In Unum Novum Hominem

9 Responses to In Unum Novum Hominem

 1. polihronu says:

  Eroul apare si la evrei in literatura intertestamentala – imprumutat, evident, de la greci. Dar nu asta voiam sa spun. Edi, ai ajuns in sfirsit (nu e un repros, ci satisfactia unei culminatii) in miezul chestiunii. Cine a facut drumul cu tine pina aici are de ce sa fie incintat.

  Templul si teologia Evreilor nu-s deloc straine de Pavelul tau. Catapetasma sfisiata este cea care permite caderea zidurilor de despartire. Disparitia centrului inaccesibil aneantizeaza posibilitatea lui „afara”. Sfinta sfintelor s-a mutat, iesind in afara zidurilor cetatii – contopirea zeului cu homo sacer creeaza omul nou. Legea – orice lege – e pusa in paranteza de irumperea transcendentului in imanent. Si, intr-adevar, istoria crestinismului nu e decit cronica esecului (inevitabil?) de a intelege si/sau accepta revolutia asta.

  Ateul care sint are placerea sa salute crestinul care esti.

  PS In Efeseni 2:13 ai fix singele apropierii (obsesia autorului Evreilor). Apropierea asta e, pina la contopire, dincolo de bine si de rau, cea a celor doi tapi din ritualul de Yom Kippur.

 2. Sfinta sfintelor s-a mutat, iesind in afara zidurilor cetatii – contopirea zeului cu homo sacer creeaza omul nou. Legea – orice lege – e pusa in paranteza de irumperea transcendentului in imanent. Si, intr-adevar, istoria crestinismului nu e decit cronica esecului (inevitabil?) de a intelege si/sau accepta revolutia asta.

  Ai pus punctul pe I. Si de aici, afirmatia lui Zizek ca numai un (post)crestin poate fi ateu cu adevarat. Esecul AZS-ismului este lipsa de curaj de a construi ceva pe ruptura cu crestinismul istoric, de unde iudaizarea/islamizarea agresiva. Btw, ai observat ca sediul uniunii de langa Universitate arata ca o moschee? Stii cumva de ce?

 3. beniamin51 says:

  Edi

  „”Esecul AZS-ismului este lipsa de curaj de a construi ceva pe ruptura cu crestinismul istoric, de unde iudaizarea/islamizarea agresiva.””

  Acum ca ai rupt perdeaua ce acoperea si tinea ascunsa realitatea din prea-sfinta templului adventist ,adventistii care au venit cu tine pana aici ,au reusit sa vada clar ca sfinta sfintelor a templului adventist este lipsita de prezenta lui Isus , Dumnezeu si el este absent , iar in chivot nu este altceva decat visele fanteziste ale unei femei uneori sincera dar de cele mai multe ori imbatata de atractia irezistibila de a domina mintile si inimile celor ce o „divinizau”.

  Adventismul lui Miler nu s-a rupt de crestinismul istoric.,Miler a ramas pana la moarte un adept al crestinismului istoric si a considerat adventismul de ziua a saptea o aberatie destinata esecului inca de la inceput.

  Singura greseala alui Miler s-a datorat perspectivei lui escatologice .

  Da ai dreptate ca adventismul de ziua a saptea S-A RUPT de esenta crestinismuli istoric , insa ca nu a construit NIMIC pe aceasta ruptura nu este o realitate istorica.
  AZS-ul a construit ,a construit din greu un sanctuar in afara sistemului solar , undeva prin ORION , l-au transformat pe Isus intr-o capetenie mai de seama a fiintelor necazute si l-au numit arhanghelul Mihail ,,iar unii mai isteti ca sa faca munca mai usoara celor care urmau sa remodeleze sfinta -sfintelor dupa 1844 , au construit niste roti si le-au montat sub tronul Tatalui , tron ce din vesnicii statea foarte bine in acesl loc mai putin sfint decat sfinta sfintelor ,insa acum trebuia mutat dincolo de perdea.

  Dupa multa munca de convingere , Isus si Tatal in sfirsit au acceptat ca cele 2300 de zile s-au implinit si acum a sosit timpul sa-si schimbe adresa si si i-a incurajat pe adventisti sa impinga tronul de domnie in sfinta sfintelor .
  In Experiente si viziuni , Elena ne informeaza ca ea a fost martora oculara cum Diavolul , si-a instalat rezidenta in apartamentul lasat gol adica in SFINTA si acum sufla duhul lui ne-sfint ,inspirind pe toti crestinii ce nu accepta remodelarea sanctuarului ceresc.

  AZS -ul nu numai ca au avut curajul sa construiasca ceva nou , pe asa zisele ruine ale crestinismului istoric , ci au avut tupeul sa spuna ca dupa 1844 Dumnezeu a schimbat si planul lui vesnic prin care mantuie pe oameni..
  Pana in 1844, Elena a afirmat ca jertfa lui Isus a fost SUFICIENTA pentru mantuirea oamenilor , insa dupa 1844 ,cand ea a inceput sa aiba vise si vedenii , dumnezeul ei si arhanglelul Mihail i-au descoperit ca de acum inainte jertfa lui ISus nu este suficienta , impacarea nu s-a sfirsit la cruce , si cei ce vor sa fie mantuiti trebuie sa ajunga sa traiaca fara pacat inainte ca arhanghelul Mihail sa iese din sfinta sfintelor.

  Edi , daca toate aceste fantezii nu sint indrazneli de a construi ceva pe asa zisele ruine ale crestinismului istoric , atunci incearca tu si spune ce ar fi trebuit aZS sa construiasca dupa 1844.

  Constructia de mai sus este bazata toata pe visele unei femei si a fost botezata –ADEVARUL PREZENT.

  Daca IMPULSUL de la Isus este adevarat atunci nu exista POST_CRESTINISM , iar cei care isi imagineaza asa ceva se pot lua de mana cu Elena W indiferent cine ar fi ei.

  Tu nu demult afirmai ca RAUL va fi eliminat pe planeta pamint prin proclamarea si efectele evangheliei enuntata de ISUS , Pavel ,Augustin si Luter.

  Daca aceasta ideie exprimata de tine este adevarata atunci POST_CRESTINISMUL este o ideie fantezista a celor ce sint deja pe calea ce duce la ateism.

  Lumina ce vine din veacuri indepartate , arata ca POST_MILENISMUL reprezinta o realitate mai adecvata , si ca in viitor peste multe alte veacuri Isus va fi DOMN pe tot pamintul..

  Asa ca afirmatia ta ca Raul va fi eliminat pe planeta prin evanghelia lui Pavel , s-ar putea sa fie o voce profetica in AZS .

 4. beniamin51 says:

  Polihronu

  Cred ca este un prilej de bucurie pentru multi ca ne-ai invrednicit cu re-aparitia ta pe acest site.

  Citesc de foarte multe ori pe site-ul tau si am invatat multe lucruri , lucruri ce imi sint foarte folositoare .

  Si ca sa nu vorbesc fara dovezi , vreau sa-ti multumesc pentru sfatul de a citii informatii despre cum literatura apocaliptica a evreilor din sec unu a influentat scrierile celor ce au scris noul testament ,si in special asa zisa CARTE A LUI ENOH.

  In alta ordine de idei , acum ca zarurile au fost aruncate si stiind ca Dumnezeu nu joaca zaruri , incerc sa analizez un fapt interesant:
  Polihronu , Andi si eu , toti trei am fost crescuti si educati in mediu religios avind ca tata ,oameni sinceri si devotati lucrarii lui Dumnezeu , Parintii nostrii au fost pastori , oameni dedicati trup si suflet misiunii ce le-a fost incredintata. si totusi nici unul dintre noi nu am fost atrasi sa preluam „mantaua ” de pe umerii lor. si practic orientarea noastra in domeniul spiritual este foarte diferita de educatia pe care am primit-o.

  In ghetto-ul religios in care am fost crescuti , cand multi altii se inghesuiau si rivneau la „scaunul lui Moise” ,pentru noi acel „scaun „nu a avut nici o atractie..

  Edi , la fel ca si tatal tau si cu siguranta tatal meu au fost pastori care au iubit pe Dumnezeu ,si au pus lucrarea LUi mai presus decat interesele lor materiale. ,iar uneori chair mai presus decat familia lor insasi.

  Pentru cine ar fi interesat despre cine este tatal meu poate sa caute foarte simplu pe Google numele Ionel Plesa .
  Cantarea de pe link-ul de mai jos este una din foarte multele cantari compuse de el , si a fost cantata la imormintarea lui anul trecut..

  Daca tu si Andi , ati fost candva nascuti din nou ,cu siguranta sufletele voastre vor gasi rezonanta
  in cuvintele din cantarea de mai sus.

  Ps;
  Poli am un respect deosebit pentru mama ta , Nu stiu de ce , dar faptul ca ea imi citeste comentariile ma face sa fiu foarte atent si prudent in ceea ce afirm pe acest site.

  Crestinul din mine saluta pe adventistul ateu din tine.

 5. polihronu says:

  BP,

  nu am „reaparut” pe O2 – ca am decis sa nu mai public aici nu inseamna ca nu mai citesc sau vizionez din cind in cind, sau ca nu mai scriu cite un comentariu razlet, cind ma indeamna duhul 🙂

  Salutari.

 6. Domnule Beniamin, sunteţi bun să-mi explicaţi (printr-un mesaj privat pe facebook sau chiar aici) ce înseamnă ”adventist ateu”. Pentrucă, mărturisesc, este o noţiune pe care, oricât de mult m-aş strădui, nu pot să o înţeleg.

 7. Foarte interesanta prezentarea dvs. (Alexandru Vujdeu)

 8. Desi nu are legatura cu cele ascultate si pt ca o prietena comuna mi-a spus ca va plac f.mult versurile indraznesc sa va rog sa-mi spuneti unde pot sa gasesc „Padurea Zif„` autorD D Chelcea. Am recitat-o la 14 ani in biserica si fiica mea mea doreste f.f. mult s-o citeasca. Va multumesc pt intelegere si Domnul cu dvs.

 9. beniamin51 says:

  Cristinel Nichitoiu

  Referitor la expresia -adventist ateu– , expresie ce la prima vedere pare o contrazicere de termeni , insa daca o analizezi mai profund poate sa fie o realitate.

  Polihronul este un om multilateral educat , Edi este la fel ,unul dintre ei s-a declarat public ca este ATEU iar Edi din anumite considerente pana acum inca nemarturisite , declara ca este ADVENTIST.CRESTIN.

  Termenul ADVENTIST CRESTIN pentru EDI sint convins ca are alte canotatii decat asa cum i-l folosesti tu.

  Edi s-ar putea sa fie ateu in convingerile lui , insa a ajuns la aceste convingeri folosind „sita ” de cernere a ideilor de tip adventist pe fondal crestin .

  Poli la fel ca si Edi au supt capacitatea de rationament adventist odata cu laptele de mama .
  „Sita ” cu care ei cern ideile si informatiile niciodata nu v-a putea fi schimbata . Aceasta sita a devenit parte din ADN-ul lor intelectual.si cine are ochi sa vada acest fapt i-l poate vedea cu foarte mare usurinta.

  Deci , adventist ateu , catolic ateu sau penticostal ateu nu sint termeni contradictorii ,ci sint diferite forme in care se manifesta diferite forme de ateism.

  Nici unul din atei de mai sus , nu pot avea o convingere DEPLINA ca au descoperit un adevar absolut verificabil , Asa zisele lor convingeri sint doar niste concluzii bazate pe niste premise care de cele mai multe ori sint acceptate ca axiome insa nu au nici un fundament real , Sint doar niste presupuneri. pe care ateii nu indraznesc sa le supuna in mod riguros unei analize obiective.

  Existenta Dumnezeului lui Isus din Nazaret nu se bazeaza pe astfel de speculatii ci se bazeaza pe un fapt petrecut in istorie ,adica;-invierea lui Isus din morti , inviere datorita caruia lumea a fost schimbata in mod radical.
  Realitatea invierii lui Isus nu este un fapt ce trebuie luat prin „credinta” ci este un fapt atestat de peste 500 de martori reali si nu doar imaginati .Unii dintre ei au platit cu viata pentru marturia lor.
  Nimeni nu isi da viata pentru o minciuna creata de el.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: