Note despre genocid

 1. Notiunea de genocid presupune exterminarea programata si sistematica a unei linii de sange.

 2. Genocidul are la baza un impuls moral/religios de purificare a unui grup etnic prin exterminarea altuia, perceput ca un pericol de contaminare moral/spirituala.

 3. Asa cum arata Hannah Arendt in Eichmann in Jerusalem, autorii genocidului nu sunt de regula psihopati sau criminali maniaci, si nu actioneaza din ura. Ei sunt mai degraba persoane obediente care asculta de legi si ordine fara sa gandeasca si fara un imput moral personal.

 4. Hannah Arendt arata ca listele mortii au fost intocmite de conducatorii religiosi ai comunitatilor de evrei. Rabinii au colaborat ca mici Eichamnni cu ofiterii SD, fara sa se abata de la lege si ordine.

 5. La fel ca Eichmann, Iosua nu s-a abatut “nici la dreapta nici la stanga” de la legea lui Moise care cuprinde porunca exterminarii integrale si neconditionate a canaanitilor. Saul, dimpotriva, a fost mustrat de Samuel pentru ca nu a indeplinit exact porunca de a extermina integral pe Amalec (“pe amalecit sa nu-l lasi sa traiasca” este una din cele 613 porunci pozitive ale Torei).

 6. Cel mai eficient genocid din istoria moderna a avut loc in 1993 in Rwanda. In numai 100 de zile au fost ucisi un milion de oameni, de trei ori viteza de executie a solutiei finale naziste. Au fost exterminati 70% din populatia Tutsi si 20% Hutu moderati.

 7. Consiliul de Securitate a fost informat despre planurile pentru uciderea castilor albastre si programul de genocid din Rwanda, dar au raspuns prin canale birocratice si masuri de rutina. Dupa inceperea genocidului, Bill Clinton si Madeleine Albright au cerut CDS sa retraga castile albastre din Rwanda. Atat ONU cat si Casa Alba au procedat ca mici Eichmanni, conform defintiei lui Arendt, refuzand sa gandeasca si sa aiba initiativa personala.

 8. Rwanda este considerata cea mai crestina tara din lume, cu 90% din populatie crestini activi. Este deasemenea cea mai adventista tara din lume (10%). Populatia a participat activ sau ca spectatori la curatirea etnica.

 9. Mai multi pastori si preoti au partcipat la genocid ca mici Eichmanni.

 10. Pastorul Elizaphan Ntakirutimana, conducatorul bisericii adventiste din Rwuanda a fost condamnat in tribunal ONU la 10 ani inchisoare pentru complicitate la uciderea a 3000 frati de credinta Tutsi. Fiul sau, Dr.Gerard Ntakirutimana, directorul spitalului adventist, a primit 25 de ani pentru participare activa, inclusiv executia cu mana lui a doua persoane in incinta spitalului. Pastorul si fiul sau s-au declarat nevinovati. La fel ca Iosua si Eichmann, nu au facut altceva decat sa respecte ordinele primte.

 11. Presedintele Ted Wilson impreuna cu first lady se afla in plina campanie de evanghelizare in Rwanda. Pastorul Ted Wilson este un Iosua care nu se abate nici la dreapta nici la stanga de la cuvantul scris. Revista Adventist Review anticipeaza 100.000 botezuri. Oare ce vor face noii botezati in urmatorul razboi civil?

38 Responses to Note despre genocid

 1. Marcus Crassus says:

  Ce are de zis Mehdi Hassan despre ahmedi cand predica prin moschei? Cumva vreun indemn la toleranta si respect? Sigur ca nu; urla ca sunt kafir, no true muslims, iar profetul lor pig lover.
  Iar Florin Laiu ne atrage atentia ca a avea un cult al vietii in conditiile in care ne paste moartea, iar o boala incurabila face viata mizerabila, e mai rau decat a aproba epurarile etnice.

  In contextul asta mi se pare o virtute sa fii kafir; e cel mai bun lucru pe care-l poti face.

 2. Poate cea mai buna dovada ca Biblia contine multe lucruri care tin de contextul cultural-istoric este faptul ca Dumnezeu cere si accepta inclusiv sacrificii umane. Fiindca interzicerea sacrificiilor este valabila doar fata de alti zei ca Moloh, dar nu si fata de Iehova.
  Dovada aceste versete din Levitic 27: 28-29
  28.Tot ceea ce omul Îi va dărui Domnului din ceea ce are el – fie om, fie dobitoc, fie ţarină din moşia sa – nu se vinde şi nici nu se răscumpără. Toată dania cea sfântă, sfântă Îi este Domnului;
  29. şi tot cel ce de la oameni a fost afierosit prin punere deoparte, acela nu poate fi răscumpărat, ci va fi dat morţii.

  Iar traducatorul, Bartolomeu Anania, comenteaza la notele de subsol ca este un avertisment pentru cei care depun prea usor voturi de afierosire Domnului. Dar problema ramane. Iahve cere sacrificii umane pentru cei afierositi. Si avem si cazul concret al lui Iefta care isi sacrifica propria fiica dupa ce o afieroseste Domnului.

 3. Acum, ce om cu mintea intreaga isi poate imagina ca Iisus Hristos este cel care cere astfel de sacrificii umane ? Cum ar putea Hristos sa ceara asa ceva ? Este limpede ca avem de-a face cu o intelegere progresiva din partea omului a ceea ce vrea Dumnezeu de la el si in consecinta transpare clar in aceste texte acea invartosare a inimii de care vorbea Mantuitorul.

 4. polihronu says:

  „dovada ca Biblia contine multe lucruri care tin de contextul cultural-istoric”

  Si cind zice „Eu sunt Domnul, Dumnezeu tău, Cel ce te-a scos din ţara Egiptului, din casa robiei”, nu e „context cultural-istoric”? Dar „pământul era nedesluşit şi ne’mplinit; şi întuneric era deasupra genunii; şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor” nu tine de „contextul cultural-istoric”? Dar „Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi”? Arata-mi si mie ceva ce NU e „cultural-istoric” in Biblie.

 5. polihronu says:

  „acea invartosare a inimii”

  Nu-i cam ieftin tertipul asta (asa-numita „condescendenta” divina) pentru a scuza evolutia lui Dumnezeu? Si de unde stim ca Iisus e ultimul cuvint, cel mai progresist, in materie de vrere zeiasca? Nu l-am depasit noi insine pe Iisus?

 6. furtunadragos says:

  Miza ?
  Genocidul era inevitabil odată ce s-a convenit… pt că, ca multe alte țări bogate în resurse trebuiau să reorganizeze exploatarea lor, gen Burkina Faso, Liberia, Sierra Leone, România, etc… Cine știe cum au ajuns akm/uri tip PM md. 63/65 tocmai în Rwanda pr ruta Uganda, Congo, RPF, Paul Kagame ? … ?

  1. F./l Koofi Anaan
  2. f.?: Bill Clinton
  3. F)_+ the First Lady
  4. -//- Ted Wilson
  5. iubește-ți aproapele… sau omoară-l.

 7. Appendix la Hotel Rwanda: Happy Ending

 8. Nenorocitul ala era azs si servea la bar ba mai si bea. Sper ca TW va face niste reforme.

 9. mariusandy says:

  Inteleg naduful impotriva exceselor ce vin dinspre dreapta fundamentalista, inteleg agonia spiritului uman in fata attrocitatilor iesite din exacerbarile „sioniste”, dar spiritul acela cartezian si liber cere ceva mai mult echilibru. Nu este cazul desigur in padurea oxigenata.

 10. mariusandy says:

  Greseala pe care o fac oxigenatii si in general stanga liberala este ca fac din exceptie regula prin care e cantarit Iehova ca divinitate. 1.Exceptia este momentul in care el ca zeu decide ca totul e inchis ca destin pentru un individ sau natiune. Dar nu este vazuta imaginea Lui de pana in acel moment.
  2. Apoi un studiu comparativ exhaustiv intre Iehova ca divinitate si celelaltee divinitati.
  3.Puneti aici sec XX si atrocitatile produse de nazism si comunism adica exact timpul in care umanitattea l -a scos din ecuatie, adica din natura si istorie pe El.
  4. Toata discutia se poarta pe taram axiologic. Este executarea unei sentinte o crima? Daca un stat decide sa execute un criminal e drept dar daca zeul decide sa execute e un tiran. Discutia e si mai complexa cand vine vorba despre o natiune. Nu voi intra aici. Poate intr o postare ulterioara.
  In scrierile biblice nu ni se arata ca Yahwe e deasupre sistemului moral pe care il sustine. Modernitatea crestina are la baza acest gen de moralitate pe care stanga liberala incearca cu nesatz dar fara reusita sa o destructureze. Istoria este reconfigurata si destructurata de acest tip de demers. Anna Harendt este folosita ca pretext si tun impotriva Annei Harendt. Micul Eichman este predicatorul Azs care trebuie spanzurat. Iata noua propaganda. Nimic despre Yahwe adica.

 11. mariusandy says:

  Dar cu Laiu ce ai bro …? Adica taticul are voie sa fie patimas dar Laiu ba!

 12. furtunadragos says:

  Edi, cam ce ai fi vrut să facă ? Să scoată un lighean de sub tejghea să-i spele picioarele ?
  Normal că dă de băut, doar și cu ajutorul militarului a ajuns unde a ajuns…
  Va face reforme, va școli mai bine pe viitorii, să nu se mai implice direct, să fie puțin mai înțelepți, să caute o săgeată care să facă treaba murdară la viitoarele alegeri, să dea vina pe armată, să disloce din armată un rebell commander sau o brigadă de parașutiști gen Los Zetas, să nu strice imaginea.
  Din copiii ce stau la picioarele lu TW, unii vor merge să învețe în democrații sofisticate, unii la Bruxelles, alții la Paris, alții la Londra, alții în US, vor fi formați de o facultate, vor fi pregătiți militar, poate în navy seals, poate legiunea franceză, vor frecventa ceva biserici protestante. Și peste 20-30 de ani se vor întoarce, vor regiza următorul măcel, pt că toate se pregătesc mai dinainte.

  Cam așa stă treaba cu titluri, diplome, doctorate sofisticate în terorism, media, presă, misticism, religie, spooky language… Tre să fi în ton cu puterea, să distorsionezi realitatea…

 13. mariusandy says:

  O alta mostra de ipocrizie a stangii liberale

  http://www.europalibera.org/a/27730708.html

  A fi anti-israelian e o mostra de a fi umanist si progresist.

  TRUngureanu

 14. ge2oana says:

  Bro, Marius,

  EU, adica EU, stiu ce si cum cu Laiu&compania de sunet si lumina via azs.ro !!!!!!!

  Eu inteleg ca vrei sa fii master of moderation, dar , te rog , daca nu STII datele probleme(lor !!!!!!)I , adica cine ce si cum , please, stand-by , e mai bine asa, crede-ma !

  Lasa ridicolul pt. altii !

  Crede-o pe Oana , ca stie ce spune !!

 15. ge2oana says:

  Pt. vesnicul meu amic de bere buna , Marius, cu drag si intonatie…..

 16. mariusandy says:

  Je, draga Oana

 17. mariusandy says:

  Rad cu lacrimi draga Oana scuze, j e langa h pe tastatura mobilului meu si scriu la repezeala.

  Ia sa spuna domnia ta cum sta treaba cu Laiu si compania, nu de alta dar jungla abia asteapta sa se delecteze

  Bro era Marcus care se supara ca nu exists dialog

  Dialogul intre stanga si dreapta

  Dialogul e fictiv pentru ca e imposibil deci ridicolul e garantat

 18. mariusandy says:

  Rad cu lacrimi pentru ca mi a placut titularul

  CU Talpile Arse

  efectiv m-a prins soarele si sunt srs de soare

  Chiar si la urechi

  M-ai prins

 19. Ianis says:

  mariusandy
  Pastreaza-ti sectarismele astea pentru scoala de Sabat; in viata reala nu exista tabere, -isme si jungle,
  Nu e pacat sa te agiti asa tare, tocmai acum cand a inceput sezonul de mers la plaja iar oamenii normali isi delecteaza duhul la soare?
  Nu te-ai saturat de violatul scripturilor si de masochismul credintei? Te invit la umbra, la o bere la gheata 🙂

 20. mariusandy says:

  Respect draga Oana

 21. mariusandy says:

  Ianis , dusmane

  stai la rand

  Nu fi naiv
  Taberele acelea.exista ideependent de voinya meea si a ta, independent de cat de asertivi am fi

  Multumesc de bere. Se accepta. Depinde de alchohoho Lemie

 22. mariusandy says:

  Din ce citesc despre Laiu pe aici ultimele articole oxigenate reprezinta o ciorba compusa din atacuri la persoana plus alte incercari de dezinformare si intoxicare. Nu va plac ideile acestea deci persoana este toxica. De cronicar nu va luati desi nici el nu e departe de Teologia lui Laiu ( cronicarul mai indulceste tortul cu ideea fiului risipitor care isi regaseste Tatal in impulsul care vine.de la Isus), dar pentru ca e mai conciliant cu anumite idei oxigenate personajul e ok. Vad aici clasica inconsecventa care va aseaza la capitolul maladiilor ontologice.

 23. mariusandy says:

  In ultimile decade lumea a fost reasezata axiologic. Sursa moralei este omul. Pentru asta zeul a fost detronat. Din punctul acesta de vedere Isus nu este o finalitate ci doar o treapta. Omul de azi este cu mult maai moral decat isus pentru ca pretentia lui de mantuitor al omenirii este ilara.

 24. mariusandy says:

  Samburele furtunii este diseminat tocmai in aceasts reasezare axiologica. No fear.

 25. lampadaru says:

  @mariusandy

 26. Mariusandy, nimeni nu s-a comparat pe aici cu Iisus. Eu cred in El, cred ca este Dumnezeu inomenit si ca si-a dat viata din iubire pentru oameni, ceea ce este cea mai inalta forma de dragoste. Dar tocmai in virtutea acestui fapt, trebuie sa intelegem ca episoadele mai ales vechi testamentare care prezinta un dumnezeu violent si care instiga la genocid, trebuie privite cu circumspectie si NU in sens literal. Biblia nu este nici inspirata la litera nici ineranta in litera ei. Principiul inspiratiei este Duhul care da viata, nu litera care ucide.

 27. mariusandy says:

  AV

  Nu am pretins vreodata pe aici ca cineva s-ar compara cu Isus. Doamne fereste sare jungla pe mine. Exemplu- Mister Lampa- du-te bro si ia o gura de gaz. Poate se aprinde ledu’..

  Dar e si vina mea ca uneori fac dublu limbaj. Mea culpa.
  Cat despre inspiratie suntem pe aproape dar asta nu inseamna ca cei nu cred in Biblie au parte de mai putin respect. Din contra. Nu dogmatica il.face pe cineva om. Sunt unii asa zisi crestini care se jura pe zeul lor ca sa fie crezuti. Atunci sunt sigur ca mint. De partea cealalta am prieteni agnostici care merita din plin respect

 28. lampadaru says:

  @mariusandy
  Daca ai fi vazut filmul ai fi inteles ca in nicio circumstanta nu te puteam asocia *prostului* si ai fi sesizat niste tipologii valabile in orice sistem de putere piramidal fie el politic sau religios ceea ce eventual neprost fiind ti/ar fi raspuns la cateva din intrebarile tale de mai sus .

 29. mariusandy says:

  Ups, acum as fi vrut sa fiu. Am vazut apoi comentariul la film si am.vazut ca am comis-o. Iti sunt dator cu mii de scuze

 30. lampadaru says:

  @mariusandy
  Nu esti dator deloc , placerea a fost de partea mea .

 31. mariusandy says:

  Elegant. Bv. Respect

 32. ge2oana says:

  Marius,

  Merci, esti dragut si clipul e emotionant.
  Nu zic nimic de Laiu&compania (cu toate ca stiu detaliile pana la ultima virgula,parol…) ca ma avertiza o data Marcus ca nu-i frumos sa vorbesti urat (futu-i !!) de altii in lipsa si ca facand-o, le dau apa la moara dusmanilor sa zica rau de O2.

  Are dreptate si d-aia ma conformez, nu pt. ca asa avea vreo retinere fata de Laiu si alti „grei” unsurosi si puturosi intr-ale Domnului.
  Noo, nici vorba de retinere, dimpotriva, tupeul dracului !!

 33. Soup d'Etat says:

  Nimeni nu are nimic cu Florin Laiu, sau alti teologi AZS. Aici se discuta la un alt nivel. Problema e ideologia pe care nenea Laiu o propaga, care cam transpira ura fata de cei ce intepreteaza Biblia in mod diferit de mainstream, fata de atei, agnostici si in general de sceptici. Respectivele raspunsuri ale Dl ui Laiu nu arata decat cat de usor se pot naste mici monstrii in capusorul unora doar prin simpla interpretare habotnica a Bibliei si putina intoleranta. Cocktail perfect, Molotov. Asa ca, daca e o lectie pe care o tragem, e aceea ca fuga de standarde academice, stiinta si mai ales logica nu aduce nimic bun, poate doar ingroasa randul extremistilor,

 34. ge2oana says:

  Buna rau de tot asta cu nasterea micilor monstrii !!

  Mediul SDA ,adica prostia ridicata la rang de virtute, e perfect pt. asa ceva .

  Cine are indoieli cu privire la asta, deh, zic si eu, sa se uite mai atent (si nu neaparat cu ajutor divin……) la ce si cum , adica la realitate ,nu la fantezii si activisme.

 35. Marcus Crassus says:

  Black lives matter at DePaul University of Chicago…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: