Intai ca tragedie, apoi ca farsa

De ce am numi milenismul pionerilor un mit si nu pur si simplu o idiotenie?

Intrebarea astfel formulata reprezinta suma aproximativa a reactiilor la ultimul meu post.

Voi apela la doua explicatii ale lui Zizek.

Prima: hainele noi ale imparatului. Desigur ca hainele nu exista. Ele sunt insa acceptate ca un intermediar simbolic intre realitatea nuda si perceptia sociala. Aceasta perceptie simbolica nu este insa o simpla conventie, ci are la baza autoritatea unui “Big Other” (Lacan). Postmodernismul este definit de Zizek ca disparitia lui Big Other si raportarea imediata la realiatate. Las asta pentru Alexa. Ma voi referi la un aspect care imi este mai familiar in intepretarea lui Zizek: conceptul Marxist de ideologie.

Dezbracarea realitatii de haina simbolica nu duce la “realism” ci la fetisizarea realitatii si reificarea gandirii. Cinismul gloatei care rade de imparatul gol exprima iluzia ca ei nu sunt goi, cand de fapt fiecare uita ca toti oamenii sunt goi pe subt haine. Postmodernismul este pentru Zizek victoria ideologiei asupra adevarului sub masca cinismului si realismului imediat.

A doua explicatie se refera la aforismul lui Marx: istoria se repeta inati ca tragedie, apoi ca farsa. Marx spune ca executia cuplului regal de catre revolutia franceza a fost o tragedie, pentru ca atat Louis cat si Marie Antoinette credeau sincer in ungerea divina al regilor si au cautat pana in ultima clipa sa se ridice la slujirea dezinteresata si demnitatea acestei pozitii. Aspectul tragic consta in faptul ca idea monarhiei de drept divin fusese deja condamnata la moarte de istorie. Pe de alta parte, atat Louis-Napoleon cat si monarhismul prusac erau simple farse, pentru ca nimeni nu mai putea crede in monarhia de drept divin in secolul XIX.

De aici, Zizek declara atat neo-conservatorismul cat si liberalismul postmodern simple farse, in timp ce tragedia este jucata de adevaratul conservatorism american al clasei de mijloc albe, condamnata de istorie.

Inapoi la Adventism. Milenismul pionerilor era inca credibil la timpul sau. Cu alte cuvinte, avea in spate o simbolistica religioasa si o paradigma intelectuala valida pentru o clasa larga de americani. The Big Other garanta existenta hainelor pe trupul imparatului. De aici, mitul.

Tragedia consta in faptul ca paradigma intelectual-simbolica pe care a fost construit acest mit fusese condamnata de istorie. Adevarata mare dezamagire nu a fost 1844 ci alunecarea in desuet a hermeneuticii profetice a lui Newton si a teologiei rationaliste a lui Locke.

Miller, Andrews, Smith, au fost figuri tragice din cauza ca teologia lor a fost ancorata intr-o epistemologie a carei credibilitatea s-a stins in timpul generatiei lor. Aceasta teologie a trecut in zilele noastre in mainile bufonilor de amvon. Farsa nu consta in faptul ca cineva spune ceea ce nu crede, ci ca cineva nu poate fi serios in ceea ce spune. Comedia este jucata in aceiasi masura de public. Cu exceptia catorva fanatici sinceri, cei care ies in fata la apelul evanghelistului-reformator, incheie de multe ori seara intr-un local departe de fata Domnului.

13 Responses to Intai ca tragedie, apoi ca farsa

 1. Frosa says:

  „Cu exceptia catorva fanatici sinceri, cei care ies in fata la apelul evanghelistului-reformator, incheie de multe ori seara intr-un local departe de fata Domnului.”

  Ei, frate pastor, sărbătoresc și ei reforma din viața lor de pe săptămâna care urmează, să-și ia avânt la implementatu’ țintelor spirituale de pe ordinea de zi. (Ce varză a ieșit ! Se vede c-am prins toate epocile și îndoctrinările.) Așa sărbătoream și io în vremurile mele de virginitate spirituală: după ce făceam reformă-n viața mea și aruncam toate fardurile, rujurile și ojele și luam hotărârea nestrămutată ca niciodată să nu mai pun pe mine filistenisme d-astea care să mă smulgă din cartea vieții, trăgeam 3 rugăciuni (una de pocăință, una de angajament și una de ajutor pentru ținutul angajamentului), cumpăram un tort mare, mă uitam la o comedie și peste 2 zile cumpăram farduri, rujuri și oje mai multe decât avusesem. Și uite așa, dela 4-5 articole de cosmetică, din reformă-n reformă, am ajuns să umplu 3 dulapuri cu păgânisme. Avertisment pt. frațil care sărbătoresc reforma la cârciumă: reforma duce inevitabil la alcoolism!

 2. NIMENI says:

  „The Big Other garanta existenta hainelor pe trupul imparatului. De aici, mitul.”

  Majoritatea dintre noi pastram in subconstient superstitii si credinte mistice receptionate din diferite surse.
  Manipularea noastra ca pe niste zombie de catre indivizi atei cu slujbe in sanctuarele divinitatii nu poate fi nici comedie si nici farsa.
  Este o mentalitate de gasca infractionala ce pune in pericol de sclavagism psihic oameni nevinovati si sinceri.
  Nu este nicio deosebire intre intoxicarea cu alcohol si intoxicarea cu informatii false. Creierul limbic si subconstientul nu se poate apara de aceste intoxicatii deoarece nu dispune de un mecanism de verificare a in formatiei primite.
  Prostituarea constiintei este tot asa de vinovata ca si cea sexuala.
  Creierul nostru se lasa drogat si ajunge sa nege orice informatie adevarata.
  Tragedia lui 1844 nu poate fi egala cu farsa prezentata de bufonii amvoanelor, prima a avut o doza de sinceritate pe cand cea de a doua este retrograda si periculoasa.

 3. bebe says:

  -Vine decretul duminical, nu am nici o indoiala. Dumnezeu si fratii pastori „unsii Domnului” din conducerea bisericii, nu vor permite ca aceste postarii sa continuie.

  -Luati exemplu de la frosa cind era virgina spiritual dar nu arunca-ti si lasati in grija Domnului; masini case si averi si pregatirti-va sa locuiti in munti, prntre salbaticiuni caci apa (la plamani) si painea care oricum se castiga greu nu va mai trebuie.

 4. ge-oana says:

  Ati vazut si voi ce-am vazut eu !?

  Costume d-alea de sport (treninguri sau trelinguri…cum s-or numi :silly: ) pe care scrie mare si fatos…LEGEA ?

  Nu, nu aia divina si vesnica din-totdeuna, nu dom´le, asta de aicea de pune punct si virgula la bagabonti, fie ei si ” spirituali „.

  Ce vreau sa zic !?

  Ceva asemanator cu ce-a zis T.Jefferson in urmatoarea afirmatie”…..in institutia noastra (cine citeste sa inteleaga, va rog !! :hypnotized: ) n-ar trebui sa existe catedra de teologie….”.

  Poate ca ar trebui sa fie mai multi utilizatori de costume d-astea de sport cu….LEGEA, desigur nu aia divina de din-totdeuna… :yes:

  Mai aveti si voi-noi nitica rabdare, e pe vine…. :-$ :-$

 5. sam-sony says:

  „Miller, Andrews, Smith, au fost figuri tragice din cauza ca teologia lor a fost ancorata intr-o epistemologie a carei credibilitatea s-a stins in timpul generatiei lor”

  Intreb: Mai putem gasi un punct de sprijin acolo unde lipsa de fundament e dovedita?

  Unui om cu pregatire filosofica si teologica serioase nu i ar fi trecut prin minte macar sa faca ce a facut miller.
  Un om cu gandire sanatoasa ar fi renuntat la o teorie dupa ce ar fi avut dovada ca e falsa, asa cum a avut miller.
  Mai poate miller sa ofere fundament pentru ceva serios?


  Cu exceptia catorva fanatici sinceri, cei care ies in fata la apelul evanghelistului-reformator, incheie de multe ori seara intr-un local departe de fata Domnului.”

  Rog colegii de forum sa ma ajute cu un raspuns. Daca enoriasii fac asta , cum isi incheie seara pastores si reformatores?

  Cu exceptia catorva fanatici sinceri, cei care ies in fata la apelul evanghelistului-reformator, incheie de multe ori seara intr-un local departe de fata Domnului.

 6. ge-oana says:

  Hai ca incerc eu ceva…,

  1. De Miller se vorbeste fff.putin la azs pt. ca e …deranjant ,in timp ce madam Withe face referire la el ca fiind „un fermier cinstit si integru…”.
  Pana aici ok., doar ca asta-i TOT vis a vis de Milller si toata munca lui, zic eu, superclass pt. unul fara pretentii dar luminat la cap.
  Nedumerire: madam white „uita ” sa-l mai elogieze pe ala care, cel putin teoretic, i-a fost sursa de inspiratie.
  De ce !?

  Buna intrebare intrebatoare, pai cum sa FIE doua punct de autoritate, care pe care zice ” asa zice domnul….” ?

  2.referitor la platiti, pai cum sa-ti zic, astia e cu net.ul, cu mobilu´, cu codoseala, cu pupatu-n Kur pe la sefi si sefe ( :kissed: ), cu datu-n cap la ne-zabalati, cu pretentiile de …. te kaci pe tine nu alta, politisti ai turmei domnului… :soldier: :soldier:
  Ah, vrei sa stii de ce? Simplu, au timp si mai ales, bani, de la fraieri ce ai considera, vrei nu vrei, unsi.
  Da´ mai e ceva. N-ar fi EI asa de cocosi daca n-ar avea sustinatori, adica FRAIERI-FRAIERI cu aere de entelctuali&spirituali care sa-i laude ca aia „….glas de dumnezeu ,nu de om…”.

  Mai adaugati si voi, sau ziceti-mi ca e cacao , ca nu E asa.
  Ha, mama lor de golani ! :thunder: :thunder: :bomb: :bomb:

 7. ge-oana says:

  Tase,

  Care goliciune!?
  Esti prost? Tu nu vezi ca toti sunt imbracati si intregi la minte?
  Tu, ba , diliule care urli ca apucatu´ la uniunea romana, tu esti bun de belit, jigodia pamantului !
  Nu ti-e mila de ca -ti faci fata de tot rasul , ba gunoiu´ pamntului !?
  Esti o carpa asa cum te-am cunoscut si cum te stiu si ucrainienii.
  Du-te direct in ma-ta !
  Sugaci !

 8. ge-oana says:

  Inise,
  daca vrei sa stergi ce i-am zis lu´sarpele asta, sterge.
  oricum stiu cate parale face,jigodia asta.

 9. ge-oana says:

  Eh, pa dracu´ nu te deranjeaza !

  Esti cu mana pe topor gata sa spargi ecranu´, ce ori e prima dat cand faci asta !?

  Ba´ stiulete sfrijit, tu vinde la altu´ marfa ta de cacanar cu aere, eu te stiu PREA bine sa-ti tin hangul, pidireastule.
  Cum iti faci tu rost de unsoare la kur, cum nu te lasa dracu´ linistit si pe branza ta….

  Da´, na´, asta e !

 10. sam-sony says:

  Fratilor ! Adevarata tragedie e aparitia acestui om aici!

 11. sam-sony says:

  #15 | Written by ge-oana about 3 hours ago.

  „Eh, pa dracu´ nu te deranjeaza !

  Esti cu mana pe topor gata sa spargi ecranu´, ce ori e prima dat cand faci asta !?”

  Omu e cu mana pe altceva ca prea il escita schimburile astea de cuvinte.

 12. sam-sony says:

  #14 | Written by Danut Tanase about 3 hours ago.
  „Handicapatii mintal trebuiesc protejati. Asa este omenste.”

  Daca tot ai revenit printre noi, nea teologule, fara sa/ti fi luat medicamentele, macar exprima-te corect. Handicapatii mintal ti-or fi trebuind tie, dar daca vrei sa fie protejati se zice „trebuie”.
  Nu mai sta cu mana pe „topor”, pune-te cu burta pe carte.Dar, orice ai face, ia-ti tratamentu.

 13. sam sony says:

  TRecand zilele trecute prin librarie, numa ce vaz o carte de metafizica semnata IACOB COMAN. Trebuie sa fie ceva fabulos!
  Eu stiam ca LA CERNICA se face antimetafizica. Daca s a putut asa ceva, precis vine domnu.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: