Galileo

50 Responses to Galileo

 1. beniamin51 says:

  Edi

  E bine ca incurajezi pe adventisti sa citeasca aceste carti interzise .
  Urmarind acelasi scop ,ca si tine, vreau sa reamintesc tuturor iubitorilor de sport,;tenis, fotbal ,.mersul pe bicicleta si colectia de albume cu fotografii de famile , toate aceste lucruri si unele carti au fost interzise de Ellena White prin afirmatia:–„”Domnul mi-a aratat”.

  Catolicii se pare erau impotriva educatiei intelectului si a sportului profesionistinsa Ellena W. era impotriva educatiei fizice . si a intelectului..

  Daca catolicii au interzis arena gladiatorilor si jocurile olimpice , ellena nu a vrut sa fie mai prejos si a interzis chiar si sportul pentru amatori…

  Asa ca aviz amatorilor de fotbal si tenis sau albume cu fotografii. , Nu ve=ti trece examenul cand cazul vostru este prezentat la judecata de cercetare..

  Catolicii au recunoscut ca au gresit in ce-l priveste pe Galileo , .Oare adventistii cand isi vor cere iertare de la Edi, ca l-au „ars” pe rug ?

 2. furtunadragos says:

  Beni 51, Catolicii au recunoscut ca au gresit in ce-l priveste pe Galileo dupa sute de ani, pe atunci era bine pt ei sa tina prostimea in frau, intre granitele terestre si mentale. Astazi isi cer scuze ca sa ni se para noua ca au mai evoluat si au intentii bune. They are the good Guys now.

 3. beni,

  Nu numai pe adventisti ci pe orice true beleiver.

 4. Beni & Dragos,

  “As is well known, the priests are the most evil enemies—but why? Because they are the most impotent. It is because of their impotence that in them hatred grows to monstrous and uncanny proportions, to the most spiritual and poisonous kind of hatred. The truly great haters in world history have always been priests; likewise the most ingenious haters: other kinds of spirit hardly come into consideration when compared with the spirit of priestly vengefulness.”

  ― Friedrich Nietzsche, On the Genealogy of Morals

  Biserica il uraste pe Galileo la fel ca in zilele Inchizitiei. Si pentru ca Beni sa nu se supere, la cursul de origins de la Andrews, Galileo este la fel de urat, dar subiectul este ocolit diplomatic. Dar cei mai mari hateri contemporani, dupa Islam si evreii ortodoxi, sunt fundamentalistii evenghelici.

  „Lumea nu va fi libera pana ultimul tiran nu va fi spanzurat cu intestinele ultimului preot” (Diderot).

  Asta nu se va intampla, deci lumea nu va fi libera niciodata.

 5. „Muștele moarte strică și acresc undelemnul negustorului de unsori; tot așa puțină nebunie biruie înțelepciunea și slava” Cred că este un text potrivit pentru ceea ce se întâmplă uneori aici, mai ales printre comentatori.

 6. furtunadragos says:

  Normal ca urasc pe oricine vrea sa aduca ceva lumina, ei vor sa tina lumea in bezna necunoasterii, sa fie usor de manipulat, sa depinda de ei fie ca e vorba de religie sau politica, mare diferenta nu e intre ele. Cum ar fi ca un preot sau pastor sa conduca un stat ? Tot un drac… Astazi se perfectioneaza doar metodele de mentinere a oamenilor in starea de dobitoci.
  Poate ca si Isus stia ceva Neuro Linguistic Programming, de se tot chinuia sa le explice apostolilor cum sta treaba cu pilda semanatorului intr-o maniera selectiva.

  Bai prostilor (apostolilor), voi trebuie sa le bagati(saditi) oamenilor idei(seminte) in cap(pamant) fara sa mai reveniti sa le mai dati si apa, sau sa mai puneti ingrasamant. Iar daca nu dau roade, dati-i dreacului ca oricum nu sunt facuti din pamant bun, ati aruncat semintele pe pietre, pe drumuri si pe ape.

  Dupa o vreme si-au dat seama ca trebuie sa revina sa intretina samanta ca sa dea rod, asa s-a inventat omiletica, structuri si tipare de predici, tehnici de comunicare, limbaj de programare a predicilor, reportajelor, documentarelor, propaganda in toate formele ei. Pt ca oriunde ai fi sa fi bombardat cu informatii de consum, omul nu e doar consumator de industrie auto, farma, textila, pana si in cutia postala au ajuns, pana si pe ecranul computerului cand vrei sa vezi un video pe yutub. au intrat in casa fara sa le dai voie si sigur intra in minte, in subconstient mai devreme sau mai tarziu.

  Orice sursa de informatie ce pune in pericol integritatea unui sistem trebuie terminata.
  Asa s-a intamplat si cu Eminescu dar in cazul lui au fost inventivi.
  Pentru ei e totul e sa te faca sa crezi tampeniile lor. Si au un avantaj faptul ca oamenii din marea majoritate nu pot acumula, filtra, nu pot selecta, nu pot crea si lucra cu mase de informatii. Chiar daca toti au capacitatile astea, nu sunt invatati sa le dezvolte, ordinele pleaca de sus, tocmai din ministerele de invatamant din lume, mai ales in western world.

  pt cineva poti fi o musca moarta, pt altcineva un negustor de unsori, sau o sursa ce trebuie terminata.

 7. Daca nu exista caderea in pacat, cadea acest meteorit pe bietul om din India ?

  http://edition.cnn.com/2016/02/10/asia/india-meteorite-man-killed/

  Chiar daca nu este sigur ca e un meteorit obiectul care l-a omorat, sa nu uitam ca in Rusia a cazut in urma cu 3 ani unul. Asa ca, intrebarea ramane, ce legatura exista intre caderea in pacat si caderea meteoritilor pe Pamant ?

 8. Ianis says:

  Niciuna 😉
  (totusi, daca era un indian gay, mai mult ca sigur ca a fost pedeapsa divina)

 9. sonatalunii says:

  Va invit la un sondaj (just for recreation) Cine gandeste stiintific?

 10. furtunadragos says:

  E doar un semn.
  Cineva acolo sus s-a saturat de sisteme ce dau erori, nu e multumit de situatia geopolitica si felul in care Terra isi joaca rolul in galaxie si incepe sa isi regleze catarea la prastie.
  Va fi o problema cand va deveni calm, calculat si precis.

 11. Marcus Crassus says:

  „Daca este ceva adevarat despre natura, este ca plantele si animalele par aproape perfect concepute (designed) in mod specific pentru a-si trai viata.”

  Iar Biblia spune ca toti oamenii vor muri ca niste viermi si nimeni nu va tine seama de ei (Iov 4.12-20).
  Acum fireste ca privind in natura totul pare perfect conceput pentru un scop; dar asta nu imi spune nimic despre ceea ce se intampla cu adevarat in natura, ci despre constrangerile creierului meu care proiecteaza agencies, purpose and will peste tot.

  A-l cita pe Coyne fara sa tii cont de contextul in care spunea aceasta tautologie este hilar. Omu’ a fost conceput sa-si traiasca viata pana moare, muntele a fost conceput sa se catere pe el ursii, caprele negre si florile de colt, leul a fost conceput sa stea toata ziua la soare, sa omoare puii rivalilor si sa puna femelele la vanat; caprioara a fost conceputa sa traiasca perfect pana in ziua in care e vanata de leu sau ramane fara mancare, iar daca a ramas fara mancare asta e tot dovada de intelligent design, fiindca mancarea i-a ajuns atata timp cat a fost in viata; dupa ce a murit, normal ca nu-i mai trebuie.
  98% din totalul estimat de specii care au trait vreodata au disparut; dar si aici e tot dovada de ID, caci fiecare specie a apucat sa-si traiasca viata si cand i s-au terminat resursele a lasat loc si altora sa se bucure de conditiile perfecte.

 12. furtunadragos says:

  Se va dezvolta si industria de armament, de la aramid-kevlar vor trece la umbrele de tabla, oamenii de stiinta vor calcula cat zahar si kno3 e nevoie sa trimita pe orbita tunuri de 100 de tone din epoca victoriana ca cel din Gibraltar sa se bata cu extraterestrii inarmati cu o prastie sau vreo catapulta ciudata.

  Poate pentru alte civilizatii extraterestre avansate terra e doar un camp nelucrat, plin de buruieni si cartite arogante, neinteresant. Decat sa vina sa ne viziteze, mai bine se uita pe yutub si arunca cu pietre.

 13. sonatalunii says:

  Marcus, comentariul tau mi-a dat o idee si ca atare mi-am schimbat sloganul. Deocamdata spun doar atat: inca nu ai inteles sondajul. Votul este deschis pentru 7 zile, pana pe 18 Februarie, dupa care voi oferi o analiza si explicatii.

  In ce priveste ID, cred ca esti prizonier unor conceptii gresite, intotdeauna rauvoitoare. Pe langa asta, eu nu subscriu la nici o forma de ID in felul in care este acum inteles, revendicat, sau se discuta despre el. Am un brand original. 🙂

 14. Asa s-a intamplat si cu Eminescu dar in cazul lui au fost inventivi.

  Ca de exemplu Patapievici? ‘Eminescu este cadavrul din debara de care trebuie sa scapam pentru a intra in Europa’. I-am iertat lui Paunescu toate pacatele pentru urmatoarele:

  Sunt amestecate toate şi nimic nu se discerne,

  Ca ocnaş, poetul sapă-n sarea lacrimii materne,

  În zadar el scrie carte la neştiutori de carte,

  Moare iarăşi Eminescu într-o ţară numai moarte

  În zadar el dovedeşte că Românul plânsu-i-s-a,

  Când Românu-ncet dispare, de la Nistru, pân-la Tisa,

  Clopotele se-mpreună, într-un cântec trist cu toaca,

  E vândută ţara noastră, nu se ştie cui, săraca.

  Teorii înşelătoare ţin bărbaţii ei de frunte,

  Creşte Doina, ca o boală, de la Mare, pân-la Munte

  Şi, în ornicele toate, vine iar aceeaşi eră,

  Moare iarăşi Eminescu, într-o clinică mizeră.

  Mor valorile întruna, pe când mama le tot naşte,

  Paradoxul Învierii mai proclamă Zi de Paşte,

  Geniul neamului se stinge, în risipa criminală,

  Cămătari de pretutindeni şi localnici ne înşală.

  S-au deschis mai multe cârciumi ca lăcaşuri de cultură,

  Curg otrăvuri, protejate în gândire şi-n natură,

  Moare iarăşi Eminescu şi bezmeticii îl latră,

  Capul lui, cu geniu-ntr-însul, e izbit din nou de-o piatră

 15. VDC,

  Un prieten care crestea porumbei mi-a povestit despre o pereche de masculi care gangureau impreuna si nu erau interesati catusi de putin de porumbite. Atunci am inteles de ce au a cazut asteroidul ala peste dionosauri.

 16. De ce este Galileo si nu Kepler parintele revolutiei stiintifice? Pentru ca Kepler cauta disperat sa gaseasca „armonia universala”, compara cele sapte planete cu cele sapte note, si sustinea ca legile care-i poarta numele ne ajuta sa intelegem muzica sferelor care il desfateaza pe Dumnezeu si pe ingeri. Galileo a spus „talk for the bull” si l-a exclus cu totul pe Kepler din argumentatia sa, macar ca Kepler raspundea la principala obiectie a iezuitilor: absenta unui model matematic care sa prezica revolutia planetelor la fel de exact ca ptolemeu.

  In mod asemenator, Newton lasa loc pentru design, ceasornicul trebuie reglat din cand in cand, dar vine Laplace, face toate calculele, si spune catre Napoleon: „nu am nevoie de aceasta ipoteza”.

  Apoi vine LC sa ne explice de ce e „Sonata Lunii” de la Satana – aviz amatorilor 🙂 – ca Dumnezeu a pus semnatura lui in 7/3 si in muzica si in porunci, si asa cum Papa a umblat la porunca a 4-a si ateii la a 7-a tot asa a facut si Beethoven cu nu stiu ce masura (sa ma jute sonata). Aici raspunde Galileo in prima zi a Dialogului: astea sunt idiotenii pe care le-au raspandit pytagorenii ca sa ofere curiosilor un red herring/urma falsa pentru a-si proteja secretele.

  In sfarsit vine dr. Baldwin cu PhD la Univ of Chicago ca se invart Eliade si Culianu in mormant, si spune ca:

  1. Epiglota nu putea sa se dezvolte treptat intr-un animal fara epiglora ca-i intra mancarea pe trahee si disparea fara urmasi.

  2. Cum s-au transfromat treptat dintii balenei in „balene” ca murea de foame bietul animal fara proteza.

  Ridic mana si zic: „bai nene (ma rog, nu chiar asa):

  1. asta este argumentul antilamrckian al lui Wiliam Paley pe care l-a spulberat Darwin cu selectia naturala. Epiglota a fost o trasatura accidentala a lunhfishului (alti pesti se descurca bine fara epiglota) care i-a permis sa iasa pe uscat, si de acolo au mostenit-o toate vertebratele terstre, nu invers.

  2. Dintii balenei si balenele sunt codate de gene diferite, asa ca nu s-au transformat dintii in balene.

  Acum, exista sens in univers?

  Spune marele Wittgenstein (cer scuze domnilor AI, Arvinte si Ibrian pentru pomenirea acestui nume): Sensul lumii trebuie sa fie inafara lumii. In lume totul este cum asa cum este nimic nu are sens si valoare. Pe langa lucrurile despre care nu putem vorbi trebuie sa trecem mai departe in tacere.

  Nu putem gasi design in univers. „The rest is silence”.

 17. sisif says:

  Edi, citeste intregul articol al lui Patapievici. Nu spune ce crezi tu.

  http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=7225

 18. polihronu says:

  „Am un brand original.”

  De ID. Deci ramine cum am stabilit.

 19. sisif,

  Stiu ca o spune ca sarcasm, nu este cool, etc. In principiu asta este si idea, Eminecu este incompatibil cu noua cultura de consum.

 20. sonatalunii says:

  „Apoi vine LC sa ne explice de ce e „Sonata Lunii” de la Satana…”

  Aha, acum inteleg de ce ai spus ca suntem amandoi „satane”.

  „… cum Papa a umblat la porunca a 4-a si ateii la a 7-a tot asa a facut si Beethoven cu nu stiu ce masura (sa ma jute sonata)”

  Eu sunt dispus sa ajut dar, stiintific cum sunt, mi-ar trebui textul lui LC sa fac o treaba buna. Intre timp ofer cateva „armonice” la ajutor. Pe vremea Evului Mediu, „diabolus in musica” era cvarta mare, fa-si, re-sol diez, etc. Nu vei gasi chant Gregorian sa aiba doua sunete consecutive la acest interval. Odata cu Reformatiunea au cazut si indulgentele si cvarta mare. Coralul este inclus in reforma de Luther si Bach il duce la perfectiune. Insa cum LC e mai catolic decat papa, el a inventat o serie intreaga de pacate in muzica, astfel ca, prin evitarea lor, sa ajungem la o „neprihanire mai presus de cea a fariseilor”. Unul din pacate era muzica mai saltareata, punctata, cum era „Cand vom trece noi odata…”. Un alt pacat era masura de 3 timpi (3/4, 3/8. 6/8, etc.), pai ce, noi dansam in biserica? Un pacat de neiertat era sincopa. A muncit din greu sa modifice cantarile care aveau vreo sincopa prapadita pe-acolo. Deasemenea, contrapunctul era interzis, cum si schimbarile de masura. Nu mai amintesc de textele care erau considerate „usuratice” (Ce bine e cand tot mereu la bratul Sau ma sprijin eu). Lista e mai lunga, dar revin la Beethoven. Lui LC i-ar fi placut un Beethoven castrat si cu peruca. Doar ca Beethoven era un mic vagabond rebel, uneori ursuz, alteori iubaretz (tz, tz, tz). Sonata Lunii incepe cu o prima parte melancolico-meditativa, tempo linistit si constant, dar a doua parte este plina de contrapunct si sincope, iar a treia are toate pacatele! Eu zic ca satanele alea doua sa se plece pe genunchi si sa se roage sa-i schimbe Domnul inima lui LC. Si daca dupa prima rugaciune nu se vede o schimbare, sa se plece din nou la staruinta, si daca nici de data asta nu face Domnul o inima de carne din aia de piatra, sa se plece satanele pe genunchi din nou si sa strige la Domnul sa-i schimbe odata inima! Chiar daca nu vrea! 🙂

 21. sonatalunii says:

  Da, imponderabilu’, asa este. ID de la Impossible Descent.

 22. geronimo1123 says:

  sonatalunii,

  Citatele din acel sondaj sunt scoase din context (cum de altfel am fost educati de mici sa facem asta). De exemplu, tot din Richard Dawkins, Selfish Gene : „There is no need to think of design or purpose or directness. If a group of atoms in the presence of energy falls into stable pattern it will tend to stay that way. The earliest form of natural selection was simply a selection of stable forms and a rejection of stable ones.” Este foarte probabil ca si celelalte sa fie la fel.

 23. geronimo1123 says:

  Pentru cei carora le plac „profetiile” stiintifice si „implinirea” lor – https://youtu.be/DoOPEPVYAnU

 24. polihronu says:

  „ID de la Impossible Descent.”

  Adica n-ai o teorie despre origini, ci despre cum nu functioneaza o alta teorie. Meh. Asta e fix ID.

  Cit despre schimbatul inimii lui LC, aia da evolutie imposibila 😛 Nici dl. Zeu nu are resurse pentru asa ceva.

 25. taranprost says:

  Edy – o fraza dintr-un roman de Fitzgerald pe care-l citesc acum m-a dus cu gandul la dv. – „Either you think – or else others have to think for you and take power from you, pervert and discipline your natural tastes, civilize and sterilize you.”

 26. sonatalunii says:

  geronimo1123,

  Toate citatele sunt, nu-i asa? scoase din context. Insa citește răspunsul meu pentru Marcus. Facem analiza mai tarziu.

 27. sonatalunii says:

  Poli,
  Fii liniștit, ca eu am o teorie despre origini, doar ca tu nu esti pregătit s-o înțelegi.

 28. geronimo1123 says:

  sonatalunii,

  Tot „ameninti” cu o teorie despre origini pe care nu oricine o poate intelege. Dupa cum s-a dovedit de curand ca si cele mai „nebune” idei ale lui Einstein s-au demonstrat stiintific, chiar si dupa 100 de ani, de ce nu iti prezinti ideea, poate vom fi si noi martori la o „nebunie” stiintifica.

  Desi par un pic sarcastic, chiar as fi curios ce teorie ai.

 29. Ianis says:

  geronimo1123, tine-ti respiratia, sonata se pregateste sa descopere Intelligent Design (de mai bine de 1-2 ani tot o reinventeaza cu alt nume din alta palarie 🙂 )

 30. sonatalunii says:

  geronimo1123,

  Dacă ai reținut faptul ca eu nu consider nici TE o teorie științifică, vei înțelege ca nici o forma de ID nu poate fi o teorie științifică, asta datorită concepțiilor post-Popperiene despre știința. Evident, cand schimb croșeuri cu Poli, folosim „teorie” in sens colocvial. Nu ma deranjează sarcasmul. Ce i-am spus lui Poli nu are de-a face cu intelectul lui, ci cu faptul ca „his heart is not in the right place”. Deci, nu am in sens științific o teorie despre origini. Am doar o ipoteza de lucru. De altfel, la ora asta ma îndoiesc ca bom avea vreodată o teorie științifică despre origini (vad aici o contradicție de termeni). Insa da, Poli, investigația si eliminarea erorilor este „sine qua non” in știința. Nu pot accepta o teorie pe argumentul ca „e tot ce avem mai bun la ora actuala”.

  Ianis e circar. El nici măcar nu e-nstare sa facă deosebire între BICEP2 si LIGO, sau între diferitele forme de valuri gravitaționale.

  „Astronomers working on the Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization (BICEP2) telescope at the South Pole have withdrawn their claim to have found the first evidence for the primordial „B-mode” polarization of the cosmic microwave background (CMB).Feb 3, 2015

 31. Ianis says:

  La replici de tipul „eu am o teorie despre origini” nu pot fi decat circar.

  Intrebare la radio Erevan:
  E adevarat ca sonatalunii are o teorie noua despre origini?
  Da, e adevarat. Cu specificatia ca nu e de loc noua, nu este teorie stiintifica si nu este despre origini 🙂

 32. sonatalunii,

  Teoria Evolutiei, Teoria Big Bang si Modelul Atomic sunt Modele Matematice. Am inclus intentionat Modelul Atomic.
  Avem fapte (observatii directe, observatii indirecte, masuratori). Nimeni nu a fost acolo sa vada. Dar exista fapte irefutabile (ex: pt. Modelul Big Bang viteza luminii, pt. Teoria Evolutiei mutatiile din ADN, fosile foarte vechi etc.). Sigurele explicatii stiintifice pt toate astea sunt aceste Modele Matematice.
  Nu stiu cat esti tu de familiarziat cu acest termen sau cat de bine intelegi acest concept (Model Matematic – nu e un simplu joc de cuvinte, – un curs de Teoria Sistemelor cred ca te-ar lamuri. Cred ca tu nu intelegi termenii acestia: Teorie stiintifica, Model Matematic, altfel nu ai fi scris: „eu nu consider nici TE o teorie științifică”).

  Vorba lui Edi, dam citate din alti autori, jonglam cu cuvinte sofisticate dar nu reusim sa spunem in cuvintele noastre despre ce este vorba.

 33. polihronu says:

  „am o teorie despre origini, doar ca”

  Bullshit.

 34. polihronu says:

  „doar o ipoteza de lucru”

  Aham. Si cam cum „lucrezi” tu pe ipoteza asta?

 35. polihronu says:

  „his heart is not in the right place”

  Si n-o sa fie niciodata, ca m-am saturat de adevaruri care se pricep doar prin demisia gindirii.

 36. lampadaru says:

  @VDC
  fara logica si empirie ghici teologie ce-i !

 37. polihronu says:

  „Nu pot accepta o teorie pe argumentul ca „e tot ce avem mai bun la ora actuala”.”

  „E tot ce avem mai bun la ora actuala” nu este nicidecum un argument in favoarea TE, ci doar o constatare. Nu ai nicio teorie stiintifica concurenta. Si nu ma deranjeaza sa incerci sa infirmi TE – doamne feri! Doar ca nu poti face asta aratind cu degetul catre ceea ce teoria inca nu acopera (satisfacator), in timp ce ignori sumedenia de argumente in favoarea ei. Si, in plus, repet: sa muncesti atit de sirguincios la demontarea unei teorii stiintifice, numai pentru a-ti pune fara mustrari de constiinta toate ouale in cosul povestilor zeului, e lame, mister, so damn lame.

 38. Prieteni nostrii pastorii/preotii/parintiii care ne-au sufocat cu religia au avut un pont foarte puternic: argumentul din ignoranta. Si pt ca oamenii nu au raspunsuri la multe intrebari, era numai normal sa accepte ce li se spune: Satana a facut veninul la animale, Satana a facut vulcanii si cutremurele, etc. Pt ca oamenii de stiinta nu au inca o explicatie coerenta pt toate intrebarile, prietenii nostrii pastorii pot veni cu argumentul din ignoranta.
  Nici noi scepticii, nu suntem prosti, ne intreba si noi cum a fost posibil sa apara un creier atat de inteligent prin selectie naturala si pt ca nu avem un raspuns, tentatia este foarte mare sa inchidem ochii la orice argument. Dar asa cum s-a mai spus, stiinta cauta cauze naturale si e normal sa fie asa.

 39. Ianis says:

  Era sa uit: Happy Darwins’s Day!

 40. Marcus Crassus says:

  Edi,
  Sigur ca m-as bucura sa existe un sens in afara lumii; pot sa sper in asa ceva, dar asta nu trebuie sa ma duca la o masturbare intelectuala de genul ‘hainele imparatului’, cum fac toti IDstii. Daca tot speram ca viata nu e un simplu accident, cel mai bun lucru prin care putem face asta este celebrarea absurdului \m/

 41. sonatalunii says:

  Poli, toți suntem in coșul poveștilor zeului, cu sau fără oua.

 42. polihronu says:

  You keep telling yourself that.

 43. sonatalunii says:

  Edi,

  Cum nu am idee la ce se refera LC, nu pot decat sa speculez. E posibil sa fie vorba de masura 188 din partea a treia, Presto Agitato (e la pagina 23 din acest document), unde LC probabil nu intelege notatia muzicala, si asta are de-a face cu faptul ca, prin educatie, el gandeste ca un violonist. Pentru un pianist, mai ales cineva care a studiat Chopin, masura nu prezinta nici o dificultate de intelegere.

  Pe scurt, masura este de 4 timpi. Deja este acolo un acord de note intregi, deci un acord care umple masura. De aici intrebarea: cum mai ingramadesti in aceeasi masura inca 27 de optimi legate de o bara simpla, si 3 patrimi, adica 3 timpi? Aceasta notatie este un nonsens pentru un legalist, pentru ca ar rezulta intr-o masura de 20.5 timpi. Dar un pianist stie ca in timp ce foloseste pedala de picior pentru a lasa acordul sa resune toata masura, cu mana dreapta „bagatelizeaza” acele note multe (mai mici decat notele normale) si de regula acestea se canta „ad libitum”, adica dupa dorinta interpretului. Invit pe Poli si gigialuarvinte sa-si ofere si ei opinia.

 44. polihronu says:

  Ma indoiesc ca Lucica e prost. Dar stim sigur ca Lucica e puternic colorat ideologic. Asa ca cel mai probabil se refera la catenele de diminished sevenths (mai succint in engleza) din chiar prima miscare a sonatei. Nu ca Beethoven a fost primul care sa se dedea la asa demonism, da’ e poate primu’ care l-a interpretat pozitiv – ca semn al unei fascinatii sinistre (sau al dorintei suspendate), nu al unei amenintari stridente sau al unui tragism malefic (ca la Bach, in strigatul de „Baraba” din nu mai stiu care ‘pasiune’). Si da, acordul micsorat cu septima micsorata nu e decit o imbirligare de tritonuri.

 45. sonatalunii says:

  Poli,

  Interesantă analiza ta, se poate sa ai dreptate. Iată ce scrie, dintr-un alt unghi, Ioan Elixir:

  „,,Un om, un foarte mare muzician, un colos al muzicii, dezamagit de starea sa care se agrava si îl însingura, îl departa de semeni, îl deranja sa-si faca profesia, îngrozit de surzenia sa, deprimat, crezând ca este cel mai mare nenorocit si nedreptatit,vrea sa se omoare, dar Dumnezeu îl salveaza.

  Noaptea merge pe o stradă, hotarât sa termine cu viata, lânga el apare o fată oarba. Vezi, Dumnezeu lucreaza prin oameni. El îi spune ce frumos este cerul senin si cât de minunata este luna, ea exclama: Doamne, cât de mult mi-ași dori sa vad si eu si sa ma bucur ca acest om. Plin de rușine muzicianul ia fata si o duce la el acasa, se aseaza la pian si-i cânta, Sonata lunii, Duhul lui Dumnezeu îi dă o mare forta de creatie si fata plânge simtind prin muzica, prin auzul pe care compozitorul îl pierduse, ceeace ea nu putea vedea.”

 46. polihronu says:

  Lixirica nu face decit sa reia, in scopuri moralizatoare, o veche legenda romantioasa.

 47. polihronu says:

  „cel mai bun lucru… este celebrarea absurdului”

  Bine ma, si unde se „celebreaza absurdul” mai abitir decit prin biserici? 🙂

 48. sonatalunii says:

  Poli,

  Eu sunt mai simplu, nu inteleg ce inseamna „celebrarea absurdului”, cum nici ideea de „sens in afara lumii”. Daca nu exista sens in lumea asta, la ce bun o idee/speranta de un sens in afara universului? Este un alt „God of the Gaps” a lui Edi & Wittgenstein?

 49. polihronu says:

  „Daca nu exista sens in lumea asta, la ce bun o idee/speranta de sens in afara universului?”

  Edi poate sa-ti lamureasca intelesul lui. Trebuie doar sa observ ca tu insuti, ca teist, situezi sensul lumii cel mai probabil in afara universului. Cit despre Wittgi, lumea inca se cearta pe misticismu’ lui.

 50. furtunadragos says:

  A fost si este esential fenomenul Eminescu, un fel de Isus pt Romani cititi, cu ceva coloana vertebrala, in functie de apreciere vezi diferenta dintre un om si o nevertebrata gen Patapievici si multi altii dinaintea lui. Cand vrei sa instalezi intr-o tara monarhie germanica sau un fel de Democratie, sau orice alta forma de guvernamant trebuie sa le elimini pe cat posibil identitatea populatiei, e greu, munca de generatii, dar se poate. Primele sisteme atacate sunt cele armate, apoi urmeaza cele de invatamant si cele religioase. Martor e evolutia lumii vestice. ce nu se mai identifica cu nimic, etnii fara identitate. Sunt procese ireversibile.

  Bernie Kerik, Gustl Mollath, Assange, bune exemple autohtone despre cum functioneaza lumea.
  Cele mai multe descoperiri In lumea stiintei, istoriei sunt tinute bine la naftalina, departe de ochii curiosilor si in ziua de azi. Ce se vede sau ajunge la suprafata uneori, e doar material interpretabil.
  Indiferent cum se doreste a fi viitorul, prezentul influenteaza viitorul, asa poate fi prevazut si nu arata spre bine. Iar cu cei ce il influenteaza e bine sa nu te pui ca n-are rost si nu se merita.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: