Biserica, de la Vestea cea Bună la fake news

Biserica a devenit un caz particular al fenomenului fake news. Pentru a înțelege procesul trebuie mai întâi să înțelegem că: 1. fake news este rezultatul implementării unor strategii de marketing în corporațiile mass media, și 2. biserica este o corporație care caută să își maximizeze profitul.

Trebuie deasemenea să amintesc că atunci când spun ”fake news” nu mă refer la aspectul mitologic al religiei. Este vorba de faptul că adevărul, faptele, și consistența logică au devenit irelevante pentru predicator și ascultător chiar și în relație cu mărturia de credință a bisericii.

Așa cum am afirmat, înainte de a fi o formă de manipulare politică/religioasă, fake news reprezintă o strategie pentru profit.

La începutul anilor ‘80, corporațiile au început să mute fișele clienților de pe hârtie pe computere IBM foarte puternice. Asta a deschis posibilitatea analizei de date și au fost create primele tehnologii software pentru Customer Relationship Management (CRM). Ideea este că, înainte de a ridica receptorul, persoana de la pupitru să vadă pe monitor toată istoria în relație cu compania a clientului care sună. Mai mult, analiza datelor arată evoluția probabilă în viitor a acestei relații, ce produse noi ar fi dispus să cumpere, și, mai ales, puterea de cumpărare. Clienții sunt grupați pe categorii, se fac favoritisme și discriminări, se folosesc strategii diferite, și sunt promovate produse diferite.

În decada următoare, datele au fost mutate în cloud, ceea ce înseamna că un număr nelimitat de computere pot avea acces la CRM.

Secolul XXI a adus social media în analiză. SM este instrumentul perfect pentru cuantificarea informațiilor personale și analiza psihologică a clienților, mai ales a clienților potențiali. CRM analizează fanteziile și fetișurile cumpărătorilor, pe baza cărora sunt elaborate produse și strategii noi. Crește cooperarea între corporații, companii financiare, companii de comunicații, guverne, mass media, politicieni, social media, în colectarea și analiza datelor.

Fake news este rezultatul implementării CRM în industria de știri. Oamenii cumpără acele știri pe care vor să le audă. Producătorii de știri studiază fanteziile clienților și le vând produsele care hrănesc aceste fantezii. Mai mult, împărțirea triburilor digitale din social media în camere de ecou asigură loialitatea necondiționată a clienților indiferent cât de mult sunt mințiți.

În mod similar, politicienii știu ce vor constituenții să li se promită și le spun ce vor să audă, nu ce intenționează să facă.

Tehnologia CRM a pătruns repede în biserici. Bisericile sunt corporații care fac profit din vânzarea de mântuire. Membrii sunt clienții și interesele sunt clienți potențiali. Ca orice corporație, biserica caută să cucerească piețe noi. În acest scop, culege informații despre clienții ei sau potențiali clienți, care sunt stocate și analizate prin tehnologii adaptate la propria activitate.

La fel ca în cazul corporațiilor comerciale, unde clientul nu știe că este așezat ca o insectă sub lupă, credincioșii nu sunt conștienți de faptul că se află sub lupa bisericii.

De exemplu, un evanghelist îi invită pe ascultători să scrie cereri de rugăciune pe bilețele pentru ca el să petreacă noaptea rugându-se pentru fiecare în parte. Scopul adevărat este să introducă aceste cereri într-o bancă de date unde să fie analizate în vederea elaborării unor strategii de marketing religios. Cunoașterea e putere, mai ales când este vorba de cunoașterea acelor puncte vulnerabile care se dau pe față în rugăciune. În același fel, colectarea de întrebări are ca scop analiza lor mai degrabă decât răspunsurile. Cele mai multe întrebări rămân fărăr răspuns, iar cele care primesc un răspuns sunt considerate strategice.

Aspectul de fake news constă în faptul că biserica, la fel ca mass media, le oferă clienților acele știri care confirmă prejudecățile lor.  Acestea pot fi știri misionare din zone primitive cu evenimente supranaturale, evenimente sociale sau catastrofe naturale care confirmă profeția, descoperiri care arată că pământul are 6000 de ani, etc. Aspectul cel mai important este că asemenea produse sunt livrate pe baza studiului pieței mai degrabă decât din convingere religioasă. Clienții cumpără ce vor să audă.

Există însă un aspect mult mai sinistru. Corporațiile, mass media, religia, și propaganda politică fac alianțe strategice și războaie info pentru mințile noastre, așa cum făceau păstorii din Miorița pentru oile ”multe și cornute”. Pasivitatea baciului mioritic pierdut în reflecții metafizice ne reprezintă pe noi.

10 Responses to Biserica, de la Vestea cea Bună la fake news

  1. Ianis says:

    Cred ca nu s-a inteles ironia din titlul cartii: „The trip into …” This guy is tripping 🙂

  2. dalivis says:

    A great analysis of CRM and application into the religion business. Just make your customers happy.. doesn’t matter what they’re happy about and how they get there, as long as both happen the profit comes along 😉

  3. Ianis,

    Și cei care o citesc caută un trip pe adrenalină că la Exorcistul nu au voie să meargă.

    Dalivis,

    It flashes a light.

  4. Își mai amintește cineva de evangheliștii care veneau în România în anii ’90 sau Mark Finley în 2000? Toți tipii aștia aveau laptopuri cum noi văzuserăm doar în filme și ne trimeteau să culeagem foi de reacții și alte informații pe care uniunea le punea pe PC și ei le le copiau pe laptop. Ce nu înțelegeam atunci era faptul că ce aveau ei pe laptopurile alea grozave era software de CRM. Asta am înțeles abia când MF ne-a arătat programul lui software misionar, care era doar un CRM tipic adaptat la piața religioasă. Its all about business.

  5. dorinvieru says:

    Daca va uitati pe Facebook la transmisiile live de la biserici, sunt tot mai putini membri si tot mai in varsta. Este o directie generala ca bisericile sunt tot mai goale pe an ce trece.
    Strategiile astea de market au mers pana in anii 2000. Acuma nu mai merge.

  6. Mircea Iancu says:

    Imi cer scuze că vă întreb despre un articol mai vechi ,,Șarpele și femeia”. Reiese ca femeia nu ar avea suflet. Spuneați că ați avut și o predică pe tema aceasta. (Evreul mulțumește în fiecare dimineață ca nu e păgân, câine sau femeie, deasemeni că acesta ar fi motivul pentru care primele disecții sau făcut pe femei că ele oricum nu ar învia sau nu am înțeles bine?) Vă rog să explicați ce se înțelege prin duh, suflet, trup, Duh Sfânt, și între cine se dădeau luptele din apostolul Pavel când ne zice că nu binele ce vroia să îl facă ci răul care nu voia să-l facă il făcea?Şi ce era sau cine era în apostolul Petru când Isus i-a zis piei înapoia mea Satano? Ce s-a întâmplat cu sufletul din Adam când a fost scoasă din el Eva ? Ce nu v-a mai avea el niciodată şi de ce Eva este un vas mai slab?Oare la ce Scripturi făcea trimitere Isus când le spunea fariseilor că se rătăcesc că nu cunosc Scripturile și nici puterea Lui Dumnezeu referitor la soția cui va deveni femeia care se căsătorise pe rând cu cei șapte frați care au murit pe rând, după înviere?
    Dacă admitem că în biserica tesalonicenilor pe lângă frați existau şi surori cum se aplică păzirea duhului, sufletului şi trupului la surori(din 1Tes 5:23)?

  7. dalivis says:

    Dorinvieru
    CRM bun este cand stii sa ati segmentezi marketul. thanks „god” for globalization! 😉
    Nu mai merge decat la mosi si prosti in America? Nu-i nimic, bagam mare la mosi si prosti in America si pe unde mai merge.
    Merge la mai multi segmenti (young, middle aged, old, rich, poor) in alte tari si lumea a treia? Perfect, bagam tare la cine si unde merge. Nu fii surprins ca bani din lumea a treia intra in conferinta generala in USA! It’s nothing better than franchising and globalization! cei doi martori din apocalipsa 😉

  8. dorinvieru says:

    Pai sunt din ce in ce mai putini mosi, prosti, young, middle aged, old, rich, poor – dispusi sa te asculte.
    Nu mai merge, oamenii sunt tot mai secularizati.

  9. danielcirt says:

    Ne-ați scris despre marketing, dar in titlu ați admis că există o veste buna. Evanghelia veșnică își poate schimba forma de prezentare, dar fondul rămâne.
    Continutul Oxigen2 este cumva ceea ce propuneți ca fiind alternativa de veste bună la care biserica este îndărătnic de reticentă în favoarea fake News?

  10. danielcirt,

    Nu mă pretind apostol dar cred că încerc să păstrez sâmburele radical al evanghliei în context modern. Predic evanghelia în fiecare sabat dar acest site nu este evanghelie ci filozofie și uneori teologie.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: