Vina iubirii: Iubirea Lui e MULT prea mare

De Sărbători, am ocazia să merg la biserică în orașul meu natal, unde întâlnesc prezența unei persoane admirabile, pe care eu o respect mult (e unul dintre foarte puținii oameni pe care eu îi respect mult). Relația mea cu persoana în discuție este una profundă în sensul că deși aparent ne vedem foarte rar și ne vorbim extrem de puțin, între noi plutește un soi de reciprocitate pe care ne-o mascăm prin vorbe ironice aduse unul altuia, vorbe care însă nu deranjează, ci dimpotrivă. Așadar, merg acasă și-l întâlnesc pe acest om. Îl salut, ca de fiecare dată în stilu-ne ștrengăresc, și primesc din partea lui o privire categorică și-o replică tăioasă: ”Te-ai dat cu dușmanul!”. Neînțelegând unde bate afirmația lui și îndoindu-mă de faptul că omul ar fi internaut, îl întreb: ”Ce vreți să spuneți?”. Prefăcându-se puțin contrariat de întrebarea mea, răspunde: ”Scrii pe site-ul ăla, ăăă…” (părea că-i uitase numele). ”Oxigen – spun eu! Dar de unde știți?” ”Păi doar nu publici sub masă…!”. Nu mai țin minte ce am răspuns, dar, în orice caz, nu am vorbit despre lucrurile care mă interesau pe mine cu adevărat: de ce asociază acest spațiu cu ”dușmanul” (deși am niște bănuieli, hehe) și, în consecință, de ce încă îl frecventează. În schimb, senzația care a persistat în mine după această scurtă întâmplare a fost una de surprindere – nu m-aș fi gândit că persoana respectivă, care e un intelectual (aparent) conservator, ar vizita spațiul ăsta atât de conștiincios încât să remarce postările mele aici (care nu sunt multe la număr) – îmbinată cu entuziasm (că totuși urmărește ceea ce se întâmplă aici). Aș fi vrut să-l întreb niște lucruri (încă mai vreau), dar emoția momentului a spulberat orizontul unei discuții. Oricum, îl salut pe această cale și îl invit să citească cu atenție în continuare.

Am început cu aceastră ilustrație nu pentru că aveam nevoie să-mi rezolv în mediul ăsta virtual frustrarea de a nu fi întrebat niște lucruri la timp, ci pentru că, întâmplarea de mai sus a stârnit în mine un sentiment de vinovăție aparent nejustificată. Deși nu eram deloc de-acord cu afirmația lui referitoare la asocierea spațiului ăstuia cu ”dușmanul” (am mai primit ”avertizări” de genul ăsta din partea mai multora, însă nici una nu m-a atins/lovit), lucrul ăsta nu a anulat culpabilitatea transmisă de afirmația cuiva care reprezintă un model pentru mine, dintr-un anumit punct de vedere. Bunăoară, cheia interpretării vinovăției pe care am simțit-o, nu stătea în cuvintele-în-sine, în mesajul verbal rostit, ci în persoana, mesagerul acestui mesaj, persoană pe care eu o investisem cu autoritate și admirație. Ba mai mult, având în minte faptul că omul mă știe practic de când eram mică, a urmărit evoluția mea de-a lungul vremii și știind că îmi dorește binele (unul real, nu închipuit), spusele sale – cu care totuși eu nu rezonez nici emoțional, nici rațional – au produs în mine un impact mai mare decât m-aș fi așteptat. Altfel spus, îngrijorarea lui pentru mine izvorâtă din bune-intenții, mesajul lui negativ, dar un negativ venit din partea cuiva despre care știu că ține la mine, m-au umplut de vinovăție, și nu de plăcere sau – în cealaltă extremă – de revoltă, așa cum ar fi fost reacția normală.

Mergând mai departe pe această idee, aș vrea să ating un subiect extrem de dureros, poate unul dintre cele mai dureroase pentru creștinism. Dacă în timpuri vechi-testamentare vina (care putea deveni nevrotică) era raportată la Lege, deci la un cod precis de interdicții, sentimentul culpabilității în era creștină are rădăcini mult mai perverse decât ne-am închipui. Dacă Dumnezeul-Supraeu al Vechiului Testament era perceput ca un pedagog care poate aplica tratamente punitive elevilor Săi indisciplinați, dacă El era structurat ca fiind mai arhaic pentru că așa era perceput, Dumnezeul-Supraeu întrupat al Noului Testament are o singură metodă de ”disciplină”: IUBIREA. El nu uzitează de arătătorul Legii, ci de ”șoapta duioasă” a harului. El a plătit păcatul pentru totdeauna (altă sursă de vinovăție), el stă la ușă și bate, el este nu doar dumnezeu ci și om (!), el face bine semenilor și propovăduiește dragostea eternă, el a pregătit un loc în ceruri oricui e dispus să-i accepte darul iubirii. Cum ar putea cineva să stea pasiv în fața unei asemenea iubiri (cerești)?  Dumnezeul nou-testamentar este idealul  împlinit tocmai pentru că este un ideal de iubire pe care nimeni nu și-o poate imagina. Exact din acest punct pleacă horror-ul întregii situații. Iubirea aceasta nepământeană, dumnezeiască, întruparea perfecțiunii poate aduce, oare, salvarea? Sau mângâierea? Sau pacea? Sau, mai mult, Viața?

Nu vreau să vorbesc acum despre vina (imaginară) produsă de un păcat originar (imaginar sau nu). Presupunem că problema păcatului a fost rezolvată la cruce. Ci vreau să afirm ceva mult mai radical:  tocmai iubirea divină și conceptualizată este motorul vinovăției nevrotice (inconștiente) în creștinismul contemporan. De aici o întrebare chiar mai spinoasă: oare nu dumnezeu însuși este cel care a avut nevoie de Sacrificiul Suprem pentru a se perpetua pe sine însuși (chiar și la nivel conceptual vorbind)? [întrebare ispititoare potențial premergătoare celei anterioare: e posibil ca Pomul Oprit să fi apărut în grădina Edenului tocmai pentru că Cineva avea nevoie ca altcineva să mănânce din el?]

Iubirea aceasta care depășește experiența umană dar care se ajută de ea pentru a o putea defini, este tocmai ceea ce psihanaliza numește a fi Supraeul tiranic. Supraeul tiranic se deosebește de Supraeul-conștiință prin aceea că, pe când cel din urmă reprezintă instanța personalității noastre care ne reglează conduitele, ne judecă, ne oferă un model ideal și participă la promovarea bunăstării, Supraeul tiranic – partea cea mai inconștientă a Supraeului – reprezintă juisanța  și o ordonă. Așa cum Lacan spunea, acest Supraeu e imperativul juisanței – Bucură-te!. Dincolo de a continua explicațiile folosindu-mă de terminologia psihanalitică, nu foarte accesibilă ochiului profan, propun să ne întoarcem la iubirea despre care vorbeam. Dacă vreți, tirania/cruzimea/perversitatea iubirii în discuție stă în aceea că e constituită pe temeiul unor paradoxuri: deși e dincolo de înțelegerea umană, se folosește de limbaj omenesc; deși e numită ”iubire”, deci ar trebui să producă bună-stare, ea este combustibilul care alimentează în permanență cu vină imaginară pe cel care stă în fața ei. Iubirea aceasta condamnă tocmai prin faptul că, odată ce ai fost pus în fața măreției ei, nu mai poți alege altă cale, altă voie, decât cea propusă de ea. Cu cât nivelul în care ea este percepută e mai ridicat, cu atât sentimentul culpabilității derivat din faptul că nu o meriți/ sau că nu te ridici la rangul ei/ sau că nu știi cum s-o materializezi – e mai mare. Și dacă există vină (imaginară), în mod sigur va exista păcat (imaginar). Dacă va exista păcat, va exista și un Mântuitor. Dacă va exista un Mântuitor,  sacrificiul Său va fi atribuit iubirii Sale. Dacă o astfel de iubire va exista, va exista și vină. De aici încolo, schema se repetă.

Dacă există ceva care să-mi placă foarte mult în religia mea, acel ceva e dat de imnurile creștine. Imnurile – acest minunat instrument prin care iubirea mai sus propovăduită ajunge la inimile fiecărui ascultător. Nimic mai distrugător decât folosirea acelor imnuri ”mângâietoare” pe post de despietrire a inimii (de fapt, stimulent al vinei) și evanghelizare pur emoțională. Sună incredibil? Ascultați imnul de mai jos (unul dintre preferatele mele din copilărie!) și atenție, vă rog, la toate acele superlative.

click aici pentru imn – imn pe care l-am ascultat pe tot parcursul scrierii de mai sus, tocmai pentru ca să mă facă să mă simt suficient de vinovată pentru a-l publica 🙂

PS: Dacă nu voi primi prea multe dovezi de iubire în urma articolului ăstuia (hehe), voi continua cu deconstrucția iubirii (cerești), sub alte două aspecte: iubirea ca trădare (studiu de caz – Iuda) și iubirea ca violență (studiu de caz – o parte, știm noi care, din istoria creștinismului).

221 Responses to Vina iubirii: Iubirea Lui e MULT prea mare

 1. Beni PLesa says:

  Aurel Ionica

  Articolele tale sint intr-adevar o sursa buna de educare pentru cei ce vor sa construiasca CEVA si nu sint interesati doar in a demola orce lucru pe care mintea lor handicapata nu-l inteleg.
  Citesc cu placere articolele tale si sint convins ca mai sint inca multi care nu si-au plecat genunchiul in fata „vaci sacre” a ateismului ce se bare ca bantuie prin mintile pipernicite a unor fosti adventisti FUNDAMENTALISTI.
  Ieri se bateau cu pumnul pe piept ca detzin „tot adevarul” si citeau doar „spiritul profetic”iar astazi fac matanii lui Nietches si Hitchens cu acelasi entuziasm cu care alta data se prosternau inaintea Ellenei W.
  Edi are o inima si minte buna ,si stiu sigur ca nu-ti poarta pica pentru absolut nimic.Edi este omul care poate intretine o relatie amicala si chiar de prietenie cu orcine ,indiferent de orientarea lor teologica sau filozofica.Edi este exact opozitul lui Florin LAIU si pentru aceasta il admir si respect.
  PS–astept cu nerabdare noul tau articol.
  .

 2. NIMENI says:

  Beni
  Daca ai fi un pic mai atent ai constatata A.I a postat acele comentarii pe care tu le elogiezi in limba lui Darwin. Eu inteleg ca aceste articole sunt adresate unei categorii speciale si nu unor trepadusi care ciripesc si ei un pic de rongleza. Adica cu toata engleza pe care eu si tu o cunosti, …..si eu nu ma indoiesc ca nu o cunosti, este greu sa pricepem toate cele necesare pentru educare. De ce nu sunt si in romana? Pentru I.A noi toti sunt NIMENI cu exceptia ta care il elogiezi, si eu nu pricep de ce.

 3. Aurel Ionica says:

  Beni,
  Vezi de ce eu am recunoscut inca de pe vremea cind tu ma atacai ca il “urasc” pe Edi ca tu esti un israelit fara viclesug? Desi nu aveam habar cine esti si nu eram de acord nici cu ceea ce sustineai tu si nici cu acuzatiile tale ca il urasc pe Edi, mi-am dat seama ca te intereseaza sincer ce are altcineva de spus si cind iti ofera argumente convingatoare tu nu improsti cu insultele ca ianis, study_nature, etc. Cu privire la Edi, eu i-am fost prieten mai bun decit i-ai fost tu deoarece eu am tot incercat sa-l ajut sa se reorinteze si sa nu ajunga in infundatura in care este acum in timp ce tu l-ai incurajat mereu si nu l-ai tras de mineca nici macar odata asa ca mi-e teama ca o mica parte din vina pentru ratacirea lui si incapatinarea in ratacire o poarta si cei din jurul lui printre care te-ai numarat si tu. Da stiu ca nu esti singurul isralit care nu ti-ai plecat genunchiul in fata vacilor sacre atee sau grecesti si ca tine probabil sunt saptezeci de mii cite sapte. De fapt, ideia site-ului a venit ca urmare a initiatiei la cineva de aici de pe oxigen al carui nume am promis ca nu am sa-l mentionez iar daca pina la urma am pornit site-ul, a fost pentru ca arius a decis sa iasa in fata si sa ma ajute. Ai sa fii socat ce filozofie inalta contine Geneza si Biblia si cit de mult au fost indobitociti chiar si crestinii de paginism si in special de filozofia greaca. Nu-ti face griji, ajung eu sa discut si filozofia asta greaca si cit este de gaunoasa se poate vedea de orice prost abia atunci cind este privita prin prisma filozofiei biblice. Si eu ma consider destul de destept si destul de priceput in a scrie, dar cum a putut cineva sa scrie o asemenea carte si inca cu mii de ani in urma ma lasa cu gura cascata. Ceea ce ma uimeste este nu numai intelegerea unor adevaruri ce nici astazi nu sunt intelese, dar faptul ca mie imi trebuie 100 de pagini ca sa spun concis ceea ce a spus el pe un sfert de pagina. Motivul pentru care aceasta carte nu a putut fi distrusa este ca mereu au fost oameni carora cind li s-au deschis ochii constata ca nu pot sa nu vada chiar daca ar vrea. Exista o mare diferenta intre “iluminarea” liberala si cea biblica. Cind esti “iluminat” de liberali, ti se baga-n ochi o lumina care te orbeste si nu mai esti in stare sa mai vezi nimic in jur asa ca devii un bezmetic asa cum poti vedea aici la un ianis, study_nature, etc. Cind Eva a mincat din pomul cunostintei, Geneza nu spune ca ar fi vazut vreo lumina sau ceva cai verzi pe pereti asa cum vezi la bezmeticii de aici, ci ca i s-au deschis ochii mintii, adica a putut sa vada si sa inteleaga cu propria minte tot ce este in jur. Iar dupa ce descoperi ca ai ochi cu care poti sa vezi, e greu sa-i mai tii inchisi chiar daca esti amenintat cu moartea. Da, este usor pentru liberali sa rida o carte plictisitoare cu “begat”-uri si legende sumeriene despre potop dar s-ar putea sa aiba niste surprize neplacute si din cauza asta eu le tot recomand sa nu citeasca. Ce vrei, eu nu cred ca Dumnezeu vrea sa bage pe git cuiva ceva ce nu vrea sa stie, nici chiar liberalilor, si daca el nu i-a bagat pe git Evei cunostintele despre bine si rau fara ca ea sa doreasca si sa decida, eu nu cred ca Dumnezeu vrea sa-i bage pe git lui study_nature sau ianis altceva decit Darwin si alte gunoaie cu care se indoapa ei. Acesta este motivul pentru care am tot spus de ani de zile ca astia care tot cinta prohodul Genezei si Bibliei de fapt isi bat cuie-n propriul sicriu.

 4. NIMENI says:

  I.A
  Nu ne mai ameninta domnule atata si mai inceteaza cu paranoia asta. Faceti ordine pe situl asata odata. Ori comentati si scrieti articolele astea filozofico-biblice intro limba ori in alta. Daca nu lasa vrajeala asta de politruc comunist de doi lei.

 5. Baba Cloanta says:

  Clabuci pe creier: pe care mintea lor handicapata nu-l inteleg.

  Domnule pretins crestin cu afirmatia de mai sus v-ati dat arama pe fatza si ne-ati aratat tuturor ca politetea cu care incercati sa va poleiti este o masca pentru ipocrizie fara margini. Domnul Isus mi-a spus ca a plans cand a vazut cum va raportati la cei care nu cred ca dvs. si care uneori va calca pe sistemul nervos, extrem de fragil. De ce nu va pupati in dos unul pe altul pe site-ul maestrului Neuron Paralizat?

  Dupa cum zicea o buna prietena de-a mea:

  astia sunt cu capul acoperit si cu curu’ gol, numa buni de spankuri !

 6. Aurel Ionica says:

  NIMENI,
  Adica Beni Plesa, prietenul lui Edi, imi adreseaza un comentariu iar eu ii raspund lui si chiar va recomand celorlalti care nu suportati ce spun eu sa nu cititi si sari mata sa ma declari politruc comunist. Pai cine te-a pus nene sa citesti? Nu ai vazut numele meu si nu ai vazut ca comentariul ii era adresat lui Beni Plesa? Sau ai vrut sa ilustrezi ceea ce i-am spus eu lui Beni ca astia care v-ati “luminat” sunteti de fapt niste bezmetici. Ceea ce i-am spus lui Beni acum eu de fapt am spus de ani de zile si asa cum am demonstrat si cu privire la lucrarea de doctorat ca este adevarat, acum demonstrez ca si ceea ce am spus cu ani in urma cu privire la Geneza este adevarat. Deci daca eu spus ceea ce am sa fac si demonstrez ca ceea ce am spus si fac inseamna ca va “amenint”? Deci daca mergi spre o prapastie si cineva iti spune sa te opresti ca daca mergi inainte ai sa cazi in ea si ai sa-ti rupi gitul inseamna ca te “ameninta” si este “politruc comunist de doi lei”? Daca nu-ti place limba in care scriu eu, de ce nu-i ceri lui study_nature sau lui Richard Paraschiv sa le traduca si sa le afiseze aici la Edi ca editoriale in limba romana ca ei tot nu au ce sa prezinte? Auzi ca biserica este business si dac aeste business trebuie sa fie neaparat falimentara! Pai de ce este business si nu tzurca? Si daca membrii in loc sa se duca la biserica incep sa scormoneasca dupa fosile prin pesteri inseamna ca biserica nu mai este business si nu mai este falimentara? Pai voi nu stiti ca unul dintre cele mai infloritoare business-uri acum este comertul cu fosile? Ca daca bisericile ar fi business-uri in loc sa vinda inghetata si crenvursti ca sa mai faca bani ar scormoni dupa fosile si ar face mult mai multi bani deoarece moastele sfinte acum numai sunt oase de asa zisi sfinti ci oase de dinozauri. Pai iti dai seama cit ar plati study_nature sau ianis ca sa atinga un os de Tyrannosaurus Rex si cu ce privide de extaz mistic s-ar uita la acel os? Este adevarat ca pentru ca sa traduca articolele mele si sa le publice pe oxigenul lor ar trebui sa-mi ceara permisiunea dar daca primesc scuze din partea lui Edi si a lui ianis pentru insultele pe care le-am primit, asi putea sa-mi dau consimtamintul, si asta ca sa nu-l dezamagesc pe Beni Plesa si pe altii ca el.

 7. NIMENI says:

  I. A
  Daca vreti sa comentati folositi situl care lati deschis sau un e-mail, aici este libertate si democratie si cui nu ii place poate sa plece. Dar nu despre asta era vorba ci despre ipocrizie, daca nu ai inteles sensul. Daca sutem bezmetici vina este a voastra a profesorilor ca nu vati pus de acord si unii invata una altii alta.

 8. BEBE says:

  Aurel si Beni.
  -Nu spun cu rautate: incerc sa spun ce gandesc acum, dupa ce am citit ce ati spus voi.
  -Eu nu sunt dintre cei ce au un guru. Nu am fost si nu sant dintre cei ce se lasa condusi de cineva. Ascult pe alti, dar nu ma las condus de ei.
  -Nici o data nu am ascultat si nici vazut predici inregistrate ale vreunui evanghelist. Cineva mi-a recomandat casete cu Edi si am spus ca sunt satul de ce aud la biserica. Doar din intamplare am vazut “oxigen” la Speranta Tv, si m-a surprins. Era altceva nemaiauzit de mine de la un pastor in functie. De atunci l-am urmarit si admirat.
  -Edi mi-a dat curajul sa gadesc cu voce, in public fara teama focului in care oricum un credeam. -Dar, daca Edi ar forma o grupare religioasa “ revolucionara”, eu nu al voi urma, m-ar dezgusta. Nu stiu planurile lui si nici un-l voi intreba dar am impresia ca reforma la care ma asteptam s-a impotmolit pe drum.
  – Acum intreb. De ce as avea nevoie de o alta interpretare a genesei, de ce o alta intelegere a unui Dumnezeu pe care nimeni nu l-a inteles si nimeni nu al cunoaste, si fiecare generatie il prezinta mai diferit si mai complex. Ce va fi peste 20-30 ani
  -Prefer un dumnezeu al crestinilor simpli si ne-scoliti in locul unia probavaduit de filozofi, predicatori si popi.
  -Cand predicatorii adventisti vor demisiona din sistem si vor renunta la salarii, si vor predica despre minciuna numita religie, atunci le voi arta aprecierea mea ( ai doare in cot de ia ).
  -Pana atunci (nu aprob jignirile si nici atacul la persoana ), ironia lui Samson, Anubis, Lae cu calul lui cu tot, mi se pare mai sanatoasa ca o scoala de sabat sau evanghelizarile regizate.

 9. ianis says:

  Aiurica
  Stai bre cuminte, comertul cu fosile il fac tot aia care au practica in domeniu si care au exersat cu moastele. Iar musterii sunt exact aia care au acasa bucati din 3 maini ale fericitei Paraschiva sau craniul Sf Ioan Botezatorul pe cand avea 12 ani.
  Alde study_nature sau ianis merg la muzeu unde se pot poza pe gratis cu T Rex.

  Iar visezi urat? Iti imaginezi ca lumea sta la coada ca sa cumpere noul tau articol (imaginar, bineinteles).
  Iti vand un pont: deschizi Microsoft Word, dai copy-paste la cateva comentarii de pe O2, mergi la meniul Tools, gasesti functia Autosummarize. Miracol, Microsoft Word tocmai a facut un articol, numai bun de vandut la colt de strada, ahtiatilor de pe O2.

 10. NIMENI says:

  ianis
  Ce vrei sa insinuezi frate ca asa au fost produse cele in engleza postate de I.A?

 11. ianis says:

  frate nimeni
  Domnul are putere si peste Microsoft Word, nu crezi?

 12. Aurel Ionica says:

  #9 | Written by ianis
  Iti vand un pont: deschizi Microsoft Word, dai copy-paste la cateva comentarii de pe O2, mergi la meniul Tools, gasesti functia Autosummarize. Miracol, Microsoft Word tocmai a facut un articol, numai bun de vandut la colt de strada, ahtiatilor de pe O2.

  Bravo, ianis, e bine ca i-ai explicat si lui acest NIMENI cum produceti voi perlele de intelepciune pe care le afisati aici. Nu este de mirare ca ceea ce scrieti voi, inclusiv acesta culme a desteptaciunii care se semneaza emma, nu are nici cap si nici coada ci sunt doar frinturi de propozitii. Oti pacali voi pe de-ale NIMENI dar nu cred ca puteti pacali si pe cei ca Beni Plesa. Dar daca zici ca aveti credinta asa de mare in Microsoft Word, dati-i inainte ca in mod sigur veti cuceri lumea.

 13. NIMENI says:

  Ianis
  Asa cum zici fratioare mare putere are rugaciunea celui mai putin umil dar credincios.

 14. study_nature says:

  Aurel, ianis:

  Nu demult am fost cu ediorgu la Muzeul Grigore Antipa, care s-a redeschis toamna trecuta dupa renovari extensive. Ne-am simtit foarte castigati si fara sa ne inchinam la moaste palpabile sau conceptuale. Celor care locuiesc sau ajung prin Bucuresti – Christian, spre exemplu – le recomand sa mearga la acest muzeu mai degraba decat la proteste.

 15. laurentiuh says:

  Dle profesor A.I.,

  Va rog respectuos sa-mi explicati urmatoarea problema:
  Dvs spuneti mai sus ca: #3
  „Ce vrei, eu nu cred ca Dumnezeu vrea sa bage pe git cuiva ceva ce nu vrea sa stie, nici chiar liberalilor, si daca el nu i-a bagat pe git Evei cunostintele despre bine si rau fara ca ea sa doreasca si sa decida,[..]”

  Va rog sa imi spuneti daca Eva stia ce este bine si ce este rau inainte sa manance si sa stie ce este bine si ce este rau.
  Daca stia ca este rau sa nu-l asculte pe Dumnezeu,insemna ca stie ce este bine si ce este rau. Daca nu stia,de ce i-a cerut Dumnezeu sa stie?
  Cred ca e din cauza logicii grecesti,d-aia e asa incurcata.
  Va multumesc!

 16. NIMENI says:

  Study
  Mergem la antipa numai daca se comercializeaza fosile, vreau sa cumpar si eu una.

 17. ianis says:

  study, si eu am fost recent, dupa ce am stat la o coada lunga pana in Piata Victoriei. La recomandarile tale as adauga doar atat: etajul 1 merita tot drumul.

 18. ianis says:

  Nimeni, eu vreau o bucata de fosila de Aurica. Am auzit ca are proprietati miraculoase, caut de mult un antivirus performant, care sa imi protejeze computerele. Macar o bucatita mica, pusa langa router, ar fi firewall-ul ideal.

 19. emma says:

  Aurel Ionica,

  Eu nu m-am legat de tine asa incat te-as ruga sa eviti sa faci referiri la cei care nu te abordeaza.
  Nu ma intereseaza nimic din ce spui, nu ti-am zis nimic asa ca nu vad de ce trebuie sa te aperi lovind in cineva.
  E o metoda care spune multe despre tine ca om si indiferent ce-ai spune si ce-ai face, orice fel de legatura ai incerca sa abordezi cu asa-zisa ta credinta, totul e apa de ploaie.
  Atat timp cat nu te bag in seama te rog frumos sa ma eviti.

 20. Aurel Ionica says:

  #15 | Written by laurentiuh
  Daca [Eva] stia ca este rau sa nu-l asculte pe Dumnezeu,insemna ca stie ce este bine si ce este rau. Daca nu stia,de ce i-a cerut Dumnezeu sa stie?
  Cred ca e din cauza logicii grecesti,d-aia e asa incurcata.

  Tocmai asta explic eu in articolele mele care i-au cazut tare greu la stomac lui study_nature ca Eva a inteles ca nu este neaparat rau sa NU-L asculte pe Dumnezeu si ea a inteles lucrul acesta deoarece si-a folosit ratiunea iar dvs. credeti ca a fost RAU ca a sa nu-l asculte pe Dumnezeu deoarece sunteti incurcat de logica greaca ce nu are nimic de a face cu ratiunea. Dar hai sa nu discutam astfel de erezii cum ca “neascultarea” lui Eva de Dumnezeu a fost de fapt ascultare deoarece asta ar face ca lui ianis sa-i plesnesca vreo vena de indignare.

 21. cid says:

  Neo:
  referitor la aluzia lui Edi ca mai trebuie hraniti si cainii :
  „Magarul este incredintat ca el conduce turma si ca pastorul este argatul lui „.
  Intr-adevar mai sunt si catelusii care doar tin turma ingramadita ,dar mie nu mi-a placut niciodata rolul asta pe care il joaca destul de bine liderii locali din orice miscare .
  Sustin dezbaterea pe tema Genezei ,ptr ca A.I. este pe deasupra schemelor de gandire obisnuite .
  Da,il simpatizez pe Aurel Ionica inca din anii ’80 cand aducea o lumina noua in peisajul gri-cenusiu de atunci .Inca de atunci i s-au pus bete in roate si nu a fost lasat sa spuna tot ce ar fi putut .Anumite reactii sunt normale la un om care a suferit din cauza sistemului .Asa ca nu mai faceti pe desteptii dand” indicatii pretioase” din domenii pe care nu le controlati .
  Ne-am intrebat ani de zile unde a disparut omul asta si acum ca este din nou la vedere de ce nu l-am asculta cand are ceva de spus ?
  Trebuiesc lasate doar la o parte vanitatile personale si daca reusim sa trecem peste asta putem vedea si altfel lucrurile .

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: