AD 1933/2016

13 Responses to AD 1933/2016

 1. sursa Times New Roman :• Degeaba se plâng americanii! La noi a fost mult mai crunt în 2000, când am avut de ales între Vadim Tudor şi Ion Iliescu;

 2. Sunt insa multi, asa cum bine ati observat care se pregatesc sa cante prohodul iluminismului si care sustin ca idealurile iluministe au esuat. Ca nu exista o morala universala, nici ratiune universala, ca exista un conflict ireductibil intre civilizatii si ca victoria va fi a celui mai puternic si mai bine ancorat in valorile sale religioase si in propria traditie. Islamul, spun acesti conservatori, nu se poate reforma, ci trebuie infrant. Prin ce mijloace, nimeni nu se oboseste sa mai explice. Exista de asemenea, cum ati precizat, populistii si nationalistii, care fac din actuala criza rezultatul unei conspiratii globale anti-nationale si anti-crestine. In aceste conditii de deriva totala este foarte greu sa-ti mai pastrezi uzul ratiunii. Si probabil ca, precum in desenele lui Goya, noi monstri sunt pe cale sa se nasca in urma acestui somn al ratiunii.

 3. Un articol din Le Figaro

  „Ceea ce vedem în presă este un simptom al unei probleme mai ample. Căci aceeași prăpastie se cască între popor și guvernele sale sau partidele tradiționale. Societatea nu se mai simte reprezentată de partidele mari și caută altceva cu înfrigurare.Preocupările naționale au fost peste tot destituite ca anacronice și au fost înlocuite cu preocupări ”europene”, care par de multe ori în dezacord cu aspirațiile naturale ale oamenilor.Prin urmare popoarele și-au pierdut încrederea în guvernele lor, căci nu se mai simt reprezentate de acestea. Când cineva întreabă dacă o anumită politică poate fi adoptată, (ca de exemplu interzicerea pentru un număr de ani a exporturilor de lemn brut) i se răspunde, invariabil, că așa ceva nu va fi primi acceptul Comisiei de la Bruxelles.
  S-a vorbit mult despre criza reprezentării, dar rareori am întâlnit o imagine mai clară ca aceea pe care o schițează profesorul de științe politice Pierre Manent. Într-un interviu apărut astăzi în Le Figaro, politologul francez, autorul unor cărți de referință traduse și în românește, afirmă că principala cauză este destituirea statului națiune și stilul actual al construcției europene:
  ”Cu cât construcția europeană avansează, cu atât resorturile vieții politice democratice sunt mai tare falsificate. Căci acestea rezidă într-un schimb moral dintre popor și guvernanți: poporul le acordă încrederea sa, iar aceștia caută să o răsplătească printr-o guvernare justă, prudentă și onorabilă. Dar atunci când între popor și guvern se interpune referința europeană, mandatul reprezentativ face loc unui mandat ideologic. Clasa politică nu mai este răspunzătoare în fața alegătorilor, ci în fața ideii de criteriieuropene.”
  În consecință, mai spune Pierre Manent, ”guvernele noastre nu ne guvernează, ci ne supraveghează”. (Le Figaro, luni 1 august 2016)
  Când presa și guvernele ne supraveghează | GLOBAL |
  http://www.dw.com/ro/c%C3%A2nd-presa-%C8%99i-guvernele-ne-supravegheaz%C4%83/a-19442126

 4. Edi Constantinescu,

  Care este parerea dvs despre articolul din dw ?

 5. Sunt de acord cu diagnosticul. In ce priveste solutia, cred ca intoarcerea la nationalism nu va aduce nimic bun. Mai degraba vad solutia intr-o noua afirmare a unitatii omenirii in opozitie cu universalitate corporatiilor si dolarului.

 6. dorinvieru says:

  Decat sa dam vina pe masoni, extraterestrii si Ion Iliescu, mai bine invatam din secretul lui Ionica Aurel.

 7. Capu-Varzã says:

  „…o noua afirmare a unitatii omenirii in opozitie cu universalitate corporatiilor si dolarului.”

  Singura problema cu idea asta este ca toata lumea (vestica cel putin) stie ca corporatile sunt un rau necesar, pentru ca doar ele au resursele necesare sa faca research avansat si sa fabrice in masa produsele noi care toata lume le doreste (electroice, masini, etc), iar dolarul este sursa libertatii absolute si a fericirii care trebuie castigat cat mai repede (deci o goana in masa dupa investitii speculative: shares, lotto, cariera de star, etc). Ironia este ca ISIS este (poate singura) organizatia care (cel putin crede/sustine ca) sta „in opozitie cu universalitate corporatiilor si dolarului”.

  In ce priveste istoria, e clar ca acest animal biped, numit om, nu invata nimic din istorie ci continuu ii repeta greselile, iar schimbarile drastice le face doar in urma unor evenimente cataclismice (adica presiuni de mediu, ca oricare alt animal), deci ce ne asteapta este ori WWIII ori transformarea Terri in Marte. Asadar fiecare om primat pentru el.

 8. leonut says:

  Edi, este posibil sa fii luat la „ochi” de unii…oricum imi pare bine ai luat-o pe „sleau” de ceva timp !
  Multumiri domnului !:))

 9. ge2oana says:

  Edi e de muuuuult luat in vizor, la ochi, la ficat , la ranza, spin in kur si toate alea alelalte asemenea lor cand e vorba de un indizerabil pentru cohorta popeasca&adiministraiva SDA.

  Referitor la ce zici tu, Edi, in emisiunea asta, pericolul e mare, ignorat de majoritate si cu abisul in fata, adica nimeni nu poa´ sa zica ce va fi daca profetia lu´ Troski se extinde si la prezentul imediat.

  As fi curioasa sa vad cum se „misca” domn´ Wilson si corporatia lui (futu-i…..) daca cumva repiblica din Weimar ,cu tot ce asta inseamna , se duce spre abis.

  Ehh, gaseste el,domnul Wilson, o solutie !!

  Oricum e destept, mai destept ca sula-n apa rece care oricum ( de sula zic…) se trece.

  Europa e gata coapta pt. nationalism, mai ales ca si are experinta asta in genetica istorica , cu politica si religie la un loc.

  USA o sa invete din mers.

  Doamne fereste, insa nu stiu cat de mult o sa „freste si pazeste !!

 10. Ianis says:

  Suntem fericiti pentru tine ca l-ai recuperat, mai ales daca avea valoare sentimentala. Astia de la obiecte pierdute nu sunt in stare de nimic 🙂

 11. Ianis says:

  @edcibinium
  Am o recomandare de carte, vis-a-vis de subiectul abordat in prezentarea video:
  Blackshirts & Reds: Rational Fascism and the Overthrow of Communism de Michael Parenti
  Textul e in limba romana, nu stiu cine l-a tradus. E postat capitol cu capitol pe blogul asta
  (textul anterior, plus alte carti de Michael Parenti,se gaseste si pdf in engleza, pentru cine e interesat)

 12. Ianis,

  You made my day. Ratiunea nu ne-a parasit cu totul.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: