Cornel crede ca Dumnezeu a pedepsit Franta pentru ca a legalizat divortul in timpul Revolutiei

Cornel ataca din nou…

În urmă cu câteva sute de ani, prin 1789, Franța (oare de ce iarăşi Franța?) s-a dezis de religie, a încoronat o actriță drept zeița Rațiunii și s-au dus cu toții să se închine ei. Bibliile au fost arse în piața cetății, lumea avea nevoie de ateism ca să se scuture de jugul religiei. În trei ani și jumătate însă, Franța a ajuns la o asemenea decădere morală încât unul dintre gânditorii vremii a afirmat: “Dacă nu există Dumnezeu, El ar trebui inventat

Acum stim cine e de vina. Si noi care credeam ca a fost Metal Rock si calcarea Sabatului.

(Ah, era sa uit: Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite – Ziarul „ring”, iar pentru publicaţiile online – http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/268100/2015/-Frontal-Teroare-in-Paris).

Asa, acum ca am citat sursa, il putem si noi ruga cu umilinta pe Cornel sa ne dezvaluie sursele lui cu privire la Revolutia Franceza?

Sa le luam la rand.

În urmă cu câteva sute de ani, prin 1789, Franța (oare de ce iarăşi Franța?) s-a dezis de religie…

Asa zisa decrestinare a Frantei a fost, de fapt, o eliminare a bisericii catolice din spatiul public. Termenul corect este laicizare. Procesul s-a incheiat cu Concordatul din 1801 pe timpul lui Napoleon. Scopul laicizarii a fost de a interzice bisericii sa influenteze politica statului. Un aspect important a fost secularizarea obscenei proprietati funciare a bisericii si abolirea privilegiilor feudale ale clerului.

Conflictul cel mai dramatic a fost determinat de faptul ca Scaunul Papal a cerut preotilor sa nu recunoasca Constitutia votata de Adunarea Nationala. Biserica sustinea monarhia de drept divin. Nu doar republicanismul dar chiar si monarhia constitutionala erau anatema. Revolutia a judecat pentru tradare preotii care au refuzat sa recunoasca autoritatea constitutiei. Preotii executati nu au murit pentru Isus ci pentru monarhia de drept divin.

Pe de alta parte, alti preoti si credinciosi catolici au facut parte din adunarea care a votat constitutia. Cand biserica a declarat razboi Revolutiei, acestia si-au dezbracat haina preoteasca si au denuntat biserica catolica ca dusman al libertatii. Credeti ca degeaba a fost arestat Pius VI in 1798? Sa nu uitam ca Danton si Napoleon au murit catolici desi au sustinut laicizarea Frantei, ultimul pe cea a intregii Europe.

Biserica a exagerat evenimentele nefericite din timpul domniei terorii si cercurile reactionare anglo-saxone au folosit aceste exagerari si inventii in scopuri propagantiste. Acestea au fost izvoarele lui Uriah Smith in interpretarea fantezista a lui Apocalips 11 si de la el au intrat in cartea Marea Lupta. Extrema dreptei crestine din US a imbratisat teza revizionista conform careia Revolutia Americana ar fi fost o revolutie crestina si denunta, prin contrast, Revolutia Franceza ca ateista, pe baza naratiunii catolic-reactionare a timpului.

Bibliile au fost arse în piața cetății…

Faimoasa ardere a bibliilor este o inventie. Evenimentul real a fost un incendiu la manastirea Cluny in 1790, in urma unei revolte de strada, in timpul caruia a ars biblioteca manastirii. Nu exista dovezi sa fi existat o intentie speciala de ardere a cartilor. Ironic, biblioteca de la Cluny a fost intr-adevar arsa intentionat in timpul razboaielor religioase, dar in numele Domnului. Au ars-o Hughenotii.

…lumea avea nevoie de ateism ca să se scuture de jugul religiei.

Conducatorii Revolutiei Franceze, in speta Robespierre, au vazut in ateism o atitudine aristocratica, decadenta, raspunzatoare in mare parte pentru iresponsabilitatea claselor conducatoare fata de generatiile viitoare, exprimata in binecunoscutul slogan atribuit lui Madame de Pompadour: “dupa noi potopul”. Ca reactie, Revolutia a imbratisat credinta in Fiinta Suprema ca fundament al eticii ceteanului. La fel ca Revolutia Americana, al carei model l-au urmat, Francezii au profesat o credinta generala in Creator fara sa specifice preferinta pentru o anumita religie.

Greseala lui Robespierre nu a fost ateismul ci instituirea cultului public al Fiintei Supreme, ceea ce constituia o violare a separarii bisericii de stat. Liberi cugetatorii au raspuns cu drama Cultului Ratiunii, dar guvernul nu a avut nici o legatura si scopul a fost pur dramatic (de aceea a fost aleasa o actrita, nu o “preoteasa a ratiunii”, pentru rolul principal).

În trei ani și jumătate însă, Franța a ajuns la o asemenea decădere morală …

Si in ce a constat aceasta decadere morala? Robespierre a impus un cod etic al cetateanului mai draconic decat in orice tara din Europa.

Victor Hugo, o sursa mai credibila decat Marea Lupta, descrie astfel atmosfera in anul anul 1793 in Paris. Este foamete si saracie, dar nimeni nu sparge vitrinele negustorilor de diamante. Noaptea parizienii se aduna in bisericile si catedralele pe care Revolutia le-a redat poporului (ce e rau in asta?), socializeaza si vorbesc despre vremuri noi. Puterile straine se pregatesc de invazie, dar parizienii au moralul ridicat.

Iata mai jos conversatia intre un preot catolic revolutionar si un tanar nobil (revolutionar) educat de el, in romanul „97”:

„Your Republic weighs, measures, regulates man; mine lifts him into the open sky. It is the difference between a theorem and an eagle.”
„‘You lose yourself in the clouds.’
‘And you in calculation.’
‘Harmony is full of dreams.’
‘There are such, too, in algebra.’
‘I would have man made by the rules of Euclid.’
‘And I,’ said Gauvain, ‘would like him better as pictured by Homer.'”

Acesta era decaderea morala francezilor: visuri si socoteli pentru o lume mai buna. Atunci de unde povestea cu decaderea morala?

Raspunsul este simplu. Revolutia a legalizat dreptul la divort si la casatorie fara aprobarea bisericii. Biserica a sustinut todeauna ca separarea ei de oficiul civil va duce la un potop de imoralitate – si a inventat povestea dezmatului revolutionar. Acum, francezii nu au fost niciodata puritani, dar cu ce erau mai morali pe timpul lui Louis XIV cand prostimea cumpara mantuirea de la preoti atei si episcopii aveau amante de lux? Ori vrea Cornel sa spuna ca revolutia a fost imorala pentru ca a legalizat divortul?

Dacă nu există Dumnezeu, El ar trebui inventat

Asta a spus-o Voltaire, dar a petrecut cei „trei ani si jumatate” in Mausoleu. Nu ca revolutia nu i-a urmat sfatul.

48 Responses to Cornel crede ca Dumnezeu a pedepsit Franta pentru ca a legalizat divortul in timpul Revolutiei

 1. polihronu says:

  Well, cind toata istoria pe care o stii e din EGW, e normal sa (re)produci timpenii, garnisite cu infatuare tateasca.

 2. Ianis says:

  De dragul consecventei, Cornel ar trebui sa invoce si la aceasta tragedie principiul pazirii Sabatului. Daca tinerii de la Colectiv ar fi trebuit sa stea acasa vineri seara, cu atat mai mult parizienii cei pacatosi.

  Ghetto-ul virtual azs s-a garnisit de urgenta cu citate din Ellen White care prevestesc distrugerea oraselor, cresterea imoralitatii, semnele Apocalipsei. Inca o ocazie de a admira dezumanizarea si desensibilizarea produse de religie.

 3. furtunadragos says:

  Eh, un om dubios(Darvasan) cu un anturaj dubios( Arama, Negoita) intr-un context dubios ce judeca Franta in numele lu mnezau. E un fel de om destept, stie de ce se intampla unele lucruri in lume.

  Norocu meu ca primul meu vecin e o moschee, si sa vedem ce urmeaza cand o sa le dea drumu la refugiatii incarcerati din lagarele moderne din Allemanja… Sa vad eu la cine o sa va rugati si ce idei tampite si spirite o sa invocati cand o sa vina peste voi in biserici in zilele voastre sfinte care or fi alea 😉

  ”Cornel crede ca Dumnezeu a pedepsit Franta pentru ca a legalizat divortul in timpul Revolutiei”
  Poate ca mnezau o sa-l pedepseasca pe cornel ca si el a divortat.

  E un fel de ”rade ciob de oala sparta”

 4. Totusi, faptul ca la un moment dat cadeau capetele de pe esafod precum merele din pom, asta arata ca evenimentele luasera o intorsatura nu tocmai democratica, nici prea rationala.

 5. polihronu says:

  Nu mai abitir decit stelele din cer, in democratia rationala a Tatalui ceresc.

 6. Eu stau și mă gândesc cum îi dă voie directorul ziarului să scrie asemenea inepții istorice. Hai, o fi Marea Luptă plină de falsuri de acest fel și de interpretări profetice după ureche… treacă-meargă. Dar ca un ziarist-pastor să apară în fața oamenilor cu asemenea informații trunchiate și scoase din burta colectivă AZS… aia nu mai înțeleg. Chiar e așa de greu să deschizi WIkipedia, Cornel, și să verifici dacă ceea ce știi tu din tradiția adventistă despre Franța și iluminism chiar corespunde realității?

  Chestia cu datul vinei pe ateism/satanism/umanism-iluminism și rock and roll pentru toate relele care se întâmplă într-o țară anume, dovedește nu numai un stil de a te informa extrem de neprofesional, ci și rea voință intelectuală. Pe tine, Cornel… efectiv NU TE INTERESEAZĂ ADEVĂRUL, oricare ar fi acela, chiar dacă ți s-ar prezenta un munte de dovezi serioase care să infirme ceea ce spui/crezi. Pe tine te interesează doar apologia furibundă, cu orice mijloace și cu orice preț ( fie el chiar acela al împăcării cu biserica care te-a mazilit cândva ), a tradiției strămoșești. În cazul tău a celei adventiste.

  Serios acum… nu crezi că adevărul e mai de preț decât orice?

 7. Domnia terorii a fost doar un episod (nu mai teribil decat razboaiele religioase care au durat de zece ori mai mult) si Robespierre a fost un paranoic – dar in nici un caz ateu. Totusi, teroarea nu a fost impotriva credintei ci impotriva „tradatorilor” Republicii. Sa nu uitam totusi ca Franta era asediata din toate partile si existau conspiratii reale de restaurare a feudalismului.

  In alta ordine, daca in Romania cadeau niste capete acum 200 de ani nu ma fi avut problemele pe care le are acum.

 8. ge2oana says:

  Edi,

  Laudabil efortul tau de a lumina luminatii azs-ului din ro. si nu numai.

  Doar ca, ti-ai dat si tu seama , n-ai cu cine, e hotarat ca ridicolul nu are margini si nici…..bun-simt .

  Darvasan e rolle-model in sensul asta.

  Cuvantul greata e suficient in evaluarea-mi din dreptul lui „dragi prieteni ” asta !

  Si, se pare, nu sunt singura care zice asta .

 9. polihronu says:

  „EGW e doar un popularizator de idei”

  Clar. Da’ e si singura „sursa” consultata de Cornelus pe subiect.

 10. Oricât de dubios aș fi, Edy, pune alt titlu să nu duci oamenii în eroare! Zgândări doar o rană pe care știi că o am și nu e frumos! Edy, văd că pentru tine, Victor Hugo este mai credibil decât Ellen White, iar Marea Luptă e o fantezie. Dar nu uita că Sir Walter Scott, Journal of Paris, Collection of Parliamentary History, Thiers cu a lui History of the French Revolution, confirmă absolut toate spusele mele, inclusiv cu arderea Bibliilor.

 11. lampadaru says:

  Tovarasu* Cornel hai ca Einstein credea in zei toata lumea nu stie da* argumentul din ciocolata de la min 21:40 bate orice imaginatie … felicitari ! Sau …tine/o tot asa ! (Vezi sa n/o scapi )

 12. furtunadragos says:

  Saracia si foamea l-a invatat pe om cum l-a invatat si pe caine, i-a invatat sa faca si provizii, sa ingroape cate un os cand sunt satui ca sa-l gaseasca altii cand sunt flamanzi.

  Marea lupta capitalista, imperialista, purtata de un popor nomad sub pretextul unui zeu vechi testamental . Model copiat si de francezi si alte popoare sarace, ce a supt si suge sangele altor popoare americane, africane. Ellen White a fost si ea de acord cu asa gen de capitalism si imperialism, ca daca nu era, nu statea de straja cu pusca sa pazeasca o punga de kellogs corn flakes sa nu o fure indienii care nu mai aveau ce manca dupa ce le-au fost impuscati bizonii, a capitalizat si ea resurse umane africane pe pamanturi americane.

  Toti vreti sa capitalizati resurse umane pentru beneficii materiale, tot cu ajutorul sacrificiilor umane. Aveti o mentalitate de nu se mai poate, practicati crime organizate, pe nesaturate.
  Restul e teatru si intoxicare informationala.

 13. polihronu says:

  Cornele, lasa-te naibii de prostii. Sa insiri doar citeva dintre sursele lui EGW e departe de a fi suficient pentru a arata ca ai citit si altceva decit EGW pe subiect. Daca ai fi incercat sa sapi mai adinc macar in „sursele” astea, ai fi inceput sa vezi cit de subreda e povestea. De pilda, pentru faza cu arsul de Biblii nu ai in realitate niciun martor ocular (si e vorba de un singur presupus incident). Iar EGW merge chiar mai departe si preia minciuna lui Storrs et al., potrivit carora Revolutia ar fi interzis Biblia prin lege. Minciuna despre care chiar WW Prescott, acum ceva mai bine de 100 de ani, ii scria lui Willy White urmatoarele:

  „Two or three of us have made a very careful search of all the histories of the French Revolution to be found in the Congressional Library, in an effort to find some authority for this statement concerning this decree suppressing the Bible; but thus far we have been utterly unable to find any reference to any such action.”

 14. Cu tot respectul, eu nu cred ca ne putem referi la cei aprox. 40 000 de morti din timpul domniei terorii ca la „niste capete”. Sunt totusi 40 000. Asta seamana mai degraba a crima impotriva umanitatii . Iar faptul ca Robespierre era paranoic nu scuza cele intamplate. E o parere personala.

 15. Marcus Crassus says:

  ge2oana,
  Ar fi fair play sa evitam mentionarea aspectelor personale ale altora intr-un mediu public ca acesta. Valabil pentru toti.

  furtunadragos,
  Nu o poti acuza pe EW ca ar fi fost imperialista doar pt. ca n-a militat pt. drepturile indienilor, la fel cum nu il poti acuza pe Pavel ca ar fi fost sclavagist pt. ca n-a cerut o revolutie a sclavilor.
  EW subintelegea in crezul ei egalitatea tuturor oamenilor indiferent de rasa, chiar daca inteleg ca si-a mai dat cu stangul in dreptul cu privire la fratii afro-americani. Tinta ei era pregatirea poporului lui Dumnezeu pentru iesirea din Babilon (despre care multa vreme au crezut ca include America), nu reformarea statului american. E de inteles, avand in vedere aceasta mentalitate si manie a persecutiei, de ce nu s-a prea implicat in cauze sociale.

  Acum normal ca invatatura EW este aproape complet irelevanta in afara grupului restrans; daca tot a descoperit reforma sanitara, de ce n-a descoperit leacuri pt. holera, difterie, poliomelita, tuberculoza? de ce-i tot dadea inainte cu risipa fortei vitale, in timp ce adevaratele probleme de sanatate au fost adresate de altii, care n-au pretins vreo revelatie pt. descoperiri?
  De ce nu i-a pasat de indieni, de problema suprapopularii globului, de cauze ecologice samd?
  Pentru ca a fost omul timpului+locului ei, mostenind inclusiv prejudecatile religioase ale predecesorilor. Aceasta scuza pe care o invoca toate bisericile ca sa-si justifice trecutul jenant are sens, dar elimina si orice pretentie de adevar absolut in privinta dogmelor religioase.

 16. ge2oana says:

  Marcus,

  De acord cu tine, cu o precizare.
  Facebook-ul e si el o forma de barfa colectiva pe care nu eu am inventat-o.
  Eu nu pun pe facebook zacusca si alte alea impreuna cu copii sarind pe pat sau strambandu-se.
  Eu nu tin spiciuri devotionale de kkt in fiecare zi, nu pup mana nimanui sa ma lase sambata sa dau din plisc la hotel Ring, nu a am luat NICIODATA bani pt. care sa nu fi muncit, si , mai mult ca orice , n-am distrus oameni in numele Domnului cu jargoane si kkturi religioase.

  Te inteleg , vrei sa fii uman cu Cornel. Perfect !

  Doar ca domn´ Cornel nu e victima nici pe departe. Oricum, sa fie sanatos si sa -o tina tot asa .

 17. Măi Geoană 2 sau cum te cheamă, ai fost tu vreodată în ogradă la Cornel să vezi cine e victimă și cine nu? Cât ești de rău intenționat se vede din ultima postare. Habar nu ai că la Rin, Cornel nu mai predică de 1 an și jumătate. În al doilea rând, fă și tu devoționale în fiecare zi care să fie ascultate de mii de oameni, și spune-le cum ai găsit în ateism scopul suprem al vieții. Eu am avut rezervele mele cu privire la Cornel, dar, m-am documentat între timp, nu am mai crezut gogoșii voștri.
  Cât despre Edy Const, nu știu ce ai în cap, pe bune! Ce acuzi tu că zice Cornel în articolul de la Ring este o prostie. Cornel nu a vorbit nici de Sodomie nici de pedeapsă divină nici de divorț. Cred că te doare că s-a luat de ateismul în care ai început să crezi orbește. Ce se întâmplă? Prin 2005, adică exact în urmă cu 10 ani predicai la Loma Linda că ar trebui să interpretăm Apocalipsa prin prisma pionierilor adventiști, că ei au fost cei mai buni istoriciști. Acum te-ai emancipat. Pe vremea aia nu exista Howking și clica lui care îți dă acum apă la moară? Pocăiește-te și întoarce-te la credința simplă de copil, umil și lasă-te învățat de Biblie, Edy. Te-am cunoscut ca un avangardist, te-am apreciat, dar acum ai dat cu oiștea-n gard. Ai grijă de sufletul tău!

 18. Măi Geoană 2 sau cum te cheamă, ai umblat vreodată în papucii lui Cornel să știi cine e victimă și cine nu?
  Edy tu ce vrei de fapt? Că nici nu încape vorbă, Cornel nu a vorbit în articol despre aberațiile pe care le-ai scris că el le-ar fi zis sau susținut. Cred că încep să-mi dau seama despre ce e vorba. S-a legat de ateism. Te cam arde și pe tine și pe corifeii tăi când vorbește cineva împotriva ateismului. Ce se întâmplă? Nu tu ziceai în urmă cu ceva vreme la Loma Linda că cea mai bună interpretare a Apocalipsei este cea a pionierilor? Pe vremea aceea nu exista Stephan Hawking? Sau nu îl idolatrizai așa? Edy, te-am admirat în felul în care explicai Biblia mai anagardist decât toți. Ai cam dat cu oiștea-n gard însă. Întoarce-te la adevărul nestrămutat al faptului că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu! Este singura ta șansă! God bless you!

 19. polihronu says:

  E cineva bun sa stearga mizeriile astea? N-am niciun chef sa mai vad vinturate cearsafurile din casa Darva.

 20. Marcus Crassus says:

  Daniel Poenaru,
  Am rugat-o pe ge2oana sa evite aspectele personale ale altora, te rog si pe tine acelasi lucru.

  Cât despre Edy Const, nu știu ce ai în cap, pe bune! Ce acuzi tu că zice Cornel în articolul de la Ring este o prostie. Cornel nu a vorbit nici de Sodomie nici de pedeapsă divină nici de divorț.

  Cred si eu ca nu stii ce are in cap, fiindca aparent nu te intereseaza decat sa-ti aperi idolul.
  Darvasan a facut niste afirmatii limpezi care au implicatii:

  – i-a acuzat indirect pe tinerii din colectiv ca se dadeau pe mana satanei si chemau moartea
  – i-a acuzat ca ar fi inculti, parveniti si tinuti de parinti in puf
  – i-a acuzat pe americani ca ar fi avut parte de 11 sept fiindca L-ar fi respins pe Dumnezeu, eliminand religia din scoli
  – i-a acuzat indirect pe francezi ca au parte de calamitati fiindca L-ar fi respins pe Dumnezeu de cand cu revolutia franceza, separand biserica de stat
  – i-a acuzat pe liderii politici francezi (aia atei seculari) ca ar fi complici la atentat prin faptul ca ar fi stiut ce are sa se intample si n-au reactionat

  Daca are coloana vertebrala, eroul tau fie va apara prin argumente aceste afirmatii pe care le-a facut, fie isi va cere scuze in mod public pentru ele. Gandeste-te ce oportunitate il paste: care pastor azs. roman si-a cerut scuze pentru gafele pe care le-a predicat in ultima suta de ani?!

 21. Marcus Crassus says:

  Si inca o treaba – sunt total de acord cu ge2oana si dragosfurtuna cand spun ca genul asta de teleevanghelisti exploateaza masele, profita de pe urma tragediilor sa faca rating si sa-si vanda o ideologie care in ultima instanta te inrobeste. Deci eu trebe sa-i sustin prin donatii, sa-mi pun casa (sau biserica privata) la dispozitie, sa recunosc ca merit eternal damnation, sa-i acompaniez la pian, sa le dau bandwith la televiziune ca sa-mi jigneasca prietenii si colegii morti in Colectiv, sa-mi spuna cat de rau e ca ascult muzica rock si ca am un minim interes pentru stiinta si cultura in loc sa ma intereseze sister graham si alti parveniti cu private jets din Bible Belt?!
  Iar eu cand le spun sa puna mana sa munceasca i-am agresat verbal si trebe sa se roage Domnului cu lacrimi din cauza oamenilor de nimic??

 22. Cum spunea Cornel mai deunăzi, referindu-se la ultimul meu articol de pe Reset your religion:

  „ Trebuie să recunosc că ultimul paragraf este dramatic de real. L-am prezentat pe Dumnezeu atât de slab încât voi, ateii, și alții, nu mai doriți să-l cunoașteți pentru că ne cunoașteți pe noi. ”

  Păi și e suficientă doar recunoașterea teoretică a acestui lucru? Sau când un om cinstit greșește, ca să nu mai spun creștin, nu e oare dator să-și ceară și scuze pentru ceea ce făcut/debitat/scris? Adică pe când vedem și o faptă care să corespundă declarației de mai sus? Ți s-a demosntrat, cred eu, cu vârf și îndesat că ai greșit bizuindu-te istoric exclusiv pe EGW cu privire la Franța. Urmarea naturală, civilizată, ar fi să retractezi, Cornel. Să recnunoști cinstit că ai fost informat unilateral, din perspectivă AZS. Problema la tine ( și la voi creștinii în general ) este însă aceea că o recunoaștere a greșelilor în acest caz ar însemna o sinucidere teologică. Așa că alegi ( alegeți ) mai degrabă să credeți mai departe o minciună, dacă asta înseamna supraviețuirea voastră denominațională. Repet, again: ce să vedem la voi? Cum să ne atrageți la dumnezeul vostru? Când vă vedem că vă bălăcăriți în minciună și lipsă de onestitate intelectuală ni se ia ptr totdeauna de dumnezeul vostru…

 23. Marcus Crassus says:

  Martin,

  L-am prezentat pe Dumnezeu atât de slab

  Dincolo de asta – pentru neoprotestanti, Dumnezeu e o carte, mai corect spus o interpretare conditionata istoric a unei colectii de carti. Tot ce-ti pot spune despre Dumnezeu, despre cat de tare sau slab e, despre ce tabu-uri il supara si ce jertfe ii plac, cand da cu fulgerul si cand iarta – totul e o interpretare a unui text antic. Dincolo de asta nu exista nimic, sau cum zice Florin Laiu: ”Nu este nici un avantaj a menține o formă religioasă împreună cu enormitățile susținute de științele antibiblice”.

 24. Ianis says:

  Martin Luther
  Poate ca ar trebui sa avem putintica rabdare cu mr CD. Iti aduci aminte cam care era gandirea ta cu 2-3 ani in urma?
  Ca unul care am trecut prin experiente asemanatoare, pot sa spun ca a fost nevoie de rabdarea altora (uneori ironia, urecheala sau palmuiala virtuala) ca sa constientizez faptul ca traiesc intr-o lume minunata, plina de raspunsuri si fara nicio dilema, cunoscuta drept ghetto religios. Aveam cate un citat din Biblie sau EGW pentru orice si oricine. Niciun argument rational nu ma putea convinge ca gresesc pentru ca stiam din start ca langa Isus nu poti gresi. Aveam dreptate inca dinainte de a incepe o dezbatere 🙂

  Nu stiu exact cum s-a rupt firul, probabil totul a inceput la momentul in care mi-am dat seama ca sunt supra-saturat de Biblie si am nevoie de surse alternative de informatii.
  In acelasi timp, am luat pauza de la „servicii divine” (de la care plecam cu si mai multe dileme, nervi si ciuda ca am pierdut timpul), dupa care am inceput sa renunt, unul cate unul, la diferite tabu-uri denominationale (stupide prin definitie) care ma tineau prizonier unei mentalitati bazate pe frica.
  Un rol important in revolutia mea personala l-a avut si Edi, plus diferiti amici virtuali (o parte sunt si pe Oxigen2, thank you, guys).
  Adevarata mea nastere din nou a inceput in momentul in care am inteles ca nu stiu nimic si ca trebuie sa o iau de la zero, sistematic, critic, deschis.

  Am rezumat aici cativa ani din viata, nu cred ca Darvasan e capabil sa se schimbe peste noapte (mai ales daca nu intentioneaza asta). Poate ca e multumit cu stilul de viata pe care il are, cu pozitia de aparenta putere in grupul minuscul care il apreciaza ca lider, poate ca e dependent de imaginea de star pe care i-a creat-o biserica, poate ca e prea speriat de consecintele unei schimbari dramatice in sistemul de gandire (pe Edi l-a costat jobul, si nu cred ca e singurul exemplu)

 25. Polihronu, sunt de acord cu tine, dar fă și tu același lucru cu ștergerile mesajelor de pe postul openchurch. Acolo erai foarte bucuros să ridici cearceaful lui Dărvășan.

  Marcus Crassus – despre afirmația

  ,,i-a acuzat indirect pe tinerii din colectiv ca se dadeau pe mana satanei si chemau moartea” – este o afirmație gratuită. Ceea ce am spus a fost că trebuia să nu fie acolo. Da, poate am greșit sugerând indirect că era mai bine să fie în altă parte, dar dacă ai fi avut un copil acolo, nu te gândeai că trebuia să nu fie acolo? Faza cu mâna satanei este de la tine. Nu am blestemat niciodată pe rockeri și nu am spus că se închinau la Satana. Deși, nu știu de ce este așa de mare supărarea când majoritatea marilor interpreți de Metal Heavy recunosc pe față că ei se închină la Satana (Black Sabbath, Merlin Manson, etc).
  – ,,i-a acuzat că ar fi inculți, parveniți, ținuți de părinți în puf” – nu mi se potrivește asta. Am scris un editorial gândindu-mă la ultimele clipe ale unui tânăr și știu cum gândesc adolescenții. Am scris apoi și despre un tânăr care a ajutat românii, nu ați comentat nimic.
  – i-a acuzat pe americani că li s-au întâmplat pe 11 septembrie că l-au scos pe Dumnezeu din școli. Nu am folosit nicio acuzație. Am povestit un interviu despre faptul că o doamnă a fost întrebată exact ceea ce întrebați voi, unde era Dumnezeu? Iar ea a răspuns: ,,Acum întrebați, după ce L-ați scos din școli? etc. Nu a fost nicio acuazație, dar rămâne o întrebare. La fel și pentru voi. De ce doar când se întâmplă o calamitate întrebați unde este Dumnezeu? Când vă treziți bine în fiecare dimineață, când sunteți sănătoși, când sunteți capabili să scrieți cu degetele aici mai repede decât cu pixul, de ce nu întrebați nimic de El? Prin voi înșivă v-ați trezit în această dimineață? Ați zis vreunul dintre voi în timp ce dormeați, acum dorm, și acum prin puterea care există în mine însumi mă trezesc?

  – i-a acuzat pe francezi că din cauza ateismului…. Nu am acuzat. A acuza înseamnă a face judecăți de valoare. Învinovățire. Din cauza asta, asta. Nu am spus așa ceva. Am spus doar că Franța a renunțat la Dumnezeu cu ocazia revoluției. Și nu a renunțat doar la catolicism cum zice Edy. Franța actuală, dacă vreți să știți, este printre cele mai catolice țări ale lumii. Am rămas fără motorină într-o duminică și nu puteam pune pentru că nu mai vindea nimeni. Și asta în urmă cu câțiva ani.

  -i-a acuzat pe liderii politici francezi – prietene, trebuie să știi ce înseamnă o acuzație. Eu am pus niște întrebări. Pe care le pot repeta aici. ,,Cine sponsorizează ISIS? Cum se antrenează membrii organizaţiei? Unde? De ce, cu toată tehnologia de ascultare a telefoanelor și cu legislația favorabilă, nimeni din serviciile secrete franceze nu știa despre aceste şapte puncte de atac? Sau chiar nu se știa?” Dacă vrei să știi mai degrabă am pus întrebări pentru alți lideri politici.

  Martin Luther.

  Dacă îți aduc argumente istorice din afara EGW că Franța cu ocazia revoluției a renunțat la Dumnezeu nu doar la catolicism și că au fost arse Bibliile, recunoști că te înșeli? Edy, retractezi dacă îți dovedesc istoric? Vreau un răspuns: Da sau Nu.

 26. Daniel Poenaru, apreciez zelul tău dar nu vorbi de rău pe doamna care le-a dat viață copiilor mei pentru că le știe Dumnezeu pe toate. Mulțumesc, nu e nevoie să mărturisești despre viața mea privată. Sunt de acord cu tine însă că Edy trebuie să se întoarcă la predicarea biblică și relevantă de altădată.

 27. ge2oana says:

  Daniel Poenaru,

  Da, asa ma chema ,si ma doare fix-in-pix de tine si de discursul tau de kkt !

  Ca tine , la kilogram!

  Ba´, drula, ia-l de barbat si pupa-l in gura dupa ce ai ascultat kktul lui de spici !

  Oricum ,esti prea prost ca sa-ti zic ca stiu mai bine ca tine cine -ce -si cum !

  Eu sunt o doamna, ce palaria mea !

 28. polihronu says:

  „Acolo erai foarte bucuros să ridici cearceaful lui Dărvășan”

  Vorbesti prostii. Si am avut deja discutia asta.

 29. ge2oana says:

  Si, apropo, nimeni n-a intrat cu nici macar un bocanc in viata ta, noooo, tu ti.ai pus poalele-n cap ,mai ales cand ,triumfator anuntai la besereca ta ca …”dragi peieteni, eu nu voi mai fi pastor…” si alte alea penibilitati made in SDA.

  Gata, nene, pas de tout avec toi !

 30. Marcus Crassus says:

  CPD,
  Referitor la tinerii din colectiv dadusem deja cateva citate din predica la subsolul articolului ‘The Day We Die’. Cand incepi predica spunand ca de Halloween oamenii ‘isi dau mintea lor la plimbare si incearca sa fie demoni’, apoi spui ca ‘ai primit un articol in care un domn scria pe un blog ca acei tineri au murit cantand ‘vom muri”, ce crezi ca se intelege de aici? Apoi spui ‘v-as provoca sa ascultati un pic din muzica aceea care s-a cantat in noaptea trecuta, care se aseamana foarte mult cu grohaituri muzica asta… pe muzica aceasta mor tinerii si ‘nu exista Dumnezeu’.’
  Daca aici nu e pattern seeking, atunci am probleme grave in intelegere. Dar mai mult ca sigur ca daca tragedia se intampla intr-o sambata intr-o biserica AZS (cum s-a si intamplat) si erai popa ortodox, ai fi amintit accidental despre ratacirile adventistilor care se inchina in ziua falsa, isi dau mintile pe mana satanei si uite ce se intampla?

  Deși, nu știu de ce este așa de mare supărarea când majoritatea marilor interpreți de Metal Heavy recunosc pe față că ei se închină la Satana (Black Sabbath, Merlin Manson, etc).

  Bun, hai sa vedem ce stii despre majoritatea marilor interpreti de Heavy Metal: ce ai ascultat de Black Sabbath? Ce alta formatie de heavy metal ai mai ascultat? Arata-mi niste declaratii ale lui Bruce Dickinson, Ozzy Osbourne, Robert Plant, in care recunosc ca se inchina diavolului, si fara sa intri pe site-uri dubioase de teoria conspiratiei. Asa-i ca e usor sa-i dispretuiesti pe oamenii care au alte preferinte muzicale, mai ales cand niciodata nu te-a preocupat muzica pe care o asculta? Apoi stii ceva concret despre Goodbye to Gravity in privinta asta? Banuiesc ca ai citit ca ‘acel domn care scria pe blog’ mintise; nu au murit in timp ce cantau ‘The Day We Die’; domnul respectiv nici macar nu s-a obosit sa citeasca versurile cantecului, sa vada ca nu era vorba despre ziua in care vor muri. Dar soparla a fost aruncata si ai preluat-o.

  – ,,i-a acuzat că ar fi inculți, parveniți, ținuți de părinți în puf” – nu mi se potrivește asta. Am scris un editorial gândindu-mă la ultimele clipe ale unui tânăr și știu cum gândesc adolescenții.

  Stii pe dracu cum gandeau cei de la concert! listele cu arsii din toate spitalele sunt publice, do some research si vezi cine erau oamenii! Daca i-ai privit condescendent sau nu poate stabili oricine citeste articolul:

  Am plecat să mă văd cu băieții, am uitat bricheta, ca de obicei. Ce porcărie! Bine că babacii mi-au dat bani de buzunar. Oricum, nu se preocupă ei prea mult de mine, măcar banii să mi-i asigure. Că e normal, nu eu am ales să mă facă. Ei au vrut. Să se țină de obligații.
  Înghesuială mare, intrăm și nu e aer. Păi ce, ați văzut vreun club în care poți respira de voie? Te duci în pădure dacă vrei să respiri. Aicea e distracție. Lângă mine, o tipă mișto, îmbrăcată sumar. Țip spre ea ca să fiu auzit și o întreb dacă are o țigară.

  Acest articol este proprietatea Ring Media Group şi este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite – Ziarul „ring”, iar pentru publicaţiile online – http://www.ziarulring.ro/stiri/editorial/267508/2015/-Frontal-Ultima-ora-

  Am povestit un interviu despre faptul că o doamnă a fost întrebată exact ceea ce întrebați voi, unde era Dumnezeu?

  Si ma rog unde am intrebat ‘noi’ unde era Dumnezeu? Cel care a scris articolul despre crestinismul care s-a dovedit mort era revoltat de reactia crestinilor! Asta m-a scos si pe mine din sarite, nu intrebarea pe care o pui.
  Intrebari despre implicarea lui Dumnezeu in viata oamenilor am avut destule si am incercat sa le raspund independent, de la voi pastorii nu m-am ales decat cu ignoranta, dispret condescendent si promisiuni ca ‘ma voi ruga pentru tine’. Atata timp cat traiti pe un pamant vechi de 6000 de ani, cu un dirtman si o ribwoman, si cu orice raspuns intr-o colectie de scrieri antice, nu am nicio intrebare pt. voi.

  Prin voi înșivă v-ați trezit în această dimineață? Ați zis vreunul dintre voi în timp ce dormeați, acum dorm, și acum prin puterea care există în mine însumi mă trezesc?

  Deci tot ce nu tine de vointa individului trece in carca lui God? Spune-i asta unui neurocercetator! You’re so hopelessly clueless, incat nu realizati ca serii precum ‘Ce te faci daca exista Dumnezeu’ in loc sa aiba vreo relevanta pentru cei din afara, sunt manuale de ateism. Si nu sunt ateu, sunt agnostic; oricate i-ai reprosa lui Edi, spre deosebire de voi, el e aproape singurul [ex]pastor azs care e interesat pe ce lume traieste, interesat de un dialog real, nu un monolog condescendent.

 31. polihronu says:

  Sa nu mai vorbim ca fraze de genul asta – „Pocăiește-te și întoarce-te la credința simplă de copil, umil și lasă-te învățat de Biblie” – as fi tolerat sa aud din gura bunicului meu, mort acum mai bine de un deceniu (fost pastor azs, care nu stiu sa fi intrat vreodata in viata lui pe internet). Desi nici el n-ar fi avut temeritatea sa spuna asa ceva – traise prea mult in biserica pentru ca sa nu stie ca oamenii sint complicati si ca incurcate sint caile Domnului. Da’, de la un mucos nascut pe internet, e penibil sa auzi porcarele cu „credinta simpla de copil” si virtutea umilintei. Lasa-s-ar invatat!

 32. ge2oana says:

  Poli,

  N-ai sa vezi !

  Cine dracu´ ar avea ( sau ar vrea …) ceva de invatat, de-odata ce , deja stii tot despre God si lume &univers !?

  Aia ai nostrii care nu aveau internet, uauuu, cum se mai pricepeau la oameni !

  Fie ei jigodii sau oameni-oameni .

 33. Hey Poli, imi amintesc de bunicii tai. Ai dreptate, bunicul dinspre mama era prea cu picioarele pe pamant sa creada ca mamiferul necurat zboare. Cat despre cel de tata, tot pastor si el, a avut sange de Terente in el. Cred ca daca apuca internetul la 100 de ani il folosea. Ce vremuri.

 34. AV,

  Stim cu toti ca revolutia a fost deturnata de Iacobini care s-au indreptat in primul rand impotriva capilor originari. Ar fi o greseala sa rducem revolutia la excesele lor timp de trei ani. Important este ca revolutia a reusit sa schimbe ordine nu numai in Franta dat si in Europa. Tudor Vladimirescu, pasoptistii, Cuza, au fost toti tributari revolutiei franceze. Era mai bine sa traim intr-o europa feudala, sau fanariota in cazul romanilor? Spune Eminescu: „Evul e un cadavreu. Paris e-al lui mormant”.

  Veti risposta ca schimbarile se puteau face fara sange. Aici e problema, Cine a pus prima data mana pe sabie. Cine a plnuit invazia din Normandia si a rasculat taranii prostiti de superstitie ca nu pot traii fara seniori? Cine a planuit invazia Frantei pentru a rstaura privilegiile medievale? Cine a atacat primul pe cine – Papa sau revolutia? A fost sau nu Louis vinovat de tradare cand a incercat sa fuga pentru a se intoarce cu austriecii impotriva poprului care il facuse primul cetatean al republicii – dar nu unsul domnului.

  Ca dovada ca revolutia a scapat franta de niste parzaiti (desi nu foarte uman) este faptul ca Franta era falimentara si demoralizata in 1789 iar atunci cand primul consul – Napoleon – a declarat public ca revolutia si-a implinit misiunea – Franta era cea mai mare putere europeana.

  In ultimul rand, de ce mintile luminate ale Europei au sustinut revolutia in ciuda eceslor pe care nu le-au aprobat- Kant, Goethe, Hegel, Beethoven, Haine, in US Thomas Paine, Thomas Jefferson, la noi toti Fauritorii romaniei moderne. Cine a condamnat-o? Degeberata si parazitara aristocratie engleza care se temea ca isi vor pierde privilegiile? Papa? Ellen White? Legionarii? Hitler? Cornel? Lista continua.

 35. CainToNod says:

  Cîte ceva despre auto-declaratul satanist Marilyn Manson, că tot a fost menționat.
  http://www.beliefnet.com/Entertainment/Music/2001/05/Manson-Interview.aspx?p=5

 36. furtunadragos says:

  Marcus Crassus, ma uit si eu din diferite unghiuri la anumite evenimente, caractere ale unor persoane, politici, etc.. In cazul Ellen White, probabil ca tot determinismul era de vina, ma uit si eu ca boul la poarta noua la felul in care un om cu aspiratii spirituale inalte se raporteaza la afro americani, amer indieni…

  In cazul lui Cornel poate e tot asa, el face parte din a patra putere din stat, showbiz, a lucat ani de zile in tv, acuma la saracia asta de ziar. foloseste un aranjament de date in baza carora formeaza opinii intr-un anumit segment de populatie.
  Pentru mine toate povestile astea sunt un studiu de caz, la unele intrebari numa timpul poate sa raspunda, dar noi oamenii traim prea putin si murim ca fraierii, in brate cu niste iluzii,

 37. Ianis says:

  CainToNod
  Fain articol. Azi imi fac un playlist cu „Merlin” Manson 😉

  „I find amusement in a lot of modern religious figures. And I wouldn’t say I have respect for many modern religious figures. But I acknowledge what they’re doing. And the ones that do it best I envy, because I see the sheer evil in what they’re doing. You have to admire their cunning and their diabolical ways of manipulating the world.”

 38. polihronu says:

  „sange de Terente in el”

  He he 😉

 39. Domnule Constantinescu,

  Imi puteti recomanda o istorie a revolutiei franceze cat mai obiectiva cu putinta ? Daca ar fi tradusa in romana ar fi si mai bine. Daca nu macar in engleza.

 40. Aurel Ionica says:

  Andrei Voiculescu spune:

  Domnule Constantinescu,

  Imi puteti recomanda o istorie a revolutiei franceze cat mai obiectiva cu putinta ? Daca ar fi tradusa in romana ar fi si mai bine. Daca nu macar in engleza.

  Domnule, nu-ti mai pierde timpul cu cititul balivernelor ca nu a existat nici o revolutie franceza dupa cum nu a existat nici o reformatiune. Edi doar papagaliceste ceea ce a invatat si el la liceu. Ceea ce a exitat totdeauna este lupta pentru “locurile sfinte” si acum este la fel. Citeste o istorie de liceu si chiar si acolo se spune ca lupta a fost todeauna daca sa fie un Israelite State In Levant (ISIL) sau un Islamic State In Levant (ISIL). Asa ca acest “clash of civilizations” nu are nimic de a face cu vreo reovlutie franceza ci daca in “locurile sfinte” trebuie sa existe ISIL ala cu burca sau ISIL ala cu violatul fetitzelor. Chiar crezi ca astia care se tot bat cu pumnul in piept ca sunt atei nu au de a face cu “locurile sfinte” si cu biblia aia care promoveaza o “civilizatie” in care fetitele sunt violate ca sa-i faca placere lui dumnezeu? Motivul pentru care le pute ISIL-u ala cu burca este pentru ca ei sunt mari fanatici ai ISIL-ului ala biblic. Ce este asa de greu de priceput?

 41. lampadaru says:

  Domnule Ionica
  Ati omis sa ne spuneti ce a fost noua unshpe .

 42. teologateu says:

  Asumarea responsabilității propriilor afirmatii, atitudini sau alegeri este o chestiune de curaj și decenta. Ar mai putea fi și o chestiune de onoare, însă mi-e teama sa nu picam cu toții în capcana Lupului Moralist. Subiectul propus de Edy transcede trivialul imbracat de dezvoltarea lui. Pacat…

 43. lampadaru says:

  @teologateu
  *Subiectul propus de Edy transcede trivialul imbracat de dezvoltarea lui. Pacat…*

  http://www.toatecuvintele.ro/conjugare/transcende

  Atat .

 44. Aici este un site cu masina de cautare pe diferite subiecte. Este in engleza. Poate Ianis gaseste ceva asemenator in romana. Mie mi-a prins bine. Nu e nici apologie nici critica, ci informatie. Ofera multe surse primare.

 45. teologateu says:

  Ufff….acum sunt linistit! Credeam ca scăparea-mi toanta va imposibilita înțelegerea mesajului, dar vad ca nu e asa. Mulțumesc @lampadaru !

 46. furtunadragos says:

  Daca ma mai gandesc un pic, Franta cu 7 milioane de musulmani stabiliti de prin anii 70 face misto de islam si de allah in shobiz pe la tv, Un fel de mobbing al unei minoritati religoase. Pe francezi i-a pedepsit allah, nu dumnezeul lu cornel sau altul, si daca vor continua cu glumele lor tampite, cazuri de genul vor mai fi. Libertatea de exprimare daca nu tine cont si de bun simt isi ia un glonte de kalash in cap.

 47. furtunadragos says:

  Iar prima reactie a politrucilor din parlamentul european in frunte cu, merkel si hollande e sa inaspreasca legea armelor in europa.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: