Sampania neatinsa a lui Stephen Hawking

Albert Einstein incerca sa consoleze o doamna la inmormantarea sotului ei, spunandu-i ca sotul e mort doar in orizontul nostru de evenimente. Daca punem la socoteala si expansiunea universului, dupa aceiasi logica, Stephen Hawking nu va murii niciodata. Din ce gaura neagra radiaza acum Stephen Hawking?

Aspectul ciudat este ca moartea unui ateu imi provoaca cele mai autentic religioase sentimente, in timp ce moartea lui Billy Graham m-a facut sa casc. “Două lucruri îmi umplu sufletul cu mereu nouă și crescândă admirație”: gaurile negre deasupra mea si forta morala in oameni ca Hawking. Apropos de Kant, pacat ca Scrisoarea I este intraductibila. „Ganduri ce cuprins-au universul incap bine-n patru scanduri”. Ar fi spus mai mult si mai bine decat platitudinile media.

Pentru ca Hawking a fost asezat in mausoleul celebritatilor, alaturi de politicinei, actori, si tele-evanghelisti. Hawking a spus asta, Hawking a spus cealalta. Hawking a dovedit ca exista Dumnezeu. Hawking a spus ca nu exista Dumnezeu. Hawking e cel mai dastept om de pe planeta. Hawking e campion la Lou Gehrig. Domnule Hawking, veti participa anul acesta la Special Olimpics?

Imi vin in minte cuvintele din Zarathustra: “Ce este creatia, ce este o stea? – intreaba ultimul om si clipeste”. “Domnule Hawking, ce este universul? Ce este timpul? Ce este o gaura neagra?” Intreaba reporterul si clipeste. Spectatorul clipeste si el: “Aha. Asta era”.

Cea mai celebra anecdota despre Stephen Hawking este ca a pregatitit o sticla de sampanie si a dat intalnire calatorului din viitor. Ca si in alte cazuri, gluma a fost luata in serios.

Concluzia mea este ca daca a venit cineva din viitor, a preferat sa se intalneasca cu alte celebritati. Propun ca exista mai multe viitoruri in superpozitie si prezentul este caderea undei. Actualizam viitorul spre care privim. Hawking astepta un vizitator dintr-un viitor pe care noi l-am pierdut. Sampania a ramas neatinsa.

5 Responses to Sampania neatinsa a lui Stephen Hawking

 1. ge2oana says:

  Edi,

  Ma crezi sau nu, treaba ta, da´ pe mine m-au uimit paralizatu´ asta !

  Nu neaparat ca era destept sau paralizat, da´ avea un spirit fin, ironic , nesupus sau cenzurat de ce kkt mancau altii de jur imprejurul lui.

  De-abia am asteptat sa zici ceva de el !!!

  Bun asa !

  P.S.

  Billy Graham….bleah, unul dintre atatia altii profitori ( aka, baieti destepti….) intru´ ale religiei evanhelicale made in USA.

  Pas, fara substanta si color/valor.

  Uite-asa !!

 2. ge2oana,

  Ai dreptate. Te uimeste puterea launtrica dar si supravietuirea pana la 76 de ani. Cine zice ca ateii nu cred in nimic?

 3. Comentarii crestine la moartea lui Hawking.

 4. Capu-Varzã says:

  „Aspectul ciudat este ca moartea unui ateu imi provoaca cele mai autentic religioase sentimente…

  Fiind (aproape) toata viata izolat cultural si ingradit in „Cetatea sfanta / corabia de salvare”, biserica, nu am auzit de Christopher Hitchens, decat la moartea lui, si asta intr-o predica in care predicatorul il compatimea ca uite a murit ateu si nu s-a gasit nici un credincios in lume sa-l converteasca. Asa ca m-am apucat sa caut sa vad cine e, si timp de vre-o 6 luni am ascultat intens desbateri, prelegeri, etc si am citit articole de a lui Hitchens.
  „Aspectul ciudat este ca” in timp ce-l ascultam cum povestea despre initiativa lui impreuna cu Richard Dawkins, de a da vacine gratuite la toti copiii din lume pentru a extermina o boala (nu mai stiu exact care, poate chicken pox?), mi-a venit in minte versetul despre Isus care mergea peste tot propovaduind evanghelia si vindecand tot felul de boli :). Bine-nteles ca musulmanii s-au crizat la idea ca ateii rezolva problemele care are trebuii sa le rezolve Alah sau vre-un profet, si au refuzat vacinul asa ca boala ramana sa faca ravagii intre copiii lumi a treia.
  Dupa ce l-am „cunoscut” mai bine pe Hitchens, si am dat peste o emisiune depre moartea lui, mi-a venit sa plang la realizarea ca ce om a pierdut omenirea.

  Iar Hawking m-a inspirat mult cand la incepulul unei emisiuni spunea, cu o voiosie care reiesia din glasul lui in ciuda sintetizatorului monoton, ca, chiar daca trupul mi-e legat de acest carucior, mintea mi-e libera sa exploreze tot universul.

  Un „rai” fara acesti oameni mareti care au contribuit la binele omenirii mai mult decat toti predicatorii la un loc (cu mici exceptii 😉 ), nu are nici un sens.

 5. ge2oana says:

  Evident, Capu´,

  Fara nici un sens.
  Nu te cunosc, nu ma cuosti , dar , evident, „raiul” ar fi fara sens.

  Imi plac cuvintele in …romaneste.

  Continua sa mergi !

  Apreciez !!

  DEh, ca tot e …sambata.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: