De vorba cu Nicolae Banicioiu

31 Responses to De vorba cu Nicolae Banicioiu

 1. sunt singurul care crede ca domnul ministrul al sanatatii nu stie ce e homeopatia? Nu e vb de homeopatia aia cu care Dawkins da de pamant ?

 2. Sonata says:

  @ Octavian Matei

  Da, cred ca esti singurul. Dl. ministru știe ce vorbește, iar Dawkins mai bine s-ar da pe sine însuși cu capul de pământ.

 3. Ianis says:

  Octavian Matei
  Domnul ex-ministru confunda homeopatia cu tratamentele babesti (traditionale). El mai afirma ca ar fi complementara medicinii main-stream (o gafa, dupa parerea mea, dar nu vreau sa dezvolt subiectul, doar faptul ca a fost ministru si amicu’ lui Ponta intru pradaciunea tarii, e un semnal de alarma suficient)
  In locul lui Eddie, l-as fi intrebat despre scandalul Hexi Pharma; posibil sa mai auzim numele acestui politician in acest context, in functie de evolutia anchetei.

  Intre timp, ia uite ce se mai intampla in Romania (ignora opinia anterioara, apartine unui emigrant si adept al dogmei pseudo-stiintifice numita pompos „Reforma Sanatatii” 🙂 ):
  Viitorul medicinei? Colaborarea dintre clasic si homeopatie
  Subtitlu:

  Preasfinţitul Paisie, consulul general al Germaniei la Timişoara, Klaus Olasz, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara şi zeci de medici au luat parte miercuri, la Primăria Timişoara, la deschiderea conferinţei internaţionale cu tema Homeopatia, medicina mileniului III – Ştiinţă şi Artă.

  si apoi

  „Homeopatia este o metodă divină de tratament. Cred că viitorul în medicină va fi o cooperare între medicina clasică şi medicina homeopată”

  Ceremonie pentru un laureat al Premiului Nobel Alternativ pentru Homeopatie la UMF Timisoara

  Lumea academică timişoreană îl va avea oaspete pe George Vithoulkas, laureat al Premiului Nobel Alternativ 1996. Considerat drept cel mai însemnat homeopat contemporan, el va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.

  Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-prima universitate din tara care introduce cursuri de Homeopatie
  Informatii despre curs pe site-ul UMF CLuj: 187 – Introducere în homeopatie

  – pentru ca o prostie nu vine niciodata singura, avem si Homeopatie Veterinara

  Atat in linkurile de mai sus, cat si in povestile dl Banicioiu, observa intersectarea dintre homeopatie, religie si tot felul de metode alternative (pseudostiintifice) de vindecare

 4. Ianis says:

  Sonata
  Raspunsul tau plin de zel vechitestamentar (si de bunatate subtila) imi aminteste de articolele sado-masochiste ale profesorului Laiu. 🙂

 5. Ianis „Domnul ex-ministru confunda homeopatia cu tratamentele babesti (traditionale)”

  A spus ca include med. naturista in homeopatie (min 44)

  poate Dl Banicioiu viziteaza forumul si ne spune si noua cum e cu „memoria apei ” si ‘diluarea ”

  wiki : Studiul homeopatiei a fost recompensat de oamenii de știință cu două „premii” Ig Nobel(ignoble inseamnă în limba engleză înjositor, rușinos), o „distincție” umoristică, parodie a premiilor Nobel, acordată anual înainte de acestea, pentru realizări care „nu pot sau nu trebuie să mai fie reproduse”. Ele i-au revenit chimistului francez Jacques Benveniste, pentru cercetări privind memoria apei (acordate în 1991 și 1998)

 6. mariusandy says:

  Ianis dusmane

  Ramai la analizarea ministrului ca nu le zici rau,
  da’ tu, nu si nu ca mai am ceva de zis fara legatura cu sanatatea. Ba-i legatura ca o baga astia cu reforma sanitara si ma seaca la ficati. Stai linistit. Si pe mine…

  Nu trece ziua fara sa nu il bagi in zeama pe profesor. Sa fie asta semnul vreunei obsesii?!

  Precum profesorul si sonata cu obsesia lor veterotestamentala tot asa si tu cu expunerea alienarii lor.

  Sadomasochism?! Nu e cam prea mult?
  Lasa -i neamule sa traiasca in lumea lor ca nu canta cocosul lor pe gardul tau!!!

 7. ge2oana says:

  Sonata,

  Mie-mi place Dawkins si nu inteleg de ce ar trebui sa se dea cu capul de pamant.

  Sigur, are multi detractori, insa la valoarea lui e normal.

  http://www.quickmeme.com/Richard-Dawkins/page/1/

 8. Ianis says:

  mariusandy, de ce vrei tu sa spargi petrecerea si sa ne lasi fara clovn? Don’ profesor e o sursa inepuizabila de sado-masochism sfant. Daca ar aparea la biserica imbracat in costum de piele si cu un set de biciuri in mana, garantez un revival de zile mari. Pentru pastila medicala l-ar putea coopta pe domnul ex-ministru. Prezentarea facuta, binenteles de pastorul turbat de la Antena 3

 9. Sonata says:

  @ ge2oana

  Îmi place si mie Dawkins, ca persoana. Este simpatic, manierat, inteligent, etc. Ca om de știința este depășit, el neputându-se dezlipi de darwinismul clasic ruginit.

  @ Ianis & Octavian Matei

  Nici vorba sa „bat” înspre reforma sanitara. Doar ca faceți confuzie între medicina alternativa si șarlatanie. Si da, homeopatia are in primul rând de-a face cu medicina naturista. Ex-ministrul nu a sugerat înlocuirea medicinei moderne, pe baza de droguri, cu cea naturista. Chestia cu soluțiile diluate poate fi șarlatanie, dar nu si medicina naturista, vezi cea chineza.

 10. Ianis says:

  sonata
  Medicina alternativa este sarlatanie. De-aia ii zice alternativa. Daca era „pe bune”, era main-stream.
  Si nu, medicina naturista si homeopatia nu sunt acelasi lucru (vezi wiki inainte de a mai posta pe tema asta). Un ceai de plante chiar are niste efecte preventive pe cand homeopatia e o pacaleala ieftina

 11. furtunadragos says:

  Căpitanul e un pirat, medicul e un dealăr, preotul e un ghicitor în cafele. Lumea e într-un continuu progres.

 12. ge2oana says:

  Sonata,
  Da, poate ai dreptate cu darwinismul a la Dawkins, nu zic nu .

  La chestia cu homeopatia subscriu la ce zice Ianis, prea multa „punere in scena” pt. ceva ce logic/pragmatic&efectiv demonstrat ( adica pe bune ,fara shtouri semidocte…..)e un fel de….pish, adica DOAR picaturi de apa de ploaie.

  Cu toate ca pish-ul nu e apa de ploaie, dar deh, is si eu mai metaforica in exprimare !

  Ah, mai e ceva , mie imi place Baniciou . Si asta nu pt. ca e din PSD, din guvernul Ponta sau altea alea asemenea lor ,noooo.
  Imi place pt. ca isi foloseste mintea, ca de avut (minte, zic !!) ,plus/minus, mai toti au !

  Ehh, am zis si eu !!

 13. Da, homeopatia e ineficienta. E apa de ploaie. Majoritatea asa-ziselor beneficii obtinute se bazeaza mai degraba pe efectul placebo. Iar baza homeopatiei nu are nimic stiintific. E sarlatanie. Medicamentele homeopate, cel putin in Romania, sunt foarte scumpe si total ineficiente. Am incercat pe pielea mea. Pret foarte piperat si efect – zero.

 14. xaomer says:

  Dl. Banicioiu vorbeste de aiurveda, medicina traditionala chineza, meditatie tibetana si alte cioace…
  Vorbeste de homeopatie si o confunda cu ceaiul de musetel!!!!
  Afirmatie de doctor si ministru al sanatatii: ”Includ medicina naturista in medicina homeopata.” !!!!!
  Cu tot respectul …dar pafarist rau. Mai include in discutia de fata si psihoterapia…Doamneee…..(scuze ateilor :)) )

  Exista un kkt de lege in Romania….si tinandu-ma de nas subliniez kkt…(ma rog cand ma interesa subiectul era valabila legea, nu mai stiu acu) L118/2007 (data la comanda aceasta lege ptr neshte interese ca deobicei ) in care sunt bagate de-a valma ca MEDICINA complementara numa fo 50 de ”terapii”- astrologie medicala, feng-shui, practici traditionale Su-Jok si alte balarii…Imi aduc aminte de saracu Vadim cand isi facea pase energetice la telefon si se incarca :)))).
  Datorita ministrilor cu mentalitati ca ale dnului Banicioiu exista aceste sarlatanii LEGIFERATE ca Medicina alternativa (in europa majoritatea tarilor recunosc 5-6 metode alternative). Noi… le bagam pe toate de-a valma…peste 50!!!!!

  Din ciclul sa radem cu MEDICINA complementara (si cu domnul Banicioiu daca doriti) :

  Art2. L118/2007 ‘’Practicile şi activităţile de medicină complementară/alternativă au la bază TEORIILE ,CREDINTELE şi EXPERIENTELE DIFERITELOR CULTURI …folosite pentru prevenirea, diagnosticul şi tratamentul bolilor somatice şi psihice’’.

  Astept un episod despre Shambala si sarpele Kundalini! Cum ajuta dovedit stiintific la hemoroizi!

 15. xaomer says:

  dl. Sonata:
  ”Si da, homeopatia are in primul rând de-a face cu medicina naturista.”

  Sa inteleg ca cunoasteti cel putin notiunile elementare de homeopatie? M-ar interesa o argumentare din partea dvs a modului in care are de-a face homeopatia cu ”medicina” si /sau cu ”naturismul” acesteia.

  Eu ma situez pe o pozitie vehementa impotriva acesteia!
  Si pana imi raspundeti, va ofer un comentariu la Principiul dilutiilor (parca al doilea principiu):
  -Hahnemannn a constatat practic ca pe vremea sa anumite medicamente erau date in concentratii prea mari (arsenicul de exemplu), a venit cu ideea dilutiilor. Se ia substanta activa si se trece printr-un numar de dilutii succesive obtinandu-se doze infinitezimale. Pe produsele homeopate care au la baza dilutii este trecuta deobicei si dilutia: Exemplu 1 CH ( 1:100 centezimal Hahnemannnian- 1 parte substanta activa la 99 parti solvent ). Daca 1 parte din solutia 1 CH este amestecata din nou cu 99 parti de solvent obtinem o dilutie 2 CH. Putem avea dilutii pana la 30 CH. Se pot folosi si dilutii zecimale – DH, sau dilutii Korsakoviene K. Dilutia Korsakoviana foloseste ‘’flaconul unic’’ si are urmatoarea metoda: intr-un flacon se pun 5 ml de ‘’tinctura mama’’. Se agita flaconul…apoi se goleste prin aspirare. Se considera ca dupa golire totusi a mai ramas 1 % din substanta in flacon. Flaconul astfel golit se reumple cu apa purificata, se agita si se obtine astfel dilutia 1 K. Si asa mai departe se poate ajunge la dilutia 200 K, sau 1000 K sau 10 000 K

  Ori acu… in chimie cantitatea de substanta dintr-un mol este determinata de catre numarul lui Avogadro care este 6.023 x 10^23 particule / mol. Aceasta teorie a fost prezentata de catre Avogadro in anul 1811. Hahnemann si-a enuntat pentru prima data teoria in 1796 si a extins-o in lucrarea sa ‘’Organon’’ in 1810. Deci nu prea avea de unde sa cunoasca numarul de molecule dintr-un mol de substanta aceasta teorie aparand oficial cu cel putin 1 an mai tarziu. Sau daca l-a cunocut….ii dadu cu /ignore. De ce e important acest lucru? Pai este simplu …matematic inseamna ca peste dilutiile mai mari de 12 CH avem raportul 1 : 10^24 . Depasirea acestei dilutii arata ca nu mai avem nici macar 1 singur mol din substanta originala in solvent. Incercati sa va inchipuiti ce se intampla la dilutia 30 CH.

  Lucru recunoscut si de homeopati!!! Ca peste o anumita dilutie… nu mai au nimic din substanta originala.
  Ori mai exista un principiu in homeopatie ….principiul 1 ..al similaritatii (ma rog exista parca 4 de toate). Care zice ca similarul vindeca similarul. Care este substanta ramasa care imi mai valideaza principiul similaritatii? Care mai e similarul ramas?….

  Apa chioara! Si cu ceva zahar….asa de gust….!

 16. Sonata says:

  @ xaomer

  Nu, nu am studiat homeopatia ca o știința si, de altfel, am afirmat deja ca „chestia cu soluțiile diluate poate fi șarlatanie”. Am folosit termenul prin prisma folosirii lui laxe in vorbirea cotidiană, in care se include, asa cum a făcut si ex-ministrul, medicina naturalista. Pe de o parte, cred ca se face abuz de medicația pe baza de droguri, unde exista serioase interese financiare. Pe de alta parte, odată cu modernizarea medicinei si ca o reacție la practicienii naturalisti sau/si șarlatani, s-a descurajat si ironizat cunoașterea proprietăților si beneficiilor a numeroase plante, rădăcini, fructe, etc. Eu nu susțin tratarea naturalista a bolilor, dar cred ca alimentatia si stilul de viața (defectuoase) sunt surse importante ale bolilor, pe lângă moștenirea ereditară, mutații, substanțe toxice, etc.

 17. xaomer says:

  Inteleg.
  As fi vrut sa fiu de acord cu dvs. cum ca si dl. Banicioiu a folosit termenul intr-un mod mai general. Dar dupa cum le-a amalgamat….dati-mi voie sa nu cred asta in ce-l priveste…

  ”Pe de o parte, cred ca se face abuz de medicația pe baza de droguri, unde exista serioase interese financiare.”

  Va asigur ca in homeopatia interesele financiare sunt si mai mari.
  La o europa proasta si credula…s-a ajuns sa intri in aproape orice farmacie si sa gasesti remedii homeopate alaturi de alopate.

  Eu doar am vrut sa subliniez ca nu mi se pare normal sa pui pe aceeasi treapta ceaiul de musetel- aka fitoterapia care este are o baza solida in stiinta/biochimie (ofc exagerata – a se vedea biterul suedez) cu …homeopatia….

  Cu respect!

 18. ge2oana says:

  Xaomer,

  Da, is si eu de acord cu asta referitoare la ceaiul de mustel ( ca si exemplu clasic…..) pus alaturi de „picatura ce dilueaza picaturile in picaturi……” !!

  In ce-l priveste pe Banicioiu, zic si eu, e mai credibil decat altii, si asta in ciuda amalgamarilor exprimate.
  Spun asta NU din vreo simpatie super/extra fata de omul asta , nooo, doar ca si o concluzie la o analiza (superficiala…..) a insului in sine .

  Dar si asta cu analiza e pur subiectiva, asa ca nu pretind ca am dreptate.

  Doar ca asa mi se pare.
  In fine ,chestii !

 19. bibhitaki says:


  O dezbatere interesanta pe tema homeopatiei

 20. Pentru prima data nu-ti pot urmari filmul Edi. Din ratiuni morale. N-ai timp sa citesti politica romaneasca? Individul crede probabil ca homeopatia functioneaza asa cum au functionat dezinfectantii Hexi – apa chioara. Ai stat cu dracu’ la masa.

 21. xaomer says:

  @ge2oana
  Eu nu il acuz decat de acest derapaj grobian. Atat! Politica nu fac. Dar stie ce e aia ayurveda? Sau medicina traditionala chinezeasca? Sustine meridianele energetice? Sau principiile de foc, ether, apa, pamant, aer?Chackrele?
  In linii mari dl. Banicioiu este intradevar asa cum spui, o persoana de bunt simt si inteligent. Si pentru asta il apreciez. Dar aceasta superficialitate referitoare strict la acest subiect este impardonabila ptr el ca doctor! Daca insa vorbeste din punctul de vedere al omului credincios…atunci imi cer scuze ptr remarcile mele si ii respect credinta. Ba chiar ii reamintesc ca pe la inceputuri ayurveda vindeca numa prin cuvant – adica logoterapie. Ce frumoasa credinta!

 22. xaomer says:

  @ bibhitaki
  Destul de soft oponentul dezbaterii….
  Nu stiu daca observati ceva in ”discutiile” cu homeopatii… Ei recunosc (cam cu juma de gura) ca homeopatia nu are nimic de-a face cu chimia si biologia.Nu are o teorie valida. Ceva care sa stea in spate . De fapt Hahnemann fu vitalist de fel. Toate aceste constructii pseudostiintifice sunt adaugiri moderne incercand sa justifice homeopatia. Hahneman nu a banuit niciodata toate astea (de fapt chiar a plecat de la premise eronate…a se vedea exemplul cu chinina care nu da febra ca efect similar malariei cum afirma el -). Dar mai niciodata argumentele homeopatilor nu pleaca de la teorie…..ci de la rezultate. Au tot felul de studii care arata ca domnle homeopatia totusi are rezultate…deci tre sa conteze…

  Alta remarca…inventeaza mult pe parcurs. Imi aduc aminte ca in urma cu ceva ani era acuzata ca de exemplu ca medicatiile lor nu se aplicau (deloc!) la lumea animala (cam greu cu placebo la animale nu-i asa?). Asa ca au ”aparut” in ultimii ani cu studiile si la animale. Curios cum aplica principiul 4 la animale…ala de zice ca fiecare tratament tre individualizat, personalizat …. nu au cum sa intervieveze cainii (lol ) ….asa ca ii catalogheaza pe …”temperamente”…:)). Si sunt asa draguti cum incearca sa armonizeze si sutele de rase de caini…dupa labe, dupa dinti etc (dupa vorba, dupa port cam greu).

  Iete si o ”teorie stiintifica” noua. Daca nici asta nu e hazlie….:))) :
  ”Our conclusions arise from our experiments indicating that in the successive dilution process of manufacturing, beyond a certain stage, the dilution is merely apparent and the concentration of the starting material in the diluted product reaches a non-zero asymptotic level no matter how much more the sample is diluted.”
  Deci de fapt….nu mai avem dilutii :))). Ca se face nush cum draq o bula nano la suprafata lichidului care imi doseste din substanta initiala. Asta nu o spun eu….o spun ei….Pffff

  -O concluzie a lor…. homeopatia pare ca e imposibila,,,,insa homeopatii sunt utili… Iete unde era pacatul si pacatosul :)))

 23. xaomer says:

  @Laurentiu Hodor

  Probabil Edi a fost doar o gazda politicoasa.
  Am remarcat in multe emisiuni cu invitati ca Edi nu contreaza mai niciodata direct ideile acestora chiar cand sunt in aratura. Politete si diplomatie. Dialog nu dezbatere. Daca probabil ar contra-ataca mai tare…ar ramane fara invitati :)))…O face insa clar atunci cand isi expune ideile singur….
  Ma indoiesc ca Edi crede f mult in medicina alternativa bazata pe credinte si superstitii…

  Pe de alta parte parca si pe Edi l-am auzit in cateva randuri amintind cumva cu mandrie ca practica un exercitiu din yoga – inotul in apnee… Avand in vedere ca inotul in apnee este o tehnica usuala in inot poate imi explica Edi ce treaba are asta cu yoga? Doar daca nu cumva crede ca tehnicile de respiratie sau respiratia in sine reprezinta un monopol exclusiv Yoga…..dupa cum si fereastra e a Microsoftului…
  Eu fac flotari in apnee :)) Oi fi yoghin?

 24. Ioan Sabau says:

  Discutia nu este despre homeopatie!
  Nu stiu in ce masura raspunde ea, dar pune cateva intrebari fundamentale:
  1. Exista o invatatura unica ce sta la baza diverselor practici religioase?
  2. In ce masura practica religioasa se apropie, reflecta esenta acestei invataturi?
  3. Este aceasta invatatura in contradictie cu cunoasterea rationala a lumii?
  4. Ce inseamna religie, este religia unul si acelasi lucru cu Invatatura?
  5. Daca Invatatura este aceeasi, de ce exista atat de multe diferente in practica religioasa si in ce masura sunt aceste diferente relevante?
  6. Exista practici religioase utile? Exista practici religioase inutile ori mai degraba daunatoare si degradante?
  7. Rugaciunea, meditatia, ca practici religioase sunt un dialog intre mine si eu si daca da intre care mine si care Eu?
  8. Buddistii au tehnici de psihoterapie sau psihoterapia are tehnici budiste?
  9. Unitatea in etica si in fundamente teologice este posibila?
  10. Ce inseamna traditia ? Este ea utila? Daca da pana unde?
  11.Poate fi despartita religia de politica, de lupta pentru putere? In ce masura dauneaza sau nu?
  12 Identitate colectiva sau identitate individuala? Ce inseamna una si cealalta? Cine sunt eu, cine suntem noi?

 25. Ioan Sabau says:

  Intrebarea 8. pentru Edy.

 26. ge2oana says:

  Xaomer,

  Ai punctat bine !
  Ai o bila alba de la mine, fara shto si mishto, pe bune !!

  Also, in Deutschesprache, das ist gut !!

 27. ge2oana says:

  Domnu´ Sabau,

  Dom´le , adica chiar pe bune postezi asta !!??

  Daca ai pune astfel de intrebari unui psihiatru ( adica NU lui Edi….) , vai, mama lui Dumnezeu , da´ oare ce-o zice despre d´mneata oare !!??

  Nu de alta , da´ si mie imi place ….Brahms !! https://www.youtube.com/watch?v=Rgm9Fbm7bRA

 28. Ioan Sabau says:

  Domnu Geoana
  Daca doar joci rolul prostanacului e Ok, dac te identifici cu el e bai!

 29. furtunadragos says:

  Omul nu știe să respire, nu știe să mănânce, nu știe să doarmă, nu știe să lucreze, nu știe să învețe… Are nevoie doar de doftor, de popă și de medicamente aprobate de minister.
  ”Meditația creștină, industrială” e condiționată de mediu, de biserică, de isus, de biblie, de poziția statului în genunchi. Meditația asiatică e un mod de a învăța să respiri indifrent de condiții, oriunde și oricând. O minte și un corp sănătos nu trebuie să fie condiționat, determinat de zona geografică, de politică, de religie, de finanțe.
  Budistii nu au nevoie de psihoterapie, ei nu au probleme legate de stres, depresii, sindromul burn out, nervozitate, probleme cardio-vasculare, ulcer, gastrita, etc…

  Lumea asta tâmpită, josnică, fără onoare, crează un mediu care generează bolile de mai sus și îți vinde gunoaie miraculoase și iluzii ce nu îți vor restaura niciodată sănătatea fizică și psihică, odată pierdute, rămân pierdute.
  Cine nu știe să respire, nu știe să dea un pumn, nu știe să primească un pumn, nu știe să-și păstreze calmul și să ia decizii optime în situații critice.
  Minte sănătoasă, corp sănătos… Creierul e un alt fel de mușchi.

 30. polihronu says:

  Am avut aceeasi problema ca Laurentiu Hodor. D-asta.

 31. furtunadragos says:

  Cineva dorea întărirea sistemului imunitar… peste ceva vreme n-o să mai vorbească nici o muscă despre asta, mortul e mort, a luat toate păcatele asupra lui…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: