Discutii de paleoantropologie – Australopithecus sediba

Prezentarea lui Lee Berger, „Part Ape, Part Human: The Fossils of Malapa”, tinuta pe 19 octombrie 2011 si oferita de National Geographic merita vazuta. E si pe fora.tv, unde apare si o biografie pe scurt a Prof Berger.

Oricat ar nadajdui credinciosii creationisti literalisti (i.e. Young Earth Creationism) impotriva oricarei nadejdi, fosilele Australopithecus sediba reprezinta o descoperire remarcabila care nu poate fi acomodata perspectivei fundamentaliste asupra Bibliei. Pe de alta parte, sunt si altii, cum ar fi Arhiepiscopul Desmond Tutu, care au reactii interesante.

Gasiti aici 7 articole stiintifice aparute in Science descriind fosilele descoperite. Iar aici o postare introductiva de pe blogul lui Carl Zimmer.

Mi-am reamintit de subiect pornind de la cele scrise de Beni Plesa in comentariul de la #1. Prima data scrisesem despre Australopithecus sediba pe oxigen2 intr-un comentariu din octombrie.

128 Responses to Discutii de paleoantropologie – Australopithecus sediba

 1. Anubis says:

  Beni Plesa am aici ceva pentru tine, special – I love Jesus de fratele Tim Minchin

  Retine partea unde zice „Just float….” sfarsitul e superb!

  :zombiekiller:

 2. NIMENI says:

  #43 eddieconst
  Edi, tocmai aici este dificil de argumentat fiindca exista probabilitate. Cand ai in mana o fosila si nu poti sa spui cu certitudine ca este stramosul nostru, din cauza fosilizarii, vocile care spun ca paralelismul este si apartine lumii civilizate are un ecou care te intoarce spre cealalta ipoteza .
  Argumentul cu tufisurile de evolutie poate fi sustinut numai de dovezi, daca exista, altfel ramura evolutiva ce a supravietuit nu are o baza solida. Din acest motiv exista o arie larga de explorare in paleontologie ca de altfel si in religie.
  Nu neg ca abundenta de specii hominide si explozia creerului in pleistocen conduce la concluzia ca strmosul omului vine de acolo.
  Dar ramane o intrebare;….. daca omul din Eden face parte din tufis sau din ramura care a supravietuit.
  Iar daca nu face parte din niciuna inseamna ca nu a existat,dar daca face parte din una din ele atunci explicatia despre dumnezeu este mult simplificata.

 3. eddieconst says:

  Nimeni:

  Ideea yec cu paralelism intre pitecantropi, hominizi primitivi si homo sapien sapiens nu sta in picioare atata vreme cat nu s-a gasit niciodata un om modern in eocen. Riftul etiopean e creat de doua placi tectonice care se desfac, expunand prin eroziune straturile geologice mai vechi. Faptu geologic in sine nu poate fi explicat de yec. Apoi exista progresia in marimea creierului si bipedalism de jos in sus.

  Adevarul este insa ca omul modern nu apare in Africa ci in Eurasia. Mai exact, cel mai vechi cromagnon nu s-a descoperit la Cromagnon, in Franta, ci in pestera cu oase din Romania. Sa mai zica careva ca Romania nu e gradina Edenului.

  Sub aspectul reconcilierii, Catolicilor le este usor pentru ca injecteaza sufletul nemuritor in Adam acum 6k. Pentru AZS e mai dificil sa reconcilieze, de unde faptul ca azs-eii expusi la antropogeneza devin atei.

  P.S. Nu stiu daca ai citit cartea The Jesuit and the Skull. Merita.

 4. eddieconst says:

  Beni:

  Laiu nu s-a dezis de adevntismul pionerilor pentru ca s-a luminat, ci pentru ca este un vanzator de frati prin structura. Este ca unul care fuge de un leu (EGW), se intalneste cu un urs (Desmond Ford) si cand ajunge acasa e muscat de un sarpe (fundamentalism vechi-testamentar).

 5. electroserv says:

  #4 Edi,
  sa-ti iei gandul de la recenzii scrise de FL :-X

 6. emma says:

  Edi,

  Atunci nu inteleg, totul se rezuma de fapt la ideea de suflet. Atat timp cat sufletul este muritor iar nemurirea conditionata de ascultarea lui Dumnezeu, excluderea notiunii de dumnezeu in contextul biblic duce fara indoiala la ateism.
  Pentru ca Dumnezeu privit fie ca idee a binelui ,fie ca Cel care a generat viata,vazut prin aceasta dimensiune existentiala si plasand nemurirea intr-un viitor al sperantelor, exclude din start ideea mantuirii .
  In toata aceasta framantare existentiala, Isus isi pierde valoarea.
  Teismul nu isi mai gaseste locul in noul teren teologic iar esenta divinitatii transcede realul prin idei, aspiratii.
  Intotdeauna omul va nazui spre ceva superior, insa religia blocheaza si aceasta nazuinta spirituala. De fapt, religia organizata nu are nicio legatura cu spiritualitatea, a devenit o piedica in calea realizarii chiar spirituale.
  Omul nu este o bruta , el se desparte de lumea animala nu prin iubire (si animalele iubesc), ci prin aspiratia catre o forma de cunoastere in care sa plaseze aceasta iubire ca forma a binelui.
  O reforma spirituala, care sa-l aiba in centru pe Dumnezeu, care sa tina cont de realitatile stiintei si sa prospere psihic pe taramuri necunoscute (ex.Carl Sagan) inseamna desprinderea de religie, de teism.
  De ex.Fred Alan Wolf punand in aplicare principiile fizicii cuantice, spune ca universul nu este facut din lucruri solide, initiaza ideea de minte-camp dupa modelul campului Higgs.
  Peter Higgs a emis ideea ca universul e de fapt un fel de retea „camp „, iar Wolf spune ca noi ne aflam de fapt intr-o bucla existentiala, mintea umana e cuprinsa in aceasta bucla (de unde conceptia de deja-vu), noi suntem parte a acestui mecanism , traim in aceasta dimensiune a universului, amintirile noastre, trairile noastre fac parte din acest univers (ma gandesc la experienta lui Ellie din „Contact” de Carl sagan si la ideea ca noi nu suntem singuri ).

  Sau chiar conceptia lui Erwin Laszlo care spune ca de fapt sinele nostru este reflectarea sufletului in materie. Campul Psi , dimensiunea noastra mentala face parte din dimensiunea universului.

  Dă clic pentru a accesa The%20Next%20Evolution%20of%20Human%20Consciousness%20by%20Ervin%20Laszlo.pdf

  Si S. Chandrasekhar remarca creativitatea si ingeniozitatea unor oameni care au schimbat istoria omenirii fiecare in domeniul sau de activitate.

  http://www.parrikar.org/essays/shakespeare-newton-beethoven/

  Atat timp cat dumnezeu se leaga de frumos, de idei, de credinta intr-o viziune cu efecte pozitive asupra viitorului, nu devine o naluca , o himera sau o obsesie perfida a mintii umane, ci apartine insasi individului , ii da valoare, il construieste din toate punctele de vedere.
  Dar plasat in contextul unor mituri, sau legat de istoria sangeroasa a umanitatii, devine dictatorul care poate distruge destine. Un astfel de dictator in mainile unor oameni fara scrupule poate face mult rau generatiilor viitoare.

 7. Anubis says:

  Atat timp cat dumnezeu se leaga de frumos, de idei, de credinta intr-o viziune cu efecte pozitive asupra viitorului, nu devine o naluca , o himera sau o obsesie perfida a mintii umane, ci apartine insasi individului , ii da valoare, il construieste din toate punctele de vedere.

  Amin sora, nu ca si cum a „apartine individului” ar putea insemna ca „individul ii da valoare si il construieste din toate punctele de vedere”, nu? Ca doar de aia se leaga Dumnezeu de ce are chef omul, daca omul are chef sa se lege de femei fiindca are o problema la capitolul asta, hop si Dumnezeu se leaga de ele si ne spune cum sa le exploatam, daca are omul o problema cu o civilizatie, Dumnezeu iar hop, explica cum sa fie eradicata civilizatia respectiva. Sa vezi ce valoare de mantuire primeste omul direct in creier, incat nu mai e in stare sa faca deosebirea dupa ce s-a legat Dumnezeu de mintea sa intre Apocalipsa si celelalte scrieri care anunta sfarsitul lumii fiindca Apocalipsa e in Biblie, iar celelalte scrieri nu!

  Asa sa ne ajute Domnul Isus pe toti pe care ne-a legat! Amin

 8. emma says:

  Anubis, nu ai citit introducerea si sfarsitul ?
  Dumnezeu ca idee a binelui, un concept , o aspiratie, pentru cei care nu pot concepe viata fara divinitate.
  Ideea de bine te poate reconstrui atat timp cat degeaba incerci deconstructia dar aterizezi tot pe o platforma teista.
  Asta am vrut sa spun, iar o idee este o idee .

 9. Anubis says:

  M-am jucat cu cuvintele tale Emma, doar atat.

 10. Christian says:

  Pentru ca paradigma evolutionista est acum luata mai serios in discutie, ar fi ok sa abordam frontal cateva probleme. Observ doua tabere, unii care considera evolutia o aberatie si altii care acorda credit evolutiei si nu-i interseaza cum se armonizeaza evolutia cu teologia.

  Dar mai exista unii care acorda importanta evolutiei insa cred in Dumnezeu, Isus etc. Edi a raspuns la cateva intrebari, si raspusnurile lui au fost impecabile.
  Prezint doua intrebari la care unele pers. din categoria amintita cauta raspunsuri. Mai adaug ca aceste intrebari pot fi aberante pt. cei care nu gasesc nici un liant intre stiinta si religie.

  1. cum intelegem semnificatia jertfei lui isus in contex evolutionist?
  2. daca dumnezeu a lasat evolutia biologica in seama unor legi naturale, mai putem vb. de Dumnzeul personal care ne aculta, ne indruma etc. etc.

 11. Richard says:

  Nene’ Aurel Ionica,

  1. «Nu esti mata ala care ne tineai predici ca Biblia nu poate fi stiintifica deoarece existenta lui Dumnezeu nu poate fi nici demonstrata si nici falsificata iar teoria evolutionista este neaparat stiintifica deoarece poate fi falsificata?»

  NU, nu eram eu ala, cred ca ma confunzi, eu discutam numai principiile de falsificabilitate, cred ca ma confuzi cu Edi ;), mai citeste odata postingurile mele ;)” Iar, Biblia nu are pretentii stiintifice, chestia asta apare din obsesia unora care vor sa vada stiinta si acolo unde nu este.

  2. Pai daca marele om de stiinta si savant de renume mondial EdyCon sustine ca originea omului este imposibil de demonstrat, atunci cum este posibil ca teoria evolutionista sa fie falsificata?

  Raspuns. « Pai » ce ar fii sa ii pui intrebarea lui EDI? De mult te-a provocat la un dialog pe aceasta tema, insa nu ai vrut sa participi, asa ca nu mai incerca subterfugii care nu pot demonstra nimic ;).

  3. Ce zici, ne explici si noua cum este cu logica asta a mata formidabila sau deodata devii foarte ocupat la serviciu si nu mai ai timp de noi prostii sa ne luminezi cu un raspuns?

  Raspuns. Daca as stii ca toata aceasta poveste ar deschide un dialog serios as face-o, insa m-am cam saturat de subterfugiile tale, de pseudo-argumentatiile tale si de asa zisele demascari pe care incerci tu sa le faci aici. Nu am timp de pierdut.

  Daca esti om serios, un intelectual rezonabil si o minte asa de stralucita, te invit sa ne prezinti totul intr-o dezbatere LIVE pe Oxigen2 in fata camerei de luat vederi impreuna cu Edi unde poti sa stralucesti precum proriile argumente !

  Have a nice day !

 12. baba proasta says:

  #11 | Written by Richard
  Nene’ Aurel Ionica,
  Daca esti om serios, un intelectual rezonabil si o minte asa de stralucita, te invit sa ne prezinti totul intr-o dezbatere LIVE pe Oxigen2 in fata camerei de luat vederi impreuna cu Edi unde poti sa stralucesti precum proriile argumente !

  Pai da, si mata si Edi sunteti viteji aici pe oxigen2 unde ii avetei pe de-alte ghelasie, Anubis, si altii care cum apare cineva sa zica ceva ce contrazice dogmele voastre, sar sa-l declare psihopat si paranoic si o aveti pe duduia Alexa gata sa-i elibereze certificat de nebun. Asa ca totdeauna mintile si argumentele voastre stralucesc iar ceilalti sunt niste timpiti. Si bineinteles ca si eu sunt de acord a aiurica aiurel asta este un scrintit si din cauza asta nu are curaj sa vina aici cu ideile lui sa-l faca ghelasie si Anubis praf cu “argumentele” voastre stiintifice, dar ceva m-a cam pus pe ginduri in ultimul timp si poate ma ajuti si pe mine sa ma lamuresc in prostia mea. In ultimul timp noi babele din sat am observat ca cumatra noastra, Baba Cloanta, era tare abatuta si cit era ea de clontata, deodata a devenit foarte tacuta cum ati observat si aici pe oxigen2 si noi am inceput sa intram la idei ca baba o fi descoperit ca sufera de ceva si a intrat in ceasul ala rau ca deh, la virsta noastra de poti astepta la orice. In cele din urma o alta cumatra a tot tras-o de limba si pina la urma a luat-o gura pe dinainte si a spus ca a impins-o necuratul si s-a uitat pe site-ul ala al lui aiurica aiurel despre care tipai si mata si Edi ca de ce nu-l deschide odata ca sa spuna clar ce sustine el si sa-i demonstrati cit este de prost este el si cit sunteti voi de destepti si cu gindire “stiintifica.” Acum eu nu-mi dau seama ce sustine el ca scrie pe limba asta desteapa a mata si a lui Edi, dar bag de seama ca daca Clontata noastra a lasat-o mai moale cit era ea de clontata, nebunul o fi aruncat el vreo piatra de este nevoie de destepti ca mata si ca Edi ca s-o scoata. Cei zici, ai putea sa ne spui si noua aici pe oxigen2 unde mata si Edi straluciti cam ce spune el si cum il fateti voi praf in doi timp si trei miscari sau asta este treaba lui ghelasie si a lui Anubis sa plaseze argumentul vostru “serios” si “stiintific” cu paranoia?

 13. eddieconst says:

  Pai daca marele om de stiinta si savant de renume mondial EdyCon sustine ca originea omului este imposibil de demonstrat, atunci cum este posibil ca teoria evolutionista sa fie falsificata?

  Eu nu am spus ca originea omului e imposibil de demonstrat. Nici nu vreau sa ma refer la problema originii omului in acest post. Ceea ce am afirmat este ca in antropogenaza nu nu exista un consens cu privire la privire la linia exacta pana la homo erectus. Daca cineva merge de la Bailesti la Maglavit si il intalnesti la conferinta lui Petrache Lupu, nu stii daca a venit pe drumul carutelor, pe poteca, cu rata sau cu trenul, dar stii ca e din Bailesti.

 14. NIMENI says:

  #12 baba proasta

  O nu,nu,nu,nu….. iarasi cu acelasi apel sa intram pe situl ala destept sa incercam sa scoatem piatra aia grea pe care ai aruncato matale acolo. Pai am mai intrat eu pe acolo din cand in cand dar babo e sarac pentru noi analfabetii care nu ciripim decat pe limba lu nenea Caragiale.O fi el greu de inteles si stiintific,si accesibil numai pentru oameni scoliti si cu diplome la ITA (sorry am vrut sa zic la Oxford), dar cu noi astia, numestene tu cum vrei, cum ramane vrei sa pricepem si noi ceva din dezbaterile cu ei (Richard si Edi) ha, ce zici. A da era sa gresesc, ai conceput situl ala in asa fel ca sa nu priceapa nimic astia de categorie usoara, ghelasie,Anubis, Alexa si ceilalti ca sa nu mai comenteze ei ce si cum este cu teismul, ateismul,creatia,evolutia, stiinta si prostia omeneasca.Felicitari.

 15. baba proasta says:

  #13 | Written by eddieconst
  Daca cineva merge de la Bailesti la Maglavit si il intalnesti la conferinta lui Petrache Lupu, nu stii daca a venit pe drumul carutelor, pe poteca, cu rata sau cu trenul, dar stii ca e din Bailesti.

  Pai tocmai aici este problema, ca desi habar nu ai pe ce drum a venit, stii ca a venit de la Bailesti. Ei bine, babele mele din sat sustin sus si tare ca ar fi venit de la Sibiu via Chicago. Ei ce zici, poti sa-mi arati si mie cu logia aia matale de fier ca desi nu ai habar pe unde a venit la Maglavit, a venit de la Bailesti si nu de la Sibiu ca sa le astup si eu gura babelor mele din sat?

 16. ghelasie says:

  @baba proasta
  Adevar iti graieste numele…
  Mie Australopithecus sediba imi este relativ indiferent.Nu e domeniul meu; ascult teoriile mai pricep cate ceva si asta e.
  Problema celor cu biblia sub brat e ca atunci cand merg la Antipa si vad mamutul scuipa in san si-si fac cruce cu limba.Mamutul ala raposase de mult cand caprarul matale preferat avea revelatii patratice.De Cro-magnon ce sa mai zic ca asta papa deja cotletzele cand dupa constitutia dumitale pe deasupra apelor se misca doar duhul si gradina edenului era in proiect la peisagist.Cautati vre-o apocrifa ceva sa fiti mai in ton cu realitatea ca deocamdata rade cartierul de dumneavoastra si asta indiferent daca Dumnezeu exista sau nu..

 17. baba proasta says:

  #14 | Written by NIMENI
  O fi el greu de inteles si stiintific,si accesibil numai pentru oameni scoliti si cu diplome la ITA (sorry am vrut sa zic la Oxford), dar cu noi astia, numestene tu cum vrei, cum ramane vrei sa pricepem si noi ceva din dezbaterile cu ei (Richard si Edi) ha, ce zici.

  Pai si eu ziceam tot asa ca noi astia prostii nu prea avem acum sa pricepem ce spune nebunul pe limba aia a desteptilor (pe care sincera sa fiu, nici nu cred ca o intelege daramite sa mai si scrie in ea) dar de asta avem pe desteptii astia ai nostri ca Edi si Richard ca sa ne explice si noua ce balmajeste ala acolo si sa-i inchida odata gura ca nu vezi nu nu mai avem pace si liniste de el? Ca de cind arius asta a spus ca i s-ar fi dat doctorat pentru lucrarea aia plina de blasfemii la adresa sfintului Aristotel si a logicii asteia caree i-a facut pe Edi, Richard, ghelasie, si ceilalti asa destepti, mie mi se tot bate ochiul sting si nu stiu de ce mi-e teama ca gluma se ingroasa. Asa ca zic si eu ca Edi si Richard sa ia odata taurul asta de coarne si sa-i astupe gura odata de cind generalul ala viteaz s-a dovedit ca era doar cu gura mare dar cind era vorba sa-i spintece burta cu sabia era un papa lapte. Ca eu asta nu inteleg in prostia mea de ce Edi si Richard, care este clar ca sunt maiestri in face harachiri pe oricine, se fac ca ploua si-l alsa pe nebun sa-si faca de cap.

 18. Baba Cloanta says:

  „Baba Cloanta, era tare abatuta si cit era ea de clontata, deodata a devenit foarte tacuta cum ati observat si aici pe oxigen2 si noi am inceput sa intram la idei ca baba o fi descoperit ca sufera de ceva si a intrat in ceasul ala rau ca deh, la virsta noastra de poti astepta la orice. In cele din urma o alta cumatra a tot tras-o de limba si pina la urma a luat-o gura pe dinainte si a spus ca a impins-o necuratul si s-a uitat pe site-ul ala al lui aiurica aiurel despre care tipai si mata si Edi ca de ce nu-l deschide odata ca sa spuna clar ce sustine el si sa-i demonstrati cit este de prost este el si cit sunteti voi de destepti si cu gindire “stiintifica.” ”

  Sa traiesti scumpa mea. Intelege mamaie ca paranoia e o boala grea si consuma toti neuronii, in cazul unor babe proaste – singurul neuron, dar mamaie iti multumeste pentru atentia distributiva http://www.babaproastasite.org + oxigen, mamaie nu a mai aparut pe aici fiindca unul din administratori a rugat-o sa dispara fiindca nu da bine la public cica, asa ca mamaie s-a dus pe site-ul ei http://www.orgasmiclovewithjesus.org si i-a lasat in pace pe administratorii O2 in frunte cu Edi Constantinescu. Spre deosebire de matale insa, pe mine nu ma deranjeaza ca nu sunt inteleasa si acceptata aici, vorba aia, daca voi nu ma vreti ma duc unde sunt ceruta… Daca nu te-ar manca in dos draga mea, nu te-ai scarpina, faptul ca revii pe aici cu aceleasi obsesii si gasesti aceeasi fani, (unu sau doi deraiati) iar in rest lumea rade de matale, ar trebui sa-ti acreasca saliva instant pe baza neuronului mucegait. Mamaie te pupa si-ti doreste succese multiple in toate domeniile, mai putin in batuta gurii (mainii?) pe alte forumuri decat propriul si personalul failforum, vorba ceia – sunt fantastic de proasta pentru voi, nu va mai deranjez, ma duc acolo unde sunt inteleasa si acceptata! 🙂

  PS Femeia de servici sau alti baieti inteligenti, nu alterati mesajul asta sau numele meu de fata mare de la postare ca domnu Northlite mi-a dat aprobare scrisa! Multam.

 19. baba proasta says:

  #16 | Written by ghelasie
  Problema celor cu biblia sub brat e ca atunci cand merg la Antipa si vad mamutul scuipa in san si-si fac cruce cu limba.Mamutul ala raposase de mult cand caprarul matale preferat avea revelatii patratice.

  Da, aia care tin biblia sub brat isi scuipa-n sin cind vad un mamut deoarece le este frica sa ia biblia de sub brata si s-o citeasca pentru ca sa nu vada ce timpenii au in cap, iar mata, care tii biblia sub fund, incepi sa scuipi in sin si sa-ti faci cruce cu limba cum auzi de aiurica aiurel asta deoarece iti este frica sa iei biblia de sub fund ca nu cumva sa vezi ce habarnamist esti si ce timpenii ai in cap. Asa ca eu zic ca voi astia cu biblia sub fund sa va luati de mina cu aia cu biblia sub brat si sa scuipati impreuna in sin si sa faceti impreuna cruce cu limba cum auziti de acest aiurica aiurel. Ce zici, va decideti ca voi astia cu biblia sub fund sa va uniti cu aia cu biblia sub brati si sa declarati “pupat totz oxigen2 si ITA”?

 20. study_nature says:

  Incredibil Ionica ăsta!
  A rupt gura targului, e ca un taur de neoprit la un rodeo in legendarul vest salbatic, da din toate membrele si incheieturile, isi face de cap si nimeni nu‑i poate tine piept! Face valuri, tineti‑va bine, pana si botzii de spam sunt sedusi, indragostiti de argumentatia pătratică (vezi ultimele 2 comentarii la pagina lui chat, click pe numele ultimilor 2 comentatori, cu precadere pe al Juliettei Cutaia, veti avea o surpriza) iar pe noi ne‑a inspaimantat in asa hal incat pun aici inca un link spre site-ul lui, doar-doar s-o gasi cineva suficient de curajos sa-l infrunte, puhoiul de comentatori de pana acum i-au recunoscut suprematia cognitiva.

  Apropo, trecand peste inovatia strategemei retorice de a vorbi despre tine insuti la persoana a treia – idee care m-a lasat cu gura cascata – domn Ionica alias doamna baba proasta, incepe sa mi se faca teama ca luati totul prea in serios.

  LE: In caz ca vei dori candva sa te dezici de faptul ca ti-a facut placere sa fii aplaudat si flatat de stimabila Julietta si sa-ti cosmetizezi putin pagina de chat – am salvat-o ca full webpage intr-o arhiva, ca sa putem face o reconstituire before-after.

 21. BEBE says:

  -Eu sunt la categoria usoara si sunt varza cu subiectele astea; evolutie, creatie ere geologice , cromagnon, pestera cu oase etc. si tot mai sunt citeva. Babutele astea, au barfit o viata, au albit cred (sau poate au chelit fiind vorba de evolutie) si tot nepricepute sunt. Acum vine baiatul asta Cristian si tulbura iar linistea. Zice ca Edi a raspuns impecabil pina acum, dar au mai ramas doua intrebari (tot impecabile ?). Raspundeti mai crestinilor baiatului ca ma facut curios. Crezi ca poate raspunde si Aurel Ionica si Edi?, dar pe rand si fara patima un-i asa Cristi? Zici ca Beni nu? Aha. Multumim. Asteptam.

 22. Anubis says:

  Cristinel:
  1. cum intelegem semnificatia jertfei lui isus in contex evolutionist?
  2. daca dumnezeu a lasat evolutia biologica in seama unor legi naturale, mai putem vb. de Dumnzeul personal care ne aculta, ne indruma etc. etc.

  1.Jertfa lu Domnu Isus este in contex evolutionist ca si cum apasam pe buton si fiindca curentu electric strabate firu se aprinde becu, la unii beculetzele!
  2. Domnu Dumnezeu personal ne aculta si ne indruma pe fiecare spre un tzel glorios, sa ajungem sa nu ne mai intezelegem om cu oama, sa fim toti ca Beni, departe de lumea civilizata si fara nici un pod pentru o eventuala intoarcere la normal.

 23. ghelasie says:

  Aha domnu Aurel! Deci mata nu esti ca toti ceilati consumatori de cartea cartilor.Ai pareri care-ti permit sa te uiti la muzeu si la mamut si la dinozaur fara stuchi in san.
  M-ar interesa totusi unde tii dumneata biblia de se manifesta asa minunat.

 24. Beni Plesa says:

  Anubis

  „”sa fim toti ca Beni, departe de lumea civilizata si fara nici un pod pentru o eventuala intoarcere la normal.””

  Anubis dragul meu prieten si zic asta in modul cel mai serios.Imi esti simpatic si ca tine au fost altii si mai „bravi” hulitori a lui Isus iar pana la urma Dumnezeu l-i s-a descoperit ,au facut stanga imprejur si au devenit cei mai buni apologeti ai crestinismului real.
  Sincer -ma rog pentru tine si pentru toti cei care au ajuns in situatia ta ,ca la vremea hotarata sa poti sa-ti dedici timpul si energia in a incuraja pe cei pe care acum ai descumpanesti.,prin aberatiile tale.
  Toate au o vreme a lor ,iar vremea ta inca nu ti-a sosit.
  Noapte buna.Ps–unde esti tu acum am fost si eu acolo ,asa ca evolutia merge inainte si cum bine ai mentionat nu este un drum cu –dute-vino.

 25. baba proasta says:

  #23 | Written by ghelasie
  M-ar interesa totusi unde tii dumneata biblia de se manifesta asa minunat.

  Hai ca-ti raspund eu ca nu cred ca aiurica aiurel are curajul sa se arate pe aici ca ii este frica de study_nature ca-l transforma imediat in fosila neevoluata. Pai din cite inteleg eu el se tot lauda ca citeste biblia aia si daca o citeste presupun ca o tine in fata ochilor asa ca nu o tine nici sub brat ca fundamentalisti si nici sub fund ca Edi.

 26. NIMENI says:

  Pentru cine mai are dubii ca Dumnezeu este un concept iata dovada. Unitatatea dintre Tatal,Fiul si D.Sfant este numita Dumnezeu.

  http://www.sperantatv.ro/web/vremea-intrebarilor-6-01-2012/#comment-1803

 27. NIMENI says:

  #25 baba proasta

  Babo eram gata sa te fac profetesa daca nu apelai la logica lui Aristotel.

 28. BEBE says:

  -Completare la postarea 21.
  -Nici Anubis, nici CJ, nici Samson, nici distinsele doamne, Lelitza si Frosa ETC punct.
  -Mai la inceput am pus o intrebare lui Edi. CJ m-a informat ca se numeste ´´apel la autoritate´´si un e frumos sa fac uz de ea.
  -Cristian face aceasi greseala,(la 10).
  -Scuze Anubis nu era pentru tine, te joci cu cuvintele si nu ai humor si te faci de ras, sau sunt eu indispus. M-ai lasati-l si pe Edi sa raspunda (ca de vorbit, vorbeste bine si ne place) el este pastor si stie mai multe ca noi si ca voi.
  -Daca exista un proiect de deconstructie a genesei trebuie sa ne grabim (pun si eu umarul ca altceva …) caci stiinta evoluiaza si ramanem cu minunatul proiect in sertar si rade A.I. de noi, ca uite, el a obtinut un titlu cu patratul lui, asa am inteles.
  – Anubis in perioada comunista, se folosea o expresie: Agitatori, erau cei care distrageau atentia de la realitatea imediata. Se mai practica pe la voi? la -Speranta tv- ziceai ca lucrezi ? Nu vreau raspuns.
  -Ieri am fost la gratar , si dai cu bere dai cu mici, o manea, stiti cum e si acum ma luat gura pe dinainte. Inchei, ca ma duc la munca si oricum las pentru posteritate, prezentul a trecut.
  Anubis fi tu insuti, cult si educat.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: