Mitul intre realitate si minciuna

De-a lungul epocii vechi a omenirii, popoarele si-au faurit legende privind eroi, fapte si locuri din trecutul indepartat, povestiri care plecau de la evenimente reale, deformate si amplificate de-a lungul secolelor.

Legenda biblica a Turnului Babel, o pilda a vanitatii omenesti sau indrazneala de a cuceri universul franata de superstitii, teama, frica ?

Legatura dintre legenda Vechiului Testament si ziguratul din Babilon este data de captivitatea evreilor in Babilon, al carui rege Nabucodonosor II (605-562 i.H.) a distrus Ierusalimul in 587 i.H. Regele, un mare constructor, s-a remarcat si prin refacerea celebrului sanctuar si zigurat al zeului Marduk din Babilon. Pentru aceasta a folosit prizonieri de razboi din tarile cucerite, printre care si evrei. Numele ziguratului, in opinia unor istorici, este chiar numele Babilonului, numit de evrei Babel de la cuvantul semit Bab-ilu sau Bab-ilani (Poarta zeului sau Poarta zeilor) si transcris de greci Babilon.
In opinia lui Andre Parrot, povestirea Turnului Babel a fost scrisa in secolele IX-VIII i.H., inspiratia sa babiloniana fiind evidenta.
Exista la Luvru o inscriptie cuneiforma datand din anul 229 i.H si redactata la Uruk , in care este descris ziguratul de la Babilon, cu o inaltime de 90 m, egala cu laturile bazei patrate.
S.N. Kramer in volumul “Leaganul civilizatiilor,” considera Turnul Babel cea mai mare minune arhitectonica a lumii vechi. In opinia lui Kramer, Turnul Babel a fost distrus si construit de mai multe ori, originalul din Geneza fiind construit cu sute de ani inainte de Nabocodonosor II, care le –a cerut arhitectilor sa-l inalte atat de sus incat sa poata rivaliza cu cerul. Distrus de regele Xerxes al persilor (486-465i.H), turnul a intrat in atentia lui Alexandru cel Mare (336-323i.H), dar acesta a renuntat sa-l reconstruiasca dupa ce a aflat ca ii vor fi necesari 10.000 de lucratori timp de doua luni numai pentru a indeparta ruinele.

Independent de latura existentiala in timp a turnului, semnificatia sa ca mod de evidenta a fenomenului “incurcarii limbilor”, este cuprinsa in miturile si religiile popoarelor.
Semnificatia acestei constructii marete poate fi punctul de separare a culturii unice preexistente in mai multe fragmente „etnogonice” care vor evolua diferit de-a lungul timpului.
Exista inca interferente culturale ,corespondenta aproape perfecta a limbilor si dialectelor terestre. Nici un dialect nu poseda termeni care sa ii apartina in exclusivitate, care sa fie absolut intraductibili si intransmisibili; nu exista diferente cruciale de ordin semantic, ci doar de ordin sonor, ceea ce constituie o realitate inexplicabila daca pornim de la premisa evolutiei separate a marilor rase si civilizatii umane.
De aici teoria „unicei civilizatii” primare este totusi demna de luat in seama.
Stiinta, in special arheologia, recunoaste existenta reala a unei cetati numita Babel al carei turn a ramas, probabil, neterminat.
O astfel de constructie este una de exceptie numai prin dimensiuni, altfel incadrandu-se in practica traditionala a Sumerului, aceea de a edifica cetati-temple gen zigurate.

Umberto Eco in “Limitele interpretarii “, spune ca pentru a delimita “autenticitatea “ de “falsuri imperfecte” trebuie sa avem in vedere autorul, intentia, sensul, autenticitatea, metafora si limitele interpretarii.
“Exista un fals “perfect” (cf.Goodman 1968) care rezista oricarui criteriu filosofic dat ?” se intreba Emberto Eco (Limitele interpretarii, pag.77).

Intre cod si mesaj se interpune libertatea de interpretare .
Scripturistic, daca intre cod si mesaj intervin mecanismele minciunii, acestea schimba semnificatia transcedentala (ex.sarpele si Eva).
Interpretarea general valabila e aceea conform careia Dumnezeu a incurcat limbile pamantului pentru indrazneala de a ajunge la cer.
Mesajul tine de limitele interpretarii.

David Rohl in “Testamentul pierdut “ il identifica pe Nimrod cu Enmerkan, fiul zeului soare si in acelasi timp constructorul Urukului. Avea un templu la Eridu, si se pare ca a vrut sa cladeasca un mare centru urban prin restaurarea unitatii lingvistice.
Factorii exteriori au franat aceasta incercare.

Indiferent de valenta istorica sau metaforica a fenomenului incurcarii limbilor, interpretarea faptelor din punct de vedere biblic a adus un deserviciu umanitatii.
Filtrata prin mentalitatea evreilor, metafora sau relatarea a capatat semnificatii diferite de posibilul motiv al distrugerii turnului sau al valorii metaforice, punand intre indrazneala omului de a crea o capodopera a identitatii sale si Creator, o prapastie de netrecut.
Temeritatea umana a fost franata de gelozia unui dumnezeu marginal, primitiv al subcivilizatiei nomade.

Henry Morris in “Geneza inregistrata “ pag.276 spunea ca confuzia privind “incurcarea limbilor ‘ tine de fonologie si nu de procese de gandire.

David Buss in “Psihologia evolutionista ‘ defineste limbajul ca fiind un artefact al dezvoltarii si organizarii creierului, iar reprezentarile noastre despre realitatea inconjuratoare poarta pecetea mijloacelor de exprimare.
Fichte spunea ca “omul nu devine om decat printre oameni”.

Daca limba lui Dumnezeu e limba cerului, atunci pentru a-l intelege trebuie ca impulsul lingvistic codificat in univers sa fie transferat umanitatii.
Omul sa poata avea acces la limba cerului pentru a-l intelege pe Dumnezeu.
Saussure imagina limbajul cu o tabla de sah.
Limbajul este de fapt o stare a jocului, valoarea fiecarui semn depinde de opozitia celorlalti.
Jocul presupune atitudine, lupta, sacrificiu toate au legatura cu sansa de a castiga terenul, de a castiga suprematia gandirii.
In biblie, intotdeauna visul uman de a cuceri este legat de starea de pacat.
Aceasta stare a unui destin scris in aceasta carte religioasa poate fi sinuciderea fiintei umane.

“Dar succesul nostru ca specie, se datoreaza inteligentei, cunoasterii si nu emotiilor. De asta, doctrina religiei -“Crede si nu cerceta”- contravine insasi esentei umane, care este definita ca specie si isi datoreaza progresul curiozitatii.” (Carl Sagan “ Diversitatea experientei stiintifice”).

Cunoasterea chiar metaforica , atunci cand intre mesaj si receptarea lui intervine interpretarea ridiga, privita prin religie , prin superstitii, prin subcultura, poate ajunge o frana in calea cunoasterii, un mijloc de sinucidere a fiintei umane.
Un astfel de exemplu il constituie viziunea extrasenzoriala speculativa a EGW care mai adauga la deformarea mesajului dat de biblie inca o serie de interpretari specifice:
“ Locuitorii din campia Sinear nu credeau in legamantul lui Dumnezeu, ca El nu va mai aduce alt potop pe pamant. Multi dintre ei tagaduiau existenta lui Dumnezeu si puneau potopul pe seama unor cauze naturale.”
“ Exista ziditori de turnuri si in zilele noastre. Cei necredinciosi isi construiesc teoriile lor pe deductiile asa-zisei stiinte si resping revelatia Cuvantului lui Dumnezeu. Ei isi permit sa condamne autoritatea morala a lui Dumnezeu, sa dispretuiascã Legea Sa si sa se mandeasca cu capacitatea ratiunii umane.”

Polany sustine ca “misterul este o parte esentiala a existentei omului si a vietii sale in lume.” El specifica o problema legata de „minus-cunoastere”: cum putem sti ceea ce nu stim?

In niciun caz folosind “minus-cunoasterea”, pentru ca e pacat asa cum zicea Carl Sagan in “Diversitatea experientei stiintifice “ca specia cea mai inteligenta de pe pamant sa se sinucida pentru ca nu a avut intelepciunea si mijloacele de a lupta pentru a ajunge si a cunoaste limba universului.

120 Responses to Mitul intre realitate si minciuna

  1. maria says:

    problema nu e EGW
    e crestinismul in general
    raul trebuie smuls de la radacina (parerea mea)
    si nu o spun ca urmare a „convertirii” mele ci ca o victima iesita din „memorialul durerii”
    asta-i adevaratul lagar de exterminare
    nu se multumeste sa te arda iti trimite si sufletul la gheena

  2. Richard says:

    Mi se pare interesantă discuția despre e g w! Poate revin pe subiect când am timp. Sper sa se discute serios pt ca problemele si implicatiile sunt grave !!!

    Sa fiti sanatosi

  3. Maria,

    Care era definitia „plagiatului ” la 1850-1915 in usa ?

    se estimeaza ca in biblioteca egw erau peste 1000 de carti , volume etc iar in scrierile ei se evalueza prezenta a citatelor , ideilor sau compilatiilor din peste 100 de autori….
    eu consider ca pentru o femeie cu cateva clase merita tot respectul !
    iar dacà este sau nu este „inspirata” … sa definim mai intai ce este plagiatul si ce este inspiratia inainte de o a acuza de …tot ce ne trece prin cap!

  4. maria,
    Au mai incercat si altii( in diabolice sisteme politice totalitare) inaintea noastra sa smulga raul( crestinismul? dupa dvs ?) din radacina …..
    Exemplele sunt numeroase…( stalin, castro ,…dupa cercetarile unora acestia au fost chiar crescuti prin anumite tipuri de scoli „crestine” si au avut/au chiar anumiti consilieri personali „crestini”…)
    Si cum vedeti dvs … eradicarea crestinismului si „smulgerea raului din radacina” , dacà imi permiteti aceasta intrebare?

  5. baba proasta says:

    #2 | Written by Richard
    Mi se pare interesantă discuția despre e g w! Poate revin pe subiect când am timp. Sper sa se discute serios pt ca problemele si implicatiile sunt grave !!!

    Richard, dragul babeni, cred si eu ca este interesanta discutia asta despre plagiatul lui EGW, dar ai putea sa ne spui si noua cite note de subsol sunt in cartea lui Edi, marele Colectionar de Teorii Provizorii, precum si in cartea celuilalt confrate ramas prin Romania, cu nume la fel de luciferic, si care amindoi au primit recent niste oscaruri pentru desteptaciune si operele lor ilustre? Ce zici, m-ai putea ajuta sa le numar ca pe mine ma cam lasa vederea? Cind revii, poate ne dai si noua aceasta informatie si ne spui si cam care ar fi inplicatiile.

  6. Grimasa de dupa-amiaza! says:

    maria,
    Au mai incercat si altii (in preasfintele sinoade ale diverselor secte sau biserici oficiale) inaintea noastra sa smulga raul (ateismul? dupa dvs?) din radacina…
    Exemplele sunt numeroase…(EGW, Ioan Gura de Aur,…dupa cercetarile unora acestia au fost chiar crescuti prin anumite tipuri de scoli „ateiste” si au avut/au chiar anumiti consilieri personali „atei”…)
    Si cum vedeti dvs … eradicarea ateismului si „smulgerea raului din radacina”, daca imi permiteti aceasta intrebare in contextul imbecil in care am plasat-o?

    Cu stima,
    Foaie verde de marar,
    Sa ma fac iar de …

  7. CJ says:

    SDA (in this case, but religion in general) intre realitate si minciuna.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_the_Seventh-day_Adventist_Church
    Sa inceapa iar discutiile interminabile si plictisitoare pe marginea INTERPRETARILOR textului Bibliei (dupa criterii obiective :lying: :sarcasm: ) si a teologiei adventiste de EGW a saptea. :yawn: 🙄
    Unde esti tu, Laiule? Unde esti tu, Arie? Unde esti tu, Plesa? Unde esti tu, paranoicule cu patrat?
    Stati dracu’ jos, ca deja ne-ati plictisit. Erau doar intrebari retorice; vorbeam cu prietenii mei imaginari.
    Double irony – When the work of fiction (Spirit of Prophecy) is discredited as a work of fiction, by the followers of a work of fiction (the Bible). 😀

    „About the time that The Genesis Flood was having a large impact in the evangelical world, a number of more liberal Adventist scholars educated in secular universities began promoting Theistic Evolution. While some Progressive Adventists no longer hold the literal view of Genesis 1, in 2010 the Adventist Church’s General Conference officially reaffirmed its belief a literal six day creation week, and is still held by mainstream Adventists.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Seventh-day_Adventist_theology#Creationism

    Holy sh!t, Edi! :rotfl:
    „If Christ were here now, there is one thing he would not be – a Christian.”
    Multumesc, Dumnezeule, ca m-ai facut ateu… sau sceptic stiintific… sau umanist secular! :victory:

  8. study_nature says:

    niste invataminte care pot fi trase din controversa iscata recent referitor la depasirea vitezei luminii.

  9. maria says:

    zambetul de dimineata

    EGW poate fi citita usor, iti poti contura niste idei despre biblie, dar nu sub denumirea de spiritul profetic si o conditie de a fi in imparatia lui Dumnezeu.
    E prea mult , adica s-a ajuns prea departe cu astfel de „profeti”.
    Lasam la o parte plagiatul.Nu se poate inscrie in randul profetilor biblici din 2 motive :
    vizionarii, profetii (ex.Daniel) au relatat evenimente viitoare , nu a fost in masura sa explice sau sa-si explice ceea ce a vazut si a intervenit ingerul
    profetii care au scris ceea ce au vazut sau auzit au folosit exact cuvintele „duhului”
    Asa cum e conceputa biblia si cum s-a lucrat la ea, s-a avut tocmai acest lucru in vedere , sa fie ca o revarsare a logosului
    tocmai aici consta puterea ei de dominare, a evreilor prin lupte sangeroase (vechiul testament), a crestinilor prin lupta impotriva eului , a fiintei (noul testament).
    EGW spune ca viziunile ii vin de la dumnezeu si le asterne pe hartie cu cuvintele ei.
    Nu se poate asa ceva, din punct de vedere scripturistic.
    E o imixtiune in actul „divin”.
    Iar acest rezultat dintre viziune, idei personale si plagiat il numim „spiritul profetic” o conditie de a intra in imparatia lui Dumnezeu.
    Nu oficial (biserica azs nu sustine asa ceva) insa practic ?
    Fenomenul de secularizare a spiritualitatii contemporane este recunoscut si admis de catre reprezentantii teologiei doar ca acestia ii dau explicatii cu caracter fideist.
    Umanismul socialist, comunist a fost o greseala care nu poate fi pusa pe seama ateismului si nici macar ca o lupta impotriva crestinismului.
    A fost o ideologie gresita care a insemnat distrugere in plan uman.

  10. Richard says:

    baba proasta,

    salut, pai uite ca citind postingurile pe forum am realizat ca altii sunt mult mai informati pe acest subiect. Nu plagiatul ma sperie pe mine, pt ca la sfarsitul sec 19 si inceputul sec 20 era o practiva generalizata printre confesiunile neo-protestante. Ceea ce consider grav este ascunderea de catre organizatia mondiala a dezbaterilor despre inspiratia sa, implicatiile asupra organizatiei si altele. despre plagiat nici nu vreau sa vorbesc. Deci, de data asta ma simt mult mai prost informat decat ceilalti pe forum si din pacate nu am ore in sir sa ma pun la punct cu subiectul, viata mea personala capata alta traiectorie decat cea previzionata, deci vin din curiozitate de mai multe ori pe forum aici si uite ca se vorbeste despre desmond Ford si alte probleme. Deci de data asta, astept ca altii sa ma lumineze un pic.

    Stiu ca tu nu apreciezi postingurile mele si ca ai darul sa ma parafrazezi intr-un mod straniu, insa foarte original :), m-am obisnuit cu tine, inainte ma enerva acest lucru. Esti simpatic si cateodata ai chair interventii bune, alta data … my God, am spune …. chiar vrei sa ne dovedesti ca nu stii sa citesti.

    Ca fost pastor, poate imi spui mai multe despre marea discutie intre anii 70-80 despre inspiratia e g w si ce s-a ascuns enoriasilor bisericii mondiale… pe motivul ca daca cade egw, cade toata institutia.

    Deci, hai serios, spune-ti punctul de vedere in mod inteligent si mai ales inteligibil fara a invoca masca babei proaste ;).

    Numai bine

  11. Richard says:

    C J a pus cate ceva de pa wiki… este cineva care cunoaste subiectul mai in amanunt? Stii C J, sincer, si eu m-am intrebat daca ar fii ca Hristos sa vina acum… ar fii crestin ???? Nu prea sunt sigur… Nu stiu daca ar fii fost ateu…am dubii mari… poate un fel de new age … poate un amestec de spiritualitati… cu iz crestin primitv… nici de asta nu sunt sigur…. Oricum, nici evreu de templu NU a fost… s-a botezat intr-o secta bizaroida ca cea a lui Ioan Botezatorul… care avea practici non-canonice… inclin sa cred ca nu ar fii fost crestin declarat ….

  12. Richard says:

    stau si eu asa si ma gandesc…. darul profetiei… insa profetii din V T nu prea se ocupau cu organizarea de institutii religioase paralele cu cea oficiala, apar mai ales in momente de criza a religiei evreilor … insa nici vorba de a invoca necesitatea crearii unei religii paralele….

    Obectii la ce spun ?!

  13. baba proasta says:

    #10 | Written by Richard
    baba proasta,
    Ca fost pastor, poate imi spui mai multe despre marea discutie intre anii 70-80 despre inspiratia e g w si ce s-a ascuns enoriasilor bisericii mondiale… pe motivul ca daca cade egw, cade toata institutia.
    Deci, hai serios, spune-ti punctul de vedere in mod inteligent si mai ales inteligibil fara a invoca masca babei proaste.

    Dragul babei, eu cred ca EGW a fost inspirata si mai cred ca Edi, Colectionar de Teorii Provizorii, nu are cum sa fie inspirat si eu imi bazez pozitia pe fapte observabile, adica folosind “gindire stiintifica” din aia cu care va laudati voi: Este un fapt incontestabil ca EGW a pus bazele unei biserici in ciuda faptului ca ea nu a pretins ca ar fi intentionat sa faca asa ceva in timp ce este un fapt observabil de catre oricine ca Edi, Colectionar de Teorii Provizorii, a pus bazele balacarelii de aici in ciuda tipetelor voastre ca vreti sa scoateti crestinismul si lumea intreaga de la intuneric la lumina. A, sunt de acord ca Biserica Adventista, fiind confiscata de puternile intunericului pe care le slujiti cu zel si voi in frunte cu Edi, Colectionar de Teorii Provizorii, a facut din scrierile ei o maciuca pentru a promova interesele celor de la putere aflati in slujba raului, dar nu ati facut la fel si cu Biblia? Pai nu sunteti voi aia care spuneti ca Biblia spune ca rocile au 6000 de ani, ca Dumnezeu a interzis oamenilor cunoasterea, ca Dumnezeu a poruncit violarea fetitelor, etc.? Inspiratia lui EGW nu a constat in ceea ce spune Biserica Adventista ca este inspiratia ei dupa cum inspiratia Bibliei nu consta in faptul ca toate magariile pe care Biblia le relateaza ca oamenii le-au facut au fost dictate de Dumnezeu asa cum tipati voi in frunte cu Edi, Colectionar de Teorii Provizorii. Pai este numai normal ca Biserica sa cada deindata ce se bazeaza acum pe EGW, sau ma rog, pe ceea ce a facut din ea, si “lucrarea” lui Edi, Colectionar de Teorii Provizorii, este o ilustratie izbitoare a modului in care raul distruge din interior. Adica biserica s-a descotorosit de oamenii capabili si care s-au dovedit loiali adevarului deoarece i-a considerat periculosi si a pastrat doar mediocritatile deoarece ei slujesc cu zel si poti conta pe ei ca trag la caruta puterii fara sa cricneasca, si acum Edi, Colectionar de Teorii Provizorii, le arunca-n fata toate magariile deoarece a gasit sa slujeasca pe altii despre care crede el ca ii dau un os mai bun de ros. Asa ca eu sunt de acord ca bisericii ii veniti usor de hac cu gogoritzele pe care le sustine ea despre “inspiratie,” dar problema care ma intriga pe mine este problema pe care v-a tot ridicat-o aiurica aiurel ala, si anume, cum veniti voi de hac Bibliei cu gogoritele pe care le sustineti voi despre Biblie? Pai scumpul babei, daca voi considerati ca este o timpenie sa sustii gogoritze despre EGW, voi de ce sustineti gogoritze despre Biblie? Adica gogoritzele bisercii va put, dar gogoritzele voastre va plac? Nu, scumpul babei, da, eu sunt de acord ca biserica se duce de ripa, dar eu cred ca si voi va duceti de ripa cu ea cu tot chiar daca ati plecat din ea. Pentru ca raul nu tine cont ca esti in biserica sau esti in afara ei. Dar ca sa pricepi cum este cu chestia asta cu raul ar trebui sa pricepi cum este cu Biblia, si am impresia ca asta ti-ar cadea tare greu la stomac, desi este mai simpla sa ma blamezi pe mine ca nu sunt in stare sa ma exprim asa inteligent ca Emma asa. Vad ca esti singurul care s-a plins ca nu pricepe ce spun eu si ca eu nu pricep ce spun altii.

  14. Ovidiu says:

    babo
    Tot nu mi-ai raspuns la intrebarea „ce vrei sa demonstrezi cu toate aceste replici”?
    si de ce tot folosesti apelativul „Colectionar de Teorii Provizorii”?
    Intreb si eu ca unul care cauta si care vrea sa ia ce e bun de la toti.

    Concluzia mea dupa ce am vizionat sau citit ce se intampla pe aici, este ca avem de-a face cu oameni satui sa rumege ceva ce a fost in prealabil mestecat apoi scuipat de altii, satui sa fie mintiti si manipulati, satui de demagogie, satui sa fie sclavi si dornici sa gandeasca. Unii isi dau cu parerea intr-un mod mai brutal, altii mai suav, dar asta nu stiu daca ne indreptateste sa le punem epitete si sa ii dispretuim. Fiecare e liber (deocamdata), fiindca inchizitia a fost si nu mai este. Ramane de vazut daca va reveni, dar hai sa nu o reinviem noi, bine? Cat despre Edi, am uneori impresia ca il judeci mai degraba prin prisma a ceea ce scrie unul si altul pe aici, ami degraba decat pe baza propriilor lui spuse. Parerea mea…

  15. und so weiter.. says:

    Aurele Ionica,

    Esti CEL mai penibil comentator de pe spatiul asta unde esti lasat sa alergi in voie.
    Obesesia ta vis a vis de Edi&comp. este de natura patologica, la fel ca si traiectoria ta la Cernica si Vander….
    Emma asta de care te iei acuma , adica Maria, cel putin nu pretinde nimic, tu, in schimb pretinzi tot, de la descoperirea mersului pe jos pana la recent-profeta EGW.
    Esti un geniu in viata,mai ceva ca Goethe, ai desoperit teribila nenorocire vis a vis de greci, stii cum functioneaza universitatile moderne, stii ce agende ascunse au,cunosti mai ceva ca CIA, ideologiile TUTUROR gruparilor religios-academice si nu numai, stii ce se va intampla cu SDA, stii ce vai fii si cu „liberatii”, la fel cum stii si ce va fi cu Edi, gurul lor.
    Ce mai, esti dincolo de fire, esti un unicat, nu faci parte din serie, esti ,vorba lu´ Buda, singurul, unicul, centrul si buricul UNIVERSULUI.
    Apropo de Buda si iluminarea pe care o tot flutura, stii cum a crapat, pt. ca a crapat pur si simplu ??
    Eh, tu nu esti asa de mancacios ca el ,da´la stiut totul despre toti n-ai pereche.
    Imi pare rau nu de faptul ca esti paranioc ( asta-i mai clar ca apa de izvor !!!), imi pare rau ca nu-ti realizezi penibilul si ciuda care te roade la ficat pe aia de-au invatat ceva si care nu fac umbra pamantului de geaba .
    Oricum un lucru e clar, esti prea batran ca sa-ti mai spuna ceva cineva,fie spusul asta un lucru de bun-simt comun.
    Esti penibil ,tinere bavarez, si pt. tine imnul „Sfanta tinerete Legionara” cantat de Legiune si-a pierdut de mult semnificatia,daca poti intelege la ce ma refer.

    Also,meine liebe Feund, es tut mir leicht und bis bald !! :clock: :search:

    P.S.
    Nu te mai lua aiurea de oameni despre care nu stii nimic,penibilule A. Ionica !! :no: :no: :no:

  16. baba proasta ,

    nu stiu daca sunteti aurel ionica despre care am auzit lucruri frumoase. se pare ca sunteti foarte urat si nedorit pe aici iar violenta verbala a unor comentatori ma surprinde foarte neplacut.
    probabil ca unii si-au pierdut odatà cu frumoasa credintà crestinà si bunul simt care cere retinere si prudenta in spatiul virtual si nu numai!
    sper sa ma pot bucura in continuare de comenatariile dvs spumoase, inteligente si pertinente!
    o tinerete fara batranete va doresc,

  17. Richard says:

    eram constient ca daca zic ceva lui aurel, el va incepe cu discursul sau..insa speram sa se refere la subiect, nu sa profite, INCA ODATA, sa arunce cu pietre in edi si in cei de aici. Aurel, chiar nu poti sa te concentrezi pe un subiect, asa in mod academic ? Au un bacc, un master, ai fost prof in ro si prin state… cred ca poti sa te exprimi si altfel, insa nu esti capabil sa depasesti dorinta de a improsca pe altii cu venin. La-o pe maria in pace, nu ti-a facut nimic, a scris un editorial dupa cum a gandit ea, in mod liber, fara sa tina un curs academic despre subiect.

    Nimeni pe aici nu vrea a darame crestinismul, ateilor nu le pasa de biserici, injura si ei, insa nu ei sunt gata sa puna bombe, ci prietenii tai islamici spalati pe creier… prin Liban si prin alte tari.

    Cred ca este mai interesant sa caut pe net info despre subiect. Stiu ca egw nu a pretins in mod deschis ca ea ar reprezenta spiritul profetiei, insa cand ceilalti au calificat-o astfel, a lasat lucrurile asa si in plus s-a baat pe aceasta autoritate ca sa organizeze biserica impreuna cu alte nume importante din epoca. Hai sa nu ne mai ascundem dupa degete aurel, numais tu gandesti ca pe forum sunt numai fraieri care vor cu orice pret sa dsitruga bazs. Ea se distruge singura prin modul in care se raporteaza la credinciosii ei, prin inadecvarea la schimbarile de paradigma contemporane, prin lipsa de raspuns coerent in fata post-modernismului (si asta in ciuda faptului ca sunt peste 30 de ani de cand post-modernismul face parte din societatea occidentala) prin lipsa de dialog cu stiintele… etc.

    Isus s-a adaptat rapid la situatia sociala a ocupatiei romane, nu a vorbit niciodata impotriva ei, ci impotriva duplicitatii spirituale a evreilor asa zisi evlaviosi. Altfel, spus, a stiut sa integreze realitatea sociala din vremea sa si a stiut sa se concentreze pe lucrurile spirituale importante. Biserica are ca raspuns intoarcerea la originile sale inspirate de egw.

    Dupa cum stii egw a cautat deseori un raspuns in acord cu stiinta epocii sale, chiar daca nu a reusit intotdeauna, important este ca a avut constiinta faptului ca ceea ce este demonstrabil in mod obiectiv, nu poate fii tagaduit !

  18. maria,
    la nr 9 imi scrie ti ca a crede in egw este o conditie pentru a intra in imparatia lui Dumnezeu. cine pretinde asa ceva ?
    mai spuneti ca a considera scrierile egw ca „spirit profetic ” este o imixtiune in „actul divin”… dar cum de cunoasteti asa de bine ce este un „act divin ” ?

    egw are valoare in masura in care Biblia are valoare , dar dvs spuneti ca acaesta carte universala nu este decat o minciuna , o colectie de mituri , fara valoare de metanaratiune!

    apreciez abilitatea dvs linguistica dar consider ca o folositi in scopul de a va realiza o „betie de idei ” …. din care nu prea se distinge nici un adevar si nici macar o „dragoste pentru adevar”….ci doar niste „teorii provizorii” cum scrie cineva pe aici.

  19. Doamna aceasta merita tot respectul !
    doua citate din egw!!! sper sa nu facà nimeni soc alergic!

    •Aussi longtemps que vous vivez, ne continuez pas de citer mes paroles avant d’obéir à la Bible (…) C’est la précieuse Parole que j’exalte devant vous aujourd’hui. Ne répétez pas ce que j’ai dit en disant « Ellen White a dit que…» et « Ellen White a dit que… » Recherchez ce que dit le Seigneur, le Dieu d’Israël, et faites ce qu’il commande. (Manuscrit 43, 1901)
    •Mes témoignages ne devraient pas être placés au premier rang (…) Ils ne doivent pas prendre la place de la Parole (…) Fondez vos positions en vous appuyant sur les Ecritures et ne justifiez les points que vous affirmez être vérité qu’à partir de la Parole révélée de Dieu. (Manuscrit 12, 1890)

  20. Richard says:

    acum pe bune, bazs nu este cu mult mai ingrata si mai manipulativa ca orice alta societate, companie sau INSTITUTIE RELIGIOASA din lumea asta. Noi ne deversam oful pt ca o cunoastem ! Criza asta de 3 ani incoace, ne-a arat ca toti sunt pe furat, manipulat, jocuri de putere, influenta, afaceri etc.

    Este si normal sa se prezerve aura de inspiratie divin-profetica a egw, asta confera autoritate unei institutii mondiale de cateva milioane de cotizanti, deci vorbim aici de o INSTITUTIE FINANCIARA MONDIALA care, dupa cum stim toti, are plasamente serioase in afaceri, real estate si altele 😉 ! NU SUNT SOCAT DE ACEST LUCRU, ma interesa, asa filosofic vorbind, contextul si implicatiile discutiilor mai mult sau mai putin, cu «usile inchise» pe tema inspiratiei divine a egw care ar fii avut loc in bazs dupa anii 70.

    Restul ne dam cu opinia si noi pe subiect, ca apoi Ionica sa vina sa ne spuna ca de fapt suntem o gloata de prosti, decerebrati buni numai de manipulat de catre banditul asta de Edi, care este atat de prost incat nu ace decat sa COLECTIONEZE TEORII :):):):) LOL !!!!!

    Ma interesa, daca cineva poate sa ne ofere ceva informatii in plus pe tema asta DISCUTIILOR CU USILE INCHISE PE TEMA INSPIRATIEI EGW. Daca nu, asta este ;), IMI VAD DE DRUM 😉

  21. Richard says:

    ZAMBETUL DE DIMINIATA,

    prietene, cunoastem toti acest citat, ne crezi copii ? Stim bine care este discursul oficial si discursul implict, indirect vis-à-vis du rapport entre la Parole de Dieu et EGW ! 😉

    Fii atent ca pe aici lumea stie mai mult engleza ca franceza, poti sa traduci pt toata lumea ?! Nu de alta, dar ca sa nu fie ignorat in mod total postingul tau, ar fii pacat 😉 😉

  22. maria says:

    zambet

    nu face nimeni soc stai linistit
    nu numai eu, dar cred ca majoritatea stim aproape pe de rost citate sau fragmente din cartile EGW
    din punct de vedere scripturistic EGW nu poate fi considerata profet
    ar descalifica din star definitia data profetilor
    daca a avut sau nu viziuni, asta e alta treaba
    insa viziunile presupun o privire spre viitor, se mai numeste clarviziune
    marea majoritate a viziunilor au venit doar in momentul in care un anumit eveniment avea nevoie de confirmare „divina”
    cine pretinde ca e o conditie …..?
    ati citit tot ce a scris EGW ?
    ma indoiesc !

  23. Grimasa de dupa-amiaza! says:

    baba proasta ,

    nu stiu daca sunteti aurel ionica despre care am auzit lucruri frumoase, chiar daca nu cantati la vioara si ati descoperit adevaratul univers. se pare ca sunteti foarte urat si nedorit pe aici iar violenta verbala a unor comentatori ma surprinde foarte neplacut, din fire fiind asa mai rusinoasa si mai cu simtire intru Domnul nostru Isus Hristos, vesnic fie El laudat impreuna cu Aiurel Onica! Probabil ca eu mi-am pierdut odatà cu capul si creierul si respectul fata de simtul critic si logica care cer retinere si prudenta in spatiul virtual si nu numai!
    sper sa ma pot bucura in continuare de comentariile dvs spumoase (ca laptisorul de la pieptul Mariei in gura bebelushului Isus, inteligente (offf pupalash eu p el …pupincurism?) si pertinente (de numai numai) dupa ce am sa invat sa scriu cu litere mari frazele la inceput ca ca eu stiu bine numai franceza!
    o tinerete fara batranete va doresc, si o trecere la odihna, intru Domnul nostru imaginar care ne-a salvat de sentimentul perpetuu al vinovatiei mostenite de la Adam si Eva, vesnica!

    Amin

  24. study_nature says:

    Richard:

    Ma interesa, daca cineva poate sa ne ofere ceva informatii in plus pe tema asta DISCUTIILOR CU USILE INCHISE PE TEMA INSPIRATIEI EGW. Daca nu, asta este , IMI VAD DE DRUM

    Nu stiu daca am auzit de discutiile la care te referi. Stiu totusi de un episod semnificativ referitor la inspiratia EGW care a avut loc in ani ’70, probabil iti este deja cunoscut. Dar nu este atat de inaccesibil precum misterioasele discutii, acesta a avut ecouri in presa adventista progresista: in decembrie 1974 Dr F Donald Yost a descoperit transcrierile discutiilor de Conferinta Biblica din 1919 pe tema inspiratiei EGW. Descoperirea s-a facut la sediul de atunci al Conferintei Generale, situat in Takoma Park. Cele doua pachete invelite in hartie contineau aproximativ 2400 de pagini de material transcris la masina de scris dupa notele stenografice luate in timpul Conferintei Biblice (vezi Sectiunea Speciala cu articolul apartinandu-i lui Molleurus Couperus). Se pare ca acum aceste pagini sunt disponibile in format electronic si pot fi studiate. Vezi si comentariile de pe OSC.

    Ai citit „Prophetess of Health” de Ronald Numbers?

  25. CJ says:

    Dragul babei, eu cred ca EGW a fost inspirata

    :rotfl: :rotfl: :rotfl:

    Asta e gluma zilei! :dance: :clap: :victory:
    Aurel Ionica – un postmodernist/relativist ateu care minte fara nerusinare.
    Fir-am ai dracu’ de machiavelici, dom’ profesor paranoic! 😎 Pe cine crezi tu ca pacalesti cu diversiunile astea (red herring), bai colaboratorule al Securitatii? Pe Arius sau pe Plesa?

    Bai, voi chiar mai luati in serios ce zice imbecilul asta megalomaniac (caricatura intelectuala) pe aici? Nu, pe bune? 😯 Lasati, ma, troll-ul in pace si nu-i mai acordati atata atentie! :vampire:

  26. lelitza says:

    Inspiratie cu ghilimele

    „Sketches from the Life of Paul” By Mrs. E.G. White, 1883″The judges sat in the open air, upon seats hewn out in the rock, on a platform which was ascended by a flight of stone steps from the valley below” (p. 93)

    „Life and Epistles of the Apostle Paul” By Conybeare and Howson, 1855, 3rd ed.”The judges sat in the open air, upon seats hewn out in the rock, on a platform which was ascended by a flight of stone steps immediately from the Agora” (p. 308).

    inspiratie fara ghilimele (eu dupa ce am citit asta n-am mai putut sa fiu suparata pe ea:-))

    „God would not have his people adopt the so-called reform dress. It is immodest apparel, wholly unfitted for the modest, humble followers of Christ. . . Those who feel called out to join the movement in favor of woman’s rights and the so-called dress reform, might as well sever all connection with the third angel’s message. . . Let them adopt this costume, and their influence is dead. . . They [the sisters] would destroy their influence and that of their husbands. They would become a byword and a derision. . . God would not have us take a course to lessen or destroy our influence with the world” („Testimonies for the Church,” Vol. I., pp. 421, 422).

    „God would now have his people adopt the Reform Dress, not only to distinguish them from the world as his peculiar people, but because a reform in dress is essential to physical and mental health” (p. 525).

  27. Richard says:

    Study iau o cafea sa îmi trag sufletul între 2 orașe. Țin sa îți multumesc pt infos, ești foarte amabil, apreciez mult ! Ești un tip care partajeaza informatia. Dacă vii pe coasta de est a Canadei sau nord est ul USA anunța mă mi ar place sa te cunosc. rikkkro@hotmail.com

    Mă duc sa citesc ce ai trimis sa vad despre ce este vorba. Bye

  28. maria says:

    1. „La inceput ,cand eram tanara, am fost intrebata de multe ori :”Esti un profet?”
    Eu am raspuns totdeauna:”Eu sunt solul lui Dumnezeu.”
    2. „Dumnezeu a simplificat prin Marturii marile adevaruri date deja si, in modul ales de Dumnezeu , le-a adus inaintea oamenilor , pentru a le trezi si impresiona mintea cu ele, pentru ca toti sa fie lasati fara scuze.”

    1. EGW „Un sol” 26 iulie 1906
    2. „Testament” vol/5.pag.663

    1.Deci, un sol e mai ceva decat un profet. El reprezinta direct pe dumnezeu, cuvintele lui dumnezeu.
    De ce a mai avut nevoie de alta inspiratie umana ?
    Probabil, uitase mesajul.
    2.A luat locul duhului sfant, cred ca obosise si l-a mai ajutat putin.

  29. Richard says:

    Study nature “Prophetess of Health” de Ronald Numbers, o ai in format electronic ?

  30. study_nature says:

    @lelitza:

    referitor la micile asemanari “Sketches from the Life of Paul” By Mrs. E.G. White si “Life and Epistles of the Apostle Paul” By Conybeare and Howson, culmea este ca nici nu se incearca o musamalizare a faptului ca EGW chiar detinea respectiva lucrare. Un amic, in pelerinajul lui pe locurile sfinte de la Battle Creek, a facut o poza „cu niste carti din biblioteca (ne)obligatorie a EGW”. Vorba versetului: vino si vezi!

    LE: hai sa dam si dreptul la replica, prin vocea unui profesor de la Andrews (care, by the way, Richard, din studiile facute pare a avea radacini canadiene):

    In this parallel study of Ellen White’s Sketches from the Life of Paul and Conybeare and Howson’s Life and Epistles of St. Paul we find evidences that Ellen White did get some materials from these two authors. However, we must recognize that her borrowing was not done in a mindless manner. She borrowed geographical, archaeological and historical information to supplement her thoughts and descriptions of the events she was describing. Sometimes she loosely paraphrased what she borrowed, other times the paraphrases are more substantial, still sometimes the passages borrowed are almost word for word, or following the same line of thought. Yet, it also seems evident that she borrowed what she needed and left out what did not fit her thought. One draw back of this comparative study is the fact that long sections of Ellen White’s chapters are not mentioned because there is no parallel with Conybeare and Howson. Furthermore, one should note that Ellen White often rearranged Conybeare and Howson’s outline and thoughts, she took materials from different pages or chapters and lined them up in her own way. Most students doing research today do not take the time to rework someone’s thoughts and outline to that extent. This study shows that Ellen White knew what she was borrowing and did not borrow material mindlessly, simply to fill a page. She interacted with the material which to me indicates she was not plagiarizing.

    Acum iubitorii Spiritului Profetic pot rasufla usurati. Ce bine ca exista apologetica! Putem avea incredere ca EGW avea mai mult bun simt decat „Most students doing research today”.

  31. study_nature says:

    Richy,

    Ma bucur daca ti se par interesante informatiile respective. Si mie imi face placere sa schimb idei si impresii cu tine! Multumesc pentru propunerea de intalnire, este reciproca in caz ca ajungi prin Romania.

    Am cautat si eu mult timp o versiune electronica a Prophetess of Health, dar n-am gasit decat mici fragmente din ea pe Google Books. Dar ianis a postat mai demult pdf-ul cu prima editie a cartii The Creationists de Numbers.

    Referitor la studiul lui Veltman, despre care am intrebat in urma cu cateva zile daca le este cunoscut celor care comenteaza pe aici, exista o traducere in romana si a concluziilor sale sintetizate in revista Ministry din decembrie 1990.

    drum bun!

    LE: prima editie a cartii Prophetess of Health a fost onorata inclusiv cu o recenzie in Journal of the American Medical Association!

  32. Ovidiu says:

    Marturia lui Isus este SPIRITUL PROFETIEI, spune Biblia.
    Eu inteleg de aici ca SPIRITUL PROFETIEI este ceva despre care ISUS a dat marturie. El insusi spune ca a venit sa dea marturie despre ADEVAR si despre TATAL. Dupa parerea mea S.P. este spiritul adevarului care a inspirat pe profeti, si implicit pe Isus, adica spiritul sfant, ori S.S. = Dumnezeu. A spune ca E.G.W. sau scrierile ei = S.P. inseamna a spune ca E.G.W. = Spiritul Sfant = Dumnezeu. Seamana a blasfemie sau mi se nazare mie doar? Astept reactii de la teologii de serviciu…

  33. NIMENI says:

    #32 | Written by Ovidiu

    Mie mi se pare hilara abordarea subiectului egw aici in acest spatiu pentru simplul motiv ca cei care posteaza aici sunt pastori azs ori fosti pastori azs.
    Din start discutia devine hidoasa prin faptul ca nici unul dar absolut nici unul nu crede ca egw este profet ori ca spiritul profetiei la care face aluzie apocalipsa este tot arsenalul de carti pe care egw le-a scris. Indraznesc sa spun ca niciunul nu crede in Dumnezeu iar ca argument aduc comportamentul lor fata de cei pe care i-i pastoresc prin minciuna si manipulare. Un om care crede in Dumnezeu nu se comporta asa.
    Lasind in urma unele resentimente legate de acest subiect vreau sa spun ca personal am probleme atunci cind este vorba de profeti si revelarea divinitatii prin astfel de canale.As prefera ca divinitatea sa se faca cunoscuta tuturor, sau unei generatii intregi, sau sa spuna tuturor cum ia spus lui Moise care este regula si pretentiile. Nu vine unul/una si ne spune ce ia spus lui/ei Dumnezeu sa facem noi, iar noi toti stam cu gura cascata la ei si zicem doar da si amin.
    Maria spunea ca este usor de citit egw, da asa este, dar este foarte greu daca nu imposibil sa o si intelegi.
    Nu vreau sa dau niciun exemplu in aceasta privinta deoarece sunt convins ca toti cei care posteaza aici si care o citesc stiu acest lucru.
    Faptul ca nu existat si continua sa nu existe dialog in biserica pe acest subiect, decit unul strict controlat nu este o noutate, este forma de a tine sistemul sa nu cada.
    Scurt doua precizari pe acest subiect;
    1) Din punct de vedere doctrinal EGW este personajul care a facut ca miscarea milerita sa mearga mai departe prin asa zisele ei viziuni dintre care una este vitala adventismului de ziua a saptea si anume ea a intarit printr-o viziune ca la 1844 Isus a trecut din sfinta in sfinta sfintelor in sanctuarul din ceruri la judecata de cercetare. Aceasta este doctrina care deosebeste biserica azs de toate celelalte biserici. Daca inlaturi profetul care a vazut acest eveniment si a confirmat ca este adevarat ce sa intimplat la 1844 atunci biserica azs cade, nu mai are nici-un suport.
    2) Din punct de vedere administrativ EGW este una dintre cele trei persoane care au fondat biserica azs, si ca orice membru fondator a avut si are unele privilegii legate de aceasta institutie
    marturie fiind W. Estates. Cine este interesat de acest subiect i-i recomand cartea lui Lowis Walton “Omega” unde autorul vrind sa apere profetul spune printre altele si de actiunile pe care acesti membri le aveau in institutiile adventiste. Intrebarea este; -Mai detin acestia si astazi actiuni in aceste institutii sau le-au vindut si daca da cui?

    Am incercat sa-i explic zimbetului ca fenomenul confuziei despre divinitate se atribuie in mod expres teologilor si teologiei, in sensul in care sistemul este intolerant in ceea ce priveste exprimarea scrisa cit si verbala a acestor slugi senile si avide de un trai mai usor. Am spus retoric ca toate aceste institutii i-i apartin lui Dumnezeu si in caz de colaps acesta le va lua la cer. Zimbetul mia zis ca nu stiu sa scriu si ca sun frustat, este o opinie ce trebuie respectata insa asta nu face mai putin vinovat sistemul si nici pe cei cel slujesc cu slugarnicie trecind peste orice forma de omenie si bun simt.

  34. Richard says:

    study, haha, Denis Fortin LOL, ben oui, am un amic care spune ca l-a cunoscut la McGill University in Montreal, insa tipul a fost prof la Université de Laval in Québec City, este efectiv canadian originar din Québec. Maine am o zii mai linistita, va ploua… si incep sa citesc cat pot de mult pe subiect.

    Posibil ca la anul vin in Ro, in ce oras esti ?

    Merci pt setul doi de infos !

  35. eddieconst says:

    Rich:

    Voi incerca eu sa raspund la intrebarea adresata lui Ionica.

    In 1984 a venit la Brasov Bob Olson de la White Estate. Ideea prezentata a fost ca EGW a fost dependenta de „surse” in scrierile ei. Bob avea o SC subliniata in trei culori: citat, parafraza si concept imprumutat, si 60% din carte era subliniata. Atunci am auzit prima data de Walter Rea, care a fost denuntat ca un dusman al bisericii. In mod ciudat, Olsen nu a pomenit de Numbers, desi este posibil ca eu sa imi amintesc gresit.

    Tot la seminarul lui Olson am aflat ca epistola lui Iuda citeaza din Enoh (ulterior am adugat la lista „spiritele din inchisoare” si a discutat referinta lui Pavel la Epamenides in Acropole si in epistola lui Tit, desi pavel a citat nu a plagiat. Pe baza acestor exemple Olson a aratat ca profetii pot cita din „surse” si a tras tare impotriva inspiratiei verbale.

    Scopul era sa ne imunizeze impotriva cartilor lui Rea si Numbers, si probabil impotriva conferintei din 1919 de care nu auzisem dar fusese deja publicata de Spectrum. A mai fost prezentat si un material in ideea ca EGW nu a avut o pozitie la fel de rigida ca manualul comunitatii cu privire la divort. Olson a mai amintit ceva despre folosirea carnii si cafelei de catre EGW dar astea erau informatii pe care le citisem la seminar in SM.

    Cand ma gandesc acum la toate acestea imi dau seama cat de mult a schimbat internetul lumea

    Pastorii au pivit cu ostilitate materialul si au refuzat sa creada ca EGW a scris altceva decat ce i s-a dictat. Este adEvarat ca D Popa ne-a avertizat ca „astea nu sunt lucruri sa le predicam de la amvon”, dar in principiu nu era nevoie pentru ca aproape nimeni nu impartasea vederile lui Olson.

    Pe vremea aceea erau doua curente luptandu-se pentru contrlul asupra bisericii. Unul era reprezentat de Uniunea Romana care era de fapt D Popa si care facea din ineranta EGW baza propriei puteri. Popa era inteligent si excelent informat, pe langa astea avea si ceva stofa de teolog, desi mai putin decat se pretindea. Tatal tau l-a cunoscut bine. Dar Popa era un principe Machiavelic care intelegea ca fara ineranta White autoritatea lui nu sta in picioare.

    Celalat curent era reprezentat de ucenicii lui Ghitescu si era condus de oameni mai machiavelici decat Popa. Ei stiau ca administratia nu poate fi consecventa cu inerantismul EGW pentru simplul motiv ca orice administrator trebuie sa fie pragmatic. Grupa de care vorbeam afisa un fel de maoism si revolutie culturala in biserica asa cum fac acum cei de la WYC facand mare caz de „ascultare”, aka fundamentalism EGW.Pentru ei literalismul EGW era un steag care le oferea capital politic. Dupa ’90 au luat puterea si au devenit peste noapte foarte pragmatici.

    In ce ma priveste, nu aveam nici o indoiala asupra inspiratiei EGW. Desi nu credeam in inspiratia verbala,nu acceptam ideea influentei culturale asupra profetului, inalta critica fiind de la Satana. Pe de alta parte eram frustrat de cate ori trebuia sa merg impotriva ratiunii si bunului simt pentru un citat. Pentru mine seminarul lui Olsen a fost o eliberare intrucat mi-a sa accept critic autoritatea ei fara sa ma lepad de ea, ceea ce nu puteam concepe. Probabil ca nu am fost singurul, dar nu s-a format un curent.

    Cat priveste informarea membrilor, problema nu era o conspiratie a tacerii. Un pastor care ar fi prezentat ce s-a spus la Brasov ar fi fost linsat de membrii.

  36. maria says:

    In „Omega” de Lewis Walton se spune clar ca apostazia e legata de veridicitatea scrierilor EGW.
    In apostazia „Alfa’ satan si legiunile care au luat chip omenesc l-au ‘hipnotizat” pe dr.Kellogg sa lupte impotriva spiritului Profetic.
    Dr. Kellogg chiar asa pierdut, si-a dat seama de greseala si a povatuit pe un fost elev sa nu paraseasca niciodata biserica si spiritul profetic.
    Problema e ca multi se asteapta la a doua apostazie, se tem de ea, si au in minte cuvintele EGW :” Solia mea catre voi este aceasta :Nu mai stati sa ascultati cum se perverteste adevarul, fara a protesta !”

  37. eddieconst says:

    Prima problema a cartii Omega este ca ignora faptul ca Ellen White a facut ea insasi parte din „conspiratie” impreuna cu Kellog, Waggoner si Jones. Mitul „marginalizarii” Ellenei White incearca sa acopere acest lucru. Smith si Butler au fost de la inceput nemultumiti de faptul ca Waggoner promova teologia lui Moody (asta fiind „lumina suplimentara”) iar Jones promova perfectiune ultimei genratii si manifestari harismatice. Kellog nu era nic el intreg, baga clitorisul femeilor in electrozi ca sa nu mastrubeze si altele din astea. Ellen White era insa pe aceiasi frecventa cu Jones si Waggoner in religie, iar Kellog era marea ei realizare. Aportul ei la succesul lui Kellog a fost substantial, asa cum documenteaza Numbers. Kellog era insa el insusi un big ego si se simtea jenat de ideea ca este condus din spate de o vizionara. Willi a convins-o pe mama lui ca se sinucide ca autoritate profetica daca nu se intoarce la grupa pragmatica condusa acum de Daniells. Versiunea oficiala este ca „U Smit a cazut pe stanca”.

  38. Ovidiu says:

    „Cand ma gandesc acum la toate acestea imi dau seama cat de mult a schimbat internetul lumea”

    Acum o saptamana ii spuneam exact acest lucru unui bun prieten, anume ca cel mai mare dusman al bisericii AZS nu e Papa, ci Google…dupa 20 de ani de studiat versiunile oficiale si ne-oficiale despre 1888, 1844, Omega, Alfa, Kellog, EGW, etc., am ajuns la o simpla concluzie: AM PIERDUT TIMPUL !!!

    Puteam sa am o buna cariera in domeniul picturii sau arhitecturii, dar am ales sa neglijez acest domeniu pentru ca am crezut intr-un ideal, acela al unei SUPER-BISERICI care va grabi revenirea lui Isus, protagonista fiind la MAREA CONFLAGRATIE MONDIALA FINALA dintre bine si rau. M-am apucat de teologie si am sfarsit „ïntoxicat”. Astazi nu mai cred o boaba din toate aceste pretentii triumfaliste. Si nici nu le mai finantzez. Nu mai cred, nu pentru ca am devenit ateu, nu, nici pe departe, fiindca nu sunt ateu asa cum presupune „NIMENI”, ci pentru ca mi-am dat seama ca importanta practica a tuturor acestor studii si discutii serveste fix cat o ceapa dege(ne)rata. M-am „batut” cu pastori si ne-pastori ani la rand, discutand despre ideile sau faptele unor oameni care au trait acum 150 de ani si care, in naivitatea mea (lipsita de ajutorul internetului desigur), m-au facut sa cred ca pot influenta existenta noastra, a celor de astazi. Edi cu siguranta isi aminteste de interminabilele dezbateri de la Arlus pe tema neprihanirii prin credinta, solia 1888, Romani 7, Waggoner, Jones, EGW, unde veneau Gili Carstea, Florin Laiu, Virgil Stroescu, etc, pentru a-si da cu presupusul. A fost frumoasa acea perioada, dar ABSOLUT INUTILA. Noi suntem tot aici, tot asa, iar Isus e tot acolo si tot asa (adica un mare necunoscut).
    Ca fapt divers, apropo de aiurelile lui Kellog, cei care nu au vazut filmul asta (http://www.imdb.com/title/tt0111001/) le recomand sa il vada. Astazi unii dintre noi continua sa isi faca nervi (si dusmani inutili), pledand pentru autenticitatea profetica a EGW sau pentru inspiratia lui Waggoner si Jones. Pe cei care iau un salariu de pe urma acestor pledoarii, ii inteleg. Ceilalti insa nu au nici o scuza. Sunt doar victimele propriei lor ignorante, ridicate la rang de revelatie, sau in unele cazuri, a propriei prostii, ridicata la rang de sfintenie…

  39. und so weiter.... says:

    Iovanele Ovidiu,

    Mai rau ca toate nu-i c-am pierdut timpul in timp ce salariatii SDA traiau bine si merci, raul-rau e ca timpul ala nu se mai intoarce never si pt. nimic in lume !!!!

    Am ars gazul de pomana cu gandul la triumful binelui in timp ce aicea jos,in lumea asta,n-am facut pe altii sa traiasca mai bine si sa fie mai fericiti.

    D-aia zic, stop masina, cap compas invers, adica fa ceva pt. astia de mor fara ca sa-i pese cuiva !
    Am zis-o de-o mie de ori, Dumnezeu nu-i dobitoc de sorginte SDA !!

    Stai doar sa vezi cand s-o apropia funia de par, adica cand trogloditii astia puturosi or sa plateasca si legal pt. faptul ca au prostit atatia in numele domnului !
    Ah ce m-as bucura sa-i vad acolo unde le este locul, adica la parnaie pe termen lung si inabilitati civil !! :devil: :devil:
    A inceput sa-mi fiarba apa in radiator doar gandidu-ma , mama ei de viata !! 😯 😯

  40. maria says:

    und so weiter….

    „Am ars gazul de pomana cu gandul la triumful binelui in timp ce aicea jos,in lumea asta,n-am facut pe altii sa traiasca mai bine si sa fie mai fericiti.”

    Da, nu-i vorba ca ne-am pierdut ani din viata dar, intr-un fel am facut rau celor de langa noi.
    Asta-i tragedia.
    E f.greu. De multe ori , pentru a merge mai departe ai nevoie de o intoarcere in trecut, de o confruntare cu trecutul.
    Acest lucru nu inseamna ca te intorci la ce-a fost, nicidecum.

    “O doctrina nu este inlaturata sau slabita prin simpla prezenta a alteia ce se pretinde a fi mai adevarata ci prin justificarea si destramarea critica a doctrinei vechi.” – spunea Mircea Florian in ” Misticism si credinta”

  41. lelitza says:

    study-nature,

    nu au cum sa ascunda faptul ca EGW detinea cartea respectiva (printre multe altele) pt. ca atunci s-ar impusca singuri in picior. Desi oficial spun ca oricine poate sa vada scrierile ei, multe scrisori nu sunt accesibile publicului larg (nici macar pastorilor) pe motivul ca se violeaza intimitatea scriitoarei (se uita de violarea intimitatii celorlalti atunci cand „pacatele” lor ascunse revelate public).
    Culmea este ca fundamentalistii care acuza criticii lui EGW ca o scot din context, fac ei insisi acelasi lucru!

  42. study_nature says:

    o ilustratie proaspata a halului in care a ajuns discursul oficial al conducerii bisericii – este aproape complet rupt de realitate si de nevoile tinerilor

  43. study_nature says:

    Edi, multumesc pentru raspunsuri. Apreciez modul in care ti-ai cultivat simtul realitatii.

    Ovidiu, incep sa te inteleg si sa-ti apreciez comentariile din ultima vreme.

    Richard, hai ca-ti scriu pe email cat de curand.

    Leli, stiu ca inca este problema cu accesul tuturor documentelor detinute de EGW Estate, si inainte era problema asta, dupa cum aminteste si Ronald Numbers pe alocuri. Este de apreciat totusi ca pun la dispozitie o aplicatie gratuita de iPhone si iPad, de 195 mb, care contine toate scrierile publicate ale ei. Este si destul de bine realizata, am avut-o instalata la un moment dat pentru scurta vreme.

  44. study_nature says:

    Richard, daca tot nu reusim sa gasim Prophetess of Health in forma dorita, poti sa consulti mai multe recenzii si comentarii in nr 2 din 1977 din arhiva revistei Spectrum (foarte bine pusa la punct):

    The Prophet and Her Contemporaries
    By W. Frederick Norwood

    A Biased, Disappointing Book
    By the Ellen G. White Estate

    Ellen White’s Emotional Life
    By Fawn M. Brodie

    The State of a Church’s Soul
    By Ernest R. Sandeen

    On Writing and Reading History
    By Richard Schwartz

    What Should We Expect From a Prophet?
    By Fritz Guy

    An Author Replies to His Critics
    By Ronald L. Numbers

    Vezi in mod deosebit replica lui Numbers adresata EGW Estate, pag 30 a numarului respectiv:

    Surprisingly, the Estate does not seem to be nearly as concerned about the instances of outright copying as in trying to show Mrs. White’s lack of familiarity with the literature before 1865.
    […]
    Despite the difficulty of detecting literary dependence, we already know that she borrowed extensively in her health writings, in Sketches from the Life of Paul, and in The Great Controversy. Virtually entire chapters from The Great Controversy were extracted – historical errors and all – directly from other books.

    ș.a.m.d.

    Ce face Biserica AZS a anului 2011 in legatura cu aceste lucruri? Credeti ca se simte rusinata si vrea sa ascunda numeroasele pasaje jenante din scrierile lui EGW?
    Din contra! Skeptic ne-a adus in atentie un proiect mamut care mai are putin si va fi lansat:

    In preparation for the soon return of Jesus, the GCP challenge is to distribute at least 50 million copies of The Great Controversy world-wide in and around the year 2012. This plan will be facilitated by the Office of Adventist Mission and the Publishing Department of the General Conference. In a show of unity, the Divisions of the world field accepted the challenge and each division committed to developing a goal for their territory. Joining the Divisions, the Departments of the General Conference, the officers and institutions are fully committed and support the GCP plan. The goal of distributing at least 50 million copies is based on a projection of 17 million Seventh-day Adventists participating in GCP through mailing, hand-to-hand gifts, and placement of the book in public areas. The achievement of this goal will represent the broadest literature distribution ever undertaken by the Church.

    {Oare cu ce bani se vor realiza toate acestea? Raspuns oficial -}

    The GCP will primarily be sponsored by church members and church entities as part of their missionary endeavor.

    sursa: documentul oficial The Great Controversy Project (GCP) – Hope Into Every Home: The Plan for Worldwide Distribution

    Peste 50 de milioane de cópii, oameni buni! Iar Uniunea Romana si Editura Viata si Sanatate isi aduc si ele aportul, planuind 4 editii ale Tragediei Veacurilor, dintre care una mare, de lux, cu imagini full color cu care sa se sparga in figuri, oferind-o autoritatilor si oamenilor cu influenta.

    Aproape nimeni dintre cei implicati nu pare sa fie deranjat catusi de putin de – eufemistic vorbind- numeroasele lipsuri ale acestei carti care a contribuit in mare masura la neurolavajul multor generatii de tineri.

  45. M-am uitat şi eu zilele astea peste articolul cu studiul Barna şi Ted Wilson… E un bullshit, eu cred că pe toţi îi doare-n paişpe de biblie, de Isus, de religie, de viaţă în general…

    #Ovidiu, ar trebui sa scrii o carte despre ce si cum a fost cand erai tu pastor.

  46. ianis says:

    Richard si study, s-ar putrea sa va placa asta: Diet, Sex & Salvation: The World of Food from Ellen G. White to John Harvey Kellogg
    – prezentare de Ronald Numbers, video gazduit de portalul universitatii unde preda respectivul.

  47. Richard says:

    pt edi constantinecu exclusiv !

    Salut Edi. Am sa fiu direct si sicner cu tine. Nici nu stii cata ordine si lumina se face in capul meu cu acest comentariu cu intalnirea de la Brasov in anii 80. Auzisem cate ceva ici si colo, chiar si pe tine intr-o scoala de sabat la Chicago pe net, insa nu stiam mai mult, nimeni nu doreste sa vorbeasca despre acest subiect.

    1. Inteleg acum ce s-a intamplat cu adventismul in romania, cine a luat controlul si de ce…. Eram prea tanar ca sa inteleg toate aceste implicatii !!!!

    Cand s-a spart Informatica pe care ai fondat-o tu si apoi a trebuit sa pleci si sa fondezi Arlus (dynamis-ul), daca iti aduci aminte eu nu te-am urmat, ci impreuna cu un prieten de care iti aduci aminte sper, am continuat ceea ce ai facut tu cu noi la informatica si am functioat fara pastor cativa ani de zile. Nu te-am urmat pt ca in focul tineretii mele credeam ca trebuie sa dam nastere la cat mai multe astfel de biserici LAICE fara pastor si astfel Dynamis-ul nu mai era singur. Bineinteles ca am fost anexati in cativa ani si ni s-a dat pana la urma ultimatumul ca sa acceptam un pastor, daca nu disparem etc. Oricum, restul il stii, apoi tu ai plecat in USA eu in Canada etc.

    2. Edi, mi-ai raspuns foarte bine si iti multumesc mult pt timpul acordat. Noroc cu internetul.

    Inca odata, multmesc pt raspuns. Aurel Ionica, nu a raspsuns, ci a dat un pseudo-raspuns unde pt inca odata nu a facut decat sa bata campii si sa arunce cu venin in dreptul tau. M-as fii asteptat sa de-a un raspuns pt ca in acei ani era si el pastor si stia bine despre ce este vorba, insa prefera sa taca si sa joace mai departe un game care il caracterizeaza. Inainte sa vin pe acest forum nu credeam ca este asa, il vedeam altfel ca fiind o persoana deschisa, comunicativa si care a gustat din plin din cupa manipularii, insa uite ca adevaratul sau caracter se manifesta ;). El nu vine aici ca sa discute, sa schimbe idei si sa participe partajand informatie, ci vine sa joace game-ul sau care este devenit deja clasic pe aici !

    O zi buna Edi

  48. Richard says:

    study si ianis merci pt infos partajate.

    Study, hei nu stiam de aceste aplicatii ;). Eu sunt pe Mac si am toata seria, I Mac, MacBookPro, I Pad 2, I Phone4 si tot tacamul LOL. Astept mail-ul tau. 😉

  49. study_nature says:

    Si eu sunt multumit de Apple si am o parte dintre dispozitivele enumerate de tine. 😉
    Dar nu sunt prea sigur ca este indicat sa fac public acest lucru, am impresia ca subiecte precum Mac vs PC, iOS vs Android, Google+ vs Facebook, etc incep sa devina cam la fel de embarrassing de deschis precum cele legate de politica sau religie.
    Funny in some ways.

  50. lelitza says:

    „In preparation for the soon return of Jesus, the GCP challenge is to distribute at least 50 million copies of The Great Controversy world-wide in and around the year 2012. ”

    hai bre, nu fiti rai si spuneti ca-i doar $1.00 bucata. Un adevarat chilipir in ziua de azi cand te gandesti ca EGW cerea pe la 1864 tot $1.00 pt. tiparul de hartie al rochiei reformate. :evilgrin:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: