Lia. Imi permit in acest context sa va amintesc deasemenea ca maiorul Paunescu se intoarce in mormant de cate ori il tamaiati pe Tutea. „Pe plaiurile romanesti, candelele si luminarile au afumat mintile oamenilor” (Maior Paunescu). Petre Tutea nu ar fi fost deacord.

  Cu privire la O&P, trebuie mai intai sa spun ca eu am ramas prieten atat cu Marius cat si cu Luchian, si asi fi ramas si cu Ionica daca nu facea ca dv., adica ne despartim prieteni si apoi incepe sa ma insulte.

  Dincolo de prietenie, faptele sunt fapte. Numai la o emisiune baptist/adventist/penticostala pot fi luate uin serios pretntiile si mai ales argumentele invitatilor nostrii de onoare (Marciana face exceptie).

  „Intrebari iodioate”. Nu am spus ca Marius e idiot. Dar are, la fel ca Luchian, o cultura limitata de biserica. Faptul ca s-au bagat intr-o discutioe despre bilogia evolutuionista, despre care nu stiau nimic inafara maculaturii creationiste, faptul ca Luchian contrazice o ramura a stiintei cu argumente filosofice si crede ca abstractiile matematice se confunda cu realitatea, iar moderatorul accepta astfel de argumente fara nic o reactie critica, dar pune sub semnul intrebarii autoritatea stiintei pe motivul ca si un savant poate fi un excroc, este ceva ce numai la publicul de la O&P putea trece neobservat. Mi-ar fi placut sa fiu co-host cu Marius la discutia cu Luchian, pentru a pune adevaratele intrebari si a tine discutia in limitele gandirii critice. Dealtfel diversii profesori si teologi care s-au perindat la O&P sunt bineveniti ca oaspeti la oxigen2 sa dialogam, dar nu stiu de ce nu vor sa vina.

 19. eddieconst says:

  MSP 2:

  reactia dv confirma interpretarea mea. Ati sarit ars fara sa observati ca eu am avut cuvinte de apreciere fata de bunicul si mama dv. Aveti rani vechi, rani de familie, sub haina. Foarte bine, nu sunteti singurul. Suntem cativa pe aici care stiu ce insemneaza asta. BAZS a fost (si inca este) locul in care oameni de valoare care au renuntat la ceva mai bun in lume au fost vanduti de cei care u vazut in biserica un loc unde poti face cariera fara mult efort. Spre deosebire de dv., noi ingropam mortii si mergem inainte cu viata.

  „Subterana” la care ma refeream este chiar lumea in care a activat Noica dupa plecarea mea din Sibiu si convertirea la AZS. Am luat clase peripatetice cu fosti detinuti politici, atat ortodoxi legionari cat si marxisti-hegelieni trotkisti, in Sibiu, si nu dau canalele Sibiului cu sobolanii lor pe toate andrews-urile si vanderbildurile din lume (cu sobolanii lor).

 20. maria says:

  Beni,

  Matei 15
  Isus a zis :”n-am venit sa chem pe drepti, ci pe pacatosi la pocainta.”
  ce-a inteles apostolul Pavel, inspirat binenteles de duhul sfant:

  I. Corinteni 5:11
  Dar eu v-am scris acum sa nu va amestecati cu vreunul, care, numindu-se frate, va fi desfranat, sau lacom, sau incjinator la idoli, sau ocarator, sau betiv, sau rapitor. Cu unul ca acesta nici sa nu sedeti la masa.

  „Sa nu credeti ca am venit sa aduc pacea pe pamânt. N-am venit sa aduc pacea, ci sabia” – Matei 10:34.
  Matei 26:52, unde Isus i se adreseaza unui discipol : „Pune-ti sabia la locul ei; caci toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri”.

  Matei 10:5-6 el le spune discipolilor sai : „Sa nu mergeti pe calea paganilor si sa nu intrati in vreo cetate a Samaritenilor. ”
  Romani 1:16 : „Evanghelia lui Hristos este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede; intai a Iudeului, apoi a Grecului”.

  Ioan 10:30 ~ Eu si Tatal una sîntem

  Ioan 14:28… caci Tatal este mai mare decît Mine

  Ioan 8:18,14 ..Isus le -a zis: ,,Chiar daca Eu marturisesc despre Mine insumi, totus marturia Mea este adevarata”

  Ioan 5:31 :”Daca Eu marturisesc despre Mine insumi, marturia Mea nu este adevarata”.

  1Corinteni 15:16 :”Caci, daca nu inviaza mortii, nici Hristos n’a inviat ”
  Isaia 26:14 :”Ceice sunt morti acum nu vor mai trai, sunt niste umbre, si nu se vor mai scula „.

  Matei 5:43, Isus l:” iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati….”.

  Luca 19, 27 spune: „Cat despre acei vrajmasi ai mei, care n-au vrut sa imparatesc eu peste ei, aduceti-i incoace si taiati-i inaintea mea.”

  Ioan 20.15 : “Femeie, i-a zis Isus, de ce plangi? Pe cine cauti? Ea a crezut ca este gradinarul, si I-a zis: Domnule, daca L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus, si ma voi duce sa-L iau. ”
  Matei 28.9 afirma ca Isus a fost recunoscut de femei (intre care o mentionase si pe Maria Magdalena), care I S-au închinat.

  Isus i-a raspuns: „….Adevarat, adevarat, iti spun, ca nu va canta cocosul, pana te vei lepada de Mine de trei ori. (Ioan 13:38)
  Si Isus i-a zis: „Adevarat iti spun ca astazi, chiar in noaptea aceasta, inainte ca sa cante cocosul de doua ori, te vei lepada de Mine de trei ori.” (Marcu 14:30) Atunci cand cocosul a cantat o data, lepadarile nu erau inca trei (Marcu 14:72)

  L-a recunoscut Ioan Botezatorul pe Isus dupa botezul sau?
  Da. (Ioan 1:32- 33)
  Nu. (Matei 11:2)

  Ar fi mostenit Isus tronul lui David?
  Da. Asa spun ingerii (Luca 1:32)
  Nu, caci el este descendentul lui Ioiachim (Matei 1:11, Cronici 3:16) iar Ioachim este blestemat de Dumnezeu astfel ca nici un descendent al sau sa poata sta pe tronul lui David. (Ieremia 36:30)

 21. eddieconst says:

  maria:

  Nu, caci el este descendentul lui Ioiachim (Matei 1:11, Cronici 3:16) iar Ioachim este blestemat de Dumnezeu astfel ca nici un descendent al sau sa poata sta pe tronul lui David. (Ieremia 36:30)

  Fantastica observatie. Desi concluzia mea este mai degraba ca Isus este „sfarsitul legii”, respectiv deconsctructia iudaismului.

 22. Richard says:

  Edi, este evident de ce nu vor sa vina….

 23. Ovidiu says:

  „Adventistii au “REFORMAT” modul si pedepsele de tinere a sabatului dupa cum au vrut ei. Daca este LEGE atunci nu este tocmeala. Biblia afirma ca cel ce tine sabatul in mod gresit sau chiar il calca trebuie sa fie OMORAT nu doar sa piarda statutul de membru in comunitate.”

  – Beni, intr-un posting anterior ii spuneam lui SMP tocmai asta, ca daca tot vrem sa ne tinem de Biblie, hai atunci sa o aplicam pana la capat, cu sabia in mana desigur. Problema nu e ca noi nu am respecta Biblia, ci este ca suntem limitati de alte legi, la fel cum evreii erau sub jurisdictia romana si nu puteau executa pe nimeni fara aprobare. Dar imagineaza-ti ce s-ar intampla daca adventistii ar pune mana pe puterea legislativa si ar avea libertate totala….Eu unul am auzit cu urechile mele cum un „frate” a raspuns exact la intrebarea asta spunand ca ar da o lege prin care toata lumea sa tina sambata. N-am mai putut sa tac si i-am zis „felicitari, tocmai ati dat decretul duminical”….Deci in concluzie, lasa doar omul liber si vei vedea cum se pune vechiul testament in aplicare. Uita-te in tarile islamice si vezi ce se intampla. Acolo e lege, nu e tocmeala….

  „Ovidiule –se pare ca tu crezi ca ISUS a inviat si traieste bine mersi acum undeva prin “ceruri” ,iar cat de curand se va intoarce intr-o nava bineinteles “spatiala”.
  Intrebarea mea este de ce s-ar mai intoarce aici pe pamant si care ar fi misiunea lui ?”

  – Aici ar fi multe de zis…As incepe prin a spune ca EU NU CRED. Eu doar citesc diverse carti si imi pun diverse intrebari, iar uneori lansez provocari la discutie.
  In ultimii 4-5 ani am citit multe carti din domaniul paleoastronauticii, adica incercari mai mult sau mai putin reusite de a impaca si capra si varza, si teoria evolutiei si teologia crestina. Si pe undeva exista dovezi zic eu, ale faptului ca cineva a intervenit in istoria planetei. Paleoastronautica spune ca una sau mai multe civilizatii extraterestre net superioare noua au intervenit genetic asupra maimutelor de pe planeta asta aflate in plin proces evolutiv si le-au accelerat evolutia prin implanturi genetice cu ADN de-al lor. Acesti „zei” au actionat un timp pe aici apoi si-au luat jucariile si au plecat, promitand ca se vor intoarce. Aparatele lor de zbor au fost sculptate sau pictate pe peretii culturilor antice iar tehnologia lor a fost descrisa pe tablite de lut. Astazi noi vedem toate acestea ca fiind simple basme. Paleoastronautica incearca sa nu le vada doar ca pe o pura fantezie ci ca pe o realitate descrisa prin cuvinte si prin imagini primitive de catre cei ce le-au trait. Una dintre ideile lor este ca Isus ar fi seful unei astfel de civilizatii extraterestre care isi are salasul undeva prin Orion si ca intr-o zi se va intoarce cu slava (nava) Sa pentru a lua de pe aceasta planeta pe servii lui credinciosi. De asta i-am scris ce i-am scris Mariei…

 24. leli says:

  rețeaua subterană intelectuală a Sibiului :-))

  http://imgur.com/B8zI1.jpg

 25. baba proasta says:

  Vad ca nu s-a formatat corect asa ca afisez din nou. Scuze!

  #49 | Written by eddieconst
  Am cunoscut-o si eu pe mama dv, … Avea calitati adimrabile, era o luptatoare si o supravietuitoare. Dincolo de asta, exista cateva aspecte pe care le-asi lasa pe seama lui Alexa Plescan.

  #20 | Written by eddieconst
  MSP 2:
  reactia dv confirma interpretarea mea. Ati sarit ars fara sa observati ca eu am avut cuvinte de apreciere fata de bunicul si mama dv.

  Adica mama avea calitati admirabile dar de fapt era nebuna caci singurul lucru la care se pricepe aceasta Alexa Plescan este sa dea certificate de nebun. Si cum este mama, este si fiul:

  La Dv. aceste complexe s-au accentuat si s-au combinat cu o tendinta inascuta de gandi si vorbi in stil de sina de cale ferata. Nu vreau sa folosesc un termen clinic.
  In rest, cand veti inlocuii atacul la persoana si insultele cu argumente, vom avea ce discuta. Pana tunci nu simt nevoia sa raspund.

  Si desigur, marele expert in logica nu recurge la atac la persoana ci doar la argumente stiintifice, argumente care constau de fapt din unul singur, si anume, cum cineva nu este de acord cu marele pastor de dulai, si el si dulai lui te declara psihopat si te dau pe mina babaului lor, Alexa Plescan. E clar, traim intr-o lume de nebuni in care singurele persoane sanatoase sunt pastorul de dulai cu haita lui si babaul lor psihiatru.

 26. Beni Plesa says:

  Maria

  Am sa-ti raspund la fiecare exemplu pe care mi-l-ai dat.

  Apreciez efortul tau ,insa nu mi-ai raspuns la intrebarea mea>
  de a da 10 exemple de contradictii in profetiile facute de ISUS.

  Iata ce ai afirmat tu „”-””Profetiile, promisiunile domnului se bat cap in cap.””

  Inca odata –arata-mi 10 profetii sau promisiuni ale domnului ce se bat cap in cap –(contradictii)

  Cred ca deseara am sa-ti raspund –acum sint grabit ,trebuie sa plec undeva urgent.
  Multumesc de incercarea facuta.
  Beni

 27. Eugen Bostan says:

  Pentru fundamentalistii si talibanii stiintei de pe acest forum:
  http://www.descopera.ro/dnews/5953113-misterioase-unde-radio-vin-dintr-o-galaxie-apropiata

  http://www.blitztech.ro/tehnologie/stiinta/oameni-de-stiinta-germani-pretind-depasirea-vitezei-luminii/

  Daca acest lucru va fi confirmat va fi inca o dovada in plus ca lumea, chiar cea stiintifica poate sustine o teorie cu datele limitate pe care le are ca fiind sigura si dupa aceea s-o arunce la cosul de gunoi atunci cand apar date care sunt impotriva teoriei. E o dovada in plus a faptului ca suntem foarte limitati in cunoastere desi credem ca le stim pe toate, e o invitatie de a fi mai rezervati nu numai in ceea ce priveste domeniul religios dar si cel stiintific. Nu e loc pentru fundamentalism si talibalism.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: