Mitul intre realitate si minciuna

De-a lungul epocii vechi a omenirii, popoarele si-au faurit legende privind eroi, fapte si locuri din trecutul indepartat, povestiri care plecau de la evenimente reale, deformate si amplificate de-a lungul secolelor.

Legenda biblica a Turnului Babel, o pilda a vanitatii omenesti sau indrazneala de a cuceri universul franata de superstitii, teama, frica ?

Legatura dintre legenda Vechiului Testament si ziguratul din Babilon este data de captivitatea evreilor in Babilon, al carui rege Nabucodonosor II (605-562 i.H.) a distrus Ierusalimul in 587 i.H. Regele, un mare constructor, s-a remarcat si prin refacerea celebrului sanctuar si zigurat al zeului Marduk din Babilon. Pentru aceasta a folosit prizonieri de razboi din tarile cucerite, printre care si evrei. Numele ziguratului, in opinia unor istorici, este chiar numele Babilonului, numit de evrei Babel de la cuvantul semit Bab-ilu sau Bab-ilani (Poarta zeului sau Poarta zeilor) si transcris de greci Babilon.
In opinia lui Andre Parrot, povestirea Turnului Babel a fost scrisa in secolele IX-VIII i.H., inspiratia sa babiloniana fiind evidenta.
Exista la Luvru o inscriptie cuneiforma datand din anul 229 i.H si redactata la Uruk , in care este descris ziguratul de la Babilon, cu o inaltime de 90 m, egala cu laturile bazei patrate.
S.N. Kramer in volumul “Leaganul civilizatiilor,” considera Turnul Babel cea mai mare minune arhitectonica a lumii vechi. In opinia lui Kramer, Turnul Babel a fost distrus si construit de mai multe ori, originalul din Geneza fiind construit cu sute de ani inainte de Nabocodonosor II, care le –a cerut arhitectilor sa-l inalte atat de sus incat sa poata rivaliza cu cerul. Distrus de regele Xerxes al persilor (486-465i.H), turnul a intrat in atentia lui Alexandru cel Mare (336-323i.H), dar acesta a renuntat sa-l reconstruiasca dupa ce a aflat ca ii vor fi necesari 10.000 de lucratori timp de doua luni numai pentru a indeparta ruinele.

Independent de latura existentiala in timp a turnului, semnificatia sa ca mod de evidenta a fenomenului “incurcarii limbilor”, este cuprinsa in miturile si religiile popoarelor.
Semnificatia acestei constructii marete poate fi punctul de separare a culturii unice preexistente in mai multe fragmente „etnogonice” care vor evolua diferit de-a lungul timpului.
Exista inca interferente culturale ,corespondenta aproape perfecta a limbilor si dialectelor terestre. Nici un dialect nu poseda termeni care sa ii apartina in exclusivitate, care sa fie absolut intraductibili si intransmisibili; nu exista diferente cruciale de ordin semantic, ci doar de ordin sonor, ceea ce constituie o realitate inexplicabila daca pornim de la premisa evolutiei separate a marilor rase si civilizatii umane.
De aici teoria „unicei civilizatii” primare este totusi demna de luat in seama.
Stiinta, in special arheologia, recunoaste existenta reala a unei cetati numita Babel al carei turn a ramas, probabil, neterminat.
O astfel de constructie este una de exceptie numai prin dimensiuni, altfel incadrandu-se in practica traditionala a Sumerului, aceea de a edifica cetati-temple gen zigurate.

Umberto Eco in “Limitele interpretarii “, spune ca pentru a delimita “autenticitatea “ de “falsuri imperfecte” trebuie sa avem in vedere autorul, intentia, sensul, autenticitatea, metafora si limitele interpretarii.
“Exista un fals “perfect” (cf.Goodman 1968) care rezista oricarui criteriu filosofic dat ?” se intreba Emberto Eco (Limitele interpretarii, pag.77).

Intre cod si mesaj se interpune libertatea de interpretare .
Scripturistic, daca intre cod si mesaj intervin mecanismele minciunii, acestea schimba semnificatia transcedentala (ex.sarpele si Eva).
Interpretarea general valabila e aceea conform careia Dumnezeu a incurcat limbile pamantului pentru indrazneala de a ajunge la cer.
Mesajul tine de limitele interpretarii.

David Rohl in “Testamentul pierdut “ il identifica pe Nimrod cu Enmerkan, fiul zeului soare si in acelasi timp constructorul Urukului. Avea un templu la Eridu, si se pare ca a vrut sa cladeasca un mare centru urban prin restaurarea unitatii lingvistice.
Factorii exteriori au franat aceasta incercare.

Indiferent de valenta istorica sau metaforica a fenomenului incurcarii limbilor, interpretarea faptelor din punct de vedere biblic a adus un deserviciu umanitatii.
Filtrata prin mentalitatea evreilor, metafora sau relatarea a capatat semnificatii diferite de posibilul motiv al distrugerii turnului sau al valorii metaforice, punand intre indrazneala omului de a crea o capodopera a identitatii sale si Creator, o prapastie de netrecut.
Temeritatea umana a fost franata de gelozia unui dumnezeu marginal, primitiv al subcivilizatiei nomade.

Henry Morris in “Geneza inregistrata “ pag.276 spunea ca confuzia privind “incurcarea limbilor ‘ tine de fonologie si nu de procese de gandire.

David Buss in “Psihologia evolutionista ‘ defineste limbajul ca fiind un artefact al dezvoltarii si organizarii creierului, iar reprezentarile noastre despre realitatea inconjuratoare poarta pecetea mijloacelor de exprimare.
Fichte spunea ca “omul nu devine om decat printre oameni”.

Daca limba lui Dumnezeu e limba cerului, atunci pentru a-l intelege trebuie ca impulsul lingvistic codificat in univers sa fie transferat umanitatii.
Omul sa poata avea acces la limba cerului pentru a-l intelege pe Dumnezeu.
Saussure imagina limbajul cu o tabla de sah.
Limbajul este de fapt o stare a jocului, valoarea fiecarui semn depinde de opozitia celorlalti.
Jocul presupune atitudine, lupta, sacrificiu toate au legatura cu sansa de a castiga terenul, de a castiga suprematia gandirii.
In biblie, intotdeauna visul uman de a cuceri este legat de starea de pacat.
Aceasta stare a unui destin scris in aceasta carte religioasa poate fi sinuciderea fiintei umane.

“Dar succesul nostru ca specie, se datoreaza inteligentei, cunoasterii si nu emotiilor. De asta, doctrina religiei -“Crede si nu cerceta”- contravine insasi esentei umane, care este definita ca specie si isi datoreaza progresul curiozitatii.” (Carl Sagan “ Diversitatea experientei stiintifice”).

Cunoasterea chiar metaforica , atunci cand intre mesaj si receptarea lui intervine interpretarea ridiga, privita prin religie , prin superstitii, prin subcultura, poate ajunge o frana in calea cunoasterii, un mijloc de sinucidere a fiintei umane.
Un astfel de exemplu il constituie viziunea extrasenzoriala speculativa a EGW care mai adauga la deformarea mesajului dat de biblie inca o serie de interpretari specifice:
“ Locuitorii din campia Sinear nu credeau in legamantul lui Dumnezeu, ca El nu va mai aduce alt potop pe pamant. Multi dintre ei tagaduiau existenta lui Dumnezeu si puneau potopul pe seama unor cauze naturale.”
“ Exista ziditori de turnuri si in zilele noastre. Cei necredinciosi isi construiesc teoriile lor pe deductiile asa-zisei stiinte si resping revelatia Cuvantului lui Dumnezeu. Ei isi permit sa condamne autoritatea morala a lui Dumnezeu, sa dispretuiascã Legea Sa si sa se mandeasca cu capacitatea ratiunii umane.”

Polany sustine ca “misterul este o parte esentiala a existentei omului si a vietii sale in lume.” El specifica o problema legata de „minus-cunoastere”: cum putem sti ceea ce nu stim?

In niciun caz folosind “minus-cunoasterea”, pentru ca e pacat asa cum zicea Carl Sagan in “Diversitatea experientei stiintifice “ca specia cea mai inteligenta de pe pamant sa se sinucida pentru ca nu a avut intelepciunea si mijloacele de a lupta pentru a ajunge si a cunoaste limba universului.

120 Responses to Mitul intre realitate si minciuna

 1. Richard says:

  Hi study

  Pai uite asa e omul, face pasiuni inutile Apple, contra windows, android contre iOS …. Ce sa facem… Uni nu înțeleg ca forumurile sunt locuri virtuale de întâlnire unde oamneii schimba opinii, idei, injuraturi, etc. Trebuie sa trăim printre ei in continuare lol . Pe mine nu mă interesează dacă unii pe forum nu agreaza Apple …. Nu au decat sa scrie la natiunile unite hahaha

  Tot citesc materialele trimise de tine si mă pun la punct cu o grămadă de chestii de care nu știam. Este singura mea zi liberă in care mi am propus sa fac o grămadă de chestii. E super comentariul lui edi si ce a zis el ca răspuns la întrebare mea. Dintr o data am înțeles o grămadă de chestiuni legate de ce am trăit in biserica. Au trecut 15 ani de atunci …. Pt mine acest forum este un exercitiu intelectual onest si unul de integrare a propriului trecut….

  Uite asa înțeleg si de ce gândește ce gândește acum.

  Richy

 2. Richard says:

  Acum înțeleg de ce edi rămâne in biserica ! Unii nu îl înțeleg, insa azi am înțeles de ce… Si bine face !!!!

  Dacă edi paraseste biserica si devine ateu declarat, atunci tot ce a încercat el sa faca de 25 de ani se duce naibii. Detractorii săi vor spune… Pai vedeți, edi a mers pe drumul ratiunii si a căzut de la credință, a inebunit, are probleme, de mult edi avea probleme mentale….si tot felul de prostii de acest gen. Edi rămânând in biserica, spunând ceea ce spune (exemplu este comentariul sau la intreabarea mea ) nu face decat sa deschidă ochii oamenilor asupra manipularii liderilor ca sa prezerveze o biserica care are investiții mari in domenii conexe….

  De aceea si vorbește edi de o reformarea a bisericii, pt ca el crede ca acum a sosit momentul descotorosirii de balastul inutil si de povestiile cu privire la egw, acum când Internetul este in casele tuturor si acest forum poate fii accesibil oriunde.

  In loc sa scrie cărți si studii teologice si sa facă un doctorat inutil…. Care nu va fii citit de nimeni pt ca ar fii prea stufos si lung, face emisiuni, forumuri, comentează…. dinamizeaza opinia membrilor !

  Bravo edi, mergi mai departe, go go, go Edi go !

 3. NIMENI says:

  #36 | Written by maria

  Maria ceea ce spui tu este partial adevarat. Lupta lui Kellog cu biserica nu a fost in primul rind una ideologica sau doctrinara ci mai degraba una de control si putere. Cind am recomandat cartea lui Lewis Walton, Omega, nu m-am gindit sa privim spre apostazia Alpha si ceea ce inseamna ea. Eu am vrut sa spun ca aceasta carte dezvaluie foarte clar lupta pentru putere, lupta financiara si controlul asupra institutiilor azs. Institutia azs la virful ei are o elita care are actiuni (shares). What Does Shares Mean?
  „A unit of ownership interest in a corporation or financial asset. While owning shares in a business does not mean that the shareholder has direct control over the business’s day-to-day operations, being a shareholder does entitle the possessor to an equal distribution in any profits, if any are declared in the form of dividends.”
  Eu am avut aceasta carte in biblioteca cu ceva ani in urma dar am imprumutat-o la un prieten asa ca am sa redau din memorie un citat din ea. „Atunci cind autorizatia de functionare a sanatoriului de la Battle Creek urma sa expire Dr. Kellog impreuna cu alti citva priteni au cumparat mai multe actiuni si au depasit astfel biserica azs aceasta din urma a pierdut sanatoriul.”
  Trei lucruri i-au atras excluderea lui Kellog din adventism dar nici una nu este legata de acceptare EGW ca lider sau ca profet.
  1. Atunci cind egw sa intors din Australia din asa zisul exil sa dus la Kellog si ia zis urmatoarele;
  “Lucrarea din Africa ,Europa si Australia are nevoie de bani.” Kellog araspuns foarte ferm; “Autorizatia de functionare a statului Michighan nu i-mi permite sa instrainez fonduri in afara statului. In acel moment zice autorul cartii Omega ca egw si-a dat seama cit de periculos devenise Kellog si a cautat sa-l elimine”.
  2. Kellog si prietenii lui au cumparat mai multe actiuni decit avea biserica si astfel biserica a pierdut sanatoriul de la Battle Creek numit “The san”in favoarea lui Kellog si a prietenilor lui.
  3. Kellog si un grup de prieteni au complotat sa-l dea jos presedintele conferintei generale de la data aceea (i-mi scapa numele) si au fost depistati (turnati).
  Lupta aceasta de putere, bani si interese a fost ideea pentru care am recomandat Omega. Partea cealalta pe care o stie toata lume este manipulare la cel mai inalt nivel si nu are rost sa ne pierdem timpul cu ea.

 4. NIMENI says:

  #37 | Written by eddieconst

  Edi autorul cartii Omega este un semidoct fundamentalist, spalat la creier si botezat cu spiritul prfetic, asa ca nu putea sa scrie despre o conspiratie chiar daca aceasta exista cu adevarat. Ca un insider el sa conformat unui sistem de gindire strict aplicabil unor astfel de indivizi dar fara sa vrea a facut unele dezvaluiri care nu a placut „printului”. La vremea cind aventismul era intr-o mare efervescenta, in acel El Dorado (Battle Creek) exploatat pe cm patrat, era imposibil sa nu exite si bussinesmanul prezent. Aceasta febra nu i-a ocolit nici pe cei ce au infiintat acest El Dorado adventist.Expresii celebre ca cea din Omega cum ca; “Exista atiti de multi bani in visterie incit sunt suficienti pina la venire Domnului”, spune clar ca sistemul era pe drumul stabilit. Eu personal cred ca daca sapam un pic mai adinc putem sa descoperim ca exista o oarecare “omerta” la nivel inalt. Daca White Estates are sapte membri permanenti dintre care cinci sunt alesi pe viata, de ce oare cei cinci sunt descendenti ai familiei White? De ce trebuie ca din numarul acestor membri sa fie inclusi si doi membri de la conferinta generala?Care este rolul lor? Functioneaza votul acestui organism similar celui de la cucuietii din deal? Daca da, ce sanse(daca si-ar propune) are conferinta generala sa schimbe vreodata statutul de functionare al azs sau W. Estates? Fiindca eu inteleg ca nu au legat ele aceste institutii o prietenie asa ca sa ne arate noua ca se iubesc frateste. Mai degraba eu zic ca anumite interese care ne scape deocamdata le-au legat. Asta poate fi o conspiratie omerta intre CG si W.E. Si inca ceva; De ce a fost necesar sa se cheltuie la Atlanta pete 85 de milioane de dolari si sa aduca delegati din toata lumea cind exista rumors ca se stia cu trei luni inainte cine urma sa fie presdintele CG si de ce actualul presedinte este pro egw? Din aceasta cauza intrebarea cine beneficiaza in cazul in care azs cade, ramine. Eu cred numai in realitati chiar daca exista si conspiratii.

 5. eddieconst says:

  Nimeni:

  Ai fost la Stone-Mountain cand Walton a vorbit despre Islam? Ai dreptate ca e un semidoct (cu PhD cu tot) dar in tara orbilor… Era dupa unspeseptembrie si a prezentat Islamul ca o mustrare pentru noi: „They have a dress code. We used to have a dress code. They have a prophet. We used to have a prophet”. Persecutia Islamului (parca stiam ca Islamul este persecutorul par excellence) de catre US si Papa se va extinde la AZS din cauza ca, desi nu suntem la fel de credinciosi ca ei, avem adevarul deplin, pe cand ei il au partial. Dincolo de tot biasul si biesul m-a facut sa inteleg un lucru: ne simtim mai aproape de Islam decat de democratiile seculare sau de rationalismul catolic. A taia bergata unui om este mai putin grav decat a taia porcul.

  Rich, thanks. Prefer sa nu comentez.

 6. maria says:

  „Nici un om nu este cu adevarat credincios daca nu doreste fratelui sau ceea ce isi doreste sie insusi. Dumnezeu nu va darui afectiunea Sa acelui om care nu se va darui pe sine celorlalte creaturi. Preferatul lui Dumnezeu este cel ce face bine creaturilor Sale. Cel mai bun dintre oameni este cel care face să creasca binele omenirii. Toate creaturile lui Dumnezeu sunt familia Sa. Cel mai iubit de Dumnezeu este cel ce incearca sa faca un bine mai mare creaturilor Sale. Hraneste-l pe cel infometat, vizitează-l pe cel bolnav si elibereaza-l pe acel prizonier cand a fost inchis pe nedrept. Ajuta orice persoana oprimata, fie ca este sau nu musulmana. Iubeste-l inainte de toate, pe aproapele tau.

  Orice om poate ajunge la eliberare prin intermediul credintei sale si bunelor sale actiuni. (…) Anihilati egoul vostru. Serviti umanitatea în suferinta. Sacrificati banii vostri, timpul si energia voastra in serviciul saracilor si al oprimatilor. Asta da, va va oferi salvarea sau libertatea. ” (Coran)

  aceeasi teorie identic scriptura

  practica ?

  unii dinamiteaza si omoara fizic, altii omoara si mutileaza constiinta
  atata efort pentru o evanghelizare cu Tragedia veacurilor ?
  E chiar asa in masura sa produca o redesteptare a constiintei ?
  Nu, nu stiu chiar substratul acestei actiuni si beneficiile dar in patura de jos cam asa-i mentalitatea : imprastiem cuvantul, pentru a grabi venirea domnului.
  Domnul nu poate veni din cauza noastra, sa ne facem datoria si sa terminam odata cu lumea asta.
  E o nebunie, poate fi o nebunie institutionalizata (Foucault) si atunci care-i sanatoriul si unde este bariera intre normal si nebunie ?

 7. baba cloanta says:

  Ovidiu
  „Ca fapt divers, apropo de aiurelile lui Kellog, cei care nu au vazut filmul asta (http://www.imdb.com/title/tt0111001/) ”

  O fi domnu”arhitect” daca spuneti dvs.Dar nu sunt numai aiureli: terapiile naturiste si stilul de viata promovate in astfel de sanatorii raman un model bun ptr a pastra sanatatea pana in in zilele noastre, in care in loc sa fie promovate acestea ,monopolul il detine industria farmaceutica care este interesata sa mentina mai mult negotul decat sanatatea oamenilor .
  „Liderii spirituali” ar mai trebui sa viziteze astfel de sanatorii si in loc sa faca atata gargara cu discursuri „mantuitoare” mai bine i-ar invata sa traiasca frumos in primul rand .
  Si fiindca suntem pe acest site ,un bun exemplu ar fi cred restabilirea unui dialog constructiv ,armonios intre baba si Edi ,lasand la o parte ego-urile si urmarind doar argumentele . Numai dupa aceasta il voi putea asculta din nou .Pana atunci voi citi doar in diagonala comentariile de pe forum si asta doar in masura in care participa si „bunicuta” .
  Sanatate maxima si o zi frumoasa !

 8. Grimasa de dupa-amiaza! says:

  Ce sa faci cloanto, nu are ovidache experienta necesara sa inteleaga. E blocat in tineretile sale si in succesul fulminant generat de vanzarile fabuloase, lol, mai ca te duce cu capul la EGW bwahahahah! 🙂

 9. NIMENI says:

  #38 | Written by Ovidiu

  „Puteam sa am o buna cariera in domeniul picturii sau arhitecturii, dar am ales sa neglijez acest domeniu pentru ca am crezut intr-un ideal, acela al unei SUPER-BISERICI care va grabi revenirea lui Isus, protagonista fiind la MAREA CONFLAGRATIE MONDIALA FINALA dintre bine si rau. M-am apucat de teologie si am sfarsit “ïntoxicat”. Astazi nu mai cred o boaba din toate aceste pretentii triumfaliste. Si nici nu le mai finantzez.”

  Ovidiu uite aici inca un motiv real sa nu-ti para rau de aceasta decizie si nici sa nu ai constiinta vreunui pacat imaginar.
  Mai jos citeva citeva recomandari ale lui Claudiu Goran pentru viitori pastori;

  Prezenti:B Magyarosi,Szallos Z,Aldea T,Ionescu L,G Ban,Duta D,CG,E Moldvai,Nae D

  1 Andrei Adrian

  are nevoie de mai multa initiativa,este impaciuitor,incearca sa-i tempereze pe stud.,bun de intretinut sistemul.RECOMANDAT

  2 Apostol Dragos Stelian

  nu poate fi recomandat ca pastor,conflictogen,obraznic,face numai ce vrea,dezordonat,face misto tot timpul,echipa cu Rascu si Mateciuc,tupeu,necioplit,relatii cu fete marcate de usuratate,branza buna in burduf de caine,totala lipsa de interes fata de lucr.spirituale,muzica nepotrivita,sta in adunare doar cat trebuie sa cante NERECOMANDAT

  3 Balla Lorant

  nu se poate remarca nimic deosebit.Sters.baiat muncitor totusi,silitor,respectuos RECOMANDAT

  4 Barcacianu Danut

  baiat serios,recomandat fara rezerve spirit misionar RECOMANDAT

  5 Bica Ionut

  cam copil,are unele ciudatenii RECOMANDAT

  Bucata Dorin – iesit din sistem NERECOMANDAT

  Cojoaca Liliana

  6 Efrem Oleg

  anul asta s-a vindecat in mod subit,obraznic,cu un tupneu iesit din comun,lenes,mare pierdere pt Uniunea Moldova,nu straluceste dpdv al teologiei practice

  NERECOMANDAT

  7 Feier Ionut

  sters,nu-i place munca,a platit-o pe G Marsolescu la cantina,practic RECOMANDAT

  8 Felea Bogdan

  trebuie sa se mai maturizeze,ii este frica sa-si asume raspunderea,nu prea se poarta barbateste,nu-i place munca,respectuos,bun de intretinut sistemul

  RECOMANDAT

  9 Filep Stefan

  este f dezordonat,e nesociabil,are amenzi pt curatenie,sta numai in grupul de maghiari.

  RECOMANDAT

  10 Filimon Valentin

  chipes,ar putea mai mult,s-a straduit mult sa intre la ITA,e baiat serios

  RECOMANDAT

  11 Filipoiu Catalin

  are un grup suport nefericit ales,habotnic,mistic,foarte influentat de Adi Nae,a fost chemat la comitet si in urma discutiilor a fost RECOMANDAT

  Goga Nicolae-nu e cazlul

  12 Hriscu Claudiubaiat bun,muncitor,nu prea are curaj,parca glumeste tot timpul,modest in capacitati,nevoie de mai multa profunzime

  RECOMANDAT

  13 Iana Adi

  baiat bun,firav la munca,se tot certa cu Mioara,

  RECOMANDAT

  14 Iordan Mihai

  periculos,duce tot felul de vorbe,mereu incearca sa iasa la suprafata,financiar a abuzat de fundatie,

  NERECOMANDAT

  15 Lungu Ovidiu

  altceva decat pare,jigneste f mult,critica tot timpul,IIeana si-ar dori mai degraba pastor pe Mateciuc,e impotriva sistemului,nu spune ce gandeste,nu poate fi recom

  RECOMANDAT

  16 Mateas Stefan

  razboinic,sotia il domina,are nevoie de moderatie,e vehement,e slab ca pastor,RECOMANDAT

  17 Mateciuc Remus

  nu poate fi recomandat,jigneste,rafinat in rau,nu-i place munca,arata ceea ce este,sotia lui nu poate fi pastorita,e prieten cu ironia,capos,superficialitate,lipsa de implicare in misiune.

  NERECOMANDAT

  18 Matei Florin

  baiat bun,REC0MANDAT

  19 Pruna Laurentiu

  mult bun simt,criticist totusi,s-a intretinut muncind din greu,RECOMANDAT

  20 Rascu Florin

  oportunist,ironic,se lupta totusi cu el,isi face dreptate,s-a implicat cu spitalele,vine la o rug.dimineata,nu este un intelectual.RECOMANDAT

  21 Trifan Adrian

  parsiv,stie sa profite,stie sa se puna bine.RECOMANDAT

 10. Ovidiu says:

  @Grimasa
  Lupul isi schimba parul, dar naravaul ba…
  Lupul = un zeu de pe aici
  naravul = nick-name

  @NIMENI
  :yes: ce e asta fratioare???? un wikilic adventist? de unde scosasi matale lista asta, ca e tare de tot…?!
  Cat despre mine, nu regret deloc, nimic! Ba din contra…

 11. NIMENI says:

  Ovidiu tot ce citesti acolo este autentic 100% iar pentru validare pot sa ajut daca e nevoie.

 12. Ovidiu says:

  rectificare:
  @Grimasa -in loc de naravul, voiam de fapt sa zic parul, dar cum pe acest forum nu se mai poate corecta nimic odata ce ai dat Leave comment, asta e. Ma intelegi tu oricum, ca esti baiat destept.

  @NIMENI
  Ai putea sa povestesti mai multe despre lista asta? Mai ai si altele? Nu contest autenticitatea, ci ma minunez de criteriile luate in calcul pentru a-l recomanda pe unul si a-l respinge pe altul. Parca suntem in masonerie, sau mai rau, intr-un club al bisericii satanei.

 13. Richard says:

  NIMENI… Claudiu Goran ai spus ????!!!!! LOL 😉 …ok 🙂

 14. Richard says:

  Nimeni, chair sunt pe bune aceste comentarii ? Dupa ce am citit este …. surprinzator ce fel de personalitati sunt promovate… este tare chestia cu

  «8 Felea Bogdan

  trebuie sa se mai maturizeze,ii este frica sa-si asume raspunderea,nu prea se poarta barbateste,nu-i place munca,respectuos,bun de intretinut sistemul

  RECOMANDAT»

  hahahaha 🙂 et buna :):)

 15. CJ says:

  Si fiindca suntem pe acest site, un bun exemplu ar fi cred restabilirea unui dialog constructiv, armonios intre baba si Edi, lasand la o parte ego-urile si urmarind doar argumentele.

  Ce dreacu, babo, te-a apucat si pe tine idealismul ieftin?
  Un dialog „constructiv” intre astia doi nu mai poate avea loc. [Nu ca ar fi existat vreunul pana acum sau ceva…]
  Edi este un caracter mare si puternic, un spirit critic si realist, nu va refuza o dezbatere rationala cu nimeni pe marginea subiectelor prezentate (in masura in care-i capteaza interesul, desigur), insa nu mai pune botul (increderea) niciodata a doua oara la perfidia unora care l-au injunghiat pe la spate miseleste. Iarta, dar nu uita. Asa ca luati-va gandul si incetati cu lamentarea asta idioata.

  Numai dupa aceasta il voi putea asculta din nou. Pana atunci voi citi doar in diagonala comentariile de pe forum si asta doar in masura in care participa si “bunicuta”.

  Yeah, like anyone cares. :goaway:
  Fiecare cu pi*** ma-sii. :clap:

  Sanatate maxima si o zi frumoasa!

  Citire pe diagonala si apatheism iti dorim, pt. binele batranetilor tale. :handshake:
  __________________________________
  @Nimeni, vorba lui Ovidiu:
  Ce dracu faci, bai nene ex-adventist? Ce ti-a venit cu lista asta ca un carnat? „Hai sa-i mai facem pe unii de rahat”? Ti se pare amuzant/interesant (pe Richard il amuza orice, in mod imatur :silly: de zici ca e prima data cand aude despre asa ceva) sau ai impresia ca nu ne dadeam seama care este mentalitatea printre religiosii din sistem? Nu mai surprinde pe nimeni, omule. Nimeni de aici, de pe oxigen2.

  Noi suntem adventisti sau ex-adventisti si asta ne ocupa tot timpul. :sarcasm:

  Despre ce le place cel mai mult (ex)adventistilor sa discute? Pffff! :smug: :smug:
  Despre biserica lor, baaaaa! Da-l dracu de „dialog anarho-teologic”, pe noi ne intereseaza biserica sau ex-biserica noastra pe acest forum/blog. Restul este secundar.

 16. CJ says:

  O data religios asteptator, pentru totdeauna religios asteptator.
  Poti scoate pe un indoctrinat (nascut din nou) din biserica, dar nu poti scoate biserica din mentalitatea indoctrinatului. Sau „reformarea bisericii” era tocmai invers (ramanand in biserica)? :sarcasm:
  Vino, draga domnule Isus!**

  Ii dorim lu’ domnu’ pastoru’ mult succes in sfanta misiune de reformare!

  ______________________________
  ** apropo de asteptatori (adventisti), il mai asteapta, ba, cineva pe domnul Isus sa se intoarca? sulea de la oi…

 17. NIMENI says:

  #14 | Written by Richard

  Da ceea ce ai citit este adevarat.

 18. Bianca says:

  @NIMENI N-am inteles de unde ai scos lista aceea dar chiar asa s-a intimplat cu promotia aceea! Cei in dreptul carora scrie nerecomandat, n-au fost recomandati iar caracterizarile… sint LOL destul de apropiate de realitate. M-a amuzat lista copios!

 19. NIMENI says:

  #18 | Written by Bianca

  Este from inside si inainte sa-i dau drumu am verificat-o sin eu, este reala 100%.
  A fost mare scandal cind sa aflat ca informatii din interiorul Institutului Teologic Adventist (ITA) au iesit la iveala, dar sa musamalizat repede in Romania. Eu detin mai multe informatii printre care si aceasta lista de peste 2 ani, iar daca Ovidiu nu facea acea declaratie sincera saptamina trecuta in discutiile despre egw nu intentionam sa o public. Oricum nu-mi permit sa arunc informatii false aici si nici sa fac afirmatii fara sustinere

 20. Max says:

  Lista se potriveste de minune cu titlul editorialului de fata: „Mitul intre realitate si minciuna” si e cit se poate de reala. I-am cunoscut personal pe o parte dintre cei enumerati si pot afirma ca Claudiu G. a dat dovada de mare precizie in descrierile lui. In cida faptului ca unii n-au fost gasiti buni decit „pt intretinerea sistemului” sau nu au primit recomandare, astazi sunt pastori si impart „cuvintul” multimilor. Jalnic! Sper ca cei ce au fost pusi sa-l judece pe Edi in aceasta toamna, in cadrul procesului „Galileo Galilei editia 2011”, sa fie dintr-o liga superioara celor „buni de intretinut sistemul” (mi-a placut la culme expresia, asa ca abuzez de ea). D-le NIMENI stii cumva si povestea copiatului in masa la examenul de licenta?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: