Asteptandu-l pe Grigore

Sam-sony intreaba daca cineva cu pregatire filosofica ar fi fost in stare sa sustina ideile lui William Miller.

Raspunsul scurt este Issac Newton.

Raspunsul elaborat este “Daniel & Revelation” de Uriah Smith. Smith construieste pe William Miller dar, spre deosebire de Marea Lupta, lucrerea lui este scrisa stiintific. Legitimitatea hermeneuticii lui Miller este argumentata cu referinte la teologi protestanti din secolele XVII-XVIII.

Intrebarea mea socratica este alta. Ar fi putut cineva cu pregatire filosofica sa joace rolul istoric al lui Galileo? Raspunsul ni-l da Paul Feyerabend in “Against Method”: biserica a fost mai mult de partea ratiunii si a stiintei in sensul de atunci decat Galileo.

Ar fiputut cineva cu pregatire filosofica sa scrie Aventurile lui Huckleberry Finn sau Colt Alb, sa conduca America la victorie impotriva Confederatiei si la emanciparea sclavilor, sa inventeze avionul?

Raspunsul ni-l da Jules Verne. Intr-un club de Yankei care se pregatesc sa inaugureze era spatiala cu un secol inaintea misiunilor Apollo, cineva face declaratia incredibila ca in Europa nu poti fi colonel daca nu ai fost capitan, si nu poti fi inginer daca nu ai scoala. Revelatia este primita cu hohote de ras si glume despre stupiditatea continentala. Welcome to America the great. America as it used to be.

Revolutia Stiintifica care s-a incheiat la inceputul secolului XX origineaza intr-o lume dubioasa de alchimisti, astrology, lunatici religiosi (ex. Newton), societati secrete, excroci, eretici si nebuni. Repetentul Einstein a fost ultimul specimen.

Lumea moderna a fost produsul unor proscrisi ca Thomas Paine (caruia Diavolul i-a dictat The Age of Reason), Jean-Paul Marat (care dormea in canal pana la revolutie), Georges Danton, Maximilien Robespierre, Max Stirner, Karl Marx, Emma Goldman.

Nu vreau sa-i ridic pe pioneri la nivelul celor de mai sus. Vreau doar sa arat ca veneau din aceiasi lume, in care respectabilitatea academica sau sociala nu este un criteriu decat in sens negativ.

Comentand principiul “intai ca tragedie, apoi ca farsa”, Marx spune ca istoria devine propria ei parodie pentru a ne face in stare sa ne despartim de trecut razand. Rasul vindeca mania. Multi dintre prietenii mei de pe acest forum au in suflet o manie amara impotriva lui Ellen White si a pionerilor care, gandesc ei, i-au jefuit in mod cinic de viata. Avantajul pe care ni-l ofera bufonii contemporani ai Apocalipsei (si Genezei) este acela ca ne fac in stare sa ne despartim de trecutul nostru razand. Rasul ne face in stare sa iertam trecutul. Dar rasul are si un mesaj pentru viitor.

Intrucat incepand de vineri suntem gazdele lui Sorin, voi incheia cu o concluzie pe care predicile pastorului Petrof o adauga la rasul prin care cronicarul Grigore dupa Ureche se desparte de trecut: este timpul sa devenim seriosi cu privire la viitor.

69 Responses to Asteptandu-l pe Grigore

 1. sam sony says:

  B pa langa A a fost ca un sobolan scormonitor dornic sa stapaneasca pamantul , sa faca galerii in el. Miller era si el tot un fel de sobolan, dar, spre deosebire de B, el vroia sa- si faca vizuina in cer.L-a interesat cunoasterea bibliei asa cum ma intereseaza pe mine mersul trenurilor cand vreau sa plec la munte, doar ca el vroia sa plece in cer. N aveau nici pe departe stofa lui A sau a lui P, pt care cunoasterea era contemplare dezinteresata a lumii si fericire in sine.
  N-a fost deloc tragedie ce s-a intamplat cu m si compania. Tragedie a fost cazul cu Giordano Bruno pe care l au ars pt adevar. Pe astia de care vorbim nu i a ars nimeni, s au ars altii care s au atins de ideologia lor celest-sclavagista. Cum s-or fi strans ei laolalta aasteptand sa vina domnu asa cum il asteptam noiu pe grigore acuma!! Doamne, ce comedie!! Asa ca ssa se revizuiasca primesc, adica titlul corect ar fi INTAI CACO MEDIE, apoi ca farsa tragi-comica, dar sa nu sechimbe nimica.

 2. baba proasta says:

  #50 | Written by sam sony
  Nu vine nici de la ei, saracii, alchimistii mai stiau sa vada spiritul in procesele naturii. Aristotel vedea si el saracu forma- idee. Dar nenorocirea asta grozava de care zici vine de la sir Francis Bacon, care, dupa ce l-a injurat pe A al tau ca la usa cortului, a facut o instauratio magna si a pus bazele logicii inductive de tip experimental.

  Ceea ce spui mata nu mi se pare “sony” deloc ci mi se pare de foarte mult bun simt, dar atunci cum se face ca acum Edi asta se inchina la Shunculitza asta sau Bacon, cum s-o fi chemind? Si acum daca-i place shunculitza ca acum s-a luminat omul si nu mai are gindirea din aia in alb si negru sa creada in legi din alea de mincare de prin Vechiul Testament ci gindeste acum in gri ca si marele lui dispiol si mare cronicar, atunci el de ce in cartile lui il ridica-n slavi pe Aristotel asta al meu si spune ca toata civilizatia vine de la el si de la Isus ar fi venit doar un “impuls” sau vreun shut in fund? Si daca Shunculitza asta l-a injurat pe Aristotel al meu, de ce lui Edi ii lasa gura dupa Shunculitza si nu-l injura si el pe Shunculitza pentru ca l-a injurat pe Aristotel iar pe prietenul lui, (dee ma, ala repetentu’), a inceput sa-l injure cu toata sleahta lui cind a indraznit si el sa spuna ca Aristotel asta ar trebui aruncat la gunoi? Adica Shunculitza care l-a injurat pe Aristotel este un sfint iar repententu’ este demon? Ca eu am venit aici ca sa ma luminez si eu ca sa nu mai fiu proasta si sa fiu si eu desteapta ca Edi si acum chiar ca nu mai stiu in cine sa cred, in Aristotel asta injuratu’ sau in Shunculita.

  Pe B nu l-a interesat de loc cerul asta, ci PUTEREA, stiinta ca putere de a stapani natura. Pe asta a vrut miller sa construiasa exegeza bibliei.

  Si o fi PUTEREA ceea ce-l face pe Edi sa-i plescaie limba dupa Shunculitza si dupa societatile astea secrete care sunt interesate doar de stiinta si doar vegheaza ca nimeni sa nu mai conspire deoarece le pute puterea?

  Miller era si el tot un fel de sobolan, dar, spre deosebire de B, el vroia sa- si faca vizuina in cer.

  Da, ca si Edi, cind a inceput revolutia asta, zicea ca vrea sa sparga bunkerele cu sobolani de care erau pline bisericile astea adventiste cu descendentii lui Miller si eu am crezut ca lui nu-i mai plac sobolanii, dar daca nu-i plac sobolanii, acum de ce este asa ahtiat dupa Miller asta? Adica, nu-ti plac sobolanii dar iti place da tatal sobolanilor? Dooamne, ca rau este sa mai fi proasta si sa nu pricepi nimic tocmai cind vrei sa te luminezi!

  Cum s-or fi strans ei laolalta aasteptand sa vina domnu asa cum il asteptam noiu pe grigore acuma!!

  Da, ca si eu il astept pe grigore asta sa ne aduca viitorul ca pe piinea calda dar cred ca el intirzie pentru ca noi sa fim pregatiti sa-l primim ca daca ni-l aduce asa, hodoronc-tronc, fara ca noi sa fim pregatiti sa-l primim, mai stii ca noi strimbam din nas, dar daca asteptam citeva sute de ani sau cel putin citeva zeci de ani, asteptarea asta ne face sa ne lase gura apa dupa viitorul asta al lui asa ca atunci cind ni-l aduce noi il infulecam pe nemestecate asa cum si pe Edi l-am infulecat pe nemestecate. Nu este prost omu’! Ce, degeaba este el cronicar super-ureche! Dar pina vine, eu o intrebare tot am: Viitorul asta pe care ni-l aduce grigore, o fi din ala in alb si negru sau o fi din ala in gri? Sau te pomenesti ca intre timp omul a trecut la tehnicolorul si acum ne prizinta viitor si gindire in culori si asta in gri, care pina acum era ultimul racnet, este depasita?

 3. sam sony says:

  „Da, ca si Edi, cind a inceput revolutia asta, zicea ca vrea sa sparga bunkerele cu sobolani de care erau pline bisericile astea adventiste cu descendentii lui Miller si eu am crezut ca lui nu-i mai plac sobolanii, dar daca nu-i plac sobolanii, acum de ce este asa ahtiat dupa Miller asta? Adica, nu-ti plac sobolanii dar iti place da tatal sobolanilor?”

  de gustibus non est disputandum

  Sper ca MARELE DISCIPOL, Cel- ce- va- sa -vina va putea sa iti raspunda la nedumeriri.

 4. sam sony says:

  „Da, ca si eu il astept pe grigore asta sa ne aduca viitorul ca pe piinea calda dar cred ca el intirzie pentru ca noi sa fim pregatiti sa-l primim ca daca ni-l aduce asa, hodoronc-tronc, fara ca noi sa fim pregatiti sa-l primim, mai stii ca noi strimbam din nas, dar daca asteptam citeva sute de ani sau cel putin”

  Ca bine zici! trebuie sa fim pregatiti, el poate veni ca un hot, dar pot veni si grigori mincinosi, in orice caz, ii va lua pe ai sai, va aduce un mesaj, mesajul pe care toata lumea il asteapta, Maytreya Buddha este el de fapt.

 5. baba proasta says:

  #4 | Written by sam sony
  Ca bine zici! trebuie sa fim pregatiti, el poate veni ca un hot, dar pot veni si grigori mincinosi,

  Da, e clar ca grigore are sa vina ca un hotz de aceea trebuie sa stam cu ochii holbati pe oxigenul asta ca sa nu pierdem momentul aparitiei lui si sa ni se trinteasca usa-n nas ca la fecioarele alea neintelepte si nepregatite, dar acum ca conspiratiile nu mai sunt posibile nu stiu daca ar mai fi posibil ca vreun petrofson din asta mincios sa se dea drept adevaratul grigore. Da’ mai stii?

 6. phil says:

  „Cum îi tanda, aşa-i şi manda ”
  Parca ati fi clonati, baba si sony. M-asi mira sa va mai citeasca altcineva in afara de voi. Asta in caz ca sunteti doi si nu unul. Ca prea era baba singura…

 7. baba proasta says:

  phil,
  Si mata daca nu citesti, de unde stii ce spun astia doi? Aha, folosesti gindirea aia logica si stiintifica si deduci! Si daca nu cititi si vegheati si apare grigore cum faceti sa nu ratati viitorul ala pe care ni-l aduce el? Asa ca fiti cu ochi-n patru si vegheati ca sa nu va apuce somnul ca ziua si ceasul cind apare grigore nu-l stie niemni, nici ingerii din cer, ci numai Edi. Ca el n-o mai crede in decretul duminical dar pasiunea asta pentru profetii si descifrarea viitorul tot o are si acum nu mai face profetii din astea bazate pe basme evreesti ci face profetii din astea bazate pe cronicari care scriu cronicile lor si istoria mai inainte ca sa se intimple, si o scriu pentru ca sa stie istoria ce sa faca si sa se desfasoare asa cum i s-a spus si sa nu o ia asa bezmetica, pe aratura, ca pina acum.Ca acum nu numai evolutia asta este un fapt demonstrat stiintific ci chiar si viitorul.

 8. phil says:

  Citesc pana la o bucata, si-mi dau seama de atatia ani de cand va citesc, cat de fara noima e. Cred ca sunt vreo 5 sau 6 ani de cand o tineti la fel, fara sa produceti macar o singura postare in care sa AFIRMATI ceva clar, sa construiti o idee, ceva. Si ar fi fost de asteptat, initial chiar am cezut ca e ceva. Numai trancaneala, parodie de 2 lei, bataie de joc. Adica ce e mai usor pe lume. Mishtoul.
  Exact ce Edi nu face. Bun, rau, el isi afirma pozitiia, expunandu-se criticilor si acuzelor de tot felul. Ma mir ca nu se gaseste nimeni sa il atace intr-o polemica serioasa, altfel decat prin bataie de joc, Ceea ce da de gandit.

 9. baba proasta says:

  phil,
  Si Edi de 5 sau 6 ani astia ce a produs? Si zici ca nu-ti place mishto-ul? Pai stii mata ca grigore asta si samson sunt buni si de altceva decit de mishto? Pai tocmai asta este frumusetea oxigenului astuia ca aici nu se produce nimic, ci doar se bate apa-n piua. Pai abia acum te-ai lamurit ca toate “revolutia” asta nu este decit o diversiune ca sa nu moara Edi si grigore asta in anonimat? Da’ este bine ca te-ai lamurit si mata ca ti-ai pierdut timpul pe aici.

 10. phil says:

  Nu babutzo, nu ai inteles mata nimic.
  Bun sau rau, Edi propune o interpretare a Genezei, mai indarat din Luca, etc. El isi afirma o constructie intelectuala, care m-asi fi asteptat sa fie combatuta cu argumente si stil macar la acelasi nivel, ca noi, ageamii, sa putem cantării singuri. Nu ati fost in stare de altceva decat de mishto. Lasa-l pe Samson, ca nu de la el se astepta nimeni la ceva serios, ce are a face cu ce spun eu? Nu faci decat sa te pui la mintea lui. Cat despre Grigorie, macar avea stil, umor, fara obsesii. La mata tocmai obsesiile si ura vădita este ceea ce se vede de la o poştă.
  Nu poti zice că Edi bate apa in piuă, pt că el aduce in mediul nostru bisericesc teme noi şi provocatoare. Mata bati apa in piua pt ca fiecare postare reia acelaşi miştou, fara nici o variaţie.
  Şi ai fost poftit repetat să expui mata ADEVARUL matale, unde vrei, sa vedem apoi daca rezistă. Şi mai ales dacă rezişti mata cu aceeaşi eleganţă de care dă dovadă edi.
  Hai, schimbă placa. Arată ce poţi.

 11. arvinte says:

  Phil, am o curiozitate: esti ruda cu ‘Felix’ sau te uiti des la Gadea?

 12. phil says:

  Ii detest in egala masura pe amandoi. Nu ma uit niciodata la Gadea. Ce-ti veni?

 13. ianis says:

  phil
  probabil e reflex de ooteve 🙂

 14. phil says:

  astept totusi sa vad de unde a scos-o!!!

 15. samson says:

  #11 fratele arvinte

  Phil, am o curiozitate: esti ruda cu ‘Felix’ sau te uiti des la Gadea?

  iubite frate arvinte, avem și noi o curiozitate: sunteți rudă cu dl iehova sau vă uitați des la domnu isus?

  phil: Ii detest in egala masura pe amandoi. Nu ma uit niciodata la Gadea. Ce-ti veni?

  să știți că vă-nțelegem aicea, că și noi îi detestăm în iegală măsură pe hăndrălăii ăia doii, și pe tasu și p-ăla micu;și nu ne uităm niciodată la domnu isus. chiar nu știm ce l-o fi apucat pe iubitu nostru frate arvinte, dak nu cumva o fi frun impuls venit peste dânsu de la domnu isus prin intermediu lu dl duhu sfânt, pe modelu de la wireless.

  ianis: probabil e reflex de ooteve

  sigur ie reflex de la biserică

 16. samson says:

  #10 phil

  Lasa-l pe Samson, ca nu de la el se astepta nimeni la ceva serios, ce are a face cu ce spun eu?

  „De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cine M-a văzut pe Mine a văzut pe dl Dumnezeu. Cum zici tu, dar: „ca nu de la el se astepta nimeni la ceva serios”?

  „De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, măcar că văd, nu văd, şi măcar că aud, nu aud, nici nu înţeleg.”

  Nu faci decat sa te pui la mintea lui.

  „Împărăteasa de la miazăzi se va scula alături de neamul acesta, în ziua judecăţii, şi-l va osândi, pentru că ea a venit de la marginile pământului ca să audă înţelepciunea lui Solomon; şi iată că aici este Unul mai mare decât Solomon – adik tăticu dvs samson”

  ”Căci nebunia lui taticu dvs samson este mai înţeleaptă decât înțelepciune lu dl dumnezeu; şi mintea lu tăticu dvs samson este mai tare decât toți profesorii, iubiții frați și stimatele surori la un loc.”

 17. ianis says:

  samson

  Cica biserica lu’ domnu Dan a fost rapita in online.
  Pune semnul asta al sfarsitului alaturi de scandalul carnii de cal, profetizat de evanghelie, alaturi de meteoritul cazut la rusi, profetizat de apostolul Ioan, si de pierderea dreptei credinte creationiste, profetizata de apostolul Pavel.

  Concluzia: sfarsitul e aproape, biserica va fi rapita, evolutionismul va fi dovedit mincinos, omenirea se va intoarce spre geocentrism, Beni Plesa va fi ales papa iar arvinte va fi desemnat consilierul lui personal, in locul „superbului Georg Gänswein” devenit fotomodel:)

 18. samson says:

  # fratele profesoru

  Pai stii mata ca grigore asta si samson sunt buni si de altceva decit de mishto?

  te doare rău de tot,nu? așa ie că inteligența ca și frumusețea, ie o nedreptate care trebuie combătută pe peste tot pe unde ie prinsă?

  se uită lumea la dta frate perete văruit! păi dak nici minte și nici rușine nu găsim p-acolo pe la dta, ceva recunoștiință putem spera sa mai găsimi? păi după ce că tăticu dtale te-a scos din anonimat d-acolo de unde te găsești dta, dupe ce-n ciuda pretențiilor d-a schimba lumea și a-l arunca pe dl aristotel la coșu de gunoi, dta ai ieșuat lamentabil la dracu-n prazinic, tocmai in nashville, și încă și acolo ilegal, și ți-a putrezit fesle pe pătratu ăla cu cinci sau mai multe laturi, și dupe ce că pe faimosu sait a lu dta unde-îi reverși dta înțelepciunea din plin, nu te vizitează decât reclamele la viagra și la chiloțeii și furourile de damă (spamuri pe care dta le deschizi și le deguști din plin, la grămadă cu virușii din iele, și care te inspiră și-ți insuflă dtale puterea d-a continua în susținerea noii dtale identități feminine, chiar dak mai in ietate așa, cu speranța că vei ajunge și dta pân la urmă la aceleași succesuri ca dna batșeba in demersurile dumneaiei cu dl david, când l-a păcălit să-i dea dumneaiei jos chiloțeii singur și nesilit de nimeni, da se știe că găina bătrâna face ciorba bună, tot așa cum poponeața de profesor face vagina de uitată), deci dta ce faci? muști mâna care-și face pomană cu dta?

  de aceea așa zice domnu: Bărbaţii din Sodoma se vor scula alături de profesorul ăsta, în ziua judecăţii, şi-l vor osândi, pentru că ei s-au pocăit la propovăduirea lu dl Lot; şi iată că aici este Unul mai mare decât dl Lot- în speță tăticu dvs samson”.

 19. sam sony says:

  #18″Bărbaţii din Sodoma se vor scula”

  frate samson,
  Se uita lumea la dta iubite frate si asteapta semne mari de la fratia ta. Dupa Onan & revelation, poezia cu statia de autobuz, vantul buclucas si camasa patata, asteapta lumea si ceva revelation despre sodoma, excursii la turci cu rulmenti in papornita si, eventual, vaselina in buzunar. Sa nu mai vorbim de talmacirea la ichneumonidele lu domnu pastoru pe care eu, adica neuronul meu si fratele beni plesa, adica neuronul lui, o asteptam ca pe painea calda!
  Multa sanatate(mentala) de la fratele beni plesa si pacea domnului!

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: