Noapte Americană
5 noiembrie 2016 20 comentarii
omul va supravietui, mai mult, va invinge
5 noiembrie 2016 de Edmond Constantinescu 20 comentarii
Filed under Video Tagged with Contractul Social, Donald Trump, Hillary Clinton, Jean-Jacques Rousseau, John Locke
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
@Edi,
pe scurt, Trump este un politician autentic iar Hillary este un pacalici. Si de-atata pacalici cat a practicat la viata ei, a ajuns sa nu mai stie pe ce lume traieste. Doar FBI-ul o mai poate „ajuta” sa revina cu picioarele pe pamant.
PS. Oare la cine am mai auzit ideea ca nu exista „cultura”? Cumva la nebunu’ cu RR-ul?… 🙂
Acum nu stiu ce sa zic cu wikileaks? Am citit inclusiv faptul ca wikileaks ar fi facut dezvaluiri despre secretele Vaticanului vis-a-vis de existenta extraterestrilor si alte prostii de genul asta. Nu stiu daca acest Asange este sau nu de incredere. Asta nu inseamna ca imi place Hilary Clinton. Referitor la teologia politica – nu cumva abdicarea totala de la orice teologie politica duce la o existenta de tip schizofrenic pentru un crestin? Oare un crestin nu are voie sa faca politica sau sa ia atitudine cu privire la diferitele treburi ale cetatii bazandu-si atitudinea pe crezul sau crestin ? Poti sa fii crestin doar in biserica si cand iesi de acolo sa te resetezi complet? Aici este o tensiune, o reala tensiune pentru un crestin. Pentru ca nici existenta de tip schizofrenic nu e o solutie. Oare biserica nu trebuie sa fie adevarata societate civila? Apostolii cand au pornit sa evanghelizeze lumea au predicat in spatiul public, in agora. Nu stiu ce sa zic. Sunt intrebari. Tocmai asta e frumos pe acest site ca poti problematiza orice.
AV,
Wikileaks este doar un site pentru wistleblowers. Assange nu sustine teorii conspirative ci doar publica corespondenta diplomatica sau „picaturi” din comunicatii interne secrete. Opiniile lui apar doar in editoriale. Jurnalistic sta mai bine decat mass-media americana unde reporterii insereaza opinii politice in stiri.
In ce priveste teologia politica, ma refer la faptul ca teoria contractului social s-a auto declarat stiinta pentru motivul ca drepturile „naturale” la viata, libertate s.a.m.d. se bazau pe observatia triburilor de amero-indieni („omul natural”) in opozitie cu teologia naturala-politica a lui Aristotel si Aquinas, care deduce drepturile din agentul imobil (theos).
Carl Schmitt a reinventat teologia naturala in sens modern cand a asezat bazele juridice ale dictaturii lui Hitler. Termenul a fost preluat in filozofia post-marxista ca un instrument de deconstructie a autoritatii politice. Tipi ca Agamben si Zizek se uita la o teorie politica si se intreaba: care este teologia politica din spatele ei, adica unde se afla locusul de comanda (agentul imobil) in ultima instanta.
Fireste ca crestinul are o teologie politica, insa aceasta nu are ce cauta intr-o dezbatere prezidentiala unde ultima autoritate este contractul social.
Paul,
Nu stiu de unde am mai auzit ca nu exista cultura, dar stiu de unde vine idea asta cu cultura ca ontologie sociala. Ontologic, nu poate exista o „natura umana” si cultura ca ontologie sociala in acelasi timp. Demonizarea post-moderna a Apusului si „witheness” este condamnarea unei socieatati care se autodefineste ca bazata pe starea naturii inteleasa stiintific. Aceasta condamnare isi are originea in romantism si nostalgia dupa „ancient regime” in sec XIX si reactia la iluminism a femeilor isterice si a fagot-ilor care gaseau ratiunea prea cruda.
Idea este ca ratiunea si stiinta, sau libertatile moderne, sunt doar produse culturale, cu nimic superioare evului mediu, islamului, vanatorilor de capete aborigeni, sau ghetoului.
Ianis,
Mai intai Zizek. Tipul intelege foarte bine ce se intampla aici. Hilary este sustinuta de democrati si republicani si de media pentru ca este linia de aparare a castelului de carti. Daca Hilary castiga acum, data viitoare un republican poate face acelasi joc. Important este ca jocul sa nu se opreasca. Trump a stricat mai intai jocul republicanilor, apoi pe al democratilor, in ultima instanta al presei si al stabilimentului. Zizek este un leninist care intelege bine ca tacticile lui Trump sunt revolutionare.
Assange are dreptate. Stabilimentul va face totul ca Trump sa piarda, si are parghiile in mana sa o faca legal. Trump nu poate reusi decat printr-o revolutie. Aici Sanders a pierdut sansa cand a ales sa lucreze cu sistemul.
In legatura cu stanga altruista si dreapta individualista si egoista, cred ca realitatea omului e pe undeva pe la mijloc. Intr-adevar, in triburile salbaticilor, ale indienilor sa zicem, cand barbatul pleca la vanatoare o facea nu numai pentru el, ci pentru intreaga lui familie sau trib chiar, si se baza pe faptul ca cei care ramaneau acasa, femeile de plida puteau sa faca mancare sau sa teasa sau alte lucruri trebuitoare comunitatii. Era un fel de cooperare in interiorul tribului. Aici ar fi dreptatea lui Rousseau. Are si Locke dreptatea lui, in sensul ca omul e preocupat si de propria lui bunastare, uneori chiar in detrimentul celorlalti. Pare ca viata contine cate putin din fiecare varianta. Din punctul meu de vedere, aceste notiuni stanga-dreapta si-au cam pierdut relevanta in ziua de azi. Fiindca s-a constatat ca este necesar un dozaj din ambele ideologii. Tarile in care nivelul de viata este cel mai avansat, cum sunt tarile nordice europene de pilda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, sunt tari cu o economie de piata insa statul se implica si el foarte mult prin politici sociale foarte coerente. E valabil si pentru Franta si pentru Marea Britanie chiar acest lucru. In schimb, America, care este tara capitalismului salbatic prin comparatie cu Europa, este la originea tuturor crizelor economice majore. Toate crizele mari economice, si cea din 1929, si cea din 2007 si celelalte care au mai fost isi au originea in SUA, unde statul se implica putin spre deloc in politici economic-sociale. Din cate stiu, in America nici pensii de stat nu exista. Exista doar pensii private. Iar daca nu ai platit contributia la sistemul de asigurari de sanatate esti lasat sa mori ca un caine.
Sint surprins cit de putin se vorbeste despre promisiunea (repetata) a lui Trump de a revoca amendamentul Johnson. Mi se pare o masura care ar avea un impact mult mai profund asupra viitorului Americii decit politicile economice sau numirea judecatorilor la Curtea Suprema.
Sisif,
Adevarul este ca bisericile evanghelice si catolice fac politica electorala dar ocolesc declaratiile oficiale si se dau apolitice cand sunt atacate. Daca va fi revocat AJ isi vor da pe fata adevarata natura si bisericile se vor imparti politic. Pasul urmator va fi ca pastorii vor putea fi atacati direct in discursul politic, ceea ce acum este tabu, si cum sunt niste ignoranti vor pierde. Abia astept sa vad un pastor discutand politica cu Bill Mahler. Daca vor razboi or sa-l aiba.
Daca ajunge presedinte madam Clinton, spuma SDA, inclusiv Wilson, or sa zica ( ce-or sa mai zica !?…… ) cum ca Dumnezeu asa si pe dincolo, ca cica , n-a fost voia Lui sa tra-la-la cu fimeile pastor ,da´ a fost voia Lui cu madam Clinton presedinte.
Ba nu, n-or sa zica nimic , ca atfel cica fac politica si le ia maul cu AJ, adica le cere lovele pe proprietati si activitati.
Ce perversi si ce bulangii de first class, adica is uzi pana la piele de politica interna si joc de putere , da´ altminteri is ,cum zici tu Edi, keinepolitik si cu revenirea lui isus in inima !!
Nu pot sa uit ridicolul cu nume si prenume din campania asta, Ben Carson, discursul lui idiot vis a vis de Dumnezeu, keine gesundheit fur alles, sistem financiar biblic-public cu 10% daca ar fi el presedinte si cate altele de astea .
Uau, cat de ridicol si ridicol inca o data !!
Da´ de ce nu !? O natiune crestina, teocratie (ca-i mai buna decat toate …..) si ,pe cale de consecinta, teodicea lu´ domn Leibnitz ( si a lu´ Clifford……) justificata pe deplin.
Traisca regele Isus , vrem sa-L incoronam pe Cel ce ne-a salvat……. !
Edi, nu capacitatea lor de a dezbate ma ingrijoreaza, ci afluxul de bani pe care sint gata sa-l toarne in campaniile electorale si lobby. Un studiu recent estima valoarea institutiilor religioase din US la $1.2tn. Asta e mai mult decit top 10 tech companii luate la un loc (Apple, Amazon, Google included). Daca ti se pare nesanatoasa influenta pe care o au in politica americana Wall Street-ul, big pharma, NRA, sindicatele etc., imagineaza-ti ce va fi cind godporatiile vor putea baga bani pe fata in buzunarul politicienilor, fara frica IRS-ului.
Daaa, si sa vezi dracia dracului, cum SDA vor zice ca is bani de evnghelizare, ca doar asa misca mana Domnului si-L determina sa faca cumva ca sa vina Jesus si sa fie sfarsitul , la dracu´, odata !!
Deci, la un amarat nu-i da ceva de haleala, nu investesc in educatia unui copil cu talent da´ sarac si cu parinti saraci (saracii de ei……!!) , nu misca un desht (deget….) ca sa fie mai bine la aia de nu au nimika, da´ ca sa intre in …..liga mare de jucatori ai istoriei, uauuuu si fatui-masa, aicea e $$ si gold (stein) ca sa fie cheltuiti oricum aiurea !!
Cine dracu´ sa-i mai creada pe astia vreodata !!??
Io cred ca si dracu´, cat e el de drac, se minuneaza de ei !!
Uauuuu, ca sa vezi ce seamana cu Clifford !
La dracu´ !!
Donald Trump este noul presedinte al Americii. Practic este imposibil ca Hilary sa mai recupereze din dezavantaj. Intrebarea mea ar fi daca nu cumva populismul a ajuns sa seduca mult prea usor masele si sa constituie un adevarat pericol pentru democratie. Sa spui precum Trump ca esti impotriva Wall Street cand el insusi a castigat 1 miliard de dolari din Wall Street ce altceva este decat populism ? Asa a castigat in trecut Basescu alegerile in Romania, cu acelasi tip de populism.
”Melania dragostea mea am invins”. Da se pare ca de data asta e pe bune!
Prin faptul ca America il prefera pe ”revolutionarul” Trump se da un ton interesant si pentru Europa. La anul vor fi alegeri in Franta si Germania. Oare ce surprize ne asteapta?
Interesante vremuri…
Parerea mea este urmatoarea. Eu nu imi fac probleme ca sub Donald Trump politica SUA se va schimba prea mult. Cel putin nu fata de Rusia. Americanii nu ne vor apara niciodata in cazul ca Rusia ne va ataca. Asta indiferent daca la putere este Trump sau Clinton. Pentru americani noi romanii suntem ca o furnica. Nu contam prea mult. In al doilea rand, in America, cu toate ca presedintele are o putere destul de mare, ea nu este totusi discretionara. Sa ne aducem aminte ca pe Kennedy l-au impuscat chiar americanii, adica CIA, tocmai pentru ca o luase razna. O virase prea tare spre stanga.
Ma uit chiar acum la discursul lui Trump. Mi se pare mult mai echilibrat decat Trump cel din campania electorala. Un discurs foarte corect politic ca sa zic asa.
Da´ ceva reactie SDA nu aveti !?
Ceva gen Wilson, Goldstein, Finley, Doug, Carson, de astea chiar nimic !?
Vai, si eu care credeam ca astia is chiar interesati de …..”America in profetie…”, ca de Papa am vazut si auzit , da´ ce va nou si proaspat de vandut la fraierii SDA ca sa dea bani multi ( si mai multi, fara numar…..), ceva de can-can si mishto institutionalizat, ceva gen David Gates (jegosul ala pancho care cersea bani la romani pt. …..Domnul ) cu escadrila lui de avioane si parasute (alimentare…..) cu televiziuni prin RO. si angajati (SDA autohtoni….) cu 100$ pe luna , de aia nu aveti !!??
Vai de mine si de mine , is pierduta total !!
Ehh, asta da stire, Trump presedinte !
Asa , si ce daca !?
Ce, nu se mai invarte pamantul, invie cumva mortii ( mortii lu´ mama lor….), e Isus pe….vine !?
Deci nimic din toate aste , nicht war !?
Aaaa, pai atunci suntem in grafic, nici o noutate .