Si totusi, Dr. Carson este omul potrivit pentru Education Secretary

In The Age of American Unreason (2008), Susan Jacoby observa ca “Americans are alone in the developed world in their view of evolution by means of natural selection as „controversial” rather than as settled mainstream science”. Spre surpriza cititorului, Jacoby nu blameaza religia pentru anti-rationalismul american. Religia a fost un vector psihic-cultural pentru pionerul de la frontiera si sclavul din Sud. “I feel Jewish in the sense of culturally Jewish, I suppose the way Bernie Sanders feels Jewish, but not Jewish in a religious sense” se ofera pe sine insasi ca exemplu autoarea intr-un interviu recent.

In acelasi sens, Martin Luther King si presedintele Obama, doi evanghelici agnostici, se identifica cu o religie care (pana recent) i-a ajutat pe ai lor sa ramana umani in jungla urbana. Este exact ce marturiseste si Dr. Carson in autobiografia lui.

Daca nu religia, cine poarta vina pentru fundamentalismul american? Susan Jacoby arata spre polul opus: educatia liberala din scoli. Scoala nu i-a echipat pe americani cu bagajul de cunostinte stiintifice si gandire critica care face pe cineva capabil sa cultive indoiala filozofica.

Cultura liberala americana, arata Susan Jacoby, este in opozitie cu mostenirea iluminista, cunoasterea seculara, si stiinta. Anti-rationalismul liberal se intinde de la cultura pop la universul pseudo-intelectual de “junk-thought”, dispretul fata de logica si dovezi in mass-media, promovara mediocritatii in scoala, absenta onestitatii intelectuale in discursul politic de la dreapta la stanga, si, mai presus de toate, un public lenes si credul.


Fat, lazy, stupid. Panes et circenses. Mai exact, pizza et TV. Este drumul clasic spre distrugerea Res-publicii cunoscut din istoria Romei. Demagogia fundamentalist-religioasa este la ea acasa in aceasta lume pseudo-seculara.

Secretul rasist al americii nu este suprematismul alb, ci faptul ca ghetoul negru reprezinta cea mai neajutorata victima a educatiei clintonesque-liberale. Ultra-capitalistul Trump opteaza pentru metoda bolsevicului Makarenko: profesori buni si disciplina cazona in scoli, politie buna pe strazi, toleranta zero pentru vagabondaj. Stanga striga “rasism” si dreapta spune “lasa-i sa se desurge singuri”. Dar Trump are dreptate. Educatia apuseana origineaza in Atena, nu in Sybaris.

Omul potrivit pentru acest proiect este Dr. Carson. Lasati-ma cu idea absurda ca Dr. Carson va introduce Creationismul in programa. Este din aceiasi famile cu aceea ca un presedinte US poate face ce vor muschii lui. Problema asta a fost deja rezolvata la procesul din Dover. Conform dreptului comun, precedentul judiciar este legea tarii.

Daca sunt undeva de acord cu prietenul LC in prezentarea anti-evolutie de la Amicus, este ca predarea evolutiei in scoala este impusa prin lege in America. Si asa trebuie sa fie. In secolul anti-rationalismului American, stiinta are nevoie de protectia legii mai degraba decat a face din scoli case de toleranta religioasa. Adica bordeluri intelectuale.

Motivul pentru care Dr. Carson este omul potrivit pentru salvarea educatiei este acela ca reprezinta cel mai bun rol-model intr-o cultura afro-americana dominata de hedonism si crima epidemica. Nimeni nu il va putea acuza de rasism atunci cand va spune ca tinerii negrii au nevoie de stiinta mai degraba decat “african-american studies”, si disciplina individuala mai degraba decat “identity politcs”. La fel ca Obama, Carson este dovada ca succesul este “colour-blind”. Si daca cea mai adanca mlastina culturala va putea fi asanata prin educatie, inseamna ca putem fi optimisti cu privire la intoarcerea ratiunii in America.

In marea lui capodopera Aventurile lui Huckleberry Finn, Mark Twain il face pe cititor sa priveasca societatea prin ochii unui pui de white-trash care isi ajuta prietenul negru sa fuga din sclavie. In timp ce coboara cu pluta pe Mississippi, eroul cartii are ocazia sa cunoasca fiecare aspect al vietii din vechiul Sud. Un membru tipic al al reputatului basket of deplorables, Huck respinge cu un instinct sigur prejudecatile cultural-religioase ale timpului si ajuta sclavul fugar, desi crede ca va arde in iad pentru furt.

Capodopera lui Twain a devenit tabu pentru cei mai multi profesori de literatura. Huck foloseste cuvantul „nigger” de 219 ori cu privire la Jim si ai sai. Cuvantul pe care nici el nici Jim nu il folosesc niciodata este “the F-word”. Daca cartea ar fi fost scrisa in timpul nostru, ar fi folosit de 219 ori “the F-word”, dar niciodata “nigger”. Si ar fi fost acceptabila.

Sunt pentru un guvern federal in care Dr. Carson este secretar pentru educatie si Mark Twain nu este cenzurat la cursul de literatura. Si ah, era sa uit, Creationismul sa fie interzis in programa de stiinta.

63 Responses to Si totusi, Dr. Carson este omul potrivit pentru Education Secretary

 1. polihronu says:

  Amateur.

  „Furious that I wasn’t engaging in this instructive discussion”

  Yeah, mesplaining.

  „polifloru”

  Awww, ce dor mi-era (get it?) de inteligenta sideranta a patratului!

  „something like ‘those people’s ideas you embrace/represent’”

  Nothing like that. Quote: „This is where your rhetoric comes from”. Which is all-too-obviously the case.

  „that I’ve been brainwashed”

  Not even close. Quote: „You’ve been played”. Which is even sadder.

  „Sharp”

  Sharpness all yours, dumbass.

  „if I were american I would…”

  Fuck cares. Never the issue.

  „he’s a damn good psychoanalyst”

  I piss on Freud’s cigar. But you know better.

  „not capable of introspection”

  Awww.

  „tears to your eyes”

  Awww. How you touch me!

 2. Marcus Crassus says:

  <<< his manliness intensifies.

 3. polihronu says:

  You help, indeed. Give it one more lick. Come on!

 4. Marcus Crassus says:

  So what does the ultimate macho feminist look like?
  Guy sittin on his ass, yiffing in front of their laptop („Awww, Awww, Come on! Awww.Awww”), watching non-binary porn in one window while in another bragging like a wrestler before a match about how they’re the smartest on some obscure edgy forum.
  How millennials are pussies (now that’s some fucking news! still most of them are financially independent, so still better than Twilight) and how his political comrades dindu nuffin cos them powerless womyn in a patriarchy.
  Same guy was conned, brainwashed, played and abused for 3 decades by a dead 19th century feminazi. It’s the only time I used the term, spastic.

 5. Marcus Crassus says:

  ‘obscure edgy forum’ is not meant as an insult towards Eddie. For Adventists, this blog makes all the difference in the world. I was only saying SDA is irrelevant at a larger scale. And users like polihronu serve as a great example of why it’s not wise to spend your whole life in the church’s proximity.

 6. Marcus Crassus says:

  polifloru looks forward to the day when prayer will be classified as a mental illness. In the same time, he’s so so so so so scared of what the fashy frogmen will do to him. Relax, spastic. It’s not like they’re going to behead you, throw you off a building or something.

 7. Marcus Crassus says:

  oamenii îşi vor da sufletul de groază, în aşteptarea lucrurilor care se vor întâmpla pe pământ; căci puterile cerurilor vor fi clătinate.

 8. polihronu says:

  Bullshit. Am mai spus-o: sint genul de ateu care n-are nicio problema sa presteze religios, daramite cu prestatia altora. Pe urma, tin prea putin la viata mea sa ma ameninte galagia politica, oricit de inflamata (pe bune) ar putea deveni. Nu e nicio surpriza pentru mine ca exista inca rasism si nationalism si machoism si fascism etc. In joc era doar tristetea mea in legatura cu niste tembeli pe care ii simpatizez. In fine, repet pentru a nshpea oara: ma doare in freza de orice apocalipsa.

  Ma amuzi. Keep going.

 9. Marcus Crassus says:

  Identify the literally hitler.

 10. polihronu says:

  Awww, come on, u can do better. Nu vrei sa ma plictisesti, nu?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: