Haskalah contează

136 Responses to Haskalah contează

 1. Paradoxal, desi Palamas era grec, nu el a fost tributar rationalismului grec, ci adversarii lui in frunte cu Varlaam de Calabria. Varlaam, Achindin si ceilalti, au fost mult prea imbibati de rationalism scolastic ca sa poata accepta invatatura lui Palamas despre lumina taborica.

 2. anonymous says:

  ” Sau poate ca stiinta se va schimba cu timpul. ”

  Am inteles, daca stiinta va confirma existenta lui Dumnezeu, va fi buna.

  Si eu i-am reprosat lui Edi spagatul cu un picior pe mare si unul pe uscat, insa al inteleg este mai in varsta si este greu acum sa rupi toate legaturile.

  Harul dumnezeiesc este total neputincios si nu spun asta privind la criminali ci la oamenii Lui.

 3. anonymous says:

  … Varlaam de Calabria. Varlaam, Achindin …

  Scuze, m-ai pierdut. 🙂

 4. Este adevarat insa ca si occidentalii au fost contaminati de rationalismul grec tot prin intermediul invatatilor bizantini care au adus acolo cultura greaca. Asa a inceput Renasterea, care in opinia mea a reprezentat o indepartare de la crestinism si o apropiere de paganismul antic greco-roman si de valorile sale. Renasterea este, cred, inceputul a ceea ce s-a numit ”cultura faustica” in occident. In locul omului a carei valoare e data de iubirea fara limite a lui Dumnezeu pentru fiecare om, oricat de amarat ar fi, a fost asezat omul a carui valoare e data de ratiunea si de puterile sale, omul faustic care se realizeaza prin propriile puteri nelimitate.

 5. ”Harul dumnezeiesc este total neputincios si nu spun asta privind la criminali ci la oamenii Lui.”

  Harul dumnezeiesc, draga anonymous, in aceasta viata pamanteasca este ”gustat” foarte rar, chiar si de oamenii Lui. Fiindca asa cum ii spune si numele, el este un dar, nu un merit al omului, iar aici ramane cel mai adesea doar ca o anticipare, ca o pregustare a ceea ce va sa fie. Sa nu uitam un lucru : lumina taborica a stralucit numai pentru o clipa pentru ochii apostolilor. Dar apoi Iisus insusi a coborat de pe munte si s-a indreptat spre Golgota, iar apostolii l-au urmat si ei. Nu exista inviere fara cruce.

 6. anonymous says:

  Harul asta dumnezeiesc foarte rar care doar ne este fluturat pe la nas, face parte tot din zidul ala inalt de care ne lovim? Nu astept raspuns, ati respect convingerile.

 7. polihronu says:

  Eu nu-ti respect convingerile deloc. Doar dreptul de a te insela, avindu-le.

 8. taranprost0 says:

  Polihronu-În sfârșit,cineva care atinge performanța de a ști să defineasca cuvântul „respect”. Credeam că mor neînțeles …

 9. anonymous says:

  Polihroane, lipsit de inima mai esti >:) 🙂

 10. polihronu says:

  In pacat m-a zamislit mama mea.

 11. taranprost0 says:

  „Nu există înviere fără cruce .” Și așa,dintr-un condei,dăm sens absurdului,expiem răul,sublimăm necesitatea.Iar consistența lumii ăsteia devine consistența mucilor.

 12. Mazael Feuerstein says:

  Sorry Edmond cred ca am postat filmul fals 😦 sorry

 13. Mazael Feuerstein says:

  aici este ce am dorit intial, gasii personal interesanta expunerea. Nu doresc sa convertesc sau sa conving pe nimeni, particip doar la o discutie filosofica, si imi face placere sa fac parte daca imi este permis.

 14. Fiindca Francis Collins, celebrul genetician si conducator al Proiectului genomului uman, afirma in cartea sa ”Limbajul lui Dumnezeu” ca evolutia apare oamenilor de stiinta ca un proiect neghidat, dar intr-un mod inaccesibil noua, el poate fi ghidat de Dumnezeu.

  Cred ca ai oferit singur raspunsul. Nu cere omului de stiinta sa vada un scop acolo unde nu apare pentru stiinta. Asta e treaba teologului, care nu face stiinta.

 15. AV,

  La tropice s-au format cateva uragane. Meteorologul incearca sa inteleaga cauzele aleatorii si sa calculeze probabilitatea traiectoriei si impactului bazat pe aceiasi probabilitate. Trebuie sa spunem ca este ateu pentru ca nu vede un plan in catastrofa naturala? Sau este cineva ateu numai pentru ca vede o mutatie accidentala intr-o boala? Cunosc medici care sunt teisti 100% dar nu vad plan divin in accidente genetice sau posesiuni demonice in bolile psihice. Idea de a vedea design inteligent in evolutie este gresita in primul rand din punct de vedere teologic. Daca crezul crestin e dogma, nu poate fi discutat stiitific, si a limita stiinta prin dogma ne duce inapoi in evul mediu.

 16. Daca vrei sa distrugi orice crdibilitate a religiei aseaz-o in razboi cu stiinta. Incepand de la procesul lui Galileo pana la procesul din Dover, religia s-a facut de ras cand a incercat sa bata stiinta pe terenul ei. De alta parte, in era materialismului dialetctic si noi faceam misto de activisti inculti care se bagau in teologie fara sa aiba habar ce vorbesc. Daca vrei un dialog intre stiinta si religie o poti face doar la nivelul ontologiei.

 17. Sunt de acord ca exista in lume evenimente absurde, fiindca exista inca si dezordine pe lume, care e foarte reala. Pe de alta parte ma intreb daca stiinta are acces, macar in parte, la nivelul ontologicului. Putem ajunge prin stiinta macar sa intrezarim misterul creatiei ? Mecanica cuantica, care este cercetare fundamentala, pare sa duca catre un anumit mister. Dar e riscant sa pariezi pe asa ceva. Pe de alta parte, daca luam evolutia, eu inteleg ca dpdv al sintezei neo-darwiniste, omul difera profund de omul credintei crestine. Si nu vreau sa ma refer aici la notiuni metafizice precum suflet, care nu se situeaza pe teritoriul stiintei. Ma pot referi chiar la trupescul din om, la trupul lui si sa spun ca trupul dpdv crestin e cu totul altceva decat corpul din biologia evolutionista. Desi vorbim de acelasi trup, nu de doua trupuri. Fiecare om are un singur trup si numai unul. Fiinta omului este unitara iar trupul face parte din aceasta unitate si nu este, dpdv crestin, doar un simplu produs al selectiei naturale oarbe, neintentionate. De aceea ma intreb daca stiinta evolutiei are acces la nivel ontologic.

 18. polihronu says:

  “dpdv crestin”

  Crestinismul e un punct de nevedere. Opereaza sub “lumina taborica”.

 19. polihronu says:

  Acum juma de miliard de ani nu eram acolo. Si totusi, nu haru’ ne lumineaza.

 20. anonymous says:

  ” Si eu i-am reprosat lui Edi ”

  Ai sunt insa recunoscator ca mi-a dat brangi din cuib. 🙂

 21. anonymous says:

  Am fost ortodox, am trecut pe la secte, iar acum sunt aici, este o experienta buna acumulata. Una este sa vezi lumea din satul tau, alta sa ai o vedere de ansamblu de deasupra, asa ca nu stiu cine poate reusi sa mai ma intoarca inapoi in ciuda avertismentelor domnului Feuerstein.

 22. anonymous says:

  .. in ciuda ”asigurarilor”

 23. Mazael Feuerstein says:

  Nu am avertizat pe nimeni si nici asigurat de ceva.
  Eu merg pe un drum, si domniile voastre mergeti pe un drum!
  Va rog chiar foarte frumos sa nu ma acuzati de propaganda!
  Chiar daca sunt razboinic din fire, nu doresc sa ma razboiesc cu nimeni afara de mine insumi!
  Ortodoxia are pentru mine tehnici introspective care ajuta fiinta umana sa faca mutatii interioare, asi zice chiar salturi evolutive la care mintea inca nu s-a suit
  Si ca info, nu traiesc nici in jungla si nici nu scriu, ca pana, chiar daca imi place din cand in cand sa fac oarece mazgaleli cu stiloul.
  Personal am gasit in ortodoxie o libertate de spirit de neimaginat, punct.

 24. anonymous says:

  Follow your dream.

 25. Mazael Feuerstein says:

  always

 26. polihronu says:

  “tehnici introspective… mutatii interioare… salturi evolutive”

  Droguri endogene, carevasazica. Toate religiile stiu d-astea.

 27. Amaranthine Sophia says:

  D-le Edmond, ati putea face odata un video despre ortodoxism? Eu am fost ortodox si nu am gasit un echivalent al dvs. in zona asta. Am auzit informatii fragmentare despre el la dvs. Macar un video scurt, in linii mari. 🙂 La noi ori sa face o propadanda si apologie ca la comunisti, ori lasi religia in urma si o injuri. Da nicio parte nu stie prea multe despreortodoxism. Nici eu nu stiu. Am citit la varsta nepotrivita multe carti si m-am autoindoctrinat. Dupa multa munca cu mineam scapat de religie. Da imi dau seama ca n-am inteles nimic, poate doar despre mine am invatat mai multe, trecand prin experienta asta. Oras mic, biblioteca mica, singurele paradigme erau stiinta si religia. Erau carti de propaganda ortodoxa la greu, stiinta mai nimic. Doar la scoala trebuia sa memorez chestii la materiile stiintifice, dar acolo nu te invatau spiritul stiintific, numai date. Asa, ca o paranteza amuzanta, prima data cand m-am indragostiti de evolutionism si stiinta ca mister etern, a fost cand eeam mic, dintr-o carte primita in posta de la ceva religie neoprotestanta. Cartea injura stiinta si facea apologia religiei. Paradoxal, din cartea aia am ramas cu stiinta si n-am retinut nimic din partea cu religia :)). Sunt curios sa inteleg cum vedeti dvs ortodoxismul. Pentru mine e o nebuloasa chiar daca mi-am dedicat cativa ani lui. E ca un vis de care imi aduc aminte vag. Plus ca multi care va asculta sunt romani, deoarece vorbiti in romana, si multi romani sunt ortodocsi. Avem maee nevoie de o analiza critica si inteligenta a ortodoxiei, atat fostii cat si actualii membri ai bisericii. Nu o fac eu pt ca ar fi o sarcina peste capacitatile mele.

 28. Amaranthine Sophia says:

  :)) dupa ce am postat am vazut ca s-a inceput o discutie despre ortodoxie. Anonymus vad ca si tu ai legaturi cu zona aia :). Tu te simti liber in ortodoxie, eu ma simt liber ca am scapat de ea, nu fara niste traume, minore as zice. Cea mai mare libertate a mea e lipsa oricarui sistem, oricarei credinte, oricarei sigurante, fara niciun pamant stabil sub bicioare, fara niciun punct cardinal. Pretul unei astfel de libertati e o singuratate melancolica in fata universului, in fata existentei, o suferinta interioara difuza, o nevoie psihica de a te aseza uneori la umbra unui copac si de a simti un „adevar” „palpabil”. Dar nu as da libertatea vidului si întunericului, nu in sensul religios dualist, pe siguranta unui adevar, fie el ca experienta interioara sau ca sistem ideologic-filosofic.

 29. Amaranthine Sophia says:

  folosim aceleasi cuvinte, da in spatele lor, fiecare punem un alt univers personal. de asta nu ne intelegem si nu suntem deacord. Eu cand zic ortodoxie, am in spatele conceptului partea mea din viata care o fost legata de ea. Tu cand zici ortodoxie ai viata ta in spatele conceptului, care nu are nimic in comun cu a mea.

 30. Amaranthine Sophia says:

  Legat de droguri endogene sau exogene. Pe vremea lui Eliade se zicea ca samanismul a decazut prin faptul ca a inceput sa foloseasca plante. Era un curent „victorian” la moda atunci care l-o influentat pe Eliade. Drogurile erau vazute ca ceva decadent. In prezent lucrurile sunt reevaluate. Samanismul original folosea plantele si ciupercile si in urma unor schimbari climatice, politice, etc., a decazut in religie organizata, cu dogma si doctrina. In cel mai bun caz, in lipsa plantelor, s-au dezvoltat tehnici pentru a produce acele substante endogen. Yoga, meditatie, isihasm, traitul in incaperi care izoleaza de stimuli exteriori, cum sunt zavoratii in ortodoxsm, ca tot vorbeam de el, etc.. De ce e vazut astazi consumul de plante si ciuperci ca ceva rau si degradant? (aici nu bag narcoticele si toate mizeriile de pe piata, nu bagam tot intr-o oala) Cred ca o parte din vina o au marea masa de consumatori. Multi certini, teribilisti, baga sa se prosteasca, sa se distreze, mai baga si alcool pe langa, iau des in doze mici si nu inteleg nimic din nimic. Daca dupa o experienta cu o planta psihedelica nu ai niste intrebari inseamna ca esti un idiot. Ele se iau rar, in singurătate absoluta, pe stomacul gol, in lipsa stimulilor externi si in doza eroica. Se iau doar plantele care au fost testate de triburi de-a lungul miilor de ani si doar plantele care au substante care se produc in mod natural si in creier, astfel incat corpul le poate metaboliza fara probleme. Diferenta intre a consuma cu prietenii doze mici si sa razi ca prostul si a consuma doze „eficiente” dupa metoda de mai sus, e ca de la cer la pamant. Nu zic ca trebuie sa va apucati sa consumați :)) ar trebui sa fie un drept, nu o obligatie. Doar zic ca nu ar trebuie clasat ca o prostie si aruncat la cos. Pentru unii oameni e o unealta extraordinara si a avut un rol mai mare in istoria omenirii decat vrem sa recunoastem. Si cred ca in viitor va avea un rol important. Plantele nu inlocuiesc ratiunea si nu ne imping la misticism. Dar cred ca vor impinge limitele eatiunii, le va provoca si nu avem a ne teme pentru ca ratiunea nu are limite ;). Esti aruncat intr un univers nou, din care la inceput nu intelegi nimic. Dar noi la inceput nu intelegeam nimic din universul asta. Ratiune se poate folosi si in universul oferit de consumarea plantelor. Se pot crea concepte noi pt a putea avea un limbaj cumun, se poate incepe treptat o topografiera a locului, etc. Suntem o specie de exploratori, universul exterior si interior nu trebuie sa ne sperie. Daca vreti o motivatie, sunt mirodenii si acolo :)).

 31. anonymous says:

  AS,

  Dupa cum am scris in postare, am fost ortodox iar acum ma sunt liber ca si tine ca am scapat de ea. Probabil te-ai referit la Mazael. Sigur ca am fost vizibil nervos dupa ce am vizionat cateva minute un popa rus care-si mangaie crucea ce-i atarna pana la genunchi si care este prezentat pe aici ca reprezentantul singurului cult care poate duce sufletul pe cai nebanuite. Unii din occident satui de ciorba lor, sunt vrajiti de cate o aparitie din asta exotica fara sa cunoasca prea multe, nici faptul ca sub fusta neagra se ascunde un agent FSB. Fac razboaie , manipulari si dezbinare in tarile vecine, desi fac parte din acelasi cult religios. Fac politica, sunt corupti si expoateaza enoriasii, ai stoarce de ultimul venit.Pe politicieni ai santajeaza cu voturile, schimba legislatia si societatea dupa propria agenda. Cultul ortodox este unul dintre cele mai primitive, propabil pe aceasi scara cu religia hindusa. Oamenii care se afla sub inflienta acestor religii sunt dintre cei mai inapoiati, violuri in grup vezi doar in India si Romania. Preotii ortodocsi din Rusia binecuvanreaza si ”sfintesc”, tancuri, avioane si rachete nucleare pentru a ucide in masa alti oameni.Sunt morti dupa bani, nu-ti spun cinci cuvinte la capatai daca nu te-au stors de ultimul banut, sunt destule cazuri le stiti si voi, au refuzat sa oficieze ceremonii de inmormantare pentru ca oamenii erau prea saraci ca sa le dea bani. Homosexuali si curvari dar familisti convinsi luptand pentru referendumuri prin care vor sa reduca libertatile altor oameni. Si atunci despre ce religii, dumnezei si Iisusi vorbim? Ce treaba are Iisus cu toate astea? Sigur ca observatiile desi corecte sunt vulgare dar mergeti la poezia ortodoxa si vedeti ca se poate demonta cu usurinta.

 32. Mazael Feuerstein says:

  Imi pare rau, si imi pare rau ca biserica ortodoxa ( enoriasi si clerici) e asa cum e!
  Am sperat sa gasesc aici oameni capabili sa vada mai adanc si mai departe!
  Insa nimic, nimic altceva, decat cele descrise de anonymus mai inainte!
  Nu am fi capabili sa descriem pe cineva atat de detailat, in afara de faptul ca noi insine, suntem cele descrise!
  Multumes mult anonymus de lectia data (y). Sarut mana parinte!

 33. anonymous says:

  ” Imi pare rau… ”

  Nu, nu-ti pare.

  … ” mai adanc ”

  Unde, in buzunar?
  Daca vreau sa ma aburesc cu vreo filozofie, sunt atatea carti scrise.
  Oricum poti sa ma ignori si sa porti cu ceilalti discutii mai adanci, daca ei au alta parere despre ortodoxie.

 34. anonymous says:

  anyway, las la o parte ce este evident, vino cu miezul sa vedem daca tine apa.

 35. anonymous says:

  Sunt pagan, convinge-ma ca opinia personala pe care am exprimat-o mai sus este gresita.

 36. anonymous says:

  Traim intr-o tara in care ultimii 30 de ani s-au construit mii de lacase de cult, scoli o, spitale 0, de intretinerea celor care exista nu mai vorbesc, iar noi cautam sa ne uitam in adancimi? Nu a spus Iisus: ” Dupa roadele lor ai ve-ti cunoaste. ” ?

 37. anonymous says:

  In orice caz, asta nu este copacul la umbra caruia sa ma odihnesc!

 38. Mazael Feuerstein says:

  Ce am avut de spus, am spus …. Doamne ajuta!

 39. anonymous says:

  Mazael,

  Nu ai spus nimic inca, sunt persoane aici interesate care ar dori sa stie mai mult din spiritualitatea ortodoxa. Am intrat in discutie pentru ca am avut anterior o experienta in ortodoxism si pentru ca am vazut afisat in expunerea ta un idealism superior altora manifestat de credinta ortodoxa, lucru pretins de toate sectele, nimic nou aici. Acum, in observatiile pe care le-am spus, daca ar fi sa-l parafrazam pe Iisus cand spune ca ” Omul nu traieste numai cu paine ci cu orice cuvant al lui Dumnezeu.”, nu ar fi normal sa vedem si ” painea ” din credinta ortodoxa si nu doar cuvantul lui Dumnezeu? Cine zice ca iubeste pe Dumnezeu dar uraste pe oameni, acela este un mincinos. ” 1 Ioan….Nu ti-am reprosat nimic personal, daca a fost sa fie un repros atunci mi l-am facut si mie in caliate de fost ortodox, a fost o reflectie generala a tot ceea ce vedem. Calitatea umana avem, chiar daca 98% dintre romani se declara crestini ortodocsi, slava domnului ca putini sunt practicanti, cei mai multi sunt educati. Scuze daca te-ai simtit inconfortabil.

 40. anonymous says:

  Apoi, biserica si societatea va arata exact cum ai v-om permite si cum ne v-om respecta pe noi insine. Daca nu v-om mai legitima stapanirea discretionara, coruptia clerului si abaterile de la morala, nu v-or mai avea alta solutie decat sa se reformeze. Toti am avea de castigat. Dupa mine orice fel de religie este inutila dar pentru cei multi care inca o doresc, au dreptul de a trai in secolul 21.

 41. Mazael Feuerstein says:

  Nu ma intreba de paine, eu sunt doar un strajer!!!

 42. anonymous says:

  Asta este tot ce vor sa auda.

 43. Mazael Feuerstein says:

  Eu sunt doar omul de la hotare!

 44. Mazael Feuerstein says:

  Mortii cu mortii si vii cu vii.

 45. Amaranthine Sophia says:

  smerenia gâdilă orgoliul

 46. Amaranthine Sophia says:

  macar n-ai spus ca esti doar un rob netrebnic 🙂

 47. Amaranthine Sophia says:

  tu esti mort sau viu?

 48. Mazael Feuerstein says:

  Eu dorm!

 49. Daniel Iordan says:

  inca sunteti abuzati emotional baieti. Doctorul vostru e Polihronu

 50. alterego1968 says:

  „Afară roiesc întunerici
  Aici suntem noi luminoşi
  Se ceartă-ntre ele biserici
  Făcându-şi acelaşi reproş.
  Acum te declar Dumnezee
  Eu însumi mă simt Dumnezeu
  Continuă lumea femeie
  Cu plozi scrişi în numele meu”
  ….Se cearta-ntre ele biserici, facandu-si acelasi repros …Acum te declar Dumnezee, eu insumi ma simt Dumnezeu… Interesant!
  ” Stiti ca domnitorii neamurilor domnesc peste ele, si mai marii lor le poruncesc cu stapanire. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricare va vrea sa fie mare intre voi, sa fie slujitorul vostru…”
  Cu alte cuvinte : „Vedeti bine ca societatea e organizata pe principiul ierarhiei, al puterii si cei ce o detin pot sa-si impuna deciziile. Intre voi sa nu fie asa! Nu va organizati dupa modelul lor, mai corect, nu va organizati deloc!
  Asta este Invatatura privitoare la religia organizata! Daca puteti numi un sistem religios, vreo biserica, care sa o respecte, va rog s-o faceti. Daca nu…, insemneaza ca orice biserica ca institutie, secta, sectuta, sectisoara….etc, sunt antihristice, fiind impotriva Invataturii. Asta ca sa lamurim despre cearta intre biserici si bisericosi.
  Edi, pe cand o discutie cu privire la Isus Hristos? A existat n-a existat, a facut n-a facut a vorbit n-a vorbit, a inviat au ba, este cine se pretinde nu e cine se pretinde, e mistic nu e mistic, are valoare Invatatura sau e utopica samd. Nu inteleg (adica inteleg, da asa-i tiparul,) de ce il ocolim pe Om, daca totusi, de la El se numara veacurile. Analizam de toate, citam din invatatii tuturor timpurilor desi veacurile se numara pana si de la un Neinvatat, formulam pareri, revenim apoi asupra lor…e ok, da’ pe cand o discutie serioasa despre Marele Neinvatat?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: