Paris, mon cœur, trois ans vainement fusillé !

Astazi mi-am adus aminte de versurile lui Louis Aragon: “Paris, mon cœur, trois ans vainement fusillé !” – “Paris, inima mea, impușcata timp de trei ani fără succes”. Inima lui Frantei a fost impuscata din nou – cu succes.

De ce a fost impuscat Parisul “fara succes” de nazisti? Pentru ca Franta lui Aragon nu era o geografie, un stat national (ah, Vichy), ci o filosofie, o atitudine (noblesse oblige), un esprit. Nazistii nu au putut cuceri spiritul francez. Parisul, inima lui Aragon, a batut mai viguros in Rezistenta.

Vremurile s-au schimbat. Franta a fost ocupata din nou. Dar de data asta nu a fost ocupata geografia ci chiar sufletul, adica cultura franceza. Francezul a fost reinventat ca supus al unei birocratii etatiste intr-o Europa multiculturala. Franta a fost redefinita ca o piata in Empire. Aragon? Intelectualul, soldatul decorat, luptatorul in Rezistenta? Aha, unul din acei commie francezi intoxicati de idei. Noi consumam, nu gandim.

Franta a fost iarasi impuscata in inima, dar o noua Rezistenta ar insemna crima politica, islamofobie, intoleranta culturala, alegeti termenul. Francezii trebuie sa astepte cuminti mantuirea care vine de la politicieni. Inima lui Aragon bate tot mai slab. Se va opri sau va fi resuscitata?

63 Responses to Paris, mon cœur, trois ans vainement fusillé !

 1. polihronu says:

  „daca Isus ar fi Putin”

  Organele si functia lor sint aceleasi, draga Beni. Cit despre felicitari, nu stiu despre ce vorbesti.

 2. lampadaru says:

  @Beniamin51
  Singurul nascut din nou e Dalai Lama 🙂

 3. lampadaru says:

  Si sa stii ca nu toti ateii sunt anti Jesus iar aprox. 20% din ei sunt pro life , ceea ce nu pot spune despre Edi care nu e ateu 🙂

  http://www.atheists-for-jesus.com/about.php

 4. Ianis,

  Ce fel de muzică e aia cântată de EoDM? (feelgood, bluesy boogie-rock???) Și cum au ajuns să cânte la Bataclan?

 5. Ianis says:

  Numele EoDM e o parodie. Genul lor de muzica cu greu se poate numi rock in sensul clasic, e doar un pop combinat cu country si blues, asa cum era rockul american inainte sa incapa pe mana britanicilor. Un gen de entertainment, cu diferite nume fitoase: garage-rock, surf-rock, desert-rock.
  N-am idee cum au ajuns la Paris. Probabil ca parisienilor le plac chestiile exotice si usor de digerat, cu nume americanesc

 6. Ianis,

  I-am ascultat, acum după atacuri, că habar n-aveam de ei. E vreun curent de care încă n-am aflat? Adică pe 30 seconds to Mars când îi auzi, știi de unde să-i iei, pe ăștia nu.

 7. Ianis says:

  Cred ca atacul terorist i-a scos din pseudo-anonimat mai mult decat muzica lor. Nici eu n-auzisem de ei, genul asta mi se pare prea frivol, recent am ascultat un reprezentant datorita lui Tarantino.

 8. Ianis says:

  Spiritul lui Charlie Hebdo m-a trimis cu o recomandare de film: http://www.imdb.com/title/tt1341167/

 9. Ianis says:

  Andrei Voiculescu
  Ianis,
  Interesant punct de vedere. Dvs sustineti ca religia este derivata din instinctul de supravietuire….

  Vezi articolul asta: BBC – Future – Is another human living inside you?

 10. xaomer says:

  Andrei Voiculescu
  ”Fiindca face parte din natura umana cautarea unui sens al existentei pe care numai religia il poate da.”

  Deacord cu prima parte.
  Dar aprioric nu si cu cea de-a doua cum ca numai religia poate conferi un sens.

  Petre Tutea traduce foarte bine frica omului din toate timpurile: ” fara religie am latra precum cainii. Ne nastem, traim, ne imbolnavim, imbatranim si murim. Si intreg peisajul speciei om culmineaza in cimitir. Destinul uman nu e o invitatie la fericirea de-a trai. Singurul mod de-a evita nelinistea metafizica a cimitirelor este religia. Cu religia intri in cimitir in plimbare. Cu filozofia intri in cimitir – cum a intrat prietenul meu Cioran – prin disperare.”

  Omul s-a trezit din somnul ratiunii…si a dat peste un alt monstrul care il sperie teribil…trecerea in nefiinta. Vede ca se naste, traieste, si apoi urmeaza moartea pe care neconstient nu o poate accepta.
  Si-atunci vine cu diazepame ce il linistesc…conflict transcendental intre bine si rau, viata dupa moarte, Dumnezeu care mantuie si alte filozofii care nu exprima altceva decat frica si neacceptare a ceeace e ”dupa” …

  ”Din pacate, Biserica este impiedicata sa joace un rol de frana impotriva decadentei morale din Occident.” din Neagu Giuvara citat de A.V

  Ce tampenie! Cand a reusit Biserica vreodata asta?

 11. Anca Mihaila says:

  Ajung cu intarziere pe acest BLOG dar gasesc ca este important sa ma exprim. Felicitari Dl Constantinescu pentru maniera eleganta si precisa de a exprima o situatie pe care o traim astazi in FR :
  >Franta a fost iarasi impuscata in inima, dar o noua Rezistenta ar insemna crima politica, islamofobie, intoleranta culturala, alegeti termenul. Francezii trebuie sa astepte cuminti mantuirea care vine de la politicieni.
  O analiza exacta si de calitate pentru cineva care nu traieste la fata locului ?

 12. Bun venit pe blog AM. Traim in acelasi veac.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: