De la ultimul papă la ultimul om

Cardinalul Ratzinger a comis păcatul care duce la moarte (sau sinucidere profesională): INCORECTITUDINE POLITICĂ. Mai precis, a atacat Islamul și postmodernismul în numele raționalismului apusean. Un alt păcat care poate duce la moarte, în sens mult mai prozaic, este acela de a refuza (spre deosebire de predecesorii săi Pius XII și Ioan-Pul II) să fie agentul unor puteri care se consideră dincolo de bine și rău. Cine are urechi, să înțeleagă.

Din punctul meu de vedere, singurul lui păcat real este acela de a se fi întors împotriva la Vatican II după ce a fost unul din suporterii cei mai articulați ai Connclavei. Un păcat care i se poate ierta în vederea formidabilei competențe intelectuale cu care a făcut-o.

Omul modern a fost învățat să meargă în prima copilărie de către călugări medievali ca Petrarca, Occamus sau Dun Scott. Pentru a duce blasfemia mea până la capăt, voi recunoaște încă odată că Erasmus a avut dreptate și Luther a geșit. Am încheiat comentariul la Marea Luptă.

Gestul ultimului papă nu a fost înțeles de idiocrați. Benedict XVI a caracterizat pontificatul său ca pe un timp în care ”Dumnezeu pare să doarmă”. Este un eufemism. Un mod de a-ți scoate pălăria și a declara cu eleganță clasică ”Sie haben das Spiel gewonnen, meinem Herrn: Gott ist tod.” Cu alte cuvinte, a sosit timpul pentru ultimul om. Spune Zarathustra:

”Nici un păstor, și o turma! Toată lumea vrea același lucru, toată lumea este același om: cine se simte diferit merge de bună voie la casa de nebuni”.

 Sau la mânăstire.

Pentru a fi mai articulat, Benedict XVI și-a întrerupt mandatul pentru a transmite un mesaj: ”Eu sunt ultimul papă”. Ceea ce urmează este repetarea marxist-hegeliană a tragediei ca farsă.

Vale, Magister Petrus Romanus.

69 Responses to De la ultimul papă la ultimul om

 1. cerchez says:

  …!…?…
  qui vivra vera.

 2. cerchez says:

  …verra…

 3. Bezbojnicul says:

  Mi-aduc aminte cat tam-tam s-a facut in bisericile neo-protestante in urma cu cativa ani atunci cand seful Inchizitiei Joseph Ratzinger a fost ales papa. I-am auzit pe multi care au declarat ca acesta este cel care va declansa evenimentele finaledescrise in cartea Apocalipsei. Dar anii au trecut… si nu s-a intamplat ABSOLUT NIMIC.
  Avand in vedere faptul ca in manuscrisele vechi ale cartii Apocalipsei (anterioare anului 750 i.Hr.), numarul fiarei nu este nicidecum 666, ci 616, consider ca toate teoriile privind sfarsitul lumii care il au in centru pe pontiful roman, sunt lipsite de orice fundament, asa ca, cercetatori gen Uriah Smith, de fapt au prezentat bisericii propriile fabulatii, si nicidecum niste revelatii divine.

 4. Bezbojnicul says:

  Sa stiti ca apreciez eforturile lui Edi de a reforma biserica. Dupa intelegerea pe care o am, daca in urmatoarele decenii viata pe aceasta planeta isi va urma cursul normal, atunci toate teoriile adventiste isi vor pierde din atractivitate, iar tot mai multi pastori isi vor schimba discursul in directia discursului actual al lui Edi, pana ce acest lucru se va intampla la nivelul intregii biserici mondiale. Biserica AZS “risca” sa repete destinul bisericii lutherane din Germania si tarile scandinave. In aceste tari, biserica este condusa de pastori si episcopi care NU SE SFIESC sa-si declare in fata propriilor membri agnosticismul sau chiar ateismul, iar acestea nu gasesc nici o piatra de poticnire in astfel de marturisiri. Si cand ne gandim ca in sec. XVI-XVII, in acele zone ale Germaniei in care existau in paralel comunitati evanghelice si romano-catolice, parintii le interziceau propriilor copii sa se joace cu copiii de cealalta confesiune. Iar existenta unor casatorii mixte era tot atat de absurda ca si existenta acelorasi casatorii in prezent intre evrei si palestinieni…

 5. cerchez says:

  Dragă Bezbojnicul, aplicația aceea, nu făcea decît să arate necredința în ocrotirea lui Dumnezeu, față de puterea catolică, pe care au manifestat-o și conducătorii bazș. Și să justifice demersurile deja făcute pentru o apropiere cu bisericile protestante. Este repetarea la literă a ceea ce s-a petrecut cu Israelul după trup, consemnate în Iermia capitolele 42, 43 și 44. Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar astăzi, orice metodă (omenească) ar fi încercată, nu va mișca o iotă din cuvîntul Domnului, spus lui Iermia :
  „Iată, jur pe Numele Meu cel mare, zice Domnul, că Numele Meu nu va mai fi chemat de gura niciunuia din oamenii lui Iuda, și în toată țara Egiptului, niciunul nu va zice: „Viu este Domnul Dumnezeu!” Aceste cuvinte se împlinesc azi în bazș.
  De aceea, „Sculați-vă și plecați, căci aici nu este odihnă pentru voi; căci din pricina spurcăciunii vor fi dureri, dureri puternice. Da, dacă ar veni un om cu vînt și minciuni, și ar zice: „Îți voi prooroci despre vin și despre băuturi tari!” acela ar fi un prooroc pentru poporul acesta!” Mica2.10,11. Domnul să te scoale!

 6. Ovidiu says:

  Edi, scrii uneori atat de expeditiv ca imi este greu sa te urmaresc. Nu exclud si posibilitatea de a fi eu suficient de imbecil incat sa nu inteleg substratul, aluziile si referintele pe care le faci. Cu alte cuvinte, nu am urechi ca sa aud si creier ca sa inteleg ce citesc. La ce te referi cand spui ca Erasmus a avut dreptate si Luther a gresit si care e legatura intre astea doua si cartea Marea Lupta? Si care e apoi legatura cu presupusul ultim papa profetizat a se numi Petrus Romanus? Te rog, detaliaza putin articolul asta caci sunt confuzat tare! Thx!

 7. cerchez says:

  Edi, și noi te-am ruga să-l uiți pe Erasmus, Darwin, și toți „învățații” pe care i-ai citit, și să ne vorbești nu ce gîndesc ei, ci Isus, după cum stă scris : „Noi dar, avem gîndul lui Hristos”. Și aceasta în cuvintele cele mai simple, căci nouă nu ne e rușine de limba noastră maternă. Îți amintim, cu toate că știi aceasta odată pentru totdeauna, că Domnul a interzis să aduci foc străin pe altarul Său.

 8. baba proasta says:

  #6 | Written by Ovidi
  Edi, scrii uneori atat de expeditiv ca imi este greu sa te urmaresc.
  . . .
  Te rog, detaliaza putin articolul asta caci sunt confuzat tare! Thx!

  Chiorul cere orbului sa-l lumineze.

 9. NIMENI says:

  Ovidiu si baba proasta

  Disputa dintre Luther si Erasm este una ideologica.
  Erasm nu ampartaseste conceptia despre om a lui Luther si spune ca omul desi cazut in pacat are totusi liberul arbitru pe cand Luther considera ca acesta este gresit si ca raspuns la „Liberul arbitru” al lui Erasm, Luther are o replica violenta considerand ca predestinatia, sau ca eul supus este conditia umana, iar Luther publica ca replica la Liberul Arbitru lucrarea Arbitrul Iobag.
  Sigur ca Erasm a castigat disputa cu Luther.
  ML al elogiaza pe Luther si este de acord cu teza lui.
  Drumul lui Ratzinger este echivalent drumul filozofului care la ucis pe Dumnezeu adica cu internarea lui Nitzsche la psihiatrie.
  Cartea,Isus din Nazaret a lui Ratzinger este echivalenta cu opera, Asa grait-a Zarathustra a lui Nitzsche (cel mai grandios cadou pe care la primit omenirea vreodata).
  Prin declaratiile antiislamiste si opinii divergente cu privire la Isus biserica romano catolica pierde unele privilegii. Biserica asi vrea anapoi privilegiile iar disciplina pe care catolicii o asteapta de la urmatorul papa este sfarsitul infailibilitatii papei. Coborarea din scaunul papal este semn al unei revolutiei care vizeaza autoritatea infailibila a papei, este o repetare a istoriei si se potriveste cu aforismul lui Hegel care spune ca toate faptele mari si protagonistii lor apar de doua ori (prima oara ca tragedie iar a doua oara ca o farsa).

 10. cerchez says:

  (Bade Ioane, m-aș gîndi să-ți fac, un cîntec nou, de ți-ar mai fi pe plac!)

  „Comoara aceasta o purtăm în niște vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu, și nu de la noi.”
  „De aceea, noi nu cădem de oboseală. Ci chiar dacă omul nostru de afară se trece, totuși omul nostru dinlăuntru se înnoiește din zi în zi… pentrucă noi nu ne uităm la lucrurile care se văd, ci la cele ce nu se văd; căci lucrurile care se văd sînt trecătoare, pe cînd cele ce nu se văd, sînt veșnice”

 11. NIMENI says:

  Ce spune Edi mai concret este ca Ratzinger nu a fost un vasal al unor puteri care din punct de vedere politic trebuia sa joace in interesul „echipei”.
  Impotrivirea si gestul lui al face diferit si in numele ratiunii se declara om in adevaratul sens al cuvantului, alegand sa mearga de buna voie la casa de nebuni sau la manastire. .
  Trecerea de la papa la om este colosala iar gestul lui va fi notat de istorie ca unul care sa comportat pana in ultima clipa ca un adevarat papa, urmarea acestei „tradegedii” va fi si ea notata de istorie.
  Trecerea de la calugarul medieval la cel modern a zguduit vaticanul iar cartea „Petrus Romanus” The final Pope is Here, este o carte care face o profetie ca urmatorul papa dupa Benedict al XVI VA FI SI ULTIMUL PONTIFF.
  Probabil ca aici este atat tragedia cat si farsa ca Benedict al XVI a plecat iar urmatorul papa nu va fi si ultimul.

 12. Ovidiu says:

  NIMENI, multumesc pt. lamuriri! Pana va mai aduce Edi completari daca mai e cazul, oricum acum am inteles mult mai bine despre ce e vorba. O singura corectie as avea daca imi permiti, ce nu are legatura cu subiectul: Pentru ca ceea ce scrii sa fie usor de citit, va trebui sa scrii cu î din i la începutul si la sfarsitul cuvintelor care încep cu „î” și cu „â” din „a” în interiorul cuvintelor (de exemplu ”început” nu ”ânceput”, ”în” nu ”ân”, ”învățământ” nu ”ânvățământ”, etc – http://diacritica.wordpress.com/2009/06/15/i-din-a-si-a-din-i/). Astea sunt normele gramaticale introduse dupa revolutie si din pacate mai mult ne incurca. Pe vremea lui nea Nicu era mai simplu, Î din I peste tot…Nu te-ai suparat, da?

 13. Ovidiu says:

  BABA PROASTA, oi fi eu chior si Edi orb, dar prosti sigur nu suntem…

 14. A says:

  Concret ,ce inteleg eu din articolul de mai sus este faptul ca Papa Benedict a fost inlaturat la presiunea elitelor (academice/politice ,etc. occidentale) pentru ca se opune Postmodernismului. In cazul acesta, pentru mine , el este un erou (in pofida ultra-conservatorismului aparent pe care il arata uneori pentru a scoate in evidenta propriile convingeri moderniste). In orice caz, Ratzinger a fost temporar ,un liberal post-modern (in tinerete) ,dar care mai tarziu a vazut efectele nocive ale post-modernismului si s-a cait. In cazul acesta, bravo lui. Vom vedea daca si urmatorul papa va avea aceleasi vederi (desi ma indoiesc). In orice caz confuzia postmodernista a distrus destul de mult mostenirea Iluminismului si Renasterii. Speranta Occidentului ar fii daca un nou papa v-a continua sa se opuna Post-modernismului (in afara cazului in care va fii si el mazilit) .Iata un articol interesant care discuta in detaliu lupta papei cu post-modernismul:

  http://www.christianpost.com/news/the-world-needs-more-pope-benedicts-91071/

  Apropos de post-modernism–mie imi place sa il numesc pre-modernism:))))

 15. mariusandy says:

  rationalismul lui Benedict este un pretext pentru a reaseza ortodoxia crestina. nu doar dogmatic dar mai ales politic.

  gestul lui are mai putin de a face cu ideile ci cu nevoia de reformare a Curiei Romane care este plina de pederasti.

  este chiar o vorba veche, papii vin si trec dar Curia Romana ramane. Roma nu isi permite luxul de a fi santajata. pierde nu doar bani ci si autoritate. Roma nu isi cedeaza puterea. Iar gestul lui Benedict este acela de a scoate la iveala raul asezat in marii episcopi. acestia se vor duela pentru in exercitiul puterii de a numi sau de a fi nominalizat scotand ce este mai rau la suprafata. Dar Benedict s-a saturat ca dialogul sa fie in presa. el doreste ca dezbaterea si lupta sa fie inauntru si nu in afara.

  ceea ce surprinde la gestul lui Benedict este ca el pune la bataie chiar principiul infailibilitatii. nimeni nu a mai facut asta. iata frumusetea gestului sau politic. daca vreti cel mai bun argument ca papa Benedict este un mare intelectual este gestul demisiei sale. Acest gest pune Curia Romana in defensiva.

  in rest, nu putem decat sa banuim unde este Dumnezeu in toata pledoaria care ar putea sa fie viata si activitatea lui Benedict 16.

 16. mariusandy says:

  ideile sunt cu atat mai frumoase cu cat sunt mai practice.

 17. eddieconst says:

  Ovidiu,

  Nimeni a raspuns în mare parte. Ași adauga că Petrus Romanus este ultimul papa după profeția Sf. Malachy din secolul XI. Pius XII a fost omul lui Hitler iar Ioan-Paul II… mai trebuie să spun al cui om a fost? Contrar mitului popular susținut în ML, Lutheranismul nu are de a face cu Sola Scriptura ci cu rezoluția crizei nominaliste începută în secolul XIV. Adevaărata rezolvare a crizei a fost propusă de Erasmus și a venit prin revoluția științifică și Descartes.

  ”Ultimul om” este profeția lui Zarathustra cu privire la reacția omului de turmă la demisia Dumnezeului creștin. Intuiția lui Nietzsche descrie perfect consumismul și post modernismul.

 18. eddieconst says:

  A,

  Pre-modernism este un termen prea blând. Postmodernismul nu ne aruncă doar în evul mediu ci în tribalismul dinaintea erei axiologice. După Wells (Insula Doctorului Moreau/Mașina Timpului) și Nietzsche (prologul la Zarathustra) este reversul evoluției la hominidul sub-uman în contextul unei tehnologii și organizări sociale care asigură confort și siguranță fară ”blestemul” rațiunii.

  Apropos de alt păcat trâmbițat al lui Ratzinger, postmodernismul este în umila mea opinie o supra-reacție la holocaust. Apusul trebuie făcut responsabil pentru toate păcatele istoriei. În viziunea postmodernilor până și știința nu este decât o narațiune egală ca valoare cu alte narațiuni, cum ar fi miturile aborigene, iar libertățile moderne nu sunt cu nimic superioare Shariei. Excelentul roman al lui Tom Wolf și ecranizarea cu Tom Hanks și Bruce Willis, mult-înegritul Bonfire of Vanities spune adevărul incorect politic despre războiul împotriva culturii apusene.

 19. sam-sony says:

  #8 | Written by baba
  Cum poti sa spui ca un om care il cauta pe dumnezeu printre particule subatomice si gauri negre e orb?
  Si apoi, n-ai spus chiar dta ca „daca un madular este insultat, toate celelalte madulare sufera impreuna cu el?”

 20. baba proasta says:

  #14 | Written by A
  In orice caz, Ratzinger a fost temporar ,un liberal post-modern (in tinerete) ,dar care mai tarziu a vazut efectele nocive ale post-modernismului si s-a cait. In cazul acesta, bravo lui.

  Adica cum, bravo lui? Deci a fost vajnicul luptator impotriva postmodernismului si cind i s-a pus sula-n coasta si-a pus coada pe spinare si s-a retras la caldurica pentru ca sa se ingrijeasca de pisici? Si lui Edi care sta aici pe baricade ca sa lupte impotriva postmodernismului astuia practicind desconstructia si tot felul de experiemente de gindire (care toate sunt foarte bune deindata ce in postmodernism orice gindire este la superlativ) ce-i spui? Rusine! Nu, nene, eu il admir pe Edi si nu pe Ratzinger care este un las.

 21. NIMENI says:

  Criza nominalista „inceputa” de Luther vizeaza in principiu relatia creator-creatura si desfiintarea dumnezeului crestinismului traditional.

  Ultimul papa,Petrus Romanus, in sensul infailibilitatii crestinismului istoric nu va avea prea multe de spus, chiar in contextul in care reforma lui Luther, care a vrut sa rezolve criza nominalista, nu a reusit in totalitate.
  Dogmatizarea si dogmatismul sunt argumente ca protestantismul nu a reusit reforma fiind el insasi o repetare a istoriei de tip Heghelian.

  Transformarile radicale si profunde in domeniul stiintei au inlaturat foarte multe concepte mai putin stiintifice ale antichitatii iar aceste transformari au fost percepute ca o revolutie stiintifica ostila crestinismului.
  Dar de cel putin un concept nu sa atins aceasta revolutie.
  Un concept generator de conflicte si violenta a ramas, ca o marturie ca omenirea nu poate supravietui fara el, este conceptul religios despre Dumnezeu. Nietzsche cu celebra lui declaratie si Ratzinger protagonistul tragediei „universale” au convins prea putina lume.

  Dorinta dintotdeauna a filozofilor a fost aceea de a convinge umanitatea printr-un apel umanist ca violenta si crima trebuie sa dispara.
  Apelul pentru pace a acestui carturar umanist(Erasmus) este unul elocvent si impresionant, iar Kant merge oarecum pe aceeasi linie cand scrie acea lucrare celebra „Spre pacea eterna” si care a fost considerata mult timp o utopie.
  Esecul/demisia dumnezeului crestin cu toata tragedia prezentului si farsa care va urma dupa el, baga groaza in cei care vad in asta implinirea profetiei, adevarul prezent si aparitia legii duminicale.
  Farsa la care asistam pleaca de la neputinta oamenilor de asi rezolva diferentele dintre ei si de a gasi solutii pentru concepte generatoare de violenta.
  Ma intreb de multe ori cum ar fi aratat omenirea fara religie.

 22. A says:

  Un articol interesant despre Ratzinger in anii 60 (profesor la Tubingen) si primele lui conflicte cu studentii post-moderni ai anilor 60.

  http://www.beliefnet.com/Faiths/Catholic/2005/04/How-The-60S-Changed-Ratzinger.aspx?p=1

 23. Ovidiu says:

  Tocmai azi am auzit la tv că noul papă poate să-și aleagă orice nume, mai puțin PETRU (numele primului „papă”). Până azi nu știam asta, acum îmi e mult mai clar că toată șmenozeala asta cu profețiile e bună de aruncat la coș…Deci adio PETRE ROMAN ca papă!

 24. vera says:

  baba pe langa faptul ca este proasta e si perversa.

 25. Bezbojnicul says:

  Ovidiu

  Nu crezi ca papalitatea este informata cu privire la protetia in cauza? Tocmai de aceea si-a luat masuri de precautie ca sa nu se implineasca! In ceea ce priveste continutul insasi al profetiei, eu cred ca acesta reprezinta o justificare a nelegiuirilor comise de catre papalitate de-a lungul veacurilor, tot asa cum persecutia sfintilor din Apocalipsa reprezinta o justificare a nelegiuirilor comise de catre cel doua Israele (cel original si cel spiritual) de-a lungul vremurilor (ceva de genul: cei care au omorat-o pe Ipatia, etc. au fost cei rai, crestini cu munele, iar adevaratii crestini nu persecuta, ci ei insisi sunt persecutati. Asa e si cu aceasta profetie: paplitatea a facut si face mult rau, DAR… va veni vremea cand se va sfarsi si aceasta, iar numele ultimului papa va fi Petru Romanul).

 26. Ovidiu says:

  Bezbojnicule

  Eu unul aproape că nu mai cred nimic din toate aceste profeții, interpretări, scenarii și mai ales nu mai cred în interpretările falimentare din BAZȘ. În ultimii 150 de ani interpretările AZȘ și-au luat-o clar în bot, dar încă sunt mulți bibliciști (că teologi nu se pot numi) care se încăpățânează să le mai predice. Și evident sunt încă suficienți de mulți ignoranți care să le creadă. În interviul cu Sorin Petrof, Edi a subliniat bine ce e Biblia. Biblia nu există ca o carte picată din cer, e doar o colecție de cărți. Eu aș adăuga că e o colecție de cărți făcută după bunul plac al unor lideri religioși din primele secole, căci altfel cum explicăm puzderia de cărți așa zis „apocrife” lăsate pe din afară, fără a mai aminti că Martin Luther de exemplu nu a recunoscut cartea apocalipsei ca fiind „canonică”? Așa că până nu văd ceva mai concret decât scenarii pe intercertube, îmi văd de treaba mea și nu mai sponsorizez duda.

 27. sisif says:

  Ma indoiesc ca declaratia lui Benedict despre somnul lui Dumnezeu are incarcatura cu care o crediteaza Edi. E mai degraba o aluzie la episodul potolirii furtunii din evanghelii. Cind papa continua spunind ca Dumnezeu nu va ingadui ca biserica sa se scufunde, mesajul pentru credinciosi e clar: E adevarat, Dumnezeu doarme, dar doarme la noi in barca.
  Vorba bancului: Ridem, glumim, dar nu parasim incinta.

 28. Emanu says:

  Gruß dich ! Habe eine gute Webseite fuer dich, es lohnt sich mal rein zu schauen.
  http://www.wort-und-wissen.de/publikationen.html
  P.S. Eine gute Buch ” Das Urwort” Die Physik Gottes sende ich dir noch.
  P.S. Wieso trat Papst zurück ? Na „Vatileaks” Affäre Edi was denn sonst, die das ganze Ausmaß von Erpressung, Sex- und Machtgier im Vatikan vor Augen geführt hatte. War immerhin ein ehrlicher Deutscher Papst. Und wetten wir das der nächste ein italierner wird ?

 29. A says:

  Edi:

  Vad ca baba aduce in discutie mereu chestia cu postmodernismul. Cand ai timp, ai putea raspunde la acuzatia ca esti postmodernist (de exemplu, de ce folosesti deconstructia) ?In ce masura putem invata ceva din Post-modernism?

  Baba :

  Parerea mea. Edi este in postura de Homo Sacer (maybe a self-fullfilling prophecy) din cauza ca apara Modernismul. Spre deosebire de Ratzinger care a fost jertfit pentru „binele” bisericii lui (cu titlul de papa emerit), Edi nu va fii jertfit (excomunicat) de catre sistemul adventist (altfel va capata aureola de martir). Fie ca liderii bisericii adventiste vor dori sa il excomunice sau nu, el este util pentru ei in rolul de tap ispasitor. Pentru sistemul fundamentalist adventist el simbolizeaza tot ceea ce este mai rau : teoria evolutiei, gandirea stiintifica/ logica,auto-critica,etc.) Oricine va putea sa il asasineze (verbal) sau macar sa-l demonizeze. Cat priveste pensionarea lui Ratzinger, aceasta nu a fost un gest de lasitate ci de impunere (atat din interiorul Catolicismului cat si din afara) : el nu poate lupta singur cu sistemul occidental care ii este din ce in ce mai impotrivitor. Ratzinger va continua sa scrie dar impactul vederilor lui nu va mai fii acelasi ca atunci cand era papa.

 30. baba proasta says:

  #29 | Written by A
  Edi nu va fii jertfit (excomunicat) de catre sistemul adventist (altfel va capata aureola de martir). Fie ca liderii bisericii adventiste vor dori sa il excomunice sau nu, el este util pentru ei in rolul de tap ispasitor.

  Edi nu este gituit nu pentru ca sa nu fie tap ispasitor, ci pentru ca este un diversionist. Sistemul si-a dat seama ca el nu are nimic in cap ci este un balon plin de aroganta si ca atare este ideal ca diversionist. Intrucit nu are nimic in cap, el nu prezinta nici un pericol deoarece nu vine cu nici o solutie sau linie care sa ofere o alternativa la situatia din biserica, dar prin faptul ca tot vintura probleme de care acum este constient si cel mai incult membru, creaza impresia celor cu gura mare ca NIMENI ca sistemul in sfirsit este dat peste cap. Ca atare, ursul sistemului merge inainte iar latraii s-au ingramadit aici in jurul lui Edi ca sa-i frece ridichea lui Beni Plesa care culmea, nici macar nu este parte din sistem si mai degraba este el insusi impotriva sistemului. Pai ce interes ar avea sistemul sa-i inchida gura lui Edi ca dupa aceea latraii astia sa inceapa sa muste prin biserici cind ar putea sa stea aici sa-l sfisie pe Beni Plesa? Credeti ca degeaba Edi a fost numit oficial “pastorul” ateilor? Daca tot ai dulai prin biserici, nu este mai bine sa fie si ei cu un pastor decit sa umble bezmetici prin biserici si sa muste-n dreapta si-n stinga? Si daca se gaseste un “pastor” pe linga care dulaii sa se gudure ca niste catzelusi blinzi, de ce sa-l dai afara si nu mai degraba sa-i dai un salariu mai gras intrucit el iti face servicii mai mari decit pastorasii de oi care iti aduc doar ceva lina si ceva brinza.

  Pentru sistemul fundamentalist adventist el simbolizeaza tot ceea ce este mai rau : teoria evolutiei, gandirea stiintifica/ logica,auto-critica,etc.) Oricine va putea sa il asasineze (verbal) sau macar sa-l demonizeze.

  Fundamentalistii s-or fi temut de ceea ce predica Edi cu peste o suta de ani in urma, dar in postmodernism pina si liberalii declara ca aceste pretentii de “adevaruri logice si stiintifice” sunt niste gogorite spre deliciul fundamentalistilor. Fundamentalistii nu mai trebuie sa denunte “adevarurile” lui Edi deoarece asta o fac acum scolile teologice cele mai inalte. Fundamentalistii nu au cum sa-l asasineze pe Edi deoarece ei nu au raspuns la problemele ridicate de inalta critica de care este indragostit Edi acum, si nici Edi nu are cum sa-i asasineze pe fundamentalisti deoarece in postmodernism pretentiile de adevaruri predicate de Edi sunt recunoscute ca fiind niste baloane la fel de rasuflate ca si ale fundamentalistilor. Asa ca si Edi si fundamentalistii iti tin placa lor dupa principiul: “Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim, patria s-o-nflorim.” Unele babe mai destepte de la mine din sat discuta ca ar fi unul care ar putea sa-i inoade urechile lui Edi dar de ala se tem fundamentalistii la fel de tare ca si Edi cu oxigenatii lui. Dar eu cred ca asta este doar birfa si cit oi fi eu de proasta, dar nu ma iau dupa birfa din sat.

 31. NIMENI says:

  #30 | Written by baba proasta

  Babo e inca drum lung pana ce sistemul sa fie acolo unde i-i e locul.
  Personal nu ma intereseaza sistemul decat in masura in care este in discutie persoana mea.In rest poate sa dispara in orice moment, n’am o problema cu asta.Tu nu ai habar ce cred eu de sistem doar banuiesti.
  Nu dau doi bani pe niciun sistem si nici pe cateii lui.
  Daca e sa vorbesc in dreptul meu, am peste 20 de ani de cand sunt impotriva a tot ce este legat de sistem, si asta pe fata nu doar aici pe site.
  Nu exista oficial nici-un pastor, de data asta azs, care sa fie fundamentalist. Pastorii toti sunt simlu doar atei.Daca este vreun ratacit prin sistem care nu este ateu ori e prost ori e profet.
  Fundamentalistii sunt in randul maselor, cei pe care i-i asmute elita sa pazeasca stana.
  Perceptia ta despre majoritatea personajelor acestui site este luat din birfele babelor de pe sant, nu are nimic comun cu realitatea, chiar daca tu care ai facut parte din sistem ai habar de ce se intapla in interior cat de cat.
  E timpul sa depasesti momentul asta de oftica, ca unul care a tradat sistemul primeste inca salariu in timp ce pe tine sistemul te-a renegat ca martir si sfint.Ai putintica rabdare si o sa fii declarata sfinta baba-proasta.
  In primul rand banii pe care a-i ia nu vin din contributia ta si in al doilea rind nu faci tu cartile.
  Tu aici si oriunde nu esti decit o simpla spectatoare neputincioasa si ofticata care latra la salariatii sistemului, cum latra cainele la luna.

 32. A says:

  babo:

  Concret, ce ar trebui sa faca Edi pentru a schimba sistemul adventist (romanesc) actual? Teoria ca teoria dar practica ne omoara;).

  Edi: Cum ai putea face mesajul tau mai relevant pentru mase?
  Parerea mea este ca majoritatea membrilor Bisericii Adventiste nu sunt (inca) suficient de „sofisticati” pentru a intelege limbajul academic (desi tu incerci sa simplifici lucrurile, destul de mult). Sigur, tanara generatia care merge la universitate incepe sa inteleaga cum stau lucrurile, dar ce facem cu majoritatea adventistilor? Parerea mea este ca ,pentru a avea un impact, Modernismul trebuie sa devina relevant pentru mase . Altfel, liderii Bisericii Adventiste vor continua sa se foloseasca de pre-modernismul Epocii Axiale ( aka post-modernism) pentru a continua sa tina masele in Epoca Bronzului si pentru a contracara orice tendinta reformatoare .Personal, nu am o solutie concreta la aceasta problema.

 33. H2SO4 says:

  Profesorul Donald Kagan de la Yale University intr-un curs de istorie a Greciei antice despre modul de a te raporta la un text antic :
  „And so there is this critical school that says : „I won´t believe anything unless it is proven to me.” At the other extreme , there´s me , the most gullible historian imaginable. My principle is this.

  I believe anything written in ancient latin or greek unless I can´t.Now,things that prevent me from believing what I read are that they are internally contradictory,or what they say is impossible,or different ones contradict each other and they can´t both be right.So, in those cases I abandon the ancient evidence. Otherwise , you´ve got to convince me that they´re not true.
  Now , you might think of this as , indeed , gullible . A former colleague of mine put the thing very , very well . He spoke about , and I like to claim this approach , the position of scholarship to which we call the „higher naivete „.
  The way this work is , you start out , you don´t know anything , and you´re naive . You believe anything . Next , you get a college education and you don´t believe anything . And then you reach the level of wisdom , the higher naivete , and you know what to believe even though you can´t prove it .

 34. paul moga says:

  Acid ,ei si?

  Vrei sa ai esenta tuturor lucrurilor?

  Foarte simplu! Pune-ti citatul englezesc intr-o simpla fraza .
  Nu te lasa vrajit de forma ,ci de continut.

 35. paul moga says:

  Cat despre cardinali ,popi ,doctrine ma doare fix in cot.

  Eu cred ca fara clopote biserica n-ar fi existat . Painea insa da.

 36. paul moga says:

  Sisif 27 , noteaza-ti fraza pe care ti-ai spus-o ,caci vei avea dreptate intodeauna.
  ,,Incarcatura” despre care vb. este una sentimentala . Iar sentimentele sunt formate din evenimentele proprii . Iar evenimentele proprii sunt diferite ,de unde rezulta ca incarcatura este diferita .

 37. Beni Plesa says:

  Nimeni

  Ideia ta ca nu exista pastori fundamentalisti ,si ca toti sint de fapt atei este mult mult de tot exagerata.
  Uite patrui pastori pe care ili cunoastem amindoi cunoastem amindoi :
  Adi Orban si tata lui Florin Laiu., Edi Constantinescu si Sorin Petrof.

  Despre Adi nu poti sa afirmi ca ar fi un om ne-citit sau ne-educat ,Adi a fost profesor de teologie sistematica la Cernica iar Laiu (tata) este tipul produs de sistemul cel mai fundamentalist din Romania.
  Sa nu-mi spui ca acesti doi pastori sint atei nedeclarati ,deoarece ii cunosc personal pe amindoi .!
  Nici unul din ei nu este prost ci au doar perspective foarte diferite de ale tale.
  Edi ,de asemenea afirma clar si raspicat ca nu este ATEU ,deci dupa teoria ta ar trebui sa fie un pastor prost sau sa fie PROFET.
  Ce crezi tu ca este Edi din alternatia pe care o oferi :–prost sau profet ca ateu el zice ca nu este?
  Despre Sorin ma abtin ca nu am suficiente informatii despre el. Ce crezi tu despre Sorin ca ar fi :–ateu ,prost sau profet ?
  Daca poti, incearca sa te exprimi liber si direct la subiect.
  Eu sint convins ca Edi si Sorin nu sint fundamentalisti de teapa lui Laiu .

  ps–nu stiu de ce ,dar am o simpatie profunda pentru acesti patru pastori :–Edi,Sorin Adi Orban si Laiu cu toate ca sint asa de diferiti unii de altii.
  Daca nici unul din ei nu este fundamentalist ,explica-mi si mie care este prost sau profet dintre ei.,

 38. Beni Plesa says:

  Paul Moga

  Uite mai Paul ,in sfirsit sintem de acceasi opinie.
  Sitemul papal si cel al cardinalilor ne lasa rece pe amindoi. ca de dureri in coate ,nici cel putin acolo nu ma doare de ei.
  Obsesia asta adventista cu papalitatea si decretele duminicale a mancat viata si la unii toata tineretea lor (ex.Frosa) ,deformindu-le viziunea despre realitatea vietii.
  In mintea multor fundamentalisti adventisti ,papa ,nici la toaleta nu poate sa mearga fara sa implineasca vreo profetie facuta de Elena W.
  PS–ce mai stii de ghilotinele alea ascunse in sub-solurile bisericilor catolice ce stau gata sa fie puse in slujba americii sa taie capetele adventistilor ce inca nu au ajuns sa se ascunda printre munti ?

 39. Beni Plesa says:

  Anubis

  Sper ca esti inca bine si sanatos ,iti ducem dorul pe acest site.
  Uite ,in am intirea prezentei tale pe acest site iti postez unul din comentariile tale cu caracter profetic (vorba lui Nimeni)
  Nu banuiam ca si ateii adventisti de ziua a saptea au profeti adevarati .

  „””eram azeseu, (de la amvon in timpul unei predici), cu ocazia unei ierni foarte nenorocite sa pregatim o masa in sabat in biserica pentru toti cei pe care noi tinerii i-am fi putut gasi afara in frig fara acoperis, iar apoi daca dintre frati ar vrea careva sa ajute si altfel, cu un acoperis sau cu ceva, fie si pentru o noapte, sa o facem. Eram tanar si imbecil, credeam ca BAZS e calitativ superioara. Bine’nteles ca s-a discutat in sala 5 minute si raspunsul a fost ne pare rau nu se poate. La sfarsit ofticat am aflat ca fratii din comitet nu sunt de acord fiindca se creaza dezordine si se murdareste biserica daca dam curs invitatiei. Acum insa, mai matur si mai putin imbecil, inteleg ca fara suflet nimeni nu face nimic. Gasesti cativa prieteni adevarati cu suflet cu dragoste dezinteresata fata de semeni si poti face mai mult pentru societate decat 100 de BAZS. In BAZS sunt oameni de calitate (extrem de putini comparati cu nr. de membrii), oameni cu suflet, dar sunt pusi la zid de conducere, de comitet si de toti tembelii asa zis religiosi. Biserica AZS este un club mizer in care gandirea trebuie inchistata si fortata in anumite tipare sau ai de suferit. Pacat dar trebuie sa recunosc ca regret anii pierduti incercand sa fac o diferenta. Acum stiu ca oricine poate face diferenta, indiferent daca este religios sau nu. De multe ori cei nereligiosi sunt mai umani, mai principiali si mai open-minded decat cei care se considera religiosi. Sa faci bine fara sa astepti nici o rasplata este o chestiune de onoare si demnitate.

  Sa ceri aprobare ca sa faci un bine este o mizerie de neinchipuit care si-a gasit locul perfect in infecta ierarhie adventista care se hlizeste si se mandreste cum ca ar fi biserica lui D-zeu pe pamant. Daca diavolul ar exista ar rade in hohote de gluma asta de biserica!

  Cu mare tristete pentru multe persoane pacalite,
  Anubis”Parerea ta are nevoie de un preludiu ca sa ma poata satisface!” A
  „Vidul advent este o gaura neagra din care extrem de putini s-au intors!” A
  anubis974

  Posts: 999
  Joined: Sun May 10, 2009 6:00 pm
  Location: Heliopolis

  Da ai dreptate ca –adventismul sabatarian este o gaura neagra din care foarte putini se pot intoarce si in acelasi timp sa ramina intregi la minte .

 40. sam-sony says:

  Beni, de ce nu ne delectezi si cu un the best of samson? Asa ca prefata la radical2

 41. Beni Plesa says:

  Sam-sony

  Draga Sam -sony,Nu stiu daca il cunosti pe Anubis ,dar sa stii ca nici cu el nu imi este rusine. Amindoi acesti baieti sint reprezentanti a ce poate produce fundamentalismul adventist activist de ziua a saptea.
  Sper ca imaginea ta despre mine este destul de clara ,ca eu nu am nimic de impartit cu nici un crestin adventist sau evanghelic ,ii respect pe toti de la mic la mare ,insa nu impartasesc multe din opiniile sau credintele lor .

 42. NIMENI says:

  #37 | Written by Beni Plesa

  Beni liber, direct si la subiect asa cum ma stii.

  Indiferent cit de exagerata ar parea aceasta afirmatie eu o sustin.

  Nici unul dintre cei enumerati nu se incadreaza la fundamentalist, prost sau profet(nebun/dement).

  Eu merg pe urmatorul principiu; „Faptul ca eu spun ca sunt baiat destept nu este obligatoriu sa fie asa”.

  Declaratiile, predicile, studiile, legitimatiile de pastori si inteligenta din belsug a celor 4 nu ai califica sa fie automat si teisti.

  Cu tot respectul pentru ei si in mod special a lui Edi, repet ce am spus, toti pastorii sunt atei iar care nu este ateu ori e prost ori e „profet”.

 43. NIMENI says:

  #32 | Written by A

  Nu cred ca ai inteles mare lucru din vizitele pe oxigen daca pui problema mesajului si a schimbarii sistemului azs.

  Problema de fond este daca Biblia mai este relevanta!?
  Asta este o problema cu care se confrunta intreg crestinismul si nu doar adventistii.

 44. A says:

  Nimeni :

  Din ce inteleg, Biblia continua sa fie relevanta insa aceasta relevanta a Bibliei consta in internalizarea ( de fiecare dintre noi ) a impulsului umanist radical venit de la Isus (de care a vorbit Edi in multe emisiuni) .Problema este a relevantei/ impactului Adventismului (si prin extensie a altor biserici crestine) in societate. Este sistemul adventist actual doar o reformatiune esuata? Ce poate fii salvat din el? Poate fii orientat in alta directie, decat cea actuala ?
  Personal cred ca pentru a schimba adventismul pe termen lung, ar trebui ca masele sa fie mai intai trezite. Pe conducatorii bisericii nu ma pot baza pentru ca ei nu doresc schimbarea ci puterea (aka conservarea sistemului in forma actuala). Problema este insa cum declansam aceasta revolutie in randul maselor in asa fel incat sa schimbe intregul sistem adventist.

 45. mariusandy says:

  A

  iti faci prea multe iluzii, sistemul nu se poate schimba niciodata intr-o biserica. sistemul are un mod personal de autosalvare si supravietuire. ADN-ul lui se cheama Traditia. pe baza acestui ADN orice profet/reformator va fi sacrificat. iar sistemul va deveni tot mai puternic. eventual se infiinteaza o noua biserica ce se va anchiloza si ea in istorie prin traditie.

  solutia este in individ ca om. in ce fel il poate recepta pe Dumnezeu in gandul si constiinta lui. in ce fel isi poate cauta intrebarile despre lume si sine in asa fel incat ratacirea lui in lume sa isi gaseasca sensul / finalitatea.

 46. mariusandy says:

  alegerea unui nou papa aka-sa vezi cum renaste paranoia la puterea doi N minus unu

 47. ianis says:

  iezuitii la putere, clar vine sfarsitul lumii

 48. NIMENI says:

  #44 | Written by A

  Daca biblia si-a redus credibilitatea in idealul mintuirii si tot ce a ramas este mesajul umanist,atunci pentru mine este echivalent cu trecerea de la republicani la democrati si invers, adica e nul.
  Adventismul si celelalte biserici fractionate ideologic pe mesajul lui Isus se incadreaza foarte bine intrun peisaj politico-religios real.
  Am o intrebare simpla; „De ce va intereseaza pe dvs. personal reformarea sistemului azs?”

 49. Beni Plesa says:

  Nimeni

  „”Nici unul dintre cei enumerati nu se incadreaza la fundamentalist, prost sau profet(nebun/dement).__Edi ,Sorin ,Adi Orban ,Laiu–„”

  „”Cu tot respectul pentru ei si in mod special a lui Edi, repet ce am spus, toti pastorii sunt atei iar care nu este ateu ori e prost ori e “profet”.””

  Daca nici unul dintre ei nu se incadreaza la categoriile expuse de tine ,atunci eu tot nu am inteles in ce categorie ii plasezi tu ,ca doar nu mai exista nici o alta categorie dupa regula stabilita de tine.

  Folosind logica asta controversata a lui Aristotel ,ar rezulta din explicatiile tale ca acesti patru indivizi NU SINT PASTORI .
  Poate ne ajuta baba proasta ,ca aici Aristotel nu ne este de folos.

 50. neo says:

  Hai Lucica ca ai acum subiecte cu gramada ptr. semnule timpului. Dar vezi sa nu cumva sa scrii ca ezuitii astia se ocupa cu educatia si justitia sociala in lume, ci ca vrea sa conduca lumea si sa-i persecute pe adventisti. Hai, rabeste-te ca ti-a luat-o Gadea inainte:http://www.antena3.ro/externe/papa-francisc-face-parte-din-ordinul-iezuitilor-scopul-final-al-iezuitilor-este-acela-de-a-conduce-lumea-206812.html

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: