Logos 89 – Ce e Scris – Cum Citesti

98 Responses to Logos 89 – Ce e Scris – Cum Citesti

 1. Richard says:

  buna mariusandy,

  si Edi mi-a cerut un articol despre Wittegenstein, insa nu este un subiect suculent care sa creeze dezbateri interesante si nu este un subiect d interes comun…. si in plus nu am niciodata timp sa documentez un articol serios. Nu vreau sa afirm orice si in orice forma.

  Este un subiect complicat … heavy… si … weird. Mai bag cate un comentariu cand Edi aminteste cate ceva despre pozitivismul logic sau despre Wittgenstein.

 2. Marlena Danila says:

  Nu e vacanta pe Oxigen, cel putin pentru unii….suntem aici, ascultam ca intotdeauna si mai si citim, cu exceptia pomelnicelor unora si delirului altora.
  Dar nu suntem nici asa de instruiti ca Richard, nici atat de inteligenti ca Samson, nici macar asa de sarantoci ca Paul Moga, saracu’, sau atat de prosti ca Baba proasta( regret,dumnealui si-a ales numele) ca sa ne apucam sa facem comentarii.
  Cat despre Baba proasta, mereu m-am intrebat ce cauta aici, daca tot i se face atata scarba de soferi, evolutionisti sau filozofi. Dar azi m-a lamurit Samson (excelent, de mult n-am mai ras cu pofta). Isi pune poalele-n cap sperand ca va fi abuzata de cineva si asta ar mai trebui, sa manifeste vreo varianta a Sindromului Stokholm si sa nu mai scapam de ea.
  Desi trebuie sa recunosc, ma bucur sa vad ca posteaza vreun comentariu, pentru ca stiu ca urmeaza unul al lui Samson, drept raspuns.
  Edi, iti multumesc pentru fiecare emisiune de pe Oxigen. Am „crescut” cu tine, de la predicile de la inceputul anilor ’90 pana azi. Si-mi inchipui ca nu ti-e deloc usor, cu atatia binevoitori care ti-ar pune cu placere carnea la sarat.

 3. eddieconst says:

  Marius,

  in sensul lui Witt gasesc deasemenea afirmatia pe care o face Edy, ”evolutia e un fapt” o contradictie.

  Wiitgenstei a fost unul din parintii logico-pozitivismului. Logico-pozitivismul este sceptic fata de teologie si metafizica, dar crede in mod optimist in stiinta materialista. Declaratia „ev este un fapt” este prin natura ei logico-pozitivista, asa ca nu poate fi contradictorie „in sensul lui Wittgenstein”.

 4. eddieconst says:

  Hi, Marlena.

 5. Alexandru Ceban says:

  #30 lol

 6. Goliat says:

  Your comment 😀 subscriu la ce a comentat d-na sau d-soara Marlena Danila…big like Samson.. :laugh:

 7. REM says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Ignosticism asta e un concept interesant si mi se pare ca merge pe ideea de deconstructie.

 8. Frosa says:

  „Ceea ce ma ingrozeste este ca s-ar putea sa nu ai dreptate cand afirmi ca o persoana educata si cu IQ normal nu poate crede in interpretarea literala a genezei. Cand absolventi de teologie cred ca exista schelete de uriasi intre 3-10 m ascunse de oamenii de stiinta ca parte a conspiratiei masono-iluminate care ne-a dat si blestemul drepturilor civile (vezi postul lui Marius) si presedinti Americani cred in Armaghedon, insemneaza ca Armaghedonul este aproape. Ceea ce ma sperie nu este lipsa de probitate ci puterea prostiei de a subjuga mintile oamenilor intr-o lume in care educatia si informatia sunt accesibile oricui. Scarry.”

  Am întâlnit în BAZȘ multe persoane educate și cu IQ normal (și mare parte absolvenți de facultăți de științe) care deși aveau semne mari de întrebare și nemulțumiri exprimate cu voce tare cu privire la „gogoașa înfuriată” umplută cu literalism VT, totuși au cedat cu timpul la hipnoza ma-ha-ha-ha-rilor „evangheliști” din două motive:

  1) din FRICĂ: renunță la orice logică atunci când sunt atacați direct la instinctul de conservare, când li se spune că-și vor pierde viața veșnică dacă nu cred ce li se bolmojește de la amvon, deci va trebui să se mulțumească cu viața asta de aici, care pt. mulți nu e deloc ce și-ar fi dorit și că nu vor mai avea ocazia să-și realizeze visurile neâplinite în viața asta într-o viață viitoare. Am încercat de mai multe ori să discut cu mai mulți oameni deștepți și fricoși și după 2-3 întrebări mi-au tăiat-o scurt, pe un ton disperat spunând: „Te rog să nu ne clatini credința!!!”

  2) Din dezamăgire – viața lor nu e deloc ce și-au dorit și caută un refugiu în religie, chiar dacă la început realizează că multe idei sunt aberante, totuși trec peste ele ca să obțină liniștea, eventual fericirea necesară.

  3) Pt. alții gogoașa e drogul preferat în tulburări de personalitate și boli psihice:

  – Borderline Personality Disorder – le asigură comfortul psihic și pacea pe care nu le pot obține altfel, au siguranța că nu vor fi abandonați niciodată, le alungă senzația torturantă de gol interior (de câte ori ați auzit oameni care spun că în sfârșit golul din ei s-a umplut?), îi asigură că alternarea lor patologică între extreme (idealizare-devalorizare) e normală. Sunt o mulțime de borderlines în biserici, fie veniți din afara bisericii din familii în care au fost agresați fizic sau psihic, fie crescuți în biserică, copii care au fost traumatizați de mici cu amenințări cu arsul în foc dacă nu se pocăiesc, amenințați cu decretul duminical, cu închiderea harului, cu persecuția finală cu tortură fizică. Imaginația copiilor e extrem de vie și ei resimt mult mai intens decât adulții. Numai astfel de doctrine aberante sunt suficiente să te îmbolnăvească psihic. Din fericire BPD se tratează cu terapie cognitivă și dă rezultate bune, numai că majoritatea lor nici nu realizează că sunt fericiții posesori ai acestei boli, nici măcar dacă ajung la tentative de suicid sau auto-violență – probabil le consideră auto-flagelări și atunci rămân în cercul vicios bătut-mângâiat de biserică.

  – Nasrcisistic Personality Disorder și Hystrionic Personality Disorder – de obicei sunt puși în funcții de conducere sau artistice și li se asigură flatarea de care au nevoie ca să supraviețuiască.

  – Dependant Personality Disorder – apartenența la biserică e salvarea lor, fiindcă biserica face în locul lor tot ce nu sunt ei în stare să facă: biserica ia decizii în locul lor, le face programe, îi înregimentează într-un sistem în care nu au dreptul să își exprime dezacordul (minunat, fiindcă exact asta e dificultatea lor) și în care trebuie să execute fără să comenteze sau să pună întrebări ori să obiecteze, le asigură comfortul că niciodată nu sunt singuri, că oricând cineva le sare în ajutor dacă au nevoie și le asigură sărbătoarea săptămânală sau bi-tri săptămânală de socializare cu oameni pe care deja îi cunosc, nu mai au nevoie să se streseze să caute socializare în altă parte.

  – Obssesive-compulsive Personality Disorder – în special religiile cât mai stricte sunt paradisul lor, în care în sfârșit se pot dezlănțui cu tot entuziasmul în a fabrica și respecta cât mai strict și mai perfect posibil reguli, liste, activități, în care sunt asigurați că e normal să fie cât mai scrupuloși, meticuloși și rigizi în reguli, morală, etică, valori și nu le spune nimeni că sunt exagerați, dimpotrivă, sunt încurajați să fie cât mai rigizi (ie „tari la principii”).

  – Sindromul de stress post-traumatic – au nevoie de religie ca tranchilizant;

  – Religious delusions – au idei religioase la care nu renunță nici sub amenințarea cu tortura deși li se demonstrează că sunt aberante.

  – Paranoia cu delir religios – extremiști, fundamentaliști, pot deveni foarte violenți.

  – Schizofrenia cu delir paranoid religios – au impresia că Dumnezeu îi urmărește 24h/24, le urmărește toate gândurile, toate sentimentele, notează tot, vor fi judecați pt. fiecare faptă, cuvânt sau gând și devin evangheliști fervenți în a virusa pe cât mai mulți posibil cu această cunoștință „vitală” (sună familiar, nu?), sunt obsedați de păcat; eventual devin exorciști, au puteri supra-naturale, fac minuni.

  – Mania-depresivă (Bipolar Dysorder) – au o pasiune pt. religie și o trăiesc foarte intens. În forme extreme de manie au și viziuni cu subiect religios. Chiar când sunt ateiști, sunt tot religioși, se aruncă în ateismul militant cu un zel evanghelistic demn de primii martiri.

  – Depresia – caută religia ca anti-depresor. În forme grave au deliruri religioase.

  – Epilepsia – în crize parțiale au viziuni: nu cad din picioare, nu fac spume la gură, nu-și pierd total conștiența, dar pierd parțial contactul cu realitatea înconjurătoare, văd scene din cer sau vorbesc direct cu Dumnezeu sau îngerii, pot povesti ce văd și nu uită ce au văzut după ce ies din criză și au frecvent visuri cu temă religioasă – sună cunoscut? Sunt foarte religioși și frecvent devin scriitori foarte prolifici.

  Și devini scriitori biblici, profeți, lideri religioși, evangheliști, popi și distrug viețile a milioane de oameni care altfel ar fi fost fericiți.

 9. Frosa says:

  Asta a fost doar o clasificare scolastică, nu clinică. În realitate lucrurile sunt f. complicate și amestecate, fiindcă „nu există boli ci bolnavi” și fiecare are tabloul lui clinic unic, de boli asociate, fiindcă din păcate mulți au mai multe boli nu una.

  Nu se pun diagnostice nominale în mod public ale persoanelor în viață din mai multe motive:
  1. Nu e etic să pui diagnosticul unei persoane care nu ți-a cerut ajutorul.
  2. Nu e etic să publici diagnosticul cuiva, te poate da în judecată pt. insultă sau calomnie, iar dacă faci parte din Colegiul psihologilor sau psihiatrilor poți suferi consecințe legale legate de etica și deontologia profesională.
  3. Dacă nu cunoști o persoană suficient, poți presupune în mintea ta niște lucruri, așa, ca exercițiu, dar nu te poți aventura în formularea unui diagnostic.

  Iar apropos de persoana de care m-ai întrebat, în afară de 2-3 comentarii de pe O&P (că mai mult n-am avut răbdare), altceva n-am citit, nu-l cunosc personal, nu l-am auzit predicând și n-am intrat pe blogul lui și chiar dacă l-aș cunoște bine tot n-aș comenta.

 10. Frosa says:

  Deștepți și fricoși, da, inteligenți și timizi sau traumatizați.

 11. Frosa says:

  Edi, super-faine emisiunile, bravo! Da’ ce faceți cu Emisfera Stângă, fraților, că n-a mai apărut nici o emisiune de mult. Dacă nu merge cu filosofia, treceți pe sociologie, că asta sigur interesează pe mulți.

 12. samson says:

  #2 marilena (1)

  Cat despre Baba proasta, mereu m-am intrebat ce cauta aici,

  ehe dna marilena, credeți dvs ca degeaba l-a inventat dl dumnezeu in marea dumnealui intelepciune pe dl satana? ca ce-ar fi dl dumnezeu și lumea asta în absența la prezența lu dl satana? (asta oricât s-ar întreba unii iubiți frați și stimate surori că ce caute dânsu p-aicisilea si oricât ar aștepta iei sa scape-n cer sus de dânsu)
  fiinca ce ar fi fost dl dumnezeu fără dl satana, decât un fel de vagină divină, care poa să scoată din iea copii adulți și doar atâta, pe când așa dl satana i-a dat ocazia sa se cunoască pe sine însuși și să se dezvolte; credeți dvs că dl dumnezeu știa cine ie dânsu, și că ie capabil d-așa iubire de lumea plina de sacrificiu, în așa hal și de cantitate de mult încât să-i facă felu lu ăla micu? sau cine ar mai fi fost domnu isus, dacă nu iera dl satana să-l scoata din anonimat, și să-i dea și lu dânsu ocazia să se ievidențieze, să se crăcăneze pe cruce, și să-l iubească toi frații și să suspine dupe dumnealui toate surorile( visând la clipele alea pline de fericire cân să stea tolănite toată vejnicia în brațele vânjoase și protectoare a lu iubitu lor mire, domnu isus, care să le mângâie, să le refețe și să le alinte cum le place lor, în cele mai romantice moduri, ca intrun fel de preludiu vejnic, și nici sa nu fie păcat și nici să nu se termine cu fro finalizare din partea lu dumnealui sau orgasm din partea lu dumnealor, ciea ce strică întodeauna farmecu la clipele astea, ci să fie și să rămâna ca un fel de scop in sine)

 13. samson says:

  #2 marilena (2)

  dvs nici nu realizați ce anostă ar fi fost iexistența lu dl dumnezeu & familia fără dl satana, care n-ar fi avut ce să facaă toată ziulica și vejnicia cât ie iele de lungi, și fără dl satana adio dragoste, bucurie, pace, credincioșie, bunatate, blandete, facere de bine, indelunga rabdare, facere de bine; și l-ar fi lăsat pe dl duhu sfânt fără obiectu activității și șomer pe toată vejnicia, condamnat la depresie paranoică și infinite ture date de nebun la întuneric prin tot felu de galaxii și planete obscure fără sisteme solare

  și ce să mai zicem de caracteru lu dl dumnezeu, care dupe ce s-a folosit la maximum de dl satana, și datorită lu dânsu a ajuns să-l iubească toți iubiții frați și stimatele surori și cu sfinții îngeri și lumile necăzute, care alfel nici nu prea avea mare motive să-l prea bage pe dânsu-n seamă, darămite să-i tot dea zor cu laude, programe muzicale de închinare și adorare, omagii și alte tot felu de pupincurisme vejnice, deci dupe ce-a obținut dânsu toate astea pe spatele și pe munca lu dl satana, ce credeți că face d dumnezeu acuma, în afară că-l vorbește și0l ponegrește de rău pe bietu dl satana pe peste tot pe unde apuca, da mai vrea să și-l omoare!!! halal caracter! al dreaqu scorpion! și când te gândești că ie unii care chiar insistă să-și petreaca cică toată vejnicia cu individu ăsta dubiosu la maximu!!

  da asta ie dna marilena, că cine s-aseamăna s-adună, și ce să zicem și de caracteru lu iubiți frați și stimate surori, care deși își datoreaza iexistența prezenței lu dl satana, fără de care dânșii nici n-ar fi iezistat fro dată, drept recunoștiință vrea să-l vadă mort și îl vorbește todeauna numa de rău și-l pârăște pe nedrept lu dl dumnezeu; deși dânsu ie singurufactor de progres pe lumea asta, și nu numai, și le-a dat ocazia să se dezvolte și să se realizeze atât mintal, cât și fizic, psihic și sufletește!

 14. samson says:

  #2 marilena (3)

  să vedeți dvs plictiseala dracului în împărăția lu dl dumnezeu în prezența la absența lu dl satana, mai ceva ca la ospiciu unde toți pacienții nu numa că ie îmbrăcați toți în haine albe, da ie și toți pe sedative, și unde nici nu se-ntâmplă niciodată nimic nou, și unde toate zilele seamăna prin identificare la fel una cu cealantă; să vedți dvs dak mai ie frun progres atunciea în lipsa la factoru stimulatoru, și dak dupe câteva miliarde și miliarde de ani, dak nu iubuți frați și stimate surori la un loc cu dl dumnezeu, să vedeți dvs dak nu o sa-l propuna pe dl duhu sfânt, care domn atuncea rămas definitiv și fără buma asta de activitate, de il dolce far niente, care o mai are dânsu acuma, nu numa c-o să fie aproape dement d-atâta lipsă de activitate, da o să fie și complect inutil, că nu mai ie de folos la nimik, deci, să vedeți dvs dak n-o să facă toți ăn unanimitate cu dl dumnezeu senioru și cu dl dumnezeu ăla micu, dak nu o să-l propună să=l facă pe dl duhu sfânt noul dl satana, adik dl satana reloaded, partea a doua (pe principiu de la broaște, care dak ie numa d-un singur sex, de iexemplu numa femele, o parte se transformă-n masculi, și se fecundează unele pe celelante, ți tot așa și la domnii dumnezei, ca să mai iexiste iexistență și să aibă sens și-n continuare)

  ps. ce dvs nu vedeți ce aer de împărăția cerurilor adie p-aicea și ce plictiseală ie, în absența la prezența lu iubitu nostru dom profesoru? așa că să dăm cezarului și lu dl dumnezeu ce ie a lor și lu dl satana și dom profesoru ce ie a lor! toată cinstea, respectu și gloria vejnică lu dl satana (și prin răsfrângere, chiar dacă fără niciun fel de merit propiu și personal, și lu dom profesoru) – glorie diaboli !!!!

 15. emma says:

  Creierul uman poate evoca realitati ce nu sunt prezente. Religia a devenit o problema pentru ca creaza dependenta, o dependenta care distruge viata reala a individului. Problema dependentei nu e legata de imaginile proiectate, fie ele viziuni sau speculatii, de credinta ci de faptul ca permite o forma de comunicare care da iluzia cunoasterii vreunui dumnezeu, a caracterului vreunui dumnezeu.
  Nu conteaza daca biblia e citita literal sau nu, daca alegoriile definesc ceva sau nu,ci nu exista informatii reale , certe despre vreun dumnezeu, oricare ar fi el.
  Logosul nu are valoare de rationament, nu poti discerne ceea ce e adevarat sau nu. Exista vreo certitudine ? Toata constructia cade, crucea nu semnifica nimic, iar intre principiile enuntate de isus si rolul de mantuitor exista discrepante mari, etice. Principiile umaniste raman rasfirate printre atitudini de tipul :”Cine nu-i cu mine e impotriva mea” sau „Eu sunt cel care ridica pacatul lumii, al fiecaruia”.
  Credinciosii sunt recrutati in Partidul domnului Isus, setati la un anumit mod de a privi lucrurile , devin infantilizati in viata reala, depersonalizati.
  Nu conteaza daca li se arata un os , dovada evolutiei umane sau se proiecteaza stiinta pe pereti, apoi se termina totul cu o poveste care lasa sa se descopere un dumnezeu al carui caracter nu ai de unde sa-l cunosti, dar caruia i te inchini. In religie nu se fac calcule matematice si nu se aduc argumente rationale, nu exista nimic care sa demonstreze o existenta supranaturala. Se continua o existenta intr-un spatiu inchis, bazat pe credulitate, pe finante si pe interese.
  Asertiunile religiei nu se vor baza niciodata pe observatii asupra lumii exterioare , care pot fi verificate sau falsificate, ci pe convingeri interioare , care nu cer justificare rationala.
  Pentru multi iesiti din mediul religios, modul de viata este racordat la o mentalitate defecta. Raman pe aceeasi pozitie de satisfacuti , de lepadati de pacate, se multumesc numai sa vaneze defectele celorlalti.
  Sau dimpotriva, nu-si gasesc locul, nu pot duce o lupta adevarata , nu-si pot purta propriile responsabilitati si se simt infranti, dezgustati de realitatea vazuta.
  Un studiu realizat printre oameni de stiinta atei, a demonstrat faptul ca oamenii de stiinta atei sunt si spirituali. Religia si spiritualitatea sunt definite ca fiind proiectii diferite din punct de vedere calitativ. Acesti oameni de stiinta atei si spirituali cauta miezul unui sens al adevarului prin intermediul spiritualitatii fara sa ajunga vreodata la un sens absolut.
  Resping religia pentru ca aceasta vine cu adevaruri absolute si afirmatii absolute , in timp ce spiritualitatea este preferata pentru ca este deschisa pentru exploatarea stiintifica.
  Tot ceea ce este legat de vreun dumnezeu, definit ca atare, ramane de domeniul speculatiei.
  Poti vorbi credinciosilor de stiinta, de evolutie, de tot. Nu asta e problema, ci faptul ca in interiorul sistemului religios , ei capata o alta identitate.
  Nu biblia e problema in ceea ce depersonalizeaza omul, ci religia in totalitatea ei.
  Religia ca institutie, ca sistem financiar care se dezvolta pe seama credulitatii multora, religia ca partid al unui dumnezeu traieste din cotizatii din care se hranesc unii cu realitati materiale, altii cu iluzii.
  Religia va fi mereu in conflict cu stiinta , atat timp cat dumnezeu a ales sa-si ascunda caracterul printre viziuni, cronici, alegorii, metafore.
  Religia nu are nimic in comun cu umanismul mai ales cu umanismul secular. Ea este constrangatoare prin insasi existenta sa, nu dispune de legi care sa concorde cu realitatea in care traim, este cladita pe o etica deficitara . Si-a construit identitatea pe oniric, pe speculatii, singura realitate concreta o percep beneficiarii realisti. Si ei nu sunt turma ci pastorii.

 16. Beni Plesa says:

  Emma

  „””

  #15 | Written by emma about 19 hours ago.

  Creierul uman poate evoca realitati ce nu sunt prezente. Religia a devenit o problema pentru ca creaza dependenta, o dependenta care distruge viata reala a individului. Problema dependentei nu e legata de imaginile proiectate, fie ele viziuni sau speculatii, de credinta ci de faptul ca permite o forma de comunicare care da iluzia cunoasterii vreunui dumnezeu, a caracterului vreunui dumnezeu.””

  Foarte interesanta ideia ta ca creierul poate evoca realitati ce nu sint prezente,.
  La ce fel de realitati neprezente te referi ?
  Cum impaci tu ideia de -relitate neprezenta- cu iluzia cunoasterii caracterului lui Dumnezeu ?
  E foarte bine ca te framinta tipul de speculatii pe care le prezinti ,insa aceste speculatii obosesc si mai mult sufletul omului deja trudit si ratacit prin alegerea lui de a ignora existenta Celui ce l-a creat.
  Dumnezeul ce se pare ca te-a dezamagit pe tine a fost produsul imaginatiei creierului omenesc ratacit in negura cautarilor fara rost a folozofiilor ieftine ,insa ambalate in material atragator pentru cei neavizati.
  Nu trebuie sa te simti frustrata de acest fapt ,!
  Frosa a prezentat si ea ceva din intelepciunea ce i-a fost data ei ,E fata buna si citita ,insa vorba lui Edi –:–nu numai ceea ce citesti este important ci si CUM CITESTI ceea ce citesti.
  Sper ca intro zi Dumnezeul lui Edi ,acel Dumnezeu care s-a descoperit la cruce iti va da vointa ,puterea si infaptuirea si te va urca cu picioarele pe Stinca pe care de asa de multa vreme tu vrei sa ajunungi insa de fiecare data aluneci in mocirla filozofiilor ieftine ale umanismului secular rasuflat si sarbat.
  Avem de exemplu pe samson ce este un baiat foarte bun intr-un anumit context ,dar este de compatimit cand face filozofia religiilor si in special a celei adventiste de ziua a saptea ,religie ce a supt-o ca si Edi ,odata cu laptele de mama.
  Adventismul cu care tu ai cochetat are foarte multe lucruri bune ,si ca orce alta religie are si multa umplutura ce se vinde la supra-pret si inca din locuri inalte.
  Domnul sa te lumineze si sa-ti dea pacea dupa care sufletul tau inca tinjeste cu atita fervoare.
  Nu uita ca Dumnezeu recompenseaza cu pace numai pe aceea ce se apropie de EL cu credinta si isi cunosc „lungul nasului”
  Batjocoritorii intotdeauna culeg mai mult decit au semanat..

 17. Beni Plesa says:

  Edi

  Nu trebuie sa-ti dau eu sfaturi ,deoarece se pare ca ai destui consilieri,.
  Frosa zicea:-

  „”Edi, super-faine emisiunile, bravo! Da’ ce faceți cu Emisfera Stângă, fraților, că n-a mai apărut nici o emisiune de mult. Dacă nu merge cu filosofia, treceți pe sociologie, că asta sigur interesează pe mulți.””

  Filozofia ,sociologia.alchimia ,voodu sau ateismul de ziua a saptea s-ar putea sa intereseze pe unii ,insa tu nu ai fost CHEMAT sa faci astfel de slujbe.
  Marius Popilian a observat schimbarea ta de directie si de aceea a protestat asa de vehement la afirmatia mea ca tu estu un -UNS AL DOMNULUI-..etc etc
  Baba proasta ti-a spus de multa vreme ca te aventurezi pe drumuri fara iesire.
  A vintura din nou speculatile filozofice din secole apuse nu hraneste pe nimeni si in special turma ce ti-a fost incredintata cand ai fost ordinat ca pastor de suflete.
  Lasa „hranirea” animalelor „inteligente ” de la stina (adica cainii) si ocupate de ceea ce este necesar si vital .Se pare ca ti-ia fugarit aproape toate oile de la stina ,si ai ramas doar cu cainii ce latra la luna.
  Adu oile inapoi ,repara spartura din gard ,tzine doar cainii ce protejeaza turma si elimina pe aceea care doar doresc sa sfisie sau sa imprastie ce tu o viata intreaga ai incercat sa aduni impreuna .
  Nu este prea tarziu sa faci acest lucru si Dumnezeu te va intarii sa poti sa stai impotriva furtunii care iti va testa lucrarea facuta de o viata intreaga.
  Impulsul ce vine de la Isus este bun chiar foarte bun dar nu este suficient sa transforme o inima de piatra ,o inima razvratita si plina de orce fel de nelegiuire.
  Dumnezeul descoperit la cruce la unii le da HAR iar altora le da dreptate dupa faptele lor insa niciodata nu va face nedreptate la nimeni.
  Caderea din HAR este o tragedie pentru toti cei ce o experimenteaza ,si este temtatia orcarui crestin nematur si plin de un zel rau plasat ..

  Ps–cu citiva ani in urma mi-ai promis ca o sa prezinti epistola catre -EVREI-,si ca vei face aceasta dupa ce rezolvi platforma „filozofica -stiintifica” .
  Se pare ca a sosit timpul sa revi din nou la biblie si la lucrurile care te-au format din pruncie.
  Inca nu este prea tarziu.
  Sa ai o zi buna.

 18. Frosa says:

  @BP #17

  Luând în consederație ortografia comentariilor tale, îmi vine să cred că ești sincer în sfaturile tale către Edi.

 19. Richard says:

  LOL, Frosa, Samson glumeste, caricatureaza, ingroasa trasaturile pana la extrem… sincer ma prapadesc de ras cand il citesc. Ortografie este auto-impusa ;)*

 20. Laurbv says:

  @Richard
  Frosa se referea la Beni Plesa

 21. Beni Plesa says:

  Frosa

  Surt forbte ingrijasfrat de inabsrdlidtatea ta de a intekfhlege ortogsragfisa mesajsdlefgor melse.

  Mai Froso -chiar si cu ortografia ta „corecta” ,Richiard te-a inteles incorect si a trebuit sa vina Laurbv sa clarifice intelesul mesajului tau ,asa ca te iert .Dragostea acopera o sumedenie de greseli ,chiar si de ortografie..

  Ps–sint foarte ingrijorat de inabilitatea ta de a intelege ortografia mesajelor mele.

 22. bebe says:

  #20 Laurbv

  -tu cu cine vorbesti frate

  -Continua sa te rogi pt. Frosa frate Beni. Roagate pe genuchi si cu glas tare sa te auda domnu, poate o convertesti la penticostalism ca adventismul nu mai este de actualitate pe O2.

 23. Beni Plesa says:

  Bebe

  De rugat am sa ma rog chiar si pentru tine.Ca adventismul nu mai este de actualitate ,eu as avea ceva rezerve. incearca sa-ti amintesti speranta lui Edi si anume:

  „”adventismul este speranta crestinismului spre o reformatiune noua.””
  Bebe draga ,daca tot mai sintem inca frati ,eu apreciez acest fapt si iti doresc numai lucruri bune.
  Nu-l subaprecia pe Edi si emisiunea -oxigen–.deoarece eu sint optimist si vreau sa cred ca Edi are el ceva „pe mineca” si va trece cu bine de acest impas.
  Frosa avea dreptate cu ortografie sau fara ortografie ca „filozofia” nu prea merge la fratii adventisti de ziua a saptea.
  Vorba Elenei W.–stilpii pe care se sprijina platforma adventista -se pare ca se clatina ,insa nu vor putea fi darimati -.
  Si nu uita lucrul cel mai adevarat:–Edi este printre putinii adventisti adevarati in care spiritul de cercetare nu a adormit.
  Roagate si tu pentru el .
  Ps–penticostalism sau adventism –pe asta de unde ai mai inventato ??

 24. emma says:

  Beni Plesa

  Nu cred ca am jignit pe nimeni.
  Pace !

 25. bebe says:

  -Beni eu am respect pentru toti care scriu aici, fara exceptie si de acea ai numesc frati.
  – Pe Edi l-am apreciat la cel mai analt nivel, pentru tot ce face si spune, chiar daca nu-l inteleg mereu. Pentru mine Oxigen a fost si este, respiratia mintii, deci nu pune in dreptul meu ce probabil gandesti tu despre Edi. Am anteles ca esti penticostal. Mereu te legi de adventistii de ziua a saptea, s-au ateii de ziua a saptea. Aveti voi ceva ce nu stim noi? aveti vreun dumnezeu ce va asculta rugaciunile, ca eu nu cunosc nici unul, pe adventisti n-ui asculta nimeni, nici pe bolnavi, nici pe flamanzi si nici pe psicopatii care-si chinuie corpul crezand ca Isus ai asculta si nici chiar pe cei care delireaza in bolboroseli.

  Beni sa te bucuri de nepot(-a)

  Soro Frosa, scuza-mi exprimarea si ortografia

 26. Beni Plesa says:

  Bebe

  Multumesc de felicitarea pentru nepot.I-l chiama Beniamin -Alexandru si sper sa fie un bun crestin cand se va face mare.
  In ce ma priveste pe mine ,da, ai dreptate -am fost nascut intr-o familie de penticostali,insa de atunci a mai trecut multa apa pe Tarnava Mare in orasul medias unde m-am nascut.
  Ai dreptate ca penticostalii nu au nimic in plus fata de adventistii de ziua a saptea ,precum nici adventistii nu au nimic in plus fata de penticostali.
  In ce priveste rugaciunile ascultate sau neascultate si acolo ai dreptate ,nimeni nu are monopolul asupra Creatorului nostru. El se indura de cine vrea EL si o face in asa fel ca nu nedreptateste pe nimeni.

  Nu stiu ce gandesti tu despre Edi ,insa eu intotdeauna am fost de partea lui ,chiar si atunci cand nu vad lucrurile asa cum le vede el.
  Cu exceptia ateilor de ziua a saptea ,majoritatea celor ce citesc acest site ,inclusiv Edi ,sint crestini ,asa ca nu este nimic anormal ca acesti oameni sa primeasca si ei ceva informatie pentru preferintele lor .
  Eu cred ca ar fi bine ca Edi sa se intoarca la propovaduirea evangheliei ,Evanghelia ,o fi ea o nebunie pentru cei ce sint pe calea pierzarii ,insa pentru cei alesi de Dumnezeu este o putere vindecatoare ,vindecatoare de necredinta si nebunie filozofica.
  Toate au o vreme a lor si se pare ca vremea ta inca nu a sosit ,insa dorinta inimii mele este ca EL sa se indure si de tine si la vremea potrivita sa te nasca din nou la o nadejde (nu doar speranta) ce nu desamageste niciodata.
  Toti adventistii astia atei de ziua a saptea sint oameni care nu au experimentat Harul dumnezeiesc ,in dreptul lor nu sint cu nimic mai rai decat altii ,insa in ce priveste evanghelia ,ei nu au cunoscuto niciodata .
  Sa ai o zi buna !

 27. Beni Plesa says:

  Ema

  Da ,ai dreptate ca nu ai jignit pe nimeni .
  Citesc cu placere mesajele tale ,asa ca nu trebuie sa existe nici un resentiment intre noi.
  Sper ca lucrurile sa mearga tot mai bine in viata ta si sa te bucuri si tu de harul general pe care Dumnezeu il revarsa peste toti oamenii.

 28. Frosa says:

  Bebe

  „-Continua sa te rogi pt. Frosa frate Beni. Roagate pe genuchi si cu glas tare sa te auda domnu, poate o convertesti la penticostalism ca adventismul nu mai este de actualitate pe O2.”

  Bebe, mi-a plăcut mereu umorul tău, dar comentariul ăsta m-a dat pe spate! Frosa va convertită la penticostalism după ce va urma 6 luni de pregătire la clasa de botez a lu’ fratele instructor Hitchens și va fi botezată de fratele pastor Bill Maher. Programul muzical de la botez va fi făcut de fratele dirijor Stephen Fry și fratele pianist Hugh Laurie.

  „Soro Frosa, scuza-mi exprimarea si ortografia”

  Nu nivelul ortografia al cuiva mă deranjează, ci atitudinea lui anti-cultură. Putea să facă de 10 ori mai multe greșeli de ortografie, dar dacă i-ar fi îndemnat pe ceilalți să învețe l-aș fi felicitat. Nu înțelege un lucru atât de simplu: faptul că Edi e așa de civilizat, actual și practic în religie și așa de uman și cu mintea deschisă se datorează exact faptului că a studiat filosofie, sociologie, psihologie, științe exacte, etc.

 29. Frosa says:

  Doamne, ce tâmpenie a ieșit! Am uitat să tai niște cuvinte. Voiam să scriu: „Nu ortografia cuiva mă deranjează.” Scuze.

 30. liviu says:

  Edi, am urmarit cu interes acest program si deasemeni si pe celalalt oxigen site. Ati apreciez foarte mult dorinta si interesul mai ales ca vrei sa faci ceva nou si ceva interesant si bun in acelasi timp. Dar am observat un lucru. Esti aproape o perfecta paralela a lui Michael Jordan. Adica! Toti stim ca MJ a fost extrem de talentat in basketball, dar la un moment dat s-a plictisit de atata succes si talent si a decis sa sa joace baseball, care a fost un „very interesting” challenge to him, at least for a while. Insa la un moment dat Clyde Drexler i-a spus un lucru mare lui Michael care l-a facut sa se reintoarca la basketball si i-a mai adaugat inca 3 campionate. Astea au fost cuvintele lui Clyde „Mike common back on the court where you belong man”. Cred ca Beni e un fel de Clyde pe acest site si eu al sustin prin ati spune cu entusiasm ce Beni deja ti-a spus: „Edi common back on the previous oxigen where you belong” and present to us Hebrews! Scuza-mi comparatia asta cu sportul dar nu am gasit una biblica care sa ti se potriveasca. 🙂 I wish you all the best and by all means, I wish you to continue your interests and the topics you present here but don’t give up on what you’re already so good at, at least not yet when you still got lots of „championships” to win! Wish you all the best Edi and I can hardly wait for you to present Hebrews!

 31. bebe says:

  A trebuit sa arunc o privire pe net sa vad cine sunt aceste nume. Nu stiu prea multe despre ei dar par oameni de treaba si cumsecade. Va trebui sa-ti cauti si tu un dumnezeu pe masura lor si vei trai suficient si vei fi fericita, aici si acum. Scoala de botez cred ca poti sa o faci la F.F. Fratele Samson a-ti poate trimite ceva cursuri prin corespondenta, ca el a lucrat, zice, pe la conferinta s-au la Cernica, le ventila oole la fratii conducatori sa nu li se strice samanta.

 32. ianis says:

  Liviu

  Daca te vei ruga cu ardoare, daca vei posti, daca vei pazi legile si poruncile, daca iti vei infrana gandurile pacatoase si te vei sfinti atunci Domnul te va asculta din ceruri intr-un mod miraculos: Beni iti va face prezentari din Evrei iar tu vei fi hranit cu bucate miezoase si cu ape vii. Keep the faith, bro

 33. liviu says:

  ianis, the message was for edi, si eu din „pacate” nu sunt asa credincios ca tine.. asa ca roagate tu in locul meu.. si posteste frate fiindca research in nutrition spune ca e sanatos pt corp. ba fa si clizme ca si alea sunt bune, also supported by research. te rog, nu mai latra, vorba lui beni ca ai gonit toate „oitele” de pe site de aici. by the way, i’m wondering which faith u’re talking about! yours? or the one Jesus and Paul had? sa ai o zi buna!

 34. ianis says:

  Liviu
  eu din “pacate” nu sunt asa credincios ca tine.
  Din pacate, sau din fericire, nici eu nu sunt asa de credincios ca mine.

  which faith u’re talking about! yours? or the one Jesus and Paul had?
  aia a lui John and Paul…the beatles not apostles

  Liviu, te invita beni la o noapte de staruinta in rugaciune, pentru oitele ratacite. Esti interesat?

 35. liviu says:

  bai iepure albastru.. daca eu sunt beni plesa tu esti ianis? you guys are something.. nu poate omu sa zica nimic fara sa latrati voi..

 36. ianis says:

  liviu
  Traim in dispensatiunea Noului Testament. Magaritele nu mai vorbesc, iepurii albastri nu (mai) latra

 37. liviu says:

  da.. ianis, i got it.. tu esti magarita si nu mai vorbesti, ai invatat sa scrii! i’m impressed bro.. keep up the good work!

 38. bebe says:

  ” te rog, nu mai latra, vorba lui beni ca ai gonit toate “oitele” de pe site de aici.”

  Cred ca au plecat berbecii si tapii, oitele au ramas caci ianis are un humor cateodata sec, dar sanatos si inteligent si apoi, cineva trebuie sa pazeasca tarcul de caini

 39. ianis says:

  bebe
  Tu nu ai auzit? Eu sunt magarita 🙂
  Ce te faci daca vorbeste Domnul prin mine?

 40. bebe says:

  daca tu esti cel ce trebuia sa vina, te primim cu bucurie, nu avem de ales, tu esti alesul.

 41. liviu says:

  Ianis, nu sunt expert nici in Biblie si nici astrofizica cu toate ca ma pasioneaza amandoua. L-am ascultat pe Hugh Ross de multe ori si omul in mare parte stie ce spune fiindca este domeniul lui. By the way he was an atheist so I don’t see why he would leave the “greatest faith of all” for no good reason. In any case, he’s got a couple of good books that impressed me and in them he refers to Paul and much of what he wrote in a very interesting way. It is why I thought that if Edi could enlighten us on Hebrews I can hopefully put 2 and 2 together and somehow end up with either 3 or 5.
  Of course for you Hugh Ross might be just another creationist loony but at least he’s an old earth creationist, which is what makes him more credible and interesting. So, I would hope we can all learn something from each other rather than putting each other down which you are an expert at, needless to say.
  However, if you really have time for teaching others and not just issue irritable comments then please take a look at these two videos and perhaps give some feedback without unnecessary, derogatory comments.
  Sorry about my earlier comments, I wasn’t used to the fact that people here pick on you for no particular reason except to give themselves and others a good laugh, or so they hope! I thought this site is hopefully more than just for laughing at others and making them feel inferior or dumb because of what they think. Remember what Paul (from the Beatles.. NOT 🙂 said “those who accuse others are guilty at the same thing”. So, it’s highly likely we’re laughing at ourselves when attempting to laugh at others.
  I hope we can all be as calm and collected as this guy on the sites bellow whether we are right about anything or not. The title is: Why is the universe the way it is. Enjoy!


 42. Beni Plesa says:

  Ianis

  Mai Ianis, greseala ta de a spune ca eu as fi Liviu este relevanta in a demonstra superficialitatea ta cand analizezi ceea ce scrii.
  Aveai dreptate cand afirmai ca nu esti in stare sa citesti mai mult decit doar doua sau trei randuri si ca si pe aceste le rastalmacesti dupa prejudecatile tale.
  Baba proasta ,Marius Popilian si Liviu mai recent te-au carcterizat foarte bine .
  Incearca sa ne prezinti si partea inteligenta a ta si nu doar batjocorile ieftine si de cele mai multe ori in afara contextului.
  Esti baiat bun ,si cu siguranta ca ai mai mult decat cotloane nesfintite in mintea si inima cu care te-a inzestrat Dumnezeu.
  Stiu ca iti este imposibil sa aduci rugaciuni de multumire lui Dumnezeu cand inima iti este ravasita de necredinta si ingratitudine fata de dreptatea sau harul divin.
  Nu risipii intr-un mod neintelept binecuvantarile pe care Dumnezeu le revarsa atat peste cei buni cat si peste cei rai.
  Ps–pe viitor incearca sa te abtii de a face afirmatii bazate doar pe „darul ghicirii”” , sint sigur ca poti fi intelept si ca daca ai depune doar putin efort ai fi in stare sa citesti mai mult decit doar doua sau trei randuri chiar si cu o ortografie gresita…
  Ocupate in mod civilizat de Liviu si lasa bascalia pe seama lui Anubis ,ca se pare ca a ramas mai nou fara job.
  Esti baiat bun ,incearca si perseverenta in excelenta ,te-ar prinde mult mai bine.

  .

 43. ianis says:

  Beni Plesa
  Mai Ianis, greseala ta de a spune ca eu as fi Liviu este relevanta in a demonstra superficialitatea ta cand analizezi ceea ce scrii.
  Eu cred ca greseala ta de a considera ca eu am zis ca ai fi Liviu chiar este relevanta cu privire la superficialitatea ta. Penibil, nu?

  Aveai dreptate cand afirmai ca nu esti in stare sa citesti mai mult decit doar doua sau trei randuri si ca si pe aceste le rastalmacesti dupa prejudecatile tale.
  Ti se potriveste ca o manusa. Ai citit aiurea si ai scris un paragraf cu tampenii.

  Esti baiat bun ,si cu siguranta ca ai mai mult decat cotloane nesfintite in mintea si inima cu care te-a inzestrat Dumnezeu.
  In inima mea sunt femeie. Esti interesat?

 44. Capu-varzã says:

  #8 | Written by Frosa

  „2) Din dezamăgire – viața lor nu e deloc ce și-au dorit și caută un refugiu în religie… …distrug viețile a milioane de oameni care altfel ar fi fost fericiți.”

  Psihanaliza ta e destul de buna si in principiu sunt de acord, dar mi se pare ca ai si o mica auto-contradictie din cauza ca vezi lucrurile doar din perspectiva anti-religie. Daca aceste milioane de oameni ar fi gasit fericirea fara „ajutorul” oamenilor religiosi, nu si-ar mai fi cautat „refugiul in religie”. Deci pana la urma religia, cu toate defectele ei, ofera ceva (si nu neaparat fericirea) care lipsa ei nu o poate da – parerea mea este ca acest ceva este un sens si deci un scop al vietii.

  Iar daca privim lucruile din directia opusa, si credinciosii devin ateii tot din motive de nemultumire, frustrare si conflict cu biserica, alti credinciosi, sau asteptari neimplinite de la D-zeu, etc. Ma indoiesc ca este vre-un fost credincios care a devenit ateu studiind calm, la rece stiinta si ajungand la concluzia logica ca nu exista D-zeu, fara sa fi fost nici o implicatie emotionala (pentru ca un credincios in situatia asta, in primul rand ar fi incercat sa faca ce face Edi, sa incerce o reconciliere intre stiinta si religie inainte de a o abandona pe a doua).

  In concluzie, asa cum ai spus si tu, eperientele emotionale determina credinta (sau lipsa ei) a omului si nu stiinta sau logica.

 45. Capu-varzã says:

  #45, #46, #47

  Ma bucur ca ti-ai gasit fericirea in iluzia unui sens cu „ajutorul” alcoolului/drogurilor/internetului/pornografiei, si ca n-are rost sa-ti mai pierzi vremea cu D-zeu (la fel ca I. Asimov), dar cred ca unii prefera alte optiuni.

  Ce a facut Bertrand Russell, ca n-am auzit de el?

 46. Frosa says:

  @Capu-varză #44

  „Deci pana la urma religia, cu toate defectele ei, ofera ceva (si nu neaparat fericirea) care lipsa ei nu o poate da – parerea mea este ca acest ceva este un sens si deci un scop al vietii.”

  Nu mă deranjează că oamenii se refugiază, evadează în imaginar pt. a-și găsi liniștea, eventual fericirea (de ex. nu mă deranjează că un părinte căruia i-a murit copilul își închipuie că acel copil e deja în cer și e fericit și visează că într-o zi se vor întâlni și vor fi din nou împreună o veșnicie). Mă deranjează faptul că oamenii ăștia devin prada foarte vulnerabilă a unuor sisteme care profită fără milă de ei în loc să-i ajute și mă mai deranjează că unii din cei care ajung în sfârșit să-și găsească o oarecare fericire în imaginar încep să le sucească și altora mintea și îi fac să-și rateze cariera, viața de familie, viața socială, etc.

 47. nadejdea says:

  Devenisem curios cu NEphilim si am gasit ceva:
  http://yowcrooks.blogspot.co.uk/search/label/Skeleton

 48. ianis says:

  nadejdea
  Devenisem curios cu NEphilim si am gasit ceva:
  http://yowcrooks.blogspot.co.uk/search/label/Skeleton

  Si cu toate astea se gasesc destui indivizi care sa priveasca pozele alea „prin credinta” si sa vada in ele lumea ante-deluviana distrusa de Iahwe din cauza pacatelor. Pe oxigen au fost cel putin 2 ocazii cu asemenea revelatii

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: