Proscomídie

Am asistat ieri, impreuna cu un amic pianist, la o conferinta-recital sustinuta de András Schiff la Wigmore Hall, dedicata Variatiunilor pe o tema de Diabelli ale lui Beethoven. Am avut, timp de doua ore si jumatate, privilegiul bucuriilor unei exegeze informate si inteligente la un ópus fascinant (executia lucrarii a facut parte fireasca din actul interpretativ). Unde mai pui ca, in doua ore si jumatate, ai ragazul sa te gindesti la prostii.

A sustine ca Noul Testament produce sensurile adevarate ale Vechiului e la fel de idiotic ca a pretinde ca adevaratul sens al temei din Capriciului 24 de Paganini e de gasit in a optsprezecea variatiune din Rapsodia lui Rachmaninov. Sau – doamne fereste! – in vreuna dintre variatiunile propuse de Lutosławski. Da, Apocalipsa e o bucata literara absolut fabuloasa, plina ochi de aluzii si imposibil de inteles fara o cultura textuala solida; dar asta nu inseamna ca profetii Vechiului Legamint au imaginat vreo clipa scenariile istorice sau eschatologice ale vizionarului de pe Patmos. La fel, Unsul crestin e o figura caleidoscopica, alcatuita din cioburile traditiei esuate a cultului si utopiei nationaliste evreiesti; dar nimic din Vechiul Legamint nu-l prevesteste. Isus e Templul, dar templul de la Ierusalim n-a fost niciodata o parabola crestina.

Nu mai vorbesc ca, din diferite pricini (de contaminare ideologica sau limite istorice, de pilda), nu avem acces nemijlocit la primii evrei si ideile lor religioase sau politice (o distinctie, de altfel, moderna). Si eu v-am trimis la un „original” al lui Paganini care nu e citusi de putin original (aveti aici intregul set de Capricii, in versiunea pentru vioara solo – doar una dintre posibilele interpretari ale textului lui Paganini). De altfel, prima inregristrare a integralei Capriciilor (1940, cu austriacul Ossy Renardy) a fost aranjamentul cu pian al lui Ferdinand David – se intimpla frecvent ca cea mai populara incarnare a unui text sa aiba foarte putin de a face cu „intentia autorului”. Pun pariu ca celor mai multi o sa va placa acest Paganini, singurul adevarat (care nu putea sa nu citeze si din Rachmaninov), al lui Denis Matsuev &co. Luati mincati!

PS Evident, i-am lasat deoparte pe multi (Brahms, Liszt, Fazıl Say, Nathan Milstein), dar nu pot sa nu va trimit si la adevaratul Paganini al Aurei Urziceanu.

21 Responses to Proscomídie

 1. oana4glade says:

  Poli,

  Las la o parte toata theologia si familia ei, jos palaria in fata lui Paganini interpretat gutural -genial de o mare artista, Aura Urziceanu !

  Daca mai traieste Aura, atunci dumnezeul ala necunoscut vestit de Paul ,sa-i dea sanatate si ce-o mai fi nevoie, acolo…..

  Poli, vielen dank pt. asta cu Aura Urziceanu , de multe ori privim spre …….stele, in timp ce , oh, mein GOTT, steles-s asa de aproape, is chiar printre noi !!!!

  Restul !!??

  Doar comedii cu clovni .

 2. oana4glade says:

  Pai, se poate !!??

  Domnule, au fost „stelele” generatiei mele, am nostalgii si melancolii cu ei, cu Flacara toata ….
  Apropo de Flacara, discutam cu un amic din sistemul de invatamnat cernicat AZS din Romania (hahaha, am si amici …..) cum ca Flacara pe timpul lu´ nea Nicu a facut mult mai mult BINE decat servila besereca de-a saptea zi la capitolul cultura & spiritualitate.
  Stii ce mi-a zis ?
  Ca ,cica , da , da´ sa nu mai zic la nimeni ca…..

  Vasile Seicaru-Domnule Maior

 3. allmaris says:

  Daca te-ai fi dus la un concert sustinut de vreun cor adventist, intrerupt pe ici, pe colo de franturi de predica, poate n-ai mai fi ajuns la aceleasi concluzii. Asa se intampla cand nu iti predai mintea Domnului, ma rog, celor aflati in slujba lui.

 4. polihronu says:

  Stiu ca suguiesti, da’ trebuie sa-ti spun ca am fost si la concerte adventiste, ba chiar am fost eu insumi cel care intrerupea cu frinturi omiletice, si tot am ajuns la concluziile la care-am ajuns 🙂

 5. Poli, schimba’ti numele si’l fa oligo sau chiar heno. Acu se plimba intentia autorului cu cearsaful alb in cap?

 6. polihronu says:

  Textul autorului e fix cearsaful din capul intentiei autorului. Cit despre oligochronie, e asumata, nu? 🙂

 7. ge2oana says:

  Azi am primit o ….instiintare de ca cum ca cineva ar vrea sa ma puna la …identificare …..SDA.

  Buff, adica schaize, adica bulllllll, fara nimic, adica toate alea de la ne´a ala cum se chiama dom´ le ….intercerGEMAINDE fur die…..ARBIETMACHTFREI…..UNSZUZAMEN, schelcht mensch …..

  Uff, ce de specialisti in ….spezial-SDAGESICHTE ! UFFFF…..

  GOTT mit dir, meine liebe !!

  deine liebe, du weiss……

 8. ge2oana says:

  Oj, Ya ,ich bin hier…

  Hast du schon einmaldedacht wie die neue Erde macht, wie in Sohnen und der Wind ,ich bin alles , ich bin dein….
  Ce , adica ce identifivare adventista ati PUTEA sa faceti voi….
  VOI , doi, care vi se pare ca ati avea ceva acces la……. informatie clasificata, vis a vis de azs-isti.

  Hai, ma…….

 9. ge2oana says:

  Nu accept jignirea intelectuala, altceva, uffffff, desigur ca mult mai usor……adica un test Kooper cu tot ce asta inseamna……

 10. ge2oana says:

  multa sudoare….

 11. Poli,

  Scurtimea vietii nu justifica fushereala. Nici mania oligosemica si henoreferentiala asumata ‘under cover’ ca hermeneutica stiintifica. Intentia (whatever that means) e stafie si fara text in cap.

 12. polihronu says:

  Jiji,

  haida de!

 13. polihronu says:

  Am spus eu undeva ca lumea ar trebui sa uite de Liszt, Brahms, Rach, Luto etc. si sa asculte numa si numa Paganini, si inca d-ala fara Schumann etc.? Am spus deja ca POT citi Apocalipsa ca text marxist. Ce naiba?

 14. polihronu says:

  Sau am zis io sa nu-l mai cinte nimeni pe Paganini, de vreme ce Paganini e mort si nu stie nimeni cum isi cinta Capriciile? Ce dracu’?

 15. polihronu says:

  Am doar pretentia ca atunci cind cinti Fazil Say sa nu-mi spui ca tu de fapt cinti Paganini. E mult?

 16. Poli,

  Traim intr-o lume in care Paganini si oricine altcineva sunt, de fapt, glumitele (savuroase, adesea) lui Andre Rieu. Pop-culture nu e o inventie chiar asa de moderna. Interpretarea si performarea (executia) au mers mana-n mana de cand lumea.

  NT produce sensurile ‘adevarate’ ale VT exact asa cum predicile tzadikim produc si azi sensurile ‘adevarate’. Ca teza ta sa functioneze ar trebui sa identifici in istorie macar un individ care sa fi decelat in text interpretarea aia ‘corecta’.

 17. polihronu says:

  Sint total de acord ca crestinismul are ADN de pop-culture. Si ca traim intr-o lume in care crestinismul e ce face duminica popa in altar (daca nu cumva e soricu’ din ajun). So what?

  Si eu am spus ca, in masura in care NT e o interpretare legitima a VT, ORICE alta interpretare a VT e legitima. In rest, nu stiu ce zici (doar l-am citit amindoi pe Eco). Exista in mod cert un individ care citeste cum citesc eu: eu 😛 Ca doar tautologia e radacina adevaratei religii.

 18. polihronu says:

  Trebuie sa adaugam la lista adevaratul Paganini al lui Marc-André Hamelin 🙂

 19. polihronu says:

  Adevarul e ca Paganini-ul lui Hamelin e fix o apocalipsa muzicala – un opus plin ochi cu aluzii si aluzii la aluzii. Daca Hamelin poate scrie asa ceva fara asistenta Duhului, si „Ioan” trebuie ca a fost doar un evreu destept.

 20. polihronu says:

  Si, pentru ca Duhul nu inceteaza sa in-sufle, lista creste – cu Paganini-ul lui Skrowaczewski de data asta (concert pentru mina stinga, scris pentru Gary Graffman, pianist cu distonie focala si profesor al unor oarecare Lang Lang si Yuja Wang).

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: