Talmacirea Viselor

5 Responses to Talmacirea Viselor

 1. xaomer says:

  Fiintele omenesti folosesc ”fictiuni” (Vaihinger) pentru a supravietui unui mediu ostil. Utilitatea acestora este asa de mare incat devine foarte greu daca nu imposibil chiar din a ne opri a le mai crea. Tratam fictiunile ”ca si cum” ar fi reale (chiar daca stim uneori ca nu-s).

  Din nefericire visul e deocamdata o experienta strict narativa.
  Zonele prefrontale implicate din ce stim au o activitate redusa (probabil putin sau chiar deloc control pe partea de logical reasoning / censorship).Asa ca in vis nu prea avem control.
  Exista tot felul de experiente cu lucid dreams, visarea unui subiect anume sau a solutiilor dar deocamdata multe balarii.
  Nu putem face diferenta in vis intre vis si realitate. Si nici ”redesteptare”. Nu fara un stimul extern, fara o ”pilula rosie”. Da putem sa schimbam un vis cu altul.

  ”Exista o poarta spre tarâmul imaginaţiei, prin care trebuie să intri înainte de a deveni conştient. Cheile cu care o deschizi sunt simboluri. Poţi lua idei cu tine, când păşeşti dincolo de poartă, dar trebuie să le treci sub formă de simboluri” – Frank Herbert – Pandora Incidentul Isus

 2. Emi Anton says:

  ok, sa spunem ca am observat discrepanta aceasta dintre ‘realitati”. Intrebarea este: ce facem dupa? cu ce ne ajuta ca stim, practic? Atat timp cat oamenii nu impartasesc aceeasi perspectiva, nu striveste oare Sistemul pe individ? cum poti deconstrui intregul „vis”? Chiar as vrea niste raspunsuri, le caut de ceva vreme..

 3. Ianis says:

  Pentru ca s-a invocat seria TV Westworld (2016), neaparat de vazut filmul sursa: Westworld (1973) precum si continuarea lui: Futureworld (1976)

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: