Ziua Pamantului: creationism deghizat si infantilism isteric

Pepenele pe care tocmai il alesesem rumega dar nu avea copita despicata. Nu era kosher. Asta mi-a explicat prietenul care ma urmarise prin magazin cu atentia celui care intelege ca este pazitorul fratelui sau. Dupa ce am trecut testul la cateva raioane, am cazut acolo unde ma asteptam mai putin: la fructe si legume.

Sta scris:  „Vam dat toate plantele care fac sămânţă şi care se află pe tot pământul şi toţi pomii care fac fructe cu sămânţă în ele,ca să le aveţi pentru hrană” – a proclamat prietenul meu cu tonul unui Savonarola iudeo-crestin. “Are samanta?” “Cred ca au mai ramas cateva”, am incercat timid. “Are asa cum l-a facut Dumnezeu”? – a continuat el sever. “Stii care a fost pacatul care a dus la nimicirea lumii antedeluvine? Amalgamari, adica, modificari genetice ale Creatiei.”

Prietenul meu crede ca Dumnezeu a facut toate soiurile de pepeni in ziua a treia, Satana a facut spinii si palamida prin experimente genetice, si omul modern a facut fructele fara seminte ca un act de rebeliune specific timpului sfarsitului.

De ce sunt “plantele care fac sămânţă şi care se află pe tot pământul şi toţi pomii care fac fructe cu sămânţă în ele... pentru hrană? Raspunsul simplu este ca plantele care se raspandesc prin ingestia si defecarea semintelor au evoluat sa aiba samanta in ele si sa fie bune de mancat. Raspandirea pe o suprafata cat mai mare mareste aria de raspandire si diversitatea genetica a speciei, asigurand succesul reproductiv. Plantele care nu se folosesc de fecalele animalelelor, ca mijloc de raspandire si ingrasamant, au dezvoltat arme de aparare, ca otravuri sau spini, sa nu fie mancate. “In biologie nimic nu face sens decat in lumina evolutiei”, spune Theodor Dobansky.

Cu alte cuvinte, samanta in planta si fructul dulce sunt de mancat ca adaptare a plantei pentru folosul propriu. Spinii si toxinele nu sunt pedeapsa pentru pacatul originar ci instrumentul plantei de a se apara pentru a nu fi mancata. Cine a fost facut pentru cine? Plantele pentru om sau omul pentru plante?

Nu suntem buricul Planetei. Pamantul nu are cordon ombilical. Legatura mistica care ne leaga de imaginara Mama este doar o proiectie a fanteziilor infantile.

Intrebarea care se ridica acum este cum poate cineva sa gandeasca atat de simplist. Uitasem sa va spun ca prietenul meu, care este si antivaxer, a umblat la scoli inalte.

Raspunsul este ca ideile sunt supuse aceluiasi joc aleatoriu de sansa si selectie ca plantele. Logica si educatia au un rol secundar. Cele mai multe minciuni “kosher” sunt mancate datorita invelisului placut la privit si dulce la gust, fiind raspandite apoi printr-un proces de regurgitare verbala.  Ideea ca Dumnezeu a facut sistemul imunitar perfect, ca in natura se gasesc leacuri pentru toate bolile, sau ca, pe scurt, natura este buna, ne ispitesc prin sentimentul de sens si ordine morala a cosmosului. Sunt hrana pentru suflet.

Adevarul are spini si este toxic. Adevarul raneste si ucide. Adevarul nu se mananca.

In avalansa de clisee si lozinci regurgitate de Ziua Pamantului, se vad inca semintele YEC. Caile naturii sunt perfecte. Noi suntem rai ca le-am parasit. Pacatul originar este civilizatia, cu demonii ei gemeni, stiinta si tehnologia. Am renuntat la intuitie si am muscat din fructul ratiunii. Am obiectivizat natura in loc sa ramanem in contopire mistica cu ea. Am parasit pesterile unde eram mai aproape de inima mamei. Am coborat din copacii in care ne legana.  Am violat-o si i-am furat bunurile.

Pacatul este denuntat in idiom profetic. Mama s-a maniat. Urmeaza apocalipsa ecologica. Trebuie sa ne pocaim. Am pacatuit impotriva ta si impotriva pamantului, mama natura. Nu mai suntem vrednici sa ne numim copiii tai. Primeste-ne macar sa-ti fim sclavi. Iti promitem ca vom face roade vrednice de pocainta noastra: vom recicla sticlele de plastic si vom manca raw. 

Termenul potrivit aici este complexul Oedip isterizat in penitenta ecologista.

Adevarul este ca mama noastra a fost o tarfa care s-a culcat cu toti hominizii. Nici macar nu nu stim bine cine ne este tata. Mamei nu-i pasa de noi. Daca existam inca ca specie, ba am ajuns chiar o specie invadatoare ca sobolanii, este pentru ca ne-am departat de caile ei.

De 22 Aprilie propun sa mergem un pas mai departe in iconoclasmul ratiunii. Sa punem ciocanul pe ultimul idol, sa-i smulgem naturii ultimul bun, sa dirijam evolutia. Si da, vom deveni o specie spatiala, adica orfani. Cu atat mai bine. 

 

38 Responses to Ziua Pamantului: creationism deghizat si infantilism isteric

 1. Capu-Varzã says:

  Articol fain ca de obicei, dar, chiar varza fiind la botanica, idea:

  „…ca plantele care se raspandesc prin ingestia si defecarea semintelor…”

  nu face sens pentru mine. O samanta o data digerata, se descompune is este absorbita de organismul creaturii care a mancat-o. Nu mai are nici o sansa sa produca o alta planta.

  …fructul dulce sunt de mancat ca adaptare a plantei pentru folosul propriu…”

  Sunt de acord cu idea ca adaptarea plantei este pentru folosul ei, dar nu ca s-a adaptat sa fie mancata. Fructul pomului este de fapt uterul plantei, in care se acumuleaza apa cu nutrienti, vitamine si minerale, care apoi cand cade pe pamant si se descompune, sa imbogateasca solul din jurul semintei care sa alimenteze tanara planta care iasa din samanta.

  Mancatul fructului este o adaptare a omului (si a altor animale), dar nu cred ca are nimic de aface cu interesul plantei, cel putin cu scopul evolutiei ei initiale. Ca in timp s-a format o relatie de simbioza, in care creatura care mananca fructul beneficiaza de continutul fructului iar pomul la randul lui beneficiaza de excrementele creaturii care locuieste prin preajma, este altceva.

  Cu exceptia acestui detaliu technic, cred ca filozofia articolului este tare.

 2. Capu-Varzã says:

  …vom devenii o specie spatiala…

  Vom devenii o specie artificiala :).

 3. polihronu says:

  „nu face sens pentru mine”

  Just google the damn thing, man 🙂

 4. polihronu says:

  Asta ca sa nu-ti propun calea experimentala 😛

 5. Ianis says:

  Poate il inviti la o cafea de lux 🙂

 6. Dinu Rusu says:

  Bun articolul, eu chiar traiam cu impresia ca pacatuiesc impotriva naturii… trebuie sa ma mai gandesc 🙂

  pentru Capu-Varza:
  si eu sunt varza la botanica dar de cand aveam 2-4 ani am observat in oliță semintele de pepene intacte, dupa ce trecusera prin tot sistemul meu digestiv.
  cred ca am cam pacatuit fiind curios de mic 😀

 7. CV,

  Pentru ca raspunsul a fost dat, voi adauga doar ca papadia sau conii de conifere nu au „samanta in ele” pentru ca au inventat un alt mijloc de transport. Interesant este Pinus contorta care se raspandeste prin explozie provocata de incendii in padure. P contorta este adaptat deasemenea sa intretina incendiul. Si eu sunt varza la botanica dar m-am intrebat ce sens are noul nume al navei ex-Rocinante in Expanse, am gugalit si am ramas tablou. Copacelul asta rade toata padurea, cu multe animale, sa-si raspandeasca samanta, ca israelitii cand au cucerit Canaanul.

 8. Suntem o specie artificiala.

 9. anonymous says:

  CV,

  Aici ti-ai arata limitele, nu credeam ca spui asa ceva!

 10. anonymous says:

  Ma opresc…

 11. Capu-Varzã says:

  OK, my bad! Se pare ca natura este mult mai ciudata decat face sens pentru cineva cu limitele mele. Ma recunosc in contiuare varza la botanica (si la aproape orice alt domeniu).

 12. Capu-Varzã says:

  Apropo de mancatul semintelor, am cunoscut oameni (a caror apartenenta religioasa n-o mentionez ca o stim cu totii), care mananca marul cu cotor cu tot pentru ca ei mananca fructul integral asa cum l-a lasat D-zeu. Ce nu realizeaza ei este ca marul il mananca cu totul, dar la portocala nu-i mananca nici coaja nici semintele, si de pepene nici nu mai vorbim. Asa ca si in mintile altor oamenii e o varza de idei contrdictorii.

 13. anonymous says:

  CV,

  Acum, tot tu faci pe suparatul, nu am spus ca esti varza la orice, tocmai de aceea am spus ca acum ti-ai arata limitele, pentru ca am apreciat de fiecare data comentariile tale.Dar atunci cand vorbim mult(fara sa cunoastem), spunem prostii, Stai linistit, randul meu a fost altadata si asta nu de putine ori.

 14. anonymous says:

  Uite, ce spuneam, de doua ori am dat-o in bara! [ aratat ] in loc de arata.

 15. taranprost0 says:

  Prometeu dezlantuit !… Cine musca din Nietzsche … John Steinbeck,de ex,v-ar trage cam tare de urechi si v-ar vorbi de cumintenia pamantului

 16. @Edi,

  V–am dat toate plantele care fac sămânţă şi care se află pe tot pământul şi toţi pomii care fac fructe cu sămânţă în ele,ca să le aveţi pentru hrană” – a proclamat prietenul meu cu tonul unui Savonarola iudeo-crestin. “Are samanta?” “Cred ca au mai ramas cateva”, am incercat timid. “Are asa cum l-a facut Dumnezeu”? – a continuat el sever. “Stii care a fost pacatul care a dus la nimicirea lumii antedeluvine? Amalgamari, adica, modificari genetice ale Creatiei.”

  Vezi? Va rataciti fiindca nu cunoasteti Scripturile si tainele ei… 🙂

  Pai cand sfantu’ Pavel inspiratu’ intreaba plin de Duhu’ „…Pe boi îi are în vedere Dumnezeu aici?”, ne-arata clar ca bou’ din VT se talmaceste duhovniceste in popa/pastoru’ din NT, deci tot asa samanta din VT, si-aici trebuie sa avem mare girja ca e numa’ una singura, nu mai multe, ca de-asta textu’ zice expres „samanta” si nu zice „semintele”, ca si cum ar fi vorba de mai multe, ci doar de una, adica numa’ plantele care fac o singura samata sunt bune de mancat, alea care au mai multe seminte nu sunt bune de mancat ca sunt pacatoase si de-asta orice pacatos care le mananca poate fi usor depistat de aia sfintii care cauta cu grija in excrementu’ lu’ ala pacatosu’ si gaseste acolo dovada ca pacatosu’ a pacatuit si-a mancat din fructu’ ala oprit, si-aici vedem clar ca nu degeaba a dat Domnu’ porunca ca omu’ sa nu manance din pomu’ cunostintei „binelui si raului”, ca ala facea fructe cu doua seminte si nu era bun de mancat, da’ Adam si Eva n-au ascultat si-au ajuns vai de capu’ lor dupe cum nici Edi nu asculta si se-apuca sa manance fructe modificate genetic care n-au nici o samanta macar si-asta e cel mai mare pacat care nu se mai iarta in vecii vecilor ca nu mai exista har ori vreun plan de mantuire pentru cei care mananca fructe modificate genetic dintre care cele mai modificate genetic sunt fructele de mare care-au fost atat de modificate inca nici nu mai cresc acum in copaci ci cresc de-a dreptu’ in mare!… 🙂

 17. Ianis says:

  Paule, fructele de mare au fost dezlegate de sora Uait. Dupa ce mancase prea multi fulgi Kellogg si isi cam pierduse vlaga, Duhul a luminat-o cu privire la viagra asta naturala. Fara apropo-uri 🙂

 18. taranprost0

  Sa comentam.

  „Behold, I teach you the overman. The overman is the meaning of the earth. Let your will say: the overman shall be the meaning of the earth! I beseech you, my brothers, remain faithful to the earth, and do not believe those who speak to you of otherworldly hopes! Poison-mixers are they, whether they know it or not. Despisers of life are they, decaying and poisoned themselves, of whom the earth is weary: so let them go.

  „Once the sin against God was the greatest sin; but God died, and these sinners died with him. To sin against the earth is now the most dreadful thing, and to esteem the entrails of the unknowable higher than the meaning of the earth.

  Diferenta intre cumintenia pamantului si Nietzsche este ca pentru ultimul om Mama Pamantul e sensul omului, in timp ce pentru celalalt supraomul devine sensul pamantului prin vointa proprie. Nietzche nu se inchina la pamant ci la vointa prometeica.

  In cultura pop, Avatar, cu stupida mama-copac, si Planeta Maimutelor, cu corectitudinea politica fata de toate jigodiile antropoide, de partea cumnteniei pamantului, si West World, unde Ford produce supraomul impotriva ultimului om.

 19. Paul,

  Selectia naturala favorizeaza raspandirea semintelor prin fecalele pastorilor. Eu sunt pentru Pinus contorta, adica pentru ecologia focului.

  Pinus contorta is a fire-dependent species, requiring wildfires to maintain healthy populations of diverse ages. The bark of the lodgepole pine is fairly thin, minimizing the tree’s defense to fire; however, the heat of these closed-cone pine forest rejuvenating fires open the cones to release the seeds. This allows the species to regenerate and maintain its place in the forest habitat.

  Excessive wildfire prevention disrupts the fire ecology. The stands are usually so densely populated that the trees self-thin, or out-compete each other, leaving dead trees standing. These become a dry ladder fuel that can accelerate the fire to the crown of living trees. When the fire reaches the crowns of the trees, it can jump from tree to tree and becomes relatively unstoppable.

  Da foc la padure cu fecalele ei si cei care culeg seminte din ele.

 20. Si, da, West World este demonizatul „ce-a voit acel Apus”: Faust & Mefisto.

 21. Amin, frate Ianis. Scoicile au copita despicata (valve) si rumega (perlele).

 22. Scoicile contin zinc si ca atare sunt bune pentru cei care si-au irosit vlaga cu pacatul ascuns.

 23. Capu-Varzã says:

  @anonymous

  Apreciez cuvintele tale de consolare pentru profunda-mi suparare :).

  Dar ce am vrut sa spun este ca (cel putin) din punct de vedere al cunostintelor sunt cam varza in aproape toate domenile (cel putin cele care se discuta aici pe O2), asadar in comentarile mele ma bazez mai mult pe gandire critica si analiza logica (care am invatat tot de pe O2), decat pe cunostinte, dar asta are limite asa cum s-a demonstrat mai sus.

 24. Capu-Varzã says:

  @Dinu Rusu

  „… cand aveam 2-4 ani am observat in oliță semintele de pepene intacte…

  Da auzisem si eu chestia asta, dar credeam (evident in mod gresit) ca se intampla doar la copii pentru ca inca n-au sistemul digestiv prea maturizat si mai credeam (tot gresit) ca chiar daca semintele par ca iasa intacte, totusi sucurile gastrice le-au afectat suficient de mult la nivel chimic ca sa nu mai poata sa germineze.

  Dar se pare ca viata a gasit o cale sa supravietuiasca si in conditii foarte neprielnice.

 25. Capu-Varzã says:

  Iar polihronu si Ianis sunt foarte inspirati cand il parafrazeaza asa de eficient pe sfantu Iacov:

  „Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la D-nul Google, care da cu pagina larga mii si mii de link-uri, unul mai relevant ca altul.” 🙂

 26. Capu-Varzã says:

  No’ ca mi-a mai trecut supararea, i-a sa vedem ce-i sex botii, poate imi gasesc si fericirea :).

 27. @Ianis

  Pai au fost dezlegate din pricina impietririi inimii sfintilor si-a batranetii lu’ sora Uait care dupe atata scris la marturii si dupe atatea viziuni si vizite prin lumile necazute in pacat n-a auzit bine ce i-a zis ingeru’ din escorta care i-a aratat copacu’ mama de pe o planeta locuita numa’ de ingeri si i-a spus ca ingerii au voie sa manance fructele „copacului mare” chiar daca n-au seminte da’ cum era batrana si bolnava n-a inteles bine si cand s-a intors pe pamant le-a dat fratilor marturia cu „fructele de mare” ca numa’ despre astea stiau ei la ora aia si de-aceea fratii s-au apucat sa manance scoici si tot felu’ de lighioane da’ Domnu’ e bun si milostiv si le-a iertat pacatu’ nestiintetei ca altfel era vai si-amar de capu’ lor daca Domnu’ s-ar fi suparat si in loc sa-i duca la locu’ cu verdeata i-ar fi dus pe-a planeta unde creste numa’ Pinus contorta si-acolo sa le de-a viata vejnica… 🙂

 28. anonymous says:

  Sunt specii de plante care traiesc in simbioza cu animalele, daca ar fi sa germineze in mod natural, doar cu sol si apa,le-ar lua ani, pe cand in stomacul animaleleor au gasit toate conditiile pentru a grabi acest proces; au umiditate, caldura iar prin frecarea stomacului aceste seminte se inmoaie si coaja dura care le acopera este indepartata permitand mai usor embrionului se se dezvolte, in plus sunt colonizate de o multime de mycorrhizal fungii care ajuta la dezvoltarea plantei pe care de cele mai multe ori nu le mai gasesc in natura datorita poluarii si degradarii solurilor. Sunt insa o multime de tehnici de germinare pe care plantele le-au invatat si difera de la unele la altele. Pentru noi este o provocare, nu si pentru naturalisti sau biologi care cresc plante prin metoda in vitro (orhidee), intr-un mediu steril. Putem sa semanam seminte de orhidee in gradina pentru o mie de ani ca tot nu vor germina! Altele, cum sunt plantele pereniale, au nevoie de ciclul vara-iarna pentru germinatie. Cei care produc la scara comerciala si doresc sa creasca acest fel de plante tot timpul anului, au gasit metoda frigiderului pentru a pacali semintele de plante si a favoriza germinarea. Pentru noi cei mai multi semintele de plante anuale din gustoasele rosii, vinete si ardei sunt mai la indemana.

 29. anonymous says:

  Isus sau Pavel, nu mai stiu care au facut analogia cu moartea si invierea semintei, care dupa ei era cea mai tare zicere filozofica, incalca toata stiinta moderna despre acest domeniu. Erau bata la cunostintele despre natura, de aceea pentru ei soarele se invartea in jurul pamantului, liliacul era pasare, fulgerele erau de la Dumnezeu, iar samanta putreda si moarta incoltea!
  Dupa aceasta analogie lucrurile despre Isus ar fi trebui sa arate cam asa:

  Isus ”moare” ca samanta lor din zicere, care de fapt nu moare. (teatru cu papusi)
  Isus moare ca samanta putrezita si nu mai inviaza niciodata.

 30. anonymous says:

  ” Sa mori tu ! ” / ” A trecut la cele vesnice ” / ” Dumnezeu sa-l odihneasca ” , sunt zicerile noastre moderne care nu difera de cele din primul secol!

 31. anonymous says:

  Nu exista un secret pentru supravietuirea semintelor in urma digestiei, singura conditie este ca acestea sa nu fi fost sparte, macinate de dintii pofticiosilor care le-au ingerat.

 32. Ianis says:

  @eddieconst

  Ruleaza deja Westworld seria 2. Primul episod e foarte promitator.

 33. taranprost0 says:

  Edy – Prin lupta impotriva „cuminteniei pamantului ” ma refer la faptul ca ,dupa mine , evolutia tehnicii din ultimele decenii a luat-o inaintea maturizarii spirituale a omului. E greu
  sa refaci un echilibru gasit in cateva sute de mii de ani cel putin. „Avatar” mi-e total strain si va ramane iar „westworld” mi-a captat atentia doar pret de cateva episoade. Succedarea de planuri ,de lumi alternative ptr. mine a fost prea mult,subminand orice pretentie de consistenta „ontologica”.D.p.d.v. artistic,aproape ireprosabil.

 34. anonymous,

  Am partcipat candva la o conferinta (in Chicago, in Atlanta asemenea evenimente sunt strict regulate de gag orders) unde o bioloaga evolutionara specializata in evolutia genetic-moleculara a furnicilor ne-a prezentat un caz interesant de simbioza copac-furnica. Copacul secreta hrana care a permis furnicilor sa renunte la anumite enzime in sistemul lor digestiv. Specia respectiva ajunge sa nu mai poata traii decat pe copacul cu pricina. Furnicile devin exterm de teritoriale si ataca tot ce se se apropie de copac. Ca atare copacul este aparat de orice specie invadatoare de furnica care devine prizionerul copacului. Femeia ne-a explicat evolutia paralela a copacului si speciei de furnica mutatie cu mutatie. Nu o vei vedea la Speranta Tv pentru ca are bratele tatuate pana sus cu tot felul de ciuperci colorate si vorbeste cu o sticla de bere in mana.

 35. anonymous says:

  Edi,

  Fii luminii sunt intotdeauna cu un pas inapoi fiilor acestei lumi, ai prefer pe ci din urma. Iadul va fi un loc interesant, as fi onorat sa invat de la o doamna tatuata si cu sticla in mana, decat de strig pana la nebunie, Sfant!, Sfant!, Sfant!… Iti amintesti de ciudata planta descoperita in Madagascar pe timpul lui Darwin in urma cu 150 de ani si previziunea ca trebuie sa existe o insecta speciala care sa o polenizeze? Nu vazuse nimeni o insecta cu o trompa de 30 cm lungime. S-a intamplat 130 mai tarziu, previziunea a fost corecta. Daca ar dispare insecta Xanthopan morganii praedicta, acelasi lucru s-ar intampla si cu orhideea Angraecum sesquipedale.
  https://www.theguardian.com/science/lost-worlds/2013/oct/02/moth-tongues-orchids-darwin-evolution

 36. anonymous,

  Lucrarea lui Darwin despre polenizarea orhideelor si coevolutia florilor cu polenizatorii este, in opinia mea, egala ca importanta cu Originea Speciilor. Darwin face predictii falsificabile care au fost confirmate nu doar de isecta din Madagascar cu trompa lunga dar si de dovezile din raportul fosilelor si arborii filogenetici. Predictiile lui Darwin au fost confirmate 100%, in ciuda afirmatiilor contrare ale argumentului „doar o ipoteza”. La fel au fost confirmate predictiile facute de neodarwinieni pe baza teoriei jocurilor inainte de decodarea arborilor filogenetici.

  Un exemplu de predictie neodarwiniana pe baza genei egoiste este ca altruismul sinugicas al albinelor implica existenta unui singur lant de cromozoni.

  Tipa tatuata va ajunge cu siguranta in iad daca ceea ce ne-a povestit despre felul cum i se hibrideaza bacteriile de pe piele de cate ori se culca cu cineva nou este adevarat. Femeia spunea ca a venti din Florida la Chicago pentru ca acolo are gag-orders de la companiile care sponsoreaza universitatea sa nu interactioneze cu publicul. Femeia a decodat toate genomurile de furnici ca lucrare de doctorat si a renuntat la tenure pentru placerea de a comunica cu publicul larg. Asta s-a intamplat acum trei ani, dar voi incerca sa o gasesc si sa-i iau un interview. Am mai avut ceva promisiuni de felul acesta dar am fost neglijent cu contactele. Mea culpa.

 37. Un alt aspect interesant despre care vorbea este modul in care raportul fosileleor de furnici & miscarea tectonica in Europa si Africa coencide cu ceea ce poate fi citit in istoria moleculara ca stramos comun si moment al despartirii evolutiei furnicilor africane de cele europene.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: