Yahweh vs. Ashtoreth: marea lupta pentru baile publice

Intr-o vreme pierduta in zona crepusculara a istoriei, Ashtoreth/Astartea era sotia lui Yahweh. Trebuie sa adaug pentru cei surprinsi de afirmatia mea ca israelitii nu erau monoteisti la inceputul mileniului I IH. Nu erau nici singurii inchinatori ai lui Yahweh din Canaan. Diferenta dintre ei si celelalte triburi era ca israelitii se inchinau doar lui Yahweh, fara sa conteste existenta altor zei. Divortul dintre Yahweh si Ashtoreth a fost probabil o etapa in procesul de radicalizare henoteista a yahwismului.

Divortul a creiat o problema noua pentru doua clase de inchinatori: femeile si famenii.

In antichitate, zeii si templele erau institutii reprezentative. O zeitate feminina insemna imputernicirea cultica si civila a femeii. Cine nu avea un zeu sau o zeita pe care sa jure nu putea face contracte, nu putea depune marturie in tribunal, si nu avea o instanta suprema la care sa apeleze pentru dreptate sau protectie. Patriarhalismul radical al lui Yahweh a impins femeia la periferia societatii. Cum era de asteptat, femeile s-au unit intr-un cult secret al zeitei. Faimosul episod cu femeia de la coltul strazii din Proverbe face aluzie la un astfel de cult. Raspunsul patriarhal a fost prompt. Daca voiai sa scapi de o sotie nedorita era suficient sa o denunti ca se inchina la Ashtoreth. Socrul si cumnatii, singura instanta la care sotia putea apela in caz de abuz, ar fi fost primii sa ridice piatra in executia publica.

O alta clasa reprezentata de Ashtoreth erau transexualii. Acestia erau barbati carora zeita le poruncise sa devina femei. Nu era vorba despre placere. Ritualul de initiere consta in strivirea testiculelor intre doua pietre. Era o jertfa din dragoste fata de zeita, facuta la porunca ei irezistibila.

Psihanalistul modern va aseza pulsiuni abisale in locul zeitei, dar ma indoiesc ca are o explicatie satisfacatoare. Sunt multe lucruri pe care nu le intelegem cu privire la mintea noastra. Anticii asezau acolo un zeu. Crestinul traditional vede posesie demonica. Omul modern cauta sa inteleaga procesul natural.

Reactia mozaica impotriva transexualilor a fost violenta. Femeia era inferioara dar facea parte din ordinea cosmica. Transexualul era o amenintare la aceasta ordine, insemna intoarcerea la haosul primordial, inainte de despartirea elementelor. Au fost date legi care sa apere ordinea cosmica, cum ar fi interzicera amestecului de seminte, bou si magar la plug, amestecul de textile in haine, evreu si goim, barbat si femeie, vesminte de sex opus. Ashtoreth ajunge divinitatea haosului, zeita infernului si a mortii. Razboiul religios impotriva lui Ashtoreth cerea excludera femeilor, famenilor, si transexualilor din templu, si curatirea societatii de transexuali prin solutii finale.

Trebuie sa repet ca transexualul nu este in mod necesar homosexual, si nici nu isi schimba genul sau sexul de placere. Ceea ce era pus candva pe seama zeitei este acum atribuit unei crize de identitate sexuala pe care nu o intelege decat cel care o are. Un caz cunoscut este Chelsea/Bradley Manning. La capatul opus al spectrului ideologic cunoastem cazul mai putin mediatizat al lui Edgar Hoover, primul director FBI si inventatorul laboratorului forensic modern. La fel ca inchinatorul transexual al lui Inanna in Sumer, sau al lui Ashtoreth in Canaan, transexualul modern este torturat de puteri si impulsuri pe care nu le poate controla.

Legiuitorii din North Carolina au reinventat W.C.-ul public ca templu Yahwist. W.C-ul de barbati este curtea dinlauntru. Lady’s room este curtea din afara templului. Transexualii nu au loc in templu W.C. De fapt nu au dreptul la existenta. Mai ales atunci cand dictonul cartezian este schimbat prin inlocuirea verbului “ Cogito” cu activitati ale sistemului nervos vegetativ.

Exista doua asemenari majore intre politicieni si preoti/invatatorii Legii. Mai intai, ambele clase se ocupa de probleme imaginare pentru a distrage publicul de la incompetenta lor in sfera celor reale. In cazul nostru, idea protejarii femeilor-din-curtea-din-afara-templului de voyeurism, exhibitionism, viol, si tot felul de perversiuni pe care tasatura nu le suporta, este un om de paie. Locul preferat pentru asemenea activitati este curtea dinlauntru. Asta a dovedit-o printre altii senatorul republican Larry Craig, campion al valorilor familiei, care a imbogatit vocabularul anglo-american cu idiomul “to take a wide stance”. Aici trecem la a doua asemanare: la fel ca preotii/invatatorii Legii, politicienii sunt ipocriti.

Nu ca liberalii ar fi mai buni. In viziunea lor, este vorba despre ascutirea luptei de clasa intre opresorul universal, barbatul alb-straight, si piramida minoritatilor oprimate. Pe prima treapta sub barbatul alb-straight se afla femeia alba-straight, oprimata dar si opresoare prin poztia ei privileagiata. Urmeaza “celelalte culturi”, apoi negrii, mexicanii, “comunitatea” GLBT, si, la baza piramidei, victima absoluta, asa zisa religie a pacii, impotriva careia barbatul alb-straight face cruciada pe toate meridianele si paralelele, uneori in alianta cu alte culturi oprimate care nu inteleg cine este adevaratul dusman. Problema bailor publice ar fi problema oprimarii minoritatii GLBT de catre femeia alba-straight in alianta cu stapanul ei care i-a indus Stockholm syndrome.

De fapt, ce avem aici este repetarea hegeliana a istoriei ca comedie. Este razboiul religios dintre Yahweh si Ashtoreth rejucat ca circ politic. Locul templului l-a luat W.C.-ul ca spatiu sacru (Eliade ar fi scris un apendix la Le Sacre et le Profane). Nu este o surpriza. Cu rugaciunea afara din scoala, cele zece porunci scoase din tribunal, si candidatura lui Ted Cruz pusa la vanzare de Planned Parenthood, W,C.-ul a ramas ultima fortareata impotriva secularismului.

13 Responses to Yahweh vs. Ashtoreth: marea lupta pentru baile publice

 1. wow ,Edi , ai intrecut orice asteptari ! nici LGBT cu a lor agenda nu au gandit atat de adanc ! ce argumentare , ce paralela intre antic si modern ! m-ai bulversat ! si eu gandeam despre mine insumi ca pot gasi explicatie la toate ! asta e darul tau, ca la Cernica sau Andrews au inca restrooms cu restrictii ! sunt curios pana unde poate ajunge omul cu gandirea sa liberal-progresista ?
  Banc : Un om în vîrstă doreşte să emigreze. La completarea formalităţilor, este întrebat de către oficialităţi de ce.
  – Datorită homosexualităţii…
  – Cum aşa?
  – Păi, în timpul naziştilor se pedepsea chiar cu moartea, după aceea cu închisoare, iar acum este permisă prin lege. Aş dori să emigrez pînă nu devine obligatorie.
  Eu demult am considerat ca asta nu e banc ci profetie ! 🙂

 2. BDT,

  Doamne fereste de liberali. I’d rather go for the A-word.

  In germania nazista erau pedepsiti reformati doar „efeminatii”. Executati erau doar cei care se dadeau la copii. Sa nu uitam ca SA erau „alte kamaraden” dupa model grec si beraria lui Hitler din Munchen era frecventata de homosexuali, nici cu cine era Ernst Rohm in pat in noptea cutitelor lungi. Cat despre Cernica si Andrews… hm, hm. Mai bine ma abtin. Pot doar sa spun ca nu am incredere in iubirea frateasca in seminarii si (alte) puscarii.

  Transexualii pot fi homosexuali dar nu asta ii defineste. Evidence suggests that people who identify with a gender different from the one they were assigned at birth, may do so not just due to psychological or behavioral causes, but also biological ones related to their genetics, the makeup of their brains, or prenatal exposure to hormones.[1]

 3. Edi Constantinescu, de ce nu se mai pot vedea emisiunile mai vechi de pe site din ciclul Anno Domini sau Logos? Ori e ceva cu calculatorul meu ori e ceva cu site-ul.

 4. Ia uitati cum Ioan Petru Culianu, cunoscutul cercetator in domeniul istoriei religiei si atropologiei, se straduieste sa ne convinga intr-un articol cum ca Inchizitia a fost cel mai bun si mai onest tribunal din lume, ca nu au ars niciodata femei pe rug sub acuzatia de vrajitorie si ca numai protestantii ardeau vrajitoare. Aici e articolul. Ce parere aveti ?

  https://culianu.wordpress.com/2009/07/05/inchizitia-cel-mai-bun-tribunal-din-lume-i-p-culianu/

 5. furtunadragos says:

  1. Catolicii au dat foc la baba oarba din vremea lor, protestanții cu scutece catolice au turnat benzină. Au dat foc la oameni bolnavi de epilepsie și alzheimer, n-are de unde să știe dacă a judecat tribunalul după un sistem onest. Adevărat sau Fals ?

  2. Oricine ar putea spune: Ce protestanți ? Ce catolici ? Ce creștini sunt in germania ?
  După ce se roagă în biserici indiferent de zilele de închinare, ies afară pe porți înjurând orice ființă le e necuoscută și străină. Adevărat sau Fals ?

  3. Face parte din categoria: Ungurii au fost primii în ardeal. Dacii au învățat limba română de la romani, ei nu știau să vorbească. Romanii cucerind doar 14 % din teritoriu Dac, ceilalți daci, 86% au învățat limba prin telepatie. Adevărat sau Fals ?

  Spaniolii au născocit inchiziția ? Sau biserica, religia majoritară care conducea Spania ?
  Să fi fost un pretext, o declarație de război împotriva celor ce nu se lasă exploatați în turmă ?

  Domnu savantu Culianu, spune el un pic de adevăr dar nu pe totul, rămâne în categoria preoților mincinoși. Doar n-o să supere el pe cei ce fac regula, majoritatea ..
  Ca mulți alții după 89, a fost plătit să scrie un articol ce îți induce impresia că numai protestanții sunt răi. Un punct de vedere neobiectiv, neechilibrat.

  Anyway…, Todos mundos es loco !

 6. taranprost says:

  Incantat ca (aproape) intotdeauna de articolul dvs.,de paralele facute,de finetea ironiei (nu chiar) subterane.Aveti noroc ca adventistii sunt prea tampiti ca sa va ia in serios, ca var omori cu pietre.Thomas Mann a fost cel care m-a bulversat primul cu privire la impuritatea religiei israelite primare(patriarhi). Mi-ar placea sa cred ca varsta dvs. voi avea aceeasi prospetime intelectuala,aceeasi deschidere fata de noul „substantial”,nu de ambalaje.

 7. taranprost says:

  Am citit acum vreun an romanul „Catch 22” si am fost incantat.Nu am mai avut o asemenea senzatie de originalitate de la citirea a „O suta de ani de singuratate”.N-am mai intalnit pe nimeni care sa fi citit cartea si mi-ar placea sa aflu proiectia ei in S.U.A..Am vazut recent intr-un film o femeie citind-o,dar atat.Pe coperta scria ca este un best -seller,dar asa sunt si romanele lui Zweig.

 8. AV,

  Era in perioada anticomunismului de mucava din anii ’90. Culianu face un act dezonorabil pt. un om de stiinta, nu ca argumentul respectiv nu ar fi familiar in apologetica catolica sau la diversi reactionari. RL era mai mult ideologie decat jurnalism si dihotomia comunism-neo-conservatism era trambitata triumfalistic de o clasa de oameni care au avut apoi ocazia sa ne arate ce pot in razboaie fara sfarsit, inegalitati sociale si criza economica. Idea era ca cu cat suntem mai departe de comunism cu atat mai bine, chiar daca aceasta distantare insemna cripto-fascism sau restaurationism medieval.

 9. Am verificat AD si am obtinut acelasi rezultatat. Voi incerca sa rezolv problema.

 10. Catch 22 este un clasic. Best-seller este Tom Clancy. America nu se prostise inca atunci cand Heller a publicat C22.

 11. Ianis says:

  Eddie, AV
  Anno Domini e din nou accesibil. Se pare ca WordPress a facut ceva modificari pentru citirea linkurilor de pe Vimeo.
  Pentru reactivarea videourilor am intrat in fiecare pagina prin Editare si am salvat prin Update.

  (am trecut prin toate categoriile si le-am verificat; daca mai vedeti vreun video cu probleme, va rog sa anuntati)

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: