Isus vs Darwin: Razboiul Pestilor

images Versiune audio

37 Responses to Isus vs Darwin: Razboiul Pestilor

 1. sonatalunii says:

  @Edi

  Vi s-a întâmplat sa vi se facă „pielea găinii” datorită plăcerii? Exista o legătura între plăcere si teama ca generatoare de ritual?

 2. John Deere says:

  Exista , in sensul ca si teama si placerea isi au originea in aceeasi zona a creieruluIui. Din moment ce creierul nu are capacitatea sa discrimineze intre cele doua, cea mai buna strategie este sa declanseze mecanismele bluff-ulul in ambele situatii. Este cea mai sigura si economica strategie, daca bluffezi in timp ce faci sex nu te costa nimic insa daca nu bluffezi in fata adversarului te poate costa viata.

 3. sonatalunii says:

  @John Deere

  Dacă in cazul dvs. creierul nu face deosebire între plăcere si frica, eu va compătimesc. 🙂

  Si de ce termenul „plăcere” v-a dus direct cu gândul la sex? Eu, de exemplu, aveam in minte o plăcere artistica.

 4. Sonata,

  Absolut. Din cate inteleg eu, reactiile emotionale sunt controlate de amygdala prin secretii electro-chimice. In cazul pielii de gaina, sau a parului maciuca, inteleg ca stimulul electro-chimic polarizeaza neuronii care misca radacina firului de par.

  Emotiile complexe, cum sunt de regula emotiile artistice, implica emotii elementare antagonice. Banuiesc ca asta inseamna o supa de chimicale foarte diverse. Din cate inteleg, radacina firului raspunde la stimulul electro-chimic indiferent de proiectia lui psihologica, care este mediata cognitiv. Omu plange de bucurie, se bucura tremurand (cum spune si psalmistul), are melancolie dulce, manie „sfanta”, hate-love relationship, etc. Intuitia mea este ca parul sau pielea gainii raspunde la adrenalina, dar e posibil sa gresesc.

  De exemplu: Eroica sau Oda Bucuriei imi face pielea gainii, Sonata Luniii (: imi place dar nu umbla la radacina firului de par. Asi spune ca ce merge la radacina in sens existential merge si la radacina parului.

 5. Hai sa spunem atunci ca sistemul nervos sympatic nu face deosebire intre placere si frica, asa cum cel parasympatic nu face deosebire intre sex si arta.

  At synapses within the sympathetic ganglia, preganglionic sympathetic neurons release acetylcholine, a chemical messenger that binds and activates nicotinic acetylcholine receptors on postganglionic neurons.
  In response to this stimulus, postganglionic neurons principally release noradrenaline (norepinephrine).
  Prolonged activation can elicit the release of adrenaline from the adrenal medulla.
  Once released, noradrenaline and adrenaline bind adrenergic receptors on peripheral tissues.
  Binding to adrenergic receptors causes the effects seen during the fight-or-flight response.
  These include pupil dilation, increased sweating, increased heart rate, and increased blood pressure.http://www.sciencedaily.com/articles/s/sympathetic_nervous_system.htm (sau, adaug eu, pielea gainii).

 6. John Deere says:

  @Sonata,

  Edi a rezumat bine cum stau lucrurile insa as vrea sa mai adaug ceva. Exista emotii primare (pur instinctive) si emotii complexe(specifice doar la om,se pare, si care sunt instincte mediate de procese cognitive). Cand spuneam ca creierul nu discrimineaza intre frica si placere ma refeream la emotiile primare care generaza reactii fiziologice prin mecanismul scurt de reactie fara mijlocirea cortexului prefrontal. Filtrarea emotiilor de catre cortex ia mai mult timp si este un proces care intervine dupa ce pericolul iminent e inlaturat si creierul isi poate permite luxul de a dezvolta impresii artistice. In timp, poti descifra semnificatia adaptativa a stimului (piesa de Bach vs. piesa de 10 kg care iti suiera pe la ureche) insa pana atunci strategia cea mai eficienta este raspunsul urgent si non-discriminat.

 7. sonatalunii says:

  @Edi

  De exemplu: Eroica sau Oda Bucuriei imi face pielea gainii, Sonata Luniii (: imi place dar nu umbla la radacina firului de par. Asi spune ca ce merge la radacina in sens existential merge si la radacina parului.

  LOL, ce coincidenta!!! Exact la asta m-am referit cand am intrebat. Eram la un concert la filarmonica si programul era „all Beethoven”. Uvertura Eleonora si Eroica s-au cantat in prima parte, si Simfonia a 9-a in partea a doua. Cum le stiam aproape pe de rost, eu anticipam ce avea sa urmeze. La un moment dat, mi-at dat seama ca aveam „pielea gainii”. OK, este o legatura, si as zice ca e destul de complicata. Vorba din popor, „numai cine n-a iubit nu stie ce inseamna sa suferi din dragoste” are de-a face cu asta. Cu cat iubesti mai mult o persoana, cu atat vei simti teama de a nu pierde ceea ce ai. (Iar la AZS, placerea fiind ceva „pacatos” aduce si teama de retributie 🙂 )

  Acum, spuneti ca natura tinde spre armonie si pace. Asta ar presupune ca in viitor, candva, selectia naturala va trebui sa actioneze in sens invers pentru a „dezlega” ceea ce a „legat” timp de eoni, Gresesc? Cum se poate ajunge la armonie si pace mentinand „the fight-or-flight” syndrome? Si iarasi, nu zicea bine Isaia ca va veni o zi cand lupul si mielul (leul si vaca) vor merge impreuna la pascut? Si Isus, cand zicea ca in imparatie „vor fi ca ingerii”? Intreb si eu…

 8. Sonata,

  Opinia mea este ca Edenul e viitorul, nu trecutul, dar nu fara interventia omului pus „sa o lucreze si sa o pazeasca”. Va trebuii sa modificam genetic lumea animala si sa inlocuim predatia cu joaca. Cred deasemenea ca viata (vesnica sau ne-vesnica) ar fi o mare plictiseala fara fight-or-flight. Contrar a ceea ce am fost invatat de mama Ellen, inteleg astazi ca este sanatos moral si mental ca cineva sa faca sport de competitie, mai ales daca este si o ocazie de a invata fair-play si cavalerism. Nu trebuie sa te bati ca sa ai o confruntare sportiva insotita de toate reactiile sistemului sympatic specifice luptei. Ditto muzica. Nu mai suntem barbari sangerosi, dar traim miturile lui Wagner. Eu vad timpul mergand de la viata „red in tooth and claw” la sublimarea violentei primare in simbol. Beethoven a fost luptator inlauntru asa cum a fost Gaius Coriolanus inafara. Problema este ca traim toata viata cu un sintamant de vinovatie pentru testosteron si dopamina si asteptam sa devenim ingerii. Ingerii acestia sunt o proiectie a cucoanelor victoriene socate de ce au aflat in noaptea nuntii.

 9. Sonatalunii, poate documentarul de mai jos te va ajuta sa intelegi evolutia.

 10. Ariel says:

  „Contrar a ceea ce am fost invatat de mama Ellen, inteleg astazi ca este sanatos moral si mental ca cineva sa faca sport de competitie, mai ales daca este si o ocazie de a invata fair-play si cavalerism. ”
  Intelegi gresit. Iti spune unul care a facut sport de competitie ! Mai bine te-ai intoarce la mama Ellen, avea dreptate. Fair-play si cavalerism ? Toti sportivii de performanta triseaza ! Performeaza prin mijloace ce nu au de-a face cu cavalerismul sau fair-play-ul.

 11. sonatalunii says:

  Ingerii acestia sunt o proiectie a cucoanelor victoriene socate de ce au aflat in noaptea nuntii.

  LOL. Personal ii compatimesc pe cei care au surprize in noaptea nuntii. 🙂

  Cum se poate asigura continuarea reflexului „fight-or-flight” daca se inlocuieste predatia cu joaca? Sportul de performanta nu este joaca (spun ca unul care am practicat), nu ca as fi de acord cu Ariel ca „toti sportivii triseaza”, ci performanta, in sport, este un razboi chiar daca este fair-play. Tot fair-play erau si duelurile in trecut.

  Va trebuii sa modificam genetic lumea animala si sa inlocuim predatia cu joaca.

  Asta e cea mai tare afirmatie, dar nu prea vad cum. Sugerati ca toate animalele vor deveni vegetariene? Si modificarea asta genetica va fi un hocus-pocus, sau va dura milioane si milioane de ani? Un Eden in viitor la care se ajunge prin modificari genetice efectuate de om este, in opinia mea, o utopie de aceeasi calitate ca AI’s Edenul la care se va ajunge prin folosirea rationalitatii. Dar nu am pretentia ca stiu viitorul…

 12. sonatalunii says:

  @EvolutiaRatiunii

  In afara de literatura Neo-Darwinista mai verificati si alte surse? Nu e Shubin tipul care a propulsat pe Tiktaalik in 2006 ca fiind „fosila tranzitionala” intre peste si tetrapods, insa in 2010 o noua descoperire propune o revizie a ideii?

 13. beniamin51 says:

  Evolutia Ratiunii

  Am urmat si eu sfatul pe care i l-ai dat lui sonatalunii si am urmarit video-ul postat de tine pana la sfirsit.

  Nu cred ca a produs rezultatul profetizat de tine , dar prin video-ul trau am dat de un alt visedo.

  L-am urmarit si pe acesta pana la capat si iata concluzia mea:

  Cand incepi cu o idee preconceputa in mintea ta , si te apuci sa cauti evidente ca sa-ti dovedesti ca ai dreptate , rezultatul este ca intr-un fel sau altul vei ajunge sa demonstrezi ideea cu care ai inceput ,Iar tot ce nu se potriveste ideii tale te faci ca nu le observi sau l-e micsorezi importanta.

  amindoua video-uri printr-o analogie destul de potrivita seamna cu un seminat facut de Dough Bachelor despre Daniel si apocalipsa , . Incepe cu o ideie pe care vrea sa o demonstreze si ajunge exact acolo unde a vrut sa ajunga.
  Cei neinitiaiti , asculta , se mira , si multi mai naivi sint convinsi ca singura biserica adevarata este Adventismul de ziua a saptea si se boteaza la sfirsitul seminarului.

  Sincer te intreb :

  cu ce este mai prejos video-ul postat de tine decat video-ul postat de mine ,sau invers?

  Tipul din video-ul postat de mine a pornit cu ideea din Genesa si Adam -ul lui Eva , ca ei ar fi singurii indivizi din care se trage toata rasa umana , si a ajuns in mod stiintific exact unde a vrut sa ajunga..

  Oamenii au dezvoltat si dat cu presupusul la multe teorii despre aparitia vietii pe pamint , acum incepem sa teoretizam despre aparitia vietii si prin alte galaxii ,
  Nu este nimic rau in ati pune intrebari si a incerca sa afilii raspunsuri .
  Naivitatea consta in faptul cand ajungi sa crezi ca teoria cea mai recenta este RASPUNSUL si ADEVARUL despre originea vietii.

  E ca omul ce pe vremuri mergea in paduce , taia un copac ,i-l cioplea , isi facea un idol si apoi se inchina lui afirmind ca acel idol este CREATORUL lui ..

  Pe vremuri cand tu te-ai oprit si crezut seminarul despre Daniel si Apocalipsa prezentat de adventisti , in naivitatea ta ai fost CONVINS ca acest seminar nu este doar o teorie ci este chiar ADEVARUL si astfel te-ai botezat si ai devenit un adept infocat al unui adevar ce trebuie imbratisat de toti oamenii .

  Astazi ai ajuns sa nu mai crezi acest mare ADEVAR ,si ai imbratisat un alt mare ADEVAR PREZENT . Edi a facut acelasi lucru .
  Oare aceaqsta atitudine de a imbratisa adevaruri prezente in religie sau stiinta , nu va spune absolut nimic ?

  De ce trebuie sa deveniti docmatici de fiecare data cand acceptati aceste adevaruri PREZENTE ?

  Raspunsul ar fi mult mai logic daca am zice::

  Viata asa de complexa cum este NU A PUTUT FI PRODUSUL UNEI INTAMPLARI OARBE , si deocamdata nu intelegem cum a fost posibil ca la „cuvintul unei forte” pamintul nostru pe care traim sa inceapa sa creeze tot felul de vietuitore fiecare dupa soiul lor ..

  Sa crezi ca elefantul , girafa si omul se trag cu toti dintr-un singur peste ce a fost aruncat de valuri pe uscat si printr-o mutatie exact la timp a fost ajutat sa alerge dupa fluturi , da , ai dreptate este o poveste foarte frumoasa insa si foarte naiva..

 14. polihronu says:

  @edi:

  Vrei sa spui de fapt ca pestelui pe care scrie Gizas incep sa-i creasca picioare. Ca cei blinzi sint the fittest. Ca Isus e descoperirea sensului evolutiei.

 15. sonatalunii says:

  @John Deere

  Edi spune:
  Hai sa spunem atunci ca sistemul nervos sympatic nu face deosebire intre placere si frica, asa cum cel parasympatic nu face deosebire intre sex si arta.

  Sa mai amintesc ca aceste sisteme se afla in măduva spinării, nu in creier?

 16. allend83 says:

  Extraordinara abordare a acestei teme stiintifice(cred)…de ceva timp incerc sa mi insusesc modul dvs dle E.C de a analiza problemele stiintei ….stima si respect MAXIM

 17. Capu-Varzã says:

  O emisiune foarte interesanta, dar sentimentul cu care am ramas in urma ei este, ca cei smecheri (si nu cei blanzi) vor mostenii pamantul.

  Intrebarea mea esta daca nu cumva o data cu aparitia inteligentei, evolutia intra intr-o noua paradigma care depaseste mechanismul orb de trial-and-error, in urma caruia am ramas cu niste instincte puternice care ne faca de multe ori sa fim irationali? Nu cumva de acum inainte ratiunea at trebui sa fie mecanismul de selectie (artificiala) si mutalile facute prin inteligent design (de om)?

 18. Capu-Varzã says:

  Edi spune:

  „…viata (vesnica sau ne-vesnica) ar fi o mare plictiseala fara fight-or-flight…”

  Nu e asta o gandire limitata de instinctele noastre mostenite genetic? Nu e posibil sa se gaseasca satisfactie si implinire si fara „confruntari” la care e nevoie de „fight-or-flight”? Sunt sigur ca un artist care picteaza se poate lipsii de „fight-or-flight” si totusi sa nu se plictiseasca.

  Iar daca prin genetic engineering putem sa ne depasim instinctele primare, poate vom descoperii noi mecanisme de motivatie si implinire in viata (sau poate vom devenii doar niste computere 😛 ).

  Sunt totusi de acord ca poate e nevoie de provocari (challenges) care sa motiveze pe om sa faca progrese alt fel da, viata vestinca imaginata in general de crestini ar fi o mare plictiseala.

 19. sonatalunii says:

  @Edi

  Musical emotions: functions, origins, evolution.

  Abstract:
  „Theories of music origins and the role of musical emotions in the mind are reviewed. Most existing theories contradict each other, and cannot explain mechanisms or roles of musical emotions in workings of the mind, nor evolutionary reasons for music origins. Music seems to be an enigma.
  (sursa)

 20. Aurel Ionica says:

  Hai ca chestia asta cu bataia pestilor m-a luminat si pe mine! Marturisesc ca si eu am fost incurcat de chestia cu cei blinzi si cei cu gheare si colti rosii de singe. Si ceea nu am inteles niciodata era ce tot aveau pestii marii din specia pastorala cu pestisorul Edi care muncea din greu sa aduca convertiti in biserica ce mareau mormanele de zecime din care se infruptau cu atita nesat pestii cu cotii si ghearele cele mai mari si mai pline de singe si pe care scria “Isus.” Iar cind la batrinete si Edi a inceput sa scoata ghearele si coltii chiar ca nu am priceput de ce, iar cind singele lui a ajuns pe gherele si colitii alora cu gherele si cotii deja plini de singe, chiar ca mi s-a rupt inima si asa cum stiti, tot varsam lacrimi oxigenate aici si ma rugam de Edi ca de un prieten sa o lase mai moale cu gherele si colitii si sa-si apere putin si pielea aia a lui batrina si tabacita ce nu prea mai tinea la tavaleala. Ca sa crezi si sa predici etica aia ca cei blinzi cistiga totdeauna si sa vezi ca de fapt aia cu gheare si colti plini de singe cistiga oriune, nu numai in junga, dar in special in biserici, imi pusese in mare incurcatura creierul meu neevoluat. Dar acum am inteles! Etica asta cu cei blinzi este o gogomanie si nu este de mirare ca singele aluia care a scornit-o a ajuns pe gherele si colitii alora pe care scria Yahweh si care credeau de fapt in etica aia naturala si inventata de evolutie ce consta in faptul ca se infrupta din ciolan ala cu gherele si colitii mai mari. O fi adus Edi gramezi de zecime in bisrica, dar cum bine explica el acum, gramezile de zecime, oricit ar fi ele mari, sunt limitate, pe cind apetitul celor care le maninca este nelimitat. Si cum tot Edi bine mi-a explicat, cine aduce zecimea si cine o maninca este o cu totul alta mincare de peste. Or problema asta a mincatului zecimii si a rosului ciolanului evolutia asta desteapta o rezolva folosind etica naturala, adica etica aia a ghearelor si coltilor plini de singe. Iar cind Edi a vazut ca se apropie de pensie si altii se infrupta din gramada de zecime iar el se tot linge pe bot, cum evolutia i-a deschis mintea sa inteleaga cum functioneaza etica asta naturala a coltilor si a ghearelor pline de singe, a scos si el gherele si coltii in ceasul al unsprezecelea ca sa apuce cit mai mult din gramada din zecime si sa-si blazoneze si el ghearele si coltii cu singe din ala preasfintit de popi cu care sa se laude pina la moarte ca si tatal lui care nu a murit ca un amarit de pastor. Asa ca batalia asta a popilor (pardon, a pestilor), nu are nimic de a face cu vreun “adevar stiintific” ci cu cine are gherele si coltii mai mari ca dupa aia sa poata sa aiba si burta mai mare ca sa inghita cit mai multa zecime. Iar pastorii, in frunte cu Edi, fac asta pentru ca viata de pastor este foarte plictisitoare si nimic nu da frumusete vietii mai mult ca niste gheare si niste colti plini de sunge, iar pe de alta parte deoarece este chemarea evolutiei si pastorii nu pot sa reziste acestei chemari dupa cum nici leii si hienele nu pot sa reziste sa nu-si umpla ghearele si coltii de singe. Iar sfinta evolutie are nevoie de bataia asta a pestilor in care pastorii sa se manince unii pe altii ca sa poata stabili care dintre ei supravietuiesc si lasa urmasi cu gheare si colti mai mari ca sa perpetuieze si sa imbunatateasca specia popilor, si care popi trebuie sa fie aruncati la gunoi ca fiind incapabili. Iar cind s-a dovedit ca Edi avea gheare si colti de pestisor si ca atare a ajuns un senvish pentru pestii cu colti de T. Rex, inseamna ca i s-a facut vreo nedreptate? Nicidecum! Ci asta este perfect corect dupa etica naturala a evolutiei. Asa cum bine explica Edi, evolutiei nu-i pasa de indivizi ca Edi, Ianis, polihronu, etc., ci ei ii pasa doar de progresul speciei pastorale, iar cind indivizi ca Edi, Ianis, polihronu, etc., se dovedesc neadaptati si incapabili sa-si infiga coltii in pestii aia mari ci doar sheauna aici ca niste javre neputincioase si doar musca pe unii ca mine care sunt niste mamaligi si nu pot sa riposteze, evolutia nu ezita sa-i arunce la gunoi ca sa ramina in pastoratie si sa se indoape din zecime doar cei care dovedesc ca au intradevar stofa de popi (pardon, gheare si colti de pesti). Si de aceea Edi nu este suparat ca a fost aruncat la gunoi deoarece el intelege ca lucrul acesta a fost decis de sfinta evolutie deoarece el este neadaptat pentru pastoratie si acessta decizie este buna in ochii lui deoarece sfinta evolutie nu poate sa faca ceva gresit intrucit orice este decis de ghearea si colti este drept si etic in mod natural. Iar evolutia sacrifica individual pentru progresul speciei pastorale pe termen lung, adica prin intermediul descendentilor. Popii cu gheare si colti mari care nu transmit ghearele si coltii la urmasi, pina la urma urmasii respectivi dispar din pastoratie, asa ca o fi avut Edi un tata care a fost mare peste in popie, dar daca nu a mostenit si ghearele si coltii lui si ca atare cind a ajuns la Chicago si a decis sa-si scoata si el ghearele si coltii s-a dovedit ca are colti si gheare de mitza, a fost aruncat de sfinta evolutie la gunoi, si nu numai el nu mai este pastor, dar descendentul lui este ateu. Asa ca linia asta de descendenti a ajuns deja fosila. Pe cind Willson tatal, fiind un peste mare care a stiut sa transmita genele alea buna la descendentul lui, acum fiul lui este mare peste sef in locul tatatului lui. Asa ca in timp ce pestisorii astia ratati ca Edi, Ianis, polihronu, etc., ajung in tigaie, pestii mari pe care scrie “Isus” evolutia ii impinge sus folosind etica naturala a ghearelor si coltilor plini de singe ca sa le perpetueze specia si sa confirme abtzibildul ca pestele mare cu “Isus” scris pe el inghite pestisorul Darwinist cu picioruse. Asa ca am inteles si eu cum lucreaza evolutia asta nu numai prin biserici, dar si prin guverne, si prin intreprinderi, si in special prin universitati, si ca si Edi, aplaud ce i s-a facut lui si nu mai vad ca fiind o nedreptate darea lui afara ci un act de justitie naturala. Dar o nelamurire tot am: Acum ca sfinta evolutie i-a dovedit ca este un incapabil si un ratat, Edi are sa taca din gura si are sa dispara pentru totdeauna cum au disparut si dinozaurii, sau o sa ne tot bizie cu explicatiile lui pe care pina si unul batut in cap ca mine le-a priceput, in sfirsit!

 21. ge2oana says:

  Domn´ Ionica,

  Dom´le, sa fiu a dracu´ cu mama mea cu tot , daca credeam c-am s-apuc ziua cand ´ mneata , asa batut in cap cum esti, ai sa ajungi sa pricepi ce zice Edi !!

  Dooooamne Isuse , da´ mare esti Tu , cat esti Tu de peste sau ne-peste !

  Esti SI mai mare decat progenitura lu´ Wilson !
  Slava Tie !!

  Ce bulangereala de trei euro-centi, cat kkt mancat , ca de obicei ,la fiecare mandat !

  Inca o data , pt. prietenii mei , fara numar !

  Nu am nici cea mai mica indoiala ca SDA, asa cum am mai spus de muuuuuulte alte ori, e doar pe bagat in seama si pe lovele.

  Nu a fost mereu asa, dar acum asa e si e din plin !!

  Si , dupa mintea mea creatza, nici Dumnezeu, saracul , n-are ce sa mai faca .

  Asta e, in rest filosofie de kkt si trai pe vatrai, cine are bine , cine nu sa fie sanatos !

  Edi are dreptate, insa ce folos !!??

  Les jeouxs sont fait , rien ne va plus !

 22. Sonatalunii,

  Psihologia evolutionara este o falsa stiinta, la fel ca ID sau YEC. Nimeni nu are o explicatie biologica satisfacatoare pentru muzica, desi exista speculatii interesante ca selectia sexuala, limbajul nenatherdalilor sau spandrelele lui Gould. La fel cum nimeni nu are o ultima explicatie pentru inteligibilitatea universului. Asta nu exclude insa faptul ca putem intelege biologia emotiilor si mecanismul evolutiv care le-a produs. Citez din cartea mea:

  „Am debarcat pe luna provocati de aceleasi mecansime biolchimice care au impins pestele din devonian sa debarce pe uscat”.

  Ceea ce lipsea pestelui era fiorul aventurii cosmice.

 23. CV,

  Daca neutralizezi amigdala intr-un pacient si-i lasi ratiunea va fi incapabil sa ia decizii. Ratiunea nu este altceva decat „coroana creeatiunii” ca sa folosesc un termen familiar, dar deciziile regelui se iau sub coroana. Ratiunea poate discrimina intre optiuni dar orice alegere este in ultima instanta bazata pe instinct. Aici a fost greseala Iluminismului.

 24. poli,

  Tu nu esti departe de imparatia lui Dumnezeu.

 25. Beni, Beni,

  Satana te-a cerut sa te cearna printr-o sita cu ochiuri mari, dar eu m-am rugat sa nu se piarda gandirea critica la tine.

  Omule, deosebirea nu este in faptul ca si una si alta interpreteaza faptele rational, ci ca stiinta face predictii masurabile care sunt confirmate/flasificate pe cand chestia cu Adam si Eva este doar o intepretare care evita predictia.

  Hai sa fac eu cateva predictii ad-hoc.

  Daca toata colectia s-ar trage dintr-o singura pereche de acum cateva mii de ani, am gasi:

  1. mai putina diversitate in specia HS
  2. o distanta mult mai mica intre marcarii genetici ai diferitelor rase si grupuri umane
  3. absenta genelor de nenatherdal, denisovan, si CIMPANZEU for god’s sake (dupa despartirea de stramosul comun).

  Beni, Beni, te-ai intrebat de ce ai ochi albastri? Oare pentru ca in cartea cu poze, pe care ai vazut-o pe ulita pocaitilor din Medias, Adam si Eva au ochii albastrii? Nu, frate Beni, din cauza unei mutatii aparute acum peste 20k la omul din Cromagnon si probabil imprumutata atunci cand nefilimul de bunica-tu s-a dat la fetele oamenilor (din neantherdal).

  Beni lasa videourile si fa cursul de „genetic evolution” online la o universitate serioasa, sau daca ai timp, la georgia state/tech. Daca nu vrei credite il poti face fara lova.

 26. CV,

  Pictorul ala parizian consuma absint din greu asa cum michelangelo consuma vin, si la nivel de sistem nervos parasympatic era acelasi lucru, asa cum nu este nici o deoebire intre „dupa-amiezile unui faun” si siesta lui Debussy, sau „pan catre nimfa” si reactiile viscerale ale filosofului Blaga chibitzand pe malul somesului. Evolutia a construit cortexul uman peste cel de mamifer, si creierul de mamifer peste cel de reptila, cel de reptila peste cel de peste, etc. Nu incerca sa inlocuiesti o temelie construita in 500 milioane de ani cu o inventie recenta ca nu stii ce iese.

  In ceea ce priveste fight/flight, este sistemul simpatic, si aforismul 333 din Gay Science spune totul despre rolul lui in gandire si creatie artistica:

  What does Knowing Mean? „Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere!” says Spinoza, so simply and sublimely, as is his wont. Nevertheless, what else is this „intelligere” ultimately, but just the form in which the three other things become perceptible to us all at once? A result of the diverging and opposite impulses of desiring to deride, lament and execrate? Before knowledge is possible each of these impulses must first have brought forward its one-sided view of the object or event. The struggle of these one-sided views occurs afterwards, and out of it there occasionally arises a compromise, a pacification, a recognition of rights on all three sides, a sort of justice and agreement: for in virtue of the justice and agreement all those impulses can maintain themselves in existence and retain their mutual rights. We, to whose consciousness only the closing reconciliation scenes and final settling of accounts of these long processes manifest themselves, think on that account that „intelligere” is something conciliating, just and good, something essentially antithetical to the impulses; whereas it is only a certain relation of the impulses to one another. For a very long time conscious thinking was regarded as the only thinking: it is now only that the truth dawns upon us that the greater part of our intellectual activity goes on unconsciously and unfelt by us; I believe, however, that the impulses which are here in mutual conflict under stand rightly how to make themselves felt by one another, and how to cause pain: – the violent sudden exhaustion which overtakes all thinkers may have its origin here (it is the exhaustion of the battle-field). Aye, perhaps in our struggling interior there is much concealed heroism but certainly nothing divine, or eternally-reposing-initself, as Spinoza supposed. Conscious thinking and especially that of the philosopher, is the weakest and on that account also the relatively mildest and quietest mode of thinking: and thus it is precisely the philosopher who is most easily misled concerning the nature of knowledge.

 27. Thanks 83. I am humbled.

 28. bre Ariel,

  Vorbesti ca un instructor de tineret la ora muzicala cand invata tinerii sa nu bata mingea pe maidan. Nu toata lumea pe aici si-a petrecut adolescenta in ghettoul azs si poate au mai facut si altii ceva sport. Dar pentru ca am folosit pripit cuvantul „performata”, mea culpa, si hai sa explic.

  Este necesar pentru un tanar sa aiba experienta disciplinei si confruntarii rituale cu reguli de joc pe terenul de sport. Nu am in vedere industria de enterteiment sportiv si afacerile ei.

  Daca fetele pe care le-a invatat VF sa cante la vioara ar fi fost isncrise de parinitii lor in echipa de handbal (de exemplu: a liceului textil din Buhus), in loc sa fie torturate la ora muzicala, s-ar fi simtit stapane pe corpul lor si ar fi stiut sa puna limite unui strain care pune mana pe ele.

  Ellen a trait intr-o societate anglo-saxona, unde sportul este parte obligatorie din educatie la clasa de mijloc, si retorica ei reprezinta reactia unei fete bolnave care uraste tot ce tine de viata aceasta.

  Inteleg ca in partile mai putin urbane ale tarii sportul insemna maidan sau cariera semi-profesionala la clubul local. Probabil de referi la o asemenea experienta si reactia naturala de respingere in ghettolul azs. Insa copii care fac sport invata mai bine si trec mai bine peste crizele adolescentei, ceea ce probabil poti confirma.

  Era sa uit. Ellen a trisat mai mult ca orice sportiv de performanta, ba a mai facut si doppoing (cafeina, otet, probabil si alcool, etc.), si avea la inaltimea ei peste 100 kg cand a trecut intre cei 144.000.

 29. Eric says:

  Am avut impresia ca nimerisem pe un site serios (cu discutii serioase despre stiinta si implicatiile acesteia asupra dilemelor filosofico-teologice), nu in Delusion City. M-am inselat.
  Pana si autorul (stapanul) acestui website delireaza.

 30. Aurel Ionica says:

  Eric spune:

  Am avut impresia ca nimerisem pe un site serios (cu discutii serioase despre stiinta si implicatiile acesteia asupra dilemelor filosofico-teologice), nu in Delusion City. M-am inselat.
  Pana si autorul (stapanul) acestui website delireaza.

  Si de ce delireaza? Pentru ca are naivitatea sa spuna deschis care sunt adevaratele motive “filosofico-teologice” pentru care oamenii de “stiinta” sunt ahtiati dupa teoria asta a evolutiei ce nu au nimic de a face cu vreo “stiinta,” “cunoastere,” sau “etica”? Si de ce spui ca esti dezamagit ca aici nu sunt discutii “seriose” despre stiinta si filozofie/teologie? Ai gasit sa se spuna prin alte parti lucruri care s-au spus aici? Si acum ca ti s-a facut lehamite de Edi, ce faci? Il iei in bratze pe Paul Csavdari? Ca doar nu ai sa te repezi la pestele ala barosan al lui Beni Plesa!

 31. beniamin51 says:

  Sonata lunii

  http://www.nature.com/news/2010/100106/full/news.2010.1.html

  Acest sub-articol din articolul postat de tine ,demonstreaza foarte bine incapatinarea unora de a ignora evidentele ce sint contrare unei teorii pe care deja ei au adoptat-o.

  Acest mod de a gandi imi aduce aminte de spusele lui Hruschov dictatorul URSS-ului din anii 1960 :

  „”farfurii zburatoare NU EXISTA ,, dar daca cineva chiar vede o farfurie zburatoare , aceasta demonstreaza din plin ca acel om este beat””

  Tor asa si cu citirea evidentelor si tragerea de concluzii in ce priveste teoriile evolutioniste.

 32. Eric says:

  Aurel Ionica,

  Si de ce delireaza?,/blockquote>
  Nu-i cunosc motivatia. Intrebati-l pe dansul.

  Pentru ca are naivitatea sa spuna deschis care sunt adevaratele motive “filosofico-teologice” pentru care oamenii de “stiinta” sunt ahtiati dupa teoria asta a evolutiei ce nu au nimic de a face cu vreo “stiinta,” “cunoastere,” sau “etica”?

  Din contra, nu-l vad pe domnul Constantinescu drept un om naiv. Nu stiu unde a spus si ce a spus, dar ma indoiesc ca ar fi declarat asa ceva (privind afirmatiile dansului referitoare la stiinta). Cred ca asta este doar o proiectie a dvs.; examinati-va mai atent si apoi verificati ce si cine a spus. „Realitatea motivata” nu va salveaza distorsiunea cognitiva in care va aflati.

  Si de ce spui ca esti dezamagit ca aici nu sunt discutii “seriose” despre stiinta si filozofie/teologie? Ai gasit sa se spuna prin alte parti lucruri care s-au spus aici?

  Nu am afirmat ca sunt dezamagit. Da, „ce s-a spus aici” s-a tot repetat prin multe alte locuri, nimic deosebit sau demn de luat in seama. Speculatii si sincretism „stiintifico-fantastic” gasesti peste tot. Ratiune sa n-ai!

  Si acum ca ti s-a facut lehamite de Edi, ce faci?

  Va place sa interpretati subit rolul de „avocatul diavolului” (dusmanul dusmanului meu) numai pentru a va auzi „argumentand”?
  Iarasi, nu am afirmat ca mi s-a facut lehamite. „Ceea ce fac” este sa gasesc altceva care sa citesc sau sa vizionez. De exemplu, pot alege alt website cu articole interesante sau un simplu film. E acelasi timp (privit relativist) pierdut, dar fara ineptii ideologice cu valoare de „adevar” sau „cunoastere”.

  Il iei in bratze pe Paul Csavdari? Ca doar nu ai sa te repezi la pestele ala barosan al lui Beni Plesa!

  Nu stiu cine sunt acesti oameni (presupun doar ca Beni Plesa este domnul beniamin51), de ce ar trebui sa stiu (despre ei) si ce relevanta au in acest context.
  Gandirea-mi nu se limiteaza la false dihotomii (Isus versus Darwin), ca a dvs. „Cine nu e cu noi… pina si unul batut in cap ca mine le-a priceput, in sfirsit!”
  In sfarsit, va zic si eu dumneavoastra. Dialog placut in continuare cu ceilalti asemenea!

 33. emiidraulico says:

  Cred ca Dumnezeu e creator prin Isus Hr. Si Duhul sf.care se mișca pe deasupra apelor.
  Oricât am face exegeza , quantificand prin sforțarea logicii noastre ,e clar ca nu-i nimic clar si doar o dură probă pt. oamenii deștepți unde din cauza salatei emotive endocrinice , justificând acțiunile lor finale încercând explicația așecurilor. Decât o frumoasă explicație logică a pierderii Mântuirii noastre mai bine o credință oarbă morală etic socială antistres a săracilor in duh de ceartă , nemotivată de frică ci de iubire , setea de Domnul , pt. mulți o parte endorfinică. Evoluționismul sunt cele mai mari salate endocrinice datorită infinitelor necunoscute. Si lucifer a plecat supărat că nu i sa explicat tot. Mai bine pacea lui Isus decât supărăcioasele explicatii anxioase ale infinitelor sofiste , persuasive, necunoscute. Rezultatul final cei mai izolați nefericiți , excentrici evoluționiști simpatici . In ciuda bingbangului , veniți la Isus si el va va da darul final antientropic pe care l-am pierdut o data cu căderea in evoluție. Eu văd multă involuție, unde dacă nu va interveni la timp Creatorul ne vom fi autosuficienți de independenți pentru omega iminentă. Lucifer la început era sincer dar când a văzut că e greșit a continuat evolutiv pe scara Richter .
  Pe patul spitalului de suferință dacă om mai fi conștienți, ce vom spune ? Am avut dreptate , sau facăse voia ta Doamne . Veniți la mine toți cei trudiți si evoluați si va voi da odihna .
  De unde vin aceștia , despre cei mântuiți , din marele bingbang al necunoscutelor forțațe explicativ. Martirajul intelectual , ultima frontieră a explicației infinitului macro e micro cosmos , Eloah , Adoni adonai , Eu sunt . Nu exista explicație pentru momentul 0 al creației in dreptul celui care vine din necreație , din infinit . Ilogic de existent , semantica limitată este evidentă . Mă închin plin de admirație in fața Creatorului.

 34. anonymous says:

  Daca in trecut se spunea ca faci un lucru, doar cand o zbura porcul, iata emiidraulico, ca acum nu esti singurul care te inchini inaintea creatorului. https://www.youtube.com/watch?v=HpLvo0QAWs4

 35. emiidraulico says:

  Asta la anonymus , înseamnă că am avut dreptate , pentrucă argumentul intelectual de care da dovadă este cea ce i-l reprezintă sau mănâncă, argumentul geniului , forța , urletul, fizionomia autostimei epicuriste, cum zic broscarii, Mah, Boo,……

 36. allend83 says:

  VA APRECIEZ SI VA SUSTIN IN CONTINUARE.PT MINE SUNTETI UN MODEL EXTRAORDINAR SI MA BUCUR CA AVETI CURAJUL SA SPUNETI ADEVARUL SI CEA MAI MARE DEZAMAGIRE A MEA AR FI DACA ATI RENUNTA SA MAI PUBLICATI……STIMA SI RESPECT

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: