Cele 95 de teze ale lui Sorin Petrof

Sorin a pus punctul pe „i”, sau, in idiom anglo-american, a lovit cuiul pe cap, atunci cand a definit binomul teologie-bani ca pe o falsa dilema. De fapt, am putea spune ca respectivul idiom este o dubla metafora, intrucat lovirea cuiului poate fi o aluzie la cele 95 de teze.

Intr-adevar, idea ca productia de teologie si „churching people” are ca scop generarea de plus-valoare, si ca munca pastorului este alienata, adica: obiectul pasiunii care l-a dus pe tanarul idealist la seminar este inlocuit cu salariul si preocuparea majora pentru locul de munca, (are si pastorul familie, rata imobiliara, copii la scoala, etc., si, pe langa toate, a devenit „unemployable”), este in esenta versiunea moderna a tezelor lui Luther.

Am dezvoltat idea pe blogul meu.

40 Responses to Cele 95 de teze ale lui Sorin Petrof

 1. ge2oana says:

  Eddi,

  C´est la vie si asta e ! Vrei nu vrei ,tre´ sa manance si pastorul &familia lui.

  Aaaa, ca dincolo de asta, ethica te obliga, in fine , alt discurs , alta dialectica si, cum sa nu ,alte valori.

  La SDA se mananca paine alba si buna daca esti cuminte, iti vezi de treaba ta si, joci frumos in hora.
  Cu specificatia atentiunii la doua aspecte :

  1. Bani
  2, Femei

  Nu te arata nimeni cu deshtul la capitolele astea , esti ok, poti trai linistit, chiar daca n-ai valoare si nu aduci nici un beneficiu ……omenirii , adica traiesti degeaba.

 2. Edi este clar ca e vorba de o disputa teologica intre tine si Biserica Adventista. Ca veni vorba de tezele lui Luther, te-ai gandit sa creezi o lucrare in care sa arati discrepantele dintre Scriptura si doctrina adventista, bine argumentata si in genul celei lui Luther? Daca nu pentru biserica, macar pentru noi!

 3. iluminatul says:

  R.Necsoiu,..

  ….intre teologia lui Edi si discrepantele azs-iste este o diferenta ca intre mamaliga si cozonac….Amandoua satura , numai ca gustul conteaza !!important insa este si ce ramane, nu doar ce merge la hasnaua denominationala…..asa ca ai grija pe viitor pentru ce optezi avand in vedere saritura pe care ai facut-o lacul din lac put..(ti-am citit dorintele)..Si nu doresc sa te descurajez dar cred ca nu vrei sa ajungi nici tu la un moment dat in postura lui Edi…Esti baiat tanar, iti inteleg dragostea pentru cele ”sfinte” dar vezi ca nu sunt chiar asa de ”neprihanite fecioarele” precum par in parabole, iar michiduta sta ascuns intotdeauna in virgulele avocatesti..

  Iti recomand sa-ti reanalizezi optiunile legate de ce vrei sa faci in viata, nu de alta dar discrepantele dintre Biblie si Scriptura sunt tot atat de evidente ca si cele intre apa si apa de ploaie sau intre lapte si zer..

  Gandeste liber tinere si alege viata !..@ religia prin toate vasele ei , a adus numai ura si moarte..Nu poti sa fii spiritual si religios in acelasi timp, doar daca accepti sa devii un fel de struto-camila(no offense, dar nu am gasit o alta interpretare mai buna)!..

 4. iluminatul says:

  Erata:…sper ca se intelege cine reprezinta ”cozonacul”..sa nu-mi aud vorbe la proces Mastre:))))

 5. Cozonacul se taie cu ghilotina.

 6. ge2oana says:

  Sunt si eu in ceata, is bolnava !?

  Adica hada si proasta !?

 7. ge2oana says:

  Vaiiiii,

  da, is ashasa……

  pidireasth moi, durugoi….

 8. Robert,

  Mia intai, sa uitam capitolul despre Reformatiune din Marea Lupta. Luther nu a corectat doctrina catolica pe baza unei doctrine mai biblice. Luther a atacat absoluturile teologice ale catolicismului de pe baza filozofica/teologica si a propus o anti-doctrina care are centrul in individ. Sola Scriptura nu insemneaza Biblia ca manual de doctrine ci Biblia ca provocare la o cautare launtrica independent de orice doctrina.

  Luther a fost nominalist, AZS este realist.

  Nominalism is a metaphysical view in philosophy according to which general or abstract terms and predicates exist, while universals or abstract objects, which are sometimes thought to correspond to these terms, do not exist.[2] There are at least two main versions of nominalism. One version denies the existence of universals – things that can be instantiated or exemplified by many particular things (e.g., strength, humanity). The other version specifically denies the existence of abstract objects – objects that do not exist in space and time.[3]

  In consecinta, Luther respinge idea ca in Biblie poti gasi o expresie inteligibila a vointei lui Dumnezeu, sau ce trebuie sa faci ca sa fi mantuit. Adventismul nu contrazice Biblia nici mai mult nci mai putin decat Catolicismul. Catolicsmul nu contrazice Biblia mai mult decat Biblia. Luther nu a intentionat sa inventeze „biserica adevarata” ci sa faca din fiecare credincios prorpiul sau papa. Orice doctrina este un model abstract care poate fi un ghid practic atata vreme cat nu este absolutizat. AZS, alaturi de alti urmasi ai Metodismului, este o intoarcere la Via Anitqua, adica la pietatea catolica/ortodoxa medievala.

 9. iluminatul says:

  Si mamaliga se taie cu „ata”..de la parai:))..iar lapticul caldicel este bonus din partea casei…
  Ce norocos esti ca s’ a abolit pedeapsa cu moartea..Dar s’ a reinventat picatura chinezeasca in varianta azs-ista..
  Ce sa fac mi se trage de la cei 20 de ani de mamaliga pe care i’am mancat in azs la niste costuri de hraneam doua azile de batrani 5 ani..
  Asa ca in momentul in care te arzi cu mamaliga in cerul gurii, verifici de cateva ori si cozonacul sa nu cumva sa aiba vreun bulz ciobanesc ascuns in el..
  …stiu ca stii de gluma Maestre***..aplica mai repede pt cetatenie ca vreau sa reinventez „liceul de informatica”..si am nevoie de un profesor care sa’l interpreteze pe Mefisto….pe cheltuiala „iluminatilor”..evident..📡…Un mare Om ..Toma asta!!!

 10. ge2oana,

  Am observat ca exista urmatoarele clase de studenti la Andews:

  1. Prosti cinstiti – (Africani, Hispanici, si, mai putin, Europa de est). Acestia sunt majoritatea.
  2. Smecheri: african-americans, romani, putini anglo-americani sau Eropeni de vest.
  3. Closet gays – in cautarea unui mediu masculin, intens emotional, si a iubirii lui Isus
  4. Femei idealiste – (mai ales african-americans si hispanics) care cred sincer in vocatia de pastor si aspira sa o modernizeze. Acestea reprezinta viitorul bisericii (daca exista).
  5. Lesbiene postmoderne (mai ales albe) care gasesc teologia si jobul de pastor „cool”. Acestea vor face cariera.

  Problema este ca dupa absolvire esti practic „unemployable” in lumea reala. Idealistul se gaseste prins intr-o capcana. Smecherul nu are probleme. Prostul este exploatat. Cea mai buna adaptare este mediocritatea, impusa sau asumata.

 11. @Iluminatul Inteleg ce vrei sa spui prin saritura din lac in put, insa desi este mult contestata in zilele noastre, eu raman la religia organizata. Vechea poveste si preconceptie, cum ca daca este tanar, este si usor influentabil, cu iluzii si visuri multe. Desi multi incuiati, fratii adventisti imi sunt prea dragi pentru a nu face ceva pentru ei, fie si cu pretul excluderii sau mai stiu eu ce. Important este cum privesti lucrurile, eu doar vreau sa mi onorez chemarea. Treaba mea este sa predic evanghelia pana la marginile pamantului si atat, restul e neinteresant. Nu mi e frica de un viitor „nestralucit”, urmat de huiduieli si injuraturi pocaite, legamantul meu este cu adevarul si asta e datoria oricarui cautator al lui Dumnezeu.

 12. Iluminatule,

  Aici, in tara cpozonacului, asteptam momentul Marie Antoinette. Cat despre Dambovita, ceva imi spune ca mamaliga se apropie de masa critica.

 13. Edi ai spus ca vei posta disputa ta cu conferinta, locurile unde nu v-ati intersectat in detaliu. Sincer sunt curios sa citesc argumentele tale si ale lor. Apropo, ai fost doar concediat sau ti s-a retras titulatura de membru?

 14. iluminatul says:

  Robert,….

  …amin..faca’se dupa credintza ta…In fond toti suntem datori cu o moarte ..ce mai conteaza in ce fel*..
  Dar mai lucreaza putin la chestiunea cu eu am facut „legamantul cu adevarul”..pentru ca o frantura de adevar nu inseamna adevarul…Dar daca cochetezi cu ideea de Luther modern…ai mare grija la cei care te vor „ajuta” sa ajungi in situatia lui..
  Oricum iti doresc succes in descoperirile tale..Sa auzim de bine tinere-)

 15. Nu ma intelege gresit. Nu „am tot adevarul!” Cred in adevar prezent, dar si in adevar absolut, Biblia are si adevar absolut, incontestabil. Inteleg cat pot si ma stradui sa inteleg adevaruri proaspete si relevante pentru zilele noastre. Nu caut ceva diferit, ci ceva mai profund. Impartasesc ideea lui Loughborough cu privire la crezul absolut, dar de asemenea cred ca biserica are nevoie de puncte de credinta, oficiale, care intr-adevar la un moment dat pot sa nu mai de actualitate si sa necesite inlocuirea sau anularea lor. In legatura cu afirmatia „legamant cu adevarul”, incercam sa spun ca sunt dispus sa renunt la „comfortul” constiintei, daca vad ca ceva este putred la un moment dat.

 16. ge2oana says:

  Doar concediat….

 17. ge2oana says:

  Adica out-side of sistem….

 18. ge2oana says:

  Ehehehehe,
  Adica si afara ca si membru ….

  Deocamdata NU !!

 19. beniamin51 says:

  Robert Necsoiu

  „”Impartasesc ideea lui Loughborough cu privire la crezul absolut, dar de asemenea cred ca biserica are nevoie de puncte de credinta, oficiale, care intr-adevar la un moment dat pot sa nu mai fie de actualitate si sa necesite inlocuirea sau anularea lor””

  Interesanta afirmatia de mai sus.
  Poti sa fi te rog amabil si sa treci in revista punctele de credinta SPECIFIC adventiste ,oficiale care in momentul de fata nu mai sint de actualitate si cu ce fel de puncte crezi tu ca ar trebui sa fie inlocuite.
  Fi generos in a da exemple ,te rog.

  Convingerea mea este ca daca scoti punctele ce in mod specific definesc adventismul , ,vei ramine fara identitate si o organizatie fara identitate nu are nici un rost sa existe si sa mai si pretinda ca este singura credinta adevarata,

  Sint curios care ar fi punctele de doctrina pe care tu le consideri aberante si ar trebui eliminate din adventism .

 20. Doctrina sanctuarului… nu as renunta la ea, insa as reformula-o… Daca ma intrebi cum, inca nu am raspuns. Este clar insa ca doctrina sanctuarului asa cum este predicata de la amvoane sta in aer… La fel si doctrina trinitatii, formulata gen apa, pamant si foc care formeaza caramida, de parca am fi in animatia Pokemon… Sabatul; as renunta la forma iudaica si as ramane la intelegerea pe care Domnul Isus i-a dat-o, ba chiar mai mult de atat, l-as face relevant pentru zilele noastre. Doctrina apocalipsei adventiste gen „vicarius fili dei”=666=papa, care poate fi caracterizata prin cuvantul penibil. In general SDA Church trebuie sa se „deziudaizeze”. Asta e primul pas. Am spus asa intr-o trecere rapida, insa problema e mai profunda.

 21. Si cred ca identitatea adventista nu sta in decretul duminical, ci identitatea adventista o regasim atunci cand renuntam la decretul duminical daca acesta devine penibil. Asta inseamna adventism. Pentru mine nu e vorba doar de sanctuar, sabat si decretul duminical, ci e vorba de ceea ce am amintit mai sus: adventism inseamna atunci cand esti gata sa renunti la confortul constiintei, in favoarea adevarului prezent, proaspat, si poate deranjant.

 22. Cred ca azs are nevoie de ceva schinbari mai;;;;;dure pentru unii, totul devine plictiseala cind intrun ciclu de 4 ani totul se repeta si iar de la inceput sub o alta forma 1’docdrina ;;;pentru a multumi un comitet pentru o luna sau cel mult un an 2′ reforma dar a reface drebue schinbat ceva ;;;trecutul sau sistemul unui program; 3 ‘misiune nu cu biblia marea lupta cu toate ca jumate din membrii nu stiu sa o explice pentru eii macar si in sfirsit scoala de sabat cu intrebare si raspuns pe verset da palarie intrun picior chici ciuperca cei obligatoriu daca nu de indepartezi . Daca ar veni Hristos azi la noi nustiu daca va trece examinarea pentru botez
  daca ar fi botezat la vreo evanchelizare mai rapida sar gasi subiecte pentru excludere;;;;;rastihnestel;;;; DA SA INTELES REPETAM ISTORIA MERGEM SPRE IUDAISM ;CRESTINISMUL SPRE FALIMENT .

 23. icsicsel says:

  Ca sa fie botezat, este intrebat daca crede in ellen white, daca raspunde ca nu, al trimite la plimbare.

 24. iluminatul says:

  Eu zic altfel :..cand intri in apa mergi cu gandul la Christos, iar imediat dupa ce te usuci la par, incepi sa-ti pui problema cum sa faci sa nu calci pe cele 28 de cuie:))..si interesant este ca toti fratii au grija sa-ti readuca aminte ca ”ispitele abia acum incep”…cu alte cuvinte ”apa” nu a rezolvat nicidecum problema cum nu a rezolvat nici ”potopul” lui Noe , nimic…Doar ”cravata de pionier” rezolva totul…iar pentru cei mai in varsta o groapa si o cruce frumos scrisa din partea sistemului.Caci si astia sunt buni pentru statistica: ”atatia batrani au adormit in domnul”(ce bine ca le-am scris noi pe cruce si nu altii) sîc..!!

  Si mai mult decat atat.”..Te boteaza in numele lui Isus , dupa care imediat iti intinde bratul secular al adventismului, insotit de diploma de ”consumator” al produselor corporatiei..Ce anacronism in toata splendoarea lui…

  …Cine nu plateste si nu consuma produsele ce contin doar sigla cu made in advent-system…este considerat eretic sau nerecunoscator celor ce le-au intermediat ”mantuirea”…consumi de la noi, platesti la noi, te mariti la noi, te inmormantezi la noi…..Asta da, Tragedia fraierilor nenica:))..sa-ti petreci toata viata intr-o cusca mentala, in speranta ca vei fii mult mai destept si liber in imparatie…Cica celui ce are i se va da, si celui ce nu are , i se va lua .si maruntisul .///.acum sa stam stramb si sa judecam cu degetele in usa:))..ce i se da , si ce i se ia.???..

  Asadar mare grija la ce consumati si cat platiti, caci in orice denominatiune nimic nu este gratis.!!..Cu atat mai mult ”cadoul ” pe care L-a facut Isus umanitatii…

  Cred ca putem spune despre adventism , asa cum spunea Cioran in ”neajunsul de a te fi nascut”..: cand incepi sa vrei(sa cunosti in ce crezi), intri automat sub jurisdictia ”diavolului”…asadar este mult mai Koser sa ramai la crede si nu cerceta si ramai in anxietatea adventismului !!

  Acesta este si motivul pentru care din pricina unei iluzii, istoria continua.In vreme ce inteleptul e un ”distrugator”, eretic, pensionar inainte de vreme*, iar ceilalti sunt promotori pe functii !!..

  Frumoasa ramasita !..sublimul penibilului !..Veniti caci vreau a spune, ce face un sistem, Voi suflete credule…pompati acum in el…@..(Ochiul si Timpanul – zice Domnul:)))))

 25. beniamin51 says:

  florin lenuta olaru

  Ceva la asa zisul mers al istoriei de care pomeneai.

  Adventismul spre iudaism si crestinismul spre faliment.

  Expresia de mai sus este ca doua lentile prin care priveste un adventist deSamagit.

  Adventismul nu merge spre iudaism , adventismul a fost si este iudaism adaptat la crestinism.

  Cestinismul ortodox istoric nu a mers si nici nu va merge spre faliment . Insa trebuie sa stii ce este acest crestinism .
  Mormonismul ,adventistii de ziua a saptea si, Martorii lui iehova de la inceptia lor nu au reprezentat crestinismul . aceste organizatii raslete de la inceput au fost niste secte ce ca sa para ele mai „cu coarne” au declarat crestinismul ca este falimentar.
  Orce sectant gandeste in felul acesta.
  Toate aceste trei secte au aparut dupa 1820 in America si toate urmeaza cu strictete invataturile unui om ce a fost declarat PROFET .(iosif smith, T. Russel si Elena White)
  In istoria crestinismului de 2000 de ani au aparut multe secte asemenea lor si toate au disparut in ceatza . Toate declarau ca crestinismul este falimentar si ele restaureaza adevarata credinta crestina , si toate dupa cateva sute de ani au disparut.
  Secolul 21 se pare ca este timpul sfirsitului pentru mormoni ,adventisti si martori a lui iehova.
  Florine, faptul ca adventismul se clatina tot mai mult cu trecerea timpului nu inseamna ca crestinismul este falimentar.
  Isus , cel care a fondat crestinismul a spus:
  „imi voi contrui o organizatie de oameni pe pamint , biserica , si impotriva aceste biserici nici chiar portile iadului nu for fi in stare sa-i stea impotriva.””
  Ursul (crestinismul) paseste usor si tenace prin istorie ,iar cainii (sectele) latra pina obosesc si la urma mor de foame tot latrind.

  E trist cind unii oameni sinceri ce in particular sint crestini adevarati , insa prin circumstantele vietii sint acaparati de organizatii sectante unde isi pierd adavarata libertate la care au fost chemati de ISUS.

  Florine ,crestinismul nu este falimentar , falimentara este doar conceptia ta despre crestinism , conceptie care de fapt nu este a ta ci este a acelor lideri sectanti care au pus stapinire pe inima si mintea ta.ca sa te tzina in robie fata de sistemul creat de ei.
  Aici in america sint organizatii crestine care si-au facut misiune speciala din a ajuta pe crestinii ce au fost luat de val datorita nematuritati lor , au fost sechestrati in organizatii sectante iar unele din ele mult mai periculoase decat adventismul.
  Cand o secta , in cazul nostru adventismul de ziua a saptea , genereaza o alta secta in mijlocul ei , de obicei secta cea noua din adventism este periculoasa securitati personale a membrilor ei .
  Exemplu avem cand in anii 1990-s in Waco Texas un grup de adventisti de ziua a saptea in frunte cu noul lor profet -David Cores- , profet ce pretindea ca le aduce lumina noua sau baricadat pe o ferma cu multe sute de acri de pamint au iesit din orase ,toata ziua studiau din Elena White si scrierile noului lor profet si asteptau venirea lui isus , Au murit aproape toti in flacari , au murit cu credinta ferma ca a sosit sfirsitul lumii , si pentru ei chiar a fost sfirsitul ,insa nu sfirsitul lumii.

  Conferinta generala , imediat in timpul incidentului a incept in mod public sa-i anatemizeze pe acesti adventisti ce credeau din toata inima in elena White si tot spiritul profetic ,. I-au declarat ca ei nu sint adventisti de ziua a saptea „adevarati”.
  Aceasta este soarta tuturor ce vor sa traiasca exact dupa cum i-a invatat Elena white.
  Si in Romania aveti exemple de adventisti ce au fost exclusi de uniune pentru ca urmau exact pe Elena white.
  cand o secta incepe sa-si sfisie propii ei aderenti , acesta este un semn al sfirsitului acelei secte.
  Da ai dreptate ca adventismul este o noua forma de iudaism , si cei care cunosc istoria stiu ca iudaismul cu templul lor cu tot au disparut inca de acum 2000 de ani.
  acum este timpul adventismului de ziua a saptea sectant.

 26. Marcus Crassus says:

  Robert Necsoiu spune: doctrina sanctuarului… nu as renunta la ea, insa as reformula-o… La fel si doctrina trinitatii, formulata gen apa, pamant si foc care formeaza caramida… Sabatul; as renunta la forma iudaica si as ramane la intelegerea pe care Domnul Isus i-a dat-o, ba chiar mai mult de atat, l-as face relevant pentru zilele noastre. Doctrina apocalipsei adventiste gen “vicarius fili dei”=666=papa, care poate fi caracterizata prin cuvantul penibil. Si cred ca identitatea adventista nu sta in decretul duminical

  Si dupa ce vei face schimbarile, vei descoperi ca tocmai doctrinele considerate de pionieri cruciale, erau doar rezidu-uri din care poti pastra forme culturale, reinterpretate, la fel cum balena pastreaza ADN-ul necesar formarii picioruselor, dar nu-i foloseste la nimic.
  Ok, nu toate, dar o mare parte – isteria sabatului ca reper ontologic (legalism curat), isteria judecatii de cercetare si mania persecutiei pe baza unor aspecte care nici macar nu tin de moralitate. In rest, negarea iadului vesnic si a sufletului nemuritor au fost de-a dreptul binevenite.

  Urmatorul pas, de reevaluare si update al crestinismului, il propune Michael Dowd, a carui carte o recomand ca pe painea calda. Cine o vrea free sa-mi scrie pe mcrassusart@gmail.com
  http://www.amazon.com/Thank-God-Evolution-Marriage-Transform/dp/0452295343

 27. ”Cele 95 de teze ale lui Sorin Petrof”. Uimitor! Eu ştiam că au aparţinut odată lui Luther. Este vorba de unul şi acelaşi material sau de 95 de teze paralele cu ale reformatorului german?

 28. ORICE BISERICA CIND PREGATESTE PREOTI PENTRU BISNIS SAU AFACERI CU PROFIT IN AFARA BIBLIEI A FOST SAU VA FI FALIMENTARA DEACEIA RECURGE LA ALTE STRATEGII PENTRU A SE INTRETINE DACA SE MAI TAIE SI POLITA DE LA STAT E VAI SI AMAR. . BISERICA MERGE BINE ATUNCI CIND ”’CRESTINUL SE SIMTE MAI BINE CA ACASA LA O PREDICA SA O INTELEAGA SA O APLICE IN VIATA LUI CU ALTE CUVINTE BISERICA SA FIE PLINA DE ‘COPII ,VIRSNICI ,TINERET ,BATRINI SI MAI ALES MUSAFIRI SA SE INCHINE LUI HRISTOS NU TRADITIEI OMENESTI CU LEGISLATIE SAU DOCTRINA DACA VRETI ‘P A GA N A.
  ‘HRISTOS A DAT DE PAMINT O TRADITIEI DE 4000 DE ANI CARE ERA PUSA PE SPATELE LUI DUMNEZEU. LUTHER A FACUT ACELASI LUCRU .EU AS VREA OAMENI CARE SA DEA CU TRADITIA DE PAMINT CU AFACERILE NUMAI PENTRU BANI EXEMPLU DACA NU PLATESTI NU ITI INGROAPA MORTU DAR DAM SI PE DATORIE.ESTE NEVOIE DE O TEZA PENTRU A SCHINBA TEOLOGIEA PRIMITIVA .DE A ACTUALIZA BIBLIA.CIT DESPRE SECTARI SINT ACEIA
  CARE NUS ORGANIZATI MERG LA BISERICA DOAR DE PASTE SI CRACIUN NU CA AR VREA DAR MERGE TOATA LUMEA SI ATUNCI SE PLICTISESC MERG DUPA COLT PENTRU O TIGARA da este nevoie de o teza de a schinba crestinismul in general. DIN CITE STIU DESPRE A Z S ESTE O BISERICA BINE ORGANIZATA SI AUTONOMA NU SE ASEAMANA DELOC CU SECTARII CU IUDAISMUL POATE 50 LA SUTA EI CRED IN HRISTOS SUNT CRESTINI

 29. iluminatul says:

  Sis, F.L.O..

  ….meritati un Oscar pentru radiografia atat de ”corecta” facuta adventismului din care faceti parte….”DAR IN SPECIAL MI-A PLACUT PARTEA IN CARE SCRIETI CU LITERE MICI”..pentru cei mai orbi dintre noi , e o placere edenica ce ne lasa fara cuvinte..!!

 30. Ianis says:

  iluminatule
  S-ar putea sa fi singurul care a avut nerv sa citeasca postarea. Inca putin si se transforma in scriptio continua.

 31. iluminatul says:

  Aha,..sau poate in a 96’a teza:))

 32. beniamin51 says:

  F.L. Olaru

  Lenuto draga ,e foarte bine ca ai preocupari teologige si idei reformatoare. Ca cei mai multi nu te inteleg , e si normal sa fie asa.
  Ianis e baiat bun , nu te supara pe nerabdarea lui de a citii dincolo de litere .,.
  Da ai dreptate ca biserica adventa nu este o secta dezorganizata, dar te-ai gandit cumva ca aceasta biserica s-ar putea sa fie o secta foarte bine organizata si tocmai de aceea sa fie si mai periculoasa pentru cei neavizati?
  Vad ca esti impotriva traditiilor bisericesti , si de foarte multe ori e bine sa scoti in evidenta aceste traditii ce sint daunatoare maturizarii spirituale a crestinilor.
  am o intrebare :
  Cum definesti tu o anumita traditie din biserica si daca biserica pe care tu o frecventezi are traditii daunatoare ?

 33. E ca si cum ai avea un copil si de ziua lui,ei, vii cu cadoul o masinuta sau o papusa si repeti acelasi cadou identic un an doi poate 10 ani; si la majorat cu toti prietenii totul frumos si bine ,.
  apare tatal cu traditia aceeasi jucarie.Poate va fi si cadoul de nunta ,vin nepotii etc. Daca luam teologic,

  cuvintul secta,toti oamenii de baza din biblie fac o formare de secta de la Ilie pina la Pavel chear domnu I ISUS Incamera de sus.BISERICA pentru mine este o institutie sau firma aprobata de constitutia tarii,care de multe ori il vad pe Hristos FINANCIAR. Cand biserica se unple de traditii nu mai poti schinba nimic si atunci devine babilonul biblic. Dumnezeu face o chemare esiti poporul meu din babilon. Cred ca Dmnezeu ar schinba jucariea in fiecare an.Toate bisericile au traditii daunatoare sunt batute in cuie nu poti face nimic ,atunci mergem inainte prin credinta .

 34. beniamin51 says:

  Florin L

  Florine ,exista mult adevarr in ceea ce spui. insa daca toate bisericile au traditii daunatoare (inclusiv biserica adventa) si , eu de asemenea cred acest lucru , cum ramine atunci cu „babilonul” asta din care sintem indemnati sa iesim . Iesim sau nu iesim din el ?
  Daca iesim unde trebuie sa mergem ?
  E pacat sa mai continuam in acest babilon ?
  Este biserica adventa babilon din care Elena W. ne indeamna sa iesim?
  Unii cred ca da ,altii nu sint siguri , iar altii cred ca aceasta biserica este adevarata , are tot adevarul si in ea nu exista traditii.
  Tu ce crezi ?
  Dovezile arata tot mai clar ca biserica adventa a fost babilon de la inceput si in cursul istoriei ei a dovedit aceasta ,Acesta fiind adevarul ,unde trebuie sa mergem ?

  Unii adventisti in anul 1863 cand grupa mica de adventisti in frunte cu Elena White s-au dus la guvernul american (fiara cu doua coarne) sa ceara aprobare de functionare legala ca sa nu plateasca taxe , au declarat sus si tare ca ce Elena W. si acolitii ei vor sa faca , este un semn clar ca atunci cand vor primii aprobarea de secta legala , vor devenii babilon.
  Deci dupa parerea multor pionieri adventisti , Elena White si acolitii ei au pus bazele legale ale unei fice a babilonului.

  Deci daca aceasta biserica a fost vreodata mult dorita –„ramasita” – a fost intre 1844 si 1863 .
  In momentul cand a dat mana cu fiara cu doua coarne (guvernul Americii) pentru a i se recunoaste identitatea religioasa si juritica , aceasta fecioara pura a devenit una din ficele babilonului si asa este pana in ziua de astazi.
  Cum rezolvi tu toate contradictiile teologice in lumina faptelor de mai sus ?

 35. DE fapt tot pamintul a ajuns un babilon. Cred ca Dumnezeu nu vrea ca omul sa se izoleze ci sa easa din babilon mintal sa fie un exenplu. Pentru ca crestinul a ajuns sa se inchine institutiei ‘sa aiba credinta in sistemul bisericii nu in ceea ce este dincolo de ea sau pe cine ar drebui sa reprezinte ;;HRISTOS;; SA mergi la cea mai apropiata biserica si sal gasesti pe Hristos nu o firma catolica, ortodoxa, penticostala sau adventista unde esti imediat intrebat ;;tu ce religie ai sau pe inteles, de la care firma esti.Totusi Dumnezeu spune cine va rabda pina la sfirsit va primi cununa vietii.Aici este rabdarea sfintilor cate pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui isus.NU este vorba de porunci omenesti a unui sistem si nici de credinta intrun tenplu cu toti sfinti lui.Din caite am studiat SI CERCETAT sistemul adventist e cel mai; Sfint’ babilon

 36. iluminatul says:

  F.L.O,

  …se vede treaba ca in urma cercetarilor ”amanuntite” , ai ajuns la concluzia ca BAZS este cel mai ”sfant babilon”:)).hai sa fim seriosi , si cu celelalte cum ramane?…imi insulti orientarea de adventrist…..asa te invata la biserica pastorul , sa-ti urasti aproapele:))

  ….dar sa revin: cum explici dumneata apelurile care se fac in toate bisericile ”sa nu parasiti adunarile (magazinele) voastre”?…cumparati, cumparati si iar cumparati produsele babilonului!!..doar la noi gasiti cea mai buna ”alifie”, spargem concurenta, facem si abonamente cu plata in avans, etc….

  In zilele moderne se aplica principiul :”Spune-mi de ce religie esti, ca sa-ti spun cat de prost esti”….da chiar asa: Isus cand a facut trimiterea in numele carei religii a spus ca trebuiesc botezati oamenii, ca in Biblia mea, pagina cu orientarea denominationala a lui Isus lipseste…

  Nu vi se pare suspect ca Isus a fost facut un fel de robot multifunctional care spala, calca si gateste in functie de cine este la butoane!!..ce spuneti?..

  citez:”Aici este rabdarea sfintilor cate pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui isus.”…credeti ca poruncile, practicile si povestile cu Dumnezeu din VT…au ceva in comun cu credinta lui Isus, si modul in care acesta actiona!

  Credeti cumva ca Isus credea in porunci scrise, sau le avea in mod natural de la nastere?..

  Le pazea sa nu i le fure cineva:)) poate ”sfintii” , cine stie!!..ca la adventisti am observat ca din 10 au ajuns pe la vreo 28 si numaratoarea continua…

 37. iluminatule daca citesti mai sus eu am o problema cu legile omenesti ;traditia;puse pe umeri sau sablonu lui Dumnezeu. Tocmai asta e sfinta problema.Sa iubesti pe domnul dumnezeu cu toata inima ta si pe aproapele tau ca pe tine insuti nu pentru ca sta scris ci pentru ca Dumnezeu a ziz va veni vremuri cind voi pune legile mele in inima lor Doresc ca toti oameni sa dobindeasca aceasta fagaduinta

 38. beniamin51 says:

  Florin Lenita Olaru

  Dragul meu , sa-ti traiasca familia , ai o sotie frumoasa si o fetita minunata .

  Florin zice:
  „”Dumnezeu a zis, va veni vremuri cind voi pune legile mele in inima lor .Doresc ca toti oameni sa dobindeasca aceasta fagaduinta””

  Sint curios cum intelegi ceea ce citesti.
  In citatul de mai sus se spune ca Dumnezeu va pune legile (la plural)Lui in inima oameninlor ,,

  Dupa un studiu amanuntit asupra babilonului „sfint” adventist , eu stiu ca doar 10 porunci (legea morala) este vesnica si Dumnezeu a pus-o in inima adventistilor. ,iar celalate legi (plural) sau implinit la cruce.

  Cum ramine cu expresia legile mele la plural ?
  care sint aceste legi puse in inima ,pe linga cea „morala” adica 10 porunci.?

  Babilonul adventist cum il numesti tu nu este cu nimic mai bun sau mai sfint decat babilonul martorilor lui Iehova .Vorba unui intelept din trecut, Clovnul junglei :-„” aceeasi Marie doar cu alta palarie””. ,Esti incantat de Maria cu palarie adventista deoarece ea este cea care te suge de bani si astfel ai desvoltat o co-dependenta , ca doar nu o sa fi ne-intelept sa vezi ca Maria asta te tine doar cu promisiuni iar cand vine seara te lasa sa mergi singur la culcare.

  In NTestament se spune ca Dumnezeu a turnat ( pus)in inima celor pe care i-a chemat , ceva mult mai important decat doar Legea lui , Dumnezeu a umplut inima copiilor Sai cu o dragoste ce intrece orce lege si orce intelepciune.

  Zic si eu ca tine :
  „doresc ca toti oamenii sa dobindeasca aceasta fagaduinta”

  Legea celor 10 porunci prin natura ei cere perfectiune si deci -omoara- dar legea dragostei da viata.
  Legile dragostei ,sint legile pe care Dumnezeu a promis ca le va pune in inima oamenilor .
  Dragostea este expresia caracterului lui Dumnezeu si aceasta dragoste cand o manifestam ne ridica deasupra mediocritatii acelora care se calauzesc doar dupa lege .
  Dragostea este implinirea orcarei legi .
  Impotriva manifestarii dragostei nu exista nici o lege.
  Pavel vorbea evreilor ce se inchinau la Lege si le spunea :
  „veniti dupa mine si am sa va arat o cale mult mai buna”
  Trairea dupa principiul dragostei este intotdeauna mai plina de satisfactii decat trairea dupa o lege plina de interdictii.
  Dragoste te invata ce sa faci in relatie cu Dumnezeu si cu oamenii .
  Poti sa nu furi , sa nu minti si sa nu ucizi pe aproapele tau si fara sa-l iubesti.
  Legea in sine niciodata nu te va duce sa iubesti pe aproapele tau in sensul spus de Isus .
  Evrei ca sa nu calce sabatul ,sau grabit sa-l omore pe isus inainte de apusul soarelui . Isus ca om a zis :-„iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac”
  Sper ca acest exemplu sa-ti clarifice atitudinea omului calauzit dupa Lege si a celui calauzit de DRAGOSTEA pe care Dumnezeu a pus-o in inima copiilor Sai

 39. daca gresesti in una esti vinovat de toate nu este plural toate cele 10 se incadreaza in doua le am amintit mai sus
  MultumesC frumos pentru complimente bravo un crestin exenplu

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: