Mitologia mecanică

Că omul nu trăiește doar cu pâine, de asta și-a dat seama mai ales Marx, ca să mă înscriu în dinamica ultimelor postări, dar că omul ar fi “programat” să gândească, să analizeze și să viseze într-o anumită permanență mentală, un fel de matriță structurală, asta sună a determinism calvinist și ideologie burgheză. Am să încep printr-o platitudine și anume că Iluminismul a constituit una din cele mai mari schimbări de macaz din istoria universală, momentul când Occidentul s-a separat de restul lumii dar și de propriile vagoane ale trecutului. Noii mecanici de locomotivă, Știința și Rațiunea, instalați în poziția de comandă, au reușit să pună bazele unui demers care a condus la geneza civilizației occidentale. Iar prima măsură a “noului” Occident a fost să ardă vechile vagoane. Filozofii noii epoci ai Luminilor, pentru a se delimita de vechea moștenire, și provocați de interogația lui Kant, Was ist Aufklärung? (Ce este Iluminismul?), interogație cu nimic mai puțin revoluționară ca și ulterioara Ce-i de făcut? a lui Cernîșevski, au condamnat la unison și fără drept de apel vechile credințe, tradiții și mituri care au însoțit călătorii marfarului medieval, sute de ani. 

Orice salt revoluționar, ontologic vorbind, este polarizant și exclusivist. Ruptura trebuie să fie evidentă, vizibilă și definitivă iar discursul maniheist și univoc. Inevitabil, și istoria trebuia împărțită în același registru de genul înainte vs. după; tot ce fusese înainte era prelogic, primitiv, mitic, tot ce urma după era, inevitabil, viceversa. Se presupunea că evoluția gândirii cunoscuse trei stadii diferite, magic, religios iar acum, la final, științific. Perspectiva succesului în sec. 19 era integrată în formula rațiune-știință-tehnologie-progres-viitor. Căruța Evului Mediu ardea în flăcările industrializării. Noua construcție, locomotiva modernă, avea să asigure deplasarea spre lumea de mâine. În mod evident, între structurile mentale și forțele materiale ale lumii vechi și ale lumii noi există o prăpastie. Cel puțin așa ne place să credem, când privim istoria de pe malul apusean. Trebuie să fie o distincție clară între cele două lumi, o dinamică ce le caracterizează, un registru specific societății tradiționale, unde mitul și religia sunt factorii dominanți, și un regim caracteristic societății contemporane unde știința și rațiunea guvernează procesul. 

Totul a început cu noua imagine a universului, modelată în secolele 17 și 18 în plin avânt iluminist. Însă, little did he know Sir Isaac Newton în Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, că forțele materiale aveau să înlocuiască legile spiritului, legile universului, locul lui Dumnezeu. Totul trebuia, și putea fi explicat prin fizică sau mecanică, de la traiectoria asteroizilor până la altruismul omenesc.  În cuvintele memorabile ale lui Baron d’Holbach (1770), toate greșelile oamenilor sunt greșeli față de fizică! Asta da ruptură față de vechea paradigmă a lumii. A-L înlocui pe Dumnezeu prin știință, da, este o răsturnare ideologică complexă dar, paradoxal, este și o continuare într-o altă formă a vechilor structuri. Funcția tradițională a lui Dumnezeu, aceea de a asigura continuitate, funcționalitate, unitate și coerență mecanismului universal nu trebuia abolită ci eventual, factorul responsabil poate fi concediat. Iluminismul nu și-a propus să-l nege pe Dumnezeu ci doar să-L descarce de anumite responsbilități. Că mai târziu, grație dezvoltării științei și tehnologiei dar și a falimentului metafizicii de a-L resuscita pe Dumnezeu, Nietzsche i-a constatat decesul, e cu totul altă poveste. Dar ce este destul de sigur, e că în ciuda aparentei desprinderi de lumea veche, noul sistem raționalist n-a făcut decât să materializeze și laicizeze vechile structuri ale imaginarului. Și uite așa s-a născut mitologia mecanică.

Ce este mitologia mecanică? Nu e doar o expresie plastică atribuită lui Ernst Mach (1838-1916), critic a lui Newton și precursor al lui Einstein ci și o viziune globalizantă a perspectivelor stiinței de a conferi universului o explicație mecanică. Odată identificate toate legile care guvernau universul, evoluția viitoare devenea nu doar cogniscibilă dar și predictibilă, viitorul transparent, perfecțiunea biologică, o certitudine. Nu trebuie să fi hermenut al filozofiei istoriei ca să-ți dai seama că sub noile forme, vechile arhetipuri se hlizeau. Estera are în pricipiu aceleași ambiții ca și Vasti; doar contextul e diferit iar dialectica e mai fină… Noua regină (Știința) n-avea alte ambiții decât fosta (Religia) ci doar mai sofisticat enunțate și mai elegant elaborate dar în esență sunt aceleași: unitatea și coerența lumii, integrarea omului în univers, mântuirea prin gnoză, descifrarea viitorului și depășirea istoriei. Sacrul este reconvertit iar mitul devine iar fapt. În cuvintele lui Lucian Boia, “Rațiunea n-a făcut, până la urmă decât să recupereze și să dispună după propriile sale reguli – geometrice, mecanice, carteziene, materialiste – toate fantasmele esențiale ale omenirii”. Bineînțeles, aceste fantasme se interpretează în registrul morfologic al imaginarului, după logica și structura lui.   

Da, avem de-a face cu o paradigmă nouă, fără îndoială, însă această paradigmă nu face decât să aranjeze într-o altă formă vechile arhetipuri sau aceleași tendințe ale imaginarului. Dialectica științifică a lui Marx este forma laicizată și materialistă a dialecticii lui Augustin: lupta de clasă se va concluziona apoteotic prin purificarea lumii, atenuarea contradicțiilor și transfigurarea omului în marea sinteză finală. Știința urmărește același scop ca și Religia: mântuirea omului și traversarea istoriei. Câtă vreme rămânem vrăjiți de dihotomismul Real/Imaginar și ne complacem în partizanat avem toate șansele ca o criză similară celei de la 1900 să ne lase goi ca împăratul din poveste. Ceea ce trebuie să înțelegem e că nu-i nevoie să negi structurile arhetipale ca să pui bazele unei noi paradigme; aceste structuri ne vor însoți permanent. Întrebare nu e dacă trebuie să le folosim ci cum le vom dispune în noul construct pentru ca să ne asigure nu doar continuitatea dar și coerența. Omul poate trăi și fără pâine dar fără imaginar sau în afara lui, el încetează să existe. Cu alte cuvinte, indiferent de structura de deasupra, șinele rămân în principiu aceleași pentru că și Solomon și Heraclit au dreptate: nu e nimic nou sub soare însă totul curge, nimic nu rămâne neschimbat. 

52 Responses to Mitologia mecanică

 1. Alexandru Ceban says:

  Thread post-2012, thumbs up!

 2. arius says:

  Mda… frumoasa predica nea Grigorie!

  Pacat c-au adormit membrii clubului si nu mai zice nimeni nimic, da’ n-ai ce face, ca asta se intampla mereu cand pastorul se pierde ca magaru-n ceata ca sa dovedeasca ca totul e o apa si-un pamant iar rezultatul e doar o mocirla buna pentru scaldatu’ porcilor. Ce sa mai zica oamenii? Ca pastorul lor era beat cand si-a scris predica?…

  Ei, lasa bade ca n-ai ce-i face, e greu cu astia fara de carte. Da or pricepe ei ce vrei sa spui tu cand albul si negrul o sa fie totuna, cand lumina va fi totuna cu intunericul, cand magarii vor zbura si alte de-astea, si-atunci sa vezi cum se vor dumiri toti ca sinele duc in principiu toate structurile de deasupra lor intr-o singura gara, adica aia din Roma!

  Pana atunci insa, zic si eu ca tine: traiasca post-modernismul si predicatorii ei, dintre care cel dintai esti tu!

  Ups!, da stai ca sunt pe-aici unii de se jurau ca n-au auzit de-asa ceva si deci nici nu exista una ca asta. Desigur, tot pe baza la textul lui Solomon (vorba lui Samson – hur mår du, broder??). Ca doar el ne spune clar ca tot ce vedem noi azi e vechi si-a existat si pe vremea lui, atata doar ca se scurge incet-incet la vale si nimic nu ramane neschimbat.

  Adica, cum? Vrei sa spui ca nici macar pastorul de Londra ori presedintele atot-puternic din Baneasa?… 🙂

 3. Leo says:

  Sorine,

  zici „Știința urmărește același scop ca și Religia: mântuirea omului și traversarea istoriei. ”
  eu cunosc un tip la tine acolo foarte capabil in stiintele exacte dar o tine
  una si buna ca vrea sa fie pastor!am indicii ca vrea sa se mantuiasca numai pe el si sa traverseze viata cat mai usor din pomenile enoriasilor!
  uite un interviu cu unul adevarat care imbina stiinta cu Filozofia!
  http://dilemaveche.ro/sectiune/oameni-idei/articol/stiinta-filozofia-vizeaza-ambele-domeniul-existentei-obiective-interviu

 4. @lm@ris says:

  @petrofson

  Regina asta noua, coana stiinta, desi identificata de la bun inceput de unii(se stiu ei care), ca o femeie de moravuri usoare care atenta la fecioria mintii oamenilor si care trebuia omorata cu pietre dupa legea lui Moise, a ajuns pana la urma sa fie abuzata de acestia. Desfigurata si fara vlaga, e numai buna de aratat in fata publicului insetat de adevar si dreptate care continua ce au inceput mai-marii lor. Ceea ce va mai ramane la sfarsit va fi numita „adevarata stiinta”.

 5. Alexandru Ceban says:

  @arius

  poti detalia te rog ce vrei sa spui cu gara de la roma?

 6. Arius,

  Ecleziasticul EdyCon se gândea ca şi autorul rândurilor de mai sus să trăiască bine, adică să mănânce bine, şi slujba pe care o avea de pastor rural şi care nu era de loc rea îi îngăduia acest lucru pe spinarea enoriaşilor. Dar odată cu apariţia postmodernismului s-a produs metamorfoza. Canonicul a devenit mamifer, de pildă, hamster.

 7. alma mater says:

  almaris, poti detalia te rog ce vrei sa spui cu „adevarata stiinta”?

 8. baba proasta says:

  #5 | Written by Alexandru Ceban
  @arius
  poti detalia te rog ce vrei sa spui cu gara de la roma?

  Hai ca-ti explica baba asa mai prosteste ca sa priceapa orice prost (chiar daca mata nu esti prost). Vezi mata, in vechime toate drumurile duceau la Roma si nici unul nu venea de la Roma si ca atare totul se cara la Roma dar nimic nu venea de la Roma. Or petrofson a inteles ca orice cronicar care se respecta si priveste lucrurile la scara istorica faptul ca atunci cind tehnologia a inventat masinile si pe drumuri s-au pus sine, drumurile au ramas aceleasi si ca atare tot acolo se duc fara sa se mai intoarca iar masinariile care culiseaza pe sinele respective sunt irelevante deorece indiferent ce masini sau cauciucuri ai, ceea ce te duce acolo unde trebuie nu sunt masinile ci sinele. Asa ca cronicarul, in marea lui intelepciune, cind priveste aici cum toti se cearta pe masinute cum ca ba masinuta lui ateista este mai grozava, altul ca masinuta lui agnostica este mai grozava, altul ca masinuta lui vesnica merge struna, cronicarul zimbeste superior la copiii astia care nu realizeaza ca nu masina te duce la destinatie ci sinele asa ca indiferent cu ce hodoroaga se misca ei, pina la urma vor ajunge cu totii la singura aia destinatie unde au dus drumurile dintotdeauna, si anume in postmodernsm, unde nu mai este nici alb, nici negru, nici adevar, nici minciuna, ci totul este gri. Asa ca acuma Edi poate sa anatemizeze pe fundamentalisti si fundamentalistii pe Edi, dar cronicarul stie ca pina la urma toti ajung in acelasi loc iar istoria va spune “Pupat totz piatza postmodernista.” Si cronicarul stie ce va spune istoria deoarece istoria o scrie el. Iar motivul pentru care cronicarul nu spune unde duc sinele si ca ele duc toate in postmodernism este pentru ca cronicarul nu a auzit de postmodernism pina ce unul a vorbit de asa ceva acum citiva ani la Oameni & Perspective iar cind cronicarul a auzit de asa bazaconie s-a indignat foarte tare deoarece si-a dat seama ca ala scornise subiectul deoarece fusese invitat sa vorbeasca si era clar ca nu avea ce sa spuna si de aia a inceput sa bata cimpii cu postmodernismul. Asa ca petrofson nu crede in postmodernism dar crede in sine si ca ele, indiferent de unde ai porni, te duc toate la destinatia care trebuie si cum se numeste destinatia aia afli cind ajungi acolo. Dar cit o fi petrofson asta de cronicar care vede totul in gri, exista ceva ce chiar si el vede in negru, si asta este arius. Si ceea ce nu-i poate ierta petrofson lui arius este ca si-a parasit pastoratia fara sa devina ateu ca ceilalti de pe aici. Asa ca petrofson savureaza momentul cind el ii va intimpina pe toti cu un zimbet gri si cu o fata gri la la captul sinelor cind toti vor cobori fiecare din hodoroagele cu care au calatorit tot ciondaninduse pe drum si le va aminti ca el le-a spus ca nu masinile conteaza ci sinele. Doar cind va da cu ochii de arius se va inegri la fata dar dupa ce-l va expedia cu singurul tren care face calea-ntoarsa din postmodernism, va reveni la culoarea lui normala; gri.

 9. GABI NAN says:

  Cat ar fii ele de pretentioase, comparatiile de care vorbiti, sant mai mult frane decat motoare pentru „adevarul” ingripat in religie si-mpotmolit in stiinta. Ca orice ganditor de seama si petrofson, are darul de a explica transformarea boilor antici in locomotive moderne, care trag de vagonul iluziilor noastre. Nu ne explica insa daca iluziile au vreo valoare, nici daca Roma finala este evitabila, inevitabila, sau chiar dorinta de a ajunge-n ea este problema. Toti filozofii se-talnesc in acelasi trunchi putred: -solutia. N-o avem. Sau poate sinele au ramas totusi duble, pe una mai calatoreste carul, iar pe cealalta supertrenul, doar prioritatea conteaza. Iar cum santem cu ochii pe cel puternic sa-l votam, nu mai vedem carul. Ne-am spalat mintea-n subiectivism, si-i cantam celui mai mare. Arta-i veche…

 10. ge-oana says:

  Nu chiar asa de veche…

  ba mai mult, filosofii care-si dau cu solutia (de par ,desigur !) au fost mai pragmatici decat „puternicii” zile,fie ea, ziua, mai ales religioasa.
  A se vedea cazul Ted Wilson, a carui singur merit real este acela de a fi fiul tatalui sa,N. Wilson.
  Point-ul !?

  He, he, nu-i usor sa fii in car, mai ales cand ai de ales ! :-/ ?:-)

 11. baba proasta says:

  #9 | Written by GABI NAN
  Toti filozofii se-talnesc in acelasi trunchi putred: -solutia. N-o avem.

  Pai n-ai priceput ca tocmai asta este punctul forte al cronicarului, ca solutia este tocmai ca nu avem solutie si de aceea postmodernismul este solutia pentru ca nu exista solutie. Iar postmodernismul este solutie chiar si fara ca postmodernismul sa existe deoarece el a fost solutia chiar si atunci cind oamenii nu stiau de postmodernism deoarece sinele erau acolo si ele duceau dintotdeauna unde trebuie ca doar ala care a pus acolo shinele acolo a stiut ce face. Acum sa nu-l intrebi pe cronicarul cine a pus shinele acolo ca incepe sa-si scuipe-n sin si sa-i dea cu uciga-l toaca si chiar si Beni Plesa va spune ca aia este metafora si ca nu exista. Si de aceea cronicarul nu se cearta nici cu Florin Laiu si nici cu Edi deoarece el stie ca indiferent ca pleci din Cernica sau de la Chicago si oricit sar parui ei pe drum pina la urma ajung toti acolo unde duc shinele si se-inlnesc cu cronicarul si cu Brinsmead, Hitchesns, EGW, si toti marii cautatori ai adevarului decit ca Brinsmead a ajuns acolo inaintea lor iar cronicarul a fost acolo dintotdeauna deoarece el a stiut istoria mai dinainte ca doar de aia este cronicar ca sa o scrie mai dinainte ca sa stie istoria ce sa faca sa nu bijbiie si sa paraseasca sninele ca sa o ia pe aratura. Asa ca eu zic sa tii aproape de cronicar ca stie el ce stie iar cind se inegreste la fata inseamna ca solutia este pe-aproape si atunci sa te feresti de ea ca uciga-l toaca de tamie si sa nu faci ca arius care nu a ascultat de Edi si a citit literatura interzisa de shine deoarece nu mergea pe shine si ca atare si-a stricat omul gindirea aia logica si stiintifica cu care Edi si petrofson rup gura la toti si acum arius nu mai este in stare sa gindeasca si de aia pricepe asa de bine ce spune acest petrofson. Ce, vrei sa ajungi ca el?

 12. ge-oana says:

  Oh, nu…

  Mai bine ca tine,coane Aurel ,parintele logicii- logici si argumentatiei ca aia de mai sus, care, pute din bible¬belt ,de-departe adicatelea, a fraier coclit cu putori (aere, adica ) de doct pe juma´ de parte.

  Ba´ nesimtitule, du-te ba´ la tine la Suisu-din- deal cu vrajela asta vs. postmodernism. 😯

  Tu profesor, altu´ engenier,altu´ sufletu´ lu´ Avram Iancu….

  Produse de cenusa stelara…. :rotfl: :silly:

 13. Gelu Ciorasteanu says:

  Pentru cei ce traiesc in pesterile ignorantei si hranindu-se cu fantezii religioase , le reamintesc ca toti cochetam si abuzam pe coana stiinta. Mai mult decat atat o abuzam,desfiguram si-o lasam fara vlaga chiar pana-n pragul bisericilor ! Pai doamnelor ,domnisoarelor si domnilor sa fim seriosi; ne place s-o folosim in afara bisericiilor, iar in biserici ajunsi (tot cu ajutorul dumneaei ) o aratam cu degetul daca nu si mai rau ! Acum rog domniile voastre sa-mi spuneti cum se numeste atitudinea asta perversa; prostitutie spirituala s-au ideatica ! ce ziceti ? 😎

 14. baba cloanta says:

  Da’ de ce ma coane Ge-oana ( ai ceva in comun cu Prostanacu ? ) …
  cum ajunsesi tu la cloncuzia ca ala ie nesimtit si tu daca arunci cu flegme nu esti …
  Pai ce impiedica pe altu sa gandeasca (!) ca tu nu esti cenusa stelara ci doar praf in vant ? si s-arunce si el un scuipat ,sa iti dea… viata (!)
  Ia mai gandeste ‘mneata si la Fair play ,vorba lu’ Topescu .(daca nu ai auzit de comentariile lui -ca asta dai impresia -mai cauta nene )

 15. Felicitari pentru dizertatie Stimabile petrofson…

  Incetul cu incetul -cred eu- vom putea avea suficienta substanta pentru a defini o noua paradigma in care sa se afirme Omul cel Nou… sau ce o mai ramanea din el.

  Pana atunci nu ne ramane decat lupta partizana pentru esential:
  http://teologateu.blogspot.com.es/2012/01/orgie.html

 16. baba proasta says:

  #14 | Written by Ifrim Florin Iulian
  Felicitari pentru dizertatie Stimabile petrofson…

  Incetul cu incetul -cred eu- vom putea avea suficienta substanta pentru a defini o noua paradigma in care sa se afirme Omul cel Nou… sau ce o mai ramanea din el.

  Pana atunci nu ne ramane decat lupta partizana pentru esential:
  http://teologateu.blogspot.com.es/2012/01/orgie.html

  Si care este esentialul ala maestre? Ca filozofia cu ratiunea ei are esenta de fecioara pura care ii rasplateste cu un pupic pe cei ca voi astia care va desteptati si sunteti toba de carte iar religia are esenta de curva care se culca cu toti prostii pe la colturile de strada? Deci acuma puritanii nu mai sunt aia care se inchina la fecioara Maria ci puritanii sunteti voi care va inchinati la fecioara asta de filozofie si de ratiune care nu s-a culcat niciodata cu cineva, nici cu prostii si nici cu vreun destept ca voi? Pai din cite imi amintesc eu pe vremea revolutiei Franceze cind s-a hotarit sa fie data jos fecioara Maria si oamenii sa se inchine la cucoana asta filozofie cu ratiunea ei pe soclu s-a pus o curva deoarece voi astia desteptii ati inteles ca fecioara doar te face sa salivezi pe cind curva te si satura. Pai nu are dreptate cronicarul cind spune ca voi astia din vagonul de dormit care tineti in brate filozofia si ratiunea despre care credeti ca este o fecioara neintinata si rideti de aia din vagonul in care tin in brate pe fecioara Maria si despre care si ei cred ca este o fecioara si rid de fecioara voastra ca ar fi o curva, ca de fapt nici fecioara, nici curva, si nici vagoanele nu conteaza ci ce conteaza sunt sinele? Or sinele duc in mod logic la esential si esentialul este ca esenta de curva si esenta de fecioara este aceeasi pentru ca acolo unde duc sinele nu mai este nici curva, nici fecioara, nici alb si nici negru, ci doar gri, asa ca si lupta asta pentru esential dispare deoarece, dupa ce dispare esentialul, dispare si lupta ca nu mai ai pentru ce lupta. Iti dai seama ce plictiseala va fi acolo? Mai ceva ca in sinul lui Avraam! Ei, nu-i asa ca este destept cronicarul? Pai crezi ca degeaba nici istoria nu indrazneste sa faca sau sa zica altfel decit a stabilit el?

 17. Maxx says:

  Imi pare rau cand vad ca sunt cativa pe aici care nu inteleg esenta a ceea ce se discuta si se ajunge la o balacareala urata, dar consider ca cei care nu vor sa absoarba esenta subiectului mai bine e sa ii lasi in pace in nebunia lor. Ma bucur de lucrarea care se face aici si ma rog ca Dumnezeu sa ne dea in continuare incelepciune sa Il intelegem pe El in drumul nostru catre destinatia finala.Domnul sa va binecuvinteze pe totii si pe unii si pe altii

 18. baba proasta says:

  Maxx,
  Si mata daca intelegi “esenta” a ceea ce se discuta aici de ce nu ne-o explici si noua ca sa o pricepem si noi? Si daca mata cunosti “destinatia asta finala” a lucrarii pe care Domnul o face aici de ce nu ne-o spui si noua? Ca si cronicarul ne-s spus de shine dar cind a fost vorba sa ne spuna de “destinatia finala” ne-a lasat cu fundul in balta. Pai cum vreti sa luminati voi lumea daca tineti secret ceea ce stiti? Iar cind te plingi de balacareleala, te referi cumva la samson? Sau aia este discutie serioasa la inalt nivel academic dupa standardele lui Richard Paraschiv si ale lui Edi?

 19. Richard says:

  hai babo, iar ma musti de fund !? Iti cam place nebunaticule.

  Uite m-am coborat la intelepciunea ta, mi-am redus «esenta» discursului si a limbajului ca si domn’ profesor Ionica Aurel sa inteleaga cate ceva din ce discuta cu astia toba de carte pe aici !

 20. Leo says:

  Bre babuto, uite esenta !

  Filozofia este ca atunci cand esti intr-o camera intunecata si cauti o pisica neagra!

  Metafizica este ca atunci cand esti intr-o camera intunecata si cauti o pisica neagra care nu este acolo!

  Teologia este ca atunci cand esti intr-o camera intunecata si cauti o pisica neagra care nu este acolo ,strigand in gura mare ” am gasit-o „!

  Stiinta este ca atunci cand esti intr-o camera intunecata si cauti o pisica neagra folosind o lanterna !

  si daca mata ai gasit esenta, explic-o ! iar de nu, stai calm !

 21. Leo says:

  nu ma refeream la esenta de besini !

 22. baba proasta says:

  #18 | Written by Richard

  hai babo, iar ma musti de fund !?

  N, nene Richard, nu te musc de fund deoarece fundul matale nu este gustos. Singurul fund delicios aici este fundul profesorului ala repetent cind samson ne pregateste din el niste bucate grase si miezoase cu talentul lui ala Mark Twain. Chiar daca esti la restaurant si esti flamind nu te poti abtine sa nu-ti scoti mobilul si sa preferi bucatele pregatite de samson si nu spalaturile pe care le servesc ei la restaurant. Pina si Edi, cit este el de ocupat cu salvarea ovenirii de la conspiratia fundamentalisto-islamico-bolsevica nu se poate abine sa nu se infrupte cu citeva portii.

 23. baba proasta says:

  #19 | Written by Leo

  Bre babuto, uite esenta !

  Stiinta este ca atunci cand esti intr-o camera intunecata si cauti o pisica neagra folosind o lanterna !

  Si lanterna aia de care stiinta se tine ca orbul de bat ce este? Este cumva filozofia aia despre care spui ca orbecaie intr-o camera intunecata cautind o pisica neagra? Si daca filozofia tot cauta pisica asta pentru ca nu a gasit-o iar teologia a gasit-o, stiinta asta a mata care acum o cauta cu lanterna a gasit-o? Si daca a gasit-o de ce nu ne-o arata si noua ca sa o comparam cu pisica gasita de teologie si sa vedem care este mai neagra si in special care este mai moarta.

 24. Maxx says:

  Cred ca vizualizezi de ceva timp acest site ” BABA PROASTA” si se pare ca nu prea intelegi nimic din ceea ce se discuta pe aici. Ca o parere de a mea pt tine e sa te rogi pt incelepciune, bineinteles tu faci ce vrei si cum crezi. Binecuvantarea sa fie cu tine

 25. Catre stimabila Baba:

  Dumnezeu nu este esential: restul da!

  Nimeni nu are nevoie de ALCHIMIA expirata a vreunui zeu mort, prohodit cu alai mare o data la sapte zile! Cei ce au ochi de citit… sa priceapa:http://teologateu.blogspot.com.es/2013/01/alchimistul.html
  Ave tuturor!

 26. Leo says:

  Bre babuta !
  ce credinta ai matale, adica cu cine votezi? ai asa in general vreo convingere , vreo esenta? zici ca ai pastrat-o p-aia originala?
  ma derutasi ! nu de alta…pe bune!
  …pisicii mei!

 27. baba proasta says:

  #25 | Written by Leo
  Bre babuta !
  ce credinta ai matale, adica cu cine votezi? ai asa in general vreo convingere , vreo esenta? zici ca ai pastrat-o p-aia originala?
  ma derutasi ! nu de alta…pe bune!
  …pisicii mei!

  Bre leule, acum ca ma intrebasi, eu nu votez nici cu fecioara aia a teologilor care a ramas fecioara chiar si dupa ce l-a nascut pe stim noi cine, dar nu votez nici cu fecioara aia filozoafa si rationala a a-teologului asta Ifrim Florin Iulian si care nu si-a dat chilotii jos nici in fata lui Platon si Aristotel si nici in fata popilor ca Nietzsche, Marx, Edi, poli-, etc., deoarece se patreaza curata si neintinata doar pentru el, si nu cred nici in fecioara asta a matale cit o fi ea de stiintifica si care nu poate sa minta deoarece tine lanterna in mina ca sa vezi mata ca nu se culcla cu nimeni, fecioare despre care toti credeti ca pina la urma va va arata pisica aia neagra la care visati (sau pasarica, ce-o fi ea). Eu fiind baba, nu ma intereseaza nici fecioarele, nici pisicile, si nici pasaricile asa ca eu votez cu shinele dar nu cu shinele cronicarului. Ca una din babele din sat, la birfa naostra, a spus ca nebunul (de ma, paranoicul, ce ati uitat de el?) s-a apucat el sa scormoneasca pe linga sinele astea ale cronicarului si ca el ar fi gasit alte sine care fusesera bine ingropate si care duc la o cu totul alta destinatie decit sinele astea ale cronicarului. Acum sa nu intrebi cine a ingropat shinele alea ca parca vad ca cronicarul incepe din nou sa-si scuipe-n sin si sa-i dea cu uciga-l toaca. Auzi ce i-a trecut prin cap nebunului, sa sape el sa gaseasca alte shine decit astea care au fost puse o data pentru todeauna! Asa ca eu astept sa ma lamuresc cum este cu shinele alea ca daca este adevarat ca mai exista si alte sine decit astea ale cronicarului, atunci se incurca borcanele tare rau. Iti dai seama, toti se zbenguie prin vagoane cu fecioarele lor si se cearta ca fecioara lor este mai fecioara deoarece le arata o pisica mai neagra iar cronicarul zimbeste cenusiu si superior deoarece stie ca pina la urma toti o sa descopere ca fecioarele lor erau la fel de fecioare iar pisicile lor sunt la fel de negre, adica de cenusii, si cind colo shinele astea duc pe o linie moarta si infundata iar acolo ii asteapta unul barbos si incruntat care le arata mitza, unul despre care toti au tzipat tot timpul ba ca nu exista, ba ca este mort, ba ca este asa de bun ca nu poate sa ofere decit tort si nicidecum sa arate mitza. Asa ca eu cred ca indiferent dupa ce fecioara va curg voua balele, fie ca este aia teologica, fie ca este aia a-teologica, fie ca este aia filozoafa si rationala, fie ca este stiintifica matale, pina la urma la toti vi se va arata mitza. Asa ca eu vreau sa ma lamuresc cum este cu shinele alea descoperite de nebun si unde duc ca pe mine nu ma intereseaza sa gasesc vreo mitza si nici sa mi se arate vreo mitza. Ca voi astia tinerii rideti de nebuni dar eu la virsta mea am invatat ca cu nebunul nu trebuie sa te pui.

 28. Am putea sa iesim cumva din dinamica asta a Orient Express-ului Fantoma? Ar fi posibil sa lasam la o parte nebunia nebunului si fecioria fecioarei, si sa dam si noi un pas inainte? Babutzo, ai putea sa ne zugravesti -in cateva cuvinte- solutia dumitale pentru Lume? Asa o sa stim cu cine votezi!
  Ave

 29. samson says:

  #22 dom profesor

  Singurul fund delicios aici este fundul profesorului ala repetent cind samson ne pregateste din el niste bucate grase si miezoase cu talentul lui ala Mark Twain.

  doare,ă? așa ie că doare? lasă dom profesor că unde dă tăticu dumitale crește, ie ca pe principiu lu dl dumnezeu, tăticu dumitale samson și cu dl iehova bate pe cine iubește, și dta ar trbui să fii recunoscător pt asta, fiinncă nu numa că te bagă și pe dta cineva în seama și te scoate din anonimatu și mizeria din nashville unde ai ieșuat dta dupe ce-ai rămas repetent în încercarea de a-l da jos pe dl aristotel și-a schimba lumea, da alfel ar zice lumea la unison cu băiatu ăla din proverbele că mama dtale ie curvă și dta iești bastard; așa că nu mai pânge domne p-aice ca ie spre binele și mântuirea dtale, o să-i recunoscător lu tăticu dtale toată vejnicia când o să stai dta tolănit pe supt pomu vieții de gât cu domnu isus

  da ieste că cel mai tare te doare pe dta c-ai fost demascat cu dosaru ăla al dumitale de ciripitor la organele statului? ce te-ai gândit dta; ”ce-o să zică lumea de mine acuma că sunt? uit si p-ăsta ce ditamai informattoru iera si ce lamentabil repetent ie; din ciclu – ce câine am fost și ce javră am ajuns!!! păi dta nu iești în stare să treci clasa, și t-ai dus tocmai la scoala ajutătoare de la nisa ca să mistifici că ți-ai dat repetenția, și mai pretinzi să schimbi și lumea

  adu-ți aminte dar de unde ai căzut și pocăiește-te și dl dumnezeu te va binecuvânta și te va readuce iar la stare dtale dintîi și te va binecuvânta și vei propăși mai mult ca înainte ăcie ce tălmăcit înseamna așa, că adică dak te pocîiești te vei întoarce dta iar la starea ai de beatitudine dinainte, și care-ți plăcea lu dumitale așa de mult, când trimiteai dta rapoarte și note informative săptămânale la băieții ăia cu ochii albaștii de la sediu din băneasa, și c-o să propășești iar, înseamnă că te mai și avansează în grad cu mărie de salariu și pensie pe măsuă.

  da de ce nu publici dta mai bine dosaru dtale de activ de la cnas, să putem și noisă te iertăm, ă, ce zici dta?

  ps. ehe dom profesor, vrabia mălai visează și profeoru măciuci! ce te-ai gândit dta acuma, ia să prinz i-o prileju și să-mi fac ceva reclamă la poponeț poate-poate sare de undeva și dl david cu buzduganu ridicat, la vederea de la așa popou doct și delicios, deplin încredințat că ie dna batseba iar, și poate intră ceva de data asta!!!

  pps. dacă ne dați voie cu tot respectu datorat la așa poponeață delicată și delicioasă, în afară de aspect contează și mirosu, și noi suntem de părere că-n afară de folosirea la hîrtia igienică și de la deget, dupe caz, să nu ievitați ca pan-acuma și folosirea de la ceva perie cu apă și săpun, că că cam trăznește a caca pe lângă bunăciunea aia de popou care-l tot eschibiționați dvs p-aicea

  cum???? că ce perie??? că dak aia rotundă de lângă weceu ie bună?!?!?!? de ce nu vă rugați dvs mai bine frate profesor la dl dumnezeu, care dă la toți înțelepciune si duh sfânt cu mână largă?

 30. baba proasta says:

  #28 | Written by Ifrim Florin Iulian
  Babutzo, ai putea sa ne zugravesti -in cateva cuvinte- solutia dumitale pentru Lume?
  Ave

  Pai eu cred ca in citeva cuvinte am spus care este solutia; alte shine. Lamurit?
  Ave Cezar imperator moriturii te salutant!

 31. Richard says:

  Cred ca profesorul ne vorbeste de Shining…. deci solutia ar fii nebunia :). El ne vorbeste in parabole. LOL !

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Shining_%28film%29

  daca e vorba de misto, pai misto sa fie pana la capat :)*

  N-are domnule nici o solutie, dar ar fi avut, ar fii fost primul care s-o aplice…

 32. neo says:

  Solutia lu’ domn profesor, este ca nu are nici-o solutie.
  Vestea buna este ca nu-l i-a nimeni in seama.
  Vestea rea este ca nu se mai vindeca!

 33. Eu cred ca principalul motiv pentru care nu avansam in nici un fel in demersul acestui spatiu de reflexie este individualismul acerb care se manifesta destul de bezmetic intre diversele paradigme de gandire. Desi am mai facut-o in trecut si nu a avut nici un fel de efect, revin cu un apel la ratiune, sensibilitate si pluralism, toate exprimate in unitatea unei NOI PARADIGME. Sistemul impotriva carora toti sunteti, intr-un fel sau altul, revoltati este foarte multumit sa vada cum ne dam aici cu stangu-n dreptul, acuzindu-ne vartos intre noi de prostie, ipocrizie si impostura. De altfel cred ca sunt si unii slujitori ai Sistemului -bine platiti- care cauta sa provoace dezbinare si haos, ca nu cumva Curentul acesta de nemultumire sa nu care cumva sa se coaguleze intr-o miscare coordonata, puternica, unita. Fac, asadar, un apel catre voi toti: haidem sa Faurim o noua Paradigma, mai justa, mai curata, mai placuta… Priviti ceea ce ne uneste si ne strange laolalta: claditi pe aceasta temelie! Diferentele sunt sanatoase atunci cand sunt tratate cu respect si echilibru echidistant! Credeti ca suntem in stare de asa ceva?
  Ave tuturor!

 34. baba proasta says:

  #31 | Written by Richard
  Cred ca profesorul ne vorbeste de Shining…. deci solutia ar fii nebunia Smile. El ne vorbeste in parabole. LOL !
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Shining_%28film%29
  daca e vorba de misto, pai misto sa fie pana la capat

  Da, nene Richared, si eu sunt de acord ca este tare hazlie chestia asta cu profesorul repetent, dar mie mi se pare ca umorul asta este cam sumbru. Nu stiu de ce, dar mie mie se pare ca rideti cam strimb si cam printe dinti. Adica risetele seamana mai mult a rinjete. Da, eu sunt de acord ca ati crezut totdeauna in misto si ca ati crezut ca cu mistoul totdeauna ajungeti pina la capat numai ca ati cam ajuns la captul sinelor astora de care vorbeste cronicarul si se cam vede de catre orice prost ca sunteti pe o infundatura si ca sinele astea nu duc nici unde. Asa ca puteti sa rideti si sa faceti misto cit vreti ca vagoanele s-au cam intepenit si mistoul nu prea poate sa le miste din loc.

 35. baba proasta says:

  #32 | Written by neo
  Solutia lu’ domn profesor, este ca nu are nici-o solutie.
  Vestea buna este ca nu-l i-a nimeni in seama.

  Pai ori nu are, ori nu-l ia nimeni in seama? Pai cum ar putea sa-l ia in seamna cineva cind toti sunt atit de incindati de solutia cronicarului? Sansa lui ca cineva sa-l ia in seama ar fi ca sa existe cineva care crede ca nu exista solutie, or asa ceva este de neconceput deoarece acum toti stiu nu numai care este solutia, dar o si au. Saracu profesor, o sa moara cu solutia lui si nimeni nu o sa se uite vreodata la ea!

 36. baba proasta says:

  #33 | Written by Ifrim Florin Iulian
  Eu cred ca principalul motiv pentru care nu avansam in nici un fel in demersul acestui spatiu de reflexie este individualismul acerb care se manifesta destul de bezmetic intre diversele paradigme de gandire. Desi am mai facut-o in trecut si nu a avut nici un fel de efect, revin cu un apel la ratiune, sensibilitate si pluralism, toate exprimate in unitatea unei NOI PARADIGME.

  Si “unitatea asta a NOII PARADIGME” din care nimeni nu are voie sa iasa cine o stabileste? Tzitzoasa matale care nu s-a culcat niciodata cu nici un popa? Sau poate tzitzoasa lui leo cu lanterna-n mina si care in loc sa foloseasca lanterna aia ca sa-i arate lui mitza aia neagra pe care nici filozofii si nici teolognii nu au gasit-o, i-o pune lui in ochi ca sa-l orbeasca si sa nu vada cum stiinta asta se reguleaza pe la spate cu ala care o plateste mai bine. Ca pe leo asta nu-l duce capul sa-i smulga lanterna aia din mina si sa lumineze putin pe la fundul oamenilor de stiinta sa vada nu numai cine-i plateste dar cum ei totdeauna descopera exact lucrul pentru care au fost platiti sa-l caute. Hai ca si noi vrem sa ne inrolam in NOUA ASTA PARADIGMA dar vrem sa stim si noi care este ca sa nu mai miscam in front.

 37. neo says:

  Eu cred ca saracu profesoru, a avut si are potential mare, dar caracterul i-a jucat feste.

 38. neo says:

  Logica era alta.
  In timp ce domnu profesor crede ca el are ultima si unica cale care duce la adevar, vestea buna este ca nimeni nu crede asta!

 39. O vom fauri impreuna. Cred ca ar trebui sa cerem permisiunea celor care sunt stapanii acestei case daca vor sa gazduiasca demersul si sa-l sprijine. Daca nu, atunci va invit pe http://www.teologateu.blogspot.com.es/ sa ne exprimam liber. PARADIGMA CEA NOUA trebuie sa fie expresia si produsul consensuat al tuturor celor care participa, dar si al celor care nu doresc acest lucru, sau nu-l cunosc. Daca nu reusim sa fim Universali nu aportam nimic. Eu va stau tuturor la dispozitie. Nu ma astept la mai putin din partea voastra.
  Pe curand.

 40. Leo says:

  babuta,

  omul simplu-care iese cel mai jupuit, trebuie sa styie , daca e credincios, ca va fi o judecata a faptelor si nu una a credintei(dogmei). si-atat ! pacea va fi cu el !

  ptr. cei cu capul cat banitza ramane in plus gimnastica medicala si de intretinere!

  acum, nu neg ca nu ar fi manipulare in toate domeniile vietii sociale, inclusiv stiinta…omul treaz realizeaza asta dar de aici si pana a te invarti ca un coy intr-o caldare cum faci mata e drum lung…

  onorabila baba, recunoaste public sau infirma daca ti-ai batut joc de vreo oitza din turma !
  si te rog nu mai fi asa plastic in exprimare ca rosesc, ma pierd cu firea si-ti pun lanterna in ochi si ti-i fac din albastrii, balani!

 41. arius says:

  Babo,

  Vezi de ce Grigorica a ales vagonul cu sufrageria unde se uita la TV in timp ce bea bere si manaca popcorn?…

  Se fereste de astia din camera obscura care cauta pisici cu sau fara lanterne, fiindca de indata ce intunecatii „se pierd cu firea” devin si violenti. Cel putin aia din sufragerie folosesc doar sarcasmul si misto-ul pe post de lanterna. Si-apoi, cata vreme lui ii e clar ca toate vagoanele aflate pe aceleasi sine duc in acelasi loc, ce altceva ii mai ramane de facut decat sa se distreze?…

  Nu degeaba zice Guta: baga mai, hai-hai, hai-hai…. fara numar, fara numar… 🙂

 42. Alexandru Ceban says:

  @baba proasta

  Din vechime toate drumurile au dus la o singura destinatie, pina la urma Roma este ceea ce Washington D.C. este pentru SUA sau Londra pentru UK. Intrebarea este adresata autorului pentru a intelege ce vrea sa spuna. Orice schimbare care se intimpla in lume nu trebuie stopata pentru ca la sfirsit va ajunge la cunostinta unor institutii sau centre de putere, oricare sunt, oriunde se afla.

 43. leo says:

  arius

  nu intelege gresit, eu am propriul meu meci, nu tin cu gazdele !
  fiecare are dreptul sa considere ca e pe sine sau sarit de pe sine! chestie de amor propriu…
  tu folosesti perverse? ca baiatul asta … http://www.youtube.com/watch?v=2mOcxcH86JI

 44. baba proasta says:

  arius,
  Da, ai dreptate, cronicarul sta la vagonul restaurant si in timp ce-si bea cafelutza priveste la televizor filmul asta cu “ultimul imperiu” pe care l-a regizat chiar el si plescaie din limba in timp ce mormaie: “Uite domn’le cum istoria se implineste exact asa cum am scris-o eu.” Si el este prea destept sa se amestece printre aia din vagoane care se zbenguie cu fecioarele lor care mai de care mai fecioare si mai profetese si se tot cearta ba ca vagonul meu este tras de mirtzoagele menoniste, ba ca este tras de ultimul racnect de motor cu bozoni descoperit de CERN, ba ca este tras de dinozarurii de Chicago, ba ca este tras de triplet de ingeri de Cernica, fara sa realizeze ceea ce stie cronicarul, si anume ca toate merg acolo unde le duc sinele. Da eu cred ca cronicarul o durere de cap tot are: Ce te faci daca exista pe undeva si vreun frinar si vreun acar? Asa ca o fi el la vagonul restaurant inconjurat numai de lorzi cu sortzulete imaculate ca el dar mie mi-e teama ca i s-a cam racit cafeaua daca nu cumva a varsat-o pe sortzuletz.

 45. baba proasta says:

  Erata!
  Am vrut sa spun shervetzele si am nimerit shorthuletze. Ce vreti, baba proasta!

 46. arius says:

  Babo,

  „… Da eu cred ca cronicarul o durere de cap tot are: Ce te faci daca exista pe undeva si vreun frinar si vreun acar?..”

  Eu cred ca nu-si face probleme de-astea. Stie ca nimeni nu se poate pune impotriva trenului, iar daca cineva o face este izbit cu forta si este zdrobit fara sansa de supravietuire. A fost si el ispitit sa schimbe cursul trenului si era sa ramana pe drumuri. De aceea s-a urcat din nou in tren cand i s-a oferit ocazia si acum sta linistit la caldurica si-si bea cafeaua la restaurant. Ce a invatat el din toata povestea este ca nu e bine sa te pui cu trenul si ca la vagonul restaurant se calatoreste mai confortabil decat in cele obscure unde-si dau calatorii in cap unii altora.

  Ce nu pricepe el este altceva: ca omul are in dotare doua picioare si un cap pe care poate sa le foloseasca ca sa ajunga in orice loc isi doreste, nu doar unde il duce trenul…!

  Da cum asta presupune putin efort si asumarea unei responsabilitati personale, ii e mai comod mersul cu trenul, mai ales ca are tot confortul oferit de vagonul restaurant. Si-apoi viata in gasca e mai faina decat cea de calator singuratic. Ce vrei sa faca, s-o ia de unul singur pe dealuri si campii ca Bunyan?…

  Doar nu-i nebun… 🙂

 47. moisanl says:

  Babuto, cand ne mai arati ce ai mai descoperit la noile shine (toate-s vechi si noi sunt toate)? Intru pe aici sa vad ce mai scrii (a fost o pauza cam mare de la ultima postare) si ma silesc sa scormon in mizerii ca poate mai gasesc vreun indiciu de traseu. Sa fii sanatoasa si salutari domnului Ionica.

 48. baba proasta says:

  arius,
  Da, asta este chestia, ca inainte de mitologia asta mecanica cu mersul pe sine si pe drumurile care duc totdeauna la Roma a exista mitologia aia nemecanica, fara roate si fara drumuri, cind se mergea pe jos si puteai sa te duci unde te taie capul. Dar lor nu le plac aia care sunt in stare sa mearga pe jos ci le plac aia care pot fi bagati ca vitele in vagoane si fiecare guitzaie pe lima lui; ba ia a dinozaurilor, ba aia a bozonilor, ba aia a ingerilor, ba aia a femeilor, ba aia a negrilor, etc. Or astia care nu sunt in stare sa mearga pe picioarele lor sunt foarte buni ca stau in patru labe si se gudura la picioarele lor, si se minuneaga cit sunt ei de stiintifici, sau smecheri, sau ce-or fi ei. Asa ca asta a scapat din vedere cronicarul cit este el de destept ca oamenii s-ar putea sa se ridice pe piciodare din patru si sa invete sa mearga si pe picioarele lor. Dar si aici este o chesatie; trebuie sa inveti sa mergi in asa fel incit sa nu calci pe altul pe picioare si nici altul sa nu te calce pe tine pe picioare. Or asta inseamna sa mergi tu pe picioare dar sa mergi cu capul si nu cu picioarele. Dar sa inveti cum sa folosesti picioarele este mai simplu; ceea ce este mai complicat este sa inveti sa folosesti capul. Dar pina la urma s-ar putea ca nici asta sa nu fie chiar asa de complicat cum cred astia de la vagonul restaurant ca numai ei au cap si numai ei sunt in stare sa-l foloseasca iar celalti sunt la vagoanele de vite si nu stiu decit sa behaie si sa puna banii in cosuletz ca sa plateasca ei masa la vagonul restaurant.

 49. neo says:

  moisani,

  Nu o gaseti aici pe babuta ta, de la care te astepti sa va mai arate noile ei descoperiri. I-a picat mucii o vreme pe aici, dupa care s-a dus suparata pe sit-ul ei, cica acolo se discuta adevaratele taine ale lumii. Insa ptr. a ajuge sa ai parte la o asa discutie, iti trebuie multa rabdare; saptamani, luni, ani, ca sa intre pe sit-ul ei, ptr. ca acesta este blocat de la traficul infernal!

  De asemenea salutari din partea nostra, babutei tale si dl.Ionica, care sufera de dubla personalitate si asta nu de acum! :rotfl:

 50. NIMENI says:

  #47 | Written by moisanl

  „Intru pe aici sa vad ce mai scrii (a fost o pauza cam mare de la ultima postare) si ma silesc sa scormon in mizerii ca poate mai gasesc vreun indiciu de traseu. Sa fii sanatoasa si salutari domnului Ionica.”

  Nu sa bucurat de vacanta de sarabatori, ca toti profesorii, a ramas pe „The open classroom” cu aia corigenti sai faca sa priceapa ce si cum e cu „Created Reality and Reality That Creates Reality”.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: