Ortodoxia si Spiritul Capitalismului
3 decembrie 2015 12 comentarii
Datorez un raspuns la intrebarea lui Ibrian cu privire la “zicerile” mele din sectiunea de comentarii. In ultimul sau articol, Ibrian protesteaza impotriva notiunii ca anarho-capitalismul roman are nevoie de “conţinuturi teologice sau etice” produse de Ortodoxie. Ca unul care priveste lucrurile dinlauntru – economist si ortodox – Ibrian nu gaseste loc pentru etica protestanta in Ortodoxie. Nefiind eu insumi nici una nici alta, ii voi oferi beneficul indoielii cu privire la afirmatia in sine.
Dincolo de aceasta, contextul arata ca subiectul discutiei nu este doctrina laissez faire asa cum a fost definita de liberalismului clasic ci de neoliberalism. Ce avem aici este o dogma economica care refuza orice compromis cu binele public sau nevoile comunitatii, atunci cand se ajunge la legile pietei, reducerea cheltuielilor publice, deregularea economiei, sau privatizarea serviciilor catre populatie. Dogma este impusa prin politica de santaj de institutii transantionale ca FMI sau Banca Mondiala, prin eludarea mecanismelor democratiei de catre elitele locale, uneori chiar prin lovituri de stat sau interventii militare.
Este vorba despre intelegeri cu usile inchise ca TTIP , de cele trei tratate (the „Three Big T’s”) dezvaluite in luna August de WikiLeaks. Acestea permit corporatiilor transantionale sa ignore hotararile curtilor de justitie domestice, sa eludeze legile de protectie a mediului, sa faca politie pe internet, sa limiteze accesul consumatorilor la medicamente generice ieftine, si sa limiteze suveranitatea legislativa a tarilor semnatare.
Intrucat eludarea mecanismelor democratiei isi are limitele ei, se ridica intrebarea, cine ii va prostii si mai tare pe prostii lui Lapusneanu-Voda sa puna grumazul sub jug? Raspunsul e simplu: “o fraza de dansii inventata”.
De unde “zicerile” mele de la subsolul articolului. Incerc sa fiu mai clar.
Relatia intre etica protestanta si liberalismul clasic este, in viziunea lui Weber, conditionata de doctrina predestinatiei. Frugalitatea si harnicia sunt semnele electiei divine. Diferenta intre burghezul respectabil si cersetorul pe care il intalneste la usa bisericii nu are nici o legatura cu alegerile bune sau rele pe care fiecare din ei le-a facut. Mai mult, inegalitatile sociale si competitia capitalista tin de conditia post-lapsariana a naturii “red in tooth and claw”. Capitalistul protestant respinge utopiile sociale din cauza ca crede in depravarea totala a naturii umane, dar se considera raspunzator pentru binele public.
Diferenta intre evangelicalism si calvinism este diferenta intre credinta in predestinatie si credinta in liberul arbitru. Pentru evanghelic, WASP-ul suburban si negrul de ghetto sunt ceea ce sunt exclusiv ca o consecinta a propriei alegeri. Individul este singurul raspunzator pentru conditia lui in viata aceasta si cea viitoare.
Mai mult, capitalismul nu mai este conditia depravarii totale ci habitatul natural (edenic?) al credinciosului “born-again”. Chiar si biserica exista doar ca o zona a pietei libere, care face posibila misiunea castigarii de suflete pe baza cererii si ofertei.
Ibrian are dreptate atunci cand spune ca Ortodoxia este incompatibila cu Scoala Austriaca. Daca ar fi, popa ar face evanghelizare publica pentru pocaiti si si-ar trimete credinciosii din casa in casa ca martorii. Insa a fi ortodox nu este in primul rand rezultatul alegerii rational-subiective ci a apartenentei mistice la obstea care precede individul. Va rezista insa Ortodoxia la presiunea globalizarii? Ceea ce vrea neo-liberalul orotodox de la credinciosul de rand este ca acesta sa devina protestant, adica individualist. In mod ciudat, neoliberalismul reuseste acum acolo unde prozeliltismul protestant starnea inainte doar dispret – adica la elita intelectuala a ortodoxiei.
Acest proces de convertire subtila a ortodoxiei la etica protestanta este mediat de o viziune maniheica in care orice conflict intre nevoile pietei si binele public este regandit ca un conflict intre comunism si crestinism. Exemplul cel mai bun este defunctul Partid Taranist. Dupa ce si-au castigat campania cu icoane si cruci, taranistii au facut totul sa-si distruga economic baza electorala. Justificarea teologico-politica a fost exorcizarea fantomelor comunismului despre care se spune ca bantuie sub forma ideologiilor de stanga. In contextul acestei forme noi a luptei de clasa, taranimea reprezinta o clasa reactionara de lenesi si betivi care trebuie convertita la mentalitatea puritana. Dispretul neoliberal nu este cu mult deosbit de al comisarului sovietic in Ucraina.
Imi vin in minte versurile lui Aron Cotrus:
Io,
Pătru Opincă,
ce-ntre-atâtea moşii n-am doar o şirincă.
înfrunt strâmbele legi şi năpasta,
şi-n răzmeriţa ce-n mine creşte
sudui vârtos, mocăneşte,
şi scuip pe toată rânduiala asta!…
Cel scuipat este acum Patru Opinca. De ai sai.
„In mod ciudat, neoliberalismul reuseste acum acolo unde prozeliltismul protestant starnea inainte doar dispret – adica la elita intelectuala a ortodoxiei.”
A se vedea halucinantul exemplu al lui Mihail Neamtu – de la Staniloae la Milbank la Ziglar.
Nu sunt vreun fan al lui Mihail Neamtu, nici al lui Patapievici sau a altor neo-liberali. Prefer ca statul sa se implice intr-o oarecare masura pentru a proteja si pe cei lipsiti de aparare si care nu se pot descurca singuri in fata rapacitatii unor indivizi fara scrupule. Ma uit la sistemul nordic. In Danemarca sau in Suedia, chiar daca nu ai un servici, poti sa traiesti doar din ajutorul social. Adica nu mori de foame daca nu ai un loc de munca. Capitalismul salbatic insa ii lasa pe cei slabi si mai putin inzestrati la dispozitia celor puternici. Nu sunt nici pentru sistemul comunist, care si-a aratat fata adevarata: peste 100 de milioane de morti. Sunt adeptul unui capitalism moderat, cu fata umana ca sa zic asa.
Asta e problema cu John Gald si Ayn Rand. Libertalianismul duce la o selectie darwiniana in favoarea uliilor. Comunistii au luat puterea politica a societatii civila si dupa aceea au saracit-o economic. Neoliberalii fac drumul invers.
Inafara de faptul ca Milbank este adeptul orotodoxiei in interpretarea dogmei – tipul e marxist get beget in critica sociala.
Niște stafii bântuie textul. Să le scoatem cearșafurile, zic…
„o dogma economica care refuza orice compromis cu binele public sau nevoile comunitatii”
O asemenea afirmație ar presupune să cunoaștem în mod pozitiv ceea ce, per se, nu admite o cunoaștere pozitivă:
1. Ce e binele
2. Ce înseamnă public
3. Ce e aia bine public
4. Ce e aia nevoie
5. Ce e aia comunitate
6. Ce sunt nevoile comunității.
„privatizarea serviciilor catre populatie”
Bosch ar fi fost încântat de o astfel de perspectivă. „Statul” cu ale sale „servicii către populație” este un pogorământ scoborât cu scrânciobul din ceruri, iar acum niște „oameni răi” vor să le „privatizeze”…
„Dogma este impusa prin politica de santaj de institutii transantionale ca FMI sau Banca Mondiala, prin eludarea mecanismelor democratiei de catre elitele locale, uneori chiar prin lovituri de stat sau interventii militare.”
1. Teoria constipației la ea acasă.
2. IMF & WB sunt cele mai „progresiste” instituții, nici Marx nu e mai de stânga decât cele două.
3. Eludarea logicii duce la ideea absurdă că economia (o afacere eminamente individuală și privată) admite decizii democratice.
4. IMF & WB sunt instituții de credit. Cum și pe ce a fost întemeiat dreptul „statului” de a contracta împrumuturi în numele indivizilor, ba chiar al celor ce încă nu s-au născut?
„Este vorba despre intelegeri cu usile inchise ca TTIP , de cele trei tratate (the „Three Big T’s”) dezvaluite in luna August de WikiLeaks. Acestea permit corporatiilor transantionale sa ignore hotararile curtilor de justitie domestice, sa eludeze legile de protectie a mediului, sa faca politie pe internet, sa limiteze accesul consumatorilor la medicamente generice ieftine, si sa limiteze suveranitatea legislativa a tarilor semnatare.”
Iar teoria constipației…
„Insa a fi ortodox nu este in primul rand rezultatul alegerii rational-subiective ci a apartenentei mistice la obstea care precede individul”
Obștea care precede individul fiind formată din ornitorinci și inorogi, cu mănușile puse pe dos…
„orice conflict intre nevoile pietei si binele public”
Cf. supra. Piața are nevoi, cele mai importante fiind cele de potcoave pentru inorogi și bornițe pentru ornitorinci.
„In contextul acestei forme noi a luptei de clasa, taranimea reprezinta o clasa reactionara de lenesi si betivi care trebuie convertita la mentalitatea puritana.”
Doară Marxu’ n-o muritu, num-o țâr’ s-o hodinitu… În clase să ne luptăm!
AV, sistemul nordic nu e doar lapte si miere, iti platesc ei chiria, iti dau si bani de cheltuiala da esti obligat sa trimiti 10 CV-uri la diferite firme, sa te prezinti daca esti chemat la interviu, altfel apar sanctiuni financiare in contul tau bancar, nu poti sa pleci nenanuntat de acasa pe mai multe zile, cand iti depui cererea de ajutor social trebuie sa vi si cu extrase de cont de pe ultimile 3 luni, sa iti vada viata privata si nu cumva sa fi pe plus, tre sa fi pe zero sau pe minus. Nu poti sa detii o proprietate imobiliara.. etc… E un sistem de mobbing, si crede-ma ca nu esti prea respectat daca te mentii timp indelungat in sistemul social, au ei grija sa iti frece nervii chiar daca esti bolnav si nu poti sa profesezi meseriile care le-ai invatat.
Acu 2 ani a fost omorat un asistent social in Germania la Neuss de un tip de 45-50 de ani, in ultimile sedinte sociale cu asistentul, pardon, asistenta, ea l-a bagat oarecum in depresie prin modul de a-l trata ca om. A devenit o manie pentru el si il macinau gandurile, s-a dus intr-o zi la Agentie si a intrat in birou cu un cutit dupa care i-a facut gauri in corp, mai multe decat incap gloante intr-un incarcator de pistol. Norocul asistentului a fost ca nu era prezent in acea zi in birou ci un coleg a murit in locul ei. Criminalul probabil moare de ciuda ca nu a omorat pe cine trebuie.
Crede-ma, nu ai vrea sa vezi cum e sa fi asistat social in tarile astea, cel putin nu in Germania.
Mai ales sa fi Arab sau fost Yugoslav…
Mie imi vine sa rad de toti naivii care vor sa emigreze in tarile astea, e plin de firme intermediare care traiesc de pe pielea ta si partea cea mai frumoasa e ca sunt sustinute de guvern.
Isi imagineaza ca vor avea nuj ce joburi bine platite si cand ajung aici muncesc pe 15-1600 € din care platesc 5-600 chirie si de restu praf si pulbere daca mai vrei o masina, sau esti insurat si alte alea…. Nu va imaginati ca oamenii din clasa de jos baga banii la saltea… Mai degraba se baga in datorii. Dar asta e treaba fiecaruia cum joaca jocul capitalist si social.
Ca boier cu burta mare si plina mai bine dormi linistit si duci o viata de calitate dar cand ai pe sub acoperisuri un patru opinca ce manuie bine sapa, coasa secera, probabil si securea, ce mocnesc in el ganduri negre
in care ai montat, multa ura si frustrare, un om ca asta cat ai zice peste poate sa te omoare
Vorba aia, ce semeni aduni… Oameni de genul se tot nasc, sau se formeaza, mai rara dar se intampla. Iti da cu placere inapoi ceea ce ai semanat.
Patru Opinca se transforma in Pavel Lotru, Ene Hatu, Radu Ursan, sau de Negoita Ghiorghilas
Io,
Pătru Opincă,
ţăran fără ţarină,
plugar fără plug,
ciurdar fără-o vită,
îmi duc viaţa necăjită
fără strâmbătăţi şi vicleşug
şi bruşul de mucedă pită
mi-l plătesc cu sânge din belşug…
O vorbă a mea-i ca o mie…
am slujit cu cinste şi-omenie
satului
şi împăratului…
de sărac ce-s, toţi câinii mă latră,
şi noapea, când pe uliţi trec domol,
nu mă aşteaptă pe nici un podmol
fete mari cu ţâţe ca de piatră…
sapa mea muşcă, rupe adânc,
dar nu-mi aduce nici doară cât mânc…
la secere,
nime nu se ia cu mine la-ntrecere…
coasă ca a mea în ţara toată nu e…
sprintenă trece prin ierburi ca de cuie…
rânza mi-e goală, blidul la fel,
dar grâul creşte drept ca de oţel,
să se-mbuibe din el
groful putred, ciocoiul mişel…
http://carbon.ucdenver.edu/~bgoodric/The%20Calvinist%20Work%20Ethic%20and%20Consumerism.htm
Vedem deci cu ochii bunului simt ca dreptatea sociala -dar si cea divina inclusiv biblic vb. – are o forma economic vorbind sub forma socialismului si comunismului .
Tot profetia biblica daca avem ochi de va ut ne atata. ca aceasta dreptate (intre oi si capre* leu si vitel etc) va fi efectuata de catre Iisus venit asa incit oamenii desi ramasi putini vor munci fericiti pt ei insisi nu pt. altul ca pina atunci ( patronate)
Evident ca bunatatea omeneasca prin care fiecare va invita la masa sub smochinul.sau pe ceilalti cit si alte efecte cum ar fi vieti de minim un secol comparate cu vietile copacilor lipza bolilor razboaielor etc sint nu doar rexultatul unei noi ordini mondiale ca noua orinduire dar si a binecuvibtarilor deosebife prin care ni se va ierta trecutul si chiar prezentul prin ridicarea incercarilor care se tot accentuasera de milenii pe masura apropierii Judecatii ( ca de fiecare data caci „nimic nu e nou” conf Eccl 1 .9-11) asa incit in urma acesteilegari a celui rau si ridicarea valului (de iluzie) ce acoperea toate popoarele vom capata nu doar intelepciune virtute si sfintenie dar si intuitie revelatie intelegere si eperceptie buna asa incit de la mic la mare vom.sti despre Domnul fsra sa mai fie nevoie de preoti si invatatori chiar daca nu e musai ca sa se si predea si invataturi noi in tot afevarul promis din sabat in.sabat si din luna noua in luna noua asa incit pamintul i.greg se va umple de cunoasterea de Domnul asa cum apa umple causul marii ( conf Septuaginta cea mai exacta pe tema eschatoligica) .
Nu e musai ca reformindu-se protestantismul si neoprotestantismul sa se reconverteasca la vreuna din bisericile majoritare crestine caci nici ele nu detin adevarul chiar in tot si in toate ci sa se ralieze revelat adevarului divin insa la momentul potrivit incit impactul mediatic sa fie maxim atunci cind va fi mai mare nevoie in cadrul succesiunii evenimentelor viitoare.
Germenii reformularii doctrinei eschatoligice exista inclusiv in rindul majoritatii bisericilor fie ele si istorice
existind cite un volum de revelatii si interventii divine care inca nu sint deocamdata dezvaluite mirenilor de rind.
Daca vb . strict de adventismul AZS in acest calup de revelatiinevesare reformularii mai sint incluse si altele cunoscute deja sau partial cunoscute care fie nu sint intelese deloc fie li s.a dat o talmacire eronata dar momentan necesara fie nu sint deloc luate in considerare in cadrul doctrinei actuale.
Cite un ex ar fi :
1 Vedenia lui EGW cea de care ea insasi se indoia teferitor la talmacirea data ei de Dumnezeu zicind ca nu e sigura ca aceea e singura talmacire.
Talmacirea a doua si de mai mare greutate pt viitor e in sensul ca acel templu cu bordura interioara de aur si prezenta lui.Dumnezeu i.susi in ea si a lui.Iisus se refera la un context cit de poate de material care va fi filmat si va soca intreaga lume etc licasul acela de cult sfint nu e unul mozaic ci ortodox bis. Sf. Mormint care pe atunci.nu avra inca bordura aurie atit de contestata de fanaticii ortodocsi caci Iisus a poruncit sa fie construta dupa model.hindus lucru grru de explicat si mai ales de inteles de mireni.
Aceasta e biserica unde desi chiar se aprinde flacara lumina in.mod miraculos fara presupuse smecherii totusi nu de aprinde cita vreme nu.sint de fata cel putin un reprezentant al religiei musulmane si respectiv mozaice la fel de neinteles si greu de propovaduit mirenilor.
Iar Prezenta celor doua veniri divine care anunta Judecata etc sint in avel miment viitor ambele teofanii insa manifestate ca oameni care au trait si vor mai trai.
Teofania lui Dumneezu insusi e prezisa in 2Macabei 4 dar in realitate nr total numarat de mine al contextelor biblice care se refera la aceadta venire fie ca viata traita inainte de teofanie ca intrupare fie in.majoritate la actiunile de dupa dedublare (pt revenire la viata ) ei bine se ridica la exact 70 ( versiunea ortodoxa de pina in 2005) .
Acest nr e continut cu mentiune in aveeasi directie si semnificatie intentionata intro revelatie cred ca a lui Miller daca tin bine minte cate constituie exemplul de revelatie neinteleasa ( fara talmacire) .
3 Tot una a lui Miiler este exemplul de revelatie uitata exclusa eludata si este o cometare la revelatia in.care Dumnezeu ne atrage atentia legat de talmacirea literala necesara credintei in Iisus mai cu seama ca asventismul are ca misiune particulara promovarea credintei in Iisus ..dar aici in realitate nu e vb doar de credinta in identitatea divi.a a lui.Iisus venita acum doua milenii ci in identitatra teofaniei revenirii sale care va fi.pusa la indoiala inca dinaintea dezvaluirii ei de catre teofania lui Dumnezeu insusi care contine si indoiala la adresa lui Dumnezeu in conditiile in care Ambii sint confundati cu tandemul profetul fals si una din fiare in loc sa talmaceasva literal bautul apei cu ridicarea capului de catre Domnul insusi in Ps. 109/110 versetul 7 inteles corect sintactic si gramatical . ..exact cum e mentionata completarea lui Miller venita de la Dumnezeu ca talmavirea literala se refera strict la continutul VT si nu NT asa cum se uziteaza inca acum.
Miller a tainuit asa cum i s.a cerut acea intelegere noua si greu de crezut caci vedem divulgarea ei ar fi dus la o inevitabila scindare si razboi sufletesc si.mediatic intre factiunile inerente si fara impact maxim pt potentiali aderenti.
Desigur mie mi se daduse acedy adevar cit si altele intrun nr sufucient de mare incut biblia nu msi are taine pt mine in ceea ce tine de tema eschatologica ( chiar vb si de cele 4 fapturi vii cu semnificatie legata de identitatea lui Cineva ca teofanie intro simbolistica care e continuta intro traditie traditional.necrestina ..deocamdata).
Asa ca am.numarat si diferentele doctrinare esemtiale fata de doctrina adventista de moment. si numarul a ajuns la 31.
In cazul ortodoxiei si catolicitatii nr e putin mai mic insa nu destul de mic incit sa nu se creeze aceleasi scindari scandaluri si chiar lupte de strada minciuni blasfemii etc cit si apkauze la adresa jumatatii dintte islamici si islamisti care vor incerca sa vineze efectiv teofania lui Dumnezeu trecind atit granita in Israel cit si in India la care se raliaza mediatic si mozaicii indeosebi din Israel innconditiile in care autoritatile Israelului vor da liber acces demonstrantilor musulmani de peste granita ( Egipt initial) din dorinta ca de data asta sa omoare dumnezeul altora cu mina altuia dar ” vor cadea amindoi” .
Anul dedublarii etc va fi anul 2017 undeva in luna aprilie sau mai iar grecul danielic e patriarhul grec care patroneaza respectiva biserica din Ierusalim luata locativ in chirie.
Se va dovedi ca textul.Apocalipsa dar nu.numai contine erori si modificari din vina unor sinoade fie din exves de zel fie alte motive de moment. in conditiile in care versiunea originala chiar daca intentioneaza confuzia identitara intre fiarele imparati totusi nu continea in mod clar o autoritate negativa dictatoriala de anvergura totala mondiala aveasta fiind o rastalmacire ulterioara care din preventie a ajuns sa devina oficiala.
Azi versiunea NT cea mai apropiata de original dintre cele care in a exista in circulatie e cea albastra NT Gideons International gratuita oferita ideobste de baptisti .
Originalul care va fi dedublat cu care a trait Dumnezeu pina la o.virsta venerabila avind s.a nascut in India in perioada indicata de profetul Mohamed continuta in Hadite.
In aveeasi perioada atit in lumea islamului cit si in cea ortodoxa au fost primite cite o revelatie in.care se anunta incetarea revelatiilor si calauzirii ingerilor ( djini) divini ai lui Allah catre credinciosi fiind interzise de atunci orice comunicare cu spirite iar in lumea ortodoxa revelatia transmitea sinodului ca cei doi Arhangheli tocmai sint inchisi pina la revenirea lui Iisus fara alte explicatii semantice.
gigi,
Red herring. Nu suntem la ospatul lui Plato.
Staul coborat din cer este monarhia de drept divin. Statul modern este instrumentul societatii civile. O corporatie sau societate non-porofit nu este supusa inspectiei publice si nu raspunde in fata populatiei.
Marx nu este progresist. Confunzi merele cu guliile. Marx crede ca statul este instrumentul unei clase impotriva alteia si nu face din el un instrument pt. aplanarea conflictelor sociale ca in politica (nu economia) liberala. Marx cere desfiintarea statului si a pietei libere laolalta. BM si FMI implementeaza consensul din Washington care este anti-Cahvez, Castro, Morales, anti-Marx – pro extrema dreapata in America Latina, anti modelul chinezesc, etc.
Eludarea logicii duce la ideea absurda ca o afacere individuala trebuie sa cumpere parghiile politice si sa le subordoneze propriilor interese.
E vorba de draftul intelegerii publicat de wikileaks. Cand cineva crede in globul de cristal nu am argumente.
Aici se termina argumentele. Chestia cu inorogii nu ma intereseaza.
„Red herring. Nu suntem la ospatul lui Plato.”
Parcă stabilisem că renunțăm la discuțiile despre erori logice, câtă vreme o știm din website-uri de „ateism și gândire critică”. A cere cuiva să-și definească termenii, ca și a atrage atenția că anumite construcții ideatice – că noțiuni nu se pot numi – sunt inconsistente nu are cum să fie, niciodată, sub nicio formă și în niciun mod de abordare eroare logică.
Mai ales că nu erau întrebări, ci moduri de a evidenția că, atât timp cât propui un praxis în baza unei cunoașteri, respectiva cunoaștere trebuie să fie pozitivă. Și nu este. Pentru că nu are cum să fie, câtă vreme ceea ce se naște ca efect al consensului nu admite cunoaștere pozitivă, ci doar aproximări tranzitorii.
Ăsta e motivul pentru care formele pe care le îmbracă res publica (și care nu este același lucru cu „binele” public, ci admite cel mult translația în „bun” public), cum ar fi legile, sunt la rându-le tranzitorii. Altminteri n-am fi avut parlamente.
Nevoile comunității sunt și mai vagi și, oricum, imposibil de decelat sub formă de cunoaștere pozitivă.
„Staul coborat din cer este monarhia de drept divin.”
Pentru un „teolog”, măcar prea puțin subtila distincție dintre monarhia de drept divin și civitate dei post-augustiniană se impunea. Puterea unui faraon și cea a unui bazileu bizantin sau a unui împărat roman de neam germanic sunt din zone ontologice diferite.
„Statul modern este instrumentul societatii civile.”
Hai să nu confundăm realul cu idealul, zic. Nici măcar Hegel nu era atât de îndrăzneț.
„O corporatie sau societate non-porofit nu este supusa inspectiei publice si nu raspunde in fata populatiei.”
Asta este cel puțin imprecis. Și ideal, dar mai ales chiar real, și corporația, și ONG-ul sunt auditate de autoritățile de concurență, de cele pentru consumatori, sunt subiect pentru class action etc.
Dar, ce e mai important, arhitectura instituțională nu le permite accesul la putere decât prin modalitatea corupției. Care e o realitate penală.
„Marx nu este progresist”
Ok. Hai să-l citim, mai întâi… Dar pe Marx, nu pe Zizek (altminteri, există marxiști serioși, precum Tamas; lumea nu începe și nu se termină cu clovnul sloven).
„Marx cere desfiintarea statului si a pietei libere laolalta.”
Marx, anarhistul. Doar că asta e fix o ficțiune.
„Eludarea logicii duce la ideea absurda ca o afacere individuala trebuie sa cumpere parghiile politice si sa le subordoneze propriilor interese.”
Afacerile individuale au murit de mult. Cam de când Krupp a vândut acțiuni pe bursă.
***
Iată și globul de cristal: „Acestea permit corporatiilor transantionale sa ignore hotararile curtilor de justitie domestice, sa eludeze legile de protectie a mediului, sa faca politie pe internet, sa limiteze accesul consumatorilor la medicamente generice ieftine, si sa limiteze suveranitatea legislativa a tarilor semnatare.”
***
Inorogii sunt exact pseudo-noțiunile cu care operează marxismul debil în forma sa psihanalitic-psihedelică: bine public, nevoile comunității, obștea care precede individul și multe alte astfel de stafii.
gigi,
🙂 🙂 🙂 cu indulgenta.
La varsta cand voi mergeati la scoala ca o turma de miei ingrasati pentru paste, eu imi semnasem propria declaratie de independenta si imi imparteam timpul intre sapat santuri, fier beton si tapina, pe de o parte, biblioteci, si scoala vietii la cursul seral. Iata aici o lista de carti citite pe cand fostii colegi scriau extemporale. Printre altele am citit tot ce se putea citi de Marx, Engels si Hegel. Desi probabil ca nu am inteles mai mult de jumatate din ce citeam ( 10% in cazul lui Hegel) am avut timp sa diger si uneori sa repet. Asa ca atunci cand citesc ceva de Zizek, Agamben, Badiou, etc. , te rog sa ma crez ca inteleg e citesc.
Ca Marx a propus abolirea statului impreuna cu societatea civila apare deja in explicit Manifest si texte timpurii ca Critica filosofiei hegeliene a dreptului. De fapt, dogma disparitiei treptata a statului este centrala in marxism, pentru ca statul este considerat necesar – de la hegel citire – doar atata vreme cat exista SC ca teren al conflictelor de clasa. Nu ca nu ar fi o utopie, dar ma mira ca nu stii.
De altfel, aici in Us marx si hegel sunt studiati mai ales de dreapta si neocobservatori, pentru ca americanii nu sunt prosti si nu practica ce va predica voua in europa. Aici se aplica ce spunea Socrate despre spartani, ca sunt mai filosofi decat atenienii dar nu lasa sa se vada pt. ca acesta este secretul puterii lor. Americanii stiu ca istoria e tragica dar le place ideea ca liberalii si mai ales europenii sa creada ca au ajuns la capat si sa se ocupe cu verbiaj steril care arata cat de destept e cineva. In US asta se numeste „dick measuring competition”.
P.S. Uitasem sa mentionez ca in tot acest timp m-am ferit de boala franceasca si non-sensuri metafizico-mistice-literare si de aceea mi-am pastrat chiar si intelepciunea in timp ce inima ma conducea in nebunie. Nu intentionez sa ma potcovesc de boli venerice si variantele lor intelectuale nici acum, cand in romania le au pe amandoua pana si cainii cei maidanezi,
@EC
„Ca Marx a propus abolirea statului impreuna cu societatea civila apare deja in explicit Manifest”
Să vedem:
„5. Centralizarea creditului în mîinile statului cu ajutorul unei bănci naţionale cu capital de stat şi cu monopol exclusiv.
6. Centralizarea tuturor mijloacelor de transport în mîinile statului.
7. Sporirea numărului fabricilor de stat, a uneltelor de producţie, desţelenirea şi ameliorarea pămînturilor după un plan general.”
Eu n-am niciun motiv să-l cred pe cuvânt pe Engels. Dar chiar niciunul, câtă vreme și-a pus semnătura pe textul de mai sus.
Acum să-l ascultăm și pe Engels:
„Interferența puterii de stat în afacerile sociale va deveni superfluă într-o sferă sau alta, până va dispărea de la sine. (…) Statul nu este „abolit”, el se spulberă.”
Și mai sunt bucăți în care zice că aparatul de stat o să ajungă la muzeu.
Asta despre partea teoretică. În practică, de la Petersburg și Moscova până la Parisul sau Stockholmul de azi, marxismul a rezultat în cel mai atroce și totalitar etatism.
Despre Hegel, când ăia 10% vor deveni măcar 51%, reluăm discuția. Până atunci, „versetul de meditat”:
„Este NECESAR ca cele ce sunt FINITE, VIAȚA și PROPRIETATEA (posesia), să fie PUSE CA ACCIDENTE”.
Asta este dispariția omului ca individ, nu a statului. Nici pe departe.
***
În rest, se pare că mă confundați cu imbecilul ce conduce NYT. Asta din pricina gândirii taxonomic-cladistice. Ați avut momente în care mă includeați la „leftards”, altele în care săream în categoria „biblia și pușca”. Știu că e greu, la vârsta gonartrozei, dar un pic de mlădiere a gândirii n-a ucis pe nimeni.
Că americanii studiază la greu Hegel și Marx e doar consecința cadoului grecesc făcut de Hitler. Cf. discuția cu Ibrian despre Weber, că pe-acolo a intrat nebunia.
În rest, apropo de Sulzberger Jr., risc și eu o profeție istorică: dacă idioților utili ai lui BHO le iese chestia cu armele, următorul totalitarism se va naște fix în America.
Că uitasem, un exemplu perfect de „dick measuring competition”:
„La varsta cand voi mergeati la scoala ca o turma de miei ingrasati pentru paste, eu imi semnasem propria declaratie de independenta si imi imparteam timpul intre sapat santuri, fier beton si tapina, pe de o parte, biblioteci, si scoala vietii la cursul seral.”
„americanii nu sunt prosti si nu practica ce va predica voua in europa. Aici se aplica ce spunea Socrate despre spartani, ca sunt mai filosofi decat atenienii dar nu lasa sa se vada pt. ca acesta este secretul puterii lor. Americanii stiu ca istoria e tragica dar le place ideea ca liberalii si mai ales europenii sa creada ca au ajuns la capat si sa se ocupe cu verbiaj steril care arata cat de destept e cineva”
La al paișpelea porumbel îi scăpa un pic piciorul…