Post-Creștinismul

10 Responses to Post-Creștinismul

 1. Ma gandesc la un anumit aspect legat de lege. Nu stiu daca putem considera crestinismul ca reprezentand abolirea oricarei legi fiindca, sa ne amintim, au existat la inceputurile crestinismului anumite grupari gnostice precum nicolaitii sa zicem, despre care stim ca traiau intr-o totala promiscuitate morala, aducand ca justificare ideea ca crestinismul inseamna eliberarea de blestemul legii vechi. Cred ca faceau confuzie intre libertate si anarhie. Stim si ca apostolii insisi au criticat violent asemenea tendinte, dupa cum se vede inclusiv in Noul Testament.

 2. Am facut precizarea fiindca ati mentionat miscarea hippie, care s-ar putea identifica pe undeva cu miscarile acestea gnostice de care am pomenit. Desi recunosc ca muzica imi place.

 3. As mai adauga totusi ca biruinta asupra mortii, invierea deci, nu poate fi explicata in opinia mea daca negam caracterul transcendent al lui Dumnezeu. Nu se vede cum un simplu om, fie el si un absolut dpdv uman, poate birui moartea. Si deoarece fara credinta in invierea lui Hristos, crestinismul efectiv se prabuseste, este nevoie sa mentinem dogma Intruparii neatinsa, cel putin in datele ei fundamentale. Poate ca nu este nevoie sa explicitam intr-un mod rationalist aceasta facand apel ca concepte precum „natura”, „lucrare”, „vointa” etc. dar este necesar, cred eu, sa mentinem adevarul ca Dumnezeu cel mai inainte de veci s-a facut om cu adevarat. Altfel, nu cred ca mai putem salva ceva din crestinism.

 4. ge2oana says:

  Ce sa mai salvezi din crestinism cand Dumnezeu e deja mort !?
  Poate ca o mai fi putut trai si El, saracu´, doar ca , crestinismul, in dorinta de supravietuire, l-a omorat pe Dumnezeu, ca de obicei si intotdeauna.

  N-o fi vrut ,saracu´ crestinism s-o faca, da´ na, ghinion, asta s-a intamplat.

  Ehh, nasoala paradigma, crestinism fara Dumnezeu, candela fara untdelemn, nunta fara lautari, bere fara alcool, cafea fara cofeina, sex fara femei !

  Totul , adica totul-tot, keine !
  Ridicol !?

  Vai de mine , nici vorba, perfect barbatesc .

  Also…..

 5. Cred ca Nietzsche are perfecta dreptate atunci cand vorbeste despre dorinta omului de auto-depasire de sine. Aceasta dorinta este cat se poate de autentica si de crestina. Problema este daca omul se poate transcende pe sine pe cont propriu, fara contributia lui Dumnezeu. Eu personal ma indoiesc ca aceasta aspiratie poate fi realizata pe cont propriu.

 6. ge2oana says:

  Omul va supravietui, mai mult, va invinge……

  Sunt de acord, ba chiar imi si place cum suna, e omenesc (uman-ist…) arata valoarea omului vis a vis de sine.

  Daca Dumnezeu n-a murit (inca….) probabil ca ar fi si El de acord cu omenescul de a supravietui si de a invinge.

  Da´ cine poate sa garanteze ca (inca…..) n-a murit si e viu !!??

  Unii zic una , altii zic alta, vorba cantecului „…dintre-atatea lucruri care vin si plec, inaintea carui lucru sa ma plec……”, deh , frumos cantec, il ascult cu placere impreuna cu BUG Mafia .

  Nu radeti, e pe bune , una e una , alta e alta.

 7. Pe de alta parte, dl Edi Constantinescu are dreptate cand afirma ca nicio lege nu poate sa cuprinda viata umana, fiindca de cate ori incearca asta o exclude, o distruge. Asta s-a intamplat si cu comunismul sau nazismul care au incercat sa normeze viata. Chiar zilele trecute am dat de cartea lui Giorgio Agamben, Homo Sacer – Puterea suverana si viata nuda, impulsionat fiind si de exceptionala prezentare a d-lui Edi, Pilat, poate una din cele mai extraordinare prezentari pe care le-am urmarit.

 8. cu tot respectul .. dar nu mi se pare ok sa comparati homosexualitatea cu pedofilia , cred ca aici ati fost foarte postmodern ( daca am inteles bine definitia postmodernismului) …

 9. Octavian Matei,

  Pedofilia practicata este o crima. Homosexualitatea consensuala este acceptabila social. Ceea ce spun eu este ca un pedofil, la fel ca un homosexual, in majoritatea cazurilor, nu isi alege orientarea sexuala. A nu recunoaste asta este doar o forma de corectitudine politica. O alta forma de corectitudine politica este sa spui ca esenta personalitatii cuiva se confunda cu orientarea sau fanteziile lui sexuale. Stiu ca asa l-au inteles americanii pe Freud, dar asta este pentru ca americanii sunt superficiali. Pentru ca nu poti sustine in aceiasi suflare ca avem dreptul nelimitat „sa fim noi insine” in sex si ca pedofilia este orientarea sexuala naturala a unora, preferam sa spunem ca orice pedofil a ales sa fie asa dintr-o pura inclinatie spre rau.

  Asta nu inseamna ca nu trebuie sa criminalizam pedofilia ca practica, sau ca trebuie sa penalizam homosexualitatea, ci doar sa recunoastem ceea ce stim din Lolita si Moartea la Venetia ca problema este mai complexa.

  P.S. VF este de condamnta pentru actele sale facute sub masca evlaviei, sustinatorii sai naivi sau pragmatici la fel, insa, asa cum am mai spus, VF nu este doar criminal ci si victima a unui sistem de gandire care l-a impiedicat sa inteleaga ce este rau cu el. Cand totul se reduce la un conflict intre satana si lege nu iti poti intelege propria sexualitate.

 10. Multumesc Edi pentru acesta prezentare, simt ca m-am” nascut din nou”. Am inteles acum mai clar care este sensul existentei mele si raspunsul crestinismului sau post-crestinismului prin persoana lui Hristos, omul ideal (iata Omul). Eram pe drumul de a renunta complet la crestinism din cauza absurditatilor predicate . Vad acum totusi valoarea enorma a crestinismului bine inteles.
  Super idei. Weiter so Edi.
  PS: nu sunt sentimentalist nici prea religios

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: