Cu Darwin pe Beagle II

images Versiune audio

4 Responses to Cu Darwin pe Beagle II

 1. Cu cateva luni in urma am aflat de la un documentar TV despre existenta unor specii de mamifere pe insula Madagascar, care desi biologic sunt identice, au un limbaj de comunicare diferit (sunetele emise). Initial mi-am zis „Ce prosti sunt acesti oameni de stiinta, pai ce oamenii nu vorbesc si ei limbi diferite si ca atare sunt impartiti pe natii?” Totusi am inteles ca oamenii de stiinta aveau dreptate. In timp ce la om, limba este dobandita prin educatie, in schimb la animale limbajul de comunicare se mosteneste pe cale genetica.

 2. GNG,

  Sunt multe minunatii in Madagasar. Ajungem si acolo.

 3. xaomer says:

  ”….stia ca primele 11 capitole din Geneza sunt mitologice”

  Inteleg ca aceasta este parerea dvs. (sau si a dvs).
  Deci Edenul este un mit, creatia este un mit (ziua a 7-a devine nonsens…), potopul este un mit, Babel la fel, intreaga existenta a lui Adam si Eva e un mit… Deci si Cain /Abel sunt mit, idem pentru urmasii lui Cain, ai lui Sem , Ham, Iafet …..si asa mai departe….Sa zicem ca incepem istoria cu Avram….

  Problema care o ridic este pe ce criteriu considerati parti din Biblie ca fiind mitologice si care parti sunt literare? Nu pare discretionara aceasta interpretare a Bibliei? Care este etalonul dupa care masurati? Politicos partile din Biblie ce sunt contrazise de catre stiinta sunt considerate mitologice doar ca sa nu fie trecute la categoria basme si folclor?

  Ce ne facem cu minunile atat din VT cat si din NT (trecerea Iordanului, vindecari si invieri instantanee etcetcetc). Cum le ”demitologizam”?

 4. xaomer,

  Mitul nu este definit in mod arbitrar sau pentru ca contrazice stiinta. Existe trasaturi comune ale mitului in orice cultura primitiva si acestea se vad clar in Geneza 1-11. Daca Geneza nu este un mit atunci nci Eridu Genesis si Enuma Elis nu sunt mituri ci istorii alternative. Geneza, care a fost scrisa cam un mileniu mai tarziu, este in polemica teologica cu miturile sumero-akkadiene ale creatiei insa foloseste aceleasi teme mitologice, care au fost identificate de filologi inainte si independent de teoria evolutiei.

  VT nu a fost scris ca istorie in sensul modern al cuvantului – sens care s-a nascut in secolul ratiunii – ci ca text pedagocic „sa ne slujeasca de invataura” „sa mustre, sa dea intelepciune” etc., notiune pe care filosofii greci o aplica fara rezerve la mitologia greaca – iar evangheliile au scop kerygmatic. Cand am in fata un text ma intreb cine, de ce, si pentru cine a fost scris acel text – nu dezbat problema sterila a inerrantei pe care o las pe seama apologetilor evanghelici.

  De ex.: tu crezi ca toate limbile vorbite au aparut acum cca. 4300 de ani din cauza ca YHWH s-a temut ca un turn din Mesopotamia va ajunge la cer? Nu e de mirare ca mai multi evanghelici conservatori cred in fake moon landing, dar ce facem cu comunicarea prin satelit de care depindem deja in viata de fiecare zi.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: