Neoprotestantismul bizantin: o struto-camila geopolitica

Nu a fost o surpriza sa gasesc pe FB o predicuta in care referendumul pentru balcanizarea Constitutiei este descris in termenii Marii Lupte intre Hristos si Satana: batalia pentru Legea lui Dumnezeu. As spune chiar ca omul combate bine, intrucat, ca sa recurg si eu la argumentul pantei alunecoase folosit de aparatorii dreptului natural balcanic, legea pe care vrea sa o distruga Satana aseaza femeia intre animalele de curte, ambele facute sa fie un ajutor potrivit pentru om (citeste barbat). Dumnezeu i-a dat balcanicului dreptul natural sa taie porcul, (sau gasca, in cazul pastorului nostru), fara anestezie si sa-si consoleze sotia batuta cu un viol domestic.

Surpriza apare atunci cand pastorasul cel istet face tranzitia de la limbajul de lemn de amvon la limbajul protocronismului bizantin. Marea Lupta este acum intre neamul crestin de doua mii de ani si conspiratia ateist-marxista europeana. Ramasita apocaliptica este alcatuita din acei putini “care iubesc această nație”. Sunt invocati aparatorii arhetipali ai credintei stramosesti: popa, babele, taranul facator de tara al lui Adrian Paunescu si Ion din poemul legionar.

Curat Catavencu: Ca orice român, ca orice fiu al țării sale… în aceste momente solemne… mă gândesc… la țărișoara mea… (sughituri, aplauze, likeuri, emojiuri).

Neoprotestantismul bizantin este o forma noua de alba/neagra in bazarul politic-religios romanesc. Popa si predicatorul combat impreuna. Cine i-a impacat pe Iisus cu Isus, Hristosul cu Antihristul, in variante opuse?

Bizantul-dupa-Bizant (Iorga) a fost inventat de Sultan ca o caricatura de monarhie bizantina pentru a tine sub control crestinii din Balcani. Asa s-a nascut domnul fanariot, care a despuiat tara pentru a poleii cu aur altarele de la Ierusalim si Muntele Atos, la care se adauga propria punga plus spaga la Istambul. Insa misunea principala a fanariotului era sa impiedice infiltrarea ideilor iluministe din Apus.

Ideea a renascut, intr-o forma moderna, in protocronismui nationalist-religios al secolului XX. Trinitatea Dumnezeu, sange, tara s-a ridicat impotriva cultului iluminist al libertatii, egalitatii, si fraternitatii.

In acest context, neoprotestantul era vazut ca o infiltrare straina a sufletului national, alaturi de evreu si comunist. Pe deasupra, neoprotestantii invatasera ceva in America despre separarea bisericii de stat. Confruntati cu teologia politica bizantin-ortodoxa, au privit spre Apus.

Tot spre Apus au privit si in timpul Comunismului. Democratiile seculare aparau libertatea religioasa.

Dupa distantarea de Kremlin, Ceausescu a apelat la protocronism pentru a-si legitimiza puterea independent de URSS. Ortodoxia isi gasea locul istoric in noua naratiune dar Neoprotestantismul aparea iarasi ca un intrus. In propaganda de partid impotriva sectelor se putea citi printre randuri retorica interbelica.

Asa se face ca neoprotestantii nu au privit cu entuziasm renasterea nationalismului religios dupa demisia ateismului de stat. Pentu ei, Dumnezeu vorbea engleza cu accent american.

Insa in mai putini de trei decenii, multi neoprotestanti au ajuns sa vada in democratiile care le-au aparat libertatile adevarata fata a intolerantei religioase, si, in teologia politica care i-a persecutat, protectorul lor. Cum se explica schimbarea de atitudine? Sa nu facem greseala de a crede ca crestinii separati de “I”-ul reuchlinian se pot iubii intre ei. Cauza nu se afla in Romania.

La fel ca majoritatea confratilor sai, prietenul despre care va spuneam are un creier fara anti-corpi, usor de infectat de memele intalnite in camere de ecou. Adoptarea teologiei politice bizantine origineaza in noua aliniere geopolitica a nationalismului evanghelic american.

Asaltat de secularism, acesta a cautat protectia dusmanului invins. Daca mottoul Revolutiei Americane era tradarea fata de tiranie este credinciosie fata de Dumnezeu, noul slogan al nationalismului evanghelic ar putea fi: tradarea democratiei este credinciosie fata de Dumnezeu. Anaconda geopolitica cu capul la Moscova si coada la Washington, se intinde prin Europa, unde umbra lui Pius XII, pontiful fascismului, bantuie NGO-uri ca Civitas sau Coalitia Pentru Familie, si se incolaceste peste fragilele democratii est-europene. Neoprotestantimul bizantin este doar un inel.

Este ruleta ruseasca, la figurat si la propriu, caci supravietuirea credibilitatii miscarii evanghelice in urma acestui joc este deja indoielnica in America. Cat despre fratii din Romania, le proorocesc cu textul din Amos 5:19:

19. Veti fi ca un om care fuge dinaintea unui leu pe care-l intalneste un urs si care, cand ajunge acasa, isi reazema mana pe zid, si-l musca un sarpe!

Vai de cel care fuge de legionari, se intalneste cu comunistii, si cand ajunge in sfarsit sa fie liber este inghitit de un anaconda.

15 Responses to Neoprotestantismul bizantin: o struto-camila geopolitica

 1. daimonel says:

  M a fermecat cu vreo scanteie
  In clipa n care ne vazum.
  Desi nu e decat femeie,
  E totusi altfel ,nu stiu cum…

  Asa voia Poetul sa si idividualizeze iubita si s o inalte mai presus de celelalte femei, dar l a luat gura (si rima) pe dinainte si a scapat porumbelul- desi nu e (in fond )decat (o biata) femeie…
  Asa au crezut si bunicii nostri ca au iesit din stramosescul bigotism bizantin si au ajuns la limanul Modernitatii ,pe care ei il numeau Adevarul Prezent.Ce paralela interesanta s ar putea face cu Teoria Sincronismului a lui Lovinescu!…
  Iluminismul, Rationalismul si Modernitatea adventismului american de sec19, au fost transplantate in cultura balcano-bizantina din Romania si ,pentru prima parte a sec 20 ,a adus un avantaj civilizational evident.
  Apoi, fluxul adanc al mostenirii autohtone a inundat si aceasta oaza cu rugaciuni de vindecare,ungeri de bolnavi,plus fiare apocaliptice , cu tot cortegiul lor de consecinte nefaste—izolare sociala pana la aspectul de ghetto cultic !
  Tararea bis aventiste in mocirla acestui referendum este expresia ignorantei, dezorientarii si disperarii unor lideri produsi de o masa amorfa bantuita de spaime escatologice.
  Analiza realizata de Edi este ,desigur,magistrala si va trebui folosita ca baza de pornire pentru a imagina solutii sau optiuni pentru viitor…

 2. Bogdan Vodita says:

  Deocamdata nici o reactie din partea conducerii cultului adventist roman dupa esecul referendumului pe care l-au promovat (destul de ambiguu, totusi) Ma intreb daca sunt constienti cat s-au indepartat de biserica si a ei conducere o multime de membri intelectuali si oameni de valoare culturala ( putinii care erau). Aproape in orice biserica adv din Ro, gasesti oameni cam de acelasi calibru cultural si intelectual cu media celor care reprezinta bazinul electoral al PSD. Relenvant si trist…

 3. anonymous says:

  ” Iluminismul, Rationalismul si Modernitatea adventismului american de sec19, au fost transplantate in cultura balcano-bizantina din Romania si ,pentru prima parte a sec 20 ,a adus un avantaj civilizational evident.”

  Imi amintesc ca acesta era motivul pentru care erau aparati de catre judecatori, primii adventisti tarati in tribunale de inchizitia ortodoxa, reusise sa aduca un pic de civilizatie. Pentru prima data romanii nu asi mai faceau nevoile in fata casei dupa cum se plangea si Gandhi de poporul sau ci mergeau in fundul gradinii unde si-au facut o groapa inconjurata de patru placi. Se pare ca nu am mai progresat de atunci, nici adventistii nici poporul ortodox, iar putina simpatie s-a evaporat si ea.

 4. Ianis says:

  O mostra de neoprotestantism bizantin exportat la Chicago. Cristian Ionescu, pastor penticostal. Si autoproclamat lider al coalitiei pentru familie din SUA.
  Vorba cuiva: inainte sa apara Facebookul, doar familia ta stia cat esti de prost, acum stie tot internetul.
  Cand te musca apocalipsa de cur, debitezi texte de tipul asta:

  „Vei plăti, România! Vei regreta și vei plăti!

  Nu s-au stins ecourile referendumului, nu s-au bandajat rănile și abia dacă s-a întors fila unei pagini triste în istoria României că… a apărut propunerea de legiferare a parteneriatelor civile între persoane de același sex, deocamdată fără dreptul de a adopta copii. Există larg suport parlamentar cel puțin din partea marilor partide politice care, iată, pe când se făceau că organizează referendumul și că votează, lucrau de zor la formularea noii legi.
  Complicității populației nu i se pot acorda circumstanțe atenuante. Cu 6 milioane de voturi trecea!
  Va spune cineva că oamenii sunt ușor de păcălit, că au fost ne/dez-informați, că partidele au luat referendumul ostatec luptei pro/anti-corupție, că și că…
  Nu mai contează! Dacă era quorum și trecea era gata și basta!
  Unii cred că acestui referendum i s-ar fi atribuit un alt articol de lege, un alt text etc. Fals!
  Referendumul era despre căsătoria între un bărbat și o femeie! Toate scuzele sunt tardive!
  România era o țară și un dulap. În dulap, ocolită și ținută departe de ochișorii nevinovați și mințile fragede erau scursurile societății! Actul homosexual este mizerabil, scârbos și dezgustător ca o latrină rurală.

  Creștinismul românesc – cu toate insuficiențele lui – a încercat să țină mizeria în canal, gunoaiele în cazan și mirosurile în… dosul curții (m-am gândit la 100 de alte exprimări mai subtile și n-am reușit)… Vreo 3,5 milioane de români au crezut așa! Restul au vrut murdăria pe străzi, în școli (în media era deja) și în cât mai multe case!
  În forma lui simplificată, referendumul a fost pentru un dram de adevăr, de frumos și de parfum dumnezeiesc într-o mare de minciună, de urât și de grețos!
  Acum că ne-am întors cu spatele spre Dumnezeu – credeți că Îi este indiferent și nu sunt consecințe? – acum că avem un nou normal, bun venit într-o țară post creștină…
  Cunoscând caracterul obraznic, josnic al mișcării LGBTQ, acesta este doar începutul!
  Vei plăti, România! Vei regreta și vei plăti!”

 5. polihronu says:

  Si eu care credeam ca fiecare amvon de biserica e o latrina.

 6. Amaranthine Sophia says:
 7. Dovada cea mai buna ca genul NU este un construct social, ci un dat biologic, inscris in genele noastre, la fel ca si sexul biologic este chiar un experiment real facut in 1966. E vorba de povestea lui David Reimer. David Reimer, in urma unei operatii nereusite de fimoza, a suferit o schimbare de sex din baiat in fata si i s-a pus numele de fata Brenda. Parintii, cand au luat aceasta decizie au fost influentati de un psiholog John Money care sustinea ca genul e doar un construct social si e invatat. David avea opt luni cand a suferit operatia de schimbare de sex. A fost crescut ca o fata, i s-a dat sa se joace cu papusi, a fost imbracat ca atare, insa pe la varsta de 7 ani el a inceput sa se comporte din ce in ce mai mult ca un baiat, fara sa stie ca de fapt chiar se nascuse baiat. Psihologul John Money l-a supus la experimente sexuale din ce in ce mai traumatizante ca sa-l faca sa se comporte ca o fata. Nu doar ca nu a reusit, dar pe la 14 ani copilul se comporta atat de tare ca un baiat, ca parintii au fost fortati sa-i spuna adevarul, dupa ce avusese o tentativa de suicid. Cand a aflat ca de fapt era baiat, a incercat sa revina prin operatii si tratamente la sexul sau genetic insa acest lucru nu a mai fost in intregime posibil. Depresia sa s-a accentuat iar la varsta de 38 de ani, David s-a sinucis. Iata unde duce aberatia ideii ca genul e doar un construct social ce poate fi schimbat dupa plac si invatat. Aceeasi idee aberanta o sustine si istoricul Yuval Noah Harari, un postmodernist care bate campii cu gratie.

 8. Cosmin says:

  @AV,

  Identitatea de gen pare o sminteala la momentul asta. Cazuri ca cel pe care l-ai prezentat reprezinta exceptii pentru ca decizia de operatie de schimbare de sex trebuie luata mult mai tarziu, as spune la varsta maturitatii, si in nici un caz de altcineva (parintii in cazul asta). Daca tot te-ai documentat despre cazurile asta ne spui ce procent dintre oamenii maturi care au facut astfel de demersuri au ajuns rau? Sau ne prezinti doar o exceptie si apoi tragi concluzia?

  Stiu ca se fac multe greseli in privinta asta, medicii fiind un factor important aici. Cum se intampla cu orice teorie responsabilitatea aplicarii ei este a celor ce o aplica. Astfel de exceptii nu pot sa invalideze putinele studii care exista. Sunt convins ca timpul o sa ne ajute sa acceptam si identitatea de gen ca un fapt.

 9. Cosmin,

  Eu ma refeream la faptul ca identitatea de gen nu este un construct social, ci are baze biologice. In privinta unor cazuri de trans care au suferit operatii de schimbare de sex la maturitate, da, am auzit si aici de cazuri in care apoi s-au razgandit, dar nu asta are importanta. Asemenea cazuri, daca exista, sunt oameni bolnavi. Faptul ca Michael Jackson a facut zeci de operatii estetice dintr-o ticneala si apoi a regretat, asta nu arata decat faptul ca nu prea era sanatos la cap. Motivele sunt variate, nu le discutam aici.

 10. AV,

  In primul rand, asi face diferenta intre psiholog si psihiatru. Gender disphoria este un caz foarte rar – si las pe seama psihiatrului diagnosticul si remediile. Barbatul si femeia au carcteristici ereditare diferite – la fel cum si rasele manifesta adaptari naturale diferite. Nu accept delirul ideologic care sustine ca daca recunoastem aceste deosebiri inseamna ca suntem sexisti sau rasisti. Insa si GD este o mostenire biologica si aici prefer sa ascult ce spune psihiatria mai degraba decat sa cumpar de la partea opusa a spectrului politic.

  Cineva poate avea fantezii transgender dar asta nu trebuie sa ne faca sa ignoram situatii care nu sunt doar fantezii.

  Ca dovada, in societatile in care exprimarea caracteristicilor sexuale nu este ingradita de stereotipuri sociale, se manifesta o polarizare mai mare a diferentelor intre sexe decat in cele traditionale. Asta ii infurie pe postmoderni dar este un fapt. Oamenii tind sa isi exprime in primul rand biologia atunci cand sunt liberi sa o faca. Asa ca libertatea, nu conformismul, este in cele din urma antitodul pentru excesele postmoderne.

  Distinctia intre gen si sex este specifica in primul rand societatii americane, care este foarte traditionala si foarte post-moderna in acelasi timp. Consider ca in Romania este mai degraba un straw-man.

 11. Majoritatea crestinilor citesc VT devotional si ignora aceste aspecte.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: